فهرست مطالب

سیاست پژوهی تحول در علوم انسانی - پیاپی 3 (پاییز 1401)

نشریه سیاست پژوهی تحول در علوم انسانی
پیاپی 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی رزاقی، وحید آرایی* صفحات 7-24
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر سیاست ها و رویه های منابع انسانی بر رضایت شغلی کارکنان با توجه به نقش های مداخله ای اهداف و فرهنگ سازمانی است. جامعه تحقیق در این پژوهش، کلیه کارکنان بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به تعداد 200 نفر می باشد. به منظور نمونه گیری از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است و تعداد نمونه از طریق فرمول کوکران 200 نفر در نظر گرفته شد. برای سنجش پایایی ابزار تحقیق از ضریب آلفای کرونباخ و برای سنجش روایی پرسشنامه از روایی محتوایی استفاده شده است. آلفای کرونباخ و پایایی مرکب تمامی متغیرها بزرگ تر از 7/0 بوده بنابراین از نظر پایایی تمامی متغیرها مورد تایید است. مقدار میانگین واریانس استخراج شده نیز بزرگ تر از 5/0 است بنابراین روایی همگرا برای تمامی متغیرها نیز مناسب می باشد. در این پژوهش داده ها با استفاده از معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS 3 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته ها نشان می دهد سیاست ها و رویه های منابع انسانی بر رضایت شغلی کارکنان با توجه به نقش های مداخله ای اهداف و فرهنگ سازمانی تاثیر مثبت داشته است.
    کلیدواژگان: سیاست جبرانی، ارزیابی عملکرد، رضایت شغلی، اهداف سازمانی، فرهنگ سازمانی
  • سید ابوالفضل موسوی زاده* صفحات 25-41
    مدیریت از اصول مهم زندگی فردی و اجتماعی است، به گونه ای که اگر مدیریت صحیح بر زندگی انسان حاکم نباشد، سرمایه هایی که وجود دارد تباه و استعدادها شکوفا نخواهد شد. به همین دلیل با از بین رفتن سرمایه ها و شکوفا نشدن استعدادها، فرد و جامعه دچار انحطاط می شوند، در حالی که اگر مدیریت صحیح و کارآمد بر جامعه حاکم باشد، توسعه همه جانبه به جریان خواهد افتاد و در نتیجه به ابداع و ابتکار و نوآوری دست خواهد یافت. از این رو مدیریت اسلامی و راهکارهای آن، به عنوان مدیریتی کارآمد و دقیق مورد توجه قرار می گیرد که زمینه رشد انسان به سوی الله را فراهم می کند. بر این اساس، پیامبران که مدیران الهی بودند، برای رشد انسان به سوی خداوند برگزیده شدند و با تمسک به دستورات خداوند متعال و آیات الهی، مدیریت و رهبری جامعه را به خوبی در دست گرفتند و به پیش بردند. مدیران جامعه اسلامی هم باید بر این شیوه حرکت کنند و فرامین قرآن کریم را برای هدایت و پیشرفت بشر و جامعه، مستمسک قرار دهند. این مقاله در پی معرفی یکی از بهترین الگوهای مدیریتی، یعنی مدیریت بر اساس «معیارهای اسلامی» در عصر جدید، با استناد به آیات قرآن کریم است و سپس ویژگی های مدیر شایسته را برای حرکت به سمت پیشرفت و ترقی همه جانبه بررسی می کند و آسیب هایی که سد راه این مدیریت است را معرفی کرده و به ارایه راه حل مناسب می پردازد.
    کلیدواژگان: مدیریت اسلامی، پیشرفت، عصر جدید، آیات قرآن، مدیر
  • مسعود مطلبی* صفحات 43-66
    اندیشمندان علوم سیاسی و اجتماعی غربی چندین سده است که با روش های اثباتی، فرااثباتی، انتقادی، تفهمی، تفسیری و هرمنوتیکی، تحلیل گفتمان و... در حوزه علوم انسانی سکولار، اندیشه ها و نظریه های سیاسی اجتماعی تولید می کنند؛ در صورتی که در جهان اسلام و ایران، فقها با بهره گیری از روش اجتهادی که دارای بیش از هزار سال سابقه دیرینه در متن حوزه است، توانسته اند یکی از مطمین ترین روش های بومی تجربه شده در تولید اندیشه در حوزه علوم انسانی اسلامی را خلق و معرفی نمایند. با این حال و به رغم ارزش های بی بدیل روش اجتهادی رایج و مرسوم در کشف و استنباط مسایل فقهی و خلق نظریه در علوم انسانی اسلامی، دغدغه و مساله اصلی این نوشتار توصیفی- تحلیلی این است که با توجه به تحولات و حوادث واقعه جدید آیا روش اجتهادی رایج و مرسوم «اجتهاد مصطلح» کارایی و پویایی خود را حفظ نموده است؟ و دیگر اینکه روش شناسی اجتهادی مد نظر امام خمینی(ره) در مقایسه با روش «اجتهاد مصطلح و مرسوم» فقهای قبلی از چه امتیازات و ویژگی های برخوردار است؟ و نیز چگونه می توان فرآیند روش و شیوه اجتهادی امام را در مورد تولید اندیشه فقهی- سیاسی در حوزه علوم انسانی اسلامی، عملیاتی و با مصادیق عینی و تجربی نشان داد؟ نتایج و یافته ها بیانگر آنست که امام خمینی(ره) ضمن تاکید بر اینکه اصل اجتهاد به عنوان یک روش در خلق نظریه و عمل در حوزه علوم انسانی اسلامی که باید به بهترین وجه در حوزه ها توسط فقیهان و دانشمندان دینی پی ‏گرفته شود، بر این نکته تاکید داشتند که اجتهاد مصطلح و سنتی در حوزه ‏ها کافی نبوده و در این زمان و یا زمان های دیگر نخواهد توانست جوابگوی نیازهای متنوع و پیچیده جوامع بشری باشد لذا یکی از نوآوری های روشی امام خمینی در عرصه فقاهت، گشودن افق های جدید در زمینه استنباط، با طرح مساله نقش زمان و مکان در روش شناسی اجتهادی است. بااین که در آثار فقهای بزرگ شیعه در گذشته نیز اشاره هایی به این مساله شده است؛ اما طرح روشن و دقیق و عملیاتی کردن آن در صحنه اجتماع از ابتکارات و نوآوری های امام خمینی بود چنانکه بازخوانی و بازشناسی تاریخ اجتهاد خود گویای این مساله است.
    کلیدواژگان: روش، روش شناسی، اجتهاد، روش اجتهادی، فقه، علوم انسانی
  • امیر عباسی خوشکار* صفحات 67-88
    مطالعات و پژوهش های غرب آسیا در بین منطقه پژوهان مراکز آموزشی و پژوهشی داخل کشور با استفاده از رویکردهای پژوهشی متنوعی انجام می شود. دلیلی اصلی استفاده از رویکردهای پژوهشی در تحقیقات علمی مطالعه دقیق تر و عمیق تر حوزه مورد بررسی است. تنوع پژوهش های انجام شده علاوه بر داشتن تنوع موضوعی به تنوع استفاده از رویکردهای پژوهشی مختلف نیز باز می گردد. در نوشتار پیش رو 82 مقاله علمی پژوهشی فارسی زبان در بازه زمانی ده ساله 1388 تا 1398 بر اساس بررسی توزیع فراوانی در شش رویکرد پژوهشی مطالعه شده اند. رویکرد جریان اصلی و به صورت خاص نظریه واقع گرایی بیشترین سهم مقالات پژوهشی را از آن خود ساخته اند. در این پژوهش استفاده از رویکرد شبکه ای به دلیل وجود ضعف های متعدد تبیینی در نظریه های حاضر در مطالعات منطقه ای، در بخش آخر پیشنهاد شده است. نگاه عمیق شبکه ای و پیوند بین واحدهای دولتی و غیردولتی در گسترده نظم شبکه غرب آسیا و تعامل دو سطح کلان و منطقه ای به صورت پیوند همزمانی از جمله ویژگی های مثبت و امکانات تبیینی این رویکرد جدید در مطالعات منطقه ای است.
    کلیدواژگان: مطالعات غرب آسیا، رویکرد جریان اصلی، رویکرد شبکه ای، مقالات علمی-پژوهشی، گره های ارتباطی، نظم شبکه ای
  • افشین متقی، علی کرمی، مراد دلالت*، علیرضا کچویان صفحات 89-115
    تولید دانش به مثابه ی فضا و ابزاری برای کسب قدرت و هژمونی، یکی از دغدغه های مهم حکومت-های مدرن به شمار می رود. دانش به ویژه در حوزه ی علوم انسانی با مجموعه ی هم بسته ای از هویت سرزمینی گره خورده است که تولید بومی آن، نشانگر تداوم هویت و فرهنگ بومی در یک جغرافیا و تاریخ مشخص است. از این رو، مسیله ی تولید دانش بومی به گونه ای که بر تاریخ و هویت های سرزمینی واحد سیاسی-فضایی ایران متکی باشد و قدرت مقاومت در برابر امواج دانش های «دیگر» و «غربی» را به دست آورد، به یکی از سیاست ها و دغدغه های کنشگران سیاسی در کشور تبدیل شده است. در این راستا، پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی در پی پاسخ به این پرسش بنیادی است که اصولا نقش فضای مجازی در به وجود آمدن و نیز تداوم وضعیت فعلی علوم انسانی در ایران چگونه ارزیابی می شود؟ نتایج نشان می دهد که شکل گیری هویت های سیال و متنوع و غیربومی در عصر حاضر از طریق فضای مجازی انجام می گیرد و با توجه به اینکه مبانی، فلسفه و زمینه ی تولید و همچنین پیام ها و محتویات فضاهای مجازی عمدتا غربی هستند، از این رو برای انتقال مفاهیم موجود در فرهنگ معناگرا و بومی سرزمین ایران متناسب نیست. سلطه ی فضای مجازی با گفتمان غرب گرا، ظرفیت های هویت اسلامی و سرزمینی برای تولید نظریه و علوم انسانی بومی در چارچوب تاریخ و جغرافیای ایران را تضعیف کرده است.
    کلیدواژگان: علوم انسانی غیربومی، فضای مجازی، هویت اسلامی، غرب باوری، بازنمایی
  • علی دارابی* صفحات 117-142
    دانش نوپای فقه رسانه و ارتباطات رسانه ای به عنوان عرصه ای خاص در مطالعات فقهی و عرصه ای نو در حوزه علوم انسانی اسلامی از جمله فقه های مضاف جدید است که نه تنها به بررسی احکام فقهی در موضوعات رسانه ای می پردازد بلکه به تولید و عمق بخشی ادبیات لازم در جامعه اسلامی برای نظام سازی در حوزه مدیریت رسانه و غنی سازی آن اهتمام دارد. در فقه رسانه چارچوب های لازم در مدیریت فقهی رسانه پیگیری شده و مباحث علم رسانه با رویکرد فقهی و با روش اجتهادی به بحث گذاشته می شود تا پاسخ های علمی و روشمند حاصل شده و در یک منظومه جامع قرارگیرد و بدین ترتیب، زمینه و امکان نظریه پردازی و نظام سازی مبتنی بر فقه در حوزه رسانه از دیدگاه اسلام مهیا گردد. در این پژوهش به موازات پاسخ به این سوالات اصلی که فقه رسانه و ارتباطات رسانه ای چیست، اهمیت و ضرورت آن را در چه مولفه های باید جستجو نمود، از چه سرفصل های تشکیل شده است و چه نسبتی با فقه مضاف دارد؟ برخی از سوالات فرعی اما لازم برای پیش برد بحث همچون آسیب ها و چالش ها  فراروی فقه رسانه طرح گردیده و سعی شده به فراخور به آن پاسخ داده شود. نتایج و یافته های تحقیق بیانگر آنست که برخلاف سکولارها و علوم رسانه ای سکولاریستی که مدعی است دین در عرصه های اجتماعی از جمله رسانه و علوم ارتباطات، هیچ حکمی ندارد و هیچ تکلیفی را نیاورده است در اسلام شناخت حدود الهی و آگاهی به احکام فعل مکلف و امور مرتبط با فعل مکلف تنها در فقه میسر می شود، لذا برای فهم احکام رفتارهای رسانه ای ابتدا باید به فقه رجوع شود و موضوعات رسانه ای که در فقه متصف به احکامی خاص می شوند را شناسایی کرد. لازمه ی این کار شناخت مصادیق موضوعات فقهی در رسانه می باشد که نیازمند تخصص رسانه ای است. در بیانی شفاف تر به جای پرداختن به اخلاق رسانه ای که برآمده از علم انسانی سکولار در مکاتب غربی است، باید به فقه رجوع کرد و بهای بیش تری به فقه رسانه داد تا بتوان رسانه و ارتباطاتی رسانه ای منطبق بر احکام اسلامی را پایه گذاری کرد که الگویی برای جهان اسلام و حتی برای دیگر کشورها محسوب شود.
    کلیدواژگان: فقه، فقه رسانه، ارتباطات رسانه ای، علوم انسانی، مطالعات فقهی
|
  • Mehdi Razaghi, Vahid Araei * Pages 7-24
    The main goal of the current research is to investigate the impact of human resource policies and procedures on employee job satisfaction with regard to the intervening roles of goals and organizational culture. The research community in this research is all the employees of the Islamic Revolution Housing Foundation, numbering 200 people. For sampling, simple random sampling method was used and the number of samples was considered to be 200 people through Cochran's formula. Cronbach's alpha coefficient was used to measure the reliability of the research tool and content validity was used to measure the validity of the questionnaire. Cronbach's alpha and composite reliability of all variables are greater than 0.7, so all variables are confirmed in terms of reliability. The average value of extracted variance is also greater than 0.5, so convergent validity is suitable for all variables. In this research, data has been analyzed using structural equations and Smart PLS 3 software. The findings show that human resource policies and procedures have had a positive effect on employee job satisfaction due to the intervening roles of goals and organizational culture.
    Keywords: compensation policy, Performance Evaluation, Job Satisfaction, organizational goals, Organizational Culture
  • Seyyed Abulfazl Mousavizadeh * Pages 25-41
    Management is one of the important principles of individual and social life, in such a way that if proper management does not govern human life, existing capitals will be wasted and talents will not flourish. For this reason, with the loss of capital and the non-blooming of talents, the individual and the society will decline, while if the correct and efficient management governs the society, all-round development will take place and as a result, innovation and Initiative and innovation will be achieved. Therefore, Islamic management and its solutions are considered as an efficient and accurate management that provides the basis for human growth towards God. On this basis, the prophets, who were divine managers, were chosen for the growth of man towards God, and by adhering to the commands of God Almighty and divine verses, they managed and led the society well. The managers of the Islamic society should follow this way and follow the commands of the Holy Quran for the guidance and progress of mankind and society. This article seeks to introduce one of the best management models, that is, management based on "Islamic standards" in the new era, citing the verses of the Holy Qur'an, and then examines the characteristics of a worthy manager to move towards progress and all-round development. It introduces the slowness and damages that are the obstacles to this management and provides appropriate solutions.
    Keywords: Islamic management, Progress, new era, Quranic verses, manager
  • Masoud Motallebi * Pages 43-66
    For several centuries, Western political and social science thinkers have been producing social political ideas and theories with positivist, meta positivist,  critical, understanding, interpretive and hermeneutic methods, etc. in the field of human sciences; If, in the Islamic world and Iran, Fogaha, by using the method of ijtihad, which has more than a thousand years of history in the text of the field, have been able to create and introduce one of the most reliable native methods experienced in the production of thought in the field of Islamic humanities. do However, despite the unique values of the common and conventional ijtihad method in discovering and inferring jurisprudential issues and creating theory in Islamic humanities, the main concern and problem of this descriptive-analytical writing is whether according to the developments and events of the new event Has the common and conventional method of ijtihad "traditional ijtihad" preserved its efficiency and dynamics? And secondly, what advantages and characteristics does the methodology of ijtihad according to Imam Khomeini (RA) have in comparison with the "conventional and traditional ijtihad” method of previous Fogaha? Also, how can the process of Imam's ijtihad process regarding the production of jurisprudential-political thought in the field of Islamic humanities be shown operationally and with concrete and experimental examples? The results and findings indicate that Imam Khomeini (RA) by emphasizing that the principle of ijtihad as a method in creating theory and practice in the field of Islamic humanities should be followed in the best way by fogaha and religious scholars, this It has been mentioned that conventional and traditional ijtihad in the fields is not enough and it will not be able to meet the diverse and complex needs of human societies at this time or in other times. Therefore, one of the methodological innovations of Imam Khomeini in the field of feghahat is opening new horizons. In the field of inference, the role of time and place is in ijtihad by posing the problem. Although there have been references to this issue in the works of great Shiite Fogaha in the past; However, the clear and precise plan and its implementation in the community scene was one of Imam Khomeini's initiatives, as the rereading and recognition of the history of ijtihad is self-explanatory of this issue.
    Keywords: method, methodology, Ijtihad, method of Ijtihad, Fegh, Human Sciences
  • Amir Abbasi Khoshkar * Pages 67-88
    West Asian studies and research are being carried out among the area researchers in the domestic educational and research centers using a variety of research approaches. The main reason for using research approaches in scientific research is to study the field more thoroughly and deeply. The diversity of research conducted in addition to the subjective diversity is due to the variety of use of different research approaches. In the present article, 82 Persian-language scientific articles in the period of 10 years from 2009 to 2019 are studied based on the study of frequency distribution in six research approaches. The mainstream approach, and in particular the theory of realism, has made the most of research papers. In this research, the use of network approach is suggested in the last section due to numerous explanatory weaknesses in theories present in regional studies. An in-depth look at the network and linkage between government and non-government units in the wider West Asian network order and the interaction of the two macro and regional levels in a concurrent link are among the positive features and explanatory features of this new approach in regional studies.
    Keywords: West Asian Studies, Mainstream Approach, Network Approach, Research Papers, Communication Nodes, Network Order
  • Afshin Motaghi, Ali Karami, Morad Delalat *, Alireza Kachoyan Pages 89-115
    Knowledge producing as a space and an apparatus is a significant concerning in modern states in order to obtaining of power and hegemony. Knowledge, particularly in the field of humanities, has create interference with territorial identity in which the more vernacular producing, the more consistency of a history and geography. Therefore, there is a growing concerning about the problem of indigenous knowledge producing equaled with history and territorial identity of Iran’s political unity which of can resist against the “other” and “western” knowledge fields. In this regard, the paper by descriptive-analytical method is going to study of the virtual space role in producing and consistency of humanities circumstances in Iran. The results indicate that the virtual space produces multiple, becoming and un-indigenous identities which aren’t appropriate to meaning based culture and indigenous territory of Iran according to western basement, production field, items and themes. Dominance of virtual space with westernize discourse has reduced the potentialities of Islamic and territorial identity to producing of theory and indigenous humanities at the framework of Iran’s history and Geography.
    Keywords: Non-indigenous humanities, Cyberspace, Islamic identity, Westernism, Representation
  • Ali Darabi * Pages 117-142
    The nascent knowledge of media fegh and media communication as a special field in feghi studies and a new field in humanities and Islamic sciences is one of the new additional fegh that not only examines fegh in media matters but also the production and deepening of literature. It is necessary in the Islamic society to systematize in the field of media management and its enrichment. In media Fegh, the necessary frameworks in feghi management of the media are followed and the topics of media science are discussed with a feghi approach and with the method of ijtihad, so that scientific and methodical answers are obtained and placed in a comprehensive system, and thus, the background and possibility of the theory Processing and systematization based on fegh in the field of media from the point of view of Islam. In this research, in parallel with the answers to these main questions, what is media fegh and media communication, what are its headings, and what is its relationship with fegh, and what is its importance and necessity? Some secondary but necessary questions to advance the discussion, such as harms and challenges facing media fegh, have been raised and an attempt has been made to answer them. The results and findings of the research show that, contrary to secularists and secularist principles, which claim that religion has no authority in social fields, including media and communication sciences, and has not imposed any obligation in Islam, to recognize divine limits and to be aware of the rules of obligatory action and affairs. Related to the obligatory verb is only possible in fegh, therefore, to understand the rules of media behavior, one must first refer to fegh and identify the media topics that are defined by special rules in fegh. The requirement of this work is to know the examples of fegh issues in the media, which requires media expertise. In a more clear statement, instead of dealing with media ethics which is derived from secular humanities in western schools, one should refer to fegh and give more value to media fegh so that media and media communication can be established in accordance with Islamic rules, which is a model be considered for the Islamic world and even for other countries.
    Keywords: Fegh, Media Fegh, media communication, human science, Feghi Studies