فهرست مطالب

فصلنامه تاریخ فلسفه
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین کلباسی اشتری صفحات 15-16

    «تاریخ متافیزیک» از زمره عناوین و مداخل پربسامد در میان مداخل فلسفی دوره جدید و معاصر است. تعریف، موضوع و مسایل متافیزیک (و «مابعدالطبیعه» در ترجمه عربی و فارسی آن)، از زمان خود ارسطو و در میان شاگردان و اتباع وی در ادوار مختلف از جمله در دوران اسلامی محل بحث و تامل بوده و هست. همچنین در فرهنگها و دایره المعارفهای بزرگی همچون فرهنگنامه تاریخی مفاهیم فلسفه، نوشته یوآخیم ریتر، مدخل نسبتا مفصلی به «مابعدالطبیعه» اختصاص داده شده است. در آغاز دوره اسلامی، فارابی و پس از وی ابن سینا، بدرستی در تعریف و موضوع و مسایل آن تامل کردند؛ برای نمونه، ابن سینا با نقد ارسطو، خدا (علت اولی) را نه موضوع، بلکه از زمره مسایل این دانش خواند و موضوع آن را همچنان «موجود بما هو موجود و عوارض ذاتی آن» دانست. این مطلب شاید در بدو امر ساده به نظر آید، اما حکایت از دشواریها و احتمالا ناسازگاریهایی دارد که در سخن مشاییان وجود داشت و شیخ الرییس با دقت و تفظن خاص خود، بدان راه یافته بود. اگرچه اتباع ارسطو در قرون بعد و کسانی مانند فرفوریوس، بویتیوس، توماس آکویینی، سوارز و دنس اسکوتوس و در قرون اخیر، برنتانو و پس از او نیچه و هیدگر نیز به این امر توجه داشته اند، اما در کنار تمامی این مباحث، لازم است به موضوع دیگری که بویژه از قرن بیستم به این سو مطرح شده و سخت مورد توجه اهالی فلسفه قرار گرفته است نیز بپردازیم. امروزه عنوان «تقدیر متافیزیک» به زبان بسیاری از فیلسوفان معاصر راه یافته و از پس آن، عناوینی چون «پایان متافیزیک» نیز بنوعی در ادبیات و گفتمان امروز مستقر شده است. در اینجا پرسشی محوری قابل طرح است: آنچه درباره تقدیر متافیزیک در سیاق تاریخ فلسفه غرب خوانده شده، آیا قابل تسری به مابعدالطبیعه در سیاق تاریخ فلسفه اسلامی هست یا خیر؟ بعبارت دیگر، بفرض تصدیق آنچه که امروزه تحت عنوان «پوشیدگی حقیقت» و «غیبت وجود» در متافیزیک غربی مطرح شده است، آیا همین عناوین را میتوان به سیر و ادوار و مراحل تاریخی تفکر فلسفی در عالم اسلام سرایت داد؟ این در حالی است که حداقل در ادوار مهمی از این تاریخ، «وجود» و حضور آن در بنیان هرگونه تامل فلسفی مورد تاکید قرار گرفته و بنا بر رای برخی از شارحان فلسفه ابن سینا، اطلاق اصالت وجود و عناوینی چون بداهت و تشکیک در وجود نیز مورد توجه وی بوده و این چندان دور از واقعیت نیست. جا دارد اهالی فلسفه، بویژه آن دسته از فیلسوفان که در عرصه تطبیق و مقایسه میان مشارب و مسالک فلسفی تامل میکنند، به این پرسش نیز التفات کرده و چنانچه آن را شایسته بحث و گفتگو بدانند، در محافل و مجامع فلسفی به بحث و تامل در آن بپردازند.

    کلیدواژگان: تاریخ فلسفه، تاریخ متافیزیک، تقدیر متافیزیک، پایان متافیزیک، فلسفه تطبیقی
  • رضا گندمی نصرآبادی * صفحات 17-44

    بحث درباره معنا و وجود فلسفه در شرق، پیش درآمد هرگونه تبادل اندیشه و تفاهم بین شرق و غرب محسوب میشود. ریچی، مبلغ مسیحی، برای نخستین بار کتابی با عنوان کنفوسیوس: فیلسوف چینی نوشت و اندیشه های او را به غرب معرفی کرد؛ سپس، تحت تاثیر وی، لایب نیتس و کریستین ولف نه تنها وجود فلسفه در شرق، بویژه چین را مسلم انگاشتند بلکه معتقد بودند از رهگذر آن میتوان کاستیهای موجود در فلسفه و الهیات غربی را مرتفع ساخت. اما با کانت، نگاه نژادپرستانه و از موضع برتر به تفکر دیگر اقوام آغاز شد و اصل فلسفه در شرق زیر سوال رفت. این نگاه اروپامحور در غرب، با هگل وارد مرحله نوینی شد؛ نگاه او به تفکر شرقی، نگاه تحقیرآمیز و سلسله مراتبی بود. پس از وی دوسن، شوپنهاور، نیچه، هوسرل، ویتگنشتاین، هایدگر و بسیاری از متفکران غربی دیگر، از خوان گسترده شرق بهره مند شدند. در کل، میتوان گفت انکار یا تردید در مشروعیت فلسفه شرق از سوی بعضی از غربیها، فاقد پشتوانه منطقی و بیشتر برخاسته از احساسات ملی گرایانه است. واکنش خود اندیشمندان شرقی نیز در اینباره جالب توجه است؛ جمعی از اینکه فیلسوفان غربی آنگونه که باید و شاید به تفکر شرق بها نداده و از آن برای برون رفت از بحرانهای انسان معاصر بهره نبرده اند، گلایه دارند و برخی همگام با غربیها، البته با انگیزه یی متفاوت، از اطلاق عنوان فلسفه بر میراث کهن خود احتراز میجویند تا از اصالت و درهم آمیختگی آن با تفکر غربی، صیانت کنند.

    کلیدواژگان: فلسفه شرق، فلسفه غرب، فلسفه تطبیقی، فلسفه چینی، فلسفه ژاپنی، اروپامحوری
  • حمیده انصاری *، حسن فتحی، مرتضی شجاری صفحات 45-64

    فلاسفه درباره چیستی و حقیقت نفس، آراء متعددی مبتنی بر دوگانه انگاری (تجرد نفس مبتنی بر قدم، حدوث پیش از بدن یا همراه با آن) یا وحدت انگاری (حدوث جسمانی نفس) ارایه کرده اند. ملاصدرا نفس را حادث جسمانی میداند. اصول حکمت متعالیه، همچون حرکت جوهری و اصالت و تشکیک وجود، به انضمام نظریه حدوث جسمانی نفس، قدرت و امکان اثبات معاد جسمانی را یافته اند. ارسطو نیز حدوث نفس را جسمانی دانسته است. اما اینکه ملاصدرا در این بحث تا چه اندازه متاثر از آراء ارسطوست، تاکنون مورد بررسی قرار نگرفته است. هدف این نوشتار آنست که ریشه های ارسطویی بحث حدوث جسمانی نفس نزد ملاصدرا را تبیین کند و برای رسیدن به مقصود از روش تحلیل و مقایسه دیدگاه ها بهره میبرد. دستاورد مقاله حاضر اینست که ملاصدرا در تعریف نفس به «صورت جسم طبیعی آلی» و بتبع این تعریف، جوهر صوری بودن نفس، کمال اول بودن نفس برای بدن، ترکیب اتحادی نفس و بدن و وحدت قوای نفس که همگی دال بر حدوث جسمانی نفسند، متاثر از ارسطوست. اما دیدگاه ارسطو بدلیل التباس در بعضی از اقوالش و نداشتن موضعی درباب اصالت وجود یا ماهیت و عدم تصریح به حرکت در جوهر و تشکیک وجود، دارای ابهام است.

    کلیدواژگان: حدوث جسمانی نفس، جوهر صوری، کمال بدن، ترکیب اتحادی نفس و بدن، وحدت قوای نفس، ارسطو، ملاصدرا
  • فرح رامین *، زهرا فرزانگان صفحات 65-84

    حیات علمی کانت، با یک نگاه کلی، به دو دوره پیشانقدی و نقادی تقسیم میشود. برخی محققان با دقت نظر بیشتری به بررسی سیر تاریخی تحول و تکامل اندیشه های کانت پرداخته و دوره نقادی را نیز به دو بخش تقسیم کرده اند. تبیین دیدگاه کانت در مسیله شر با توجه به تفاوت نگاه ظریفی که در آثار منتشر شده از وی در اوایل دوره نقادی و اواخر آن بچشم میخورد سیر شکلگیری ساختار فکری وی در اینباره را بتصویر میکشد. مطالعات صورت گرفته در این زمینه، فاصله گرفتن تدریجی کانت از معرفت نظری نسبت به خدا و بالتبع، پاسخ کلامی به مسیله شر را نشان میدهد، که در اواخر دوره نقادی به اوج میرسد. اصل «آزادی» که از اصول موضوعه اخلاق در اندیشه های نقادی کانت است، محور اصلی توجیه شر اخلاقی در آثار او، بویژه در دوره نقادی متاخر است. نوشتار پیش رو با شیوه توصیفی تحلیلی، به بررسی دیدگاه کانت در مورد مسیله شر در دو دوره نقادی میپردازد. کانت در اوایل دوره نقد، نظریه «بهترین جهان ممکن» را تایید کرده، اگرچه در این نظریه، مفهوم «کمال» با مفهوم «واقعیت» یکسان پنداشته شده است، اما او در اواخر دوره نقد، از تعریف رایج «خیر و شر» فاصله گرفته و با انکار شایستگی تیودیسه های فلسفی، پاسخی جدید برای معضل شرور ارایه میدهد. کانت در دوره نقادی، شر را ذاتی بشر دانسته و تفسیر سنتی و رواقی از منشا زمانی و عقلی شر در طبیعت انسان را نفی مینماید.

    کلیدواژگان: مسیله شر، شر بنیادی، شر رادیکال، نظام احسن، تیودیسه، دوره نقادی متقدم، دوره نقادی متاخر، کانت
  • طاهره کمالی زاده * صفحات 85-110

    دوره قاجار از جهات مختلف، بویژه فرهنگی و علمی، در تاریخ معاصر ایران اهمیت دارد. از یکسو، در این دوره فلسفه و حکمت اسلامی در پایتخت جدید، با تاسیس مکتب فلسفی تهران رونق یافت و آغاز تحول فرهنگی و خردگرایی در این شهر، موجب رونق علمی و فرهنگی آن گردید. از سویی دیگر، دوره قاجار سرآغاز ارتباط فرهنگی با اروپای مدرن و ورود فلسفه جدید غرب به ایران است. این فلسفه از طریق ترجمه متون آموزشی و متون سیاسی وارد ایران شد. اما نه برای اساتید و متعاطیان فلسفه اسلامی و نه برای روشنفکران، بعنوان مسیله یی جدی مطرح نبود و مواجهه جدی فلسفی را در این دوره پدید نیاورد. این پژوهش به بررسی دو رویکرد غالب به فلسفه مدرن غرب در این دوره، یعنی رویکرد تجددگرایانه و ترقی و رویکرد کلامی، میپردازد. روش تحقیق، کتابخانه یی و سندپژوهی و توصیف و تحلیل داده هاست. مسیله پژوهش، مواجهه اساتید فلسفه اسلامی با فلسفه جدید غرب است و یافته های مقاله از عدم توجه جدی به فلسفه مدرن غرب در حوزه سنتی فلسفه اسلامی و بویژه مکتب تهران، بی اعتنایی حکما و مدرسان و محققان فلسفه اسلامی در این دوره به فلسفه جدید غرب و عدم تعامل با آن حکایت دارند. در این پژوهش ضمن نقد این مواجهه و بررسی دلایل و علل مختلف فرهنگی، اجتماعی و معرفتی و... آن، گفتگو و تعامل با فلسفه جدید بجای طرد و بیتفاوتی، پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: تاریخ معاصر ایران، حکمت و فلسفه، دوره قاجار، فلسفه جدید، مکتب تهران، گفتگوی فلسفی
  • مریم پرویزی، قاسم پورحسن * صفحات 111-134

    از زمان پیدایش اصطلاح «فلسفه تطبیقی» تا به امروز، دیدگاه های مختلفی در باب چیستی، مبانی و کارکرد آن مطرح شده است. بعضی از اندیشمندان بر پایان فلسفه تطبیقی تاکید دارند، برخی دیگر بر اهمیت و ضرورت آن اصرار میورزند و عده یی نیز به ایجاد تغییرات اساسی در آن از اروپامحوری، به التفات به دیگری و هم سخنی روی آورده اند. با اینحال، «پایان» دارای معانی گوناگونی است که با بررسی آنها، میتوانیم سه معنا و مصداق اساسی را برای آن بیان کنیم: 1) بمعنای امتناع ذاتی، حامیان این نظریه معتقدند فلسفه تطبیقی بدلیل کاستیها و ناکامیابیهای درونی، با اشکال مهمی تحت عنوان «امتناع در ذات» روبرو بوده و اساسا نباید شکل میگرفت، 2) بمعنای ظهور تمامی امکانها و فعلیت یافتن همه استعدادها و تواناییها، که در آن بر اصل پیشرفت و کمال تاکید شده است و 3) بمعنای پایان گذشته و آغازی نو. در پژوهش حاضر با روش تحلیلی توصیفی و با تکیه بر دیدگاه استیون بوریک، نظریه پایان فلسفه تطبیقی بر اساس این معانی سه گانه بررسی و ارزیابی شده است. بنظر میرسد آنچه مخالفان فلسفه تطبیقی بر آن تاکید میکنند، پایان بمعنای نخست آن است، چراکه معتقدند فلسفه تطبیقی، «اروپامحور» شده و نمیتواند با سایر سنتها و نظامهای علمی گفتگو و تعامل کند؛ از اینرو بلحاظ مفهومی دارای امتناع ذاتی است. اما بوریک برخلاف دیدگاه مخالفان، فلسفه تطبیقی را برای خروج از انزواگرایی شرق و اروپامحوری ضروری میداند. او با اتخاذ رویکردی انتقادی نسبت به «فلسفه تطبیقی گذشته» بدلیل اروپامحور بودن، به «فلسفه تطبیقی آینده » توجه میکند که دو وظیفه بر عهده دارد: 1) حفظ شیوه های مختلف تفکر و 2) تسهیل ارتباط میان این شیوه ها، بدون تقلیل یکی به دیگری.

    کلیدواژگان: فلسفه تطبیقی، پایان، امتناع ذاتی، اروپامحوری، فلسفه میان فرهنگی، هایدگر، استیون بوریک
  • ابراهیم بازرگانی صفحات 135-154

    «خیال» یکی از قوای ادراکی انسان است که در داشتن آن با حیوانات اشتراک دارد. این مفهوم که از فلسفه یونان به تراث فلسفی مسلمانان منتقل شده، در نفس شناسی فیلسوفان مسلمان، از فارابی تا صدرالمتالهین شیرازی، مسیله یی بسیار مهم و پرکاربرد بوده و حتی برخی از پرسشهای کلامی از رهگذر همین مسیله پاسخ داده شده اند. از همان آغاز، فیلسوفان مسلمان بخشی از جستارهای خود را به بررسی و تبیین چیستی و چگونگی مفهوم خیال اختصاص داده اند. البته این مفهوم در روند تاریخ فلسفه، ثابت و بدون تغییر نمانده و در هر یک از نظامهای فلسفی، مفهومی متمایز پیدا کرده است. حکمتهای سه گانه در تاریخ فلسفه اسلامی (حکمت مشاء، حکمت اشراق و حکمت متعالیه) هر یک نگره یی خاص به این موضوع دارند که با دو قرین دیگرش متفاوت است. پژوهش حاضر بر آن است نظریات برخی از بزرگان فلسفه اسلامی درباره چیستی قوه خیال را بررسی کند و تفاوتهای موجود میان آنها را آشکار نماید. نتیجه این بررسی آنست که دیدگاه فیلسوفان در باب مفهوم خیال، در طول تاریخ (از فارابی تا صدرالمتالهین شیرازی) ثابت و یکسان نبوده و هر یک مطابق نظام فلسفی خود، تبیینی خاص و بدیع درباره این مفهوم داشته اند؛ از فارابی که این قوه را یک جزء مادی از نفس دانسته تا دوره صدرالمتالهین شیرازی که به عالم مثال تبدیل شده است. روش انجام تحقیق پیش رو، توصیفی تطبیقی و با استفاده از منابع کتابخانه یی است.

    کلیدواژگان: خیال، متخیله، عالم مثال، صور محاکی، محاکات، فارابی، ابن سینا، سهروردی، ملاصدرا
  • رحیم نوبهار *، منصوره قنبریان بانویی صفحات 155-176

    نظریه مسیولیت اخلاقی ارسطو بعنوان پیشگام نظریه اخلاق فضیلت، بدلیل توجه ویژه به منشهای اخلاقی، نگاهی نوین به مسیولیت دارد. آکوییناس که از پیروان ارسطوست، با تاکید بر شخصیت و تمرکز بر اعمال عمدی کامل انسانی و نقش عنصر تامل پیشینی درباره عمل، خوانشی نو از مسیولیت اخلاقی ارایه داده است. در نگاه این دو فیلسوف، فاعل اخلاقی، فاعلی است که دارای فضیلت و رذیلت شخصیت و توانایی انجام عمل عمدی کامل باشد؛ از اینرو، کودکان و حیوانات، چون فاقد چنین ظرفیتها و شخصیت اخلاقی یی هستند، موضوع ارزیابیهای اخلاقی قرار نمیگیرند. به اعتقاد ارسطو و آکوییناس، قلمرو فاعلان اخلاقی افزون بر فاعلان شرور و فضیلتمند، شامل فاعلان خویشتندار و غیرخویشتندار نیز میشود. مقاله حاضر با رویکرد توصیفی تحلیلی، به این مسیله میپردازد که از منظر ارسطو و آکوییناس، عمل فاعل اخلاقی در چه صورتی موضوع ارزیابیهای اخلاقی قرار میگیرد؟ بر اساس یافته های این مقاله، اعمالی که موضوع مسیولیت اخلاقی هستند، باید از روی عمد و در بستر شخصیت اخلاقی فاعل بعنوان محرکی غیرتصادفی برای عمل، انجام شوند، حتی اگر ناشی از تامل و تصمیم نباشند، زیرا اعمال ناگهانی نیز بنوعی ناشی از منشها هستند و مصداق بارز اعمالی هستند که موضوع ارزیابیهای اخلاقی قرار میگیرند.

    کلیدواژگان: فاعل اخلاقی، مسیولیت اخلاقی، شخصیت، محرک مستقل، محرک قایم بذات، اعمال ناگهانی، ارسطو، آکوییناس
|
  • Hossein Kalbasi Ashtari Pages 15-16
  • Reza Gandomi Nasrabadi * Pages 17-44

    The discussion of the meaning and existence of philosophy in the East is considered to be an introduction to any exchange of thought and agreement between the East and the West. Ritchie, the Christian missionary, wrote a book entitled Confucius: The Chinese Philosopher and introduced his thoughts to the West for the first time. Later and under his influence, Leibniz and Christian Wolf not only acknowledged the certain existence of philosophy in the East, particularly in China, but also believed that it could be used to remove the existing problems in Western philosophy and theology. However, Kant initiated a racist approach in this regard that dealt with other philosophies from a higher position and questioned the very essence of philosophy in the East altogether. This Europe-centered view entered a new era in the West with Hegel, whose view of eastern philosophy was humiliating and hierarchical. Unlike him, Deussen, Schopenhauer, Nietzsche, Husserl, Wittgenstein, Heidegger, and many other Western thinkers benefitted from the vast philosophy of the East. Generally speaking, it can be said that denying or doubting the legitimacy of Eastern philosophy on the part of some Westerners lacks logical support and is mainly rooted in their nationalist feelings. The reaction of Eastern thinkers in this regard is also noteworthy. Some of them complain that Western philosophers do not appreciate Eastern philosophy as much as it truly deserves and do not use it in order to solve the crises that contemporary Man encounters. However, some others, in line with Westerners but with a different motive, refuse to apply the word philosophy to their ancient legacy in order to protect its originality and safeguard against its mixture with Western philosophy.

    Keywords: Eastern philosophy, Western philosophy, comparative philosophy, Chinese philosophy, Japanese philosophy, Europe-centeredness
  • Hamideh Ansari *, Hassan Fathi, Morteza Shajari Pages 45-64

    Philosophers have presented different views about the whatness and truth of the soul based on dualism (immateriality of the soul based on the pre-eternity and origination of the soul before the existence of the body or along with it) or monism (corporeal origination of the soul). Mullā Ṣadrā believes that the soul is corporeally originated. The principles of the Transcendent Philosophy, including the trans-substantial motion, the principiality and gradedness of being, and the corporeal origination of the soul, have made it possible to demonstrate corporeal resurrection. Aristotle also believes that the origination of the soul is corporeal. However, the extent to which Mullā Ṣadrā is influenced by Aristotle’s ideas in this regard has never been studied so far. This paper is intended to explain the Aristotelean roots of Mullā Ṣadrā’s discussion of corporeal origination following a comparative-analytic method. The findings of this study indicate that in defining the soul as a “natural and organic body” and, following it, considering the soul as a formal substance and a primary perfection of the body, as well as believing in the unitary synthesis of the body and the soul and the unity of the faculties of the soul, all indicating the corporeal origination of the soul, Mullā Ṣadrā is under the influence of Aristotle. Nevertheless, Aristotle’s approach suffers from some ambiguity because of the existing implicitness in some of his words and not referring to an explicit standpoint regarding the principiality of existence or quiddity, presence of motion in substance, and gradedness of existence.

    Keywords: corporeal origination of the soul, formal substance, perfection of body, unitary synthesis of the soul, body, unity of the soul’s faculties, Aristotle, Mullā Ṣadrā
  • Farah Ramin *, Zahra Farzanegan Pages 65-84

    Generally speaking, Kant’s academic life is divided into two pre-critical and post-critical periods. Some researchers have explored the historical development and evolution of his philosophical thoughts and divided the critical period into two parts as well. An explanation of Kant’s view of the problem of evil, given the difference in the subtle view that is witnessed in his works published in the early and late critical period, portrays the process of the formation of his philosophical structure in this regard. Related studies in this field reveal his gradual distance from the theoretical knowledge of God and, thus, his theological response to the problem of evil, which reached its culmination towards the end of the critical period. The principle of “freedom”, which is one of the postulates of ethics in Kant’s critical thoughts, is the axis of the justification of moral evil in his works, particularly during the later critical period. Following a descriptive-analytic method, the present study investigates Kant’s view of the problem of evil during two critical periods. In the early critical period, he confirmed the theory of the “best possible world”, while equating the concept of “perfection” with the concept of “reality” therein. However, in the late critical period, he moves away from the common definition of “evil and good” and presents a new response to the dilemma of evil through denying the legitimacy of philosophical theodicies. During the critical period, Kant viewed evil as an essential feature of Man and denied the traditional and Stoic interpretation of the temporal and rational origins of evil in human nature.

    Keywords: problem of evil, fundamental evil, radical evil, best order, theodicy, early critical period, late critical period, Kant
  • Tahereh Kamalizadeh * Pages 85-110

    The Qajar Period is of great significance in contemporary history of Iran from different aspects, particularly cultural and scientific ones. On the one hand, during this period Islamic philosophy and wisdom came to fruition in the new capital city with the establishment of Tehran’s philosophical school, and the beginning of cultural change and rationalism in this city resulted in its scientific and cultural flourishing. On the other hand, this period marked the commencement of cultural relationships with modern Europe and introduction of modern Western philosophy to Iran through the translation of educational and political texts and books. However, this event was not taken seriously by either masters and researchers of Islamic philosophy or intellectuals and did not lead to a serious philosophical challenge during this period. Using a descriptive-analytic method entailing library research and document analysis, this study investigates two main approaches to modern Western Philosophy, modernist and kalami, in Qajar Period. The focus of this paper is on the encounter of masters of Islamic philosophy with modern Western philosophy. The findings indicate the lack of a serious attention to this philosophy in the traditional field of Islamic philosophy, particularly in Tehran School and lack of any interaction with it on the part of philosophers, teachers, and researchers engaged in Islamic philosophy. Here, while criticizing this encounter and investigating its various cultural, social, and epistemological reasons, the author suggests a dialog and interaction with modern philosophy instead of banishing and ignoring it.

    Keywords: contemporary history of Iran, philosophy, wisdom, Qajar Period, modern philosophy, Tehran School, philosophical dialog
  • Maryam Parvizi, Ghasem Pourhasan * Pages 111-134

    Since the coinage of the term “comparative philosophy” several views have been propounded concerning its whatness, principles, and function. Some thinkers emphasize the end of comparative philosophy, and some others insist on its significance and necessity. There are still others who advocate the beginning of some basic changes in this school from Europe-centeredness to interaction and dialog with others. However, the word “end” has different meanings the investigation of which could lead to three main meanings and referents for it: 1) essential impossibility: the followers of this theory believe that comparative philosophy suffers from an important defect called “impossibility in essence” because of its internal problems and shortages and should not have been formed at all; 2) appearance of all possibilities and actualization of all potencies and abilities, which emphasizes the principle of progress and perfection; 3) end of the past and a new beginning. Following an analytic-descriptive method and relying on Steven Burik’s viewpoint, the present study investigates and evaluates the theory of the end of comparative philosophy based on these three meanings. Apparently, what opponents of comparative philosophy emphasize is end in the first sense because they believe that this kind of philosophy has become “Europe-centered” and cannot enter any dialog or interaction with other scientific traditions and systems. Accordingly, it conceptually enjoys a kind of essential impossibility. Nevertheless, unlike the opponents, Burik believes that comparative philosophy is necessary for stopping the East’s isolation and the growth of Europe-centeredness. Through adopting a critical approach to the “previous comparative philosophy” because of its Europe-centeredness, he pays attention to the “future comparative philosophy”, which bears two responsibilities: 1) maintaining various methods of thinking and 2) facilitating the relationship between these methods without reducing one to another.

    Keywords: comparative philosophy, end, essential impossibility, Europe-centeredness, inter-cultural philosophy, Heidegger, Steven Burik
  • Ibrahim Bazargani * Pages 135-154

    Imagination is one of the human perceptive faculties that is shared with animals. This concept, which has been transferred from Greek philosophy to Muslims’ philosophical tradition, has always been a very important problem with various functions in the self-knowledge of Muslim philosophers from Fārābī to Mullā Ṣadrā. It has even been used in responding to some kalāmī inquiries. Since the very beginning, Muslim philosophers have continuously devoted some of their studies to the investigation and explanation of the whatness and howness of the concept of imagination. However, this concept has not remained immune against change and has developed a distinct meaning in each philosophical system. In the history of Islamic philosophy, the three-fold schools of philosophy (Peripatetic philosophy, Illuminationist philosophy, and the Transcendent Philosophy) have each adopted a particular and different approach to this problem. The present study intends to examine the theories of some great figures of Islamic philosophy regarding the whatness of the faculty of imagination and reveal the existing differences among them. The findings indicate that philosophers’ views of the concept of imagination have not been fixed and similar in the course of history, and each has presented a specific and innovative explanation of this concept in conformity with their own philosophical system. For example, Fārābī considered this faculty to be a material component of the soul, while Mullā Ṣadrā changed it into the world of Ideas. This study was conducted following a descriptive-comparative method using library resources.

    Keywords: Imagination, imagined, world of Ideas, imitative forms, mimesis, Fārābī, Ibn Sīnā, Suhrawardī, Mullā Ṣadrā
  • Rahim Nobahar *, Mansooreh Ghanbarian Banooee Pages 155-176

    Aristotle’s theory of moral responsibility, as a pioneer theory of ethics of virtue, presents a new approach to responsibility because of its particular attention to moral conduct. Aquinas, a follower of Aristotle, has provided a new interpretation of moral responsibility with an emphasis on character and a focus on completely voluntary human acts and the role of apriori reflection on act. In the views of these two philosophers, moral agent is an agent who possesses knowledge, personality vice, and the ability to perform completely voluntary acts. Accordingly, children and animals are never subjected to moral evaluations because they lack such moral capacities and characters. Aristotle and Aquinas believe that the realm of moral agents, in addition to evil and virtuous people, includes restrained and non-restrained ones. Following a descriptive-analytic method, the present paper investigates the conditions under which the acts of moral agents are subjected to ethical evaluations in the views of Aristotle and Aquinas. Based on the findings of this study, those acts that become the subjects of moral responsibility must be done voluntarily based on the moral character of the agent as a non-accidental stimulus for act, even if they do not originate in deliberation and are not based on prior decision making. This is because sudden acts also originate in certain sources and function as clear references for moral evaluations.

    Keywords: moral agent, moral responsibility, personality, independent stimulus, self-subsistent stimulus, sudden acts, Aristotle, Aquinas