فهرست مطالب

نشریه اقتصاد توسعه و برنامه ریزی
سال دهم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بهار حافظی*، ندا اسدالله زاده جعفری، سید محسن خلیفه سلطانی صفحات 1-20
    در پژوهش حاضر به بررسی تاثیر شوک های مثبت و منفی درآمدهای نفتی، تورم و نرخ ارز در حالت های مختلف رشد اقتصادی بر کارایی شبکه بانکی با استفاده از الگوی خودرگرسیون برداری ساختاری آستانه ای در دوره زمانی 1398:4- 1387:1 به صورت فصلی پرداخته شده است. نتایج نشان داد تا حد زیادی تاثیر شوک مثبت به درآمدهای نفتی در شرایط رکود و رونق اقتصاد بر کارایی شبکه بانکی مشابه است و در کوتاه مدت تاثیر مثبت و در میان مدت تاثیر منفی داشته است. اما تاثیر شوک مثبت به تورم و نرخ ارز بر کارایی شبکه بانکی به رژیم های مختلف رشد اقتصادی بستگی داشته است. شوک مثبت تورم در شرایط رکودی در کوتاه مدت تاثیر منفی و در میان مدت تاثیر مثبت بر کارایی شبکه بانکی داشته است. در شرایط رونق، تورم در کوتاه مدت و میان مدت تاثیر مثبت بر کارایی شبکه بانکی داشته است. شوک مثبت نرخ ارز در شرایط رکودی، صرفا تاثیر منفی کوتاه مدت بر کارایی شبکه بانکی داشته است اما در شرایط رونق، در کوتاه مدت شوک مثبت نرخ ارز تاثیر مثبت و در میان مدت دارای تاثیر منفی بر کارایی شبکه بانکی می باشد. همچنین شوک مثبت به رشد اقتصادی در شرایط رکودی، تاثیر مثبت و بلندمدت و در شرایط رونق، دارای تاثیر مثبت کوتاه مدت بر کارایی شبکه بانکی است. بر این اساس بایستی در هنگام تهیه برنامه های توسعه ای به طور واقعی و عملی سهم درآمدهای نفتی از بودجه کاهش یابد و همچنین در اتخاذ سیاست های ارزی نیز جهت حداقل نمودن آسیب به کارایی شبکه بانکی، رژیم های مختلف رشد اقتصادی بایستی مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، کارایی شبکه بانکی، درآمدهای نفتی، نرخ ارز، الگوی TSVAR
  • مصطفی رجبی*، مریم جعفری طادی، بهار حافظی صفحات 21-35
    کاهش مرگ و میر نوزادان به عنوان یکی از اهداف توسعه و شاخصی از سلامت شناخته می شود. یکی از عوامل موثر بر سلامت در کشورهای دارای منابع طبیعی مانند نفت وابستگی اقتصادی به منابع طبیعی است. این گونه بیان می شود که در ابتدا درآمد حاصل از فروش منابع طبیعی می تواند بر سلامت تاثیر مثبت گذارد و با افزایش رانت حاصل از آن وضعیت وضعیت کیفیت نهادی ضعیف شده منجر به افزایش نابرابری درآمدی و کاهش تولید ناخالص داخلی شده و بنابراین بر سلامت تاثیر منفی می گذارد. از این رو این مطالعه به بررسی تاثیر رانت نفت بر مرگ و میر نوزادان با استفاده از روش خود رگرسیونی با وقفه های گسترده (ARDL) به بررسی تاثیر رانت نفت بر مرگ و میر نوزادان با توجه به کیفیت نهادی و شاخص نابرابری درآمدی طی دوره 1363 تا 1400 پرداخته است. نتایج تخمین نشان داد که رانت نفت تاثیری به شکل U بر شاخص مرگ و میر نوزادان در بلندمدت داشته است. اما این رابطه برای کوتاه مدت تایید نشده است. تاثیر دموکراسی و تولید ناخالص داخلی و شهر نشینی بر مرگ و میر نوزادان در بلندمدت منفی داشته است و تاثیر ضریب جینی بر این شاخص در بلندمدت و کوتاه مدت مثبت بوده است. تاثیر شاخص کنترل فساد بر مرگ و میر نوزادان در کوتاه مدت تاثیر مثبت داشته است که موید نظریه چرب کننده چرخ های اقتصادی است.
    کلیدواژگان: وابستگی به منابع طبیعی، کیفیت نهادی، نابرابری درآمدی
  • طوبی جبروتیان* صفحات 36-54

    سیستم حمل و نقل عمومی نقش مهمی در رشد اقتصادی و توسعه شهری، از جمله کاهش هزینه های حمل و نقل و افزایش بهره وری ایفا می کند. جهت افزایش سهم سیستم های حمل و نقل همگانی از سفرهای درون شهری لازم است تا اقداماتی جهت برنامه ریزی به سمت بهبود مدیریت و افزایش بهره وری آن انجام گیرد. در همین راستا، مهمترین مرحله در روند برنامه ریزی این حوزه، اصلاح و یا باز تعریف مسیر خطوط شبکه می باشد. این فرایند به عنوان مرحله راهبردی جهت مدیریت برنامه های بلند مدت شبکه شناخته می شود. با توجه به روند رو به رشد شهرنشینی در شهرهای بزرگ و نیاز به حمل و نقل عمومی مطمین و کارآمد، بهینه سازی و بهبود عملکرد شبکه های حمل و نقل عمومی اهمیت بسیاری دارد. برنامه ریزی کارآمد و عملیات سیستم های حمل و نقل نیازمند برآورد دقیق زمان انتظار مسافران است. در این مقاله، با استفاده از سیستم صف به بررسی شبیه سازی و بهینه سازی سیستم حمل و نقل عمومی شهری با مطالعه موردی شرکت واحد اتوبوسرانی اصفهان با هدف کاهش زمان انتظار در ایستگاه ها پرداخته شده است. در این مطالعه، ابتدا با استفاده از شبیه سازی، عملکرد فعلی شبکه حمل و نقل عمومی شهر اصفهان مورد بررسی قرار گرفته و سپس با اعمال تغییرات به شبکه و تغییر پارامترهای مختلف، راهکارهای بهینه سازی زمان انتظار پیشنهاد شده اند. نتایج حاصل از شبیه سازی سیستم اتوبوسرانی شهر اصفهان نشان می دهد که با اعمال تغییرات اصلاحی در ساختار و زمان بندی اتوبوس ها، بهبود قابل توجهی در عملکرد شبکه حمل و نقل عمومی ایجاد می شود.

    کلیدواژگان: سیستم صف حمل و نقل عمومی شهری، شبیه سازی، بهینه سازی زمان انتظار
  • نورالله صالحی* صفحات 57-88

    از سال 2009 شکل نوینی از پول در عرصه اقتصاد دنیا تحت عنوان «پول رمزنگاری شده» به وجود آمد.د. به نظر می رسد این ایده بر مبنای حذف نقش بانک مرکزی از مبادلات بوده است. اما نکته اینجاست که این ایده بر مبنای اصول علم اقتصاد پیاده سازی و اجرا نشده است. البته ایده ی حذف نقش بانک مرکزی از عرضه ی پول صحیح است.زیرا ترازنامه بانک مرکزی نماد کنز پول است(دارایی های بانک مرکزی). در نتیجه لازم است فناوری و علم پول مجددا بر اساس اصول علم اقتصاد تبیین شود. مهمترین نکته در فناوری پول ایجاد واحد ثابت پولی در طی زمان است. به عبارتی فناوری پول و فناوری واحد پولی متفاوت هستند. فناوری بیت کوین، فناوری واحد پولی است. به طوری که برای حفظ ارزش بیت کوین یک منبع 21 میلیون واحد وجود دارد. به طوری که می توان بیان نمود، بیت کوین:اطلاعاتی است که ارزش اقتصادی دارد. در نتیجه ارزش این واحد پولی در طی زمان تغییر می کند.لکن پول در علم اقتصاد ارزش حقوقی دارد. نکته ی انحرافی بیت کوین همین موضوع می باشد.زیرا در علم اقتصاد می توان بیان نمود، پول:اطلاعاتی است که ارزش حقوقی دارد. نکته ی ظریف دیگری که لازم است در فناوری واحد پولی در علم اقتصاد به آن توجه نمود این است که واحد پولی نسبت به کالاها مالکیت دارد. از همین نکته لزوم تعریف حقوق مالکیت برای پول روشن می گردد.البته عاملین اقتصادی در فرایند مبادله نسبت به پول مالکیت دارند

    کلیدواژگان: ارزش، انرژی، بیت کوین، پول، مالکیت و منبع عمومی
  • رضا رحیمی*، علی اکبر باغستانی صفحات 90-103
    توزیع درآمد و ثروت از جمله مشکلات ومسایلی است که در کشورهای در حال توسعه وجود دارد. این تحقیق در پی شناسایی عوامل موثر بر توزیع درآمد در گروه کشورهای اسلامی ایران، مالزی، مصر، الجزایر و ترکیه طی دوره 2017-2004 با استفاده از روش داده های پانل است. نتایج آزمون F لیمر در سطح احتمال کمتر از 05/0 نشان داد که مدل پانل می باشد. در همین راستا،نتایج حاصله از آزمون هاسمن دال بر تصادفی بودن اثرات مقطعی است. نتایج برآورد مدل حاکی از آن است که لگاریتم تولید ناخالص داخلی با ضریب 14/0، لگاریتم شاخص قیمت با ضریب 07/0 و لگاریتم جمعیت با ضریب 43/0 تاثیر مثبت و معنی داری بر ضریب جینی دارد. ارتباط مثبت تولید ناخالص داخلی و ضریب جینی، لزوم مکانیسم بازتوزیع درآمد را متذکر می گردد. با توجه به تاثیر مثبت تورم بر ضریب جینی، بهتر است سیاستهای مناسب پولی جهت کاهش تورم در کشورهای مورد بررسی اعمال شود.
    کلیدواژگان: تولید ناخالص داخلی، ضریب جینی، تورم، ایران
  • محمدرضا مهیاری نیا* صفحات 104-123

    یکی از مهم ترین مباحثی که امروزه سازمان ها با آن روبرو هستند، چگونگی مدیریت زنجیره تامین به صورتی کارا و اثربخش است. هدف اصلی این پژوهش، رتبه بندی پیمانکاران با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی است. ابتدا، چارچوب های موجود برای تدوین راهبرد زنجیره تامین، مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرند. سپس، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی برای انتخاب تامین کننده مناسب بر روی یک مطالعه موردی پیاده سازی می شود. در این مطالعه، اطلاعات چهار مورد از معیارهای مهم برای ارزیابی پیمانکاران و هم چنین اطلاعات سه شرکت پیمانکار از طریق مصاحبه با کارشناسان خبره، جمع آوری می شود. روش ارزیابی پیمانکاران در این تحقیق، بر اساس مقایسه دو به دوی پیمانکاران با در نظر گرفتن هر یک از معیارها و وزن آنها انجام می شود. با استفاده از الگوریتم فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی، محاسبات مربوط انجام می شود و شرکت های پیمانکار رتبه بندی می شوند. در نتیجه، بهترین پیمانکار به شرکت معرفی می گردد. از این روش تحلیل سلسله مراتبی فازی می توان در بهبود مدیریت زنجیره تامین و ارتقای کیفیت و کارآیی فرآیندهای انتخاب تامین کننده استفاده کرد. همچنین، این روش به سازمان ها کمک می کند تا در فرآیند انتخاب پیمانکاران، تصمیمات بهتری اتخاذ نمایند و بهبود قابل توجهی در عملکرد زنجیره تامین خود دست یابند.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، تامین کننده، تصمیم گیری چند معیاره، تحلیل سلسله مراتبی فازی
  • مولود جعفری*، مریم جعفری، مصطفی عمادزاده صفحات 124-140
    دستیابی به رشد اقتصادی پایدار، مستلزم سرمایه گذاری های انبوه در زیر ساخت ها به منظور افزایش ظرفیت های تولید و همچنین ایجاد درآمد می باشد. این سرمایه گذاری ها صرفا شامل سرمایه گذاری های فیزیکی نمی شود، بلکه سرمایه گذاری های انسانی، پژوهش و نوآوری، آموزش، بهداشت و مهاجرت نیروی کار را نیز شامل می شود. بدین ترتیب یکی از مهم ترین عوامل موثر بر رشد اقتصادی، علاوه بر نیروی کار و سرمایه فیزیکی، سرمایه انسانی است. این مقاله به بررسی رابطه علی بین آموزش، سلامت و رشد اقتصادی در 12 کشور در حال توسعه برای سال های 1983 تا 2020 می پردازد. بدین منظور با استفاده از روش علیت گرنجر برای داده های تابلویی، به بررسی رابطه علیت بین این سه متغیر در کوتاه مدت پرداخته می شود. به منظور برآورد رابطه بلندمدت نیز از روش حداقل مربعات پویای تابلویی استفاده می شود. نتایج حاکی از آن است که در بلندمدت رابطه علی دو طرفه بین شاخص رشد اقتصادی و شاخص سلامت و همچنین یک رابطه علی دو طرفه بین شاخص سلامت و شاخص آموزش برقرار است. لیکن رابطه علی بین آموزش و رشد اقتصادی در بلندمدت وجود نداشته است، هرچند در کوتاه مدت تنها یک رابطه علی از سوی رشد اقتصادی بر شاخص آموزش وجود داشته است.
    کلیدواژگان: تحصیلات، امید به زندگی، رشد اقتصادی، آزمون علیت، داده های تابلویی
  • مریم امامی میبدی*، حسین جاسم محمد السطانی صفحات 125-150

    از اهداف مهم اقتصادی دولتها، دستیابی به رشد درآمد ملی و توزیع عادلانه درآمدها است. در تامین این اهداف دولت ها باید از ابزارهای سیاستهای مالی همانند؛ مخارج جاری و عمرانی برای توزیع عادلانه درآمدی و کنترل نوسانات شدید درآمدهای سرانه ودر نهایت، رشد درآمدملی استفاده نمایند. در این تحقیق هدف بررسی تاثیر مخارج جاری و مخارج عمرانی دولت بر رشد درآمدملی و ضریب جینی در کشور عراق بوده که، از روش VAR در بازده 2006 تا 2021 استفاده شده است. دستاوردهای تحقیق مشخص نمود که؛ تاثیر مخارج جاری دولتی و مخارج عمرانی دولتی تاثیر مثبت و معنی داری بر رشد درآمدملی عراق داشته اند، ولی بر شاخص توزیع درآمد (ضریب جینی) صرفا مخارج عمرانی دولت تاثیر مثبت و معنی داری داشته است. نتایج تجزیه واریانس مدل های تحقیق، مبین آن است که، بیشترین تاثیر بر رشد آمد ملی و ضریب جینی به ترتیب از سمت؛ رشد اقتصادی و درآمد نفتی بوده و کمترین تاثیر بر دو متغیر رشد آمد ملی و ضریب جینی مربوط به هزینه های عمرانی دولتی است. بنابراین، برنامه ریزان در کشور باید توجه داشته باشند که، برای رشد اقتصادی این کشور سیاستهای باز توزیعی درآمد نفتی این کشور را بصورت اصولی و بهینه انتخاب گردد.

    کلیدواژگان: مخارج جاری دولت، مخارج عمرانی دولت، رشد درآمدملی، توزیع درآمد ملی(ضریب جینی)
  • احسان بیانی*، فاطمه احدی، جمال بیگی صفحات 152-163
    بزهکاری مالی از چالش های عمده نظامی های حقوقی و قضایی جهان امروز است و تجارب کشورها مبین این واقعیت است که اعمال مجازات های کیفرمدار و راهبردهای سخت گیرانه در مهار این گونه جرایم چندان موفق نبوده است. جرم شناسان راهیافت های پیشگیرانه را موثرتر می دانند و از جمله این رهیافت ها، اقتصاد شادکامی می باشد که شامل مولفه هایی چون امید به زندگی، تولید ناخالص داخلی، توسعه پایدار، درآمد، شغل، تحصیلات و امثال آن ها می باشد. این شیوه براین پیش فرض ابتناء دارد که با مهار معضلات اقتصادی و بهبود وضع درآمد و معیشت مردم و تقویت رفاه ذهنی مردم می توان از بروز بزهکارهای مالی پیشگیری کرد. بنابراین هدف از مقاله حاضر بررسی مکانیسم اقتصاد شادکامی در پیشگیری از بزهکاری مالی می باشد. روش تحقیق به صورت توصیفی و تحلیلی بوده و یافته های تحقیق حاکی از این مطلب است که امید به زندگی، تولید ناخالص داخلی، توسعه پایدار، درآمد، شغل، تحصیلات باعث کاهش بزهکاری مالی می شوند.
    کلیدواژگان: اقتصاد شادکامی، شادی، بزهکاری مالی، راهبردهای پیشگیری
  • مهدی عمانی*، مهراب ارسالی، سلیم شیخ صلوات، زهرا بوداقی النی صفحات 164-176
    طبق آیه 89 سوره نحل که عبارت می باشد از تبیانا لکل شی برداشت می شود که کتاب قرآن ، معجزه جاوید حضرت محمد مصطفی، بیانگر همه چیز در همه ادوار زمانی هست و این تبیان تا قیام قیامت شامل برنامه زندگی و سعادت تمام جهانیان می باشد مسیله اقتصاد هم که از ارکان مهم جوامع بشری از دیر باز تا حال بوده و هست از این قاعده مستثنی نمی باشد علتش هم این می باشد که رکن اساسی بقاء جامعه مسیله اقتصاد می باشد البته این مهم در همه ادوار زمانی به یک شکل نمانده و با گذر زمان و پیشرفت علوم جهانی ، وجهه ای عظیم بر خود گرفته است . و هیچ کس در هیچ زمانی منکر حیاتی بودن این مسیله و تو در تو بودن این مهم با مسایل اجتماعی دیگر نبوده است . هدف اصلی در مقاله حاضر بررسی بی ثباتی اقتصادی در کشور و راهبردهای مقابله با آن با تکیه بر آیات و روایات می باشد که روش تحقیق در نوشتار حاضر بصورت کتابخانه ای می باشد که با رجوع به مقالات و کتاب های اینترنی داده های بدست آمده را جمع آوری کرده ایم . بنابر این باید دنبال راهکارها و شیوه های متناسب با رویکرد های این مقوله مهم پرداخت
    کلیدواژگان: اقتصاد، راهبرد، قرآن، نهج البلاغه
  • سعید ایرانمنش* صفحات 177-196

    فقر و نابرابری ادرآمدی یک معضل همیشگی است که همواره چالش هایی را برای جوامع به وجود آورده است. در این مطالعه به بررسی نقش فقر به عنوان یکی از شاخص های نابرابری درآمدی و اقتصادی برگسترش توسعه مالی پرداخته شده است. علاوه براین پژوهش حاضر بدنبال پاسخ به این سوال است که آیا تاثیر فقر بر توسعه مالی به سطح باز بودن تجارت کشورها بستگی دارد یا به عوامل دیگر بستگی دارد. برای نیل به اهداف مذکور، از مدل پانل آستانه ای برای 35 کشور در حال توسعه و توسعه یافته  طی دوره زمانی 2021-2000 استفاده شده است. همچنین به منظور اجتناب از مشکل درونزایی از روش 2SLS و بکارگیری متغیرهای ابزاری استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که تا وقتی درجه باز بودن تجاری از  71 درصد کمتر باشد، افزایش فقر موجب کاهش شدیدتر توسعه مالی در اقتصاد می شود و زمانی که درجه باز بودن بیشتر از 71 درصد باشد، افزایش فقر موجب کاهش کمتری در توسعه مالی می شود. همچنین نتایج برآورد مدل نشان می دهد که لگاریتم درآمد سرانه، پس انداز و تراکم جمعیت تاثیر مثبت و معنی داری بر توسعه مالی دارند.نتیجه گیری کلی بیانگر آن است که افزایش درجه باز بودن اقتصاد موجب کاهش اثرات محدودکننده فقر برگسترش توسعه مالی میشود.

    کلیدواژگان: فقر، توسعه مالی، درجه باز بودن تجاری، مدل پانل آستانه ای
  • اسدالله اخضری نجف آبادی*، سید محسن خلیفه سلطانی صفحات 197-218

    هدف مقاله حاضر تحلیل اثر فساد اداری بر تولید ناخالص داخلی سرانه در 11 کشور منتخب صادرکننده نفت به عنوان کشورهای برخوردار از منابع طبیعی است، که با توجه به وجود رانت ناشی از نفت، احتمال بروز فساد اداری در آن ها به دلیل امکان ایجاد فعالیت های رانت جویانه بیشتر است. بدین منظور شاخص فساد ریسک کشوری (ICRG) به عنوان متغیر مستقل اصلی در نظر گرفته شد و متغیرهای کنترلی سرمایه گذاری مستقیم خارجی، تجارت خارجی و شاخص توسعه انسانی، تورم و نرخ رشد جمعیت نیز در نظر گرفته شد. الگوی پژوهش برای دوره زمانی 2021-2012 و با استفاده از تخمین زننده گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) برآورد شد. نتایج برآورد الگو حاکی از اثر مثبت وقفه اول تولید ناخالص داخلی سرانه، کنترل فساد، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، تجارت خارجی و شاخص توسعه انسانی بر تولید ناخالص داخلی سرانه کشورهای منتخب می باشد. از طرفی متغیرهای تورم و نرخ رشد جمعیت اثر منفی بر لگاریتم تولید ناخالص داخلی سرانه کشورهای منتخب صادر کننده نفت طی دوره زمانی مورد مطالعه داشته اند.

    کلیدواژگان: فساد اداری، تولید ناخالص داخلی سرانه، رانت جویی، تخمین زننده گشتاورهای تعمیم یافته
|
  • Neda Asadollahzadeh Jafari, Sayed Mohsen Khalifeh Soltsni Pages 1-20
    In the present study, the impact of positive and negative shocks of oil revenues, inflation and exchange rate in different economic growth states on the efficiency of the banking network using threshold structural vector autoregression model in the period of 1398:4-1387:1 It was discussed seasonally, according to the results, the effect of a positive shock to oil revenues in economic recession and boom is similar to the efficiency of the banking network, and it had a positive effect in the short term and a negative effect in the medium term. But the effect of positive shock to inflation and exchange rate on banking efficiency depends on different regimes of economic growth. The positive shock of inflation in the recession has had a negative effect in the short term and a positive effect in the medium term on the efficiency of the banking network. In the conditions of prosperity, inflation has had a positive effect on the efficiency of the banking network in the short and medium term. The positive shock of the exchange rate in recessionary conditions has only a short-term negative effect on the efficiency of the banking network, but in the conditions of prosperity, the positive shock of the exchange rate has a positive effect on the efficiency of the banking network in the short term and a negative effect on the efficiency of the banking network in the medium term.
    Keywords: Economic Growth, banking network efficiency, oil revenues, exchange rate, TSVAR model
  • Mostafa Rajabi *, Maryam Jafari Tadi, Bahar Hafezi Pages 21-35
    Reducing infant mortality is known as one of the goals of development and an as the indicator of health. One of the factors affecting health in countries with natural resources such as oil is economic dependence on natural resources. It is stated in this way that at first the income from the sale of natural resources can have a positive effect on health, and with the increase in rent resulting from that, the state of institutional quality has weakened, leading to an increase in income inequality and a decrease in gross domestic product, and therefore has a negative effect on health. . Therefore, this study investigates the effect of oil rent on infant mortality using Autoregressive Distributed Lag approach with (ARDL) to investigate the effect of oil rent on infant mortality according to institutional quality and income inequality index during the period 1984 to 2021. The estimation results showed that the oil rent had a U-shaped effect on the infant mortality index in the long term. But this relationship has not been confirmed for the short term. The effect of democracy, GDP and urbanization on infant mortality has been negative in the long term, and the effect of the Gini coefficient on this indicator has been positive in the long and short term. The effect of the corruption control index on infant mortality has had a positive effect in the short term, which confirms the theory of economic wheel greasers.
    Keywords: Natural Resource Dependance, Institutional quality, income inequality
  • Tooba Jabarootian * Pages 36-54

    Public transportation system plays an important role in economic growth and urban development, including reducing transportation costs and increasing efficiency. To increase the share of public transportation systems in urban travel, measures need to be taken to improve their management and increase their efficiency. In this regard, the most important step in planning for this area is to revise or redefine the routes of the network lines. This process is known as a strategic step in managing long-term programs for the network. Given the growing trend of urbanization in large cities and the need for reliable and efficient public transportation, optimizing and improving the performance of public transportation networks is of great importance. Efficient planning and operation of transportation systems require accurate estimation of passenger waiting times. In this article, using a queuing system, simulation and optimization of urban public transportation system have been investigated with a case study of the Isfahan Bus Company in order to reduce waiting times at bus stops. In this study, first, the current performance of Isfahan's public transportation network was examined using simulation, and then by making changes to the network and various parameters, optimal solutions for reducing waiting times were proposed. The results of the simulation of Isfahan's bus transportation system show that significant improvements in the performance of the public transportation network can be achieved by making corrective changes to the structure and scheduling of the buses.

    Keywords: Urban public transportation queuing system, Simulation, optimization of waiting time
  • Reza Rahimi *, Aliakbar Baghestany Pages 90-103
    Distribution of income and wealth is one of the problems and issues that exist in developing countries. This research aims to identify the factors affecting income distribution in the group of Islamic countries of Iran, Malaysia, Egypt, Algeria and Turkey during the period of 2004-2017 using panel data method. The results of Limer's F test showed that it is a panel model at a probability level of less than 0.05.In this regard, the results of the Hausman test indicate the randomness of cross-sectional effects. The estimation results of the model indicate that the logarithm of the GDP with a coefficient of 0.14, the logarithm of the price index with a coefficient of 0.07 and the logarithm of the population with a coefficient of 0.43 have a positive and significant effect on the Gini coefficient.The positive relationship between GDP and the Gini coefficient indicates the necessity of income redistribution mechanism. Considering the positive effect of inflation on the Gini coefficient, it is better to apply appropriate monetary policies to reduce inflation in the countries under review.
    Keywords: Nonspecific domestic production, Gini Coefficient, inflation, Iran
  • MohammadReza Mahyarinia Pages 104-123

    One of the most important topics that organizations are currently facing is the effective and efficient management of the supply chain. The main objective of this research is to rank contractors using the fuzzy analytic hierarchy process method. Firstly, existing frameworks for developing supply chain strategies are analyzed. Then this process is implemented to select the appropriate supplier in a case study. In this study, information on four criteria for evaluating contractors and information from three contractor companies is collected through interviews with experienced professionals. The contractor evaluation method in this research is performed by pairwise comparison of contractors, considering each criterion and its weight. Using the fuzzy analytic hierarchy process algorithm, relevant calculations are performed, and contractor companies are ranked. As a result, the best contractor is introduced to the company. This method can be used to improve supply chain management and enhance the quality and efficiency of supplier selection processes. Additionally, this method helps organizations make better decisions in the contractor selection process and achieve significant improvements in their supply chain performance.

    Keywords: Supply Chain, supplier, Multi-Criteria Decision-Making, fuzzy hierarchical analysis
  • Moloud Jafari *, Maryam Jafari, M. Emadzadeh Pages 124-140
    Achieving sustainable economic growth requires a lot of investment in infrastructure to increase production capacity and revenue. These investments include not only physical investment, but also human investment, research and innovation, education, health and labor migration. Thus, one of the most important factors affecting economic growth, in addition to labor and physical capital, is human capital.This article examines the causal relationship between education, health, and economic growth in 12 developing countries during 1983 - 2020. For this purpose, using Granger's causality method for panel data, the causality relationship between these three variables is examined in the short -run. In order to estimate the long-run relationship, Dynamic Ordinary Least Squares (DOLS) method is also used. The results indicate that in the long-run, there is a two-way causal relationship between the economic growth index and the health index, as well as a two-way causal relationship between the health index and the education index. However, there was no causal relationship between education and economic growth in the long- run, although in the short -run there was only one causal relationship between economic growth and the education index.
    Keywords: education, Life expectancy, Economic Growth, causality test, Panel Data
  • Maryam Emamimibodi *, Hossein Jassim Mohammad Al-Satani Pages 125-150

    One of the important economic goals of governments is to achieve the growth of national income and fair distribution of income. In meeting these goals, governments should use financial policy tools such as; Current and construction expenditures should be used for fair distribution of income and control of extreme fluctuations in per capita incomes and ultimately the growth of national income. In this research, the aim of this research is to investigate the impact of current expenditures and construction expenditures of the government on the growth of national income and the Gini coefficient in Iraq, and the VAR method has been used in the returns from 2006 to 2021. The results of the research indicated that; The impact of government current expenditures and government construction expenditures have had a positive and significant impact on the growth of Iraq's national income, but only government construction expenditures have had a positive and significant impact on the income distribution index (Gini coefficient). The results of the variance analysis of the research models show that the greatest impact on the growth of national income and the Gini coefficient is from the side, respectively; economic growth and oil income, and the lowest impact on the two variables of national income growth and the Gini coefficient is related to government construction costs. Therefore, the planners in the country should pay attention that, for the economic growth of this country, the redistribution policies of the oil income of this country should be chosen in principle and optimally.

    Keywords: government current expenditures, government construction expenditures, national income growth, national income distribution (Gini coefficient)
  • Ehsan Bayani *, Fatemeh Ahadi, Jamal Beigi Pages 152-163
    Financial crime is one of the major challenges of the legal and judicial systems of the world today, and the experiences of countries show the fact that the application of punitive punishments and strict strategies have not been very successful in curbing such crimes. Criminologists consider preventive approaches to be more effective, and among these approaches is a happy economy, which includes components such as life expectancy, GDP, sustainable development, income, job, education, and the like. This method is based on the premise that financial criminals can be prevented by curbing economic problems and improving people's income and livelihood and strengthening people's mental well-being. Therefore, the purpose of this article is to investigate the happiness economy mechanism in the prevention of financial delinquency. The research method is descriptive and analytical and the research findings indicate that life expectancy, gross domestic product, sustainable development, income, job, and education reduce financial delinquency.
    Keywords: economics of happiness, happiness, financial delinquency, Prevention Strategies
  • Mehdi Omani *, Mehrab Ersali, Salim Sheiksalavat, Zahra Boodagi Pages 164-176
    According to verse 89 of Surah Nahl, which is an explanation of everything, it is understood that the book of the Qur'an, the immortal miracle of Prophet Muhammad Mustafa, expresses everything in all periods of time, and this explanation includes the plan of life and happiness of all the worlds until the Day of Resurrection. The economy, which has been and is one of the important pillars of human societies since the dawn of time, is not an exception to this rule, the reason being that the basic pillar of society's survival is the issue of economy, of course, this importance has not remained the same in all periods of time and with the passage of time. The time and progress of world science has taken on a huge face. And no one has ever denied the importance of this issue and that it is intertwined with other social issues. The main purpose of this article is to investigate the economic instability in the country and the strategies to deal with it by relying on verses and traditions. We have collected therefore, it is necessary to look for solutions and methods appropriate to the approaches of this important category
    Keywords: Economy, strategy, Quran, Nahj Al-Balagha
  • Saeed Iranmanesh * Pages 177-196

    Poverty and economic inequality is a permanent problem that has always created challenges for societies. In this study, the role of poverty as one of the indicators of economic inequality in the spread of financial development has been investigated. In addition, the current research seeks to answer the question whether the impact of poverty on financial development depends on the level of trade openness of countries or depends on other factors. To achieve the aforementioned goals, a threshold panel model has been used for 35 developing and developed countries during the time period of 2000-2021. Also, in order to avoid the endogeneity problem, the 2SLS method and the use of instrumental variables have been used. The results indicate that as long as the degree of commercial openness is less than 71%, the increase in poverty causes a sharper decrease in financial development in the economy, and when the degree of openness is greater than 71%, the increase in poverty causes a smaller decrease in financial development. Also, the results of the model estimation show that the logarithm of per capita income, savings and population density have a positive and significant effect on financial development. The general conclusion indicates that increasing the degree of openness of the economy reduces the limiting effects of poverty on the expansion of financial development.

    Keywords: poverty, Financial Development, Degree of trade openness, threshold panel model
  • Asadollah Akhzari Najafabadi *, Seyed Mohsen Khalifeh Soltani Pages 197-218

    The purpose of the current research is to analyze the effect of administrative corruption on GDP per capita in 11 selected oil exporting countries as countries with natural resources, which due to the existence of rents caused by oil, the possibility of administrative corruption in them is higher due to the possibility of rent-seeking activities. For this purpose, the country risk corruption index (ICRG) was considered as the main independent variable and the control variables of foreign direct investment, foreign trade and human development index, inflation and population growth rate were also considered. The research model was estimated for the period of 2012-2021 using the generalized method of moments (GMM). The results of the estimation of the model indicate the positive effect of the first lag of GDP per capita, corruption control, foreign direct investment, foreign trade and human development index on the GDP per capita of the selected countries. On the other hand, inflation and population growth rate have a negative effect on the GDP per capita of selected oil exporting countries during the studied period.

    Keywords: Administrative Corruption, GDP Per Capita, Rent Seeking