فهرست مطالب

کیمیای هنر - پیاپی 48 (پاییز 1402)

فصلنامه کیمیای هنر
پیاپی 48 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حافظ عبدالکریمی کومله، حسین ذبیحی*، خسرو دانشجو صفحات 1-24

    وظیفه پدیدار کردن مکان، به طورخاص، بر عهده معماری است. در گستره معماری معنای خاصی از مکان مستتر است و تنها یک «جا» نظیر دیگر جای، برای ساختن، قابل اعتنا نیست؛ بنابراین شناختی واقعی تر و بهتر از مکان برای فهم اثر معماری نیاز است. شناختی که مکان را کلیتی درهم تنیده با انسان می بیند و به موجب آن قلمرو اندیشه و احساس با هم یکی می شود و دوگانه انگاری عین و ذهن (سوژه - ابژه) خاتمه می یابد. هایدگر شاخص ترین فیلسوفی است که روش وی در تفکر، پدیدارشناسی هرمنوتیکی است؛ به همین دلیل در این پژوهش به سراغ او رفتیم. هدف این نوشتار، تفسیری از پدیدارشناسی هرمنوتیکی مکان است که بتواند در فرایند طراحی، قابل تامل، تدقیق و بررسی باشد. روش تحقیق آن، با استفاده از مطالعات کتابخانه ای، به دنبال رسیدن به مبانی و گام های عملیاتی و ایجاد نظمی منطقی در مطالب پراکنده و نامنسجم پیشین است و به لحاظ ماهیت از گونه تحقیقات کیفی با رویکرد فلسفی پدیدارشناسی هرمنوتیک و به لحاظ هدف پژوهش، تفسیری (بررسی ادبیات تطبیقی فلسفه و معماری) است. روش گردآوری داده ها مبتنی بر اسناد مکتوب کتابخانه ای است. یافته های تحقیق نشان می دهد که پدیدارشناسی هرمنوتیکی قابلیت به کارگیری در فرایند طراحی معماری را دارد و می توان بر اساس چرخه پدیدارشناسی هرمنوتیکی مکان، مبتنی بر تفکر هایدگری، مدلی را برای طراحی معماری به روش پدیدارشناسانه، برای فهم اثر معماری، ارایه داد.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی معماری، پدیدارشناسی هرمنوتیک، تجربه مکان، کیفیت معماری
  • نادر شایگان فر* صفحات 25-36

    فیلم بنشی های اینیشیرین اثر مارتین مک دونا (1970م) در قالب یک تراژدی-کمدی سیاه، تبدیل دوستی به دشمنی بی پایان دو دوست، هم-صحبت و همدم را نشان می دهد. پژوهش حاضر، این فرض را با خود دارد که دگردیسی دوستی به دشمنی به نمایش درآمده، بر بنیاد افتراق هستی شناختی اگزیستانسیالیستی استوار است و نمی توان آن را تنها و صرفا اختلالی مزاجی و اختلافی اجتماعی یا مولفه های دیگر از این دست دانست. لذا با این فرض، اندیشه های پدیدارشناسانه اگزیستانسیالیستی مارتین هایدگر (1976-1889 م) به مثابه روشی برای درک و فهم دلیل این پدیده، یعنی تبدیل دوستی به دشمنی، به عنوان نقطه اتکای این پژوهش قرار گرفته است. بر مبنای فرض مذکور با اتکا بر اینکه آن دو دوست در دو ساحت متفاوت زبان، یعنی گفتار و وراجی استقرار دارند، تلاش خواهد شد با ابتنای بر کتاب هستی و زمان، نحوه شفافیت اختلاف افق ها که ابتدا برای یکی از دو دوست منکشف می شود، نشان داده شود و درنهایت پایان تراژیک آن مورد تامل قرار گیرد و سعی می شود نشان داده شود که تباعد و افتراق هستی شناختی و نحوه زیستن متفاوت در ساحت زبان چگونه می تواند دوستی صمیمی را به آتش جنگ و خون ادامه دار مبدل سازد.

    کلیدواژگان: بنشی های اینیشیرین، مک دونا، هایدگر، گفتار، وراجی
  • رویا رضاپور مقدم*، مهدی محمدزاده، سعید علیزاده صفحات 37-49

    داستان پنهان شدن حضرت زکریا در داخل درخت، در نگاره ای از کتاب فالنامه شاه تهماسبی بازنمایی شده است. در این نگاره، حضرت زکریا، شیطان و دو فرد اغواشده، به عنوان چهار شخصیت اصلی نگاره حضور دارند که نگارگر عصر صفوی در روند طراحی صورت آن ها رویکردی متفاوت اتخاذ کرده است. این تفاوت بر دایره تصرفات و تحدید قوه متخیله در نزد نگارگر اشاره دارد. قوه متخیله بر مبنای کیفیت تعلقات ادراکی و جهان بینی نگارگر در مقام مدرک می تواند در محدوده محسوسات به دخل و تصرف بپردازد و یا، در گامی فراتر، به اتصال عقل فعال مستفیض شود. نگارگری که به این صعود توفیق یابد در رهیافت های هنرمندانه خود، قایل به تصرف صرف در صور و معانی محسوسات نیست، بلکه رو به سوی معقولات دارد و در برخی از مصادیق صوری به بازنمایی محسوس از امری معقول می پردازد. تبیین دقیق مباحث فوق به صورت قابل ملاحظه ای در آرای ابن سینا بیان شده است. بر مبنای نظام فکری ابن سینا، قوه خیال از متخیله متمایز می شود و متخیله می تواند به استعداد انطباع و دریافت صور معقول از عقل فعال توفیق یابد. تطبیق و تحلیل مصداقی آرای ابن سینا در باب تخیل را می توان در نگاره پنهان شدن حضرت زکریا در داخل درخت مورد تامل قرار داد و به طرح این سوال پرداخت که قوه متخیله نگارگر بر مبنای کدام یک از کیفیات محسوس و یا معقول به طراحی صور مرکب در چهره شخصیت های اغواشده پرداخته است؟ پژوهش حاضر با روش توصیفی و تطبیقی و با نظر به سوال مذکور، ماحصل بررسی ها را چنین می یابد که تخیل نگارگر در پرتو عقل فعال، کیفیتی معقول یافته است. او به مدد تخیل معقول، رهیافتی صوری-معنایی را برای بازنمایی محسوس از امری نامحسوس اتخاذ می کند که برآیند آن، طراحی صور مرکب انسان-حیوان برای شخصیت های اغواشده است. در این طراحی دوسویه، پیکر انسانی صورتی ناظر بر سیرت خود دارد که در ملازمت با هم به تصویر کشیده شده است.

    کلیدواژگان: تخیل معقول، عقل فعال، نقاشی ایرانی، صور مرکب، انتزاع نامحسوس
  • حنیف رحیمی پردنجانی* صفحات 51-64

    با مطالعه و بررسی تواریخ عمومی، سلسله ای و سلطانی، در دوره های تیموری و صفوی، شاهد توجه فزاینده به هنر و هنرمند در آن ها هستیم. این توجه، طیفی از اشارات پراکنده در برخی متون تاریخی دوره تیموری تا اختصاص یک بخش مبسوط به طبقه هنرمندان در متون اواخر دوره صفوی را شامل می شود. هر مورخ با توجه به دوره و رویکرد خود، در خلال وقایع سیاسی، به تعداد مشخصی از هنرمندان پرداخته و آنان را مورد نقد و قضاوت قرار داده است. پژوهش حاضر با هدف تحلیل متون تاریخی هنر ایران، به دنبال پاسخ به این سوال است که مورخان چگونه هنر و هنرمندان را مورد نقد و قضاوت قرار داده اند. این پژوهش، به طوردقیق، به این پرسش پاسخ می دهد: کدام معیارها موجب برکشیدن برخی هنرمندان و نام بردن از آن ها در کتاب های تاریخ شده است؟ روش پژوهش، توصیفی-تحلیلی، با تمرکز بر تحلیل محتواست و شیوه گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای است. یافته های پژوهش نشان می دهد که مورخان از معیارهای مختلفی همچون برشمردن خصوصیات اخلاقی و رفتاری؛ نزدیکی به خاندان سلطنت؛ ویژگی های فنی آثار؛ مقایسه با یکدیگر؛ و از ارزش مادی آثار و نظر جامعه مخاطب برای قضاوت هنر و هنرمندان بهره برده اند. نتیجه پژوهش نشان می دهد که این معیارها با تمرکز بر هر کدام از چهار مولفه اصلی نقد هنر، یعنی: هنرمند، اثر، جامعه و مخاطب؛ در قالب چهار خط سیر یا شاخه تاریخ نگاری قابل شناسایی هستند. این خط سیرها عبارت اند از شاخه تاریخ نگاری حافظ آبرو و سمرقندی که در پرتو سیاست به هنرمند توجه نشان داده اند؛ شاخه خواندمیر، روملو و واله اصفهانی با تمرکز بر هنرمند؛ شاخه بابر و دوغلات یا همان شاخه هندی-مغولی با تمرکز بر اثر هنری؛ و شاخه بوداق منشی و اسکندربیک با تمرکز بر جامعه و مخاطب.

    کلیدواژگان: نقد هنرمند، نقد زمینه ای هنر، نقد جامعه شناختی هنر، نقد اثر هنری، نقد مخاطب، متون تاریخی دوره تیموری، متون تاریخی دوره صفوی
  • بهروز محمودی بختیاری*، حسن بلخاری قهی، محمدباقر قهرمانی، ساغر منشی صفحات 65-83

    عموم پژوهش های کلاسیک با تکیه بر خوانشی ناصواب از جمهوری افلاطون و بوطیقای ارسطو، دو مفهوم میمسیس و دایجسیس را به ترتیب، هم ارز تقلید در ادبیات نمایشی و نقل در ادبیات داستانی در نظر گرفته و بنابراین، روایت را وابسته به نقل و حضور راوی قلمداد کرده اند. حال آنکه بازبینی دوگانه میمسیس/دایجسیس، ناپایداری مرز میان این دو مقوله و پیچیدگی درام به عنوان ترکیبی پیچیده از حالات دایجتیک و میمتیک را آشکار می کند. از سوی دیگر، سنت های نمایشی ایران و ترکیه تا پیش از مواجهه با تیاتر غربی، همزاد روایت دایجتیک بوده و پس از غرب گرایی و ترجمه نمایشنامه های اروپایی، تحت الشعاع روایت میمتیک قرار گرفته است. نخستین نتایج این برخورد در عرصه ادبیات نمایشی این دو کشور، در تمثیلات آخوندزاده که تکمیل آن بین سال های 1850 و 1857 رقم خورده و همین طور، ازدواج شاعر ابراهیم شناسی در سال 1859 مشاهده می شود . پژوهش جاری به عنوان مطالعه ای بین رشته ای و تطبیقی با روش توصیفی-تحلیلی، بر تجزیه وتحلیل روایت شناختی نمایشنامه های سرگذشت مرد خسیس اثر آخوندزاده و ازدواج شاعر اثر ابراهیم شناسی در چارچوب روایت شناسی میمتیک و دایجتیک متمرکز می شود. بر این اساس، می توان گفت نسبت نزدیک این دو نمایشنامه با پیشینه نمایشی دایجتیک موجود، به طورمشخص در سه بعد پیرنگی، شخصیت پردازانه و مختصات فضایی-زمانی بروز یافته و تکامل هر دو متن با تکیه ای کم وبیش بر جنبه های روایی دایجتیک محقق شده است.

    کلیدواژگان: درام ایران، درام ترکیه، روایت میمتیک، روایت دایجتیک، سرگذشت مرد خسیس، ازدواج شاعر
  • پریما میرلوحی* صفحات 85-95

    در میان آثار متفکران متقدم ایرانی نکاتی کلیدی در مبانی نظری هنر وجود دارد که مبین دلیل نگاه خاص هنرمندان به هنر است و با رجوع به آن مفاهیم می توان مبانی نظری و حکمی هنر ایرانی-اسلامی را تدوین کرد تا برای تحلیل و تاویل هنر ایرانی ملاک و معیاری مستقیما برآمده از همین فرهنگ در اختیار قرار گیرد و البته این نکته روشن شود که هنر ایرانی-اسلامی فاقد فلسفه نیست. امام محمد غزالی در شمار متفکران متقدم ایرانی است که در میان مباحث خود توجهی ویژه به مقوله زیبایی و هنر داشته است. پیش تر، مطالعات ارزنده ای در باب آرای وی در مباحث خیال و ذوق و زیبایی انجام شده است، اما مطالعه حاضر نسبت نزدیک تری با اندیشه غزالی در خصوص حد اعلای هنر، هنرمند و مخاطب هنر برقرار می کند. هدف از این مطالعه، تدقیق در محک و معیارهای غزالی در ارزش گذاری هنر از کم بها (حتی حرام) تا هنر متعالی، شرایط و ویژگی های هنرمند برای خلق هنر والا و ویژگی های مخاطب جهت ادراک هنر متعالی و درنهایت جمع آوری، تبویب و تحلیل آرای مذکور از بطن مباحث غزالی بوده است. پرسش اصلی پژوهش آن است که معیارهای غزالی برای سنجش ارزش و اعتبار هنر، هنرمند و مخاطب چیست و چه ویژگی هایی برای آنان بر می شمارد؟ مطالعه بنیادی حاضر به روش توصیفی-تحلیلی انجام شده و اطلاعات آن با مطالعه منابع مکتوب جمع آوری گردیده است. حاصل پژوهش بیانگر این است که آنچه در تعالی هنر نزد غزالی اهمیت می یابد، نسبت آن با اخلاق، حقیقت زیبایی، آگاهی بخشی و کمال است و هنرمند برای خلق چنین هنری بیش از هر چیز نیاز به شناخت، مراقبه و تزکیه و تهذیب نفس دارد و مخاطب، هنر متعالی را ادراک نخواهد کرد، مگر آنکه از منظر اخلاقی و با هدف تهذیب و درک زیبایی حقیقی بدان بنگرد.

    کلیدواژگان: مبانی نظری هنر، حکمت هنر اسلامی، هنر متعالی، هنر والا، امام محمد غزالی
|
  • Hafez Abdolkarimi Komleh, Hossein Zabihi*, Khosro Daneshjo Pages 1-24

    The main goal of architecture is to give place a perceptible existence. The term "place" has a special meaning in architecture and is not considered just a place where building takes place, as in any other place. In order to perceive an architectural work, a better understanding of place is essential. An understanding that considers place as a totality, intimately interwoven with the human being, uniting the realms of thought and sensation, so that the object-subject dualism is suspended. Martin Heidegger was one of the most famous philosophers whose intellectual method was hermeneutic phenomenology. Accordingly, this study aims to examine his approach. It provides an accurate and fully searchable interpretation of the hermeneutic phenomenology of place in the design process. It is a qualitative research with a hermeneutic phenomenological approach that has an interpretive goal (studying the comparative literature of philosophy and architecture). Through the use of library studies as methodology, the research aimed to find foundations and operational steps to organise early scattered and incoherent materials. Data were collected based on library research. The research results indicate that hermeneutic phenomenology can be used in the process of architectural design. Therefore, it is possible to create a model for architectural design based on a phenomenological method to understand an architectural work based on the cycle of hermeneutic phenomenology of space according to Heidegger's thought.

    Keywords: Phenomenology of Architecture, Hermeneutical Phenomenology, Experience of Place, Architectural Quality
  • Nader Shaygan Far* Pages 25-36

    The film Banshees of Inisherin by Martin McDonough (1970-  ), in the shape of a black comedy-tragedy, shows the transformation of friendship into endless enmity between two friends, interlocutors and companions. This research assumes that the transformation of friendship into enmity shown is based on the ontological difference of two existentialist horizons, and it cannot be simply a temperamental disorder and a social difference or other things such as these.Based on the mentioned assumption, relying on the fact that the two friends are established in two different areas of language, i.e., Speech, Discourse- Language/ Rade and Idle talk / Gerede, an attempt will be made to clarify the difference in horizons that is first revealed to one of the two friends, relying on the book of Being and Time. Finally, its tragic end should be reflected upon and an attempt will be made to show how the distance and ontological difference and the different way of living in the field of language can turn a close friendship into the fire of war and blood continue to convert.Understanding/ Verstehen, it is not possible for one of them to return to the past. The other friend, without the ability to imagine and understand this transformation of Dasein as a friend, tries to turn it into war and fire.

    Keywords: The Banshees of Inisherin, McDonagh, Heidegger, Speech, Discourse- Language, Rade, Idle talk, Gerede
  • Roya Rezapour Moghadam*, Mehdi Mohammadzadeh, Saeid Alizadeh Pages 37-49

    In his exposition of the internal faculties, Ibn Sina considers the imagination to be indebted to association and describes imagination as the factor of creativity and actual perception; because it perceives and at the same time, undertakes an action through manipulation of the forms and meanings. Faculty of imagination can heed the particular or universal affairs in order to manipulate the forms and meanings. This faculty needs a spiritual ascension in the light of Active Intellect for perceiving the intelligible and if the perceiving soul becomes substantially connected with the Active Intellect; he would be able to see the intelligible forms present by himself. After seeing these immaterial images, the manipulation done by the imagination will be an intelligible and abstract quality. The significance of the subject becomes further clear when the soul and the faculty of imagination are for the Muslim miniaturist. Religious perspective and the social mission of the miniaturist restrict the circle of manipulations of the faculty of imagination and do not accept any extension of imagery for conveying the meanings. Among these cases, one can refer to the painting of “Zakarya Hiding inside the Tree”. Which sensory and intelligible qualities have inspired the imagination of the painter in drawing the compound images of the faces of the persuaded figures? This research uses a descriptive-analytic method to argue that the painter’s imagination is illuminated by the light of Active Intellect which gives it an intelligible quality. Under the guidance of intelligible imagination, the persuaded figures have been drawn with compound human-animal images so that they can not only sensibly reflect the non-sensory rather to serve as a reflection of the intelligible quality of the non-sensory. From this perspective, human form and animal nature have been reflected on a human body.

    Keywords: Intelligible Imagination, Active Intellect, Persian Painting, Compound Images, Non-sensory Abstraction
  • Hanif Rahimi Pordanjani* Pages 51-64

    By studying and examining general, dynastic, and sultanic chronicles in the Timurid and Safavid periods, we see an increasing attention to art and artist in them. This attention includes a range from scattered references in some historical texts of the Tīmūrīd period to dedicating an extensive section to the class of artists in the texts of the late Safavīd period. Each historian, depending on his period and approach, has dealt with art and artists during political discussions and events, and has described and judged them. The current research was aimed at analyzing the historical texts of Persian art, and sought to answer the question, how historians criticized, and judged art and artists? The research method is descriptive-analytical, with a focus on content analysis and the method of collecting information is library based. The findings of the research show that historians have used different methods such as enumerating moral and behavioral characteristics, proximity to the royal family, technical characteristics of the works, comparison with each other, the material value of the works and the opinion of the audience. The result of the research shows that these criteria can be identified in the form of four trajectories or branches of historiography by focusing on each of the four main components of art criticism, i.e. artist, work, society and audience. These trajectories include the historiography branch of Hāfez Abro and Samarqandī, who paid attention to the artist in the light of politics; Khāndmīr, Romelū and Wāle Esfahānī branch focusing on the artist, Bābor and Doghalāt branch or the Indo-Mongolian branch focusing on the work of art and Būdaq Monshī and Eskandarbeik branch focusing on the society and the audience.

    Keywords: artist criticism, art contextual criticism, sociological criticism of art, artwork criticism, audience criticism, historical texts of the Tīmūrīd period, historical texts of the Safavīd period
  • Behrouz Mahmoudi Bakhtiari*, Hassan Bolkhari Ghahi, MohammadBagher Ghahramani, Saghar Maneshi Pages 65-83

    Classical narratology was mostly based on a biased reading of Plato’s The Republic and Aristotle’s Poetics, which considered mimesis as mimics and gestures in dramatic literature and diegesis as narration in novels and fiction. Through this perspective, the act of narrating and the presence of a narrator became the necessities for the texts being analyzed narratologically. However, the two terms mimesis and diegesis are much more complicated and the division is not that strict. In addition, although since the beginning, drama in Iran and Turkey has always been dependent on diegetic ways of narrating, after becoming familiar with the western drama by translating and adaptation, the writers in these two countries, started to adopt mimetic approaches. The first examples of this new journey are the Collected Dramatic Works of Mirza Fath-Ali Akhundzadeh by Iranian playwright Akhundzadeh written between 1850-1857 and The Wedding of the Poet by Ibrahim Sinasi in 1859, Turkey. This comparative study aims to analyze the narrative of the plays The Miser, a play from the collection, and The Wedding of the Poet through the framework of mimetic and diegetic narratology. Accordingly, these two plays both show relations to their ancestors and the diegetic characteristics are apparent in the plot, characterization and also, spatial-temporal aspects of these plays.

    Keywords: Drama in Iran, Drama in Turkey, Mimetic Narrative, Diegetic Narrative, The Miser, The Wedding of the Poet, Ibrahim Sinasi
  • Parima Mirlohi* Pages 85-95

    Among the works of past Iranian thinkers, there are key points in the theoretical foundations of art that reveal the rationale behind artists' distinctive perspectives on art. By referring to these points, it is possible to formulate the theoretical and doctrinal foundations of Iranian-Islamic art. This provides a direct criterion derived from the cultural context for the analysis and interpretation of Iranian art. It is essential to emphasize that Iranian-Islamic art is not devoid of philosophy. Imam Mohammad Ghazali is among the prominent Iranian thinkers who dedicated significant attention to the concepts of beauty and art in his discussions. While earlier studies have delved into his views on imagination, taste, and beauty, the present study focuses more closely on Ghazali's thoughts regarding the pinnacle of art, the artist's role, and the art audience. The objective of this study is to delve into Ghazali's criteria for assessing the value of art, ranging from the inferior (even prohibited) to sublime art. Additionally, the study explores the conditions and characteristics required by artists to create high-quality art, as well as the traits of the audience necessary for perceiving sublime art. Ultimately, the study aims to collect, categorize, and analyze Ghazali's perspectives on these matters. The primary research question addressed is: What criteria does Ghazali employ for evaluating the value and credibility of art, the artist, and the audience? The fundamental study adopts a descriptive-analytical approach, with information gathered through a review of written sources. The research findings highlight that, according to Ghazali, the significance of art's transcendence lies in its connection to morality, truth, beauty, awareness, and perfection. A sublime artist, according to Ghazali, requires a deep understanding, contemplation, and personal development. Moreover, the audience cannot fully grasp transcendent art unless they approach it from a moral perspective, with the goal of refinement and a genuine appreciation of beauty.

    Keywords: Theoretical Foundation of Art, Islamic Art wisdom, Transcendental Art, Sublime Art, Imam Muhamad Ghazali