فهرست مطالب

فصلنامه مشرق موعود
پیاپی 68 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید مسعود پورسیدآقایی، محمدتقی هادی زاده، حسین صدیقی* صفحات 7-26

    غیبت امام زمان، رخدادی مهم و پراهمیت در تاریخ شیعه است که از جهات مختلف قابل تامل و بررسی است. یکی از مهم‎ترین این جهات، چرایی غیبت امام زمان(ع) است که در روایات فراوانی از اهل بیت؟عهم؟ و در قالب عناوین متعددی انعکاس یافته است. از جمله این عناوین که پژوهشگران برشمرده‎اند، جریان یافتن سنت انبیای پیشین درباره امام زمان (ع) است. در این مقاله چند روایت متناسب به ویژه روایت سدیر از امام صادق (ع)، مورد ارزیابی سند و دلالت قرار گرفته است و با استفاده از تحلیل دقیق واژگان و عبارات، نسبت این روایات با مسیله علل غیبت امام زمان (ع) تبیین گردیده است. بر این اساس، اگر چه بیان صریح و روشنی درباره علل غیبت دربرندارد، لکن اگر بر اساس فرمایش امام، «علت غیبت امام زمان (ع)، جریان یافتن سنت‏های انبیای پیشین است، یعنی همان اسباب و علت‏ها، یا همان ویژگی ها نیز در اینجا هم وجود داشته و از این رو، غیبت امام زمان (ع) نیز تحقق یافته است.» حال، اگر با استفاده از روایات دیگر، سبب غیبت انبیای پیشین را یافتیم؛ آنها را می‎توانیم برای غیبت امام زمان (ع) نیز مطرح کنیم. در نتیجه این عنوان (جریان یافتن سنت انبیای پیشین) نیز می‎تواند تا اندازه ای در تحلیل جامع علل غیبت امام زمان(ع) مفید و کارساز باشد، بلکه با توجه به تحلیل جامع عقلایی علل غیبت، عنوان جامع دیگر عوامل و علل غیبت خواهد بود.

    کلیدواژگان: امام زمان، علل غیبت، سنت های الهی، سنت غیبت انبیاء
  • اسدالله مصطفوی*، نوروزعلی روحانی نژاد صفحات 27-50

    مسیله مهدویت افزون بر آن که توجه همه ادیان آسمانی را به خود معطوف ساخته و هر دینی نسبت به آن بی تفاوت نبوده است، در میان فرق اسلامی از برجسته ترین اندیشه ها بوده که همواره مورد انتقادات منتقدین قرار گرفته است. از دوران غیبت صغری حضرت حجت؟عج؟ به این سو، امت مسلمه در فراروی امتحان بزرگی قرار گرفتند، برخی در میان همه تلاطم ها به اعتقادشان نسبت به امامت، مهدویت و حیات حضرت مهدی (عج) استوار باقی ماندند، و عده ای این باور را مورد انتقاد قرار داده ایراداتی را در این راستا مطرح کردند. این مسیله باعث شد که اندیشمندانی چون شیخ مفید در پاسخ از این اشکالات، با استفاده از روش استدلال های عقلی و نقلی و بعضا آمیخته از هردو و با کمک از دانش های رجال و اصول بر دفاع از مکتب اهل بیت (عهم) به ویژه مسیله مهدویت بپردازد، در این تحقیق نیز سعی شده است به روش توصیفی _ تحلیلی، روش شناسی شیخ مفید در پاسخ از شبهات مهدویت مورد بررسی قرار گیرد. بررسی روش شیخ در پاسخگویی از شبهات مهدویت افزون بر این که در نهادینه نمودن تعمیق تحقیق در مسیله مهدویت موثر است، الگوهای مناسبی را برای اندیشمندان حاضر نسبت به ایرادات منتقدان پیشکش می نماید.

    کلیدواژگان: شیخ مفید، مهدویت، روش شناسی
  • محمدعلی پرهیزگار صفحات 51-84

    بابیت و بهاییت از جریان های متمهدی و متنبی معاصر هستند که بر پایه ادعای امی بودن سران شان و نیازمندی ادیان به مطابقت با زمان، در گفتار و نوشتار و تبلیغات خود از بداعت و بی مانندی در ادعا، آموزه ها و احکام شان سخن می گویند و با این حربه در پی عوام فریبی و ناکارآمدنمایی ادیان الهی هستند تا با نفی اسلام و ادیان پیشین، حقانیت خود را به مخاطبان شان تلقین کنند. این نوشتار بر پایه روش پژوهش توصیفی _ تحلیلی ضمن تبیین ادعاهای بابیت و بهاییت در موضوع بداعت و نوآوری، از شواهد تاریخی، ادبی، کلامی، فقهی، روشی و ساختاری ای پرده برمی دارد که بر الگوگیری این دو جریان از فرق پیشین دلالت دارند. براساس تعالیم حسین علی نوری، وجود این تناقض به تنهایی بر نفی نبوت، رسالت و الهی بودن سران بابیت و بهاییت و بطلان ادعاهای شان کفایت می کند.

    کلیدواژگان: بدیع بودن بابیت و بهائیت، امی بودن، مقتضیات زمان، تناقضات بهائیت، فرق تشیع، تصوف، مدعیان مهدویت
  • محسن زارع پور صفحات 85-104

    آموزه عرضه اعمال از آموزه های اعتقادی اسلامی است که علاوه بر برخی آیات، تعداد فراوانی از روایات، پشتوانه آن هستند. فراوانی این روایات در حد تواتر معنوی است و نیاز به بررسی سندی را مرتفع می سازد. مطابق این آموزه، علاوه بر خداوند متعال که از کردار بندگان باخبر است، همه اعمال بندگان، در اوقاتی معین به محضر معصومین؟عهم؟، خصوصا امام زمان؟عج؟ عرضه می گردد. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و نرم افزاری درصدد پاسخگویی به یکی از مهم ترین سوالات در حوزه عرضه اعمال، یعنی پرسش از فلسفه عرضه اعمال است. یک چالش جدی در این حوزه این است که چرا فرشتگان نامه اعمال ما را هر هفته، هر ماه و هر سال بر امام زمان؟عج؟ عرضه می کنند؟ این کار چه سودی دارد؟ امام مهدی؟عج؟ بی شک از همه اعمال و رفتار ما در گذشته، حال و آینده خبر دارد. کسی که از همه چیز آگاه است، چرا باید نامه اعمال ما را ببیند؟ آیا مسیله تشریفاتی است یا فایده ای دارد؟ با تامل در روایات عرضه اعمال و نیز ملاحظه کلمات شارحان اخبار، عرضه اعمال علاوه بر این که می تواند خود سرچشمه ای برای علم حجت الهی باشد، می تواند زمینه احتجاج بر علیه بندگان در روز قیامت را فراهم کند، حس حیا و دوری از گناهان را در ایشان تقویت نماید، زمینه استغفار و دعای امام برای امت را مهیا کند، عبادتی تعریف شده برای فرشتگان باشد و از سویی دیگر عظمت مقام حجت الهی را به همگان، از جمله فرشتگان الهی، تفهیم نماید.

    کلیدواژگان: علم امام، عرضه اعمال، رویت اعمال، مقام امام زمان؟عج؟، شهادت بر اعمال
  • حامد دژآباد*، حامد ابراهیم زاده، مهدیه ملک نیا صفحات 105-124
    مسیله مهدویت یکی از پر اهمیت ترین مسایل اسلامی است که به فراخور اهمیت آن اهل بیت؟عهم؟ توصیه ها و بایدها و نبایدهای فراوانی را به اصحاب خود و همچنین شیعیان عصر غیبت گوشزد کرده اند. یکی از مهم ترین این امور مسیله«استعجال در ظهور» است که طبق فرمایش امامان باعث هلاکت شخص عجول می شود. در این پژوهش با روش توصیفی _ تحلیلی ضمن واکاوی معنای واژه عجله و استعجال و اثبات این که این واژه فی نفسه بار معنایی منفی نداشته بلکه به فراخور متعلق خود معنای پسندیده یا ناپسند می پذیرد، به بررسی روایات نکوهش استعجال در ظهور پرداخته و مراد ایشان از استعجال نکوهیده را استعجال در امر ظهور«قبل از رسیدن به بلوغ و رشد کافی» دانسته و استعجال در زمینه سازی ظهور و رساندن این امر به بلوغ مورد نظر خدای تعالی را امری نیکو و پسندیده که مورد خواست اهل بیت؟عهم؟ نیز می باشد معرفی می نماید.
    کلیدواژگان: مهدویت، ظهور، استعجال، بلوغ فکری، امام زمان
  • محمدرضا پیرچراغ*، محمد سبحان ماهری قمی صفحات 125-156

    حدیث و تفسیر قرآن پیوندی دیرین دارند و تفسیر روایی از کهن ترین گونه های تفسیری می باشد که برای توضیح و تبیین آیات الهی شکل گرفته است. از جمله آیاتی که در تفاسیر روایی محل بحث جدی و  اختلاف در میان مفسرین بوده، آیهG...فاخلع نعلیک إنک بالواد المقدس طویF است. خطاب امری خداوند در آیه، موجب برداشت های گوناگون میان مفسرین شده است و از این رو اهمیت بررسی موضوع به خوبی نمایان می شود. چرایی صدور این دستور از سوی خداوند متعال مساله اصلی پژوهش بوده و با  بررسی روایات تفسیری در تفاسیر و متون روایی عامه و خاصه مشخص گردید هفت دیدگاه وجود دارد که محوریت حکمت این امر الهی را بیان نموده است. پردامنه ترین این دیدگاه ها مربوط به جنس نعلین حضرت موسی که از «پوست میته» بوده می باشد. دیدگاه دیگر روایتی از حضرت ولی عصر؟عج؟ است که با رد دیدگاه قبل، علت این فرمان الهی را «خارج نمودن حب اهل بیت ایشان» بیان نموده است. پژوهش حاضر به روش توصیفی _ تحلیلی و با بررسی رجالی و متنی روایات دو دیدگاه مذکور، انجام گرفته است. مهمترین دستادورد پژوهش آن است که مشخص گردید اولا قاطبه روایات مربوط به پوست میته در منابع تفسیری روایی اهل سنت بوده است؛ ثانیا از حیث تکرار، فراوانی روایات اصحاب، بیش از روایات رسول الله؟ص؟ می باشد؛  ثالثا عمده ی احادیث اصحاب، از نظر سندی متنی دارای ضعف و جعل می باشد. همچنین در منابع تفسیری روایی شیعه، احادیث دال بر پوست میته علی رغم آنکه سندی صحیح دارد، ولی به سبب تعارض با قرآن، عدم موافقت با خانواده ی حدیث و مبنای فقهی شیعه،  مشخص گردید که بر مبنای تقیه صادر گردیده و قول صحیح، همان روایت صادرشده از ناحیه مقدسه حضرت ولی عصر؟عج؟ می باشد. این حدیث به سبب دارا بودن سندی معتبر، پذیرش توسط اندیشمندان شیعه، سازگاری با قرآن کریم و دیگر احادیث هم خانواده، قول ارجح در تفسیر این آیه می باشد که حکمت دستور خداوند را خارج نمودن حب خانواده از دل بیان می نماید.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، امام مهدی(عج)، تفسیر ماثور، فاخلع نعلیک، حضرت موسی(ع)، طور سینا، فقه الحدیث، مهدویت
  • محمدحسن بهنام فر صفحات 157-178

    مهدویت و مبانی آن، در تحولات نقاط مختلف تاریخ اسلام تاثیر بسیار زیادی داشته است. دو جریان مدعی مهدویت با نگاشتن رساله های مهدوی برای دست یابی به اهداف سیاسی خود، نهضت خویش را آغاز کرده و برای مشروعیت بخشیدن به حرکت خویش، آن را در قالب منجی گرایانه و اصلاح طلبانه مطرح کردند. محمدبن تومرت و سیدمحمد فلاح، از مدعیان مهدویت هستند که در غرب و شرق جهان اسلام ادعای فعالیت سیاسی و فکری داشتند. بر این اساس آنچه مهم به نظر می رسد؛ بررسی ادعای مهدویت محمدبن تومرت و سیدمحمد فلاح با استفاده از رسایل اعزمایطلب و کلام المهدی می باشد. این پژوهش با رویکردی مقایسه ای و تحلیلی و با تاکید بر رسایل سیاسی آنها، تلاش دارد به این پرسش پاسخ دهد که گفتمان مهدویت چگونه توانست جنبش فکری آنها را تبدیل به حرکتی سیاسی کند؟ یافته های پژوهش حاکی از آن است که طرح مسایل فکری مهدویت در رساله ها، تاثیر زیادی در مشروعیت بخشیدن جنبش های آنها داشته و با استمداد مهدویت موفق شدند در ابتدا جنبش خود را تبدیل به قدرت سیاسی کنند. اما با توجه به برداشت های سیاسی و تحریف این گفتمان و تبدیل آن به ابزاری برای کسب قدرت، در ادامه هر دو جریان دچار افول گشتند.

    کلیدواژگان: محمدبن تومرت، سیدمحمد فلاح، ادعای مهدویت. مقایسه تطبیقی
  • منصور نیک پناه صفحات 179-198

    نونهالان و نوآموزان مهم ترین سرمایه های یک مملکت برای تضمین آینده و استمرار و تداوم حرکتی است که آن سرزمین مدعی انجام آن است. برای نظام اسلامی ایران نسل آینده ساز در مقطع ابتدایی مهم ترین ذخایر این مسیر هستند. با عنایت به اهمیت این دوره، ضرورت تربیت این نسل مطابق الگوهای ملی و اسلامی شایان توجه است. در این پژوهش محقق بر آن است که به بررسی مولفه های مهم تربیت از جمله شاخص اعتقاد به منجی در قیاس با یکدیگر بپردازد. این پژوهش که از نوع توصیفی تحلیلی با تکیه بر تحلیل محتوی و به روش کتابخانه ای به انجام رسیده است. داده های مورد نیاز براساس جامعه آماری مورد نظر، یعنی؛ کتب فارسی شش پایه ابتدایی، به عنوان بسترهای انتقال فرهنگ کشور، گردآوری نموده است. با بررسی مولفه های مورد نظر به این نتیجه می رسیم که علیرغم اهمیت امیدبخشی و ترسیم آینده برای نسل آینده ساز، آیتم اعتقاد به منجی در پایین ترین جایگاه نمودار فراوانی این مقطع دیده می شود. قاعدتا بازتاب این مولفه با چنین فراوانی، با عنایت به نوع نگرش و ادعایی که به عنوان جامعه اسلامی بسترساز برای مسلمین و مستضعفین جهان، نه مناسب است و نه شایسته و لزوم بازنگری در این سرفصل ها در تجدید چاپ ها یا تغییر چاپ ها الزامی و ضروری است.

    کلیدواژگان: کتب فارسی، ابتدایی، منجی، مهدی(عج)، آخرالزمان
  • علینقی لزگی، مرضیه مینایی پور*، محمد کرمی نیا صفحات 199-212

    اعتقاد به ظهور منجی در آخر الزمان اعتقادی اصیل و عمیق است که در تمامی ادیان آسمانی، مطرح شده است. موعود باوری یا اعتقاد به سررسید وعده ای در آینده دور یا نزدیک که در آن اوضاع آرمانی ادیان یا اقوام برآورده خواهد شد؛ اندیشه ای فراگیر و جهان شمول است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر ایمان و باور قلبی به فلسفه ظهور و غیبت بر فرهنگ انتظار دانشجویان دانشگاه تهران است. در این مطالعه از ابزار پرسشنامه برای گردآوری داده ها استفاده شده است. تعداد 421 پرسشنامه سالم برای آزمون های استنباطی (آزمون تی و فریدمن) فرضیه های تحقیق میان دانشجویان دانشگاه تهران توزیع گردید. داده های خام با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و PLS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت بنابراین از تحلیل عاملی تاییدی، ساختار کلی پرسشنامه های تحقیق مورد روایی سنجی سازه محتوایی قرار گرفته است. برای تحلیل عاملی تاییدی بارعاملی استاندارد محاسبه شده است. نتایج حاکی از آن است که ایمان و باور قلبی، فلسفه ظهور و غیبت بر فرهنگ انتظار تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: فلسفه ظهور، فلسفه غیبت، ایمان و باور قلبی، فرهنگ انتظار
  • روح الله بهادری جهرمی صفحات 213-232

    قاعده لطف در علم کلام برای اثبات ضرورت امامت مورد استفاده قرار می گیرد که بر اساس آن، نصب امام از سوی خداوند برای هدایت بشریت مصداق لطف خواهد بود و از آنجا که لطف بر خداوند ضروری و واجب است، نصب و تعیین امام بر خداوند واجب خواهد بود. صحت استدلال به این قاعده مشروط به آن است که نصب و تعیین امام از سوی خداوند، لطفی جایگزین ناپذیر و انحصاری باشد تا ضرورت آن بر خداوند متعال اثبات شود؛ اما تقریرهای موجود در کتاب های رایج کلام، توان لازم را برای اثبات این مطلب به عنوان صغرای قاعده لطف ندارند. در این پژوهش، دو تقریر جدید از قاعده لطف ارایه می شود تا اشکال مطرح در صغرای این قاعده بر طرف شود. در تقریر اول روایات متواتر معصومین مبنی بر منحصربه فرد و جایگزین ناپذیر بودن مقام امام معصوم به این قاعده ضمیمه می شود که البته در این صورت، قاعده لطف اگرچه از اشکال دور مصون می ماند اما قاعده ای درون مذهبی به شمار خواهد آمد که در رتبه بعد از اثبات امامت معصومین قرار می گیرد، نه در عرض ادله اثبات امامت. تقریر دوم، علم حضوری انسان به استعدادهای عظیم خود و ضرورت وجود امامی الهی را برای تعلیم روش زیستن در زندگی نامتناهی، دلیلی بر جایگزین ناپذیر بودن مقام امامت و ضرورت این لطف مطرح می کند. تقریر دوم افزون بر این که در کنار ادله اثبات امامت قرار می گیرد، بعد عقلی بودن این استدلال و عدم انضمام دلیل نقلی را حفظ می کند.

    کلیدواژگان: قاعده لطف، حجت خدا، امام، استعداد انسان
|
  • Seyyed Masoud Pour Seyyed Aghaei, MohammadTaghi Hadizadeh, Hossein Seddiqi * Pages 7-26

    The absence of Imam Zaman is an important and important event in the history of Shia, which can be considered and investigated from different angles. One of the most important aspects is the reason for the absence of Imam al-Zaman, which has been reflected in many narrations from the Ahl al-Bayt and in the form of numerous titles. Among these titles that researchers have listed is the circulation of the traditions of the previous prophets about Imam Zaman.In this article, several relevant narrations, especially Sadir's narration of Imam Sadiq, have been evaluated for evidence and meaning, and by using detailed analysis of words and phrases, the relationship of these narrations with the issue of the reasons for the absence of the Imam of the time has been explained. Based on this, although it does not contain a clear statement about the causes of backsliding, but if according to the Imam's statement, "the cause of backsliding of the Imam of the time is the flow of the traditions of the previous prophets, that is, the same causes and reasons, or the same characteristics in It also existed here, and therefore, the absence of Imam Zaman has also been realized." Now, if we found the reason for the absence of previous prophets by using other traditions; We can also mention them for the absence of Imam Zaman. As a result, this title (finding the tradition of previous prophets) can also be useful and effective to a certain extent in the comprehensive analysis of the causes of the occultation of the Imam of the time, but according to the rational comprehensive analysis of the causes of occultation, it will be the comprehensive title of other factors and causes of occultation.

    Keywords: Imam Zaman, causes of occultation, Divine Traditions, tradition of prophetic occultation
  • Asadollah Mostafavi *, Nowruz Ali Rouhaninejad Pages 27-50

    The issue of Mahdaviat, in addition to the fact that it has attracted the attention of all heavenly religions and every religion has not been indifferent to it, is one of the most prominent ideas among the Islamic sects, which has always been criticized by critics. From the period of minor occultation of Hazrat Hojjat to this, the Muslim Ummah faced a great test, some of them remained steadfast in their belief about the Imamate, Mahdaviat and life of Hazrat Mahdi in the midst of all the turmoil, and some criticized this belief and raised objections. In this regard, they raised This issue caused thinkers like Sheikh Mofid to defend the school of Ahl al-Bayt, especially the issue of Mahdaviat, by using the method of rational and narrative arguments, and sometimes a mixture of both, and with the help of the scholars and principles. An attempt has been made to analyze the methodology of Sheikh Mofid in response to the doubts of Mahdaviat through a descriptive-analytical method. Examining Sheikh's method in answering the doubts of Mahdaviat, in addition to being effective in institutionalizing the deepening of research on the issue of Mahdaviat, offers suitable models for the present thinkers in relation to critics' objections.

    Keywords: Sheikh Mofid, Mahdaviat, methodology
  • MohammadAli Parhizgar Pages 51-84

    Babbitt and Baha'it are one of the contemporary Muthamadi and Muntabi currents, which based on the claim that their leaders are Umayyad and the need for religions to adapt to the times, in their speeches and writings and propaganda, they talk about innovation and uniqueness in their claims, doctrines and rulings, and with this tactic they are following the common people. Deception and ineffectiveness of divine religions to inculcate their righteousness to their audience by denying Islam and previous religions. Based on the descriptive-analytical research method, while explaining the claims of Babism and Bahaism in the subject of innovation and innovation, this article reveals the historical, literary, theological, jurisprudential, methodological and structural evidences that indicate that these two currents follow the example of the previous difference. According to Hossein Ali Nouri's teachings, the existence of this contradiction alone is enough to negate the prophethood, mission, and divinity of the leaders of Babism and Bahaism and invalidate their claims.

    Keywords: Innovativeness of Babism, Bahaism, Umayyadness, requirements of the time, contradictions of Bahaism, Shi'ism, Sufism, claimants of Mahdaviat
  • Mohsen Zarepour Pages 85-104

    The presentation of deeds is a prominent religious teaching in Islam, supported by Quranic verses and numerous narrations. These abundant narrations, establishing a sense of spiritual continuity, render textual analysis unnecessary. According to this doctrine, aside from Allah, who possesses complete knowledge of His servants' actions, all deeds of individuals are presented to The Fourteen Infallibles, particularly Imam Muhammad al-Mahdi, at specific times. This descriptive-analytical research using library and software resources explores the profound question regarding the philosophy behind presenting deeds. The crucial challenge lies in comprehending why angels present our deeds to Muhammad al-Mahdi weekly, monthly, and yearly. What purpose does this action serve? Undoubtedly, Muhammad al-Mahdi possesses knowledge of all our past, present, and future actions. If he is already aware of everything, why must he witness the presentation of our deeds? Is it a mere formality, or does it hold substantial significance? Through examining narrations concerning the presentation of deeds and insights from scholars, it becomes evident that deeds serve multiple purposes. It serves as a means for Divine Hujja to acquire knowledge and provides grounds for accountability on the Day of Resurrection. Furthermore, it strengthens believers' sense of modesty and distance from sins, establishes a foundation for repentance and the supplication of the Imam for the entire Muslim community (Ummah), serves as a defined act of worship for the angels, and conveys the magnificence of the Divine Hujja's status to all beings, including the angels.

    Keywords: knowledge of the Imam, Presentation of deeds, Vision of deeds, Status of Imam Muhammad al-Mahdi, Testimony of deeds
  • Hamed Dejabad *, Hamed Ebrahimzadeh, Mahdiah Maleknia Pages 105-124
    The issue of Mahdaviat is one of the most important Islamic issues, and because of its importance, the Ahl al-Bayt (peace be upon them) have warned their companions and the Shiites of the Age of Occultism. One of the most important of these issues is the issue of "hasty appearance" which, according to Imams, causes the death of a person who is hasty. In this research, we analyzed the meaning of the word haste and haste and proved that this word does not have a negative meaning but accepts a favorable or unfavorable meaning depending on its relative, and investigated the narrations of condemnation of haste in the emergence and We have considered haste in the matter of emergence "before reaching maturity and sufficient growth",Therefore, we have considered the haste in creating the foundation for the emergence and bringing this matter to the maturity desired by God Almighty as a good and desirable thing that is also desired by the Ahl al-Bayt (peace be upon them).
    Keywords: Mahdaviat, emergence, immediacy, intellectual maturity, Imam Zaman
  • Mohammadreza Pircheragh *, MohammadSobhan Maheri Ghomi Pages 125-156

    Hadith and Qur'an interpretation have a long-standing relationship, and Hadith interpretation is one of the oldest types of interpretation that was formed to explain the divine verses. Among the verses that have been the subject of serious debate and disagreement among commentators in the narrative interpretations is the verse "…fakhla’ na’laika innaka bilwaadil muqaddasi Tuwaa ". God's commanding address in the verse has caused various interpretations among the commentators, and hence the importance of examining the issue is clearly visible. Why this order was issued by Almighty God has been the main issue of the research and by examining the interpretation traditions in Sunni and Shiite interpretations and hadith texts, it was determined: There are seven viewpoints that have expressed the centrality of the wisdom of this divine command. The most wide-ranging of these views is related to the type of shoes of Prophet Moses, which were made of "dead skin". The most widespread of these views is related to the type of shoes of Prophet Moses, which were made of "dead skin". Another point of view is a hadith of Hazrat Wali Asr (A.S.) who, rejecting the previous point of view, stated the reason for this divine command as "expelling the love of his family". The present research has been carried out by descriptive-analytical method and by examining the documents and texts of the hadiths of the two mentioned views.The most important achievement of the research is that it was determined: First of all, the hadiths related to the "dead skin" were written in Sunni commentary and hadith sources; Secondly, in terms of repetition, the frequency of hadiths of the Companions is more than the hadiths of the Holy Prophet (PBUH); Thirdly, most of the hadiths of the Companions are weak and fake in terms of documentation and text.Also, in the Shia commentary and hadith sources, the hadiths referring to "dead skin" despite having a valid document, but due to the following reasons, it was determined that those hadiths were issued on the basis of taqiyyah: Conflict with the Qur'an, disagreement with the Hadith family and the basis of Shia jurisprudence and the correct opinion is the same hadith issued from the holy region of Hazrat Wali Asr (A.S.). This hadith, due to "having an authentic document", "acceptance by Shia thinkers", "compatibility with the Holy Qur'an" and "compatibility with the family hadiths", is the preferred word in the interpretation of this verse, which is the wisdom of God's order is expressed as "Removing family love from the heart".

    Keywords: Holy Qur'an, Imam Mahdi (A.S.), Tafsir Ma'thur, fakhla' na'laik, The Prophet Musa, Toor Sina, Jurisprudence of Hadith, Mahdaviyat
  • MohammadHassan Behnamfar Pages 157-178

    Mahdism and its foundations have had a great impact on the developments of different parts of Islamic history. The two currents claiming Mahdism started their movement by writing Mahdavi treatises to achieve their political goals, and to legitimize their movement, they presented it in a saviorist and reformist format. Muhammad Ibn Tumart and Seyyed Muhammad Fallah are among the claimants of Mahdism who claimed political and intellectual activity in the west and east of the Islamic world. Based on this, what seems important; examining the claims of Mahdism by Muhammad Ibn Tumart and Seyyed Muhammad Fallah using the messages of Azmayutlab and the Kalam Al-Mahdi. This research, with a comparative and analytical approach and emphasizing on their political messages, tries to answer the question of how the discourse of Mahdism was able to turn their intellectual movement into a political movement. The findings of the research indicate that the presentation of the intellectual issues of Mahdism in treatises had a great impact on legitimizing their movements. And with the help of Mahdism, they managed to turn their movement into a political power at first However, due to the political perceptions and distortion of this discourse and turning it into a tool for gaining power, later on, both currents declined.

    Keywords: Muhammad Ibn Tumart, Seyyed Muhammad Fallah, the claim of Mahdism. Comparative Comparison
  • Mansour Nikpanah Pages 179-198

    Infants and novices are the most important assets of a country to ensure the future and continuity of the movement that the land claims to carry out. For the Islamic system of Iran, the future generations are the most important reserves of this path. Considering the importance of this period, the necessity of educating this generation according to national and Islamic patterns is worth noting. In this research, the researcher aims to investigate the important components of education, including the index of belief in the Savior, in comparison with each other. This research, which is descriptive and analytical, has been carried out by relying on content analysis and using the library method. The required data based on the desired statistical population, that is; He has collected Persian books for the six primary grades as platforms for the transmission of the country's culture. By examining the desired components, we come to the conclusion that despite the importance of giving hope and drawing the future for the future generation, the item of belief in the savior is seen in the lowest position of the frequency chart of this section. As a rule, the reflection of this component with such abundance, considering the type of attitude and claim that as an Islamic society, which provides a platform for Muslims and the oppressed of the world, is neither suitable nor worthy, and the need to revise these headlines in reprints or changes is mandatory. It is essential.

    Keywords: Persian Books, elementary, Manji, Mahdi (AJ), End of Time
  • Alinaghi Lezgi, Marzieh Minaipour *, Mohammad Karaminia Pages 199-212

    Belief in the appearance of a savior at the end of time is an original and deep belief that has been raised in all heavenly religions. The promise of faith or belief in the fulfillment of a promise in the distant or near future in which the ideal conditions of religions or ethnicities will be fulfilled; It is a comprehensive and universal thought. The purpose of this research is to investigate the effect of faith and heart belief in the philosophy of appearance and unseen on the culture of expectation of Tehran University students. In this study, a questionnaire was used to collect data. 421 valid questionnaires for inferential tests (T and Friedman tests) of research hypotheses were distributed among Tehran University students. The raw data was analyzed using SPSS and PLS statistical software, therefore, the general structure of the research questionnaires was subjected to content structure validity from the confirmatory factor analysis. For confirmatory factor analysis, standard factor loadings have been calculated. The results indicate that the faith and belief of the heart, the philosophy of appearance and unseen have a positive and meaningful effect on the culture of expectation.

    Keywords: philosophy of emergence, philosophy of the unseen, faith, belief of the heart, Culture of Expectation
  • Ruhollah Bahadori Jahromi Pages 213-232

    The rule of grace is used in the science of theology to prove the necessity of Imamate, based on which, the appointment of an imam by God to guide humanity will be an example of grace And since God's favor is necessary and obligatory, installing and appointing an imam will be obligatory on God. The correctness of the argument based on this rule is conditional on the fact that the installation and appointment of the Imam by God is an irreplaceable and exclusive favor, so that its necessity is proven to God Almighty. But the interpretations available in the popular books of Theology do not have the necessary power to prove this matter as the minimum of the rule of grace. In this article, two new interpretations of Lotf rule are presented in order to eliminate the problems raised in the minor aspects of this rule. In the first interpretation, the frequent traditions of the infallibles regarding the uniqueness and irreplaceability of the position of the infallible imam are added to this rule. which is placed after the proof of the Imamate of the innocents, not among the proofs of proving the Imamate The second interpretation presents the human knowledge of his great talents and the necessity of the existence of a divine imam to teach how to live in an infinite life, a proof of the irreplaceability of the position of imam and the necessity of this grace. The second interpretation, in addition to being placed next to the proofs of the Imamate, preserves the rationality of this argument and the non-integration of the narrative proof.

    Keywords: Rule of Grace, God's authority, Imam, human talent