فهرست مطالب

رویکرد فلسفه در مدارس و سازمان ها - سال دوم شماره 3 (پیاپی 6، پاییز 1402)

نشریه رویکرد فلسفه در مدارس و سازمان ها
سال دوم شماره 3 (پیاپی 6، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا امینی تهرانی*، ایرج علی اکبری صفحات 1-15
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تبیینی بر تاب آوری با استفاده از آموزه های امام سجاد (ع) انجام شده است. تاب آوری مقوله ای است که به عنوان قدرتی ذهنی یا احساسی مطرح شده است که به انسان توان مقابله با بحران ها را می دهد و انسان را قادر می سازد سریع به وضعیت پیش از بحران باز گردد. تفاوت هایی میان تاب آوری و مفهوم قرآنی صبر و حلم در سنت اسلامی وجود دارد. به نظر می رسد این مفاهیم در مولفه های درونی و عوامل ایجاد کننده، اشتراکات زیادی داشته باشند.

    روش کار

    این پژوهش در زمره پژوهش های کتابخانه ای است که با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. حوزه پژوهش شامل متون مرتبط با آموزه های امام سجاد (ع) با استفاده از رویکرد هدفمند بود. ابزار گردآوری اطلاعات شامل فیش برداری مرتبط با مفهوم تاب آوری در آموزه های امام سجاد (ع) بود.

    یافته ها

    بر اساس نتایج این تحقیق عوامل ایجاد کننده تاب آوری شامل تلقین مثبت، حفظ آمادگی، حفظ روابط خوب با خانواده، قابل تحمل دیدن مشکلات و بحران ها، پذیرش شرایط غیر قابل تغییر، داشتن اهداف واقع بینانه و حرکت به سمت آن ها و اعتماد به نفس، که همگی اینها در سنت الهی و آیات و روایات دارای مفاهیم متناظر هستند و بر آنها تاکید شده است.

    نتیجه گیری

    نتیجه گیری کلی پژوهش نشان داد که با تقویت تاب آوری از طریق آموزه های امام سجاد (ع) در بین متربیان می توان به بهبود تاب آوری آنان در مدارس کمک فراوانی نمود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، آموزه های امام سجاد (ع)، صبر
  • ام البنین قاسمی* صفحات 16-34
    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی سیره حضرات معصومین (ع) در جذب و تربیت شاگردان می باشد.

    روش کار

    این پژوهش در زمره پژوهش های کتابخانه ای است که با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. بررسی در بعد تربیتی مسایلی همچون اصول اعتقادی دین و مذهب، احکام و قوانین شرعی و رشد اخلاق مورد توجه بوده است. ایمه اطهار (ع) برای نیل به این مطلوب از شیوه ‏های گوناگونی همچون ارتباط چهره به چهره، املای مطالب علمی، مناظره و استدلال و... استفاده می‏ کردند. آنان با ارایه و بیان ویژگی ‏های لازم برای یک معلم، وظایف و بایسته ‏های لازم برای چنین افرادی را مشخص نموده و سایران را برای انتخاب یک مربی و معلم خوب راهنمایی نموده‏اند.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان داد برخی از ویژگی‏ های معلم از منظر اهل‏بیت (ع) عبارتند از: خودسازی، تعهد و موقعیت‏ سنجی. با عنایت به نکات مزبور می‏ توان گفت از جمله مهم‏ترین وظایف اهل‏ بیت (ع) آن است که به تدریج، علوم الهی را، که مایه سعادت بشر است، به مردم بیاموزند و زمینه این امر را فراهم سازند.

    نتیجه گیری

    نتیجه گیری کلی پژوهش نشان داد که در این راه، با توجه به توانایی‏ ها و سنجش گروه سنی مخاطب و با استفاده از ابزارها و شیوه‏ های متفاوت در شرایط و مکان‏ های مختلف، به آموزش و پرورش مردم در موضوعات اعتقادی، فقهی، کلامی، مدیریتی، تاریخی بپردازند. امور مذکور سبب آن گردید تا روش اهل‏بیت (ع) به عنوان یک سیره علمی و تربیتی در بستر زمان توسعه یابد و علوم گوناگونی از آن دامنه گیرد؛ زیرا آنان در این امر مقدس، علاوه بر اهداف تربیتی، اهداف آموزشی را نیز در نظر داشتند و بر اساس این اهمیت بود که صادقین با توجه به سنجش شرایط فرهنگی و سیاسی، توانستند شاگردان زیادی برای انتقال علوم به نسل‏های آینده و دفاع از شریعت اسلام پرورش دهند.

    کلیدواژگان: سیره، تربیت، سیره تربیتی ائمه (ع)، جذب شاگردان
  • شکوفه بهزادی، محمود نیکان* صفحات 35-47
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر طرح خوانا بر پیشرفت درس فارسی دانش آموزان پسر پایه دوم ابتدایی شهر گنبدکاووس بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر به روش شبه آزمایشی صورت گرفت. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی دانش آموزان پسر پایه دوم ابتدایی مدارس شهری گنبد کاووس بود. حجم نمونه پژوهش120 نفر است که به شیوه تصادفی ساده انتخاب شده اند. داده ها با استفاده از آنالیز کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند. روایی آزمون ها به صورت محتوایی توسط کارشناسان و معلمان با سابقه تایید و پایایی آزمون نیز به روش ضریب آلفای کرونباخ تایید و مقدار آن برای پیش آزمون 81/0 و پس آزمون 86/0 به دست آمد، که نشان دهنده پایایی قابل قبول پرسشنامه بود. داده های جمع آوری شده بوسیله آزمون تحلیل کوواریانس (آنکوا) تجزیه و تحلیل گردید.

    نتایج

    نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که آموزش به روش طرح خوانا تاثیر معناداری بر میزان پیشرفت درس فارسی دانش آموزان داشته است.

    نتیجه گیری

    نتیجه گیری کلی پژوهش نشان داد که با تقویت روش طرح خوانا در بین دانش آموزان می توان به بهبود پیشرفت درس فارسی آنان در مدارس کمک فراوانی نمود.

    کلیدواژگان: طرح خوانا، پیشرفت تحصیلی، درس فارسی
  • محسن پاپری زارعی* صفحات 48-74
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی نقش و جایگاه مهارتهای مدیریتی در رضایت شغلی و بهره وری کارکنان بوده است.

    روش کار

    روش کار توصیفی- تحلیلی و جمع آوری اطلاعات با  بررسی نظری و مرور نتایج سایر پژوهش ها و ارایه مفهوم مهارتهای مدیریتی و بهره وری کارکنان انجام شد. با توجه به ارتباط مهارتهای مدیریتی در رضایت شغلی و بهره وری کارکنان و برای افزایش آگاهی بهتر کارکنان لازم است آموزش های لازم در این زمینه صورت پذیرد.

    یافته ها

    رضایت شغلی از عوامل مهم افزایش بهره وری، دلسوزی کارکنان نسبت به سازمان، تعلق و دلبستگی آنان به محیط کار، افزایش کمیت و کیفیت کار، برقراری روابط خوب و انسانی در محل کار و بالا بردن روحیه کارکنان است. رضایت شغلی بر مسایل مهمی مانند میزان تاخیر، غیبت، ترک خدمت و همچنین بر کارایی و اثربخشی فردی مانند میزان تولید و بهره وری فرد تاثیر می گذارد. نقش عامل انسانی در پیشبرد امور جامعه، دارای اهمیتی خاص است و موثرترین رکن تحولات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی محسوب می شود.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که هر چه مدیران به مقوله مهارت انسانی مدیریت توجه منظم و هدفمندتری داشته باشند. تدوین استراتژی ایجاد انگیزه و ایجاد تعلقات سازمانی در کارکنان بیشتر صورت می پذیرد. بدین خاطر پیشنهاد می شود مسیولین ذی ربط باید به مقوله مهارت فنی مدیریت توجه دقیق و تیزبینانه تری داشته باشند تا موجب ارتقاء سطح رضایت شغلی کارکنان در سازمان گردد.

    کلیدواژگان: مهارتهای مدیریتی، رضایت شغلی، بهره وری
  • مرضیه رضایی شیرمرد، رحیمه پورحیدر* صفحات 75-93
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف رویکردی بر عملکرد شغلی و سایش اجتماعی معلمان ابتدایی اجرا شده است.

    روش کار

    این پژوهش در زمره پژوهش های کتابخانه ای است که با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی از نتایج پایان نامه استخراج شده است.

    نتایج

    نتایج این تحقیق نشان می دهد که با توجه به تحقیقات انجام شده در حوزه عملکرد شغلی و سایش اجتماعی معلمان ابتدایی، نتایج نشان می دهند که بین عملکرد شغلی و سایش اجتماعی معلمان ارتباط معکوس وجود دارد. به عبارت دیگر، هرچه سطح سایش اجتماعی معلمان بیشتر باشد، عملکرد شغلی آن ها کاهش می یابد. این نتیجه نشان می دهد که وجود سایش اجتماعی در محیط کار معلمان ابتدایی می تواند تاثیر منفی بر عملکرد شغلی آن ها داشته باشد.

    نتیجه گیری

    نتیجه گیری می شود که بین عملکرد شغلی و سایش اجتماعی معلمان ابتدایی ارتباط معکوس وجود دارد. این یعنی با افزایش سطح سایش اجتماعی، عملکرد شغلی معلمان کاهش می یابد. بنابراین، برای ارتقای عملکرد شغلی معلمان ابتدایی، لازم است محیط کاری با ایجاد فرهنگ سازمانی مثبت و کاهش سایش اجتماعی تقویت شود.

    کلیدواژگان: عمکرد شغلی، سایش اجتماعی، معلمان ابتدایی
  • زهرا وحدانی، فلکناز آتشی* صفحات 94-104
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه تعهد به ارزش های دینی با فرسودگی تحصیلی دانش آموزان مقطع متوسطه اول شهرستان دشتستان بود.

    روش کار

    جامعه آماری پژوهش حاضر را 5390 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه اول شهرستان دشتستان تشکیل دادند. حجم نمونه این پژوهش شامل 358 نفر بود که از طریق نمونه گیری خوشه ای بدست آمد. ابزار جمع آوری داده ها در این تحقیق پرسشنامه های تعهد به ارزش های دینی خدایاری فرد و همکاران (1392) و فرسودگی تحصیلی برسو، سالانووا و اسچفلی (2007) بود.

    نتایج

    نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که بین تعهد به ارزش های دینی با فرسودگی تحصیلی دانش آموزان رابطه منفی و معناداری وجود دارد به این معنا که هر چقدر تعهد به ارزش های دینی دانش آموزان کمتر باشد، میزان فرسودگی تحصیلی آنان بیشتر می شود و بالعکس.

    نتیجه گیری

    نتیجه گیری کلی پژوهش نشان داد که با تقویت تعهد به ارزش های دینی در بین دانش آموزان می توان به بهبود فرسودگی تحصیلی آنان در مدارس کمک فراوانی نمود.

    کلیدواژگان: تعهد به ارزش های دینی، فرسودگی تحصیلی، دانش آموزان
|
  • Zahra Amini Tehrani*, Iraj Ali Akbari Pages 1-15
    Introduction

    The current research was conducted with the purpose of explaining resilience using the teachings of Imam Sajjad (AS). Resilience is a category that has been proposed as a mental or emotional strength that gives a person the ability to deal with crises and enables a person to quickly return to the pre-crisis situation. There are differences between resilience and the Quranic concept of patience and tolerance in the Islamic tradition. It seems that these concepts have a lot in common in their internal components and creating factors.

    Method

    This research is one of the library researches that was carried out using the descriptive-analytical method. The scope of the research included texts related to the teachings of Imam Sajjad (AS) using a targeted approach. The data collection tool included questionnaires related to the concept of resilience in the teachings of Imam Sajjad (AS).

    Findings

    Based on the results of this research, factors that create resilience include positive instillation, maintaining preparation, maintaining good relationships with family, seeing problems and crises as bearable, accepting unchangeable conditions, having realistic goals and moving towards them. and self-confidence, all of which have corresponding meanings in the divine tradition and verses and traditions and have been emphasized on them.

    Conclusion
    Conclusion

    The general conclusion of the research showed that by strengthening resilience through the teachings of Imam Sajjad (AS) among educators, it is possible to help improve their resilience in schools.

    Keywords: endurance, teachings of Imam Sajjad (AS), patience
  • Omolbenin ghasemi Pages 16-34
    Introduction

    The purpose of this research is to investigate the life of the Prophets (PBUH) in attracting and training students.

    Method

    This research is among the library researches that have been done using the descriptive-analytical method. Studying in the educational aspect of issues such as the religious principles of religion, Shari'a laws and moral development has been of interest. In order to achieve this goal, the Imams of Athar (a.s.) used various methods such as faceto-face communication, spelling of scientific materials, debates and arguments, etc. By presenting and stating the necessary characteristics for a teacher, they specified the duties and obligations of such people and guided others to choose a good coach and teacher.

    Findings

    The findings of the research showed that some of the characteristics of a teacher from the perspective of Ahl al-Bayt (PBUH) are: self-improvement, commitment and situational assessment. Considering the above points, it can be said that one of the most important duties of the Ahl al-Bayt (AS) is to gradually teach people the divine sciences, which are the source of human happiness, and provide the basis for this.

    Conclusion

    In this way, according to the abilities and assessment of the age group of the audience and by using different tools and methods in different conditions and places, to the education and training of people in matters of faith, jurisprudence, theology, and management. pay history. The mentioned matters caused the method of Ahl al-Bayt (PBUH) to develop as a scientific and educational way in the context of time, and various sciences took its scope; Because in this sacred matter, in addition to educational goals, they also had educational goals in mind, and it was based on this importance that the Sadiqs, considering the cultural and political conditions, were able to acquire many students to transfer knowledge to future generations and defend Sharia. Cultivate Islam.

    Keywords: Way, education, way of education of imams (pbuh), attracting students
  • Shokufe Behzadi, Mahmoud Nikan* Pages 35-47
    Introduction

    The purpose of this research was to investigate the effect of Khana's plan on the progress of the Persian lesson of second grade elementary school boys in Gonbad-e Kavus.

    Method

    The present research was carried out using a quasi-experimental method. The statistical population of the present study was all male students of the second grade of elementary schools in Gonbad Kavos. The sample size of the research is 120 people who were selected by simple random method. The data were analyzed using analysis of covariance. The content validity of the tests was confirmed by experts and teachers with a history of approval and the reliability of the test was also confirmed by Cronbach's alpha coefficient method and its value was 0.81 for the pre-test and 0.86 for the post-test, which indicated the acceptable reliability of the questionnaire. The collected data were analyzed by analysis of covariance (ANCOA).

    Findings

    The results obtained from the data analysis showed that teaching with the readable design method had a significant effect on the progress of students in Farsi.

    Conclusion

    The general conclusion of the research showed that by strengthening the readable design method among the students, it can be greatly helped to improve the progress of their Persian lessons in schools.

    Keywords: reading plan, academic progress, Persian lessons
  • Mohsen Papari Zarei Pages 48-74
    Introduction

    The purpose of this research was to investigate the role and position of management skills in job satisfaction and employee productivity.

    Method

    Descriptive-analytical method and data collection was done with theoretical review and review of other research results and presenting the concept of managerial skills and employee productivity. Considering the relation of management skills in job satisfaction and productivity of employees and to increase the awareness of employees, it is necessary to provide necessary training in this field.

    Findings

    Job satisfaction is one of the important factors of increasing productivity, employees' compassion towards the organization, their belonging and attachment to the work environment, increasing the quantity and quality of work, establishing good and human relations at the workplace and raising the morale of employees. Job satisfaction affects important issues such as tardiness, absenteeism, leaving service, as well as individual efficiency and effectiveness, such as the level of production and productivity of a person. The role of the human factor in advancing society's affairs has a special importance and is considered the most effective pillar of economic, social and cultural developments.

    Conclusion

    The findings showed that managers pay regular and targeted attention to the human skill category of management. Developing a strategy to motivate and create organizational relationships among employees is more common. Therefore, it is suggested that relevant officials should pay more attention to the category of technical management skills in order to increase the level of job satisfaction of employees in the organization.

    Keywords: management skills, job satisfaction, productivity
  • Marziyeh Rezaei Shirmard Pages 75-93
    Introduction

    The present study was conducted with the aim of examining the relationship between job performance and Social Undermining among elementary school teachers.

    Method

    This research falls within the category of library studies and utilizes a descriptiveanalytical approach based on the findings extracted from theses.

    Findings

    The results of this study indicate that based on the research conducted in the field of job performance and Social Undermining among elementary school teachers, there is an inverse relationship between job performance and Social Undermining . In other words, as the level of Social Undermining among teachers increases, their job performance decreases. This finding suggests that the presence of Social Undermining in the work environment of elementary school teachers can have a negative impact on their job performance.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that there is an inverse relationship between job performance and Social Undermining among elementary school teachers. This means that with an increase in Social Undermining , the job performance of teachers decreases. Hence, in order to enhance the job performance of elementary school teachers, it is necessary to strengthen the work environment by creating a positive organizational culture and reducing Social Undermining .

    Keywords: Emotional Intelligence, Metacognition, Problem Solving Skills
  • Zahra Vahdani, Falaknaz Atashi* Pages 94-104
    Introduction

    The aim of the present study was to investigate the relationship between commitment to religious values and academic burnout of the first secondary level students of Dashtestan city.

    Method

    The statistical population of the present study was made up of 5390 students of the first secondary level of Dashtestan city. The sample size of this research included 358 people, which was obtained through cluster sampling. The tools of data collection in this research were the questionnaires of commitment to religious values of Khodayari Fard et al.

    Findings

    The results of the research showed that there is a negative and significant relationship between commitment to religious values and academic burnout of students, meaning that the lower the commitment to religious values of students, the higher their academic burnout and vice versa.

    Conclusion

    The general conclusion of the research showed that by strengthening the commitment to religious values among students, it is possible to improve their academic burnout in schools.

    Keywords: Commitment to religious values, academic burnout, student