فهرست مطالب

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 75 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید مصطفی محقق داماد، مهرانگیز شاهمرادی زواره*، اسدالله یاوری، غلامعلی سیفی صفحات 385-398
    نظریه بی طرفی در فلسفه سیاسی در دهه 1970 میلادی، با انتشار نظریه عدالت جان رالز به شکل جدی تر مدنظر قرار گرفت؛ اگرچه جان رالز در این کتاب، به صراحت اشاره ای به اصطلاح «بی طرفی» نداشته است. رویکرد بی طرفی دولت در نهاد خانواده، از نظریه پردازی جان رالز و رونالد دورکین اتخاذ شده و از پشتوانه ای غنی برخوردار بوده است (نظریه جان لاک، کانت و استوارت میل). مطابق رویکرد بی طرفی (مقابل رویکرد کمال گرایی)، دولت باید در قبال برداشت های خانواده از تحقق الگوی مطلوب مداخله، بی طرف بماند و نباید هیچ برداشت خاصی از خیر را بر دیگر برداشت ها رجحان دهد. بر همین اساس و با ملاحظه مطالب فوق، این پژوهش با هدف اینکه نهاد خانواده به عنوان نهادی خصوصی، تا چه حد تابع قلمرو عمومی است: نخست؛ به تبیین مفهوم، انواع، گستره و سطوح بی طرفی دولت در نهاد خانواده، و دوم؛ به تبیین برخی مصادیق تنظیم گری، با رویکرد بی طرف گرایانه، ذیل مبانی نظری تضمین حقوق و آزادی های نهاد خانواده (الف) و اعمال اصل ضرر در تقنین مقررات مرتبط با نهاد خانواده (ب)، با رویکرد تطبیقی با نظام حقوقی فرانسه و روش استدلال استقرایی می پردازد.
    کلیدواژگان: الگوی مطلوب مداخله، دولت بی طرف، رویکرد بی طرفی، رویکرد کمال گرایی، نهاد خانواده
  • نیره آرین فر، وجیهه باقری حسین آبادی* صفحات 399-414
    سلامت خانواده به تداوم و سلامت رابطه زوجی بستگی دارد و این رابطه هسته مرکزی نظام خانواده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه تمایزیافتگی خود و سبک های حل تعارض زوجی با نقش میانجی راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در زنان متاهل شهر اصفهان انجام گرفت. در این پژوهش از روش توصیفی هم بستگی از نوع مدل یابی معادله های ساختاری استفاده شد. جامعه آماری شامل زنان متاهل شهر اصفهان در سال 1401 بود که با شیوه نمونه گیری در دسترس، تعداد دویست زن متاهل انتخاب شدند. 
    ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسش نامه استاندارد سبک های حل تعارض (رحیم، 1983)، پرسش نامه تمایزیافتگی خود (اسکورون و فرایدلندر1، 1998) و پرسش نامه تنظیم شناختی هیجان (گارنفسکی2 و همکاران، 2002) بود. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از روش مدل یابی معادله های ساختاری با رویکرد تحلیل مسیر توسط نرم افزار spss26 و برای تحلیل روابط واسطه ای نیز از روش بوت استرپ در برنامه Amos24 استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین تمایزیافتگی خود و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، بین تمایزیافتگی خود و سبک های حل تعارض زوجی و نیز بین راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و سبک های حل تعارض زوجی در زنان متاهل رابطه معناداری وجود دارد (001/0p<). درنهایت، راهبردهای سازگارانه و ناسازگارانه تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین تمایزیافتگی خود و سبک های حل تعارض زوجی در زنان متاهل نقش میانجی داشت (001/0p<). در مجموع، یافته های این پژوهش نشان داد افراد تمایزیافته ای که از تنظیم هیجان های سازگارانه در تعارض های زناشویی استفاده می کنند، در صورت روبه رو شدن با تجارب هیجانی دشوار قادرند که به اندازه کافی این هیجان ها را مدیریت کنند و تعارض های زناشویی را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: تمایزیافتگی، سبک های حل تعارض، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان
  • امیر مرادی، معصومه میرزائی* صفحات 415-436
    بروز تغییرات متعدد در روند زندگی و ظهور رخدادهای ناگهانی، تعاملات زوجین را با مشکلات اساسی مواجه می کند. پژوهش حاضر به منظور رسیدن به فهم عمیق تر از معنایی که به طلاق منتسب می کنند و نقش تحولات زندگی در طلاق بر اساس تجربه زیسته زوجین متقاضی طلاق، به صورت کیفی و با رویکرد پدیدارشناسی انجام شده است. به منظور گردآوری داده ها با شانزده نفر از (زنان و مردان) متقاضی طلاق در محدوده سنی 27 تا 45 سال، مصاحبه نیمه ساختار یافته و عمیق انجام شده است. مصاحبه کنندگان با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای سهولت تحلیل داده ها از نرم افزار maxqda استفاده شده است. بر اساس یافته های پژوهش، فهم افراد از معنای طلاق در سه مضمون اصلی راه رهایی، نقطه پایان و پذیرش واقع بینانه شناسایی شد. همچنین عوامل بروز تغییرات در روند زندگی مشترک مانند تغییرات در وضعیت (سلامت شخص، وضعیت شغلی، روابط شبکه ای، روابط جنسی، سبک زندگی، تغییرات در محیط، اتفاق های غیرمترقبه، تغییر ناگهانی در منزلت و استحاله ارزشی) به عنوان بسترهای اصلی طلاق شناسایی شدند که هرکدام را می توان با بررسی دقیق مسیله و مدیریت شایسته آن، حل و رفع یا از بحرانی شدن مسایل و متلاشی شدن خانواده جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: طلاق، تغییرات ناگهانی، نگرش زوجین، استحاله ارزشی، اختلال در روابط شبکه ای
  • فتانه حاجیلو*، فاطمه گلابی، بهمن رنجگر قلعه کندی صفحات 437-459
    عوامل متعددی وجود دارند که کارکردهای خانواده را دچار اختلال می کنند و ممکن است به گسست خانواده منجر شوند. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه رضایت جنسی و نگاه جنسیتی با گسست خانواده است. روش تحقیق پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه است. جامعه آماری افراد ساکن در مناطق 5، 7 و 8 شهر تبریز هستند که بر اساس فرمول کوکران 384 نفر از آن ها به عنوان نمونه آماری بررسی شده اند. از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده برای انتخاب نمونه استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که بین رضایت جنسی با گسست خانواده رابطه معکوس و معناداری وجود دارد، به طوری که هرچقدر رضایت جنسی زوجین در زندگی زناشویی بیشتر باشد، گسست خانواده کمتر اتفاق می افتد. همچنین یافته ها حاکی است، بین نگرش جنسیتی سنتی با گسست خانواده رابطه مستقیم وجود دارد. به عبارتی، هرچقدر نگرش جنسیتی سنتی افراد بیشتر باشد، احتمال گسست خانواده بیشتر می شود. نتایج نشان می دهد در صورت همسان بودن زوجین در زمینه تحصیلی و بالاتر بودن سطح تحصیلات، بنیان خانواده کمتر دچار اختلال می شود. بخش دیگری از نتایج گویای آن است که گسست خانواده در بین زوجینی که مشاغل مناسبی از نظر جایگاه اجتماعی دارند، کمتر رخ می دهد.
    کلیدواژگان: تحصیلات، رضایت جنسی، شغل، گسست خانواه، نگرش جنسیتی
  • محمدرضا مهدیقلی، فاطمه بهجتی اردکانی*، یاسر رضاپور میرصالح، زهرا احمدی اردکانی صفحات 461-481
    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش واسطه ای هوش هیجانی در رابطه تعارض کار خانواده و طرحواره عشق با نگرش به روابط فرازناشویی زوجین هردو شاغل انجام شد. روش پژوهش هم بستگی از نوع مدل یابی معادله های ساختاری بود. جامعه آماری زوجین هردو شاغل شهر تهران بودند. حجم نمونه 212 نفر بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس هوش هیجانی شات، مقیاس تعارض های کار خانواده کارلسون، مقیاس طرحواره عشق سینگلس و مقیاس نگرش به روابط فرازناشویی مارک واتلی بود. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-26 و AMOS-24 انجام شد. یافته ها نشان داد تعارض کار-خانواده و طرحواره عشق بی ثبات بر متغیر نگرش به روابط فرازناشویی، مثبت و معنا دار بود. اثر طرحواره عشق ایمن و هوش هیجانی بر متغیر نگرش به روابط فرازناشویی، منفی و معنادار بود، ولی طرحواره عشق چسبنده بر متغیر نگرش به روابط فرازناشویی، معنادار نبود. اثر طرحواره عشق ایمن، طرحواره عشق بی ثبات و تعارض کار خانواده بر نگرش به روابط فرازناشویی با نقش میانجی هوش هیجانی معنادار بود. طرحواره عشق چسبنده بر نگرش به روابط فرازناشویی، معنا دار نبود. زمانی که تعارض کار خانواده پدید می آید، فشار ناشی از یک نقش، بر کارکرد شخص در نقش دیگر اثر می گذارد.
    کلیدواژگان: طرحواره عشق، روابط فرازناشویی، هوش هیجانی، تعارض کار-خانواده
  • مهشید نیک نژادی، ایلناز سجادیان*، غلامرضا منشئی صفحات 483-500
    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر کارآمدی هیجانی بر اعتماد بین فردی و بخشش بین فردی زنان آسیب دیده از ترومای پیمان شکنی همسر انجام شد. روش پژوهش نیمه تجربی با گروه آزمایش و گواه و طرح پیش آزمون، پس آزمون با پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش زنان آسیب دیده از پیمان شکنی همسر، مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اصفهان بودند و پس از غربالگری با مقیاس سنجش اختلال پس از آسیب (وددرز و همکاران1، 1994)، 30 نفر به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در دو گروه آزمایش و گواه درمان مبتنی بر کارآمدی هیجانی (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) به صورت تصادفی جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش پرسش نامه های اعتماد بین فردی (رمپل و هولمز2، 1986) و بخشش بین فردی (احتشام زاده و همکاران3، 1389) بود. گروه آزمایش به مدت هشت جلسه نود دقیقه ای تحت درمان مبتنی بر کارآمدی هیجانی (مک کی و وست4، 1397) قرار گرفت؛ سپس هر دو گروه در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با پرسش نامه های پژوهش ارزیابی شدند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه های مکرر تحلیل شد. نتایج حاکی از تاثیر درمان مبتنی بر کارآمدی هیجانی بر اعتماد بین فردی (75/9F=،001/0P<) و بخشش بین فردی (003/0F=، 001/0P<) در مرحله پس آزمون و پایداری این تاثیر در مرحله پیگیری بود. بنا بر نتایج این پژوهش، می توان از درمان مبتنی بر کارآمدی هیجانی در بهبود اعتماد بین فردی و بخشش بین فردی در زنان آسیب دیده از ترومای پیمان شکنی همسر بهره برد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر کارآمدی هیجانی، اعتماد بین فردی، بخشش بین فردی
  • مرضیه صادق زاده*، مسلم عباسی، نگار تقی پور، نظام الدین قاسمی صفحات 501-518
    پژوهش های اندکی که در سال های اخیر به مطالعه تجربه فرسودگی والدین ایرانی پرداخته اند، اقدام قابل توجهی در خصوص تدوین و آزمون مدل های مفهومی و گمانه زنی درباره متغیرهای واسطه مرتبط با فرسودگی والدین انجام نداده اند. 
    ازهمین رو، مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای استرس والدگری در رابطه میان والدگری ذهن آگاه مادران با تجربه فرسودگی والدینی آن ها انجام شده است. پژوهش حاضر، یک مطالعه توصیفی مقطعی، و جامعه آماری آن شامل مادرانی بود که در سال تحصیلی 1400-1399 دارای فرزند پیش دبستانی بوده اند. نمونه آماری نیز شامل 369 مادری است که با تکمیل پرسش نامه های آنلاین در این پژوهش مشارکت کرده اند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه فرسودگی والدینی (PBA)، فرم کوتاه شاخص استرس والدگری (PSI) و پرسش نامه والدگری ذهن آگاهانه (MIPQ) بود. برای بررسی مدل مفهومی پژوهش نیز از الگوی معادلات ساختاری استفاده شده است. یافته ها نشان داد که والدگری ذهن آگاه فقط با واسطه استرس والدگری مادران می تواند نزدیک به 78 درصد از واریانس فرسودگی والدینی را تبیین کند؛ اما دارای اثر مستقیم بر فرسودگی والدینی نیست. یافته های پژوهش حاضر علاوه بر فراهم کردن درک بهتری درباره فرسودگی والدینی، می تواند در مداخله های آموزشی یا درمانی معطوف به کاهش فرسودگی والدینی نیز سودمند باشند.
    کلیدواژگان: والدگری ذهن آگاه، فرسودگی والدینی، استرس والدگری
  • زینب زمانپور*، شهلا پاکدامن، سعید قنبری، پگاه نجات صفحات 519-531
    هدف این مطالعه تعیین رابطه خلق وخوی کودک با کیفیت رابطه مادر کودک و مشخص ساختن نقش تعدیل گرانه ظرفیت تاملی مادر در رابطه بین این دو متغیر بود. نمونه آماری شامل 270 مادر بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به سه پرسش نامه مزاج کودکی میانه، ظرفیت تاملی والدین و مقیاس رابطه کودک مادر پاسخ دادند.  برای تحلیل داده ها از ضریب هم بستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد. تحلیل یافته ها نشان داد که به جز مولفه حواس پرتی، بقیه مولفه های خلق وخوی کودک رابطه معناداری با کیفیت رابطه مادر کودک داشتند. همچنین هر سه مولفه ظرفیت تاملی مادر شامل پیش ذهنی سازی، اطمینان به وضعیت ذهنی و علاقه و کنجکاوی به حالات ذهنی، ارتباط معناداری با کیفیت رابطه مادر کودک داشتند. نتایج تحلیل رگرسیون برای بررسی فرضیه تعدیلگری ظرفیت تاملی مادر نشان داد که پیش ذهنی سازی مادر تعدیلگر معنادار رابطه سطح فعالیت کودک، پیش بینی پذیری و ثبات فراخنای توجه با کیفیت رابطه مادر کودک بود. همچنین علاقه و کنجکاوی به حالات ذهنی در مادر نیز به طور معناداری تعدیل کننده رابطه پیش بینی پذیری و ثبات فراخنای توجه با کیفیت رابطه مادر کودک بود. در بقیه موارد، تعدیلگری مولفه های ظرفیت تاملی مادر در ارتباط مولفه های خلق و خوی کودک با کیفیت رابطه مادر-کودک تایید نشد.
    کلیدواژگان: خلق وخوی کودک، ظرفیت تاملی مادر، کیفیت رابطه مادر-کودک
  • محسن سروری*، احمد بیات، آرزو حسین زاده صفحات 533-550
    رفتارهای پرخطر یکی از مسایل بااهمیت در دوران نوجوانی است. ارتباط بین تعامل والدین با نوجوانان و امنیت هیجانی آن ها در این زمینه مورد توجه می باشد. هدف این پژوهش بررسی رابطه رفتارهای پرخطر و الگوهای ارتباطی خانواده نوجوانان با توجه به نقش میانجی ایمنی هیجانی بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. 300 دانش آموز از دبیرستان های شهر کرمانشاه به روش خوشه ای طبقه ای انتخاب شدند و پرسش نامه های «خطرپذیری نوجوانان ایرانی»، «الگوهای ارتباطی خانواده»، و «ایمنی هیجانی» را پاسخ دادند. داده های گردآوری شده به کمک نرم افزارهای SPSS-25 و Lisrel-8.8 و با روش های ضریب همبستگی، ضریب رگرسیون، و تحلیل مسیر تجزیه وتحلیل شدند. یافته ها نشان داد که بین رفتارهای پرخطر و الگوهای ارتباطی خانواده نوجوانان همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد (05/0 > P). همچنین ایمنی هیجانی میانجی بین این ارتباط می باشد (05/0 > P). با توجه به یافته های این پژوهش، می توان گفت که خانواده و شبکه تعاملی که در آن وجود دارد، از راه الگوهای ارتباطی گوناگون خود در بروز یا عدم بروز رفتارهای پرخطر در نوجوانان نقش بسیار مهمی دارد که البته در این بین، میزان ایمنی هیجانی نوجوانان نیز باید مورد توجه قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، نوجوان، هیجان
  • زهرا شفیعی، مریم فاتحی زاده*، فرامرز اسنجرانی صفحات 551-567
    مطالعه کیفی حاضر با هدف آشکارسازی تعارضات همسرگزینی دختران با والدین، در زمینه انتخاب همسر به شیوه پدیدارشناختی بود. جامعه آماری کلیه دختران متعارض با والدین در زمینه انتخاب همسر شهر اصفهان بود که با نمونه گیری هدفمند، 15 دختر انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. داده ها با روش تحلیل کلایزی تحلیل شد. مضمون های پژوهش عبارت بود از: مضمون اول، پویایی های قدرت با زیرمضمون جنگ قدرت دختر با والدین برای بهبود شرایط قبل از ازدواج، ساده گرایی دختر در برابر ایدیال گرایی والدین در ازدواج، ساده گرایی والدین در برابر ایدیال گرایی دختر در ازدواج، مضمون دوم تعارضات مالی با زیرمضمون تعارض دختر با والدین بر سر استقلال طلبی مالی قبل از ازدواج، مادی گرایی والدین در برابر همه جانبه نگری ملاک های دختر، مضمون سوم تعارضات ارتباطی با زیرمضمون شکاف نسلی، تعارض دختر و همشیره ها در حوزه ازدواج، تعارضات عمومی والدین  دختر در حوزه های مختلف، باورهای متعارض والدین  دختر در حوزه ازدواج و مضمون چهارم تعارضات نگرشی  اعتقادی با زیرمضمون درگیری بر سر نگرش های اعتقادی بین والدین و دختر، تفاوت ملاک های والدین و دختر در ازدواج.
    کلیدواژگان: همسرگزینی، تعارضات والد- دختر، مطالعه پدیدارشناختی
|
  • MOSTAFA MOHAGHEGH DAMAD, MEHRANGIZ SHAHMORADI ZAVAREH *, ASADOLLAH YAVARI, GHOLAMALI SEIFI Pages 385-398
    Although John Rawls in his Theory of Justice did not explicitly talk about neut-rality, the theory of neutrality in political philosophy of the 1970s became more pr-ominent as a result of this book. The neu-trality approach of a state in the institution of family which is based on Rawls’s and Dworkin’s thoughts and is supported by Locke, Kant, and Mill’s attitudes, is the opposite of perfectionism which supports the neutrality of a state in presenting a desirable model of interference and not preferring special pattern. This com-parative survey by the aim of explaining how far a family as a private sphere is influenced by public territory, tries to determine the concept, kinds, extension, and levels of the state’s neutrality and some of the examples of the neutral regulation based on the theoretical founda-tions of the guarantee of the rights and freedoms and applying the harm principle in family legislation.
    Keywords: The Desirable Model of State Intervention, Neutral State, Neutrality Approach, Perfectionism Approach, The Institution of Family
  • Nayere Arianfar, Vajihe Bagheri Hoseinabadi * Pages 399-414
    The health of the family depends on the continuity and health of the couple's relationship, and this relationship is the central core of the family system. This study was conducted with the aim of investigating the relationship between self-differentiation and marital conflict resolution styles with the mediating role of cognitive emotion regulation strategies in married women in Isfahan City. For this research, descriptive-correlation method of structural equation modeling was used. The statistical population included marr-ied women in Isfahan City in 2022, and 200 married women were selected using the available sampling method. The data collection tools included the standard questionnaire of conflict resolution styles (Rahim, 1983), the self-differentiation questionnaire (Skowron & Friedlander, 1998) and the cognitive regulation of emotion questionnaire (Garnefski et al., 2002). In order to analyze the data, structural equation modeling method with path analysis approach was used by spss26 software and bootstrap method was used in Amos24 program to analyze mediated relationships. The findings sho-wed that there is a significant relationship between self-differentiation and cognitive emotion regulation strategies, between self-differentiation and marital conflict resolution styles, and between cognitive emotion regulation strategies and marital conflict resolution styles in married wo-men (p<0.001). Finally, adaptive and mal-adaptive cognitive emotion regulation strategies had a mediating role in the relationship between self-discovery diff-erentiation and marital conflict resolution styles in married women (p<0.001). In sum, the findings of this research showed that differentiated people who use adap-tive emotion regulation in marital conflicts are able to adequately control these emo-tions and reduce marital conflicts when faced with difficult emotional experiences.
    Keywords: differentiation, conflict resolution styles, cognitive emotion regulation strategies
  • Amir Moradi, Masoumeh Mirzaei * Pages 415-436
    As a result of occurrence of numerous changes in life and sudden events, the interactions of couples face fundamental challenges. In order to achieve a deeper understanding of the meaning attributed to divorce and the role of life changes in divorce, based on the lived experience of couples applying for divorce, this research was conducted qualitatively and with a phenomenological approach. In order to collect data, a semi - structured and in-depth interview was conducted with 16 -people applying for divorce in the age range of 27-45. The interviewers were selected by purposive sampling method. Maxqda software was used to facilitate data analysis. Based on the research fin-dings; people's understanding of the mean-ing of divorce was identified in the three main themes of liberation, end point and realistic acceptance, as well as the factors of changes in the situation of living toge-ther such as changes in status: personal health, job status, network relationships, sexual relationships, style life, changes in the environment, unexpected events, sudd-en change in status and value transfor-mation were identified as the main grou-nds for divorce, and each case can be res-olved by carefully examining the issue and managing it properly, or by preve-nting the issues from becoming critical.
    Keywords: Divorce, sudden changes, couple's attitude, value transformation, disruption in network relationship
  • Fattaneh Hajilou *, Fatemeh Golabi, Bahman Ranjegargalekandy Pages 437-459
    Many factors affect the structure of the family and its strengths, disrupt its func-tions, and can even lead to the collapse of the family. The purpose of this study is to investigate the relationship between sex-ual satisfaction and gender perspective with family breakdown. The survey rese-arch method and data collection tool are a questionnaire. The statistical population is people living in areas 5, 7, and 8 of Tabriz City, and based on Cochran's formula, 384 have been investigated as the statistical sample. A stratified random sampling me-thod was used to select the sample. The results show that there is an inverse and significant relationship between sex-ual satisfaction and family breakdown, so the higher the sexual satisfaction of coup-les in married life, the less family breakd-own occurs. Also, the findings indicate that there is a direct relationship between gender attitudes and family breakdown. The results show that family breakdown occurs less among couples who are more educated. The results also show that fam-ily breakdown occurs less among couples who have good jobs in terms of social status.
    Keywords: sexual satisfaction, Education, Family breakdown, gender attitude, job
  • Mohammadreza Mahdigholi, Fatemeh Behjatiardakani *, Yaser Rezapour Mirsaleh, Zahra Ahmadi Pages 461-481
    This study to examines the mediating role emotional intelligence can play in the rela-tionship between work-family conflict and love schema with respect to the extram-arital relationships among couples who both work. The research method was corr-elation of structural equation modeling. The statistical population was all couples were both employed in Tehran. The sample size was 212 people who were selected by available sampling method. The research tools included Schott's Em-otional Intelligence Scale, Carlson's Work -Family Conflict Scale, Singles' Love Schema Scale, and Mark Whatley's Atti-tude Scale towards Extramarital Relation-ships. Data analysis was done using SPSS-26 and AMOS24 software. The results showed a significant positive relationship between work-family conflict and unst-able love schema on the attitude toward extramarital relationships. The effect of safe love schema, unstable love schema, and work-family conflict on attitudes tow-ard extramarital relationships with respect to the mediating role of emotional intelli-gence was significant. The clingy love schema on attitudes toward extramarital relationships was not significant. The results showed that work-family conflict and love schema are good explanations for extramarital relationships in working cou-ples and emotional intelligence can play a suitable mediating role. When work-fami-ly conflict occurs, the pressure caused by one role affects the person's performance in another role.
    Keywords: love schema, xtramarital relationships, Emotional intelligence, work-family conflict- Family
  • Mahshid Niknezhadi, Ilnaz Sajjadian *, Gholamreza Manshaee Pages 483-500
    This study aims to determine the effecti-veness of emotion efficacy therapy on trust in close relationships and interper-sonal forgiveness among women injured by the trauma of husband infidelity. The research method was quasi-experimental and pretest-posttest design with two-mo-nths follow-up.  The statistical population was the women injured by the trauma of husband infid-elity who used the services of counseling centers in Isfahan City, after screening with the post-traumatic stress disorder me-asurement scale (weathers et al. 1994), 30 people were selected by purposive sam-pling and they were randomly replaced in two experimental and control groups (15 people in each group). The research tools were Trust in Close Relationships Ques-tionnaire (Rempel & Holmes, 1986) and Interpersonal Forgiveness (Ehteshamza-deh, et al. 2011). The data were analyzed using repeated measures analysis of varia-nce. The experimental group underwent 8 session of 90-minute emotion efficacy therapy intervention by McKay & West (2016), but the control group received no treatment. The results showed the effect of emotion efficacy therapy on Trust in Close Relationships (P<0.001, F=9.75) and Interpersonal Forgiveness (P<0.001, F=0.003) in post-test, and stability of this effect was in the follow-up. According to the results of this research, emotion effi-cacy therapy can be used to improve trust in close relationships and interpersonal forgiveness of women Injured by the tra-uma of husband’s infidelity.
    Keywords: Emotion Efficacy Therapy, Trust in close Relationships, Interpersonal Forgiveness, Trauma, Husband Infidelity
  • Marziyeh Sadeghzadeh *, Moslem Abbasi, Negar Taghipour, Nezamedin Ghasemi Pages 501-518
    The few researches that have studied the burnout experience of Iranian parents in recent years have not developed or tested conceptual models and speculations regar-ding parental burnout in a meaningful way. Therefore, this study investigates the mediating role of parenting stress in the relationship between mothers' mindful pa-renting and their experience of parental burnout. This research was a descriptive-cross-sectional study, and its statistical population included mothers who had preschool children in the academic year of 2019. The statistical sample was compr-ised of 369 mothers who participated in this research by completing online quest-ionnaires. The research tools included the Parental Burnout Assessment (PBA), the Parenting Stress Index- Short Form (PSI), and the Mindfulness in Parenting Quest-ionnaire (MIPQ). To examine the conce-ptual model, Structural Equation Mode-ling was used. The findings showed that mindful parenting explains nearly 78% of the variance of parental burnout only thro-ugh mothers' parenting stress. However, it does not have a direct effect on parental burnout. The findings, in addition to prov-iding a better understanding of parental burnout, can be applied in educational or therapeutic interventions aimed at redu-cing parental burnout.
    Keywords: Mindful Parenting, Parental burnout, parental stress
  • Zeinab Zamanpour *, Shahla Pakdaman, Saeid Ghanbari, Pegah Nejat Pages 519-531
    The aim of this study is to determine the relationship between child temperament and the quality of mother-child relation-ship and to determine the moderating role of the mother's reflective functioning in the relationship between these two vari-ables. The statistical sample consisted of 270 mothers who were obtained by convenie-nce sampling method and answered three questionnaires of middle childhood temp-erament, parental reflective functioning and child-mother relationship scale. Pear-son correlation coefficient and regression were used to analyze the data. The ana-lysis showed that with the exception of the component of distractibility, all other components of the child's temperament and all three components of mother's refl-ective functioning had a significant relat-ionship with the quality of mother-child relationship. The results of regression ana-lysis to examine the moderation hypoth-esis of mother's reflective functioning showed that mother's prementalizing mod-es was a significant moderator of the rela-tionship between child level activity, rhy-thmicity and attention span and per-sistence with the quality of mother-child relationship. interest and curiosity in men-tal states also significantly modified the relationship between rhythmicity and attention span and persistence with the quality of mother-child relationship.
    Keywords: child temperament, mother's reflective functioning, quality of mother-child relationship
  • Mohsen Soruri *, Ahmad Bayat, Arezoo Hosseinzade Pages 533-550
    High-risk behaviors is one of the most important issues in adolescence. The rela-tionship between parental interaction with adolescents and their emotional security is an important subject. The purpose of this study is to investigate the relationship bet-ween high-risk behaviors and adolescent family communication patterns with reg-ard to the mediating role of emotional sec-urity. The research method was descry-ptive and correlational. 300 students from Kermanshah high sc-hools were selected by stratified cluster sampling and answered the Iranian Adole-scent Risk, Family Communication Patte-rns, and Emotional Security Questionna-ires. Data were analyzed by SPSS-25 and Lisrel-8.8 software using correlation coe-fficient, regression coefficient, and path analysis. The findings showed that there is a positive and significant correlation bet-ween high-risk behaviors and adolescent family communication patterns (P<0.05). Emotional security is also as a mediator between these relationships (P<0.05). According to the findings of this study, it can be concluded that the family and the communication network that exists thro-ugh its different communication patterns play an important role in the occurrence or absence of high-risk behaviors in adoles-cents, but also the level of emotional sec-urity of adolescents should be noticed.
    Keywords: highrisk behaviors, adolescent, emotion
  • Zahra Shafiee, Maryam Fafehizade *, Faramarz Asanjarani Pages 551-567
    The present qualitative study aims to reveal the conflicts between young women and their parents in choosing a spouse in a phenomenological framework. The stati-stical population was all the young women who were in conflict with their parents when it came to choosing a spouse in Isfahan city and 15 young women were selected by purposeful sampling. The research tool was semi-structured intervi-ew. The data were analyzed by Colaizz analysis. The first theme is power dynam-ics with sub-themes: the young women power struggle with her parents to improve the conditions before marriage, the young women Inclination against the parents' idealism in marriage, the parents' Inclin-ation against the daughter's idealism in marriage, the second theme is the financial conflicts of the actor. The young women conflict with her parents over seeking financial independence before marriage, parents' materialism against the compreh-ensiveness of the young women criteria. The third theme of communication confl-icts with the sub-theme: generational gap, conflict between daughters and sisters in the field of marriage, general parent-daughter conflicts in different fields, con-flicting beliefs of parents-daughter in the field of marriage and the fourth theme of attitudinal-belief conflicts of Bazir theme: conflict over religious attitudes Between parents and daughters, the criteria of par-ents and daughters were different in marriage.
    Keywords: Spouse selection, parent-daughter conflicts, phenomenological studies