فهرست مطالب

تئاتر - سال دهم شماره 93 (تابستان 1402)

نشریه تئاتر
سال دهم شماره 93 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زینب خدیوی کاشانی، حمیدرضا افشار* صفحات 7-16
    تیاتر مستند معاصر را می توان نوعی مبارزه اجتماعی برای بازتولید، شکل دادن و یادآوری تاریخ دانست. تیاتر مستند یکی از شاخه های تیاتر مدرن است که به عنوان کاتالیزور برای تغییرات اجتماعی و سیاسی عمل می کند و به موضوعاتی از قبیل دولت، قدرت، رفتار و آداب ورسوم و افکار عمومی می پردازد و برای شکل گیری شیوه اجرایی به اسناد و مدارک از جمله گزارش ها، پرونده ها، جداول آماری و مصاحبه ها تکیه می کند و در تلاش است تا مخاطب که یکی از ارکان مهم تیاتر است را به طور عینی و ملموس شریک اجرا کند. این مقاله با هدف شناخت شیوه های نوین در تحولات اجرایی تیاتر مستند، بنا بر ضرورت بررسی میزانسن و هدایت بازیگر در تیاتر به شیوه ورباتیم پرداخته است. ورباتیم با شیوه اجرایی جدید و منطبق با تکنولوژی روز در پی مطرح کردن و به چالش کشیدن مسایل و مشکلات اجتماعی و سیاسی جامعه حاضر است. این مطالعه با طرح این پرسش اصلی که آیا اساسا ساختار میزانسن و هدایت بازیگر در تیاتر مستند به شیوه ورباتیم از تعریف مشخصی پیروی می کند، به تشریح تیاتر مستند و تحلیل شکل های اجرایی متفاوت ورباتیم پرداخته است. با توجه به این که ورباتیم شکلی از تیاتر است که بنیاد آن بر اساس ضبط کردن و مصاحبه به دست می آید، میزانسن و هدایت بازیگر در این شیوه به گونه ای صورت می گیرد که اجرای شخصیت ها بر روی صحنه نمایانگر شخصیت های واقعی است و بنابراین بازیگران موظف به رعایت لحن و شیوه بیانی فرد واقعی هستند. این پژوهش توصیفی، تحلیلی است و دستاورد آن نشان می دهد که ساختار ورباتیم متشکل از سه گانه تکنولوژی، متن و بازیگر است. در ارتباط میان این سه گانه می توان به اهمیت و جایگاه بسیار مهم میزانسن در روند خلق اجرای ورباتیم پی برد. به طوری که اجرای بازیگران در قالب این ساختار مستند، واقعی و قابل باور است.
    کلیدواژگان: تئاتر مستند، ورباتیم، کارگردانی، میزانسن، هدایت بازیگر
  • رضا سربخش، مجید سرسنگی* صفحات 17-28

    «تیاتر برادوی» در آمریکا، سال ها است با بهره گیری از انیمیشن های موفق و تبدیل آن ها به موزیکال های صحنه ای، راهی جدید را نزد تهیه کنندگان تیاتر  خصوصا در حوزه تجاری  گشوده است. استقبال چشمگیر تماشاگران از موزیکال های برجسته ای چون شیرشاه، دیو و دلبر، یخ زده، ماداگاسکار، شرک و... در اقصی نقاط جهان، بسیاری از تیاترهای بزرگ را ترغیب نموده تا این روش را در پی گیرند. این امر، طی چند دهه اخیر در برخی از کشورهای آسیایی -خصوصا ژاپن- نیز متداول شده و توانسته است رونق چشمگیری را برای هنر تیاتر - که پس از گسترش دامنه فعالیت تلویزیون و هنر-صنعت «سینما» و دیگرگونه های هنری جدید تا حدی با بحران مخاطب رو به رو شده بود - به بار آورد. مقاله حاضر به روش توصیفی می کوشد با ارایه تصویری دقیق از فرایند تبدیل انیمیشن به تیاتر صحنه ای، زمینه ساز توجه سیاست گذاران، تهیه کنندگان، کارگردانان، و دیگر هنرمندان تیاتر کشور به این موضوع مهم و جدید باشد. برای مطالعه موردی این پژوهش، موزیکال شیرشاه، به عنوان پرفروش ترین انیمیشن و تیاتر موزیکال تاریخ، انتخاب شده است، تا بتواند مثالی روشن از اهمیت این مسیر باشد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که تبدیل انیمیشن به تیاتر، امروزه دارای یک چهارچوب کاملا علمی، هنری، و فرهنگی بوده و عوامل نمایش شیرشاه با وفاداری کامل به متن انیمیشن، تمام عناصر را به شکل آوانگارد به روی صحنه اجرا کرده و مخاطبان را برای تبدیل عناصر فانتزی به واقعی هیجان زده کردند. روند تبدیل انیمیشن به نمایش علاوه بر جذب بسیاری از تیاترهای بزرگ و هنرمندان برجسته جهان، ثمرات ارزنده ای را نیز برای هر دو هنر به ارمغان آورده است. این روند تنها مختص به کودکان نبوده و می توان فضای فانتزی موجود در انیمیشن های موفق کشور را با عناصر تیاتری، عینی کرد و همچون شیرشاه یک تیاتر هنری-تجاری موفق را در کشور تولید کرده و انواع مخاطبین را به سمت این نوع تیاتر جدید جذب کرد.

    کلیدواژگان: تئاتر، انیمیشن، موزیکال، شیرشاه، دیزنی، برادوی
  • نرگس یزدی، مجید فدائی*، نادر شایگان فر صفحات 29-43

    زنده بودن یکی از مفاهیم کلیدی در حوزه مطالعات اجراست. به طور سنتی، زنده بودن عمدتا در تقابل با ضبط شده بودن یا هر نوع رسانش دیگر قرار داده شده و اجرای زنده در قیاس با فیلم یا سایر فرم های هنری دربردارنده نوعی رسانش، واجد ارزش و اعتبار دانسته شده است. در سال های اخیر نظریه پردازان متعددی از جمله فلیپ اسلندر درباره این مفهوم به بحث و تبادل نظر پرداخته اند. بلست ثیری، یک گروه هنری انگلیسی که در آثارش ترکیبی از گیم های آنلاین و جهان های مجازی را به کار می برد تا به نحوی اجرایی و اینتراکتیو مخاطب را درگیر کند، در آثار متاخرش به بهره گیری از تکنولوژی برای واکاوی مسایل متعدد سیاسی، فرهنگی، اجتماعی روی آورده است. دو اثر بینارسانه ای این گروه با عنوان آدم ربایی و کرن، به طور خاص مسایلی را در خصوص زنده بودن برمی انگیزند و زنده بودن در آن ها به ویژه با در نظر گرفتن تبیین نوین فضا قابل بررسی است. پژوهش توصیفی  تحلیلی حاضر با هدف پاسخ به این پرسش انجام شده که با در نظر گرفتن مباحث اسلندر و تعاریف نوین فضا، زنده بودن را چگونه می توان در دو نمونه موردی واکاوی کرد. یافته های پژوهش نشان می دهد این دو اثر بینارسانه ای، زنده بودن را در سطوحی چندگانه و در معنایی کاملا متفاوت با تبیین های سنتی به نمایش می گذارند. به این معنی که با تعاریف نوین فضا، زنده بودن که پیش تر بر مبنای هم حضوری جسمانی اجراگر و مخاطب در زمان و فضایی مشترک تعریف می شد که مراد از آن مجاورت فیزیکی آن ها بود را اکنون می توان بر مبنای هم حضوری در زمان و فضایی مشترک، اما فضایی که به واسطه تکنولوژی خلق شده، تبیین کرد. به ویژه با فراگیری شبکه های ارتباطی موبایل، در هر لحظه با برقراری ارتباط، فضای نوینی خلق می شود که زنده بودن اثر را به نمایش می گذارد بدون این که لزوما اجراگر و کاربر در فضای فیزیکی واحدی قرار داشته و هوای مشترکی را تنفس کنند.

    کلیدواژگان: زنده بودن، اجرای دیجیتال، اجرای بینارسانه ای، حضور، فلیپ اسلندر، بلست ثیری
  • سید مسلم حجتی، مهدی حامد سقائیان* صفحات 45-54

    در این مقاله که به روش توصیفی-تحلیلی و از نوع پیمایشی و دلفی است، که نظر دارد بر اساس الگوی فرانسیس کلاین چه آسیب ها و موانعی در آموزش بازیگری در مقطع کارشناسی ارشد وجود دارد و چه راه کارهایی برای ارتقای جایگاه و سطح کمی و کیفی آموزش بازیگری در این رشته پیشنهاد می شود؟ جامعه آماری این تحقیق دانشجویانی هستند که در دانشگاه تربیت مدرس و دانشگاه هنر تهران در بازه زمانی سال های 1396 تا 1399 دروس الزامی خود را گذرانده یا فارغ التحصیل شده اند. تعداد کل این دانشجویان110 نفر است و 50 نفر از اعضای هییت علمی و استادان مدعو در این دو دانشگاه است. در روش تحقیق، با استفاده از نمونه گیری تصادفی، 60 نفر دانشجو و 12 نفر از استادان، بر اساس جدول مورگان تعیین شدند. برای جمع آوری اطلاعات و داده ها از پرسشنامه محقق استفاده شده است. برای تعیین روایی، پرسشنامه در اختیار استادان و دانشجویان قرار گرفته و پس از بررسی و با حذف سوالات تکراری، پرسشنامه نهایی با 65 سوال برای دانشجویان و 63 سوال برای استادان به وسیله آزمون پنج گزینه ای در مقیاس لیکرت، تهیه شد. برای تعیین پایایی آزمون، از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. برای روش آماری در این پژوهش، آمار توصیفی و آمار استنباطی t برای دو گروه مستقل، و آزمون فریدمن برای مقایسه رتبه میانگین استفاده شده و برای محاسبه دقیق داده های آماری نرم افزار spss به کار رفته است. فرضیه اصلی در این مقاله آن است که دیدگاه استادان و دانشجویان در مورد کیفیت درونی برنامه درسی با توجه به عناصر ذکر شده تفاوت وجود دارد. نتایج نشان می دهد که با توجه به بازنگری های دقیق برنامه های درسی و آموزشی و با ارتقای محتوای برنامه های درسی و تحقق اهداف و نیروی متخصص می توان سطح کیفی آموزش را در این رشته ارتقا بخشید.

    کلیدواژگان: کارشناسی ارشد بازیگری، آسیب شناسی، برنامه ریزی درسی، دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه هنر
  • اکرم قاسم پور، فرهنگ مظفر* صفحات 55-64

    آماده سازی کودکان برای ورود به شبکه روابط اجتماعی و تربیت افراد کنشگر و انعطاف پذیر از نخستین ضروریات زیستن در جهان معاصر است. نمایش خلاق فعالیتی جمعی است که از طریق کنش های آزاد و تشویق به کار گروهی در فرایندی مبتنی بر بازی، زمینه ساز تعامل کودکان با یکدیگر می شود. فرایند تدریجی نمایش خلاق با حذف رقابت های خشونت زا، میل به تجربه های متفاوت را در کودک افزایش داده و درک دوستانه ای از دیگری برای کودک فراهم می کند که ضمن تقویت فردیت کودک به توسعه روابط اجتماعی کودک می انجامد. هدف از این مطالعه توجه به ظرفیت های نمایش در ایجاد وضعیت خلاق ذهنی در کودک و بررسی چگونگی اثربخشی نمایش خلاق در علاقه مندسازی کودکان به مشارکت در فعالیت های گروهی است. سوال آن است که نمایش خلاق بر علاقه مندی کودکان به مشارکت در فعالیت های گروهی چه تاثیری دارد. برای این منظور، تعداد 25 کودک 5 تا 7 ساله (دختر و پسر) تحت آموزش نمایش خلاق قرار گرفتند. نمونه تحقیق با روش غیرتصادفی و در دسترس (هدفمند) انتخاب شده است. با برگزاری دوره های نمایش خلاق رفتارهای کودکان مورد آزمون در زمینه مشارکت در می کندی گروهی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت. پرسشنامه محقق ساخته با 26 سوال بر اساس مقیاس لیکرت ساخته شد و پایایی آن بر اساس آلفای کرونباخ1 با استفاده از نرم افزار آماری spss محاسبه گردید. در این روند پایایی 93/0 به دست آمده است که در سطح قابل قبولی برآورد شده است.نتایج به دست آمده نشان می دهند که در فرایند نمایش خلاق، کودکان تحت تاثیر فعالیت های انجام یافته قرار گرفته اند. نتایج افزایش تمایل و انگیزه کودکان برای مشارکت و ارتباط فعال و موثر با گروه را نیز تایید کرده اند.

    کلیدواژگان: نمایش خلاق، خلاقیت، بداهه پردازی، مشارکت، کودک
  • امیررضا نوری پرتو، عطاالله کوپال* صفحات 65-76

    پژوهش حاضر بنا دارد با مطالعه تطبیقی نمایشنامه آلسست نوشته اوریپید و داستان فرود در شاهنامه فردوسی، سویه های مشترک و تمایز نظام دانایی در این دو اثر را تحلیل کند. هم چنین به نظر می رسد یافته های برآمده از این تحقیق را بتوان به تحلیل (استقرای) گفتمان غالب قدرت در ساختار معنایی حاکم بر دوران شکوفایی یونان کلاسیک و نیز فرهنگ ایرانی-اسلامی قرن چهارم هجری تعمیم داد. چارچوب نظری مبحث های ارایه شده برگرفته از اندیشه های میشل فوکو، فیلسوف متاخر فرانسوی و مفهوم هایی همانند اپیستمه و گفتمان قدرت نزد او خواهد بود. روش ارزیابی این پژوهش نیز توصیفی- تحلیلی بوده و بر همین مبنا داده های لازم برای سنجش نمونه ها به شیوه ای کتابخانه ای و با ابزار تحلیل گفتمان به دست خواهند آمد. شواهد برآمده از این مطالعه تطبیقی گویای این واقعیت اند که با وجود مولفه های مشابه در نظام دانایی هر دو اثر، در هر دو ساحت خدایگانی و انسانی نسبت به مفهوم های «تقدیر»، «مرگ»، «عشق» و «خردورزی»، نقطه تمایز بنیادین آن ها در تبیین گفتمان قدرت، به نوع رویکردشان در پذیرش یا رد قدرت متعالی خدا یا خدایان بازمی گردد. به زبانی دیگر، با وجود تاکید بر جایگاه «تقدیر» و «مرگ» در بطن داستان فرود، جان مایه نمایشنامه آلسست، رد تمام آن گفتمان قدرت سنتی پیش از خود است. در این اثر فردی بر سریر قدرت خواهد نشست که از سوی گفتمان انسانی قدرت تایید شود.

    کلیدواژگان: میشل فوکو، اپیستمه، گفتمان، قدرت، فرود، شاهنامه، آلسست، اوریپید
  • آذین زبده، حسین مرادی مخلص*، مرتضی شاهمرادی، صادق رشیدی صفحات 77-86
    کودکان بیش فعال دارای نقص دارای مشکلاتی هستند و هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر روش نمایش خلاق بر راهبردهای حل مسیله کودکان بیش فعال/ نقص توجه است. پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر ماهیت و روش، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کودکان بیش فعال/ نقص توجه مدارس پیش دبستانی آموزش وپرورش شهر بهارستان در منطقه یک در سال تحصیلی 2019 بود. با روش نمونه گیری، هدفمند 30 کودک بیش فعال/نقص توجه انتخاب شده و به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و آزمایش تقسیم شدند. گروه کنترل(روش سخنرانی) و گروه آزمایش (روش نمایش خلاق مبتنی بر الگوی سازنده گرایی جاناسن) مفهوم صرف جویی و مصرف بهینه را آموزش دیدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه استاندارد راهبردهای حل مسیله کسیدی، پرسشنامه اختلال بیش فعالی/ نقص توجه کانرز و برنامه آموزشی در محیط نمایش خلاق مبتنی بر الگوی سازنده گرایی جاناسن در کلاس بود. روایی پرسشنامه ها و برنامه آموزشی توسط متخصصان روان شناسی تربیتی به روش روایی محتوایی تایید شد و پایایی پرسشنامه ها به روش آلفای کرونباخ به ترتیب 75/0 و 79/0 محاسبه گردید. نتایج نشان داد، به کارگیری نمایش خلاق مبتنی بر الگوی سازنده گرایی جاناسن موجب افزایش راهبردهای حل مسیله، شیوه های سازنده (شیوه خلاقیت، اعتماد و گرایش) و شیوه های غیر سازنده (درماندگی، شیوه کنترل و اجتناب) کودکان بیش فعال (نقص توجه) دانش آموزان پیش دبستانی می شود. محیط پویای نمایش خلاق مبتنی بر الگوی سازنده گرایی جاناسن اثر مثبت بر راهبردهای حل مسیله کودکان بیش فعال/ نقص دارد و می توان از این محیط یادگیری تاثیرگذار برای ارتقاء مهارت های حل مسیله در کودکان بیش فعال استفاده کرد.
    کلیدواژگان: نمایش خلاق، الگوی سازنده گرایی جاناسن، راهبردهای حل مسئله، بیش فعال، نقص توجه
|
  • Zeinab Khadivi Kashani, Hamidreza Afshar * Pages 7-16
    Contemporary documentary theater can be considered a kind of social struggle to reproduce, shape and remember history. Documentary theater is a branch of modern theater that acts as a catalyst for social and political change, addressing issues such as government, power, behavior, customs, and public opinion Documentary theater relies on documents such as reports, records, statistical tables, and interviews to develop the form of performance and tries to engage the audience, which is one of the most important elements in theater, objectively and concretely. This article aims to identify new methods in the development of documentary theater and examines the mise-en-scène and directing in the theater based on verbatim.Verbatim seeks to raise and challenge the social and political issues and problems of the present age with a new form and method and in accordance with modern technology. This article raises the main question whether the structure of the mise-en-scène and the direction of the actor in the documentary theater based on verbatim essentially follow a certain definition or not while describing documentary theater and analyzing the different forms of verbatim.Considering the fact that verbatim is a form of theater based on recording and interviewing, directing the actor in this method happens in such a way that the characters on the stage represent real characters, and therefore the actors are obliged to observe the tone and manner of expression of the person.This research is descriptive-analytical and the result shows that the structure of verbatim consists of a triangle of technology, text and body. In the relationship between these three, we can understand the importance of the position of mise-en-scène in the process of creating a verbatim play and especially in directing the actor. Also, the actor’s play in the form of this structure is believable.
    Keywords: Directing, Documentary Theater, Verbatim, Mise-en-Scène, Actor Directing
  • Reza Sarbakhsh, Majid Sarsangi * Pages 17-28

    For a long time, Broadway Theatre in the US by adapting successful animations to musicals has opened a new path for theatre producers – especially in the field of commercial theatre. The vast eagerness of audiences for remarkable musicals such as The Lion King, Beauty and the Beast, Frozen, Madagascar, Shrek  throughout the world has encouraged important theatres to do the same as Broadway. This trend has been followed in some Asian countries – particularly Japan – as well, reviving interest in theatre, which after the emergence of television and cinema had lost part of its audience. This paper aims to offer an accurate picture of the process of adapting animation to stage theatre and attract the attention of theatre managers, producers, directors, and others in Iran to this significant process. The Lion King as the most successful animation and musical ever has been chosen as the case study to be analyzed in the present research. The director and artists of the Lion king musical performed all the elements on stage in an avant-garde fashion with full fidelity to the animation text and excited the audience to transform fantasy elements into reality. The result indicates that this kind of adaptation is now commonly used by famous theatres and has been able to bring a new generation of audience to theatres. This process of adaptation is not limited to the works for children and it is possible to objectify the fantasy atmosphere in the country’s successful animations with theatrical elements and produce successful artistic-industrial performances in the country like Lion king and attract all kinds of audiences to this new type of theater.

    Keywords: theatre, animation, Musical, The Lion King, Disney Company, Broadway
  • Narges Yazdi, Majid Fadaei *, Naderr Shayganfar Pages 29-43

    The concept of liveness is of great significance in performance studies. Traditionally, liveness had been defined in contrast to expressions such as “recorded” or “mediated”, in other words, the live was supposed to materialize in the absence of any sort of mediatization or it was associated with the bodily copresence of performer and audience in the same space and time. In line with such traditional definitions, live performance had been associated with realness and authenticity, while recorded or mediatized forms had been regarded as non-real or inauthentic. However, over the recent years, numerous scholars have theorized about this concept among whom Peggy Phelan and Philip Auslander can be mentioned as the most prominent. Auslander in his book “Liveness: Performance in a Mediatized Culture” raises the significant issue of the status of live performance in a culture dominated by mass media. He questions the traditional definitions of liveness and in particular challenges Phelan’s ontological view. The Present study aims to explore the concept pf liveness in digital performances and uses Auslander’s observations in “Digital Liveness” as its starting point. Since his ideas can be applied to several categories of digital performance particularly the categories involving human- machine interaction, robots and the internet, this research focuses on analyzing two works of Blast Theory, one of the pioneering artistic groups that create creative, inventive and interactive work, namely Kidnap and Karen which demonstrate different characteristics. The question this article aims to answer is: in what sense can these works be regarded as live in light of new findings in this field. The results demonstrate that although these two works cannot be regarded as live in the traditional sense of the word, they demonstrate liveness in different levels considering new spaces created by the utilization of new media and mobile communication networks. Furthermore, issues are raised regarding the authenticity of considering the real and the virtual world as two separate entities.

    Keywords: Liveness, Presence, Philip Auslander, Blast Theory, Kidnap, Karen
  • Seyed Moslem Hojjati, Hamed Saqayan * Pages 45-54

    This article, which is a descriptive-analytical survey conducted by the Delphi method, based on Francis Klein’s model, focuses on identifying the harms and obstacles in acting education at the Master’s level and the solutions to improve the status and quantitative and qualitative level of acting education. The statistical population of this research is the students who graduated from Tarbiat Modares University and Tehran University of Art between 2016 and 2019. The total number of these students is 110 and 50 faculty members and lecturers in these two universities were also selected. In the research method, using random sampling, 60 students and 12 professors were determined based on Morgan’s table. The researcher’s questionnaire was used to collect information and data. To determine validity, the questionnaire was given to professors and students, and after checking and removing duplicate questions, the final questionnaire was prepared with 65 questions for students and 63 questions for professors using a five-choice test on a Likert scale. Cronbach’s alpha method was used to determine the reliability of the test. For the statistical method in this research, descriptive statistics and inferential t-statistics for two independent groups, and Friedman’s test were used to compare the average rank, and spss software was used to accurately calculate the statistical data. The main hypothesis in this article is that there is a difference in the views of professors and students regarding the internal quality of the curriculum according to the mentioned elements. The results show that the quality level of education in this field can be improved according to the detailed revisions of the curricula and training programs and by improving the content of the curricula and realizing the goals and using qualified professors.

    Keywords: Pathology, Master’s Degree, Goals, content, Curriculum Planning, Higher education system
  • Akram Ghasempour, Farhang Mozafar * Pages 55-64

    Preparing children for entering social relations and educating active and flexible people are the initial requirements to live in the modern world.Creative Drama is a group activity that promotes children’s interaction with each other through free actions and encouraging teamwork in a game-based process. The gradual process of creative display, by eliminating violent competition, increases the child’s desire for different experiences and provides a friendly understanding of others, meanwhile strengthening the child’s individuality leads to the development of the child’s social relationships.The purpose of this paper is to pay attention to the capacities of the show by forming a creative state of mind in the children and also to investigate how the creative show is effective in making children interested in participating in group activities.The question is “what effect does creative drama have on children’s interest in participating in group activities?”Research method For this purpose, 25 children aged 5 to 7 years (girls and boys) were trained in creative drama. The research sample was selected by a non-random and accessible (targeted) method. By holding creative performance courses, the behaviors of the tested children in the field of participation in group activities were studied and investigated. The researcher-made questionnaire was made with 26 questions based on Likert scale and its reliability was calculated based on Cronbach’s alpha using spss statistical software. In this process, a reliability of 0.93 has been obtained, which is estimated at an acceptable level. This questionnaire was given to the parents and teachers of these children before and after training and was answered by them both times. The results have confirmed the increase in children’s willingness and motivation to participate and communicate actively and effectively with the group.

    Keywords: Creative Drama, creativity, Improvisation, Participation, Child
  • AmirReza Noori Parto, Attaollah Koopal * Pages 65-76

    The present research aims to analyze the common traits and differences of knowledge system in these two works by comparative study of Euripides’ play Alceste and Froud’s story in Ferdowsi’s Shahnameh. Also, it seems that the findings of this research can be generalized to the analysis (induction) of the dominant discourse of power in the semantic structure governing the flourishing era of classical Greece as well as Iranian-Islamic culture of the 4th century Hijri. The theoretical framework of the topics presented will be taken from the thoughts of Michel Foucault, the late French philosopher, and his concepts such as episteme and discourse of power. The evaluation method of this research is also descriptive-analytical, and on this basis, the necessary data to measure the samples will be obtained in a library manner and with discourse analysis tools. The evidence obtained from this comparative study is indicative of the fact that despite the presence of similar components in the knowledge system of both works, in both the divine and human realms, the concepts of “destiny”, “death”, “love” and “wisdom” are fundamental points of difference. In explaining the discourse of power, they return to the type of their approach in accepting or rejecting the supreme power of God or Gods. In other words, despite the emphasis on the place of “destiny” and “death” in the heart of Forud’s story, the essence of Alceste’s play is the rejection of all that traditional discourse of power before it. In this work, a person will gain power who will be approved by the human discourse of power.

    Keywords: Michel Foucault, episteme, Discourse, Power, descent, Shahnameh, Alceste, Euripides
  • Azin Zobdeh, Hossein Moradimokhles *, Morteza Shahmoradi, Sadeq Rashidi Pages 77-86
    Children with attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) have problems, and the purpose of this study is to investigate the effect of the creative drama method on the problem-solving strategies of children with ADHD. The present research was applied research in terms of purpose, nature, and method; it was quasi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population included preschool children with ADHD from Baharestan City in Region 1 in the academic year of 2019. With the sampling method, 30 children with ADHD were selected and randomly divided into two control and experimental groups. The control group (lecture method) and the experimental group (creative drama method based on Janasen’s constructivism model) were taught the concept of saving and optimal consumption. The data collection tool was Cassidy’s standard problem-solving strategies questionnaire, Connors’ ADHD questionnaire, and the educational program in the creative drama environment based on Janasen’s constructivism model in the classroom. The validity of the questionnaires and educational program was confirmed by educational psychology experts using the content validity method, and the reliability of the questionnaires was calculated using Cronbach’s alpha method as 0.75 and 0.79, respectively. The results showed that the use of creative drama based on Janasen’s constructivism model increases problem-solving strategies, constructive ways (creativity, trust, and tendency), and non-constructive ways (helplessness, control, and avoidance) of hyperactive children (attention deficit) of preschool students. The dynamic creative drama environment based on Janasen’s constructivism model has a positive effect on the problem-solving strategies of ADHD children, and this effective learning environment can be used to improve problem-solving skills in hyperactive children.
    Keywords: Creative Drama, Janasen’s Constructivism Model, Problem-solving Strategies, children with ADHD