فهرست مطالب

مجله علوم و فنون باغبانی ایران
سال بیست و چهارم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدحسین میرجلیلی*، فریبا الله بخشی، حسن اسماعیلی، جواد هادیان، صمد نژاد ابراهیمی صفحات 173-184

    مرزنگوش یونانی با نام علمی Origanum vulgare L. spp. hirtum یک گیاه معطر از تیره نعناسانان است که در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی-بهداشتی مصرف می شود. با توجه به اهمیت اقتصادی گیاه، در این مطالعه با معرفی آن به اقلیم شمال تهران، صفات مورفولوژیکی، فیتوشیمیایی و ظرفیت آنتی اکسیدانی آن ارزیابی شد. بر اساس نتایج، میانگین ارتفاع بوته، طول برگ، عرض برگ و طول دمگل به ترتیب 55، 5/2، 75/1 و 3/0 سانتی متر اندازه گیری شد. میانگین صفات اندازه گیری شده برای وزن تر بوته 350 گرم، وزن خشک بوته 33/138 گرم و نسبت وزن تر بوته به وزن خشک آن 53/2 درصد بود. عملکرد این گیاه در سال دوم کشت، 8/2899 کیلوگرم در هکتار اندازه گیری شد. محتوای اسانس گیاه در مرحله گلدهی 5/1 درصد به دست آمد. ترکیبات کارواکرول، گاما-ترپینن و پارا-سیمن به ترتیب با مقادیر 71، 7/12 و 9/6 درصد، بیشترین مقدار ترکیبات اسانس بودند. محتوای فنول کل، فلاونویید کل و رزمارینیک اسید گیاه در مرحله گلدهی به ترتیب 34/29 میلی گرم گالیک اسید بر گرم وزن خشک، 42/21 میلی گرم کویرستین بر گرم وزن خشک و 37/13 میلی گرم بر گرم ماده خشک اندازه گیری شد. نتایج بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی نشان داد که عصاره مرزنگوش یونانی از شاخص IC50 11/99 میکروگرم بر میلی لیتر برخوردار است.

    کلیدواژگان: تیره نعناع، مرزنگوش، اسانس، فنول کل، رزمارینیک اسید
  • حمید زرگری* صفحات 185-196

    گرده افشانی برای دستیابی به محصول اقتصادی در خرما بسیار مهم است. این پژوهش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی بر روی 15 اصله درخت رقم مجول 12 ساله در سه تکرار به مدت دو سال در باغ تحقیقاتی ایستگاه تحقیقات کشاورزی جهرم انجام شد. در این بررسی، تاثیر دانه های گرده  7001 به عنوان شاهد، 7004، 7013، 7030 و بویر 11 کشت بافتی روی ویژگی های کیفی میوه مورد بررسی قرار گرفت. براساس نتیجه های این آزمایش، با استفاده از دانه گرده 7013 بیش ترین پی اچ میوه (81/6)، اسیدیته قابل تیتراسیون (19/درصد)، ماده خشک (73/80 درصد) و خاکستر میوه (61/2درصد) مشاهده شد. اثر نژادگان های گرده زا بر صفت مواد جامد محلول کل تاثیر معنی داری نشان نداد. پس از گرده 7013، نژادگان گرده زای 7030 بیش ترین تاثیر مثبت را بر صفات کیفی میوه مانند اسیدیته قابل تیتراسیون (18/0 درصد)، ماده خشک (60/80 درصد) و خاکستر میوه (58/2درصد) نشان داد. در بین نژادگان های گرده زا، گرده های 7013 و 7030 بیش ترین همپوشانی را با گل های ماده رقم مجول نشان دادند.

    کلیدواژگان: اثرات گرده، گرده افشانی، سازگاری، بیوشیمیایی، مجول
  • زینب صادقی، محمدحسین شمشیری، واحد باقری*، امان الله جوانشاه صفحات 197-212

    ریزپیوندی روش مهمی از ریزافزایی می باشد که طیف وسیعی از گونه های گیاهی به ویژه گیاهان چوبی را شامل می شود. در دهه گذشته، ریزپیوندی تبدیل به یک راهکار ارزشمند برای تسهیل در بازیابی شاخه و سازگاری گونه های باغبانی در شرایط آزمایشگاهی (In vitro) و آزاد (In vivo) شده است. این آزمایش به منظور مطالعه ریزپیوندی پسته (Pistacia vera L.) در شرایط برون شیشه ای و برهمکنش تنظیم کننده رشد و همزیستی قارچ ریشه بر گیرایی و استقرار دانهال های ریزپیوندی صورت گرفت. پیوندک ها از سرشاخه های سال جاری درختان بالغ 7-6 ساله رقم احمد آقایی تهیه و روی پایه های 14 روزه  بذری رقم قزوینی در شرایط کنترل شده ریزپیوندی شدند. مایه کوبی گیاهان با قارچ Funneliformis mosseae برای بررسی اثر همزیستی قارچ ریشه بر گیرایی و استقرار دانهال های پیوندی همزمان با کشت بذر انجام شد. پیوندک ها پس از غوطه‎وری در محلول اسید آسکوربیک (صفر و 400 میلی گرم بر لیتر) به مدت 60 دقیقه، توسط اسید ایندول بوتریک (صفر، 50 و 100 میلی گرم بر لیتر) و بنزیل آدنین (صفر، 40 و 80 میلی گرم بر لیتر) تیمار شدند. نتایج نشان داد که مایه کوبی قارچ ریشه بر مولفه هایی مانند درصد گیرایی پیوند، درصد زنده مانی، رشد پیوندک، وزن خشک پیوندک و تعداد برگ تاثیر مثبت داشت. با کاربرد تنظیم کننده رشد، میزان موفقیت ریزپیوندی افزایش یافت به طوری که سطح 100 میلی گرم بر لیتر اسید ایندول بوتریک و 40 میلی گرم بر لیتر بنزیل آدنین موثرتر مشاهده شد. در این پژوهش، تیمار اسید آسکوربیک اثرات متفاوتی داشت اما در بیشتر موارد اثر معنی داری بر ریزپیوندی نداشت حتی در ترکیب با تنظیم کننده رشد اثر منفی داشت. با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش به‎نظر می رسد که استفاده از تنظیم کننده رشد و قارچ ریشه‎ها بر درصد زنده مانی گیاهان ریزپیوند شده اثر مثبت داشته و این گیاهان بقاء بیشتری داشتند.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدانت، تنظیم کننده رشد، قارچ ریشه، پسته، ریزپیوندی
  • علیرضا توکلی خانیمنی، کامران قاسمی*، حسین مرادی صفحات 213-226

    گوجه فرنگی گیلاسی (Solanum lycopersicom) یکی از ارقام مهم گوجه فرنگی گلخانه ای می باشد، که در سال های اخیر مورد استقبال و توجه زیادی قرار گرفته است. این نوع از گوجه فرنگی مانند سایر ارقام به کمبود نور در گلخانه ها به ویژه در مناطق شمال کشور حساس است؛ بنابراین جهت کاهش این معضل، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح به طور کامل تصادفی و در چهار تکرار انجام شد تا اثر دو فاکتور سیلیسیم (در دو سطح: صفر و یک میلی مولار) و تغذیه کربوهیدراته (در پنج سطح: شاهد، ساکاروز دو درصد، ساکاروز + نیترات پتاسیم 5 در هزار، ساکاروز + نیترات منیزیم 5 در هزار، ساکاروز + اسید بوریک 5/0 در هزار) بر صفات کمی و کیفی گوجه فرنگی گیلاسی در شرایط گلخانه مورد بررسی قرار گیرد. نتایج به دست آمده نشان داد که کمترین ریزش گل در تیمار سیلیسیم به همراه ساکاروز 2 درصد+ نیترات پتاسیم  5 در هزار حاصل شد، اما با تیمار ساکاروز 2 درصد+ اسید بوریک  5/0 در هزار اختلاف معنی داری نداشت. تیمار ساکاروز 2 درصد+ اسید بوریک 5/0 در هزار افزون بر اینکه تعداد گل بالایی را تولید کرد، میزان تشکیل میوه را نیز افزایش داد؛ به طوری که بیشترین تعداد میوه در بوته نیز متعلق به همین تیمار بود. بیشترین جذب سیلیسیم برگی زمانی بود که تیمار سیلیسیم با تیمار ساکاروز 2 درصد+ اسید بوریک 5/0 در هزار همراه شد. در این آزمایش ساکاروز 2 درصد+ اسید بوریک 5/0 در هزار کمترین میزان قند برگ را داشت، که اختلاف آن با تیمارهای ساکاروز 2 درصد+ نیترات پتاسیم 5 در هزار و همچنین تیمار سیلیسیم تنها معنی دار نبود. از آنجایی که تیمار ساکاروز 2 درصد+ نیترات پتاسیم 5 در هزار دارای بیشترین میزان قند ساقه و ریشه بود؛ بنابراین مشخص می شود که تخلیه کربوهیدرات برگ در این تیمار به مقصد ساقه و ریشه صورت گرفته است. بیشترین درصد کربوهیدرات محلول میوه در تیمار ساکاروز 2 درصد+ اسید بوریک5/0 در هزار ثبت شد که به روشنی نشان می دهد در این تیمار کربوهیدرات های محلول از منبع برگ به مقصد میوه ها حرکت کرده اند. در مجموع نتایج به دست آمده نشان داد تیمار سیلیسیم در شرایط عدم محلول پاشی ساکاروز، موجب تخلیه قندها از برگ و حرکت کربوهیدرات به سمت میوه ها شد، ولی در مقابل کاهش صادرات مواد کربوهیدراتی به ریشه نیز رخ داد. به نظر می رسد انتقال کربوهیدرات ها به میوه پس از محلول پاشی سیلیسیم افزایش یافته و به همین دلیل موجب کاهش ریزش گل و افزایش عملکرد بوته می شود.

    کلیدواژگان: تسهیم کربوهیدرات، پتاسیم، منیزیم، بور
  • اسماعیل رشادی مودب، محمدجمال سحرخیز، اکبر کرمی* صفحات 227-244

    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر روش های کاشت و نوع ماده آلی (ورمی کمپوست، تفاله شیرین بیان و کود دامی) بر محتوای گلیسیریزیک اسید و ویژگی های مورفوفیزیولوژیک گیاه دارویی شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra L.) انجام شد. تیمارها شامل ورمی کمپوست، تفاله شیرین بیان و کود دامی هر کدام در 4 سطح 0 (شاهد)، 10، 20 و 40 تن در هکتار و نیز دو روش کشت نشایی و کشت مستقیم بذر بودند. نتایج نشان داد که اثر متقابل روش کشت و نوع ماده آلی بر صفات مورفوفیزیولوژیک شیرین بیان معنی دار است. بر اساس نتایج بدست آمده، وزن تر و خشک شاخساره و ریشه در تیمار کشت نشایی و تیمار ورمی کمپوست و کوددامی در سطح 40 تن در هکتار بیشتر از سایر سطوح بود. مقدار نشاسته در روش کشت نشایی و کود ورمی کمپوست در سطح 40 تن در هکتار بیشترین مقدار بوده و با 20 تن در هکتار کود ورمی کمپوست تفاوت معنی داری نداشت. میزان سدیم ریشه در روش کشت نشایی و کاربرد کودهای ورمی کمپوست و کود دامی نسبت به کاربرد تفاله شیرین بیان به طور معنی داری بالاتر بود. بیشترین مقدار پتاسیم ریشه در کاربرد تفاله شیرین بیان و کود دامی در سطح 40 تن در هکتار بود. بیشترین درصد اسید گلیسیریزیک در کاربرد 20 تن در هکتار تفاله شیرین بیان (8/2 %) و بیشترین عملکرد اسید گلیسیریزیک در واحد سطح (69/526 کیلوگرم در هکتار) در تیمار کشت نشایی و کاربرد 40 تن در هکتار کود دامی مشاهده شد. به طور کلی با توجه به این که در برخی گیاهان دارویی از جمله شیرین بیان عملکرد ریشه و میزان ماده موثره اهمیت دارد کاربرد سطوح 20 تا 40 تن در هکتار کود دامی یا 20 تن در هکتار تفاله شیرین‏بیان در روش کشت نشایی موجب عملکرد بیشتری خواهد شد.

    کلیدواژگان: اسید گلیسیریزیک، تفاله شیرین بیان، ریشه شیرین بیان، عملکرد، کشت مستقیم، کشت نشایی، کودها گاوی، ورمی کمپوست
  • حمید زارع*، حمیدرضا شریفزاده، حمدجواد روستا صفحات 245-258

    آبیاری تکمیلی باغ های انجیر حاشیه دریاچه بختگان استهبان، با آب شور انجام می گیرد. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر آب شور بر ویژگی های رویشی و  زایشی درختان انجیر انجام گرفت. طرح بلوک های کامل تصادفی با تیمارهای شوری آب آبیاری (2، 4، 6 و dS m-1 8)  در دو دورآبیاری (15 و 30 روز یک بار) با یک تیمار بدون آبیاری (شاهد) روی رقم سبز در سه تکرار در روستای خانه کت در سال های1397 تا 1400 اجرا شد. نتایج نشان داد که تیمار شوری آب آبیاریdS m-1 8 با داشتن اثرهای نامطلوب، نسبت به تیمارهای آبیاری با شوری کمتر تیمار ناموفقی بود. در تیمار شاهد علاوه بر ضعف در ویژگی های رویشی، بالاترین نشانه های ناهنجاری برگ و میوه مشاهده شد. همچنین این تیمار کمترین محتوای نسبی آب (6/58%)، قطر (mm 6/26) و وزن میوه (3/4 g)، پایین ترین عملکرد (4935g) و درصد میوه های درجه یک تجاری (صدیک، سفید رنگ و بزرگ) و بالاترین نشت یونی برگ (1/27%)، را داشت که با بیش تر تیمارها تفاوت معنی دار بود. شباهت زیادی در ویژگی های درختان تیمار شده با آب شورdS m-1 8 و بدون آبیاری وجود داشت. بنابراین، آبیاری تکمیلی با این شوری توصیه نمی شود. درنتیجه آبیاری تکمیلی با آب شور کمتر از  dS m-16 دارای کمیت و کیفیت مناسب میوه و کمترین علایم ناهنجاری بود. بنابراین رقم سبز تا این میزان شوری را تحمل می کند.

    کلیدواژگان: انجیر، دور آبیاری، شوری آب، کیفیت
  • زینب معصومی*، مریم حقیقی صفحات 259-274

    تنش غرقابی باعث کمبود اکسیژن و اختلال در فعالیت ریشه می شود که بخشی از این اختلال به اثرات احتمالی آکواپورین ها مربوط است. آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با تیمارهای شامل گیاه تحت تنش غرقابی دارای آکواپورین فعال و گیاه تحت تنش غرقابی که فعالیت آکواپورین آن متوقف شده بود و گیاه شاهد بدون تنش در دو زمان کوتاه مدت 48 ساعت و بلندمدت 10روز انجام شد. با از بین رفتن فعالیت آکواپورین وزن تر و خشک شاخساره و ریشه کاهش یافت و مدت زمان تنش اثری بر آن نداشت. پتانسیل آب برگ و ریشه در تنش غرقابی بدون آکواپورین منفی تر از حالت غرقابی و شاهد بود و پتانسیل آب ریشه در تنش غرقابی بلندمدت منفی تر از تنش کوتاه مدت آن بود. محتوای اسیدآبسیزیک در تنش غرقابی افزایش یافت به طوری که در حضور آکواپورین در مدت طولانی باعث افزایش اسیدآبسیزیک و در عدم حضور آکواپورین در مدت کوتاه افزایش یافت. بیان ژن آکواپورین ریشه و برگ در تنش غرقابی و عدم حضور آکواپورین در بلند مدت افزایش و در کوتاه مدت کاهش یافت. به طور کلی شاخص آنتی اکسیدان بیشتر تحت تاثیر مدت زمان تنش قرار گرفت. میزان پتاسیم و اسیدآبسیزیک گیاه در عدم حضور آکواپورین افزایش یافت تا با بستن روزنه محتوای آب گیاه را حفظ کند از طرفی کاروتنویید به عنوان پیش ساز تولید اسیدآبسیزیک نیز افزایش یافت. به طور کلی به نظر می رسد حضور آکواپورین های ریشه در حفظ تعادل آب در فلفل در شرایط غرقابی نقش مهمی ایفا می کند.

    کلیدواژگان: آبسیزیک اسید، بیان ژنPIP، پتانسیل آب، روابط آبی، وضعیت روزنه
  • صدیقه شکری، علیرضا بابایی*، نیما احمدی، علی مختصی بیدگلی، ساسان علی نیائی فرد صفحات 275-286

    فالانوپسیس از گیاهان زینتی ارزشمند در دنیا می باشد. معمول ترین روش افزایش آن کشت درون شیشه ای است. در گیاهان کشت بافتی، فتوسنتز زیر تاثیر عوامل زیادی قرار می گیرد و نقش دقیق آن در رشد و نمو گیاهان کشت بافتی شناخته نشده است. در پژوهش حاضر، عملکرد فتوسنتزی بر اساس تبادل های گازی و فلورومتری در گیاهچه های فالانوپسیس (با سازوکار فتوسنتزی CAM اختیاری)، در شرایط درون شیشه ای در دو دوره زمانی 2 هفته ای و 8 هفته ای و در 4 زمان مختلف در شبانه روز مورد بررسی قرار گرفت. هدف بررسی رفتار روزنه ای و عملکرد فتوسنتزی گیاهچه های فالانوپسیس در شرایط درون شیشه ای بود. یافته های تبادل های گازی و فلورومتری نشان دادند که میزان سرعت فتوسنتز و عملکرد کوانتومی گیاهچه ها در شرایط درون شیشه ای به توانمندی گیاه در ایجاد سازگاری در یاخته های گیاهی نسبت به شرایط درون شیشه ای بستگی دارد. دوره کشت بلندمدت نسبت به دوره کوتاه مدت عملکرد فتوسنتزی و کوانتومی بهتری داشت و میزان فرونشست غیرفتوشیمیایی (NPQ) و هدررفت حرارتی کمتری مشاهده شد. عملکرد روزنه ها به دلیل قرارگیری طولانی مدت در رطوبت بالا مختل شده و تاثیر روزنه ها در فرایند فتوسنتز در گیاهچه ها به تقریب بی تاثیر بود. با توجه به یافته ها، گیاهچه های فالانوپسیس با سازوکار فتوسنتزیCAM  اختیاری در شرایط درون شیشه ای، کنترل بهتری در رویارویی با شرایط تنش زا دارد و عملکرد فتوسنتزی و فیزیولوژیکی بهتری را نشان خواهد داد.

    کلیدواژگان: ارکید، تبادل های گازی، فتوسنتز، کشت بافت، کلروفیل فلئورسانس
  • محبوبه هداوندخانی، عباس یداللهی*، مسلم جعفری صفحات 287-302

    هدف از این مطالعه، بهینه سازی مراحل کشت درون شیشه ای انجیر رقم سبز است. ابتدا برای مشخص نمودن مناسب ترین تیمار برای گندزدایی ریزنمونه ها از آلودگی باکتریایی، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد که در آن از غلظت های مختلف آنتی بیوتیک سفوتاکسیم استفاده شد. سپس در مرحله استقرار، اثرات دو محیط کشتMS, WPM  و سطوح مختلف BA (0، 5/0، 1 و 5/1 میلی گرم بر لیتر) در آزمایش فاکتوریل در قالب طرح به طور کامل تصادفی بررسی شد و پس از 4 هفته شاخص های درصد بقاء، تعداد برگ و طول ساقه ریزنمونه ها اندازه گیری شد. برای مرحله پرآوری شاخساره از محیط پایه MS با غلظت های مختلف BAP (0، 1، 2 و 3 میلی گرم بر لیتر) در ترکیب با IBA (0، 1/0 میلی گرم بر لیتر) استفاده شد. نتایج آزمایش گندزدایی نشان داد که باکتری های درونزا با استفاده از 100 میلی گرم بر لیتر سفوتاکسیم با موفقیت حذف شدند. هم چنین نتایج آزمایش باززایی نشان داد که بالاترین درصد استقرار ریزنمونه ها در محیط کشت MS و در غلظت 5/0 میلی گرم بر لیتر BA مشاهده شد (100 %) که به طور معنی داری بیشتر از محیط کشت WPM (49/76 %) بود. در مرحله پرآوری، بیش ترین تعداد شاخساره و بیش ترین تعداد برگ در تیمارهای 2 میلی گرم بر لیتر BAP + 1/0 میلی گرم بر لیتر IBA و هم چنین تیمار 2 میلی گرم بر لیتر BAP به دست آمد (به ترتیب با 90/2 و 41/2 شاخساره و 77/7 و 78/6 برگ در هر ریزنمونه). هم چنین بیش ترین طول شاخساره در تیمارهای 1 میلی گرم بر لیتر BAP + 1/0 میلی گرم بر لیتر IBA، تیمار شاهد و تیمار 1 میلی گرم بر لیتر BAP مشاهده شد (به ترتیب با 96/1، 48/1 و 51/1 سانتی متر طول شاخساره).

    کلیدواژگان: انجیر، مرحله استقرار، سفوتاکسیم، مرحله پرآوری، درصد زنده مانی
  • محمود قاسم نژاد*، مریم میزارضگر، رضا فتوحی قزوینی صفحات 303-316

    میزان سرمای دریافتی و تجمع گرمایی که از عوامل اصلی و تاثیر گذار در گل‏دهی و تولید محصول در درختان میوه مناطق معتدله هستند، تحت تاثیر تغییرات اقلیمی و نوسانات دمایی قرار دارند. در این پژوهش نیاز سرمایی جوانه‏های گل در کیوی فروت رقم هایوارد بر اساس مدل های دینامیک و ساعت سرمایی و نیاز گرمایی بر اساس مدل درجه ساعت رشد (GDH) بررسی شد. نتایج نشان داد که وقوع دمای بالا در مرحله تورم جوانه و یا پنبه زنی مراحل فنولوژی جوانه ها را نسبت به شاهد تسریع کرد. همچنین کاهش سرما و برطرف نشدن کامل نیاز سرمایی منجر به تاخیر مراحل فنولوژی جوانه شد. به‏علاوه یک ارتباط خطی و معنا‏‏‏‏‏دار بین نیاز گرمایی و سرمایی برای شکفتن جوانه ها وجود دارد. بنابراین، در کیوی‏فروت رقم هایوارد زمان گل‏دهی به‏طور معنا داری تحت تاثیر برهمکنش سرمای دریافتی و تجمع گرمایی قرار گرفت. در قلمه‏هایی که 954 و 1194 ساعت سرما دریافت کردند، نیاز گرمایی برای شکفتن جوانه‏های رویشی به‏ترتیب 10543 GDH و 8251 GDH بود. با تداوم دریافت سرما در جوانه ها، نیاز گرمایی برای شکفتن آن‏ها کاهش یافت و گل‏دهی در دوره‏های کوتاه‏تری انجام شد. همچنین نتایج نشان داد مقدار تامین نیاز سرمایی بر درصد شکفتن جوانه‏ها و تعداد گل تشکیل شده موثر است. در کیوی فروت رقم هایوارد نیاز سرمایی برای شکفتن حداکثری جوانه‏های رویشی حدود 725 ساعت سرما و برای حداکثر گل‏دهی بیش از 954 ساعت سرما بود.

    کلیدواژگان: شکوفایی جوانه، نیاز سرمایی، مدل دینامیک، سقط گل ها
|
  • Mohammad Hosein Mirjalili*, Fariba Allahbakhshi, Hassan Esmaeili, Javad Hadian, Samad Nejad-Ebrahimi Pages 173-184

    Greek marjoram (Origanum vulgare L. spp. hirtum) is a well-known aromatic plant belongs to the Lamiaceae family which is widely used in pharmaceutical, food, and cosmetic industries. Due to the economic importance of the plant, in the present study, morphological, phytochemical and antioxidant capacity of the plant were evaluated through the introducing of the plant to the climate of northern Tehran. According to the results, the mean plant height, leaf length, leaf width and pedicle length were 55, 2.5, 1.75 and 0.3 cm, respectively. Also, the average measured traits for plant fresh weight were 350 g, plant dry weight was 138.33 g and the ratio of plant fresh weight to dry weight was 2.53%. The yield of the plant in second year was 2899.8 kg/ha. The essential oil content of the plant at full flowering stage was 1.5%. Carvacrol (71.0 %), γ-terpinene (12.7 %) and ρ-cymene (6.9%) were the major compounds of the plant oil. The content of total phenol, total flavonoids and rosmarinic acid at full flowering stage were 29.34 mg GAE/g DW, 21.42 mg QE/g DW and 13.37 mg /g DW, respectively. The antioxidant activity of Greek marjoram extract showed the IC50 index of 99.11 μg/ml.

    Keywords: Lamiaceae family, Oregano, Essential oil, Total phenol, Rosmarinic acid
  • Hamid Zargari* Pages 185-196

    Pollination is very important to achieve an economic date product. This study has been conducted in the form of randomized complete block design (RCBD) on 15 trees of 12-year-old Medjool cultivar in three replications at the research garden of Jahrom Agricultural Research Station for two years. In this study, the effect of pollen grains 7001 as a control, 7004, 7013, 7030 and Boyer 11 tissue culture has been examined on the fruit quality traits. Based on the results of this experiment, the highest fruit pH (6.81), titrable acidity (TA) (0.19%), dry matter (80.73%) and fruit ash (2.61%) were observed using pollen grains7013. Pollinator genotypes had no significant effect on total soluble solids content. After pollen grain 7013, pollinator genotype 7030 showed the most positive effect on fruit quality traits, such as titrable acidity (0.18%), dry matter (80.60%) and fruit ash (2.58%). Among pollinator genotypes, 7013 and 7030 showed the most overlap with female flowers of Medjool cultivar.

    Keywords: Pollen effects, Pollination, Compatibility, Biochemical, Medjool
  • - Zeinab Sadeghi, - Mohammad Hossein Shamshiri, Vahed Bagheri*, Amanollah Javanshah Pages 197-212

    Micrografting is an important technique supporting the micropropagation of a range of plant species, particularly woody plant species. In the past decade, in vivo and in vitro micrografting has become a strategy to facilitate shoot recovery and acclimatization of horticultural species. This experiment was conducted to study pistachio (P. vera L.) micrografting under in vivo condition and interaction of growth regulator and arbescular mycorrhizal fungi on micrografting success and stablishment. The scions were prepared from shoot tips of 6-7 years- old mature trees of " Ahmad Aghaie" cultivar and were micrografted on 14-deys- old "Qazvini" under controlled conditions. In order to examine the effect of mycorrhizal symbiosis on micrografting success and stablishment, inoculation of rootstooks with mycorrhizae (Funneliformis mosseae) was performed at the time of seed sowing. After floating the scions in ascorbic acid (0 and 400 mg L-1) for 60 min, they were treated with IBA (0, 50 and 100 mg L-1) and BA (0, 40 and 80 mg L-1). The results showed that, mycorrhizal inoculation had a positive influence on graft success percentage, survival percentage, scion growth, scion dry weight and leaf number. With the use of growth regulator, the success rate of micrografting increased so that the level of 100 mg L-1 of indolebutyric acid and 40 mg L-1 of benzyl adenine was observed to be more effective than other levels. In this study, ascorbic acid treatment had different effects, but in most cases it did not have a significant effect on micrografting, even in combination with growth regulators, the treatment had a negative effect. According to the results obtained from this study, it seems that the use of growth regulatorse and AM fungi had a positive effect on the survival rate of micrografted plants and these plants had a longer survival.

    Keywords: Antioxidant, Growth Regulator, Mycorrhizal, Pistachio, Micrografting
  • Alireza Tavakoli Khanimani, Kamran Ghasemi*, Hossein Moradi Pages 213-226

    The cherry tomato is one of the most important cultivars of greenhouse tomato (Solanum lycopersicom) that has been welcomed and paid much attention in recent years. Like other cultivars, cherry tomatoes are sensitive to low light intensity, because of this; in the northern regions of Iran where natural sunlight is limited during autumn and winter, light conditions are not appropriate for indoor tomato cultivation. To alleviate this problem, an experiment was designed to evaluate the effect of two factors consisting of silicon (at two levels: 0 and 1 millimolar) and carbohydrate nutrition (at five levels: control, sucrose 2%, sucrose + potassium nitrate 5 g L-1, sucrose + magnesium nitrate 5 g L-1, sucrose + boric acid 0.5 g L-1) on the quantitative and qualitative traits of cherry tomatoes in greenhouse conditions. The results showed that the lowest flower fall was obtained in the treatment of silicon with sucrose + potassium, but it was not significantly different with the treatment of sucrose + boron. The sucrose + boron treatment which produced a high number of flowers, also increased fruit set, and the highest number of fruit per plant belonged to this treatment. The highest leaf silicon concentration was observed in plants treated by silicon treatment combined with sucrose + boron. In this experiment, sucrose + boron exhibited the lowest leaf sugar content, which was not significantly different from sucrose + potassium and silicon treatments. Since sucrose + potassium treatment had the highest amount of stem and root sugar, it is obvious that leaf carbohydrate depletion in this treatment was done toward the stem and root. The highest percentage of soluble carbohydrates was recorded in the sucrose + boron treatment, which clearly showed that in this treatment, soluble carbohydrates moved from the leaf source to the fruits. Overall, the results showed that silicon treatment in the absence of sucrose foliar application caused the depletion of sugars from the leaves and the movement of carbohydrates to fruits, but reduced the export of carbohydrates to the roots. It seems that the transfer of carbohydrates to the fruit occurred after the foliar application of silicon; because of this, silicon could reduce flowering fall and increase plant yield.

    Keywords: Carbohydrate sharing, Potassium, Magnesium, Boron
  • Esmaeil Reshadi Moaddab, Mohammad Jamal Saharkhiz, Akbar Karami* Pages 227-244

    This study aimed to investigate the effect of cultivation methods and different organic matters (vermicompost, Licorice root waste and manure) on glycyrrhizic acide contant and morphophysiological characteristics of Licorice (Glycyrrhiza glabra L.). Treatments comprised of two cultivation methods (transplanting and direct seeding) in combination with three types of organic matter (vermicompost, Licorice root waste and manure) at four levels of 0, 10, 20 and 40 tons per hectare. Results showed that the highest root fresh and dry weight was achived in transplanting method in 40 tons per ha of each manure. The highest starch content was attained from transplanting method in addition vermicompost at 20 and 40 tons per ha with no significant differences. The amount of root sodium in transplanting cultivation method and application of vermicompost and manure was significantly higher than the application of Licorice waste root together with seedling cultivation method.The highest amount of root potassium was obtained in the application of 40 ton per ha of Licorice waste root and manure.The maximum glycyrrhizic acid percent was recived in the application of 20 ton per ha of licorice waste root and the highest glycyrrhizic acid yield per ha was obtained from transplanting method plus application of manure at 20 and 40 tons per ha and Licorice root waste at 20 ton per hectare with no significant differences. In general, transplanting method as well as application of 20 to 40 tons per hectare manure or 20 tons per hectar of Licorice root waste is recommended.

    Keywords: Glycyrrhizic acid, Licorice root, Licorice waste root, Manure, Seedling, Transplanting, Vermicompost, Yield
  • Hamid Zare*, Hamid Reza Sharifzadeh, Mohammad Javad Rousta Pages 245-258

    Supplementary irrigation in the fig orchards of the shores of Bakhtegan Lake in Estahban is done with saline water. This research was carried out to investigate the effect of saline water on vegetative and reproductive characteristics of fig trees. The randomized complete block design was performed with irrigation water salinity treatments (2, 4, 6 and 8 dS.m-1) in two irrigation intervals (once every 15 and 30 days) with a non-irrigation treatment (control) on Sabz cultivar in three replications at Khanehkat village in the years 2018 to 2021. The results showed that irrigation with 8 dS.m-1 salinity had adverse effects and it was an unsuccessful treatment compared to the other treatments with lower salinity irrigation. The highest abnormality symptoms in vegetative and reproductive factors were observed in the control treatment. Also, this treatment has the lowest relative water content (58.6%), diameter (26.6mm) and weight (4.3g) of fruit, the least yield (4935g) and the percentage of first-class commercial fruits (Open ostiole, white and large fruits) and the highest leaf ionic leakage (27.1%), which was significantly different from most of the treatments. There was a great similarity in the characteristics of trees treated with 8 dS.m-1 saline water and without irrigation. Therefore, supplementary irrigation with this salinity is not recommended. In conclusion, supplementary irrigation with saline water less than 6 dS.m-1 had suitable quantity and quality of fruit and the least abnormality signs. So, Sabz cultivar can tolerate until this amount of salinity.

    Keywords: Figs, Irrigation interval, Quality, Water salinity
  • Zeinab Masoumi*, Maryam Haghighi Pages 259-274

    Flooding stress causes a lack of oxygen and impaired root activity, part of which is related to the possible effects of aquaporins.The factorial experiment was performed in a CRD design with treatments including the flooded plants with active aquaporin and the flooded plant with active aquaporin at two or 10 days after stress. With the loss of aquaporin activity, the fresh and dry weight of the shoots and roots decreased and the duration of the stress did not affect it. The potential of leaf and root water in aquaporin’s-free flood stress was more negative than in flood and control, and the potential of root water under long-term flood stress was more negative than the short-term stress. The content of abscisic acid in flood stress increased so that in the presence of aquaporin for a long time it increased the abscisic acid and in the absence of aquaporin increased in a short time. Expression of the root and leaf aquaporin gene increased in flooding stress and the absence of aquaporin in the long term decreased in the short term. In general, the antioxidant index was more affected by the duration of stress. The amount of potassium and abscisic acid in the plant increased in the absence of aquaporin to maintain the water content of the plant by closing the stomata. On the other hand, carotenoids as a precursor to the production of abscisic acid increased. In general, the presence of root aquapurins seems to play an important role in maintaining water balance in pepper in flooded conditions.

    Keywords: Abscisic acid, PIP gene expression, Water potential, Water relations, Stomata status
  • Sedigheh Shokri, Alireza Babaei*, Nima Ahmadi, Ali Mokhtassi-Bidgoli, Sasan Aliniaeifard Pages 275-286

    Phalaenopsis amabilis with facultative CAM photosynthetic mechanism is one of the most valuable ornamental plants in the world. This plant's most common method of propagation is through its in vitro culture. In tissue culture plants, photosynthesis is strongly affected by many factors. The role of photosynthesis of in vitro plantlets in their performance and acclimation is still unknown. In the present study, photosynthetic performance was investigated based on gas exchange and fluorometry in Phalaenopsis under in vitro conditions for two periods, including short-term (2 weeks) and long-term (8 weeks), and four times of recording during the day. The aim was to investigate the stomatal and photosynthetic behavior of Phalaenopsis plantlets under these conditions. According to the obtained results based on the gas exchanges and chlorophyll fluorometry, the rate of photosynthesis and the quantum yield of plantlets in vitro significantly affected the ability of plantlets to regenerate and create relative adaptation in plant cells under high humidity conditions. Photosynthetic and quantum performances in the long-term culture period were better than their performance in the short-term, while non-photochemical quenching (NPQ) and heat loss were decreased in the plantlets grown in the long-term culture period. The total chlorophyll and carotenoid content were also higher in the long-term than in the short-term. The performance of the stomata was disturbed due to high humidity for a long-term period. So, the effect of the stomata on photosynthesis in the plantlets was almost ineffective under in vitro conditions. Therefore, the finding showed flexibility, better photosynthetic and physiological performance for Phalaenopsis plantlets under in vitro conditions, and better adaptation to stress.

    Keywords: Chlorophyll fluorescence, Gas exchange, Orchid, Photosynthesis, Tissue culture
  • Mahboube Hadavandkhani, Abbas Yadollahi*, Moslem Jafari Pages 287-302

    This study was carried out to optimize in vitro micropropagation of fig tree cultivar Sabz. Initially, a completely randomized design (CRD) experiment consisting of different concentrations of cefotaxime was performed to identify the best antibiotic treatment to control internal bacterial infections. In the establishment stage, a CRD-factorial experiment included two culture media (MS and WPM), and different concentrations of BA (0, 0.5, 1, and 1.5 mg L-1) were performed to select the best establishment treatment. After four weeks, survival rate percentage, leaf number, and stem length indices were evaluated. In the shoot proliferation stage, MS salt medium enriched with different concentrations of BAP (0, 1, 2, and 3 mg L-1) in combination with IBA (0, and 0.1 mg L-1) were used. The results revealed that internal bacterial infections were successfully eliminated using 100 mg L-1 cefotaxime. In addition, the highest established explant rate (100%) was observed in the MS medium containing 0.5 mg L-1 BAP, which was significantly higher than the WPM medium (76.49%). Also, the results showed that the most significant number of proliferated shoots and leaf numbers were observed in treatments of 2 mg L-1 BAP + 0.1 mg L-1 IBA and 2 mg L-1 BAP (2.90 and 2.41 shoots, and 7.77 and 6.78 leaves, respectively). In addition, the highest shoot length was seen in treatments of 1 mg L-1 BAP + 0.1 mg L-1 IBA, control and 1 mg L-1 BAP (1.96, 1.48, and 1.51, respectively).

    Keywords: Fig, Establishment stage. Cefotaxime, Proliferation stage, Survival rate percentage
  • Mahmood Ghasemnezhad*, Maryam Mirarzegar, Reza Fottouhi Ghazvini Pages 303-316

    Climate change has affected the rates of chilling and heat accumulation, which are vital for flowering and production in temperate fruit trees. In this study, the chilling requirement of kiwifruit was analyzed by using the dynamic (CP) and chilling hours (CH) model, and the heat requirement was analyzed by using the growing degree Hours (GDH) model. The results shown that high temperatures at bud swell or woolly bud phase led to the acceleration of the different stages of bud phenology. Also, reduction of chilling requirement delays the events of bud phenology. In addition, a linear and significant relation was observed between chilling requirement and heat accumulation. So, the flowering time of kiwifruit cultivar “Hayward” was significantly affected by the timing and interaction of received chilling and heat accumulation. In the cuttings that received 954 and 1194 chilling hours, the heat requirement for breaking vegetative buds was 10543 GDH and 8251 GDH respectively. With cold-continuing, the heat requirement for breaking buds decreased, and flowering was done in shorter periods. The obtained results showed that the amount of chill recieved is effective in the percentage of bud break, and the number of flower buds formed. Also, the chilling requirements for maximum bud breaking were about 725 CH, and the chilling requirements for maximum flowering were above 954 CH in Hayward cultivar.

    Keywords: Bud, Chilling Requirment, Dynamic Models, Flowers Abortion