فهرست مطالب

نشریه سلامت معنوی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 5، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی فتحی آشتیانی، حسن ابوالقاسمی صفحات 68-69
  • راشن عبداللهی، طاهره نوری* صفحات 70-77
    زمینه و هدف

    در این پژوهش بررسی نقش مدل معنویت درمانی بر طرحواره های ناسازگار اولیه و ویژگی های شخصیتی زنان و مردان سالمند معتاد انجام گرفته است.

    روش ها

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل همراه با مرحله پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مراجعین متاهل سالمند اعم از زن و مرد و وابسته به مواد مخدر (تریاک، هرویین، شیشه) به کمپ های شهر کرج بود. تعداد 30  نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند و در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل گمارده شدند. در بخش ابزار گردآوری اطلاعات از پرسشنامه طرحواره های ناسازگار یانگ و پرسشنامه شخصیتی آیزنک بزرگسالان (EPQ-RE) و آموزش مداخلات معنویت درمانی در 10 جلسه 60 دقیقه ای استفاده شد. گروه کنترل در حین اجرای پژوهش مداخله ای دریافت نکرد. برای تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و استنباطی مناسب چون میانگین و انحراف معیار، کالموگروف-اسمیرونف و تحلیل کوواریانس چند متغیره (MANCOVA) استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که مدل معنویت درمانی بر طرحواره های ناسازگار اولیه و ویژگی های شخصیتی سالمندان زنان و مردان سالمند معتاد تاثیر معناداری دارد (0/005≤p).

    نتیجه گیری

    معنویت درمانی راهکار مناسبی در کنترل افراد معتاد است و پیش بینی مناسبی از عوامل افزاینده و یا کاهنده گرایش به اعتیاد را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: معنویت درمانی، شخصیت، طرحواره های ناسازگار، سالمندان، اعتیاد
  • معصومه دشت آبادی، محمدحسین فلاح*، نجمه سدرپوشان، محسن عزیزی ابرقوئی صفحات 78-88
    زمینه و هدف

    بعد معنویت به عنوان بعد چهارم سلامت انسان در حال رشد و توسعه است. مطالعات تطبیقی و بهره برداری از تجربیات مراکز و کشورهای موفق برای افزایش کیفیت مراقبت معنوی و شناسایی نقاط قوت و ضعف آن ضروری است. هدف این مطالعه مقایسه دوره های آموزشی مراقبت معنوی در ایران، انگلستان، کانادا، آمریکا و اروپا است.

    روش ها

    روش مطالعه توصیفی- تطبیقی بود. عناصر دوره های آموزشی مراقبت معنوی در میان منابع کشورهای ایران، آمریکا، انگلیس، کانادا، اروپا در پایگاه های داده ای Google Scholar، PubMed، SID، Magiran، Science Direct جستجو و انتخاب شدند. تطبیق و مقایسه داده ها با استفاده از الگوی جورج اف بردی (1969) انجام شد.

    یافته ها

    اختلافاتی در اهداف، گروه هدف و محتوای دوره های مراقبت معنوی در 4 منطقه مورد بررسی مشاهده شد. مراقبت در پایان حیات و همچنین مداخله در بحران و ارزیابی و غربالگری از پرتکرارترین کلیدواژه های آموزشی بود. در همه کشورها آموزش مداخلات معنوی برای پایان حیات و سوگ، شرح حال گیری و غربالگری اولیه، لحاظ کردن مبانی نظری معنویت، حل تعارضات و مقابله های معنوی صورت می گیرد.

    نتیجه گیری

    طراحی دوره آموزشی مبتنی بر رویکرد بومی و فرهنگی می تواند کیفیت ارایه خدمات مراقبت معنوی را ارتقا دهد و زمینه ایجاد رشته تخصصی مراقبت معنوی در بیمارستان ها را فراهم آورد. ارتقای کیفیت مراقبت معنوی در نظام سلامت درمان ایران نیازمند تدوین الگوی مدون اجرایی و اصلاحات در  اهداف، گروه هدف و محتوای دوره های موجود در ایران است.

    کلیدواژگان: دوره آموزشی، مطالعه تطبیقی، مراقبت معنوی
  • تهمینه عارفی نیا* صفحات 89-96
    زمینه و هدف

    نوجوانی یکی از دوره های مهم و حساس هر شخص به خصوص دختران است. معنویت و ارزش های شخصی به عنوان مولفه هایی تاثیرگذار بر بهزیستی روانشناختی در این دوره سنی می تواند نقش آفرینی کند. هدف این پژوهش بررسی ارتباط بهزیستی روانشناختی با مراقبت معنوی و ارزش های شخصی در نوجوانان دختر بود.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی و از نوع همبستگی بود که بر روی دختران نوجوان شهر بندرعباس در سال 1401 انجام شد. معیار ورود شامل داشتن سن در محدوده 14 تا 19 سال، تمایل به شرکت در پژوهش بود. روش نمونه گیری نیز از نوع نمونه گیری در دسترس بود. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه بهزیستی روانشناختی، پرسشنامه مراقبت معنوی و پرسشنامه ارزش های شخصی استفاده شد و از شرکت کنندگان در پژوهش درخواست گردید تا آن ها را تکمیل نمایند. به منظور تحلیل داده ها از روش های آماری همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون به روش همزمان استفاده شد. تحلیل های انجام شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 صورت گرفت.

    یافته ها

    بین بهزیستی روانشناختی با مراقبت معنوی و ارزش های شخصی رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد (0/05<p). این بدان معنی است که با افزایش بهزیستی روانشناختی در دختران نوجوان مراقبت معنوی و ارزش های شخصی آنان هم افزایش می یابد و بالعکس. همچنین ترکیب متغیرهای پژوهش به طور معناداری بهزیستی روانشناختی را تبیین می کنند (0/05>P، 0/44=R2). این بدان معنی است که متغیرهای مراقبت معنوی و ارزش های شخصی 44 درصد قابلیت پیش بینی بهزیستی روانشناختی را دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که مراقبت معنوی و ارزش های شخصی می تواند به عنوان یکی از پیش بینی های مهم در بهزیستی روانشناختی دختران نوجوان باشد. افزایش مراقبت معنوی و ارزش های شخصی در نوجوانان می تواند به افزایش بهزیستی روانشناختی دختران کمک کند.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، مراقبت معنوی، ارزش های نوجوانان
  • فاضله محمدی سیرت*، سیده زهرا حسینی نژاد ماهانی صفحات 97-108
    زمینه و هدف

    رفتار و سبک فرزندپروری والدین، تاثیر عمیقی در سلامت روانی و معنوی فرزندان خواهد داشت. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سلامت معنوی با سبک فرزندپروری ادراک شده بود و در این راستا نقش میانجی گر روابط همشیران مورد بررسی قرار گرفت.

    روش ها

    جامعه آماری شامل تمام افرادی که به شبکه های اجتماعی واتساپ و ایتا دسترسی داشتند، بود. 250 نفر با شیوه در دسترس انتخاب شدند و با آگاهی و رضایت پرسشنامه های الکترونیک پژوهش را به صورت برخط تکمیل نمودند. ابزارهای مورد استفاده، پرسشنامه های اقتدار والدینی Buri (PAQ) به منظور بررسی سبک فرزندپروری ادراک شده، سلامت معنوی Palutzian و  Ellison (1982) و رابطه همشیران Furman  و  Buhrmester (1985) بودند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش معادله ساختاری و نرم افزارهای آماری SPSS و AMOS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین متغیرهای پژوهش رابطه معناداری برقرار است و روابط همشیران در رابطه سبک فرزندپروری ادراک شده با سلامت معنوی نقش میانجی را ایفا می کند. بنابراین سبک فرزندپروری، توانایی پیش بینی سلامت معنوی را از طریق روابط همشیران دارد. همچنین سبک مقتدرانه با سلامت معنوی، افزایش گرمی، کاهش تعارض و رقابت و سبک مستبدانه با کاهش گرمی، افزایش تعارض و رقابت میان فرزندان مرتبط است.

    نتیجه گیری

    والدین با به کارگیری شیوه های فرزندپروری مثبت می توانند زمینه روابط مطلوب میان همشیران و سلامت معنوی آنان را فراهم کنند. با عنایت به اهمیت کیفیت رابطه همشیران و نقش تسهیل کننده آن در سلامت معنوی، به نظر می رسد توجه والدین به این موضوع ضروری باشد؛ لذا برگزاری کارگاه های آموزشی برای والدین با موضوع فرزندپروری مطلوب، جهت اصلاح سبک فرزندپروری و ایجاد رابطه گرم و صمیمی بین همشیران به منظور دستیابی به سلامت معنوی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: سبک فرزندپروری ادراک شده، سلامت معنوی، رابطه همشیران
  • جعفر شهبازپور، لیلا قنبری افرا*، مریم ابراهیم پور رود پشتی، محمد عباسی نیا، منیره قنبری افرا صفحات 109-116
    زمینه و هدف

    همه گیری کووید-19 تاثیرات متعددی بر جنبه های مختلف سلامتی از جمله سلامت معنوی پرستاران گذاشته و چالش هایی را به وجود آورده است. از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی سلامت معنوی پرستاران و عوامل مرتبط در دوران پسا کرونا انجام شد.

    روش ها

    این پژوهش به صورت توصیفی-تحلیلی بر روی 260 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی قم که طی سال های اخیر از بیماران مبتلا به کووید-19 مراقبت نموده اند، در سال 1401 انجام شد. نمونه گیری به روش تصادفی ساده انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه "سلامت معنوی" بود. تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 انجام شد.

    یافته ها

    میانگین نمره سلامت معنوی 7/7±68/10 و بعد سلامت مذهبی و سلامت وجودی به ترتیب 4/45±32/95 و 5/04±35/38 بود. جنسیت، وضعیت تاهل و داشتن شغلی به جز کادر درمان، 43 درصد از تغییرات واریانس سلامت معنوی پرستاران را تبیین می کند (0/001P= و 0/436(R=. در دوران پسا کرونا، سلامت معنوی زنان بیشتر از مردان و سلامت معنوی متاهلین بیش از مجردین بود.

    نتیجه گیری

    سلامت معنوی پرستاران در دوران پسا کرونا در سطح متوسط بوده است. جنسیت مرد، متاهل بودن و داشتن شغلی به جز کادر درمان در سلامت معنوی بهتر موثر است. لذا پیشنهاد می شود مدیران بیمارستانی برنامه ریزی های لازم برای ارتقای سلامت معنوی پرستاران را در نظر بگیرند.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، پساکرونا، پرستار، ایران
  • مهدی یوسفی طاها* صفحات 117-125
    زمینه و هدف

    در دنیای امروز، توجه به سلامت معنوی به عنوان جزء مهمی از زندگی مورد توجه اندیشمندان قرار گرفته است. تعالی انسان مفهومی است که در نگاه دین همراه با سلامت معنوی مطرح است. این تحقیق با هدف بررسی ارتباط مبانی و ابعاد سلامت معنوی بر تعالی انسان از دیدگاه امام خمینی (ره) انجام شده است. با بررسی عمیق آثار و نظرات ایشان، این مطالعه به دنبال درک عوامل و مفاهیمی است که در سلامت معنوی و تعالی انسانی تاثیرگذاری دارند.

    روش ها

    در این تحقیق، از روش تحلیلی-توصیفی استفاده شده است. مفاهیم اصلی موردنظر، شامل ابعاد مختلف سلامت معنوی، توسط مطالعه دقیق آثار و نظرات امام خمینی (ره) مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفته اند. این روش تجزیه و تحلیل عمیق به ما این امکان را می دهد تا به شناخت بهتری از ارتباط بین مفاهیم معنوی و تعالی انسانی در منظومه امام خمینی (ره) برسیم.

    یافته ها

    باتوجه به بررسی مبانی و ابعاد سلامت معنوی، چهار ارتباط اصلی که به تعالی انسانی کمک می کنند، شناسایی شده اند. ارتباط صحیح با خداوند به عنوان مفهومی از ساحت متعالی، ارتباط با خود به عنوان پایه ای از ساحت شخصی، ارتباط با دیگران به عنوان ارتباطی اجتماعی و جمعی و ارتباط با محیط زیست به عنوان ساحت طبیعی، به تحقق سلامت معنوی و تعالی انسانی کمک می کنند و در چرخه ای متقابل و پویا تعالی انسان بر ابعاد سلامت معنوی تاثیر می گذارد.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان می دهد که معرفت نفس، کنترل و تعدیل قوای آن و توجه به ظرفیت های معنوی انسان از جمله عوامل اساسی در رسیدن به تعالی انسانی در دیدگاه امام خمینی (ره) محسوب می شوند. علاوه بر این، اهمیت خدمت به خلق خدا و به ویژه اهتمام به بیماران و محرومان در افزایش معنویت و تعالی انسانی بیان شده است. همچنین، تامل درباره خلقت و طبیعت به تقویت بصیرت، شکرگزاری نسبت به خداوند و تقویت ایمان منجر می شود. این تحقیق نشان می دهد که تعامل و توازن مناسب در ارتباط با خداوند، خود، دیگران و طبیعت نقش کلیدی در تحقق سلامت معنوی و تعالی انسانی در دیدگاه امام خمینی (ره) ایفا می کند. به این ترتیب، تعاملات معنوی می توانند به رشد و تعالی انسانی کمک کرده و به دستیابی به مقام قرب الهی که هدف اصلی انسان متعالی است، منجر شوند که این ارتباط به صورت یک مدل مفهومی در این تحقیق ارایه شده است.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، معنویت، امام خمینی، تعالی انسان
  • طیبه جهانگیر، منصوره تجویدی*، فاطمه محمدی شیرمحله، ناهید دهقان نیری صفحات 126-138
    زمینه و هدف

    زایمان طبیعی بعد از سزارین یا وی بک، در ایران رو به افزایش است. با این حال تصمیم به انجام وی بک با توجه به اطلاعات پایین راجع به آن، برای مادران و خانواده های آن ها بسیار استرس زا و چالش برانگیز است. بررسی تجارب زیسته مادرانی که توانستند علی رغم وضع موجود، زایمان طبیعی بعد از سزارین را انتخاب و انجام دهند و تجربه هر دو نوع زایمان را دارند می تواند برای مدیران بهداشتی کشور در تصمیم گیری ها و فراهم نمودن تمهیدات و برنامه های اجرایی مفید و همچنین در جهت ارتقای سلامت مادران و نسل آینده و نیز کمک به حل چالش جمعیتی کشور راه گشا باشد و به مادران در جهت انتخاب روش مطلوب و سالم زایمان برای خود و عزیزانشان راهنمایی و مساعدت نماید. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف بررسی عملکرد روانی و تبیین تجارب زیسته این مادران انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه با رویکرد کیفی و با استفاده از روش پدیدارشناسی هرمنوتیک در سال های 1400 تا 1401 انجام شد. مشارکت کنندگان در این پژوهش 17 زن با سابقه زایمان طبیعی بعد از یک، دو یا سه سزارین قبلی بودند که به شیوه هدفمند و با رویکرد حداکثر تنوع انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه های عمیق انفرادی و چهره به چهره گردآوری و با استفاده از روش هفت مرحله ای دیکلمن و همکاران تحلیل گردید.

    یافته ها

    در تحلیل داده ها، یکی از مضامین اصلی، به نام "معنویت" شناسایی شد. این مضمون به وسیله سه مضمون فرعی "سرمایه معنوی همراه با بهره گیری از هوش معنوی"، "تلاش و توکل" و"دعا و توسل"، شکل گرفت.

    نتیجه گیری

    از تحلیل داده ها چنین استنباط شد که نقش معنویت، در ایجاد هدفمندی و تاب آوری لازم برای غلبه بر ترس ها و چالش های موجود در مسیر وی بک بسیار تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: معنویت، پدیدار شناختی، تجارب زیسته، زایمان طبیعی پس از سزارین
|
  • Pages 68-69
  • Rashin Abdullahi, Tahereh Nouri* Pages 70-77
    Background and Aim

    This research has investigated the role of the spiritual therapy model on the primary maladaptive schemas and personality traits of addicted elderly men and women.

    Methods

    The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group with a three-month follow-up phase. The statistical population of the research included all elderly married, both men and women, who are addicted to drugs (opium, heroin, glass) in Karaj city camps. Thirty people were selected as available samples and included in two groups of 15 people, experimental and control. For data collection, Yang's maladaptive schemas questionnaire, Eysenck's personality questionnaire for adults (EPQ-RE), and spiritual therapy intervention training were used in 10 sessions of 60 minutes. The control group did not receive any intervention during the research. Appropriate descriptive and inferential statistical methods such as mean and standard deviation, Kolmogorov–Smirnov, and multivariate analysis of covariance (MANCOVA) were used for data analysis.

    Results

    The findings of the research showed that the spiritual therapy model has a significant effect on the primary maladaptive schemas and personality traits of elderly addicted men and women (P≤0.005).

    Conclusion

    Spiritual therapy is a suitable solution for controlling addicted people and provides a suitable prediction of factors that increase or decrease the tendency to addiction.

    Keywords: Spiritual Therapy, Personality, Maladaptive Schemas, Elderly, Addiction
  • Masoumeh Dashtabadi, MohammadHossein Fallah*, Najmeh Sederposhan, Mohsen Azizi-Abarghuei Pages 78-88
    Background and Aim

    Spirituality is developing as the fourth dimension of human health. Comparative studies and exploiting the experiences of successful centers and countries are necessary to increase the quality of spiritual care and identify its strengths and weaknesses. The purpose of this study was to compare education courses of spiritual care in Iran, Canada, America, England, and Europe.

    Methods

    The study method was descriptive-comparative. The elements of spiritual care training courses were searched and selected among the sources of Iran, America, England, Canada, and Europe in Google Scholar, PubMed, SID, Magiran, and Science Direct databases. Matching and comparison of data was done using the model of George F. Brady (1969).

    Results

    Differences in the objectives, target group, and content of spiritual care courses were observed in the 4 investigated regions. Care at the end of life as well as crisis intervention and screening and evaluation were among the most frequent educational keywords. In all countries, training in spiritual interventions for end-of-life and bereavement, description of the condition and initial screening, consideration of the theoretical foundations of spirituality, conflict resolution, and spiritual confrontations are carried out.

    Conclusion

    Designing a training course based on a native and cultural approach can improve the quality of providing spiritual care services and provide the basis for the creation of a specialized field of spiritual care in hospitals. Promoting the quality of spiritual care in Iran's health care system requires the formulation of a codified executive model and reforms in the objectives, target group, and content of existing courses in Iran.

    Keywords: Training Course, Comparative Review, Spiritual Care
  • Tahmine Arefinia* Pages 89-96
    Background and Aim

    Adolescence is one of the important and sensitive periods for every person, especially girls. Spirituality and personal values can play a role as components affecting psychological well-being in this age period. The aim of this study was to investigate the relationship between psychological well-being and spiritual care and personal values in adolescent girls.

    Methods

    This was a descriptive and correlational study on teenage girls in Bandar Abbas City in 2022. The entry criteria included age in the range of 14 to 19 years, and willingness to participate in the research. The sampling method was also available from the sampling type. In order to collect data, psychological well-being questionnaire, spiritual care questionnaire, and personal values questionnaire were used and the research participants were requested to complete them. To analyze data, statistical methods of Pearson's correlation and regression analysis were used simultaneously. The analyses were done using SPSS software version 26.

    Results

    There is a significant relationship between psychological well-being, spiritual care, and personal values (P<0.05). This means that with the increase in psychological well-being in teenage girls, their spiritual care and personal values also increase and vice versa. Also, the combination of research variables significantly explains psychological well-being (P<0.05, R2=0.44). This means that variables of spiritual care and personal values can predict psychological well-being by 44%.

    Conclusion

    The results of this research showed that spiritual care and personal values can be important predictors of the psychological well-being of adolescent girls. Increasing spiritual care and personal values in adolescents can help increase the psychological well-being of girls.

    Keywords: Psychological Well-being, Spiritual Care, Adolescent Values
  • Fazeleh Mohammadi-Sirat*, Sayedeh Zahra Hoseininejad-E-Mahani Pages 97-108
    Background and Aim

    The behavior and parenting style of the parents will have the most profound effect on the mental and spiritual health of the children. the purpose of the study was to investigate the relationship between perceived maternal parenting style and the spiritual health of individuals, and in this regard, the role of sibling relationship as a mediating variable was investigated.

    Methods

    The statistical population includes all people who have access to WhatsApp and Eitaa social networks. Two hundred and fifty people were selected by the available sampling method and completed the online research questionnaire with their knowledge and consent. The tools used in this research were Buri's Parental Authority Questionnaire (PAQ) to investigate the perceived parenting style, Palutzian and Ellison's spiritual health questionnaire (1982), and Furman and Buhrmester 's sibling relationship questionnaire (1985). The structural equation method and SPSS and AMOS statistical software were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that there was a significant relationship between the research variables and sibling relationships play a mediating role in the relationship between perceived parenting style and spiritual health. Therefore, parenting style has the ability to predict spiritual health through sibling relationships. Also, the authoritative style was related to spiritual health, increasing warmth, reducing conflict and competition, and the authoritarian style was related to decreasing warmth, increasing conflict and competition among children.

    Conclusion

    Parents can provide the ideal relationship between siblings and their spiritual health by using positive parenting methods. Considering the importance of the quality of sibling relationship and its facilitating role in spiritual health, it seems that it is necessary for parents to pay attention to this issue; Therefore, it is suggested to hold educational workshops for parents on the topic of desirable parenting, to improve the parenting style and create a warm and intimate relationship between siblings in order to achieve spiritual health.

    Keywords: Perceived Parenting Style, Spiritual Health, Sibling Relationship
  • Jafar Shahbazpour, Leila Ghanbari-Afra*, Maryam Ebrahimpour Roodposhti, Mohammad Abbasinia, Monireh Ghanbari-Afra Pages 109-116
    Background and Aim

    The COVID-19 pandemic has had many effects on various aspects of health, including the spiritual health of nurses, and has created challenges. Therefore, the present study aimed to investigate nurses' spiritual health and related factors in the post-corona era.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 260 nurses working in the hospitals of Qom University of Medical Sciences who have cared for patients with COVID-19 in recent years, in 2022. Sampling was done by simple random method. The data collection tool was the Spiritual Health questionnaire. Data analysis was performed using SPSS software version 23.

    Results

    The mean spiritual health score was 68.10±7.7 and the mean religious health and existential health were 32.95±4.45 and 35.38±5.04, respectively. Also, gender, marital status, and having a job except for the medical staff explain 43% of the variance in nurses' spiritual health (R=0.436, P=0.001). In the post-corona era, the spiritual health of women was higher than men, and it was higher in married nurses.

    Conclusion

    The spiritual health of nurses in the post-corona era was at an average level. The male gender, being married, and having a job except for the medical staff were more effective in spiritual health. Therefore, it is suggested that hospital managers consider the necessary plans to improve the spiritual health of nurses.

    Keywords: Spiritual Health, Post-COVID-19, Nurse, Iran
  • Mahdi Yousefi Taha* Pages 117-125
    Background and Aim

    In today's world, attention to spiritual health as an important part of life has attracted the attention of thinkers. Human excellence is a concept that is raised in religion along with spiritual health. This research has been conducted with the aim of examining the relationship between the foundations and dimensions of spiritual health on human excellence from the viewpoint of Imam Khomeini. By deeply examining his works and opinions, this study seeks to understand the factors and concepts that influence spiritual health and human excellence.

    Methods

    In this research, an analytical-descriptive method has been used. The main concepts under consideration, including different dimensions of spiritual health, have been evaluated and analyzed by a careful study of Imam Khomeini's works and opinions. This method of deep analysis allows us to gain a better understanding of the relationship between spiritual concepts and human excellence in Imam Khomeini's system.

    Results

    Considering the examination of the foundations and dimensions of spiritual health, four main relationships that help human excellence have been identified. Proper connection with God as a concept from the transcendental field, connection with oneself as a basis from personal space, connection with others as a social and collective relationship, and connection with the environment as a natural field, help achieve spiritual health and human excellence and in a reciprocal and dynamic cycle, human excellence affects the dimensions of spiritual health.

    Conclusion

    The results of this research show that self-knowledge, control and moderation of its powers, and attention to human spiritual capacities are among the main factors in achieving human excellence in Imam Khomeini's view. In addition, the importance of serving God's creation, especially caring for patients and deprived people in increasing spirituality and human excellence has been stated. Also, contemplation about creation and nature leads to strengthening insight, gratitude towards God, and strengthening faith. This research shows that proper interaction and balance in connection with God, oneself, others, and nature play a key role in achieving spiritual health and human excellence in Imam Khomeini's view. Thus, spiritual interactions can help human growth and excellence and lead to achieving proximity to God which is the main goal of an excellent human being. This relationship is presented as a conceptual model in this research.

    Keywords: Spiritual Health, Spirituality, Imam Khomeini, Human Excellence
  • Taybeh Jahangir, Mansooreh Tajvidi*, Fatemeh Mohammadi Shirmahaleh, Nahid Dehghan Nayeri Pages 126-138
    Background and Aim

    Natural childbirth after cesarean section or V-back is increasing in Iran. However, the decision to perform V-back is very stressful and challenging for mothers and their families due to the low information about it. Examining the lived experiences of mothers who were able to choose and carry out natural childbirth after cesarean despite the current situation and have experience with both types of delivery can be useful for the country's health managers in making decisions and providing implementation plans and programs. It also improves the health of mothers and the future generation, as well as helps to solve the country's demographic challenges, and may help mothers choose the optimal and healthy method of childbirth for themselves and their loved ones. In this regard, the present study was conducted with the aim of examining the psychological functioning and explaining the lived experiences of these mothers.

    Methods

    This study was conducted with a qualitative approach and using the hermeneutic phenomenological method in the period of 2021 to 2022. The participants in this research were 17 women with a history of natural childbirth after one, two, or three previous cesarean sections, who were selected in a targeted manner and with a maximum diversity approach. Data were collected through in-depth individual and face-to-face interviews and analyzed using the seven-step method of Dickelman et al.

    Results

    In the data analysis, one of the main themes called "spirituality" was identified. This theme was formed by three sub-themes: "Spiritual capital with the use of spiritual intelligence", "Effort and Trust" and "Prayer and Appeal".

    Conclusion

    From the data analysis, it was concluded that the role of spirituality has been very effective in creating the purposefulness and resilience needed to overcome the fears and challenges in the path of V-back.

    Keywords: Spirituality, Cognitive Phenomenon, Lived Experiences, Natural Childbirth after Cesarean Section