فهرست مطالب

نشریه سلامت معنوی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 7، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی عباس زاده، قاسم درزی* صفحات 208-217
    زمینه و هدف

    «سلامت معنوی» برخلاف برخی از دیگر ابعاد سلامت، خود از سرشتی پیچیده و میان رشته ای ترکیب یافته است. گذشته از مفهوم «سلامت»، مهمترین پیچیدگی در این ترکیب، مفهوم «معنویت» است که در پارادایم های دینی و سکولار، برداشت های مختلف و متعارضی از آن پدید آمده است. هدف پژوهش حاضر این است که با توجه به پیچیدگی و میان رشته ای بودن موضوع سلامت معنوی، روش شناسی مطلوب و آسیب های این حوزه مطالعاتی را تبیین کند.

    روش ها

    پژوهش حاضر، با روش تحلیلی- فلسفی و با رویکرد فلسفه مضاف به علم، به موضوع روش شناسی مطالعات سلامت معنوی، چگونگی و آسیب شناسی آن پرداخته است.

    یافته ها

    پژوهش در زمینه سلامت معنوی به دو گونه می تواند به پیش رود: 1. تلفیق روش ها که در زمره «میان رشته ای روشی» قرار می گیرد و در آن با استفاده از طیفی از روش ها، حل مسیله مورد نظرمان را انجام می دهیم، 2. تلفیق نظریه ها که در زمره «میان رشته ای نظری» قرار می گیرد و در آن به دنبال تلفیق دیدگاه ها و نظریه ها (بینش ها) خواهیم بود. پژوهش های تک روشی و تک بینشی در موضوع سلامت معنوی، بمثابه دو آسیب جدی در این حوزه مطالعاتی مطرح اند.

    نتیجه گیری

    اگرچه در مطالعات سلامت معنوی، هم نیازمند میان رشته ای روشی هستیم و هم نیازمند میان رشته ای نظری، اما میان رشته ای نظری، سطحی بالاتر و عمیق تر از میان رشته ای را نسبت به میان رشته ای روشی، پیش روی پژوهشگر قرار می دهد.

    کلیدواژگان: سلامت، سلامت معنوی، روش شناسی، میان رشته ای
  • حسن زرنوشه فراهانی*، محمد عترت دوست صفحات 218-225
    زمینه و هدف

    یکی از اهداف اساسی دین اسلام، ایجاد تحول درونی در انسان و آموزش مراحل رشد و کمال جهت نیل به سلامت معنوی است. این هدف غایی در قرآن کریم و آموزه های صادر شده از اهل بیت (ع) قابل دستیابی است. بر این اساس هدف مقاله حاضر، استخراج و شناسایی اصول و مولفه های بنیادین سلامت معنوی انسان بر اساس آموزه های مطرح شده در کلام اهل بیت (ع) است.

    روش ها

    این پژوهش با استفاده از روش تحلیل مضمونی انجام شد. جامعه آماری این تحقیق، ادعیه امام سجاد (ع) در کتاب صحیفه سجادیه بود که در سه مرحله: تجزیه متن و استخراج مضامین پایه، تشریح متن و شناسایی مضامین سازمان دهنده، و ترکیب متن و تحلیل مضامین فراگیر به مثابه مقوله های اصلی و مولفه های بنیادین سلامت معنوی انسان، انجام شد.

    یافته ها

    در ادعیه صحیفه سجادیه به منظور ایجاد تحول در ساحات درونی و معنوی انسان و کسب سلامت معنوی، هشت مولفه بنیادین مورد توجه ویژه قرار گرفته که عبارتند از: کسب معرفت نسبت به خداوند، کسب معرفت نسبت به پیامبر اسلام (ص) و اهل بیت (ع)، کسب معرفت نسبت به احکام دین، کسب اموال حلال و تطهیر آن ها، احسان به خانواده و نزدیکان، خدمت به خلق، مدارا با مردم و حضور دایم در جریان توبه.

    نتیجه گیری

    پیامبر اسلام(ص) و اهل بیت(ع) به عنوان بهترین مربیان انسان با دغدغه اصلاح ساحات درونی شخصیت افراد، در کلمات نورانی خود تلاش کرده اند تا به معرفی مولفه های بنیادین و ضروری یک انسان مومن و متعهد پرداخته تا افراد بتوانند با دریافت این آموزش ها و مبنا قراردادن آن ها به عنوان راهنمای خویش، یک تحول بنیادین در ساحات درونی و سلامت معنوی خود و بالتبع در سیستم جامعه ایجاد کنند.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، سلامت اجتماعی، تحول درونی، امام سجاد(ع)
  • رضا سعیدی، هایده حیدری* صفحات 226-236
    زمینه و هدف

    ابتلای کودک به سرطان با مجموعه ای از تجربیات تنش زا و درد و رنج قابل توجه برای کودک و اعضای خانواده وی همراه است. در این شرایط، یکی از استراتژی هایی که کودکان و نوجوانان مبتلا به سرطان جهت مقابله با فرایند بیماری از آن استفاده می کنند، مقابله معنوی است که با هدف مدیریت استرس و مقابله با موقعیت های بحرانی انجام می شود. بنابراین، اعضای تیم بهداشت و درمان باید از نقش معنویت در مراقبت از کودکان مبتلا به سرطان آگاهی کافی داشته و ارایه مراقبت های معنوی به کل خانواده را مدنظر قرار دهند.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع مرور روایتی است که در سال 1402 با هدف بررسی و شناسایی نقش معنویت در مراقبت از کودکان مبتلا به سرطان انجام شد. جهت یافتن مطالعات مرتبط، کلیدواژه های مربوطه در پایگاه های علمی فارسی و انگلیسی زبان جست و جو شد. در مجموع 6 مقاله به زبان فارسی و 42 مقاله به زبان انگلیسی استخراج شد. پس از بررسی این مقالات از نظر معیارهای ورود و خروج، 1 مقاله به زبان فارسی و 12 مقاله به زبان انگلیسی وارد مطالعه شدند و نتایج آن ها مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    پس از بررسی و تجزیه و تحلیل نتایج مطالعات وارد شده به پژوهش حاضر، نقش معنویت در سرطان کودکان در پنج حیطه اصلی امیدواری، مقابله با شرایط ایجاد شده به دلیل ابتلای کودک به بیماری، دست یابی به صلح و آرامش درونی، دریافت حمایت و پذیرش شرایط ایجاد شده به دلیل بیماری کودک دسته بندی شد.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده در پژوهش حاضر می تواند جهت ارایه مراقبت های کل نگر و با کیفیت (از جمله مراقبت های معنوی) به کودکان مبتلا به سرطان و اعضای خانواده آن ها، مورد توجه اعضای کادر درمان و همچنین مدیران و سیاست گذاران نظام سلامت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: معنویت، سرطان، کودکان
  • احمد یوسفی نژاد*، سمیه صادقی، میثم گروئی ساردو، محمدمهدی نجفی لاهیجانی صفحات 237-245
    زمینه و هدف

    با توسعه خودکارآمدی می توان دانشجویانی سازگار و فعال هم در عرصه یادگیری و هم در زندگی فردی و اجتماعی داشت. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش میانجی ذهن آگاهی در رابطه تجارب معنوی با خودکارآمدی دانشجویان انجام شد.

    روش ها

    روش پژوهش توصیفی-همبستگی بود. جامعه پژوهش شامل تمامی دانشجویان دختر و پسر کارشناسی دانشگاه فرهنگیان استان قزوین در سال تحصیلی 1400-1399 بود که 269 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به شیوه اینترنتی به پرسشنامه های تجارب معنوی اندروود و ترسی (2002)، ذهن آگاهی چادویک و همکاران (2008) و خودکارآمدی شرر و مادوکس (1982) پاسخ دادند. جهت تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون با کمک نرم افزار SPSS نسخه 24 و بررسی مدل پژوهش از نرم افزار AMOS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد احساس حضور خداوند (0/01> P، 0/185=β)، ارتباط با خداوند (0/01>P، 0/222=β) و احساس مسیولیت در برابر دیگران (0/01>P،0/381=β) به صورت مثبت و مستقیم بر ذهن آگاهی تاثیر دارند. احساس حضور خداوند هم به صورت مستقیم (0/01>P، 0/159=β) و هم به صورت غیرمستقیم و با میانجی گری ذهن آگاهی (0/05>P، 0/085=β) بر خودکارآمدی تاثیر مثبت دارد. ارتباط با خداوند هم به صورت مستقیم (0/01>P، 0/137=β) و هم به صورت غیرمستقیم و با میانجی گری ذهن آگاهی (0/01>P، 0/102=β) بر خودکارآمدی تاثیر مثبت دارد. احساس مسیولیت در برابر دیگران هم به صورت مستقیم (0/05>P، 0/135=β) و هم به صورت غیرمستقیم و با میانجی گری ذهن آگاهی (0/01>P، 0/175=β) بر خودکارآمدی تاثیر مثبت دارد. ذهن آگاهی به صورت مستقیم و مثبت بر خودکارآمدی (0/01>P، 0/460=β) تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه، با آگاه سازی و بالا بردن تجارب معنوی در جهت تقویت ذهن آگاهی، می توان خودکارآمدی دانشجویان را افزایش داد. پس ضروری است که در سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های نظام های آموزشی متولی به این امر مهم توجه ویژه ای شود و تدابیر لازم برای بهبود و ارتقای خودکارآمدی دانشجویان اندیشیده شود.

    کلیدواژگان: تجارب معنوی، ذهن آگاهی، خودکارآمدی، دانشجویان
  • ناهید برادران بزار، غلامرضا ثناگوی محرر*، سمیه نخعی صفحات 246-253
    زمینه و هدف

    پرستاری یکی از مشاغل پراسترس بوده و سرسختی روانشناختی می تواند در کنترل استرس و حفظ و تامین سلامت آنان اثرگذار باشد، بنابراین مطالعه حاضر باهدف نقش تجارب معنوی و تنظیم هیجان در پیش بینی سرسختی روانشناختی پرستاران انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی-همبستگی بود. جامعه پژوهش شامل تمامی پرستاران شهر بیرجند در شش ماه دوم سال 1401 بودند که بر اساس جدول گجرسی ومورگان (1971) از افراد واجد شرایط تعداد 280 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند؛ و به پرسشنامه های تجارب معنوی اندروود و ترسی (2002)، تنظیم هیجان گراس و جان (2003) و سرسختی روانشناختی کیامریی و همکاران (1377) پاسخ دادند. جهت تحلیل داده ها از میانگین و انحراف معیار و آزمون همبستگی پیرسون با نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد همبستگی بین تنظیم هیجان (0/531=r) و تجارب معنوی (0/587=r) با سرسختی روانشناختی مثبت بود، همچنین مولفه های تجارب معنوی، 35/3 درصد و مولفه های تنظیم هیجان 29/1 درصد از واریانس سرسختی روانشناختی را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که تجارب معنوی و تنظیم هیجان پرستاران بر میزان سرسختی روانشناختی آنان موثر بوده و می توان گفت که با افزایش تجارب معنوی و تنظیم هیجان پرستاران، میزان سرسختی روانشناختی افزایش می یابد. لذا پیشنهاد می شود که با ارتقای تجارب معنوی و تنظیم هیجان پرستاران، زمینه بهبود سرسختی روانشناختی آنان فراهم شود.

    کلیدواژگان: تجارب معنوی، تنظیم هیجان، سرسختی روانشناختی، پرستاران
  • مریم صیادشیرازی*، مینا شمس الاحراری صفحات 254-262
    زمینه و هدف

    آسیب ها و تجارب نامطلوب دوران کودکی می تواند به تاثیرات روان شناختی قابل توجهی در بزرگسالی منجر شود که یکی از مهمترین آن ها، راهبردهای مقابله ای است. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط میزان پایبندی مذهبی با راهبردهای مقابله ای زنان دارای تجارب نامطلوب دوران کودکی انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل100 نفر از زنان دارای تجارب نامطلوب دوران کودکی مراجعه کننده به کلینیک های روان شناسی شهر تهران بودند که در یکی از 4 زمینه (جنسی، عاطفی، روانی، غفلت) مورد آسیب قرار گرفته بودند و از بین آن ها 81 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. آزمودنی ها به پرسشنامه های «پایبندی مذهبی جان بزرگی» و «راهبردهای مقابله ای لازاروس و فولکمن» پاسخ دادند. همچنین با توجه به زمان اجرای پژوهش حاضر با شرایط کرونا، پرسشنامه ها به روش گوگل فرم تهیه و به صورت مجازی اجرا گردید. داده ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 و روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد بین خرده مقیاس های پایبندی مذهبی و راهبردهای مقابله ای رابطه معنادار وجود دارد (0/05P≤). همچنین پایبندی مذهبی پیش بینی کننده قوی در برآورد راهبرد مقابله ای افراد نمونه می باشد. نتایج نقش پایبندی مذهبی را در راهبردهای مقابله ای (فاصله گرفتن، خودکنترلی، حل مسیله برنامه ریزی شده و ارزیابی مجدد مثبت) و در بعد دوسوگرایی مذهبی با راهبردهای مقابله ای اجتناب مورد تایید قرار داد. همچنین در بعد ناپایبندی مذهبی، ارتباط منفی و معناداری با راهبرد مقابله ای حل مسیله برنامه ریزی شده و راهبرد مقابله ای ارزیابی مجدد مثبت به دست آورد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت در زنانی که دارای تجارب نامطلوب دوران کودکی هستند، پایبندی مذهبی قوی تر می تواند پیش بینی کننده استفاده از راهبردهای مقابله ای مثبت باشد. در نتیجه، پایبندی مذهبی به عنوان متغیری است که می تواند در تقویت راهبردهای مقابله ای (فاصله گرفتن، خودکنترلی، حل مسیله برنامه ریزی شده و ارزیابی مجدد مثبت) به کار گرفته شود. بنابراین تقویت پایبندی مذهبی می تواند منجر به ارتقای سطح راهبردهای مقابله ای زنان (دارای تجارب نامطلوب کودکی) گردد.

    کلیدواژگان: پایبندی مذهبی، راهبردهای مقابله ای، تجارب نامطلوب، کودکی، زنان
  • زهرا نهاوندی، محمدحسین ستاری*، بهناز علافچی، معصومه رستمی صفحات 263-269
    زمینه و هدف

    مبتلایان به بیماری مزمن نیاز به مراقبت فراوان داشته و بارمراقبتی زیادی را به خانواده تحمیل می کنند. سلامت معنوی هسته مرکزی سلامتی در انسان است و می تواند باعث کاهش بارمراقبتی و سطح اضطراب شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه سلامت معنوی و بار مراقبتی مادران بر اضطراب کودکان دارای بیماری مزمن انجام شد.

    روش ها

    مطالعه حاضر به صورت توصیفی-همبستگی بر روی 108 نفر از کودکان دارای بیماری مزمن بستری در بیمارستان بعثت همدان و مادران مراقب آنان در سال 1401 انجام شد. نمونه ها به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه دموگرافیک، پرسشنامه سلامت معنوی پولوتزین و الیسون (1982)، پرسشنامه اصلاح شده مراقبت کودکان سرطانی کیگان ولز (2002)، و پرسشنامه اضطراب کودکان اسپنس (1998) نسخه کودک بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر بیشتر مادران دارای سلامت معنوی بالا 19/37 ± 94/46 و بار مراقبتی متوسط (برحسب ساعت) 9/68 ± 50/04 بودند. همچنین کودکان دارای سطح اضطراب پایین 21/13 ± 27/66 بودند. یافته ها نشان داد که سلامت معنوی با بار مراقبتی دارای رابطه معکوس بود و با افزایش سلامت معنوی بار مراقبتی مادران کاهش میافت (0/003=P). همچنین با افزایش بار مراقبتی میزان اضطراب کودکان افزایش یافت و نشان دهنده رابطه مستقیم بین این دو مولفه بود (0/003=P). سطح اضطراب کودکان با سلامت معنوی مادران دارای رابطه معکوس بود به طوری که با افزایش سلامت معنوی مادران از میزان اضطراب کودکان کاسته می شد (0/001<p).

    نتیجه گیری

    معنویت درمانی می تواند بر میزان بار مراقبتی مادران اثر بگذارد و از میزان بار مراقبتی آنان کم کند. همچنین می توان گفت با کاهش یافتن بار مراقبتی مادران از میزان اضطراب کودکان کم می شود.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، بار مراقبتی، اضطراب، بیماری مزمن، کودکان
  • نسرین مجابی، نسرین باقری*، سیمین بشردوست صفحات 270-276
    زمینه و هدف

    بیماران مبتلا به سرطان با چالش های زیادی مواجهه هستند. آن ها برای سازگاری با این چالش ها در تلاش هستند که از رویکردهای معنوی استفاده نمایند. این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی بسته ارتقای سلامت معنوی براساس شکوفایی بر باورهای اساسی بیماران مبتلا به سرطان کلیه شهر تهران انجام شد.

    روش ها

    روش پژوهش، از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل افراد مبتلا به سرطان کلیه عضو انجمن سرطان کلیه شهر تهران در سال 1401-1400 بود که 30 نفر به روش هدفمند انتخاب و به گروه آزمایش و گروه کنترل به شیوه تصادفی تخصیص یافتند. بسته ارتقای سلامت براساس شکوفایی معنوی بر روی گروه آزمایش اجرا شد. از پرسشنامه باورهای اساسی کاتلین و ایستاین (1992) برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس یا اندازه گیری مکرر بررسی شدند.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن است که میانگین نمرات باورهای اساسی بیماران بین گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری دارد (0/001>P) و بسته ارتقا سلامت معنوی براساس شکوفایی، باورهای اساسی بیماران را در بیماران مبتلا به سرطان کلیه به صورت پایدار افزایش داده است (0/001>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش، بسته ارتقای سلامت معنوی می تواند در بهبود باورهای اساسی بیماران مبتلا به سرطان کلیه از کارایی لازم برخوردار باشد.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، باورهای اساسی، سرطان کلیه
|
  • Mahdi Abbaszadeh, Qasem Darzi* Pages 208-217
    Background and Aim

    "Spiritual health" unlike some other dimensions of health, is complex and interdisciplinary in nature. Aside from the concept of "Health", the most important complexity in this combination is the concept of "spirituality", which has emerged in religious and secular paradigms, various and contradictory interpretations of it. The aim of the current research is to explain the optimal methodology and harms of this field of study, considering the complexity and interdisciplinary nature of the issue of spiritual health.

    Methods

    The current research, with the analytical-philosophical method and with the approach of philosophy of science, has addressed the issue of the methodology of spiritual health studies, its quality and pathology.

    Results

    Research in the field of spiritual health can proceed in two ways: 1. The integration of methods, which is included in the category of "methodological interdisciplinarity", in which problem solving is done using a range of methods. 2. The integration of theories, which is included in the category of "theoretical interdisciplinarity" and in which we will seek to combine views and theories (views). Single-method and single-view researches on the issue of spiritual health are considered as two serious harms in this field of study.

    Conclusion

    Although in mental health studies, we need both a methodical interdisciplinary and a theoretical interdisciplinary, the theoretical interdisciplinary provides the researcher with a higher and deeper level of interdisciplinary than the methodical interdisciplinary.

    Keywords: Health, Spiritual Health, Methodology, Interdisciplinarity
  • Hasan Zarnooshe Farahani*, Mohammad Etratdoost Pages 218-225
    Background and Aim

    One of the basic objectives of Islam is to create inner transformation in human beings and teach the stages of growth and perfection to achieve spiritual health. This aim can be achieved in the Holy Quran and teachings issued by Ahl al-Bayt. Based on this, this article aims to extract and identify the fundamental principles and components of human spiritual health based on the teachings presented in the sayings of Ahl al-Bayt.

    Methods

    This research was done using the thematic analysis method. The statistical population was the supplications of Imam Sajjad in the book Sahifa Sajjadiyeh. The research steps are as follows: analyzing the text and extracting the basic themes, describing the text and identifying the organizing themes, and combining the text and analyzing the overarching themes. These themes have been obtained as the main categories and fundamental components of human spiritual health.

    Results

    In the supplications of Sahifa Sajjadiyah to create spiritual health, eight fundamental components have been given special attention, including acquiring knowledge about God, acquiring knowledge about the Prophet of Islam and the Ahl al-Bayt, acquiring knowledge about the rules of religion, acquiring lawful property and purifying it, benevolence to the family and relatives, service to the people, tolerance with people and constant presence in the process of repentance.

    Conclusion

    The Prophet of Islam and Ahl al-Bayt as the best human educators with the concern of improving the inner areas of people's personality, have tried in their enlightening words to introduce the fundamental and necessary components of a believing and committed person so that people can be receiving these teachings and using them as their guide, they will achieve spiritual health.

    Keywords: Spiritual Health, Social Health, Inner Transformation, Imam Sajjad
  • Reza Saidi, Haydeh Heidari* Pages 226-236
    Background and Aim

    Diagnosing a child with cancer is associated with a series of stressful experiences and significant suffering for the child and family members. In such situations, one of the strategies that children with cancer use to deal with the disease process is spiritual coping, which aims at managing stress and dealing with critical situations. Therefore, healthcare professionals should have sufficient knowledge regarding the role of spirituality in the care of children with cancer and consider providing spiritual care to the whole family.

    Methods

    The current research is a narrative review that was conducted in 2023 to investigate and identify the role of spirituality in the care of children with cancer. To access related studies, relevant keywords were searched in Persian and English databases. A total of 6 articles in the Farsi language and 42 articles in the English language were extracted. After reviewing these articles based on inclusion and exclusion criteria, 1 article in Farsi and 12 articles in English were included in the study and their results were analyzed.

    Results

    After analyzing the results of the studies included in the current research, the role of spirituality in the care of children with cancer was classified into five main categories, including hopefulness, coping with the situations created due to the child's illness, achieving inner peace and tranquility, receiving support, and acceptance of the situations created due to the child's illness.

    Conclusion

    The results obtained in the present study can be used by healthcare professionals as well as managers and policymakers to provide holistic and high-quality care (including spiritual care) to children with cancer and their family members.

    Keywords: Spirituality, Cancer, Pediatric
  • Ahmad Usefynezhad*, Somayeh Sadeghi, Meysam Goroohi-Sardoo, MohamadMehdi Najafi-Lahijani Pages 237-245
    Background and Aim

    Students can be adapted and active both in the field of learning and in personal and social life, with the development of self-efficacy. So, the present study investigated the mediating role of mindfulness in the relationship between spiritual experiences and students' self-efficacy.

    Methods

    The research was a descriptive-correlation study on 269 Farhangian University of Qazvin province undergraduate students in the academic year 2020-2021 who were selected by the available sampling method. They answered the questionnaires on the spiritual experiences of Underwood and Tarsi (2002), mindfulness of Chadwick et al. 2008) and self-efficacy answered by Scherer and Maddox (1982) through the Internet. Pearson's correlation test using SPSS version 24 software was used to analyze the data and AMOS software was used to check the research model.

    Results

    The results showed the feeling of God's presence (P<0.01, β=0.185), connection with God (P<0.01, β=0.222), and a sense of responsibility towards others (P<0.01, β=0.381 have a positive and direct effect on mindfulness. The feeling of God's presence has a positive effect on self-efficacy both directly (P<0.01, β=0.159) and indirectly and with the mediation of mindfulness (P<0.05, β=0.085). Communication with God has a positive effect on self-efficacy both directly (P<0.01, β=0.137) and indirectly and with the mediation of mindfulness (P<0.01, β=0.102). The sense of responsibility towards others has a positive effect on self-efficacy both directly (P<0.05, β=0.135) and indirectly and with the mediation of mindfulness (P<0.01, β=0.175). Mindfulness has a direct and positive effect on self-efficacy (P<0.01, β=0.460).

    Conclusion

    Based on the results, students' self-efficacy can be increased by raising awareness and raising spiritual experiences to strengthen mindfulness. Therefore, it is necessary to pay special attention to this important issue in the policies and planning of educational systems and to think of the necessary measures to improve and promote the self-efficacy of students.

    Keywords: Spiritual Experiences, Mindfulness, Self-efficacy, Students
  • Nahid Baradaran-Bazaz, Gholamreza Sanagouye-Moharer*, Somayeh Nakhaei Pages 246-253
    Background and Aim

    Nursing is one of the stressful occupations and psychological hardiness can be effective in controlling stress and maintaining and ensuring their health, so the present study was conducted with the aim of the role of spiritual experiences and emotional regulation in predicting the psychological hardiness of nurses.

    Methods

    The current research was a descriptive-correlational study. The research community included all the nurses of Birjand city in 2023. Among the qualified people, 280 nurses were selected through available sampling based on the Gujarsi and Morgan table (1971). They answered the questionnaires about the spiritual experiences of Underwood and Tersi (2002), the emotional regulation of Gross and John (2003), and the psychological hardiness of Kiamrai et al. (2007). Data analysis was performed with SPSS version 22 software.

    Results

    The results showed that the correlation between emotion regulation (r=0.531) and spiritual experiences (r=0.587) with psychological hardiness was positive. Also, the components of spiritual experiences were 35.3% and the components of emotion regulation were 29.1% of the variance is explained by psychological hardiness.

    Conclusion

    The findings of the present study showed that the spiritual experiences and regulation of emotions of nurses are effective on their psychological hardiness and it can be said that with the increase of spiritual experiences and regulation of emotions of nurses, the level of psychological hardiness increases. Therefore, it is suggested that by promoting the spiritual experiences and emotional regulation of nurses, the ground for improving their psychological hardiness is provided.

    Keywords: Emotion Regulation, Experiences, Nurses, Psychological, Spiritual
  • Maryam Sayadshirazi*, Mina Shamsolahrari Pages 254-262
    Background and Aim

    Injuries and adverse childhood experiences can lead to significant psychological effects in adulthood, one of the most important of which is coping strategies. This study aimed to investigate the relationship between religious adherence and coping strategies of women with adverse childhood experiences.

    Methods

    This study is a descriptive correlational study. The study's statistical population included 100 women with adverse childhood experiences referred to psychological clinics in Tehran who were injured in one of 4 areas (sexual, emotional, psychological, neglect), and 81 were selected by the available sampling method. Subjects answered "the Janbozorgi Religious Adherence Questionnaire" and "Lazarus and Folkman Coping Strategies". Also, according to the time of the present study with corona conditions, the questionnaires were prepared by Google Form and administered virtually. Data were analyzed using SPSS software version 25 and Pearson correlation and multiple regression methods.

    Results

    Findings illustrated a significant relationship between subscales of religious adherence and coping strategies (P≤0/05). Religious adherence is also a strong predictor in anticipating the coping strategy of exemplary individuals. The results confirmed the role of religious adherence in coping strategies (distance, self-control, planned problem-solving, and positive re-evaluation) and in the dimension of religious ambivalence with avoidance coping strategies. Also, in the dimension of religious inconsistency, a negative and significant relationship was found between the planned coping strategy of problem-solving and the coping strategy of positive re-evaluation.

    Conclusion

    According to the research findings, it can be concluded that in women who have adverse childhood experiences, more substantial religious commitment can predict the use of positive coping strategies. As a result, religious adherence is a variable that can reinforce coping strategies (distance, self-control, planned problem-solving, and positive re-evaluation). Therefore, strengthening religious adherence can lead to an increase in the level of coping strategies of women (with adverse childhood experiences).

    Keywords: Religious Adherence, Coping Strategies, Adverse Experiences, Childhood, Women
  • Zahra Nahavandi, MohammadHossein Sattari*, Behnaz Alafchi, Masoumeh Rostami Pages 263-269
    Background and Aim

    Patients with chronic diseases need a lot of care and impose a lot of care burden on the family. Spiritual health is the central core of human health and can reduce the burden of care and anxiety levels. The present study was conducted to investigate the relationship between spiritual health and the care burden of mothers on the anxiety of children with chronic diseases.

    Methods

    The present descriptive-correlational study was conducted on 108 children with chronic diseases admitted to Be'sat Hospital in Hamedan, Iran, and their caring mothers in 1401. The samples were included in the study by the available sampling method. The research tools included a demographic questionnaire, Polotzin and Ellison (1982) spiritual health questionnaire, modified Keegan Wells Cancer Child Care Questionnaire (2002), and Spence Children's Anxiety Questionnaire (1998) child version. Data were analyzed using SPSS version 24 software.

    Results

    In the present study, most of the mothers (52.8%) had high spiritual health (94.46±19.37) and average care burden (total care burden score 50.04) and children had low anxiety levels (total anxiety score 27.66). The findings showed that spiritual health had an inverse relationship with care burden, and with the increase in spiritual health, the care burden of mothers decreased (P=0.003). Also, the anxiety level of children increased with the increase in the care load and it showed a direct relationship between these two components (P=0.003). Children's anxiety level had an inverse relationship with mothers' spiritual health, so that with the increase of mothers' spiritual health, the level of children's anxiety decreased (P<0.001).

    Conclusion

    Spiritual therapy can affect the care burden of mothers and reduce their care burden. It can also be said that the amount of anxiety in children decreases with the reduction of mothers' burden of care.

    Keywords: Anxiety, Caregiver Burden, Children, Chronic Disease, Spiritual health
  • Nasrin Mojabi, Nasrin Bagheri*, Simin Bashardoust Pages 270-276
    Background and Aim

    Cancer patients face many challenges. They are trying to use spiritual approaches to adapt to these challenges. This study aimed to investigate the effectiveness of a spiritual health promotion package based on the basic beliefs of kidney cancer patients in Tehran.

    Methods

    The research method was semi-experimental with a pre-test, post-test, and follow-up design with a control group. The statistical population was all people with kidney cancer who were members of the Tehran Kidney Cancer Society in 2022-2023, and 30 people were selected in a targeted way and randomly assigned to the experimental group and the control group. The health promotion package based on spiritual prosperity was implemented in the experimental group. Catlin and Epstein's (1992) Basic Beliefs Questionnaire was used to collect information. Data were analyzed using SPSS 22 software and variance analysis or repeated measurement.

    Results

    The results indicate that the mean scores of the patients' basic beliefs between the experimental and control groups have a significant difference (P<0.001) and the spiritual health promotion package based on prosperity increases the patients' basic beliefs in patients with kidney cancer in a stable manner (P<0.001).

    Conclusion

    According to the results, the spiritual health promotion package can be effective in improving the basic beliefs of kidney cancer patients.

    Keywords: Spiritual Health, Basic Beliefs, Kidney Cancer