فهرست مطالب

نشریه سلامت معنوی
پیاپی 3 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحات 136-138
  • محمد صحرایی، غلامحسین مفتاحی، هدایت صحرایی* صفحات 139-147
    زمینه و هدف

    استرس مزمن می تواند باعث کاهش عملکردهای شناختی از جمله حافظه کوتاه مدت شود. تنظیم کالری ورودی به بدن اثرات استرس مزمن را کاهش می دهد. روزه داری ماه رمضان که از شاخصه های مهم سلامت معنوی می باشد، یکی از راه های کنترل کالری ورودی می باشد.

    روش ها

    بیست نفر داوطلب (6 نفر زن و 14 نفر مرد)، پس از معاینه اولیه و حصول اطمینان از عدم بیماری روانی و زمینه ای، وارد مطالعه شدند. تست پاسات دو روز قبل از ماه رمضان گرفته شد. پاسات متغییرهای سلامت عمومی ذهنی، سرعت واکنش، توجه ممتد، خطای شناختی و خستگی ذهنی می باشد. نمونه برداری از بزاق برای تعیین سطح هورمون کورتیزول انجام شد و وزن داوطلبان نیز ثبت گردید. دو روز پس از ماه رمضان نیز همین تست ها انجام شد.

    یافته ها

    غلظت بزاقی تمام افراد در ابتدای ماه رمضان کمتر از انتهای آن بود (0/05<p). سلامت عمومی ذهنی، زمان پاسخگویی، توجه ممتد، خطای شناختی، و خستگی ذهنی بعد از ماه رمضان نسبت به قبل از آن بهبود یافته بودند که از نظر آماری معنادار بود (0/05<p).  وزن شرکت کنندگان در پایان ماه رمضان 200±1400 گرم کاهش یافته بود.

    نتیجه گیری

    این تحقیق نشان داد که با وجود افزایش غلظت هورمون کورتیزول در اثر روزه داری، تمامی شاخص های شناختی در افراد روزه دار بهبود یافته بود و به همین دلیل، روزه داری ماه رمضان به عنوان یک شاخصه مهم سلامت معنوی می تواند به بهبود سلامت شناختی افراد کمک کند.

    کلیدواژگان: خطای شناختی، سلامت عمومی ذهنی، روزه داری، خستگی ذهنی، سلامت معنوی
  • اعظم سلطانی نژاد*، محمود باغبانیان، زهرا نامجو، فاطمه فتحی، فاطمه صدر، زهرا سلطانی، محمدسینا جعفریان، مهدی شمالی، محمد ادهم صفحات 148-157
    زمینه و هدف

    بیماری التهابی روده (IBD) تحت تاثیر رژیم غذایی، استرس و سبک زندگی بوده و به صورت جهانی در حال گسترش است. علایم شدید جسمی، اضطراب و افسردگی در سیر این بیماری باعث ناکارآمدی درمان های طبی شده است. هدف این پژوهش بررسی ارتباط سلامت معنوی و هوش معنوی با کیفیت زندگی بیماران مبتلا به IBD در شهر یزد می باشد.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی بیماران مبتلا به IBD در شهر یزد انجام شد. معیار ورود به مطالعه شامل سن بالای 18 سال، تمایل به شرکت در مطالعه، وجود سابقه بیماری کولیت اولسروز یا کرون بیش از 6 ماه، نداشتن اختلالات شناختی بود. بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر وارد مطالعه نشدند. داده ها به روش نمونه گیری در دسترس و با استفاده از چهار پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، هوش معنوی کینگ، سلامت معنوی پولوتزین و الیسون و پرسشنامه کیفیت زندگی (SF-36) جمع آوری شدند. از نرم افزار آماری SPSS نسخه 26 برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    در کل 336 بیمار (87/5% پاسخ دهی) وارد مطالعه شدند. میانگین نمرات کیفیت زندگی در زنان مبتلا و بیماران با رده سنی بیشتر از 50 سال به طور معناداری بالاتر بود (0/05>P). میانگین نمره هوش معنوی در بیماران زن و بیماران در رده سنی بین 30 تا 40 سال به طور غیرمعناداری بالاتر بود. میانگین نمرات سلامت معنوی نیز در بیماران زن و بیماران در رده سنی ببیشتر از 50 سال به طور معنادار بالاتر بود. کیفیت زندگی با سلامت معنوی (0/39=r) و هوش معنوی (0/20=r) همبستگی مثبت معناداری داشت (0/001>P).

    نتیجه گیری

    بیماران مونث دارای کیفیت زندگی، هوش معنوی و سلامت معنوی بالاتری بودند. سلامت معنوی همبستگی مثبت معناداری با هوش معنوی و کیفیت زندگی داشت. پیشنهاد می شود مطالعات بیشتری در مورد تاثیر معنویت بر کیفیت زندگی در سایر بیماری های مزمن نیز انجام گردد.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، سلامت معنوی، بیماری التهابی روده، کیفیت زندگی، معنویت
  • نصیرالدین جاویدی، حسن ابوالقاسمی* صفحات 158-168
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش تبیین مدیریت هیجان به عنوان ابزاری قدرتمند در مباحث آموزش و مداخلات درمانی بود که این مدل با نگاهی به منابع اسلامی مطرح شده است. در این پژوهش، مفاهیم مرتبط با هیجان نظیر تعاریف هیجان، ابعاد هیجان، هوش هیجانی، تنظیم و مدیریت هیجان، ارتباط مدیرت هیجان با معنویت آورده شده است و به طور اختصاصی به موضوع مدیریت هیجان "خشم" از دیدگاه آیات قرآن کریم و روایات و راهکارهای مدیریت آن از دیدگاه اسلام مطرح شد. مدیریت و تنظیم هیجان جزء مهارت هایی است که چنانچه محقق شود سبب کاهش آسیب، افزایش سلامت بویژه ارتقای سلامت معنوی در فرد می شود.

    روش ها

    روش تحقیق از نوع مروری است. جامعه مورد مطالعه نظریه ها، دیدگاه ها و پژوهش های انجام شده در زمینه موضوع بود که با واژه های کلیدی: هیجان، مدیریت، درمان، آموزش و مداخله مورد جستجو قرار گرفتند. منابع مورد استفاده، قرآن کریم، کتب در حوزه منابع اسلامی و مقالات علمی مربوط به این موضوع بود. در این پژوهش از پایگاه های SciencDirect ، Scopus، SID، Iranmedex، Magiran، Medline و Proquest استفاده شد.

    یافته ها

    راهکارهایی که در این مقاله از دیدگاه اسلامی مطرح شد، 6 عامل شامل والایش (Sublimation)، تغییر موقعیت به عنوان عامل مکان (Changing position)، ایفای نقش (Role playing)، صبر به عنوان عامل زمان (Patience)، تخلیه هیجانی در فضای امن (Catharsis) و تغییر فیزیولوژیک (Physiological change) بود. همچنین در این پژوهش، ضرورت تنظیم و مدیریت هیجانی در دو حیطه آموزش و درمان مطرح شد.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش موضوع مدیریت هیجان از دیدگاه علمی و مطابق با دین مبین اسلام و آیات و روایات تحلیل شد که در نتیجه آن مدل 6 عاملی راهبردهای تنظیم و مدیریت هیجان بر طبق آیات و روایات ارایه شد. مدیریت و تنظیم هیجان به فرد کمک می کند تا در مورد نحوه و زمان بروز هیجان در موقعیت ها ارزیابی نماید و میزان برون ریزی هیجانی متناسب با میزان محرک باشد. خیلی از اتفاقات ناگوار، جرایم، حوادث و آسیب های جسمی و روانی نتیجه مشکل در مهارت مدیریت هیجان می باشد و در واقع تسلط به ابزار مدیریت هیجان جنبه پیشگیری در برابر آسیب ها در جامعه خواهد داشت. راهکارهای اسلام در عین سادگی بسیار علمی و کاربردی و قابل انجام در موقعیت های زندگی می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت، هیجان، تنظیم، آموزش، درمان، اسلام
  • سید علیرضا مرندی، محمدعلی محققی، حسن ابوالقاسمی*، مهدی عباس زاده، سیاوش لاجوردی صفحات 169-181

    سلامت معنوی، یکی از ابعاد چهارگانه سلامت (جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی) طبق تصویب سازمان جهانی بهداشت است. بسیاری از کشورها به این بعد از ابعاد سلامت، توجه کرده و آن را در عرصه های آموزش و پژوهش و خدمات بهداشتی- درمانی وارد نموده اند. با این حال، در کشور ما، این بعد مهم از ابعاد سلامت، تاکنون چندان که شایسته و بایسته است مورد التفات و توجه جدی و دقیق قرار نگرفته است. این در حالی است که بعد معنویت، از منظر دین مبین اسلام، عمیق ترین بعد از ابعاد وجودی انسان است و می تواند بر دیگر ابعاد وجودی انسان، بیشترین و عمیق ترین تاثیرات را داشته باشد. بر اساس این دغدغه، بیش از ده سال است که فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران، اقدام به تاسیس «گروه سلامت معنوی اسلامی» نموده و اندیشمندان برجسته ای از دانشگاه و حوزه را به عضویت آن در آورده، فعالیت های مختلفی را در دستور کار خویش قرار داده و فعالیت های مهم و موثری اعم از اجرای تحقیقات و تالیف کتب، نگارش مقالات علمی و کتاب درسی، چاپ مجله، برگزاری همایش ها، هم اندیشی ها و کارگاه های علمی، اجرای همکاری های علمی با دیگر دستگاه ها و غیره را به انجام رسانده است. نوشتار حاضر درصدد تبیین اجمالی سلامت معنوی اسلامی، معرفی فعالیت های گروه سلامت معنوی اسلامی فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران، و مهمتر از همه، انتقال تجربیات انباشته در طی بیش از یک دهه مدیریت این عرصه، به نهادها، متفکران و دغدغه مندان عرصه سلامت معنوی است.

    کلیدواژگان: سلامت، معنویت، سلامت معنوی، اسلام، فرهنگستان علوم پزشکی
  • غلامرضا پورحیدری زاده*، مجتبی خواجه آزاد صفحات 182-186
    زمینه و هدف

    سلامت معنوی فصل مشترکی است در نگاه به سلامت انسان از دیدگاه رایج که عمدتا مبتنی بر تجربه گرایی است و توسط سازمان بهداشت جهانی ارایه می شود و دیدگاه دیگری که خود را به تجربه فیزیکی و مادی محدود نکرده و مبتنی بر جهان بینی اسلامی و تعالیم وحیانی آن و نیز عقل و خرد فطری بشر می باشد.

    روش ها

    در این مطالعه، جایگاه سلامت معنوی در منظومه سلامت کلی همه ابعاد وجودی انسان که عبارت است از بعد جسمانی (نباتی)، بعد خیالی (حیوانی)، بعد عقلی (ملکی یا فرشته ای) و بعد قلبی (الهی)، با استفاده از روش مطالعه کتابخانه ای و جستجوی کلمات کلیدی و مراجعه به متون بررسی شده است.

    یافته ها

    در تطبیق سلامت معنوی با ابعاد چهارگانه وجودی انسان، اگرچه سلامت معنوی را می توان معادل با سلامت در هر سه بعد غیر جسمانی، یعنی ابعاد خیالی، عقلی و قلبی، در نظر گرفت، اما در نگاه دقیق تر سلامت معنوی را می توان صرفا در سلامت قلبی (الهی) منحصر نمود. در مجموع، سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی که از سوی سازمان بهداشت جهانی به رسمیت شناخته شده است، زمانی ارتقا می یابد که با شناخت دقیق تر و کامل تری از همه ابعاد وجودی انسان همراه شده و برای برطرف کردن نیازهای جسمی، خیالی، عقلی و قلبی او همزمان تلاش گردد.

    نتیجه گیری

    از نظرگاه حکمت متعالیه، سلامت معنوی می تواند معادل سلامت قلبی (الهی) در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، ابعاد چهارگانه وجودی انسان، جسمانی، خیالی، عقلی، قلبی
  • ابوالقاسم عیسی مراد، عاطفه مازوساز*، حوریه باقری صفحات 187-195
    زمینه و هدف

    تعیین اولویت ها، فرآیندی مهم در مدیریت پژوهشی کشورها به شمار می رود که اهمیت آن بویژه در زمان تخصیص منابع محدود مالی و انسانی دو چندان می شود. رعایت نکردن ارزش ها و اخلاق در تصمیم گیری، موجب وارد شدن آسیب های فراوانی به فرد و جامعه می شود. در این میان ارز ش هایی که مبتنی بر فرهنگ الهی باشد، می تواند نظام تصمیم گیری را بهینه و سالم و ساده سازد. هدف از این پژوهش شناسایی و تعیین اولویت های پژوهشی در حوزه سلامت معنوی است.

    روش ها

    روش پژوهش حاضر با توجه به موضوع و هدف آن، روش کیفی از نوع دلفی کلاسیک است. جامعه آماری در پژوهش حاضر، متخصصین حوزه سلامت معنوی متشکل از پژوهشگران، اساتید دانشگاه ها، مدرسین حوزه های علمیه و نیز بررسی دیدگاه های اندیشمندان فعال در این موضوع بود. از میان جامعه آماری، 40 نفر تعیین شد و روش نمونه گیری مبتنی بر هدف بود. پس از جمع آوری مصاحبه های تخصصی و مطالب سخنرانی های صاحب نظران از روش تحلیل محتوا استفاده شد. همچنین برای تجزیه و تحلیل درصد فراوانی از نرم افزار SPSS و برای تفکیک شاخص ها و تبیین روابط میان دیدگاه های متخصصین نرم افزارMAXQUDA  مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس نتایج به دست آمده از پژوهش حاضر، 15 روش تحقیق مورد نیاز برای انجام پژوهش، 15 مبنای نظری درباره مطالعه سلامت معنوی، 15 خلاء تحقیقاتی پیرامون این موضوع و 12 آسیب اساسی فقدان سلامت معنوی در حوزه های فردی، خانوادگی و اجتماعی از سوی صاحب نظران و نخبگان عرصه سلامت معنوی-اسلامی مطرح شد.

    نتیجه گیری

    نتایج مصاحبه های انجام شده بیانگر این موضوع بود که روش های پژوهش با وجود مزایای بسیار، دارای معایبی نیز هستند. مبانی نظری مهم و اساسی در مطالعه سلامت معنوی حوزه های فلسفه، الهیات، روان‎شناسی، تعلیم و تربیت، جامعه‎ شناسی، حوزه حقوقی و پزشکی است که به زعم صاحب نظران از اهمیت بسزایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، اولویت، پژوهش
  • محمدحسین ایمانی خوشخو، مهدیه شهرابی فراهانی* صفحات 196-205
    زمینه و هدف

    سلامت معنوی به عنوان یکی از مهمترین ابعاد سلامتی انسان، به ماهیت و حقیقت وجودی، حس پذیرش، احساسات مثبت، اخلاقیات، ایمان توحیدی، تقوا، دعا، عبادت، باور به معاد و وارستگی، ارتباط متقابل با پروردگار، دیگران و خویشتن تاکید می نماید. از سوی دیگر انسان همواره در مسیر کشف و معناجویی و جستجو گام برمی دارد. در این میان سفر به عنوان یکی از مصادیق اصلی معنویت، که در آیات و روایات اسلامی هم بسیار بدان تاکید شده است، بستر حرکت و جابه جایی را برای انسان فراهم می کند، که بشر امروز به جهت فرار از زندگی روزمره از آن بهره می جوید. لذا این مسیله مطرح می شود که با توجه به اهمیت سفر در دین اسلام از یک سو و ضرورت تحقق سلامت معنوی از سوی دیگر، سفر چه نقش و جایگاهی در سلامت معنوی انسان دارد.

    روش ها

    در این تحقیق نقش سفر در سلامت معنوی انسان، به شیوه کیفی، روش توصیفی-تحلیلی، با استفاده از منابع کتابخانه ای و مصاحبه با خبرگان انجام گرفته است.

    یافته ها

    نتایج بررسی ها حاکی از این مطلب است که علی رغم مطالعات محدودی که در این حوزه به چشم می خورد، سفر نقش مهمی در تامین سلامت معنوی انسان ایجاد می نماید. سفر در معنای ماهوی خویش مطابق با تاکیدات دین مبین اسلام، عامل مهمی در تحقق مهمترین بعد سلامتی انسانی، یعنی سلامت معنوی است که با تحلیل مولفه های آن قابل بررسی است.

    نتیجه گیری

    سفر با تاکید بر محور حرکت و ارتباطات، عامل مهمی در تعامل انسان با خویشتن، محیط و دیگر انسان ها به شمار می رود، که در نتیجه ارتباط طولی با خالق هستی و در مسیر تعالی محقق می گردد.

    کلیدواژگان: سفر، معنویت، سلامت معنوی، انسان
|
  • Mohammad Sahraei, Gholamhossein Meftahi, Hedayat Sahraei* Pages 139-147
    Background and Aim

    Chronic stress can reduce cognitive functions including short-term memory. Regulating caloric intake reduces the effects of chronic stress. Fasting, which is an important feature of spiritual health, is one of the ways to control calorie intake.

    Methods

    Twenty volunteers (6 females and 14 males) were included in the study after the initial examination and ensuring that there was no mental or underlying illness. The passat test was taken two days before Ramadan. The variables are the variables of general mental health, reaction speed, constant attention, cognitive error, and mental fatigue. Saliva samples were taken to determine the level of cortisol and the weight of the volunteers was recorded. The same tests were performed two days after Ramadan.

    Results

    Saliva concentration of all individuals at the beginning of Ramadan was lower than at the end (P<0.05). General mental health of individuals increased after Ramadan (P<0.05). Also, response time, continuous attention, cognitive error, and mental fatigue improved after Ramadan compared to before, which was statistically significant (P<0.05). The participants' weight had decreased by 1400±200 g at the end of Ramadan.

    Conclusion

    This study showed that despite the increase in cortisol concentration due to fasting, all cognitive indicators in fasting people had improved and, therefore, Islamic fasting as an important indicator of spiritual health can help improve cognitive health.

    Keywords: Cognitive Error, General Mental Health, Fasting, Mental Fatigue, Spiritual Health
  • Aazam Soltaninejad*, Mahmoud Baghbanian, Zahra Namjou, Fatemeh Fathi, Fatemeh Sadr, Zahra Soltani, MohammadSina Jafarian, Mehdi Shomali Ahmadabadi, Mohammad Adham Pages 148-157
    Background and Aim

    Inflammatory bowel disease (IBD) is influenced by diet, stress, and lifestyle and is spreading globally. Severe physical symptoms, anxiety, and depression in this disease have caused the ineffectiveness of medical treatments. This study aimed to investigate the relationship between spiritual health and spiritual intelligence with the quality of life of patients with IBD in Yazd.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on IBD patients in Yazd city. The inclusion criteria were being over 18 years old, willing to participate in the study, having a history of ulcerative colitis or Crohn's disease for more than 6 months, and not having cognitive disorders. Patients with irritable bowel syndrome were not included in the study. The data was collected by convenience sampling and using four questionnaires including demographic, King's Spiritual Intelligence Self-Report Inventory, Polotzin and Ellison's spiritual health questionnaire, and quality of life questionnaire (SF-36). SPSS version 26 was used for data analysis.

    Results

    A total of 336 patients (87.5% response rate) were entered into the study. The mean quality of life scores was significantly higher in affected women and patients over 50 years old (P<0.05). The mean score of spiritual intelligence was insignificantly higher in female patients and patients aged between 30 and 40 years. The spiritual health means score was significantly higher in female patients and patients aged over 50 years. Quality of life had a significant positive correlation with Spiritual health (r=0.39) and with spiritual intelligence (r=0.20) (P<0.001).

    Conclusion

    Female patients had higher quality of life, spiritual intelligence, and spiritual health. Quality of life had a significant positive correlation with Spiritual health and spiritual intelligence. It is recommended to conduct more studies on the impact of spirituality on the quality of life in other chronic diseases.

    Keywords: Spiritual Intelligence, Spiritual Health, Inflammatory Bowel Disease, Quality of Life, Spirituality
  • Nasir Javidi, Hassan Abolghasemi* Pages 158-168
    Background and Aim

    The purpose of the research was to explain emotion management as a powerful tool in education and therapeutic interventions from a scientific and Islamic point of view. In this research, concepts related to emotion such as definitions of emotion, dimensions of emotion, emotional intelligence, regulation, and management of emotion, the relationship between emotion management, and spirituality, emotion management "anger" from the perspective of the verses of the Holy Quran and traditions and strategies for emotion management from the perspective of Islam were discussed. Managing and regulating emotion is one of the skills that, if realized, will reduce harm, increase health, and especially improve spiritual health in a person.

    Methods

    This is a review study. The studied society was the theories, views, and researches conducted in the field of the subject, which were searched with the keywords: emotion, management, treatment, education, and intervention. The sources used were the Holy Quran, books in the field of Islamic sources, and scientific articles related to this topic. ScienceDirect, Scopus, SID, Iranmedex, Magiran, Medline, and Proquest databases were used in this research.

    Results

    The solutions proposed in this article from an Islamic point of view were 6 factors, which include sublimation, changing position as a place factor, role-playing, patience as a time factor, emotional discharge in a safe space (Catharsis), and physiological change (Physiological change). Also, in this research, the necessity of emotional regulation and management was brought up in the two fields of education and therapy.

    Conclusion

    In this research, the topic of emotion management was analyzed from a scientific point of view and according to the religion of Islam and verses and traditions, as a result of which a 6-factor model of emotion regulation and management strategies was presented according to verses and traditions. Emotion management and regulation helps a person to evaluate how and when emotion occurs in situations and the amount of emotional projection is proportional to the amount of stimulus. Many unfortunate events, crimes, accidents, and physical and mental injuries are the result of problems in emotion management skills, and in fact, mastering emotion management tools will have the aspect of preventing harm in society. At the same time, the solutions of Islam are very scientific and practical and can be implemented in life situations.

    Keywords: Management, Emotion, Regulation, Education, Treatment, Islam
  • Seyed Alireza Marandi, MohammadAli Mohagheghi, Hassan Abolghasemi*, Mehdi Abbaszadeh, Siavash Lajevardi Pages 169-181

    As approved by the World Health Organization, spiritual health is one of the four dimensions of health (physical, mental, social, and spiritual). Many countries have noticed this health dimension and have introduced it in the fields of education, research, and healthcare services. However, this important dimension of health in our country has not been given serious and detailed attention so far. This is despite the fact that the dimension of spirituality, from the perspective of Islam, is the deepest dimension of human existence and can have the greatest and most profound effects on other dimensions of human existence. Based on this concern, it has been more than ten years since the Academy of Medical Sciences of the Islamic Republic of Iran established the "Islamic Spiritual Health Group" and has made prominent thinkers from the university and the seminary a member of the group, and it has done important and effective activities including conducting research and authoring books, writing scientific articles and textbooks, publishing journals, holding conferences, seminars and scientific workshops, scientific collaborations with other institutions, etc. This article aims to briefly explain Islamic spiritual health, introduce the activities of the Islamic Spiritual Health Group of the Academy of Medical Sciences of the Islamic Republic of Iran, and most importantly, transfer the experiences of more than a decade of managing this field to the institutions, thinkers and those concerned in the field of spiritual health.

    Keywords: Health, Spirituality, Spiritual Health, Islam, Academy of Medical Sciences
  • Gholamreza Poorheidari*, Mojtaba Khajeazad Pages 182-186
    Background and Aim

    Spiritual health is a common field in human health from both a conventional point of view which is based on positivism and is introduced by the world health organization (WHO) and another point of view which is not limited to materialism and physical experience and is based on the Islamic view of the universe and also common sense and human wisdom.

    Methods

    In the present study, we are looking for the position of spiritual health in the health as a whole regarding all four dimensions of mankind's existence, i.e. physical (vegetable), emotional (animal), rational (angelical), and spiritual (divine) dimensions in the later view.

    Results

    Although, Spiritual health can be equalized to health in all three non-physical existential dimensions i.e. emotional, rational, and divine dimensions, but, spiritual health, in a more precise view, is just limited to health in only the divine dimension of mankind. However, physical, psychological, social, and spiritual health, recognized by WHO, is only promoted when it is accompanied by a more complete recognition of existential dimensions, for meeting all needs of human beings, health.

    Conclusion

    Overall, it can be concluded that spiritual health is just limited to health in only the divine dimension of mankind.

    Keywords: Spiritual Health, Four Dimensions of Human Existence, Physical, Emotional, Rational, Divine
  • Abolqasem Isamorad, Atefeh Mazusaz*, Hourieh Bagheri Pages 187-195
    Background and Aim

    Prioritization is an important process in the research management of countries, which is doubly important, especially when allocating limited financial and human resources. Failure to observe the values and ethics in decision-making causes great harm to the individual and society. Meanwhile, values based on divine culture can optimize the decision-making system and make it healthy and simple. The purpose of this study is to identify and determine research priorities in the field of spiritual health.

    Methods

    The method of the present study is a classical Delphi qualitative method according to its subject and purpose. The statistical population in the present study is experts in the field of spiritual health from researchers, university professors, seminary, and the views of thinkers in this field. From the statistical population, 40 people have been identified, whose proportions have been adjusted and the sampling method has been purpose-based. After collecting through the content analysis method, SPSS software was used to analyze the frequency percentage and MAXQUDA software was used to separate the indicators and explain the relationships between the experts' views.

    Results

    Based on the results, 15 Required research methods, 15 theoretical bases in the study of spiritual health, 15 research gaps on the subject of spiritual health, and 12 major harms of lack of spiritual health in the individual, family, and social spheres by experts and elites in the field of Islamic spiritual health were raised.

    Conclusion

    The results of the interviews showed that research methods, despite their many advantages, also have disadvantages. Main theoretical foundations in the study of spiritual health include the field of philosophy and theology, psychology and education, sociology, law, and medicine, which are of great importance according to experts.

    Keywords: Spiritual Health, Priority, Research
  • MohammadHossein Imani Khoshkhoo, Mahdieh Shahrabi Farahani* Pages 196-205
    Background and Aim

    Spiritual health, as one of the most important aspects of human health, emphasizes the nature and truth of existence, a sense of acceptance, positive emotions, ethics, monotheistic faith, piety, prayer, worship, belief in resurrection, mutual relationship with God, others, and oneself. On the other hand, human beings are always on the path of discovery and meaning-seeking. In the meantime, traveling as one of the main examples of spirituality, which is emphasized a lot in Islamic verses and traditions, provides a platform for human movement, which humans use today to escape from everyday life. Therefore, this question is raised considering the importance of travel in Islam on the one hand and the necessity of realizing spiritual health on the other hand, what is the role of travel on spiritual health?.

    Methods

    In this research, the role of travel in tourist spiritual health has been performed in a qualitative manner, descriptive-analytical method, using library resources and interviews with experts.

    Results

     The results of the studies indicate that despite the limited studies in this field, travel plays an important role in ensuring human spiritual health. Traveling in its essential meaning, according to the emphasis of the religion of Islam, is a substantial factor in realizing the most important dimension of human health i.e spiritual health which can be analyzed by its components.

    Conclusion

    Emphasizing the axis of movement and communication, travel is considered an important factor in human interaction with the self, the environment, and other human beings, which results in longitudinal communication with the Creator of the universe and on the path to excellence.

    Keywords: Travel, Spirituality, Spiritual Health, Human