فهرست مطالب

تحقیقات آفات گیاهی - سال سیزدهم شماره 3 (پاییز 1402)

فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی
سال سیزدهم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید علی اصغر فتحی* صفحات 1-15
    کشت گیاهان پوششی یکی از روش های رایج در مدیریت زیستگاه برای افزایش تنوع بندپایان مفید است. در پژوهش حاضر تاثیر کشت گیاهان پوششی بین ردیف های درختان گلابی، Pyrus communis L.، در تراکم جمعیت و میزان خسارت پسیل گلابی، Cacopsylla pyricola (Förster)، و دشمنان طبیعی آن روی درختان گلابی طی دو سال متوالی 1401 و 1402 بررسی شد. گیاهان پوششی مورد آزمایشی شامل (1) شبدر قرمز، Trifolium pratense L.، (2) رزماری، Rosmarinus officinalis L. ، (3) کلزا، Brassica napus L.، (4) کشت مخلوط شبدر-رزماری-کلزا و (5) شاهد فاقد گیاهان پوششی بودند. نتایج نشان دادند که کمترین تراکم تخم ها، پوره ها و حشرات کامل پسیل گلابی و نیز درصد برگ ها و میوه های دارای علایم خسارت پسیل به ازای یک شاخه 30 سانتی متری در کرت های حاوی کشت مخلوط شبدر-رزماری-کلزا مشاهده شد. همچنین، بیشترین فراوانی کل شکارگرها در کرت های حاوی کشت مخلوط شبدر-رزماری-کلزا ثبت شد. در بین شکارگرهای جمع آوری شده گونه های Anthocoris nemoralis (Fabricius)، Orius niger (Wolff)، Hippodamia variegata (Goeze)، Chrysoperla carnea (Stephens) و Episyrphus balteatus De Geer به ترتیب فراوانی بیشتری داشتند. بیشترین مقدار شاخص تنوع شانون (22/2H =  در سال 1401 و 20/2 در سال 1402) و شاخص یکنواختی پیلو (96/0 J' =  در هر دو سال مورد آزمایش) برای ترکیب گونه های شکارگر پسیل گلابی در کرت های حاوی کشت مخلوط شبدر-رزماری-کلزا محاسبه شد. بنابراین، می توان نتیجه گیری کرد که کشت مخلوط شبدر-رزماری-کلزا بین درختان گلابی موجب افزایش تنوع و فراوانی شکارگرها و کاهش جمعیت پسیل گلابی می شود.
    کلیدواژگان: پسیل، تنوع زیستی، حفاظت، دشمنان طبیعی، کشاورزی پایدار
  • فائزه باقری*، زهرا نوری ده بزرگ صفحات 17-26
    با توجه به استفاده بی رویه از آفت کش های شیمیایی که منجر به مشکلاتی مانند مقاومت آفات به آفت کش ها و طغیان آنها شده است، استفاده از ترکیبات کم خطر جایگزین مانند استفاده از عصاره های گیاهی می تواند مورد توجه قرار گیرد. در این پژوهش اثر کشندگی عصاره گیاه استبرق (Aiton)  Calotropis procera به روش تماسی (غوطه وری برگ) روی مراحل مختلف زیستی (پوره سن یک و حشره کامل) سفید بالک گلخانه بررسی شد؛  همچنین اثر دورکنندگی تیمار مورد مطالعه در دو بازه زمانی شش و 24 ساعته روی حشرات کامل آن سنجش شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج غلظت از عصاره گیاهی در چهار تکرار و در هر تکرار 20 فرد از مراحل زیستی هم سن (برای آزمایش کشندگی) و 50 حشره کامل هم سن (برای آزمایش دورکنندگی) در غلظت های مختلف انجام شد. در این آزمایش ها سفید بالک های گلخانه در مرحله زیستی پوره سن یک، 24 ساعت بعد از تیمار و مرحله زیستی حشره کامل، 72 ساعت بعد بررسی شدند. غلظت کشنده 50 درصد روی پوره سن یک و حشره کامل به ترتیب 110/8805 و 697/7281 میلی گرم بر لیتر محاسبه شد. بنابر نتایج، عصاره مذکور ترکیبی کشنده روی پوره سن یک و حشره کامل سفید بالک گلخانه بود. همچنین غلظت دورکننده 50 درصد این عصاره روی حشره کامل برابر با 593/1902 میلی گرم بر لیتر برآورد شد. همچنین این ترکیب برای حشرات کامل سفید بالک گلخانه بطور معنی داری دورکننده بود. نتایج حاصل بیانگر آن است که با افزایش غلظت، میزان تلفات و دورکنندگی نیز افزایش می یابد و این عصاره دارای خاصیت حشره کشی و دورکنندگی می باشد.
    کلیدواژگان: حشره کشی، دور کنندگی، Calotropis procera، Trialeurodes vaporariorum
  • مائده رئوفی، سید علی صفوی*، مهدی محمودیان صفحات 27-42
    قارچ بیمارگر حشراتBeauveria bassiana  یک عامل کنترل بیولوژیک مهم و جهانی است که برای کنترل بسیاری از آفات مهم مثل شته مومی کلم Brevicoryne brassicae استفاده می شود. محدودیت عمده استفاده از این قارچ، پایداری محیطی برای شروع همه گیری در جمعیت های میزبان حساس است. در پژوهش حاضر، کشندگی دو جدایه از قارچ بیمارگر حشرات B. bassiana روی حشرات کامل و پوره های سن دوم شته مومی کلم و پایداری قارچ بیمارگر حشرات و فرمولاسیون نانوکامپوزیت آن در برابر اشعه UV-C بررسی شد. مقدار LC50 جدایه WE209 در ماده های بالغ شته مومی کلم برابر با 105×5/2 و در جدایه WE277، 104×8/9 اسپور بر میلی لیتر به دست آمد. مقادیر LC50 قارچ روی پوره سن دوم شته به ترتیب 105×4/6 و 105×2/3 اسپور بر میلی لیتر بوده است. درصد جوانه زنی اسپورهای قارچ هنگامی که 2 و 3 ساعت در برابر اشعه فرابنفش قرار داشتند، در جدایه WE209 در هر دو زمان برابر با صفر و در جدایه WE277 این مقدار به ترتیب 32% و 6% بود. در حالی که در فرمولاسیون نانوکامپورزیت مبتنی بر قارچ این مقادیر به ترتیب برای جدایه WE209، 37 % و 12% و برای جدایه WE277، 65 % و 38% بودند. این نتایج نشان داد که فرمولاسیون نانوکامپوزیت قارچ بیمارگر B. bassiana مبتنی بر مونت موریلونیت/ثعلب با پوشش اسپورهای قارچ از آن در برابر اشعه فرابنفش محافظت کرده و پایداری آن را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: اشعه UV-C، شته مومی کلم، قارچ بیمارگر حشرات، کنترل بیولوژیک، نانوکامپوزیت
  • مریم الهی، مهدی حسن پور* صفحات 43-61
    در این تحقیق، پارامترهای زیستی و رشد جمعیت شته سبز هلو،  Myzus persicaeپرورش یافته روی دو رقم فلفل الگانت و جلاپینو در دو نوع سامانه کشت خاکی و هیدروپونیک و واکنش تابعی لاروهای سن سوم بالتوری سبز Chrysoperla carnea نسبت به این آفت در دمای 2±25 درجه ی سلسیوس، رطوبت نسبی 5±65 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی مورد بررسی قرار گرفت. بیشترین مقدار نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r) و نرخ خالص تولیدمثل (R0) شته روی رقم جلاپینو در کشت خاکی (به ترتیب 281/0 بر روز و 89/62 بر نسل) و کمترین مقدار آن ها روی رقم الگانت در کشت هیدروپونیک (به ترتیب 174/0 بر روز و 14/34 بر نسل) محاسبه شد. واکنش تابعی لارو سن سوم شکارگر نسبت به پوره های این آفت در تمام تیمارها از نوع دوم به دست آمد. نرخ حمله (a) شکارگر در تیمارهای مختلف بین 0422/0 تا 0674/0 بر ساعت و زمان دستیابی (Th) آن بین 1915/0 تا 2191/0 ساعت متغیر بود. نتایج نشان داد که رقم جلاپینو در کشت خاکی به علت دارا بودن بیشترین میزان r رقم مطلوب تری برای نشوونما و تولیدمثل شته سبز هلو به حساب می آید. در مقابل، رقم الگانت در کشت هیدروپونیک به دلیل دارا بودن کمترین میزان r از مطلوبیت کمتری برای شته سبز هلو برخوردار است. همچنین، با توجه به پارامترهای واکنش تابعی، به نظر می رسد ارقام الگانت و جلاپینو در کشت هیدروپونیک در مقایسه با کشت خاکی از کیفیت مناسب تری برای اعمال کنترل بیولوژیک روی این آفت برخوردار می باشند.
    کلیدواژگان: ارقام فلفل، برهم کنش شکار- شکارگر، بالتوری سبز، سامانه کشت، شته سبز هلو
  • مولود غلام زاده چیتگر*، ابوذر ابوذری، شهرام شاهرخی خانقاه صفحات 63-75

    زنجرک Orosanga japonicus (Melichar)  با مکیدن شیره گیاهی و ترشح میزان زیادی مواد قندی روی برگ ها، موجب جلب قارچ دوده و سیاه شدن برگ، میوه و سرشاخه ها می شود. اطلاع از روش های پایش و کنترل با استفاده از ابزارهای جلب کننده، با توجه به عدم شناخت کافی از رفتار زنجرک O. japonicus  ضروری به نظر می رسد. بنابراین، طی سال های 1400 و 1401 جلب شوندگی زنجرک به کارت های چسبنده با رنگ های سفید، زرد، قرمز، آبی و سبز و نیز به تله های نوری با لامپ های کم مصرف از طیف های مختلف نور فرابنفش، سفید، زرد، قرمز و سبز از زمان شروع تا پایان فعالیت آن در باغ مرکبات مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج، حشرات کامل زنجرک O. japonicus  در تله نوری فرابنفش با میانگین های 7/89±3/1437 و2/18± 6/299 عدد به ترتیب در سال های اول و دوم بررسی، نسبت به سایر رنگ های لامپ های به کار رفته بیشترین جلب و شکار را نشان دادند. همچنین، جلب شوندگی زنجرک به کارت های سفید و آبی رنگ به ترتیب با میانگین های 3/5±5/24 و 1/2±1/17 در دو سال بررسی، نسبت به کارت های رنگی سبز، قرمز و زرد بیشتر بود. این اطلاعات اولیه پایش جمعیت می تواند راهگشای مدیریت زنجرک O. japonicus در آینده باشد.

    کلیدواژگان: پایش جمعیت، تله، زنجرک، مرکبات
  • سجاد دلیر، مصطفی خنامانی* صفحات 77-89
    کنه شکارگر Amblyseius swirskii Athias-Henriot یکی از مهمترین عوامل مهار زیستی مورد استفاده در برنامه کنترل بیولوژیک بسیاری از آفات می باشد. به هر حال قبل از به کارگیری دشمنان طبیعی در برنامه کنترل بیولوژیک، دانستن چگونگی کارایی آن عوامل زیستی ضروری است. در این پژوهش نرخ شکارگری سن-مرحله رشدی دوجنسی کنه شکارگر A. swirskii روی تریپس غربی گل Frankliniella occidentalis (Pergande) در شرایط آزمایشگاهی با دمای 1± 25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±60 درصد و دوره نوری16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی تعیین شد. میانگین و خطای معیار پارامترهای شکارگری با استفاده از روش بوت استرپ تخمین زده شد. بر اساس نتایج به دست آمده، نرخ شکارگری سنی-مرحله رشدی (Cxj) ماده بالغ شکارگر بیشتر از سایر مراحل رشدی بود. برای مراحل غیر شکارگری (تخم و لارو)، نرخ شکارگری صفر بود. نرخ خالص شکارگری (C0)، میانگین تعداد شکار مصرف شده توسط هر فرد شکارگر در تمام طول عمر، روی تریپس گل 25/159 شکار/شکارگر بود. علاوه بر این، نرخ متناهی شکارگری (ω) و نرخ پایدار شکارگر (Ψ) به ترتیب 635/2 شکار/شکارگر/ روز و 208/2 شکار/شکارگر/ روز بود. مقدار نرخ تبدیل (Qp)، میانگین تعداد شکار مورد نیاز برای تغذیه به منظور تولید یک نتاج، برابر با 39/8 شکار بود. نتایج به دست آمده در این پژوهش می تواند اطلاعات مهمی در طراحی یک برنامه جامع برای کنترل تریپس غربی گل توسط کنه شکارگر  A. swirskii روی محصولات فراهم آورد.
    کلیدواژگان: کنترل بیولوژیک، نرخ شکارگری، نرخ متناهی شکارگری، Frankliniella occidentalis
  • زبیده حسین نژاد، جبراییل رزمجو*، سید علی اصغر فتحی، بهرام ناصری صفحات 91-102

    شته جالیز، Aphis gossypii Glover یکی از مهم ترین شته های خسارت زا در مزارع و گلخانه های فلفل می باشد که به دلیل پراکنش وسیع و گستره میزبانی زیاد، از اهمیت اقتصادی ویژه ای برخوردار است. در این تحقیق پارامترهای زیستی و تولید مثلی شته جالیز روی دو رقم فلفل (پولانو و پاپریکا) تیمار شده با هورمون گیاهی اسید سالیسیلیک در شرایط آزمایشگاهی (دمای 25±2 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 65±5 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی) قرار گرفت. بر اساس نتایج، استفاده از اسید سالیسیلیک در هر دو رقم مورد بررسی، تاثیر معنی داری بر بیشتر پارامترهای دموگرافیک شته جالیز در مقایسه با شاهد (محلول پاشی با آب مقطر) داشت و طول عمر، طول چرخه زیستی، طول دوره پوره زایی، زادآوری و زنده مانی شته جالیز را کاهش داد. کمترین و بیشترین طول عمر به ترتیب 91/5 روز (تیمار اسید سالیسیلیک در رقم پاپریکا) و 25/10 روز (تیمار شاهد در رقم پوبلانو) بود. همچنین کاربرد این هورمون تاثیر بسزایی در کاهش پارامترهای نرخ ناخالص تولیدمثل (GRR)، نرخ خالص تولیدمثل (R0)، نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r)  و نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ) آفت داشت. حداقل و حداکثر مقدار r، در تیمار اسید سالیسیلیک رقم پاپریکا و تیمار شاهد رقم پوبلانو (به ترتیب 2570/0 و 4046/0 بر روز) به دست آمد. بنابراین، استفاده از اسید سالیسیلیک می تواند پارامترهای زیستی و زادآوری شته جالیز را روی فلفل به میزان قابل توجهی کاهش دهد و در برنامه های مدیریت تلفیقی این شته به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: اسید سالیسیلیک، پارامترهای زیستی، جدول زندگی، شته جالیز
|
  • S. A. A. Fathi * Pages 1-15
    Sowing cover crops is one of the agricultural practices in habitat management for enhancing the diversity of beneficial arthropods. In this study, the impact of sowing cover crops between the lines of pear trees, Pyrus communis L., was assessed on the densities and damage of the pear psylla, Cacopsylla pyricola (Förster), and natural enemies on the pear orchards over two growing seasons (2022 and 2023). Experimental cover crops were (1) red clover, Trifolium pratense L., (2) rosemary, Rosmarinus officinalis L., (3) canola, Brassica napus L., (4) mix cultivation clover-rosemary-canola, and (5) absence of cover crops (as control). The results indicated that the lowest densities of the eggs, nymphs, and adults, and the percent of infested leaves and fruits of the pear psylla per 30-cm branch were observed in the plots with mixed cultivation of clover-rosemary-canola. Moreover, the highest total abundance of predators was recorded in the mix of clover-rosemary-canola plots. Among the collected natural enemies, Anthocoris nemoralis (Fabricius), Orius niger (Wolff), Hippodamia variegata (Goeze), Chrysoperla carnea (Stephens), and Episyrphus balteatus De Geer, respectively indicated the higher abundance. The greatest values of the Shannon diversity index (H΄ = 2.22 in 2022 and 2.20 in 2023) and the Pielou's evenness index (J' = 0.96 in two years) for the combination of predators were calculated in the mix clover-rosemary-canola plots. Therefore, it could be concluded that cultivating of the mix clover-rosemary-canola between pear trees results in the rise of diversity and abundance of predators and the reduction of pear psylla.
    Keywords: Psylla, biodiversity, Conservation, natural enemies, sustainable agriculture
  • F. Bagheri *, Z. Nouri Dehbozorg Pages 17-26
    Indiscriminate use of chemical insecticides has caused the outbreak and resistance of pests. Plant extracts can be a suitable alternative to common pesticides today. In this research, the lethality effect of Calotropis procera plant extract was tested by the contact method (leaf dipping) on different biological stages (first-instar nymphs and adults) on the greenhouse whiteflies, as well as the repellent effect of the extract on same-age adults in two times, consist of six and 24 hours after treatment. The experiment was conducted based on a completely randomized design with five concentrations of plant extract in four replications and 20 same-aged individuals in each replicate (for the lethality test (and 50 same-age adults (for the repellency test (in different concentrations. In these experiments, mortality of first instar nymphs was checked after 24 and after 72 hours for adult forms. The lethal concentration of 50% on the first instar nymphs and adults were 8805.110 and 7281.697 mg/L, respectively. According to the results, this extract was a lethal compound for both tested instars of greenhouse whitefly. Also, the repellent concentration of 50% of this extract was estimated at 1902.593 mg/L in adults. The repellency effect was also significant. The results show that with an increase in concentration, mortality and repellency will increase and this extract has insecticidal and repellency properties.
    Keywords: Calotropis procera, Insecticide, Repellent, Trialeurodes vaporariorum
  • M. Raoofi, S. A. Safavi *, M. Mahmoudian Pages 27-42
    The entomopathogenic fungus Beauveria bassiana is an important and universal biological control agent that is used to control many important pests such as cabbage aphid Brevicoryne brassicae. Main limitation of the use of this fungus is environmental persistence to initiate epidemics in susceptible host populations. In this research, the lethal effects of two isolates of the entomopathogenic fungus on adults and second instar nymphs of cabbage aphid and the stability of the entomopathogenic fungus and its nanocomposite formulation against UV-C radiation were investigated. The LC50 value of the cabbage aphid adults was equal to 2.5×105 in WE209 isolate and 9.8×104 spores/ml in WE277 isolate. The LC50 values in the second instar nymphs were 6.4×105 and 3.2×105 spores/ml, respectively. Spore germination after 2 and 3 h exposure to ultraviolet radiation equals to zero for both times in WE209 isolate and 6 and 32%, respectively in WE277 isolate. However, these values were 12% and 37% for WE209 and 65% and 38%, respectively for WE277 base on nanocomposite. These results showed that the nanocomposite of the entomopathogenic fungus B. bassiana based on montmorillonite/salep can be effectively used to increase the stability and as a result, increasing the virulence of the fungus.
    Keywords: biological control, cabbage aphid, Entomopathogenic fungus, Nanocomposite, UV-C radiation
  • M. Elahi, M. Hassanpour * Pages 43-61
    In this study, the biological and population growth parameters of the green peach aphid, Myzus persicae Sulzer and the functional response of the green lacewing Chrysoperla carnea Stephens were investigated on two pepper cultivars (Jalapeno and Elegant) in two soil and hydroponic cultivation systems at 25±2 ˚C, 65±5 % RH and 16:8 (L:D) h. The highest values of intrinsic rate of increase (r) and net reproductive rate (R0) of the aphid were estimated on Jalapeno in soil cultivation (0.281d-1 and 62.89 per generation, resp.) and the lowest values were on Elegantin in hydroponic cultivation (0.174 d-1 and 34.14 per generation, resp.). The third instar larvae of C. carnea exhibited functional response type II on all treatments. The attack rate (a) of predator varied from 0.0422 to 0.0674 h-1 and handling time (Th) ranged from 0.1915 to 0.2191 h on different treatments. The results revealed that cultivar Jalapeno in soil cultivation system, with the highest r value, is a relatively desirable cultivar for the growth and feeding of M. persicae. In contrast, cultivar Elegant in hydroponic cultivation system with the lowest value of r is less desirable for M. persicae. Also, according to the results of functional response, Elegant and Jalapeno in hydroponic cultivation, compared to the soil cultivation system, have more suitable quality for biological control of this pest.
    Keywords: Common green lacewing, cultivation system, green peach aphid, pepper cultivars, predator-prey interaction
  • M. Gholamzadeh Chitgar *, A. Abouzari, Sh. Shahrokhi Khaneghah Pages 63-75

    The leafhopper, Orosanga japonicus )Melichar( upon sucking sap from the plant deposits a lot of honeydew on the leaves, attracts sooty mold, and blackens the leaves, fruits and branches. The use of monitoring and control methods is an urgent need because of lack of knowledge on the behavior of O. japonicus. Therefore, during the years 2021 and 2022, the attraction of this leafhopper was investigated to the sticky cards with various colors including white, yellow, red, blue, and green. Similarly, the light traps equipped with energy-efficient lamps of different spectrums such as UV, white, yellow, red, and green light was also considered for this investigation. The experiments were performed from the onset up to the end of this insect’s activity in citrus orchards. According to the results, O. japonicus adults were attracted and captured mostly by the UV light traps with means of 1437.3±89.7 and 299.6±18.2 in the first and second years of survey, respectively in comparison with other lamp colors used. On the other hand, the attraction of the leafhopper to the cards showed that the white and blue cards attracted more insects with means of 24.5±5.3 and 17.1±2.1 respectively in two-year of survey, compared to green, red, and yellow cards used. This preliminary information on population monitoring of this pest may pave the path for future management of O. japonicus.

    Keywords: Citrus, leafhopper, population monitoring, Trap
  • S. Dalir, M. Khanamani * Pages 77-89
    Amblyseius swirskii Athias-Henriot is one of the major biological control agents used in biological control programs for a variety of pests. However, before using a natural enemy in a biocontrol program, it is essential to know its effectiveness. In this study, the age-stage, two-sex predation rate of A. swirskii was determined on Frankliniella occidentalis (Pergande) under laboratory conditions at 25 ± 1 °C, relative humidity of 60 ± 5%, and a 16: 8 h (L: D) photoperiod. The means and standard errors of the predation parameters were estimated using the bootstrap resampling procedure. According to the obtained results, the age-stage specific predation rate (cxj) of female adulte of the predator was higher than the other stages. Their predation rates were zero for the non-predatory stages (e.g., egg and larva). The value of net predation rate (C0), the mean number of prey consumed by an average individual predator during its entire life span, on F. occidentalis was 159.25 preys/predator. In addition, the value of finite predation rate (ω) and stable predation rate (Ψ) were 2.635 preys/predator/day and 2.208 preys/predator, respectively. The value of transformation rate (Qp), the mean number of prey that a predator needs to consume to produce an offspring, was 8.39 prey. Consequently, the obtained results in this study could provide important information in the design of a comprehensive program for controlling F. occidentalis by predatory mite, A. swirskii on crops.
    Keywords: biological control, finite predation rate, Frankliniella occidentalis, Predation rate
  • Z. Hoseinnejad, J. Razmjou *, S. A. S. Fathi, B. Naseri Pages 91-102

    The melon aphid, Aphis gossypii Glover is one of the most important pests in pepper fields and greenhouses, which is of special economic importance due to its wide distribution and large host range. In this research, biological and reprodutive parameters of A.gossypii on two pepper cultivars (Poblano and Paprika) treated with salicylic acid, were investigated at laboratory conditions (25 ± 2 ˚C, 65 ± 5 % RH, and a photoperiod of 16L: 8D h). According to the results, the use of salicylic acid in both cultivars had a significant effect on most of the demographic parameters of the A.gossypii, compared to the control (spraying with distilled water) and decreased its life span, life cycle length, and Survival. The lowest and highest lifespan were 5.91 days (salicylic acid treatment in Paprika) and 10.25 days (control treatment in Poblano), respectively. Also, the use of this hormone had a significant effect on the reducing gross reproductive rate (GRR), net reproductive rate (R0), intrinsic rate of increase (r), and finite rate of increase (λ) of the aphid. The minimum and maximum values of r  were obtained in salicylic acid treatment on Paprika and control treatment on Poblano (0.2570 and 0.4046 d-1 respectively). So, salicylic acid can considerably reduce biological and reprodactive parameters of A.gossypii in pepper and can be used in integrated pest management programs of melon aphid.

    Keywords: Biological parameters, Life table, melon aphid, Salicylic acid