فهرست مطالب

علوم حرکتی و رفتاری - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 17، تابستان 1401)

مجله علوم حرکتی و رفتاری
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 17، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا آقایی بجستان، محمدمهدی امینی*، زهرا منصورجوزان صفحات 99-107

    هدف از انجام پژوهش حاضر مقایسه ضربه مینی گلف در بازیکنان مبتدی و ماهر و تجزیه و تحلیل کینماتیکی آن بود. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و نیمه تجربی وطرح تحقیق از نوع تحقیقات علی - مقایسه ای بود. جامعه ی آماری این تحقیق کلیهی بازیکنان مینی گلف مبتدی وماهر در شهر مشهد بودند.شرکت کنندگان با توجه به محدودیتهای موجود در زمینه ی پردازش داده ها 12 نفر در نظر گرفته شده بودکه در دو گروه 6نفری (مبتدی و ماهر) قرار داده شدند. در این پژوهش از دستگاه آنالیز حرکت که شامل 8دوربین با فرکانس 250 هرتز بود،استفاده شد. برای پردازش اطلاعات ابتدا بخش مورد نیاز از اطلاعات کینماتیک استخراج شد. پس از جمع آوری داده ها ، داده های بدست آمده توسط آزمون تی مستقل و نرم افزارهای Excel ، Spss مورد تجزیه وتحلیل قرا گرفت. نتایج تحقیق حاضر نشان داد تنها بین زاویه ی زانو و حداکثر سرعت خطی پاتر در دو گروه مبتدی و ماهر اختلاف معناداری وجود داشت (05/0≥p) و در سایر متغیرها بین دو گروه اختلاف معناداری وجود نداشت (05/0≤p). بنابراین تنها در متغیرهای محدودی بین بازیکنان ماهر و مبتدی تفاوت وجود داشت اما زمانی که به مقدار میانگین مراجعه شد باز هم تفاوت چشمگیری مشاهده شد. به نظر می رسد برای دستیابی به الگوی مناسب برای بازیکنان مبتدی و آموزش و تمرین بازیکنان ماهر باید شکل الگو به بازیکنان ماهر نزدیک باشد.

    کلیدواژگان: هماهنگی، کینماتیک، مینی گلف، مبتدی، ماهر
  • قاسم بابایی زارچ*، مجتبی خلیلی زارچی، حسن غرایاق زندی، مسیب مظفری دهشیری صفحات 109-121
    هدف

    هدف این کاوش تجربه ها و شیوه های تدریس دبیران تربیت بدنی در دوران همه گیری کرونا بود.

    روش شناسی: 

    روش این مطالعه کیفی- تحلیل محتوا بود. برای این منظور داده ها با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختار یافته و تا زمان اشباع نظری داده ها و با 10 دبیر تربیت بدنی در استان یزد که به صورت هدفمند انتخاب شده بودند، انجام گرفت. همه مصاحبه ها به صورت متن پیاده سازی و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش در 4 بخش آسیب شناسی عدم توجه به درس تربیت بدنی، مشکلات و محدودیت های تدریس، راهکارهای استفاده شده برای تدریس و پیشنهادات برای بهبود وضعیت قرار داده شد.

    بحث: 

    نتایج نشان داد به دلیل اینکه درس تربیت بدنی بارعملی بیشتری دارد تدریس به صورت مجازی و از راه دور با مشکلات زیاد و متنوعی در همه ابعاد همراه است و کیفیت و کارآمدی آموزش حضوری را ندارد. بنابراین ضروری است معلمان با راهکارها و راهنمایی های که به تفصیل در این پژوهش بحث شده است، کیفیت برگزاری کلاس تربیت بدنی را ارتقاء دهند.

    کلیدواژگان: دبیران تربیت بدنی، کرونا، پژوهش کیفی، تجارب زیسته، آموزش مجازی
  • محمد حسینعلی زاده*، سالار فرامرزی، احمد عابدی صفحات 123-132
    مقدمه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه یادگیری عملکردی بر عملکرد حرکتی ظریف و درشت کودکان با تاخیر رشدی انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی بود و از طرح پیشآزمون - پسآزمون و پیگیری با گروه کنترل استفاده شد. به این منظور با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و از بین کودکان 4 تا 6 ساله با تاخیر رشدی شهر تبریز که در مهدکودکها و مراکز پیشدبستانی مشغول به تحصیل بودند تعداد 30 کودک انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. برای جمع آوری اطلاعات ازآزمون غربالگری رشدی DENVER-II که روایی و پایایی آن تایید شده است، استفاده گردید. داده های به دست آمده با آزمون تحلیل واریانس اندازهگیری مکرر و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-22 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده در متغیرهای حرکتی ظریف و درشت نشان داد که بین عملکرد آزمودنیهای گروه آزمایش و کنترل در مرحله پسآزمون و پیگیری تفاوت معنیداری وجود دارد (05/0 > P).

    نتیجه گیری

    بنابراین میتوان نتیجه گرفت که برنامه یادگیری عملکردی، منجر به افزایش عمکرد حزکتی ظریف و درشت در کودکان تاخیر رشدی شده است و از این بسته می توان در توانبخشی و بهبود مهارتهای حرکتی کودکان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: یادگیری عملکردی، کودکان تاخیر رشدی، عملکرد حرکتی ظریف و درشت
  • سلیمه عباسی، فرزانه داوری* صفحات 133-142
    مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر هشت هفته برنامه منتخب اسپارک بر روی خودپنداره بدنی و مهارتهای بنیادی دختران دوره ابتدایی ‏دارای اضافه وزن انجام شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه دختران دارای اضافه وزن مدارس ابتدایی چادگان تشکیل دادند. از این میان نمونه‎ ‎ای ‏به حجم 30 نفر به شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و آزمایش تقسیم شدند. ابزار مورد استفاده در ‏این پژوهش مقیاسفرم کوتاه خودتوصیفی بدنی مارش و همکاران (1998) و آزمون رشد مهارتهای حرکتی درشت -ویرایشدوماولریخ (2000) ‏بود. برای مداخله، گروه آزمایش به مدت 8 هفته برنامه تمرینی اسپارک (سه جلسه 45 دقیقه ای در هفته) را انجام دادند، در حالی که گروه ‏کنترل تنها برنامه های فعالیت بدنی عادی مدارس را داشته و هیچ گونه فعالیت بدنی منظمی انجام نمی دادند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از ‏آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و برای بررسی فرضیه ها از تحلیل کواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که در گروه تمرین اسپارک به ‏طور معناداری قابلیت های مهارتی و بنیادی و خودپندار بدنی و عزت نفس افزایشیافته است. بر اساس یافته های تحقیق حاضر می توان نتیجه ‏گرفت برنامه اسپارک قابلیت توسعه بهتر و مثبت تر نگرش، ظاهر و توانایی های بدنی کلی در دختران ابتدایی دارای اضافه وزن را دارد. ‏
    کلیدواژگان: تمرین اسپارک، خودپنداره بدنی، مهارتهای بنیادی، اضافه وزن، دختران
  • فاطمه کردی* صفحات 143-151
    مقدمه و هدف

    مطابق با دیدگاه سیستم های پویا؛ فرآیند یادگیری، پیشروی خطی مداوم رفتار نیست بلکه تغییرات ناگهانی و غیرمداوم در ‏طول زمان است. بنابراین هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثر آموزش خطی و غیر خطی بر تعادل ایستا و پویای دانش اموزان دختر 7 تا 9 سال ‏بود.

    روش شناسی: 

    در این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون، از بین دانش آموزان دختر 7 تا 9 ساله شهر تهران، 30 ‏دانش آموز دختر به روش در دسترس انتخاب و در دو گروه آموزش غیرخطی و آموزش خطی گرفتند. در مرحله پیش آزمون، تعادل ایستا و ‏پویای شرکت کنندگان مطابق با دستورالعمل آزمون ‏MABC-2‎‏ اندازه گیری شد. بعد از اجرای پیش آزمون، گروه ها به اجرای تمرین مورد نظر ‏در هشت هفته و هر هفته 3 جلسه پرداختند. بلافاصله پس از آخرین جلسه تمرینی، در مرحله پس آزمون تعادل ایستا و پویای شرکت کنندگان ‏مجددا اندازه گیری شد. داده ها به روش تی وابسته و آزمون کوواریانس تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که هم آموزش ‏غیرخطی و هم آموزش خطی باعث بهبود معنی دار تعادل ایستا و پویای دختران 7 تا 9 ساله گردید (05/0‏P ≤‎‏). دیگر نتایج حاکی از تفاوت ‏معنی دار بین گروه آموزش غیرخطی و اموزش خطی در تعادل ایستا و پویا بود و شرکت کنندگان گروه آموزش غیرخطی دارای تعادل ایستا و ‏پویای بهتر بودند.

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج تحقیق حاضر بر اهمیت آموزش غیرخطی در مدارس در بهبود تعادل ایستا و پویای دانش-‏آموزان دختر تاکید دارد و نتایج تاییدی بر رویکرد قیود محور می باشد.‏

    کلیدواژگان: آموزش خطی، آموزش غیرخطی، تعادل ایستا، تعادل پویا، مدارس ابتدایی &rlm
  • فاطمه صادقی جندانی*، اکبر اعظمیان جزی، بنفشه محمدی صفحات 153-161
    مطالعه حاضر با هدف تاثیر تمرینات عملکردی ‏شدید بر توان بی هوازی و خستگی زنان دارای اضافه وزن‏ انجام گرفت. در این مطالعه نیمه ‏تجربی، با طرح پیش آزمون- پس آزمون، از بین زنان دارای اضافه وزن شهر اصفهان، 30 زن دارای اضافه وزن که در باشگاه آرسن مشغول ‏به فعالیت بودند، به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه تمرینات عملکردی شدید و کنترل قرار گرفتند. در مرحله پیش ‏آزمون اندازه گیری های قد، وزن و توان بی هوازی راس ساعت 8 تا 10 صبح در سالن ورزشی باشگاه انجام گرفت. در ادامه، مرحله تمرینی آغاز ‏شد. مرحله تمرینی در هشت هفته و هر هفته سه جلسه در سالن ورزشی باشگاه انجام گرفت که گروه تمرینی به انجام تمرین مورد نظر ‏پرداختند. در این مدت گروه کنترل به فعالیت های روزمره خود پرداختند. در نهایت، 48 ساعت بعد از اتمام مرحله تمرینی، در مرحله پس ‏آزمون، اندازه گیری های مورد نظر باز انجام گرفت. داده ها به روش کوواریانس تحلیل شد. نتایج نشان داد که تمرینات عملکردی شدید در ‏افزایش توان بی هوازی (اوج توان بی هوازی، میانگین توان بی هوازی، حداقل توان بی هوازی) و کاهش خستگی تاثیر معنی داری دارد ‏‏(‏p≤0.05‎‏) و نتایج حاکی بهبود معنی دار این شاخص ها در اثر تمرینات ‏HIFT‏ بود (‏p≤0.05‎‏). به طور کلی نتایج مطالعه حاضر بر اهمیت ‏تمرینات ‏HIFT‏ بر توان بی هوازی و شاخص خستگی زنان دارای اضافه وزن تاکید دارد. با توجه به نتایج تحقیق حاضر پیشنهاد می شود که ‏مربیان از تمرینات عملکردی شدید در بهبود توان بی هوازی و شاخص خستگی زنان اضافه وزن بهره جویند.‏
    کلیدواژگان: تمرینات عملکردی شدید، توان بی هوازی، خستگی، زنان اضافه وزن
  • سارا رهنما*، شهربانو حقیقت صفحات 163-172
    با توجه به تاثیرات منفی روانشناختی کودکان اوتیسم در والدین، پژوهش حاضر با هدف پیش بینی نشانه های اضطراب والدین دارای کودک اوتیسم بر اساس معنویت، باورهای فراشناختی و تنظیم هیجان انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی و از طرح های همبستگی بود. از بین جامعه آماری پژوهش شامل کلیه والدین (مادر و پدر) دارای کودک مبتلابه اوتیسم در شهر شیراز مراجعه کننده به مراکز بهزیستی و دارای پرونده در آموزش وپرور، نمونه ای به تعداد 290 نفر با روش نمونه گیری دردسترس و لحاظ کردن ملاک های ورود و خروج به پژوهش انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، نمودارها و.) و استنباطی (همبستگی و رگرسیون همزمان) برای بررسی ارتباطات بین متغیرهای پژوهش توسط نرم افزار آماری spss-22 تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین معنویت، باورهای فراشناختی و تنظیم هیجان توانایی معناداری برای پیش بینی اضطراب والدین را داشتند. نتایج همبستگی نیز حاکی از رابطه معنادار بین متغیر اضطراب با متغیرهای وابسته بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، پیشنهاد می شود از متغیرهای معنویت، باورهای فراشناختی و تنظیم هیجان در طراحی برنامه های آموزشی و درمانی والدین دارای فرزند اوتیسم استفاده شود.
    کلیدواژگان: افسردگی، اوتیسم، باورهای فراشناختی، تنظیم هیجان، معنویت
|
  • Zahra Aghaee Bejestan, Mohammad Mahdi Amini *, Zahra Mansourjozan Pages 99-107

    The aim of the current research was to compare minigolf shots in beginner and expert players and analyze its kinematics. The present research was applied and semi-experimental and the research design was of causal-comparative research. The statistical population of this research was all the beginner and expert mini-golf players in Mashhad city. According to the limitations in the field of data processing,This is the moment when the putter is at its farthest point in the x direction. This process was done using Matlab software. Then the shoulder, elbow, hip and knee angle variables were calculated as an average and at the moment of impact. Also, the variables of putter speed, displacement and duration of swing of the putter from the moment of preparation to the time of impact were calculated. data collection, the obtained data were analyzed by independent t-test and Excel, Spss software. The results of the present research showed that there was a significant difference between the knee angle and the maximum linear speed of the putter in both beginner and expert groups (p≥0.05) and there was no significant difference in other variables between the two groups (p≤0.05). . Therefore, there was a difference between skilled and beginner players only in limited variables, but when referring to the average value, a significant difference was observed. It seems that the shape of the pattern should be close to that of skilled players in order to achieve a suitable pattern for beginner players and to train and train skilled players.

    Keywords: Coordination, Kinematics, mini golf, beginner, Expert
  • Ghasem Babaei Zarch *, Mojtaba Khalili Zarchi, Hasan Gharayagh Zandi, Mosayeb Mozaffari Pages 109-121
    Introduction & Purpose

    The purpose of this study was to explore the experiences and teaching methods of physical education teachers during the Corona epidemic. The method of this qualitative study was content analysis.

    Methodology

    For this purpose, the data was collected using semi-structured interviews until theoretical saturation of the data with 10 physical education teachers in Yazd province who were purposefully selected. All interviews were implemented in the form of text and analyzed using the qualitative content analysis method.

    Results

    The findings of the research were placed in 4 parts of the pathology of not paying attention to physical education lessons, problems and limitations of teaching, strategies used for teaching and suggestions for improving the situation.

    Conclusion

    The results showed that due to the fact that physical education lessons are more practical, virtual and remote teaching is associated with many and varied problems in all dimensions and does not have the quality and efficiency of face-to-face education. Therefore, it is necessary for teachers to improve the quality of holding physical education classes with the solutions and guidelines that have been discussed in detail in this research.

    Keywords: : Physical Education Teachers, corona, qualitative research, Lived experiences, Virtual Education
  • Mohammad Hosseinali Zade *, Salar Faramarzi, Ahmad Abedi Pages 123-132
    Introduction & Purpose

    The aim of the present study was to The Effectiveness of functional learning Program on Fine and Gross Motor Performance of Children with Developmental Delay.

    Methodology

    The research method was a pretest-posttest quasi-experimental design with follow-up and control group. For this purpose, 30 children were selected by purposeful sampling from 4-6 year-old children with developmental delay in Tabriz who were educated in kindergartens and preschools. They were randomly assigned into two experimental and control groups and participated in the study. The Developmental screening test (Denver-II) was administered on children for screening. Afterwards, a 16-session functional learning Program was performed on the experimental group and the control group did not receive any intervention. Data were analyzed by the repeated measures ANOVA using SPSS- 22.

    Results

    The results indicated that there was a significant difference between the subjects in the experimental group and control group in terms of Fine and Gross performance in post-test and follow up stages (P <0.05).

    Conclusion

    As a result, it can be concluded that a functional learning Program has led to an increase in Fine and Gross Motor performance in children with developmental delays.

    Keywords: functional learning, Children with Developmental Delay, Fine, Gross Motor Performance
  • Salimeh Abbasi, Farzaneh Davary * Pages 133-142
    The present study was conducted with the aim of investigating the effect of eight weeks of ‎Spark program on physical self-concept and basic skills of overweight elementary school girls. The ‎statistical population of the study consisted of all overweight girls of Chadegan primary schools. ‎Among these, a sample of 30 people was selected using the available sampling method and ‎randomly divided into two control and experimental groups. The tools used in this research were ‎Marsh et al.'s short-form physical self-description scale (1998) and Ulrich's gross motor skills ‎development test - second edition (2000). For the intervention, the experimental group did the ‎SPARK exercise program (three 45-minute sessions per week) for 8 weeks, while the control group ‎only had regular school physical activity programs and did not do any regular physical activity. ‎Descriptive statistics (mean and standard deviation) were used to analyze the data, and covariance ‎analysis was used to test the hypotheses. The results showed that in the SPARK training group, skill ‎and fundamental abilities, physical self-concept and self-esteem increased significantly. Based on ‎the findings of the present research, it can be concluded that the SPARK program has the ability to ‎develop better and more positive attitude, appearance and general physical abilities in overweight ‎primary school girls.‎
    Keywords: Spark training, Physical self-concept, fundamental skills, Overweight, girls
  • Fatemeh Kordi * Pages 143-151
    Introduction & Purpose

    In line with the view of dynamic systems; the learning process is not a ‎continuous linear progression of behavior but a sudden and discontinuous change over time. Thus, ‎the purpose of current study was to examine comparison of nonlinear and linear pedagogy on static ‎and dynamic balance in female student 7 to 9 years.

    Methodology

    In semi-experimental study ‎with pre-post test phases, among 7 to 9 year old female students in Tehran, 30 female students were ‎selected by available methods and located non-linear and linear pedagogy groups. In the pre-test ‎phase, the static and dynamic balance of the participants was measured according to the MABC-2 ‎test instructions. After the pre-test phase, the groups performed the exercise in eight weeks and 3 ‎sessions per week.‎‏ ‏Immediately after the last training session, the static and dynamic balance of the ‎participants was measured again in the post-test phase. Data analyzed with paired t test and ‎covariate.

    Results

    The results indicated that both nolinear pedagogy and both linear pedagogy had ‎significant effect on static and dynamic balance of girls 7 to 9 years. Other results indicated that ‎there was significant difference between nonlinear and linear pedagogy in static and dynamic ‎balance and participants in nonlinear groups had better static and dynamic balance.

    Conclusion

    In ‎general, the results of the current study emphasize the importance of nonlinear education in schools ‎in improving the static and dynamic balance of female students and the results are a confirmation ‎of the constraint-led approach. ‎

    Keywords: linear pedagogy, nonlinear pedagogy, Static Balance, Dynamic Balance, Primary School
  • Fatemeh Sadeghi Jondani *, Akbar Azamiyan Jazi, Banafsheh Mohammadi Pages 153-161
    The purpose of the current study was to examine the effect of high intensity functional training on ‎anaerobic power and fatigue of overweight women. In this semi-experimental study, with a pre-test-‎post-test design, among overweight women in Isfahan, 30 overweight women who worked in Arsen ‎Club were selected by random access and randomly divided into two groups of exercises: high ‎intensity functional training and control. In the pre-test phase, measurements of height, weight and ‎anaerobic power were performed at 8 to 10 o’clock in the morning in the club gym. Then, the ‎intervention phase began. The intervention phase was performed in eight weeks and three sessions ‎per week in the club gym, where the training groups performed the desired exercise. During this ‎time, the control group resumed their daily activities. Finally, 48 hours after the end of the training ‎phase, in the post-test phase, the desired measurements were performed again. Data were analyzed ‎by covariance test. The results showed that high intensity functional training in increasing anaerobic ‎power (peak, mean and minimum anaerobic power), and decrease in fatigue index have a ‎significant effect (p≤0.05) and the results show a significant improvement of these indicators due to ‎HIFT exercises (p≤0.05). In general, the results of the present study emphasize the importance of ‎HIFT training on anaerobic power and fatigue of overweight women. According to the results of the ‎present study, it is suggested that trainers use high intensity functional training to improve anaerobic ‎power and fatigue of overweight women.‎
    Keywords: High Intensity Functional Training, anaerobic power, fatigue, Overweight Women
  • Sara Rahnama *, Sharbano Haghight Pages 163-172
    Due to the negative psychological effects of children with autism in parents, the present study was conducted to predict the symptoms of parental anxiety in children with autism based on spirituality, metacognitive beliefs and emotion regulation.
    Method
    The present study was a descriptive study and correlational design. Among the statistical population of the study, including all parents (mother and father) with children with autism in Shiraz, referring to welfare centers and having files in parenting education, a sample of 290 people was selected by sampling method and considering the criteria for entering and leaving the research. Were. The research data were analyzed using descriptive statistics (mean, standard deviation, graphs, etc.) and inferential (simultaneous correlation and regression) to examine the relationships between the research variables by the statistical software SPSS-22.
    Results
    The results showed that there was a significant ability between spirituality, metacognitive beliefs and emotion regulation to predict parental anxiety. The correlation results also showed a significant relationship between anxiety variable and dependent variables.
    Conclusion
    According to the results of the present study, it is recommended to use the variables of spirituality, metacognitive beliefs and emotion regulation in designing educational and treatment programs for parents of children with autism.
    Keywords: depression, autism, Metacognitive Beliefs, emotion regulation, Spirituality