فهرست مطالب

نشریه دانش شهرسازی
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 24، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حافظ مهدنژاد* صفحات 1-20

    بیان مساله:

     آزمایشگاه زنده شهری فضایی فیزیکی یا مجازی است که با گرد هم آوردن ذینفعان مختلف برای همکاری و ایده پردازی جمعی به دنبال عبور شهرها از چالش های دوران گذار به سمت پایداری است.

    هدف

    با وجودی که در سال های اخیر به شدت مورد توجه سیاست گذاران، برنامه ریزان، پژوهشگران و مسیولان اجرایی شهرها قرار گرفته است، اما همچنان ماهیت، ابعاد، اصول، هدف ها، مولفه ها و چارچوب آن تا حدودی نامشخص است. بر همین اساس پژوهش حاضر با استفاده از روش فراتحلیل به دنبال پوشش این خلاء است.

    روش

    از روش شناسی کیفی و از تکنیک متن پایه فراتحلیل استفاده شده است. در بررسی اولیه تعداد 722 منبع یافت شد که 58 مورد از آنها بر اساس عنوان کنار گذاشته شد. چکیده تعداد 664 منبع بررسی شد و 428 مورد از آنها از روند پژوهش حذف شد. در نتیجه، تعداد 236 منبع به طور کامل بررسی شد و 193 مورد از آنها از لحاظ محتوا و کیفیت رد شد. در نهایت تعداد 43 مقاله جهت تجزیه و تحلیل نهایی انتخاب شد

    یافته ها

    بر اساس تحلیل زمانی، سیر منابع پژوهش صعودی است به گونه ای که در سال 2021-2022 به اوج خود می رسد و مجله هایی نظیر مرور مدیریت نوآوری فناوری، فصلنامه پایداری، فصلنامه تولید پاکیزه تر در این حوزه بسیار فعال هستند. از لحاظ الگوی تحقیق، سهم تحلیل محتوا، مرور سیستماتیک ادبیات، توصیفی-تحلیلی، تطبیقی و اکتشافی به ترتیب برابر با 14، 11، 23، 27 و 25 درصد است. الگوی تحقیق بیشتر منابع به صورت تطبیقی و اکتشافی می باشد و در مجموع، 52 درصد منابع را به خود اختصاص داده اند.

    نتیجه گیری

    51 کد در خصوص ویژگی های منحصر به فرد آزمایشگاه های زنده شهری استخراج شده که در 12 مقوله مشتمل بر دوره تاریخی، ابعاد، مولفه ها، عوامل زمینه ای، هدف ها، اصول، فرآیند، کنشگران، گونه شناسی، چالش ها، پیامدها و مراحل کاربست راه حل نهایی طبقه بندی شده اند که مدل نظری آزمایشگاه های زنده شهری از تشکیل می دهند.

    کلیدواژگان: آزمایشگاه زنده، آزمایشگاه زنده شهری، گذار پایدار، نوآوری باز، فراتحلیل
  • غزال راهب*، مرتضی فرهادیان صفحات 21-40

    بیان مساله: 

    افزایش وسعت و جمعیت و عناصر فضایی و ساختار شهرها باعث پیچیدگی های کالبدی - فضایی در شهرها شده است؛ به طوری که درک روابط شهری و شناخت ساختار و استخوان بندی اصلی شهرها و ریخت شناسی آن ها بر اساس تحلیل تمام اجزای شهر، به سختی امکان پذیر است. تحلیل ساختار فضایی شهرها نیاز به روش هایی دارد که بتواند به این پیچیدگی ها پاسخ دهد. از جمله نظریه ها و روش هایی که به مطالعه ساختار و پیکربندی فضای شهری می پردازد، نظریه چیدمان فضا است. برای تحلیل مورفولوژیکی شهر، روش چیدمان فضا طیفی از پارامترهای ویژگی فضایی را فراهم می آورد که مولفه های بررسی آن در این روش عبارتند از: هم پیوندی، اتصال، عمق، انتخاب، قابلیت کنترل، توزیع، وضوح و رابطه وضوح و نشانه. ضرورت

    هدف

    هدف این مقاله بررسی تحلیلی و شناخت شهر بندر عباس به عنوان نمونه موردی با استفاده از روش تحلیل ساختار فضایی و ارایه راهکارهای سازماندهی و اصلاح ساختار فضایی شهر براساس آن است.

    روش

    روش تحقیق مبتنی بر نمونه موردی با تکیه بر تحلیل محتوا براساس ترکیب الگوهای کمی و کیفی است. برای این منظور در ابتدا، با استفاده از روش چیدمان فضا به کشف ساختار فضایی موجود شهر بندرعباس پرداخته شده و در ادامه، بررسی تطبیقی میان خروجی های مستخرج از روش چیدمان فضا با مشاهدات میدانی و مطالعات اسنادی صورت گرفته است.

    یافته ها

    بررسی انجام شده بیانگر آن است که رشد و گسترش شهر در جهات مختلف و وسیع شدن گستره کالبدی شهر، زمینه ساز تغییرات بسیار در پیکره بندی فضایی شهر شده است. تمرکزگرایی، مشکلات حمل و نقل درون شهری و برون شهری، وجود کاربری های بزرگ مقیاس که باعث عدم انسجام شهری می شوند، ارتباط ضعیف شهر و حومه و عدم توزیع متوازن خدمات از مهم ترین مشکلات در راستای سازماندهی فضایی شهر است. همچنین، تحلیل ها نشان می دهد که عدم شکل گیری ارتباط ساختاری مناسب میان برخی از محلات دارای بافت فرسوده و شهر و همچنین عمق زیاد و نفوذناپذیری بافت از مشکلات اصلی توسعه این بافت ها در کنار کاستی های درون بافتی است.

    نتیجه گیری

    آسیب شناسی ساختار فضایی شهر برای سازماندهی پیکره بندی فضایی و ایجاد یکپارچگی در کل شهر ضروری است و روش چیدمان فضا ابزاری مناسب در این زمینه می باشد. همچنین، بهسازی محلات کمترتوسعه یافته شهری، بدون شناخت دقیق ساختار فضایی محلات در ارتباط با ساختار کلان شهر باعث شکست پروژه، از دست رفتن توانایی ها و چه بسا منزوی تر شدن آن محلات خواهد شد.

    کلیدواژگان: چیدمان فضا، فضای شهری، پیکربندی فضایی، بندرعباس
  • سمانه حسن پور، حسن فرازمند*، سید مرتضی افقه، سید عزیز آرمن صفحات 41-66

    بیان مساله: 

    با توجه به اهمیت آزادراه ها در اتصال سکونتگاه های شهری و نقش آن ها به عنوان زیرساخت اصلی حمل ونقل جاده ای کشور در توسعه شهرک ها، مدل سازی جدید مبتنی بر ریسک برای تصمیم گیری بهینه در مورد انتخاب استراتژی ساخت و بهره برداری - وانت از آزادراه ها در داخل شهرک ها کشور ارایه شده است. حداکثر کردن ارزش فعلی خالص سود برای جامعه عمومی تابع هدف اصلی است.

    هدف

    حداکثر کردن ارزش فعلی خالص سود برای جامعه عمومی تابع هدف اصلی است.

    روش

    در اینجا ارزش فعلی خالص پروژه های آزادراه با توجه به جریان درآمد و هزینه های پروژه به عنوان معیاری برای انتخاب استراتژی دولتی-خصوصی یا سنتی تعیین می شود. عوامل موثر بر مدل شامل طول و تعداد خطوط آزادراه، مدت زمان مشارکت بخش خصوصی، کشش تقاضا، سقف حجم ترافیک، نرخ تورم سالانه، حجم ترافیک سالانه و ساعات اوج مصرف برای محورهای موازی، درصد اجتناب از عوارض، نرخ عوارض سالانه. نرخ بهره بدون ریسک سالانه، نرخ تنزیل سالانه بخش دولتی و خصوصی، رشد اقتصادی و جمعیت سالانه کشور، رشد اقتصادی و جمعیت دو استانی که توسط آزادراه به هم متصل می شوند. میزان افزایش نرخ عوارض، وام ها و مالیات بخش خصوصی در نظر گرفته شده است. حجم تقاضا برای ترافیک در حین بهره برداری از آزادراه ها به عنوان یک عدم قطعیت و ریسک کاهش درآمد مربوطه از طریق سناریوی درخت احتمال در مدل پیشنهادی وارد شده و برای حل آن از الگوریتم ژنتیک استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج شبیه سازی برای مطالعه موردی 1 نشان می دهد که ساخت هر پنج آزادراه، استراتژی PPP بهتر است. برای مطالعه موردی 2، با توجه به احتمال وقوع و شدت تقاضای سناریوهای مختلف برای استفاده از آزادراه های مورد مطالعه، مقدار ارزش فعلی خالص برای ساخت و بهره برداری از پروژه آزادراه چه با استراتژی PPP و چه با استراتژی سنتی تغییر می کند.. در این تحقیق مشاهده می شود که به جز آزادراه قم - مرکزی، بقیه آزادراه های مورد مطالعه دارای ارزش خالص فعلی منفی برای استفاده از استراتژی سنتی هستند. ارزش فعلی خالص ساخت و بهره برداری از پروژه آزادراه قم - مرکزی با استراتژی سنتی نسبت به استراتژی دولتی - خصوصی ارزش مثبت تری دارد، بنابراین بهتر است. این پروژه به صورت سنتی ساخته شود. از نتایج شبیه سازی بر اساس اطلاعات موجود می توان دریافت که به دلیل زمان کوتاه ساخت و شروع سریع بهره برداری و کیفیت تعمیرات، نگهداری و تعمیرات، بهترین گزینه برای ساخت و بهره برداری تمامی آزادراه ها، استراتژی دولتی-خصوصی است. بهبود زیرا ارزش فعلی خالص پروژه آزادراه با استفاده از این استراتژی نسبت به تدارکات سنتی مثبت تر می شود. در این مقاله مدل احتمالی برای انتخاب یک استراتژی دولتی-خصوصی یا سنتی برای پنج آزادراه مذکور در داخل کشور با توجه به عدم قطعیت تقاضای ترافیک توسعه داده شده و نتایج شبیه سازی نشان می دهد که ارزش فعلی خالص یک پروژه آزادراهی تحت تاثیر قرار گرفته است. احتمال و شدت سناریوهای تقاضای ترافیک از سوی دیگر، مدت زمان مشارکت بخش خصوصی عامل بسیار مهمی است که می تواند تاثیر زیادی بر سود بخش خصوصی و انگیزه آن ها داشته باشد و افزایش این عامل می تواند موجب افزایش سود آن ها شود.

    نتیجه گیری

    نتایج شبیه سازی این واقعیت را ثابت می کند که ارزش فعلی خالص پروژه آزادراه تحت تاثیر مقادیر پیش بینی شده احتمال و شدت وقوع سناریوهای بهره برداری قرار می گیرد و از سوی دیگر، مدت زمان مشارکت عامل مهمی است که می تواند تاثیر زیادی بر سود داشته باشد. بخش خصوصی و انگیزه مشارکت آن ها باید موثر باشد و افزایش این مدت حداکثر سود را برای بخش خصوصی به همراه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: آزادراه، استراتژی مشارکت عمومی-خصوصی، تدارک سنتی، ارزش حال خالص سود پروژه، عدم قطعیت و ریسک
  • علی اسکوئی ارس، علی آذر* صفحات 67-89

    بیان مساله: 

    با وجود گذشت بیش از دو دهه از تحقیقات اولیه در مورد کیفیت زندگی شهری، همچنان این مفهوم با مفاهیمی همچون زیست‏پذیری شهری و سرزندگی شهری در یک ردیف معنایی تبیین می‏ شوند و به وجوه متفاوتی که در بین این مفاهیم نهفته است، توجهی نشده است. کیفیت زندگی شهری همواره به یکی از موضوعات موردعلاقه پژوهشگران حوزه برنامه ‏ریزی شهری تبدیل شده است و تمامی تمرکز آنان به بررسی کیفیت زندگی شهری در سکونتگاه‏ های برنامه ریزی شده معطوف شده است.

    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی و استخراج شاخص های تجزیه وتحلیل متون علمی در زمینه مطالعات سکونتگاه های غیررسمی و ارایه مدل تحلیلی ابعاد و مولفه ‏های کیفیت زندگی در سکونتگاه ‏های غیررسمی است. 

    روش

    این پژوهش بنیادی بوده و با بهره‏گیری از روش فراترکیب به بررسی نمونه‏های موردمطالعه (12 عنوان مقاله علمی - پژوهشی معتبر و 8 عنوان رساله دکترا و پایان ‏نامه کارشناسی ‏ارشد) در ده سال اخیر در ارتباط با کیفیت زندگی شهری در سکونتگاه‏های غیررسمی پرداخته است.

    یافته ها

    با استناد به یافته‏ های تحقیق حاضر می‏توان دریافت که به دلیل توجه به آزمون پایایی در بیش از 80 درصد پژوهش‏های مورد بررسی می‏توان با اطمینان بالایی در ارتباط با کیفیت مطالعات صورت گرفته و اندازه اثر آن ها اظهارنظر نمود.از نظر ساکنین سکونتگاه‏ های غیررسمی عوامل اقتصادی بیشترین تاثیر را در تعیین کیفیت زندگی آنان داشته است و همچنین در بین مولفه ‏های اقتصادی مولفه درآمد ماهیانه در رتبه اول و پس از آن به ترتیب مولفه ‏های هزینه ‏های زندگی، وضعیت اشتغال، رضایت از فرصت‏های شغلی، فاصله محل کار از سکونت، امنیت شغلی، تعداد افراد شاغل و در نهایت تعداد ساعات کاری هفته در رتبه‏ های دوم تا هشتم قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    تمامی متون علمی مورد بررسی به آزمودن نظریات پرداخته ‏اند اما باعث نظریه ‏سازی نشده ‏اند. باوجود اینکه در بعضی از تحقیقات راهکارهای مناسبی ارایه شده است اما با توجه به ماهیت پژوهش‏ ها نمی‏توان آن ها را در دسته تحقیقات بنیادی قرار داد. به طورکلی می‏توان گفت ضروری است تا تحقیقات بنیادی در این حوزه بیشتر موردتوجه قرار بگیرند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی شهری، سکونتگاه ‏های غیررسمی، فراتحلیل، برنامه‏ ریزی شهری، بنیادی
  • کرامت الله زیاری، مصطفی بهزادفر* صفحات 90-120

    امروزه شهرها با چالش های متعددی همچون فقر، عدم عدالت اجتماعی، تخریب محیط زیست از طریق آلودگی آن مواجه بوده و به منظور جلوگیری از رخ دادن این گونه معضلات و مشکلات نیاز به یک برنامه ریزی مدون بیش از پیش ضروری می نماید. شهر بندرعباس با مساحتی بالغ بر 71 کیلومتر مربع و جمعیتی برابر با 526645 نفر که به عنوان دروازه ایران شناخته شده و از جمله نقاط حساس و استراتژیک کشور بشمار می رود، طی دهه های اخیر با چالش هایی همچون توسعه نامتوزانن، ضعف بخش خدمات، سوء مدیریت منابع آب و خاک و حاشیه نشینی شهر روبرو بوده است.بنابراین اهمیت وجود یک برنامه ریزی راهبردی را دوچندان کرده است. پژوهش حال حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش شناسی از تحقیقات توصیفی - تحلیلی می باشد. در این پژوهش ابتدا از طریق پرسشنامه با مشارکت 350 نفر از شهروندان که به طور تصادفی انتخاب شدند معضلات و مشکلات شهر بندرعباس استخراج و براساس آن جدول SWOT تهیه گردید. در این مطالعه به منظور تخصیص ضریب اهمیت به هریک از عولمل بیرونی و درونی با استفاده از الگوی PRA از طریق 20 نفر از متخصصین این حوزه طی جلسات برگزار شده تکمیل شد. با توجه ضرایب نهایی عوامل درونی و بیرونی که به ترتیب برابراست با 77/2 و 74/2 ماتریس IE و قرارگیری نقطه تلاقی عوامل داخلی و خارجی در خانه شماره 5 گویای این نکته است که با برنامه ریزی مناسب تر و ادامه روند برنامه ها امکان توسعه و بهبود عملکرد، وجود دارد. راهبردهای مورد انتظار در این بخش راهبردهایی اقتضایی است.

    کلیدواژگان: راهبرد توسعه شهر، چشم اندازسازی، معیارهای کالبدی، معیارهای مدیریتی، بهبود عملکرد
  • مانا وحیدبافنده، جواد ایمانی شاملو* صفحات 121-144

    بیان مساله:

     تصویرسازی ذهنی همواره نقش محوری و اساسی در بحث عملکرد ذهنی در شهرها داشته است. یکی از رویدادهای ذهنی اولیه انسان است که به وی امکان می دهد برای آینده در شهر برنامه ریزی، مسیریابی و تصمیم گیری کند. مفهوم تصویرذهنی، اگرچه به عنوان یکی از موضوعات اصلی در حوزه معماری و شهرسازی مطرح بوده اما در عین حال کمتر به عنوان یک متغییر مستقل و کاربردی بررسی شده است. درک تصویر شهر در ذهن بخش مهمی از مطالعات در مورد خوانایی شهر است که به دلیل خلاء مطالعات در حوزه تصویرپذیر بودن شهرها و نحوه شکل گیری تصویرذهنی از آن ضرورت دارد از منظرهای گوناگون مورد واکاوی قرار گیرد.

    هدف

    هدف پژوهش تبیین ابعاد و مولفه های موثر بر شکل گیری تصویر ذهنی از شهرها با بهره گیری از ابزار مرور نظام مند و فراتحلیل می باشد، ایجاد تصویر ذهنی ماندگار از شهرها برای مخاطبان با به کارگیری و بررسی عوامل محیطی و فردی موثر بر آن.

    روش

    به منظور بررسی هدف پژوهش از روش فراتحلیل استفاده قرار شده است و مقالات علمی-پژوهشی فارسی و انگلیسی (بدون در نظر گرفتن محدودیت های مکانی و زمانی) جامعه آماری پژوهش را تشکیل داده است.

    یافته ها

    ابعاد فرهنگی (رویداد محور بودن فضاها، تداوم خاطره جمعی، تعریف هسته فرهنگی)، ابعاد کالبدی (خوانایی و جهت یابی مطلوب، نشانه های کالبدی)، ابعاد فردی (ویژگی های شخصیتی، تجربه های پیشین)، ابعاد عملکردی (تنوع عملکردی، کاربری های منحصر به فرد)، ابعاد ذهنی (غنای حسی، گذر زمان)، ابعاد ارزشی (ارزش های تاریخی و اعتقادی) و ابعاد معنایی (تداوم معنای تاریخی، حس مکان) بیشترین تاثیر را در شکل گیری تصویر ذهنی از شهرها دارد.

    نتیجه گیری

    دستاورد نهایی این پژوهش چهارچوب نظری از ابعاد و مولفه های موثر بر شکل گیری تصویرذهنی از شهرها در جهت ارتقای تصویرپذیربودن آن ها است.

    کلیدواژگان: ادراک محیطی، ذهن انسان، تصویرسازی ذهنی، تصویرپذیری شهر
|
  • Hafez Mahdnejad * Pages 1-20
    Background

    The urban living labs is a physical or virtual space that seeks to overcome the challenges of the transitional period towards sustainability by bringing together different stakeholders for cooperation and collective ideation.

    Objectives

    Despite the fact that in recent years, it has been highly paid attention to by policymakers, planners, researchers and executive officials of cities, but still its nature, dimensions, principles, goals, components and framework are still unknown. It is somewhat unclear. Based on this, the current research seeks to cover this gap by using the meta-analysis method.

    Method

    Qualitative methodology and basic text technique of meta-analysis have been used. In the initial review, 722 sources were found, of which 58 were excluded based on the title. Abstracts of 664 sources were reviewed and 428 of them were removed from the research process. As a result, 236 sources were fully reviewed and 193 of them were rejected in terms of content and quality. Finally, 43 articles were selected for final analysis.

    Result

    Based on the time analysis, the trend of research resources is on the rise, reaching its peak in 2021-2022, and magazines such as Technology Innovation Management Review, Sustainability Quarterly, and Cleaner Production Quarterly are very active in this field. In terms of research model, the share of content analysis, systematic literature review, descriptive-analytical, comparative and exploratory is equal to 14, 11, 23, 27 and 25% respectively. The research pattern of most of the sources is comparative and exploratory, and in total, 52% of the sources have been allocated to themselves.

    Conclusion

    51 codes related to the unique characteristics of urban living labs were extracted in 12 categories including historical period, dimensions, components, background factors, goals, principles, process, actors, typology, challenges, consequences and application stages of the final solution have been classified, which make up the theoretical model of urban living labs.

    Keywords: Living labs, urban living labs, sustainable transition, open innovation, Meta-analysis
  • Ghazal Raheb *, Morteza Farhadian Pages 21-40

    The increase in size and population and the spatial elements of cities has caused physical-spatial complications in cities, so that it is hardly possible to understand urban relations and to know the main structure of cities and their morphology based on the analysis of all the city components. Analyzing the spatial structure of cities needs methods that can respond to these complexities. Among the theories and methods that study the structure and configuration of urban space is the theory of space syntax. Spatial integration as a spatial value in the analysis of the spatial structure of cities is a concept developed based on the method of space syntax. In this article, using the spatial structure analysis method, the existing spatial structure of Bandar Abbas city has been explored as a case study. The research carried out shows that the growth and expansion of the city in different directions and the expansion of the physical extent of the city has caused many changes in the spatial configuration of city, which is necessary for effective methods and techniques in solving the problems. One of these methods is the method of space syntax, the use of which will be very effective in understanding the complexities of the physical structure of city and the pathology of the spatial structure of localities. Just as the improvement of underdeveloped urban neighborhoods, without an accurate understanding of the spatial structure of the neighborhoods in relation to the structure of the metropolis, will cause the project to fail, the ability to be lost, and the neighborhood to become more isolated, the analysis shows that it is not possible to Revival of spatial structure and separation of all tissues suggested a solution; Because the problem of some of these tissues is not internal and is the result of the lack of proper structural connection between the tissue and the city. Therefore, it is necessary to know the structure and spatial organization of urban tissues in relation to the structure of cities, and the use of space layout method in the analysis and predictions of designers will be useful.

    Keywords: Space Syntax, Urban space, spatial configuration, Bandar Abbas
  • Samaneh Hasan Pour, Hassan Farazmand *, Seyed Morteza Afghah, Seyed Aziz Arman Pages 41-66

    Considering the importance of freeways in connecting urban settlements and their role as the country's main road transportation infrastructure in the development of settlements, a new risk-based modeling for optimal decision-making about the choice of construction and operation strategy - Pickup from freeways inside the country is provided. Maximizing the net present value of the profit for the general society is the function of the main goal. Here, the net present value of freeway projects is determined according to the project's income flow and costs as a criterion for choosing a public-private or traditional strategy. The freeway factors affecting the model include the length and number of freeway lanes, duration of private sector participation, elasticity of demand, traffic volume ceiling, annual inflation rate, annual traffic volume and peak hours for parallel axes, toll avoidance percentage, annual toll rate, interest rate Without annual risk, the annual discount rate of the public and private sectors, the economic growth and the annual population of the country, the economic growth and the population of the two provinces that are connected by the freeway. The amount of increase in duty rates, loans and private sector taxes are considered. The volume of demand for traffic during the operation of freeways as an uncertainty and the corresponding risk of income reduction is entered in the proposed model through the probability tree scenario and the genetic algorithm is used to solve it. In order to validate the proposed model, numerical studies are carried out on Khoramabad-PulZal, Qom-Markazi, PulZal-Andimeshk, Ahvaz-Bandar Imam and Isfahan West freeways in the presence and absence of uncertainty in traffic demand forecast. The results of the simulation prove the fact that the net present value of a freeway project is affected by the predicted values of the probability and intensity of the occurrence of exploitation scenarios, and on the other hand, the duration of participation is an important factor that can greatly affect the profit. The private sector and their motivation to participate should be effective and the increase of this period of time will bring maximum benefits for the private sector.

    Keywords: freeway, public-private partnership strategy, traditional procurement, net present value of project benefit, uncertainty, risk
  • Ali Oskouee Aras, Ali Azar * Pages 67-89

    Problem statement: 

    despite conducting some researches on the quality of urban life during more than two decades, this concept is still explained with the concepts of urban livability and urban vitality in the same meaning, and their different aspects are ignored. The quality of urban life has become one of the interesting topics for the researchers in the urban planning, and they have focused on the quality of urban life in the planned settlements, while, today, especially in the cities of developing countries, at least one third of the metropolitan population consists of the residents of informal settlements. The aim of this research is to investigate and extract the analysis indicators of the scientific texts in the field of informal settlements and to present an analytical model including the dimensions and components of the life quality in informal settlements.

    Method

    This is basic research and by using the meta-analysis method, the samples (12 valid scientific-research articles and 6 master thesis) conducted in the last decade in relation to the quality of urban life in Informal settlements were studied. The present research is classified as an applied-developmental research based on its aim to determine the desirable patterns in the field of quality of urban life in informal settlements.

    Result

    considering the findings of the current research, it can be said that as the reliability tests in more than 80% of the studies shows, we can Definity comment on the quality of the studies and their effect size. The geographical distribution of the researches conducted in the provinces of the country shows that the case studies conducted in Tehran province have the highest frequencies. The data collection methods considering the nature and methods of the research indicate that about 11% of the researches collected the required data through the survey and field methods.

    Conclusion

    The theories referring to the quality of urban life are classified into three main approaches: human approach, the spatial approach, and the sustainability approach. The main effective indicators improving the quality of urban life in informal settlements are economic index (with 9 variables)

    Keywords: Quality of Urban Life, Informal Settlements, Meta-Synthesis, Urban Planning, Basic
  • Keramatolla Ziari, Mostafa Behzadfar * Pages 90-120

    Today, cities face many challenges such as poverty, social injustice, environmental degradation through pollution, and in order to prevent occurring such problems, a well-planned plan is really needed more than any time. The city of Bandar Abbas with an area of 71 square kilometers and a population of 526645 people known as Iran’s gateway. Also, it is considered as one of the sensitive and strategic places of the country. In recent decades, the city of Bandar Abbas has faced challenges such as unbalanced development, weak service sectors, mismanagement of water and soil resources, and the suburbs of the city, which makes the importance of strategic planning even more. The present study is descriptive-analytical research in terms of applied purpose and methodology. In this study, first, through a questionnaire with the participation of 350 randomly selected citizens, the problems of Bandar Abbas city were extracted and based on that, a SWOT analysis was performed. In this study, to assign the importance coefficient to each of the external and internal factors, the PRA model has been used, which was completed by 20 experts in this field during the meetings. The IE matrix was prepared according to the final coefficients of internal and external factors, which were equal to 2.77 and 2.74, respectively. Also, the position of the intersection of internal and external factors in the 5th raw in the Table, indicates that with more proper planning and continuation of the program's procedure, it is possible to develop and improve the performance. The expected strategies in this section are contingency strategies.Today, cities face many challenges such as poverty, social injustice, environmental degradation through pollution, and in order to prevent occurring such problems, a well-planned plan is really needed more than any time. The city of Bandar Abbas with an area of 71 square kilometers and a population of 526645

    Keywords: City development strategy, Planning, physical criteria, management criteria, performance improvement
  • Mana Vahidbafandeh, Javad Imani Shamloo * Pages 121-144
    Introduction

    Mental imagery has always played a central and essential role in the discussion of mental performance in cities. It is one of the primary mental events of a human being that allows him to plan, route and make decisions for the future in the city.

    Methods

    In this research, recent studies in the field of mental imagery and its surrounding topics have been analyzed based on the Prism guidelines for systematic review and meta-analysis.

    Results

    In various parts of the research, it was tried to analyze the main factors related to the field of mental image formation of cities from different points of view. Finally, after analyzing and categorizing the thoughts of many theorists, the conclusion was reached that various dimensions can have an impact on this important issue according to the environmental and contextual conditions. In total, nine main and influential dimensions including physical, cultural, functional, environmental, value, semantic, socio-political, individual, and mental dimensions were identified. The basis of its division is the frequency or the amount of repetition in the researches.

    Discussion

    Regarding the dispersion of research conducted in Iran, the highest amount of studies was in Tehran with 40%, followed by Rasht and Mashhad, which included 20% and 10% of the total volume, respectively. From Iran (English sources) in France and Germany, there is more study dispersion. In addition, in Russia, China and India, studies in the field of mind and city have increased significantly in the past years, and studies have been conducted on urban branding and mental imagery.

    Conclusion

    This research started by examining the concept of mental imagery with an emphasis on urban science, which is considered only a part of the big world of urban imagery studies. Although mental imagery is an interwoven and complex issue due to its relationship with mental elements, but this concept is quite clear that the way mental imagery is formed in the mind consists of several layers, each of which has a significant impact on each other and cannot be separated.

    Keywords: Environmental perception, human mind, mental imagery, city imagery