فهرست مطالب

مطالعات جغرافیایی مناطق خشک - پیاپی 53 (پاییز 1402)

فصلنامه مطالعات جغرافیایی مناطق خشک
پیاپی 53 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی صفری نامیوندی*، حمید گنجائیان، عطرین ابراهیمی، سید علی عبادی نژاد صفحات 1-17
    هدف

     از جمله مخاطرات شایع در مناطق خشک و نیمه خشک، مخاطره بیابان زایی است. موقعیت هیدرواقلیمی ایران سبب شده است تا بخش های زیادی از آن در معرض این مخاطره باشد. استان سمنان از جمله مناطقی است که در طی سال های اخیر با گسترش بیابا ن زایی مواجه شده است. با توجه به اهمیت موضوع، هدف از این پژوهش، ارزیابی پتانسیل مخاطره بیابان زایی در مناطق شمالی استان سمنان است.

    روش و داده: 

    در این تحقیق از اطلاعات آماری مربوط به جمعیت و اقلیم استان سمنان، اطلاعات کتابخانه ای و همچنین مدل رقومی ارتفاعی 30 متر SRTM به عنوان مهم ترین داده های تحقیق استفاده شده است. مهم ترین نرم افزارهای مورد استفاده، نرم افزار SPSS و ArcGIS بوده است که به ترتیب برای انجام محاسبات و تهیه نقشه های نهایی مورد استفاده قرار گرفته شده اند. روش مورد استفاده در این تحقیق مدل DVI بوده است.

    یافته ها

    نتایج حاصله از این تحقیق نشان داده است که 16/8 درصد از مساحت منطقه که عمدتا شامل مناطق غربی و جنوب شرقی منطقه مورد مطالعه است، در طبقه پتانسیل آسیب پذیری خیلی زیاد در برابر مخاطره بیابان زایی قرار دارند. همچنین حدود 60 درصد از منطقه نیز در طبقه با پتانسیل آسیب پذیری زیاد قرار دارند که این مسیله بیانگر پتانسیل بالای منطقه از نظر مخاطره بیابان زایی است. همچنین طبقات با پتانسیل آسیب پذیری متوسط و کم در مجموع 23/2 درصد از منطقه را دربرگرفته اند که عمدتا شامل بخش های شمالی شهرستان مهدی شهر و شاهرود است که به دلیل وضعیت اقلیمی مناسب و نوع خاک، کم تر در معرض مخاطره بیابان زایی هستند.

    نتیجه گیری

    مجموع نتایج حاصله از این پژوهش نشان داده است که بخش های زیادی از مناطق شمالی استان سمنان پتانسیل بالایی از نظر بیابان زایی دارند، بنابراین لازم است تا جهت جلوگیری از گسترش این مخاطره، برنامه های لازم جهت کنترل تخریب مراتع و تغییرات کاربری اراضی ارایه داد.

    نوآوری، کاربرد نتایج

    در این تحقیق بر خلاف تحقیقات پیشین، علاوه بر پارامترهای طبیعی، پارامترهای انسانی نیز در نظر گرفته شده است. همچنین از نتایج این پژوهش می توان در برنامه ریزی های مختلف عمرانی و زیست محیطی بهره گرفت.

    کلیدواژگان: مخاطره، بیابان زایی، مدل DVI، استان سمنان
  • لاله سلیمی، جعفر معصوم پور*، فیروز مجرد، عبدالله جلیلیان صفحات 18-39
    هدف

    ایران کشوری پهناور است که به دلیل موقعیت جغرافیایی و شرایط توپوگرافی، دارای آب و هوایی متفاوت است. پژوهش حاضر با هدف انتخاب مناسب ترین شاخص خشکسالی در نواحی اقلیمی ایران و بررسی احتمال وقوع آن از طریق روش های عدم قطعیت انجام شده است.

    روش و داده: 

    لذا در این پژوهش در گام نخست از طریق روش های تصمیم گیری چندمعیاره، مناسب ترین شاخص برای هر ناحیه اقلیمی بر اساس درصد تناسب، انتخاب و در نهایت بر اساس روش های شبکه عصبی مصنوعی، آنالیز احتمالی محاسبه و درصد احتمال وقوع پدیده خشکسالی برای هر ناحیه تعیین شده است. پس از انتخاب شاخص مناسب، برای بیان احتمال وقوع خشکسالی از داده های آماری ایستگاه های سینوپتیک کشور در یک دوره آماری 28 ساله (2017-1990) استفاده شده است. با توجه به توالی داده های بارشی، از دو نوع شبکه عصبی معمولی و عمیق برای بررسی پدیده خشکسالی استفاده گردید. ضمنا برای جبران کمبود داده ها و افزایش سرعت همگرایی شبکه، از روش کرنل برای تولید داده ها در آموزش شبکه عصبی، و برای تحلیل شبکه عصبی مصنوعی و محاسبه احتمال رخداد پدیده خشکسالی، از نظریه تیوری ابری استفاده شده است.

    یافته ها

    در حالت کلی نتیجه نهایی آنالیز تیوری ابری از داده های مورد مطالعه نشان می دهد که در تمامی ایستگاه های بررسی شده در سال هدف یعنی سال 2017، کشور ایران و تمامی ایستگاه های نماینده، وضعیت اقلیمی نزدیک به محدوده نرمال را نشان داده اند و کشور به لحاظ شدت خشکسالی در سال مذکور تقریبا در محدوده نرمال قرار داشته است. بیشترین قطعیت وقوع خشکسالی، به ترتیب به ایستگاه تبریز (96 درصد) و ایستگاه همدان (94 درصد) تعلق دارد.

    نتیجه گیری

    بر مبنای نتایج، مدل عدم قطعیت انتخابی در آنالیز احتمال از توانایی بالایی برخوردار بوده و با درصد اطمینان قابل قبولی احتمال رخداد خشکسالی را پیش بینی کرده است.

    نوآوری، کاربرد نتایج

    با توجه به تفاوت مناطق اقلیمی ایران و حذف مداخله کاربر، و با استفاده از محاسبات علمی و ریاضی، ضریب خطا در انتخاب شاخص کاهش می یابد. سپس با کمک روش های عدم قطعیت مانند تیوری ابری، توانایی پیش بینی احتمال وقوع خشکسالی در آینده افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: خشکسالی، مدل های هوش محاسباتی، تئوری ابری، عدم قطعیت، نواحی اقلیمی ایران
  • علی اکبر عنابستانی*، زهرا عنابستانی، فاطمه موسوی نقلی صفحات 40-66
    هدف

    با افزایش جمعیت شهرها، واژه فضای سبز و کاربری های فضای سبز شهری مورد توجه بیشتری قرار گرفته است. از این رو هرچه شهرها بزرگ تر می شوند احساس نیاز به وجود فضای سبز چه برای بهره برداری مستقیم شهروندان و چه از نظر نقش پالایش محیط روزبه روز بیشتر می شود. اهمیت فضای سبز در محیط شهری، تا آن حد است که به عنوان یکی از شاخص های توسعه یافتگی جوامع مطرح است و مزایایی چون درمان بیماری های روحی، محیطی مطلوب برای پرورش کودکان، یکپارچگی اجتماعی، حفظ آسایش و... دارد. ضمن این که این فضاها برای عموم مردم در گذران اوقات فراغت،  تفریح و مصاحبت با دوستان و گردهمایی های اجتماعی و فرهنگی استفاده می شوند. هدف این پژوهش بررسی پراکنش فضای سبز شهر اصفهان با تکیه بر رهیافت عدالت محیط زیستی است.

    روش و داده: 

    تحقیق حاضر از نوع کاربردی است و به روش توصیفی - تحلیلی است. اطلاعات مورد نیاز به شیوه اسنادی - کتابخانه ای جمع آوری شده و با استفاده از قضاوت کارشناسانه و بهره گیری از شیوه پیمایش میدانی (مشاهده و پرسش نامه) و مدل فرایند تحلیل شبکه (ANP) و DEMATEL به تحلیل داده ها پرداخته شده است.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان می دهد که از بین عوامل مربوط به پراکنش فضای سبز شهری از بین چهار دسته عوامل اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و زیست محیطی با توجه به نظر پاسخگویان، عوامل کالبدی با وزن 54/44 درصد در رتبه اول و عوامل اجتماعی با وزن 24/8 درصد رتبه دوم را دارا است. بنابراین، شهر اصفهان به منظور رسیدن به توسعه همه جانبه در ارتباط با فضای سبز نیازمند توجه کارا به عوامل اجتماعی است؛ چرا که بیشترین اثرگذاری را نسبت به عوامل اقتصادی در ایجاد فضای سبز بر اساس عدالت محیط زیستی را دارند.

    نوآوری، کاربرد نتایج

    تحقیق حاضر جزو معدود تحقیقاتی است که عوامل موثر بر پراکنش فضای سبز شهری با رویکرد عدالت محیط زیستی پرداخته است و تاکنون در شهر اصفهان نیز چنین پژوهشی انجام نشده است.

    کلیدواژگان: عدالت محیط زیستی، فضای سبز شهری، فرایند تحلیل شبکه ای، شهر اصفهان
  • مسعود متقیان، سید حسن علوی نیا*، رضا قضاوی صفحات 67-84
    هدف

    هدف از این پژوهش بررسی میزان اثربخشی فعالیت های آبخیزداری انجام شده در سطح حوزه آبخیز بادکش بود.

    روش و داده ها: 

    بدین منظور اطلاعات دوره قبل از اجرای فعالیت های آبخیزداری از گزارش ها و مطالعات انجام شده استحصال شد. نقشه های پایه منطقه نظیر توپوگرافی، زمین شناسی و غیره تهیه شد. سپس با مراجعه به منطقه مورد مطالعه از کلیه اقدامات آبخیزداری انجام شده در حوزه، بازدید به عمل آمد. در ارتباط با عملیات بیولوژیک و بیومکانیکی برای بررسی تغییرات پوشش گیاهی از مقایسه شاخص NDVI در دو زمان قبل و بعد از انجام عملیات آبخیزداری استفاده شد. مقایسه فرسایش و رسوب قبل و بعد از عملیات با استفاده از مدل برآوردی مطالعات اولیه (MPSIAC) انجام و اثربخشی و کارایی عملیات آبخیزداری بر فرسایش و رسوب، سیل و پوشش گیاهی بررسی گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تعداد 15 مورد عملیات مکانیکی شامل 14 مورد بند سنگی ملاتی و یک مورد پخش سیلاب در حوزه اجرا شده است. این عملیات قابلیت تله اندازی رسوبی در حدود 7518733 مترمکعب را دارا هستند، از این حجم مخزن، حدودا 5754910 مترمکعب توسط رسوبات آورده شده از بالادست حوزه تاکنون به تله افتاده است. میزان فرسایش ویژه از 8/74 تن در هکتار به 7/46 تن در هکتار رسیده است و میزان رسوب نیز کاهش محسوسی داشته است. دو عرصه 200 و 58 هکتاری از اراضی حوضه تحت عملیات بیومکانیکی هلالی های آبگیر قرار گرفته و در داخل هلالی های آبگیر نیز عملیات بیولوژیک کپه کاری انجام شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد  تغییرات زمانی شاخص NDVI برای کل حوزه دارای روند مثبت بوده و از سال 2018 به بعد با اجرای عملیات بیومکانیکی در عرصه موردنظر مقدار این شاخص نسبت به میانگین بلندمدت کل حوزه، افزایش یافته است.

    نوآوری، کاربرد نتایج

     تاکنون ارزیابی اثرات اقدامات آبخیزداری کمتر انجام شده است. بررسی اثربخشی این اقدامات می تواند به تداوم این اقدامات یا تغییر در نحوه اجرای آن ها کمک کند. این امر می تواند به جلب توجه تصمیم گیرندگان حوزه آبخیز در جهت سرمایه گذاری کمک کند.

    کلیدواژگان: اثربخشی، حفاظت خاک، عملیات بیولوژیکی، عملیات مکانیکی، مدیریت حوزه آبخیز
  • مصطفی امیرفخریان*، امیررضا رضایی گرگانی صفحات 85-102
    هدف

    تغییر هویت شهر در گذر زمان امری بدیهی است؛ اما در این گذر، می‏ بایست ابعاد بالنده ‏تری از آن به نمایش درآید. بخشی از این موضوع به تغییرات کاربری های شهری مرتبط است. خیابان ارگ در شهر مشهد از جمله محورهای اصلی در توسعه کالبدی این شهر در اوایل سده 14 هجری بوده است. تنوع کاربری های فرهنگی و تفریحی، منجر به شکل گیری هویتی منحصر به فرد از این خیابان شده ‏بود که با گذشت زمان و رشد شتابان شهری دچار تغییر شده است. این مقاله با شناسایی مولفه های هویت بخش مصنوع در گذشته و امروز به دنبال تاثیر تغییر کاربری های شهری بر میزان هویت بخشی در این خیابان است.

    روش و داده ها: 

    روش تحقیق توصیفی - تحلیلی و متغیرهای آن نیز شامل کاربری های شهری محدوده از نظر وسعت و تعداد در گذشته و حال بوده است که در چارچوب مدل مفهومی تحقیق تنظیم یافته است. گردآوری اطلاعات به صورت پیمایش میدانی در ارتباط با مطالعات اسنادی انجام شد. نظر به خروج ساکنان اولیه از بافت، در گام اول با شناسایی 100 نفر از افراد خبره محلی و تکمیل پرسش نامه از آن ها، جایگاه عناصر هویتی این خیابان در گذشته و حال با استفاده از روش های آمار استنباطی (خی‏دو، ویلکاکسون و مکبث) مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج بیانگر آن بود که محور هویت بخش خیابان ارگ در گذشته کاربری های مذهبی و فرهنگی بوده که در طول زمان با تغییرات رخ داده به سمت کاربری های اداری تمایل پیدا کرده است. یافته های تکمیلی حاکی از آن بود که با تغییر کاربری ها، هویت خیابان ارگ نیز دچار تغییر شده است.

    نتیجه گیری

     تغییر کاربری اراضی می تواند ابعاد هویتی مکان و فضای شهری را به شدت متاثر از خود کند و سبب ارتقای یا تنزل جایگاه آن شود.نوآوری: نتایج این مطالعه می تواند مدیریت شهری را نسبت به اثرات تغییرات کاربری اراضی بر هویت شهری آگاه کند.

    کلیدواژگان: هویت شهری، تغییر کاربری، خیابان ارگ (مشهد)، روش مکبث
  • سمیه رفعتی*، علیرضا صادقی نیا صفحات 103-120
    هدف

    بررسی پراکنش مکانی و زمانی رخداد آذرخش و روند تغییر آن.

    روش و داده: 

    پراکنش مکانی و زمانی رخداد آذرخش و روند تغییر آن با کاربرد محصولات شبکه ای اقلیمی آذرخش LIS-OTD در گستره ی  E°65-E°25 و N °42- N °15مطالعه شد. پراکنش ماهانه مکانی و زمانی رخداد آذرخش بر اساس داده های HRMC و روند تغییر رخداد آذرخش در دوره ای حدود بیست ساله (2014-1995) بر اساس داده های LRMTS و با کاربرد شیب رگرسیون استاندارد شده و نرم افزار R بررسی شد.

    یافته ها

    بر اساس ویژگی های فعالیت آذرخش می توان ایران را به هشت ناحیه تقسیم کرد. کمینه ی رخداد آذرخش و بنابراین فعالیت همرفتی در مرکز و شرق کشور رخ می دهد. بیشینه ی آن در ماه های جون تا آگوست در شمال غرب، در ماه های نوامبر تا می در غرب، جنوب غرب و جنوب و در ماه سپتامبر در جنوب رخ می دهد. بیشینه ی رخداد در جنوب غرب و غرب ایران، تحت تاثیر فعالیت منطقه ی همگرایی دریای سرخ است. شدیدترین روند افزایشی رخداد آذرخش به ترتیب در جنوب شرق ایران در فصل تابستان، دریای مازندران در فصل زمستان، محدوده ی بین دریای سیاه و مدیترانه در فصل پاییز و بالاخره جنوب خلیج فارس در فصل بهار رخ داده است. از سوی دیگر شدیدترین روند کاهشی نیز به ترتیب در مرکز دریای سرخ و محدوده ی دریای سیاه و مدیترانه در فصل تابستان مشاهده شده است.

    نتیجه گیری

    بنا به تغییر معنادار آذرخش، به عنوان تظاهری از فعالیت های همرفتی، در برخی نقاط و ماه ها در دو دهه ی مطالعه شده، و با توجه به تاثیر فعالیت های همرفتی بر رژیم بارشی ایران، می توان انتظار داشت تغییری موثر در ویژگی های رژیم بارشی ایران در نتیجه ی پدیده گرمایش زمین رخ دهد.

    نوآوری، کاربرد نتایج

    برای نخستین بار اقلیم شناسی آذرخش با استفاده از داده های ماهواره ای مطالعه شده است. روشن شدن توزیع فضایی و زمانی رخداد این پدیده در سطح ایران و منطقه و همچنین روند تغییر آن چشم انداز روشن تری در رابطه با رخداد سامانه های همرفتی ایجاد کرده است.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، آذرخش، سامانه های همرفتی، سنجنده های LIS-OTD
  • احمد حجاریان* صفحات 121-137
    هدف

    امروزه خشکسالی یکی از مخاطرات مهم طبیعی محسوب می شود که دارای پیامدهای مستقیم و غیرمستقیم به ویژه در نواحی روستایی است. خشکسالی های پیاپی باعث از بین رفتن کشاورزی شده است و در نتیجه از بین رفتن کشاورزی موجب آسیب پذیری ساکنان روستایی می گردد که معیشت آنان وابسته به کشاورزی است. هدف از این مقاله بررسی علل ادراک شده آسیب پذیری کشاورزان از دیدگاه روستاییان با رویکرد مدل سازی معادله ساختاری است.

    روش و داده ها: 

    تحقیق حاضر به لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و به لحاظ ماهیت از نوع تحقیقات علی است. جامعه آماری پژوهش را 2894 خانوار روستایی کشاورز ساکن در شرق حوضه زاینده رود در سال 1401 تشکیل می دهد. با استفاده از فرمول کوکران، نمونه آماری مورد پرسش تعداد 339 سرپرست خانوار تعیین شد. این تعداد با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و مدل سازی معادلات ساختاری (Smart PLS) انجام شد.

    یافته ها

    متغیرهای توانمندسازی اجتماعی، مدیریت، منابع آب و زیرساخت و خدمات متغیرهای مشاهده شده هستند. نتایج نشان می دهد که اعتبار اندازه گیری شده هر چهار مدل اندازه گیری بر آسیب پذیری کشاورزان  قابل قبول است. با توجه نتایج، ضرایب t بین متغیرهای اصلی پژوهش، بالای 2/58 بوده؛ یعنی رابطه معنادار و غیرمستقیم است؛ بدین ترتیب ابعاد توانمندسازی اجتماعی، مدیریت، منابع آب و زیرساخت و خدمات بر آسیب پذیری کشاورزان  تاثیر منفی و معناداری دارد که مقدار R2 نشان می دهد 76/7 درصد آسیب پذیری کشاورزان  با دستیابی به ابعاد چهارگانه تبیین شده و بعد منابع آب با ضریب 0/89، تاثیر بیشتری نسبت به سایر ابعاد بر آسیب پذیری کشاورزان داشته است.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود به منظور کاهش سطح آسیب پذیری کشاورزان شاخص های زیرساخت و خدمات مورد توجه بیشتری قرار گیرد تا برآیند نهایی آسیب پذیری کشاورزان بهبود یابد.

    نوآوری، کاربرد نتایج

    نوآوری این تحقیق در منطقه مورد مطالعه و شاخص های به کار گرفته شده در آن است.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، خشکسالی، توسعه کشاورزی، معادلات ساختاری، شرق حوضه زاینده رود
|
  • Mehdi Safari Namivandi *, Hamid Ganjaeian, Atrin Ebrahimi, Saiedali Ebadinezhad Pages 1-17
    Aim

     Among the common risks in arid and semi-arid regions is the risk of desertification. Iran's hydroclimatic situation has caused many parts of it to be exposed to this danger. Semnan province is one of the regions that has faced the expansion of desertification in recent years. Considering the importance of the subject, this study aims to evaluate the potential of desertification risk in the northern regions of Semnan province.

    Material & Method

     The statistical information related to the population and climate of Semnan province, library information, and the 30-meter high SRTM digital model have been used as the most important research data. The most important software used were SPSS and ArcGIS, which were used to perform calculations and prepare final maps. The method used in this research was the DVI model.

    Finding

     The results of this research have shown that 16.8% of the region's area, which mainly includes the western and southeastern regions of the studied region, is in the category of very high vulnerability potential against the risk of desertification. Also, about 60% of the region is in the class with high vulnerability potential, which indicates the region's high potential from the risk of desertification. The classes with medium and low vulnerability potential cover a total of 23.2% of the region.

    Conclusion

     The findings show that many parts of the northern regions of Semnan province have a high potential in terms of desertification. Therefore, in order to prevent the spread of this danger, it is necessary to have the necessary programs to control the destruction of pastures and changes in land use.

    Innovation: 

    In this research, human parameters are considered. Also, the results of this research can be used in various civil and environmental planning.

    Keywords: hazard, Desertification, DVI model, semi arid, Semnan province
  • Laleh Salimi, Jafar Masoompour *, Firouz Mojarrad, Abdollah Jalilian Pages 18-39
    Aim

     Iran is a vast country with a different climate due to its geographical location and topographical conditions. The current research was carried out to select the most appropriate drought index in Iran's climatic regions and investigate the probability of its occurrence through uncertainty methods. 

    Material & Method

     In this research, in the first step, through multi-criteria decision-making methods, the most suitable index for each climate zone is selected based on the percentage of suitability, and finally, based on artificial neural network methods, probability analysis is calculated and the probability of the phenomenon occurring. In this research, after choosing the appropriate index, the statistical data of the country's synoptic station in a statistical period of 28 years (1990-2017) has been used to express the probability of drought, and the Kernel method has been used to converge the data.

    Finding

     The final result of the cloud theory analysis of the studied data shows that in all the stations examined in the target year, i.e., 2017, the country of Iran and all the representative stations have shown climatic conditions close to the normal range. The highest likelihood of occurrence belongs to Tabriz station (96%) and Hamedan station (94%).

    Conclusion

     Based on the results, the selective uncertainty model has a high ability in probability analysis and has predicted the probability of drought with an acceptable percentage of confidence.

    Innovation: 

    Due to the difference in climatic regions of Iran, the elimination of user intervention, and the use of scientific and mathematical calculations, the error rate in selecting the index is reduced. Then, with the help of uncertainty methods such as cloud theory, the ability to predict the probability of drought in the future increases.

    Keywords: Drought, Artificial Neural Network, Computational Intelligence Models, Cloud Theory, Uncertainty, Climatic Regions of Iran
  • Aliakbar Anabestani *, Zahra Anabestani, Fatemeh Mousavi Noghli Pages 40-66
    Aim

    With the increase in the population of cities, the term green space and the uses of urban green space have received more attention. Therefore, as the cities grow extensively, the need for green spaces is felt more and more daily, both for the direct use of citizens and in terms of refining the environment. The importance of green space in the urban environment is that it is considered one of the indicators of the development of societies, and it has benefits such as treatment of mental illnesses, a favorable environment for raising children, social integration, maintaining comfort, etc. In addition, these spaces are used for the general public to spend their free time, have fun, and socialize with friends and social and cultural gatherings. This research investigates the distribution of green spaces in Isfahan based on the approach to environmental justice.  

    Matrial & Method

     The current research is applied and descriptive-analytical. The required information has been collected in a documentary-library way, and the data has been analyzed using expert judgment, the field survey method (observation and questionnaire), and the Analytical Network Process (ANP) model and DEMATEL.  

    Finding

     The results show that among the factors related to the distribution of urban green space, among the four categories of social, economic, physical, and environmental factors, according to the respondents' opinion, physical factors weigh 54. 44% rank first, and social factors with a weight of 24.8% rank. Therefore, to achieve comprehensive development in green space, the city of Isfahan needs effective attention to social factors.

    Innovation: 

    The present research is one of the few types of research that have investigated the factors affecting the distribution of urban green spaces with the approach of environmental justice.

    Keywords: Environmental justice, Urban green space, Analytical network process, Isfahan City
  • Masoud Motaghian, Seyed Hassan Alavinia *, Reza Ghazavi Pages 67-84
    Aim

     This research investigates the effectiveness of watershed management activities carried out in the Badkash watershed. 

    Material & Method

     All the watershed measures carried out in the area were visited. In connection with biological and biomechanical operations, the NDVI index was compared twice before and after the watershed operation to investigate vegetation changes. The comparison of erosion and sedimentation before and after the operation was carried out using the estimated model of preliminary studies (MPSIAC), and the effectiveness and efficiency of watershed operations on erosion and sedimentation, flood, and vegetation were investigated. 

    Finding

     Measures taken in the area can trap sediments of about 7518733 cubic meters; of this tank volume, about 5754910 cubic meters have been trapped by the sediments brought upstream of the basin. The rate of specific erosion has increased from 8.74 tons per hectare to 7.46 tons per hectare, and the amount of sedimentation has also decreased significantly. Two areas of 200 and 58 hectares of the basin lands have also been subjected to the biomechanical operation of catchment crescents, and biological mounding operations have also been carried out inside the catchment crescents. 

    Conclusion

     The results show that the temporal changes of the NDVI index for the entire area have a positive trend, and since 2018, with the implementation of biomechanical operations in the desired area, the value of this index has increased compared to the long-term average of the entire area.

    Innovation: 

    Until now, the evaluation of the effects of watershed management measures has been done less. Examining the effectiveness of these measures can help to continue these measures or change how they are implemented. This can help attract the attention of watershed decision-makers in the direction of investment.

    Keywords: effectiveness, Soil protection, biological operations, mechanical operations, Watershed Management
  • Mostafa Amirfakhrian *, Amirreza Rezayee Gorgan Pages 85-102
    Aim

    Urban identity can change over time. Cities and urban spaces have had their own identity, but what exists today is nothing more than buildings and streets. Arg Street has been one of the important streets in the physical development of Mashhad in the modern era. The variety of cultural and recreational land uses (in the past) caused the formation of a new identity in this street, which has changed with time-lapse and the city's rapid growth. By identifying the components of past and present identification, this article focused on the effect of land use change on the amount of identification in this street. 

    Material & Method

    The research method is descriptive-analytical. Information was collected through field study and observation, supplemented with library sources. By identifying local experts, 100 questionnaires were completed on the past and present characteristics of Arg Street of Mashhad, and the data were analyzed with SPSS software.

    Finding

    The chi-square test results showed that the land use change did not contribute to the level of identification. The results of the Wilcoxon test also showed that religious and cultural land use has been more important in the past, and the importance of green space land use has also remained constant. Also, the findings indicate that with the change in land uses, the identity of Arg Street and the sense of attachment of the residents have also changed. Finally, the identity land uses the MACBETH method, and the m-Macbeth software has been ranked and evaluated.

    Conclusion

     Land use change can significantly affect the identity dimensions of the place and the urban space and cause its status to be promoted or degraded.

    Innovation: 

    The findings of this study can inform city managers about land use changes and their effects on urban identity.

    Keywords: Urban Identity, Land Use Change, ARG Street (Mashhad), Macbeth method
  • Somayeh Rafati *, Alireza Sadeghinia Pages 103-120
    Aim

     Investigating the spatial and temporal distribution of lightning occurrence and the trend of lightning occurrence in Iran.

    Material & Method

     Monthly spatial and temporal distribution of lightning occurrence investigated based on HRMC data in the range of 25° E - 65° E and 15° N - 42° N. The trend of lightning occurrence was studied based on LRMTS data in about twenty years (1995-2014) using a standardized regression slope.

    Finding

     Iran is divided into eight regions based on the characteristics of lightning activity. The minimum of lightning and convective activities occur in the country's center and east. The maximum occurs in the northwest from June to August, in the west, southwest, and south from November to May, and in the south in September. The activity of the Red Sea convergence zone influences the maximum occurrence from December to May in the southwest and west of Iran. The most significant increase in the occurrence of lightning occurred in the southeast of Iran in the summer, the Caspian Sea in the winter, the area between the Black Sea and the Mediterranean in the fall, and finally, in the south of the Persian Gulf in the spring. The most significant decrease has been observed in the center of the Red Sea, the Black Sea, and the Mediterranean, respectively, in the summer season.

    Conclusion

     Considering the effect of convective activities on Iran's rainfall regime, we can expect an effective change in the characteristics of Iran's rainfall regime due to global warming.

    Keywords: climate change, Lightning, Convective Systems, LIS-OTD Sensors
  • Ahmad Hajarian * Pages 121-137
    Aim

     It can be seen that their livelihood is dependent on agriculture. This article aims to investigate the perceived causes of farmers' vulnerability from the villagers' point of view with the structural equation modeling approach. 

    Material & Method

     The current research is applied research regarding its purpose and causal research. The statistical population of the research consists of 2894 rural farmer households living east of the Zayandeh River basin in 1401. The statistical sample of 339 household heads was determined using Cochran's formula. This number was selected by a simple random sampling method. Data was analyzed using SPSS software and structural equation modeling (Smart PLS). The variables of social empowerment, management, water resources, infrastructure, and services are the observed variables. 

    Finding

     The results show that the validity of all four measurement models on farmers' vulnerability is acceptable. According to the results, the t coefficients between the main research variables were above 2.58, meaning the relationship is significant and indirect. In this way, the dimensions of social empowerment, management, water resources, and infrastructure and services have a negative and significant effect on the vulnerability of farmers; the value of R2 shows that 76.7% of the vulnerability of farmers is explained by achieving the four dimensions, and then water resources with a coefficient of 0.89. , has had a more significant impact on farmers' vulnerability than other dimensions.

    Conclusion

     To reduce farmers' vulnerability level, infrastructure and service indicators should be given more attention to improving the final outcome of farmers' vulnerability.Innovation: The innovation of this research is in the study area and its indicators.

    Keywords: vulnerability, Drought, Agricultural Development, Structural Equations, east of Zayandeh Rood basin