فهرست مطالب

مجله راهبرد مدیریت مالی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 42، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سجاد میرزایی، مهدی محمدی، غلامرضا منصور فر* صفحات 1-28
    پژوهش حاضر، مقایسه دقت مدل های یادگیری ماشین و آماری در پیش بینی نگهداشت وجه نقد را با استفاده از مجموعه متغیر های مالی و اقتصادی مورد بررسی قرار داده است. روش شناسی پژوهش را می توان به سه مرحله گزینش مجموعه داده و متغیرها، مدل سازی و قیاس تقسیم بندی کرد. نمونه آماری پژوهش حاضر بورس اوراق بهادار تهران است که داده های 173 شرکت در طی بازه زمانی 1400-1389 مورد بررسی قرارگرفته است. نتایج حاکی از دقت بالای مدل رگرسیون نمادین با استفاده از الگوریتم ژنتیک با ضریب دقت 71 درصد در این زمینه است. بعدازآن به ترتیب مدل های تقویت گرادیان درختی، رگرسیون مارس، شبکه عصبی و تقویت گرادیان فوق العاده به عنوان دقیق ترین مدل ها جهت پیش بینی ارزیابی شدند. درنهایت مدل K نزدیک ترین همسایه ضعیف ترین دقت پیش بینی را از خود نشان داد. همچنین اگرچه مدل های آماری دقت پیش بینی پایینی را نشان دادند اما بااین حال از برخی مدل های یادگیری ماشین ضریب دقت بالاتری را کسب کردند. همچنین نتایج نشان داد استفاده از رگرسیون لاسو موجب بهبود دقت مدل های آماری و برخی از مدل های یادگیری ماشین می گردد. این پژوهش می تواند زوایای جدیدی از تکنیک های پیش بینی نگهداشت وجه نقد را در مطالعات مالی بیفزاید؛که تاکنون در ادبیات مالی مورد بررسی قرار نگرفته است.
    کلیدواژگان: رگرسیون لاسو، پیش بینی نگهداشت وجه نقد، یادگیری ماشین
  • غزاله هاشمی*، رضا عیوضلو صفحات 29-50
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین عدم توازن در دفتر سفارشات سهام با نوسانات قیمت است. عدم توازن به اختلاف بین تعداد سفارشات خرید و تعداد سفارشات فروش یا اختلاف بین حجم سفارشات خرید و حجم سفارشات فروش اشاره دارد. برای محاسبه نوسانات قیمت از نوسانات واقعی شده در بازه های زمانی 5 و 10 دقیقه ای برای دوره 3 ساله‎ 1397 تا 1399 استفاده می شود. داده های پژوهش از داده‏های میان‏روزی دفتر سفارشات سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران استخراج شده است. همچنین، به منظور بررسی روابط بین متغیرهای پژوهش از مدل رگرسیون داده های پنل استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد بین اختلاف تعداد سفارشات و نوسانات واقعی شده قیمت سهامرابطه معنی داری وجود دارد. از سوی دیگر بین تعداد سفارشات فروش و نوسانات منفی واقعی شده ارتباط مثبت و معنی دار وجود دارد، همچنین، بین تعداد سفارشات خرید و نوسانات مثبت واقعی شده نیز ارتباط مثبت و معنی داری مشاهده می شود. لذا با بررسی وضعیت و تعداد سفارشات در دو سمت خرید و فروش و همچنین، بررسی اثرگذاری آن بر نوسانات قیمت سهام، می توان با تصمیم گیری مناسب، سرمایه گذاری بهینه ای انجام داد.
    کلیدواژگان: نوسانات واقعی شده، عدم توازن سفارشات، تعداد سفارشات خرید، تعداد سفارشات فروش، دفتر سفارشات
  • سید احسان حسینی دوست*، علی اکبر قلی زاده، نائله حمیدانور صفحات 51-72

    بازار سهام نقش مهمی در گردآوری سرمایه و ایجاد پشتوانه مالی برای تولید ایفا  می کند. کشورهای توسعه نیافته  اغلب دارای بازارهای بورس کوچک نسبت به GNP خود هستند که این مسیله در مورد کشورهای صادرکننده نفت خاورمیانه بیشتر نمایان است. با حرکت این کشور ها به سمت جایگزینی درآمدها از سایر فعالیت های اقتصادی مانند درآمدهای بازار بورس، تاثیر متغیرهای اقتصادی مختلف بر این بازارها مورد توجه  قرار گرفته. در این میان، نحوه پاسخ بازارهای بورس خاورمیانه به شوک های وارده از بازارهای موازی یا رقیب مانند بازار طلا و بازار ارز، از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است. فقدان مطالعه در این زمینه در کشورهای درحال توسعه و صادرکننده نفت در خاورمیانه محسوس می باشد، همچنین مطالعات گذشته نتایج متناقضی را در این خصوص حاصل کرده اند. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر بررسی نحوه پاسخ بازده بازارهای سهام کشورهای منتخب خاورمیانه به شوک های بازار ارز و بازار طلا به عنوان دو بازار رقیب و موازی می باشد. رویکرد تخمینی خودرگرسیونی برداری پنلی (PVAR) جهت برآورد مدل و توابع پاسخ به تکانه (IRF) جهت استخراج اثر شوک ها در دوره 2010 تا 2021 مبتنی بر  داده های ماهانه بکارگرفته شده اند. نتایج مطالعه حاضر نشان دهنده پاسخ مثبت بازارهای بورس خاورمیانه به شوک ارزی و شوک قیمت طلا است بگونه ای که با افزایش قیمت ارز و قیمت طلا، بازده بازارهای سهام در خاورمیانه افزایش می یابد. همچنین نتایج تابع تجزیه واریانس (VDC) بیانگر آن است که بیشترین توضیح در تغیرات واریانس خطای پیش بینی ناشی از متغیر قیمت طلا بوده و متغیر ارز در درجه دوم اهمیت قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: بازار سهام، شوک ارزی، شوک قیمت طلا، مدل PVAR
  • الهام کوهی، مهدی حیدری، علی ابراهیم نژاد* صفحات 73-98
    مالکیت های هرمی و شبکه ای که کنترل بیشتر بر شرکت ها با داشتن سهم مشخصی از جریان نقدی آن شرکت را برای سهامداران فراهم می کند از ساختارهای رایج در بازار سهام ایران است. هدف از این پژوهش، بررسی رابطه ساختار مالکیت با عملکرد و بازده سهام شرکت ها است. بدین منظور ساختار مالکیت از چهار جنبه درصد مالکیت بزرگترین سهامدار عمده، انحراف بین حق کنترل و حق جریان نقدی بزرگترین سهامدار عمده، تفاوت حقوق جریان نقدی میان سهامداران عمده و نوع مالکیت، بررسی شده و ارتباط آن با عملکرد و بازده سهام 261 شرکت پذیرفته شده در بازار سهام ایران طی دوره زمانی 1394 تا 1398 مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمون فرضیه های تحقیقنشان داد که با آستانه مالکیت 15% رابطه مثبت و معناداری میان حق جریان نقدی بزرگترین سهامدار عمده و عملکرد بنگاه وجود دارد اما در ساختار مالکیت بنگاه هایی که تنها یک مالک دارند و حق کنترلی آن ها زیر 50% است رابطه معناداری بین حق جریان نقدی بزرگترین سهامدار عمده و عملکرد بنگاه وجود ندارد. انحراف بین حق کنترل و حق جریان نقدی بزرگترین سهامدار و همچنین تفاوت حقوق جریان نقدی میان سهامداران عمده با عملکرد بنگاه رابطه-ای ندارند. در ارتباط با نوع مالکیت نیز مالکیت شرکت های بیمه رابطه مثبتی با عملکرد شرکت دارد، در حالی که مالکیت شبه دولتی رابطه منفی با عملکرد دارد. با آستانه مالکیت 15% بین متغیرهای ساختار مالکیت با بازده سهام رابطه ای مشاهده نشد و تنها نوع مالکیت شرکت های بیمه با بازده سهام رابطه مثبت دارد.
    کلیدواژگان: ساختار مالکیت، نوع مالکیت، سهامداری هرمی، عملکرد بنگاه، بازده سهام
  • آذر غیاثی، علیرضا حمیدیه* صفحات 99-126

    بهینه سازی سبد سرمایه گذاری از موضوعات حیاتی حوزه مدیریت سرمایه گذاری است. نوسانات مختلف بازارهای مالی و عدم قطعیت پارامترها، بکارگیری مدل های کلاسیک را با چالش جدی مواجه می کند. از این رو بهینه سازی مدل های مالی در شرایط عدم اطمینان جهت انطباق با دنیای واقعی مورد توجه محققان قرار گرفته است. در پژوهش حاضر یک مدل ترکیبی بهینه سازی با بکارگیری همزمان روش تحلیل پوششی داده ها و بهینه سازی استوار به منظور ارزیابی ریسک با ورودی ها وخروجی های غیرقطعی توسعه یافته است. جامعه آماری پژوهش از درگاه کوین مارکت کپ استخراج شده است که در آن از داده های روزآمد قیمت تعدیل شده 37 رمز ارز برتر انتخابی برای برآورد ریسک و ایجاد پرتفوی بهینه مورد استفاده قرار گرفته است. یک رویکرد دو مرحله ای برای انتخاب و بهینه سازی سبد سهام، افزایش استواری فرایند سرمایه گذاری و ارزیابی جامع سهام مبتنی بر معیارهای مالی پیشنهاد شده است. در مرحله اول، ارزیابی کارایی سهام منتخب با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ای - برنامه ریزی استوار [1] (RDEA) انجام می شود. سپس در فاز دوم، با استفاده از مدل های میانگین نیم واریانس و میانگین انحراف مطلق استوار، میزان سرمایه گذاری در سهام واجد شرایط تعیین می شود. عملکرد رویکرد پیشنهادی در مطالعه موردی داده های رمز ارز با عدم قطعیت فزاینده مورد ارزیابی قرار می گیرد. نتایج مقایسه ای مدل های همتای استوار با دو سنجه ریسک نشان می دهد که مدل میانگین نیم واریانس عملکرد بهتری در انتخاب و بهینه سازی سبد سرمایه گذاری دارد.

    کلیدواژگان: بهینه سازی سبدسهام، تحلیل پوششی داده ها، برنامه ریزی استوار، میانگین نیمه واریانس، میانگین انحراف مطلق
  • صدیقه عزیزی* صفحات 127-154
    اطلاعات مربوط به سود و سود پیش بینی شده هر سهم معیارهایی هستند که از دیدگاه بسیاری از استفاده کنندگان با اهمیت تلقی می شوند؛ لذا شرکت ها برای جذب سرمایه گذاران تلاش می کنند سود هر سهم را با بیشترین دقت پیش بینی کنند. از سوی دیگر، علی رغم روش های متعدد پیش بینی سود، پیش بینی دقیق سود هر سهم در حوزه مالی کار چندان آسانی نیست و اغلب پژوهشگران درصدد تعیین بهترین روش برای پیش بینی سود هستند؛ بنابراین، هدف اصلی این پژوهش بررسی دقت ماشین بردار پشتیبان بر پایه الگوریتم ژنتیک نسبت به روش های متداول خطی در پیش بینی سود هر سهم است. بدین منظور، نمونه ای متشکل از 100 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1387-1398 بررسی شده است. در راستای دستیابی به اهداف پژوهش، ابتدا با مطالعه پژوهش های پیشین در حوزه پیش بینی سود 14 نسبت مالی اثرگذار بر پیش بینی سود انتخاب شده است. سپس، به منظور ارایه مدلی در زمینه پیش بینی سودآوری شرکت ها، به مقایسه مدل ترکیبی ماشین بردار پشتیبان بر پایه الگوریتم ژنتیک، ماشین بردار پشتیبان و رگرسیون خطی پرداخته شده است. نتایج پژوهش نشان داد مدل ترکیبی ماشین بردار پشتیبان بر پایه الگوریتم ژنتیک در پیش بینی روند حرکتی سود هر سهم بسیار بهتر عمل کرده و در مقایسه با مدل ماشین بردار پشتیبان بر اساس توابع کرنلی و روش رگرسیون خطی از دقت بالاتری برخوردار است. به گونه ای که با توسعه مدل ماشین بردار پشتیبان بر پایه الگوریتم ژنتیک خطای آموزش مدل به مقدار 036/0 کاهش و بر دقت مدل تا 75 درصد افزوده می شود.
    کلیدواژگان: سود هر سهم، ماشین بردار پشتیبان، الگوریتم ژنتیک، مدل های خطی
  • حیدرعلی آخوندی*، ابراهیم عباسی، پرویز سعیدی، روح الله سمیعی صفحات 155-174

    کارآفرینی شامل همه فعالیت ها و اقدامات مرتبط با درک و فهم فرصت ها و تاسیس سازمانی برای بهره برداری از این فرصت ها است.هدف پژوهش حاضر، شناسایی الگوهای آمیخته ذهنی تشخیص فرصت های کارآفرینی در بانکداری است. پژوهش حاضر از نوع اکتشافی است که با استفاده از روش شناسی کیو انجام شده است. این پژوهش با مشارکت نه تن از استادان آشنا به موضوع تحقیق و همچنین متخصصان بانکداری انجام گرفته است. فضای گفتمان پژوهش حاضر از منابع گوناگونی جمع آوری شد و پس از ارزیابی و جمع بندی فضای گفتمان، 35 عبارت برای نمونه انتخاب شد. در ادامه، پس از جمع آوری اطلاعات حاصل از مرتب سازی کیو، این اطلاعات با روش تحلیل عاملی کیو تحلیل شدند. تحلیل توزیع نشان داد که می توان سه الگوی ذهنی متمایز را میان مشارکت کنندگان تحقیق درباره الگوهای ذهنی تشخیص فرصت های کارآفرینی شناسایی کرد که در مجموع حدود 93 درصد از واریانس کل را تبیین کردند. این سه الگوی ذهنی به ترتیب استراتژی سازمانی، سیاستگذاری کارآفرینی و خلق ارزش برای مشتریان نامگذاری شدند.

    کلیدواژگان: الگوهای ذهنی، تشخیص فرصت، بانکداری
  • مهدی صفری گرایلی*، یاسر رضائی پیته نوئی، داود حسن پور صفحات 175-192

    امروزه توسعه فراگیر گزارشگری مسیولیت پذیری اجتماعی شرکت ها به منظور ایجاد شفافیت و پاسخگویی در بازارهای سرمایه، مورد توجه فراوانی قرار گرفته است. از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین گزارشگری مسیولیت پذیری اجتماعی با نقدشوندگی سهام شرکت ها و مطالعه اثر تعدیل کنندگی نظارت خارجی بر این رابطه می باشد. برای آزمون فرضیه های پژوهش نمونه ای متشکل از 87 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1392 تا 1397 انتخاب گردید و فرضیه های پژوهش با بهره گیری از مدل های رگرسیون چندگانه مبتنی بر تکنیک داده های ترکیبی مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج پژوهش بیانگر آن است که بین گزارشگری مسیولیت پذیری اجتماعی و نقدشوندگی سهام شرکت ها رابطه مثبت معناداری وجود دارد. علاوه بر این، نتایج نشان داد که نظارت خارجی نقش تعدیل کننده در رابطه بین مسیولیت پذیری اجتماعی و نقدشوندگی سهام شرکت ها داشته و رابطه مثبت بین آن ها را تشدید می کند. یافته های پژوهش ضمن پر کردن خلا تحقیقاتی صورت گرفته در این حوزه می تواند برای سرمایه گذاران، سازمان بورس اوراق بهادار و سایر ذینفعان اطلاعات حسابداری در امر تصمیم گیری راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، نقدشوندگی سهام، نظارت خارجی
  • سید فضل الله انیران، سید علی نبوی چاشمی*، علی ثریایی صفحات 193-218

    یکی از عوامل مهم مشکلات سیستم بانکی، عدم توجه کافی به ریسک اعتباری است. نادیده گرفتن توان اعتباری متقاضیان و تسهیلات تکلیفی، بانکها را با حجم قابل توجهی از دارایی های مشکل دار و انبوهی از تسهیلات غیرجاری روبه رو کرده و توان تامین مالی آنها را به شدت کاهش داده است. روش های هوشمندی همچون مدل سوییچینگ چند متغیره به دلیل رفتار مبتنی بر تجزیه چندگانه، امکان یافتن پاسخ های مناسب برای پیش بینی میزان ریسک را فراهم می نمایند. هدف از این پژوهش مدلسازی ریسک اعتباری برخی از بانک های ایرانی با استفاده از روش مارکوف سوییچینگ می باشد. به منظور جلوگیری از ضررهای احتمالی بانکها، مطالعه متغیرهایی که تاثیر بسزایی در ایجاد شرایط پرخطر و بحرانی دارند، مهم است. این مسیله را می توان از طریق مدل مارکوف دو رژیمی که روشی مفید برای توصیف فرایندی که طی آن متغیرها در یک سری حالت ها در زمان پیوسته مورد سنجش فرار میگیرند، مدل سازی کرد.  بنابراین در این پژوهش با تحلیل متغیرهای مستقلی همچون متغیرهای اقتصادی خرد و کلان، عوامل مالی، شوک های خارجی و شاخص درماندگی مالی با استفاده از روش سوییچینگ چند متغیره به شناسایی، امتیاز دهی و  تعیین تاثیر هریک از متغیر های مستقل مورد بررسی در کنترل ریسک اعتباری و در نتیجه پیش بینی ریسک اعتباری در بانکها پرداخته می شود. در این راستا سه فرضیه تعیین شد و از داده های سالانه بانک های عضو بورس اوراق بهادار تهران در بازه سال 1390 الی  1398 برای آزمون فرضیه ها استفاده شد. نتایج حاصل از آزمایشات در نرم افزار MATLAB نشان از عملکرد مناسب دقت پیش بینی ریسک روش مبتنی بر مارکوف سوییچینگ چندمتغیره دارد.

    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، پیش بینی، مدل مارکوف سوئیچینگ چند متغیره
  • مهدی حاج ابراهیمی، حسین شفیعی بافتی*، عباس شیبانی تذرجی صفحات 219-236
    سرمایه گذاران دارای باورهای قبلی ناهمگون در ارزش یک شرکت هستند. همگن سازی سرمایه گذار فرض بسیار مهم در فرضیه بازار کارا است. با این حال، بازارهای مالی از دیدگاه سرمایه گذار حرفه ای کارا نمی باشد. بازارهای مالی از سرمایه گذاران ناهمگن شکل گرفته است که هدف آن ها حدس و گمان است. بسیاری از ناهنجاری ها اغلب به دلیل فاصله بیش از حد تیوری و واقعیت رخ می دهد. در همین راستا، ادبیات نظری بیشتر بر تحرکات ناشی از اعتقادات سرمایه گذاران یا ناهگونی سرمایه گذاران متمرکز است. حرکت قیمت سهام به عنوان یکی از ناهنجاری های رایج بیشتر مورد توجه محققان و متخصصان قرار گرفته است که نشان دهنده حرکت ناشی از اعتقادات افتراقی سرمایه گذاران یا ناهمگونی سرمایه گذاران است. لذا، بر پایه این استدلال، در این پژوهش تاثیر ناهمگونی سرمایه گذاران بر بازده و هم زمانی قیمت سهام بررسی می شود. بدین منظور، برای اندازه گیری ناهمگونی سرمایه گذاران مطابق با پژوهش های صورت گرفته از مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای استفاده گردید. به منظور  آزمون فرضیه ها از تحلیل رگرسیون با استفاده از داده های ترکیبی 96 شرکت پذیرفته شده طی بازه زمانی 1390 الی 1397 در بورس اوراق بهادار استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که ناهمگونی سرمایه گذاران بر همزمانی قیمت سهام شرکت ها تاثیرگذار است. همچنین، نتایج در برگیرنده تاثیر ناهمگونی سرمایه گذاران بر بازده سهام شرکت ها است.
    کلیدواژگان: ناهمگونی سرمایه گذاران، همزمانی قیمت سهام، رفتار سرمایه گذار
|
  • Sajjad Mirzaei, Mehdi Mohammadi, Gholamreza Mansourfar * Pages 1-28
    The current paper has investigated the comparison of the accuracy of machine learning and statistical models in predicting cash holdings using a set of financial and economic variables. Research methodology can be divided into three stages: selection of data set and variables, modeling and estimation. The statistical sample of the current research is the Tehran Stock Exchange, where the data of 173 companies have been analyzed during the period of 2010-2021. The results indicate the high accuracy of the symbolic regression model using the genetic algorithm with an accuracy factor of 71% in this field. After that, Gradient Boosted Trees, MARS regression, neural network and XGboost models were evaluated as the most accurate models for prediction. Finally, the KNN model showed the weakest prediction accuracy. Also, although the statistical models showed low prediction accuracy, they obtained a higher accuracy coefficient from some machine learning models. Also, the results showed that the use of Lasso regression improves the accuracy of statistical models and some machine learning models. This research can add new angles of cash retention forecasting techniques in financial studies, which have not been investigated in financial literature so far.
    Keywords: Lasso Regression, Machine Learning, Predict Cash Holdings
  • Ghazaleh Hashemi *, Reza Eivazlou Pages 29-50
    Volatility in the financial markets is one of the most important variables in investment decisions, securities and derivatives pricing, risk management, regulation and monetary policy. In addition, the volatility of the financial markets plays an important role in the economy of the country through the creation or diminution of public confidence.This paper examines the relationship between order imbalance and stock price volatility. Order imbalance refer to difference between numbers of buy-sell orders as well as their volume.To measure this volatility, we extract 5-minute and 10-minute intraday data and calculate realized volatility using them. Our research sample was selected from listed companies in Tehran Stock Exchange and Iran Fara Bourse for the period 1397 to 1399. Panel regression is used to examine research model.Our findings show that there is significant relationship between order imbalance and realized volatility. In the other hand we find that the effect of number of buy/sell order on good/bad volatility is asymmetric.
    Keywords: Realized volatility, Order Imbalance, number of buy, sell order, OrderBook
  • Seyed Ehsan Hosseinidoust *, AliAkbar Gholizadeh, Naele Hamidanvar Pages 51-72

    Similar to other main markets in an economy the stock market is also affected by various shocks that can negatively or positively affect the stock market and subsequently the national economy. Despite the fact that the economies of the Middle East are generally dependent on oil revenues, the change in the views of their politicians in recent decades and moving towards the replacement of incomes from other economic activities, such as capital market incomes instead of traditional income channels, has caused to pay special attention to the impact of different economic variables on these markets. In the meantime, the way the stock markets of the Middle East economies respond to various shocks, especially the shocks of competing markets such as the gold market and the foreign exchange market, has gained so importance. Therefore, the aim of the present study is to investigate the response of stock market returns of selected Middle Eastern countries to the shocks of parallel markets such as the foreign exchange market and the gold market as two competing markets. The estimated panel vector autoregression (PVAR) approach was used to estimate the model and impulse response functions (IRF) to extract the effect of shocks in the period from 2010 to 2021 using monthly data. The results show the positive response of the Middle East stock markets to the currency shock and the gold price shock. Increase in the exchange rate and the gold price lead the returns of the stock markets in the Middle East economies to increase at the first month. Moreover, the results of the variance decomposition (VDC) reveal that the most explanation in the variation of the forecast error variance is caused by the gold price variable and the exchange rate stands as the second.

    Keywords: Stock Market, Currency Shock, Gold Price Shock, PVAR Model
  • Elham Koohi, Mahdi Heidari, Ali Ebrahimnejad * Pages 73-98
    Pyramidal and network ownership structures, which give ultimate owners greater control rights over companies than cash flow rights, are prevalent in the Iranian stock market. Given the complex shareholding networks and significant changes in the ownership structures of large Iranian firms over the past two decades, this study aims to examine the relationship between ownership structure and company performance. Four measures are used to analyze ownership structure: cash flow right of the largest shareholder, wedge between control right and cash flow right of the largest shareholder, difference in cash flow rights of the two largest shareholders, and type of ownership. The study investigates their relationship with the performance and stock returns of 261 listed companies during the period of 2015 to 2020. The results indicate a positive and significant association between the cash flow right of the largest shareholder and firm performance, but only when the largest shareholder owns at least 15% of the company's shares. For firms with only one owner and less than 50% in control rights, there is no significant correlation between the cash flow right of the largest shareholder and performance. The study also reveals that ownership by insurance companies has a positive correlation with firm performance, while quasi-governmental ownerships have a negative correlation with performance.
    Keywords: Ownership structure, Type of ownership, Pyramidal structures, Firm Performance, Stock Return
  • Azar Ghiasi, Alireza Hamidieh * Pages 99-126

    Optimizing the investment portfolio is one of the vital issues in investment management. The various fluctuations of the financial markets and the uncertainty of the parameters make using classical models a severe challenge. Therefore, the optimization of financial models in conditions of uncertainty to adapt to the real world has been the focus of researchers. In the present research, a hybrid optimization model has been developed by applying data envelopment analysis and robust programming to assess risk with uncertain inputs and outputs. The statistical population of the research was extracted from the Coin Marketcap portal, where the updated data of the adjusted price of 37 selected top cryptocurrencies was used to estimate the risk and create an optimal portfolio. A two-step approach for selecting and optimizing the stock portfolio, increasing the stability of the investment process, and comprehensive evaluation of stocks based on financial criteria is proposed. In the first stage, the performance assessment of the selected stocks is done using the robust programming-data envelopment analysis (RDEA) method. Then, in the second phase, the investment amount in eligible stocks is determined using the half-variance average and absolute standard deviation models. The performance of the proposed approach is evaluated in a case study of cryptocurrency data with increasing uncertainty. The comparative results of robust peer models with two risk measures show that the mean semi-variance model performs better in choosing and optimizing the investment portfolio.

    Keywords: Portfolio Optimization, Data Envelopment Analysis, Robust programming, semi-variance mean, absolute deviation mean
  • Sedighe Azizi * Pages 127-154
    Earnings and earnings per share information are metrics that are considered important by many users; Therefore, companies try to attract investors with the most accurate forecast of earnings per share. On the other hand, despite the various methods of forecasting earnings, accurate forecasting of earnings per share in the financial field is not easy and most researchers are trying to determine the best way to forecast earnings; Therefore, the main purpose of this study is to investigate the accuracy of support vector machine based on genetic algorithm compared to common linear methods in forecasting earnings per share. For this purpose, samples consisting of 100 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the years 2008-2019 have been studied. In order to achieve the objectives of the research, first by studying previous research in the field of earnings forecasting, 14 financial ratios affecting earnings forecasting have been selected. Then, in order to provide a model for predicting the profitability of companies, a combined model of support vector machine based on genetic algorithm, support vector machine and linear regression is compared. The results showed that the hybrid model of support vector based on genetic algorithm is much better in predicting the trend of earnings per share and has a higher accuracy compared to the model of support vector based on kernel functions and linear regression method. Thus, with the development of the support vector machine model based on the genetic algorithm, the model training error is reduced to 0.036 and the accuracy of the model is increased up to 75%.
    Keywords: Earnings per Share, Support Vector Machine, genetic algorithm, Linear Models
  • Heydarali Akhondy *, Ebrahim Abbasi, Parviz Saeedi, Roohallh Samiei Pages 155-174

    Entrepreneurship includes all activities and actions related to understanding opportunities and establishing an organization to take advantage of these opportunities. The present study is of the mixed-exploratory type which has been done using Q methodology. This study was conducted with the participation of nine professors familiar with the subject of research as well as banking experts. The discourse space of the present study was collected from various sources and after evaluating and summarizing the discourse space, 35 phrases were selected for the sample. Then, after collecting the data obtained from Q sorting, this information was analyzed by the Q factor analysis method. Distribution analysis showed that three distinct mental patterns could be identified among the participants in the research on subjective patterns of identifying entrepreneurial opportunities, which together explained about 93% of the total variance. These three mental models were named organizational strategy, entrepreneurial policy, and value creation for customers, respectively.

    Keywords: Mental patterns, opportunity recognition, Banking
  • Mehdi Safari Gerayli *, Yasser Rezaei Pitenoei, Davood Hassanpour Pages 175-192

    Today, the development of a comprehensive corporate social responsibility reporting in order to create transparency and accountability in capital markets, attracted considerable attention. Therefore, the purpose of the present study is to investigate the relationship between corporate social responsibility reporting and stock liquidity and study the moderating effect of external monitoring on this relationship. The present study is concerned with examining the association between social responsibility and stock liquidity as well as exploring the moderating effect of external monitoring on this relation. A sample of 87 firms listed in Tehran Stock Exchange during 2013 to 2018 is examined. To analyze data and test hypotheses, the multivariate regression model based on panel data is used. The results show that there is a significant positive relationship between corporate social responsibility reporting and stock liquidity. In addition, the results indicate that external monitoring played a moderating role in the relationship between corporate social responsibility and stock liquidity and exacerbated the positive relationship between them. Research findings can be useful for investors, the Securities and Stock Exchange organization and other stakeholders for decision making.

    Keywords: Social responsibility, Stock Liquidity, External Monitoring
  • Seyed Fazlollah Aniran, Seyed Ali Nabavichashemi *, Ali Sorayai Pages 193-218

    One of the most important causes of banking system problems is not paying enough attention to credit risk. Ignoring the creditworthiness of applicants and mandatory facilities has left banks with a significant amount of problem assets and a large number of non-current facilities and has severely reduced their ability to finance. Intelligent methods such as multivariate switching model, due to the behavior based on multiple analysis, make it possible to find appropriate answers to predict the amount of risk. The purpose of this study is to model the credit risk of some Iranian banks using the Markov-Switching method. In order to prevent potential losses of banks, it is important to study the variables that have a significant impact on creating high-risk and critical conditions. This can be modeled through the Markov dual-regime model, which is a useful way to describe the process by which variables escape in a series of states at a continuous time being measured. Therefore, in this paper, by analyzing independent variables such as micro and macroeconomic variables, financial factors, external shocks and financial distress index using multivariate switching method to identify, score and determine the impact of each of the independent variables in credit risk control and consequently credit risk forecast is considered in banks. In this regard, three hypotheses were determined and the annual data of the member banks of the Tehran Stock Exchange in the period 2011 to 2020 were used to test the hypothesis. The results of experiments in MATLAB software show the proper performance of risk prediction accuracy of the method based on multivariate Markov switching.

    Keywords: Credit Risk, Prediction, Multivariate Markov-Switching
  • Mehdi Hajebrahimi, Hossein Shafie Bafty *, Abbas Sheybani Pages 219-236
    Investors have heterogeneous beliefs about the value of a company. Investor homogenization is a very important assumption in the efficient market hypothesis. However, Many anomalies often occur due to too much distance between theory and reality. In this regard, the theoretical literature focuses more on the movements resulting from the beliefs of investors or the heterogeneity of investors. Stock price movements have been considered by researchers and experts as one of the most common anomalies, which indicates the movement caused by differential beliefs of investors or investor heterogeneity. The purpose of this paper is to investigate the effect of investor heterogeneity on the concurrence of stock prices and stock returns of companies. to investigate the issue, based on multivariate regression, data of 96 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the period 2011-2018 were collected from the new Rahavard software, financial statements and the official website of the Tehran Stock Exchange and used to test research hypotheses. According to the research findings, investors who have high heterogeneity in their investments increase the synchronization of stock prices and stock returns. Heterogeneous beliefs of investors affect the concurrence of stock prices and stock returns of companies.
    Keywords: Investor heterogeneity, Stock Price Synchronicity, Investor Behavior