فهرست مطالب

پژوهشنامه نهج البلاغه
پیاپی 40 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرامرز محمدی پویا* صفحات 1-24

    امروزه نظام سلطه با راه انداختن جنگ شناختی، تلاش زیادی در جهت تحریف واقعیت و عوض کردن جای حق با باطل و ظالم با مظلوم دارد. برای مقابله با این جنگ شناختی باید به جهاد تبیین روی آورد. جهاد تبیین نه به شخص خاصی محدود می شود و نه به زمان خاصی؛ از همین رو باید تربیت افراد تبیین گر در دستور کار نظام تعلیم و تربیت قرار گیرد. با توجه به اهمیت تبیین گری در دین اسلام و سیره ایمه (علیهم السلام)؛ هدف از پژوهش حاضر ارایه الگوی تربیتی با رویکرد جهاد تبیین از دیدگاه نهج البلاغه می باشد. برای این منظور از رویکرد کیفی و روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است. یافته ها حاکی از این است که برای تربیت افرادی که رفتار تبیین گرانه (شامل گفتار و کردار) داشته باشند باید گرایش به تبیین گری را در ایشان پرورش داد و لازمه ی گرایش به تبیین گری، پرورش بینش تبیین گری می باشد؛ یعنی برای تربیت مبتنی بر جهاد تبیین بایستی به بینش تبیین گری در نظام تربیتی توجه داشت. از همین رو بایسته هایی برای پرورش بینش تبیین گری بر اساس نهج البلاغه احصا شد که عبارتند از: آگاهی بخشی، تکلیف گرایی، پرسشگری، گفتگو و مناظره برهانی، سندیت و مرجعیت، مخاطب مداری، موقعیت شناسی و زمان سنجی.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، الگوی تربیتی، جهاد تبیین، بینش تبیین گری
  • علی اکبر ارجمند راد* صفحات 25-46

    استعاره مفهومی از مهمترین مفاهیم معناشناختی موجود در کتاب دینی گرانبهایی مانند نهج البلاغه محسوب می شود، اما فهم استعاره نمی تواند همه جوانب معناشناختی را آشکار سازد. در برخی فرازها، تحلیل استعاره های مفهومی نمی تواند از حد خاصی فراتر رود و محدود شدن به استعاره های مفهومی باعث پوشیده ماندن بخش عمده ای از مفاهیم می شود. در پژوهش حاضر، به بررسی وجود یا عدم انطباق تفسیرهای موجود از نهج البلاغه با مراحل معناسازی و چارچوب های نظریه آمیختگی مفهومی (فوکونیه و ترنر، 2002، 1998) پرداخته می شود. این پژوهش از نوع توصیفی و روش آن تحلیل محتوا است. از حجم حکمت های نهج البلاغه به روش نمونه گیری احتمالی طبقه بندی شده و با تخمین شخصی برآورد حجم نمونه حدود ده درصد به عنوان حجم نمونه مورد بررسی قرار گرفته است. یافته ها نشان می دهد که در حکمت های مورد بررسی از تمام انواع آمیختگی مفهومی استفاده شده است و با بکارگیری سه مرحله ترکیب، تکمیل سازی و گسترش در این حکمت ها می توان به معنایی نوپدید دست یافت که هدف کلی آن خلق مقیاسی در سطح انسان است تا از این طریق مفاهیم ربوبی برای او قابل درک شوند. در بیشتر نمونه های ارایه شده استفاده از توانایی خلاق بشری برای بیان مفاهیم انتزاعی از طریق مفاهیم عینی و ملموس در فضاهای مختلف کاملا روشن است. در ترجمه ها و شرح های نهج البلاغه نیز شکل گیری فضاهای آمیخته متفاوت در ذهن مفسران و مترجمان مختلف قابل مشاهده است. شاید با بررسی ترجمه های مختلف بتوان گفت که گوناگونی بسیار زیاد ترجمه ها و شرح ها نتیجه فضاهای گوناگونی است که در ذهن مفسران و مترجمان مختلف ایجادشده است.

    کلیدواژگان: معناشناسی شناختی، آمیختگی مفهومی، فضاهای ذهنی، حکمت های نهج ‎البلاغه، تفسیر
  • سید روح الله طباطبائی ندوشن، یحیی میرحسینی*، کمال صحرائی اردکانی صفحات 47-71

    بررسی گزاره های مرتبط با قدرت در متون متقدم، رهیافتی برای شناخت گفتمان های سیاسی و مدیریتی شکل گرفته در بستر تاریخ است. تحلیل گفتمان ها بر اساس فاصله قدرت، می تواند نمایه ای از ابعاد فرهنگ سیاسی و مدیریتی یک سازمان و یا جامعه را ارایه دهد. سرزمین حجاز متقارن با شکل گیری سفرهای تجاری قریش، شاهد بروز گفتمان ثروت بنیاد بود که با پیدایش اسلام و سپس استقرار دولت نبوی در مدینه، موقتا رنگ باخت و جای خود را به گفتمانی دیگر داد؛ گفتمان جدید در دوران حکومت امام علی (ع)، به شکلی بی سابقه بسط و ترویج داده شد. در مقاله حاضر که با روش توصیفی تحلیلی مبتنی بر منابع کتابخانه ای سامان یافته، دو گفتمان رقیب بر اساس شاخصه های فاصله قدرت، تحلیل شد و در پایان چنین نتیجه ای به دست آمد: امام علی (ع) ضمن به چالش کشیدن سیادت ثروتمند بنیاد، با روابط حلقه وار و نیز فره مندنمایی در سازمان سیاسی و مدیریتی مخالف بود و اساسا به فاصله قدرت، اعتقاد نداشت. بر پایه این پژوهش، حاصل اتخاذ این راهبردها، ایجاد یک فضای سیاسی باز برای بیان آزادانه مواضع و انتقادات، شایسته گزینی و نیز مبارزه جدی با ویژه خواهی در دولت علوی بود که در دولت های پیشین و پسین آن، نظیر نداشت.

    کلیدواژگان: فاصله قدرت، ثروت، فره مندگرایی، روابط حلقه وار، ویژه خواهی، امام علی(ع)
  • فهیمه قربانی، علی دودمان کوشکی*، علی سلیمی، محمدنبی احمدی صفحات 73-95
    متن ها همواره برای تفسیر باز هستند، اما به کارگیری رمزگان، توانش زبانی است که خوانشی متفاوت و فعالانه تر از متن، ارایه می دهد و شاخه ای از نشانه شناسی بر پایه نقد ادبی است. رمزگان ها، ظرفیت های بالقوه متن را بالفعل کرده و با رمزگشایی، معانی نهفته متن آشکار می شوند. روش این پژوهش، توصیفی - تحلیلی با تاکید بر رویکردنشانه شناختی است که در پرتو آن به بررسی رمزگان های زبانی نامه 53 نهج البلاغه بر اساس نظریه پی یر گیرو پرداخته شد تا بدین ترتیب مشخص شود که رمزگان های زبانی گیرو در تبیین محتوای فرمان حکومتی این نامه و در بیان روابط بین کارگزاران و مردم به چه صورت به کار رفته اند. در نهایت مشخص گردید که نشانه های زبانی نامه مذکور، حاصل تعامل رمزگان های منطقی، زیبایی شناسی و اجتماعی است که در سه محور تحکم شدید فرمانده به نیروی زیردستش، خطرهای تهدیدگر نظام سالم حکومت و ترکیب خدایی - انسانی حکومت داری، تجلی یافته اند. رمزگان های منطقی نامه، نشانه ها و علایمی هستند که به جنبه های انسانی پرداخته و امور واضح و عینی هستند که بر اساس عقل و منطق انسانی پذیرفته می شوند و در اکثر موارد حول محور عدالت که یک استراتژی سیاسی و برنامه اجتماعی لازم الإجراست، می چرخند. رمزگان های زیبایی شناسی نامه در اسلوب های بلاغی مجاز، استعاره، کنایه و تشبیه تجلی دهنده ارتباط بین ادبیات و هنر است و اصول ارتباط بین حاکم و رعیت را با صورت های بلاغی بیان کرده اند. رمزگان های اجتماعی نامه، شامل دین، گروه های شغلی، نام، القاب و لحن کلام است.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، رمزگان، نشانه شناسی، پی یر گیرو
  • مهدی جعفری هرندی، احمد رضوانی مفرد* صفحات 97-122

    اقامه امربه معروف و نهی از منکر با هدف محوری اصلاح و تربیت، از سوی شارع مقدس به عنوان تکلیفی همگانی معرفی شده است و نظر به رابطه تنگاتنگ اصلاح و تربیت با ارزش های اخلاقی، یکی از عوامل تاثیرگذار در این زمینه، بهره گیری از فضایل اخلاقی و توجه ویژه به گزاره های «تغافل» و «تجسس» است. لکن چگونگی به کارگیری آنها مساله ای مهم به نظر می رسد. چرا که ممکن است مکلف با رویکردی افراطی و یا تفریطی و توجیه اداء تکلیف شرعی دچار انحرافاتی همچون «تجسس های نابجا»، «تجاوز به حریم خصوصی» «غفلت و بی تفاوتی» و «لجام گسیختگی اخلاقی» شود. مسیله اصلی این پژوهش، تبیین حد و مرز اعتدالی تغافل و تجسس در اجرای امربه معروف و نهی از منکر نسبت به دو حوزه «مردم» و «حکومت» با محوریت کلام و سیره امیرالمومنین (ع) می باشد که با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از تجزیه وتحلیل داده ها و رویکردی کاربردی اقدام به معرفی حد اعتدال شرعی، اخلاقی و تبیین مبانی نظری آن می نماید بدین صورت که در امور باطنی مردم و خطاهای جزییه و سهوی کارگزاران، حکم به تغافل و عدم جواز تجسس و جهت حفظ کیان، امنیت، عموم جامعه و مراقبت از تحرکات نظامی دشمنان بیگانه و توطیه مخالفان و معاندان داخلی و جاسوسان، و آگاهی از نیازها، مشکلات مردم، حکم به جواز تجسس و عدم تغافل می نماید تا جامعه و حکومت از آثار و نتایج آن همچون معرفت نسبت به حد اعتدالی تغافل و تجسس در امور شخصی و باطنی مردم و همچنین دستگاه حاکمیتی و مصادیق آن بهره مند شوند.

    کلیدواژگان: امربه معروف، نهی از منکر، تغافل، تجسس
  • سید احمد مرتضوی نیر*، محمد حکاک، ناصر یعقوب نژاد قاین صفحات 123-147

    اصول اخلاقی به دلیل نقش مهم آن در زندگی فردی و اجتماعی، در همهی جوانب زندگی بشر از جمله کسب وکارها مورد توجه بوده است و از این رو، بسیاری از بزرگان و اندیشمندان دین اسلام به تبیین این مفهوم و الگوپردازی راجع به آن پرداخته اند. هدف اصلی این پژوهش، استخراج مدلی مفهومی برای اخلاق در کسب وکار برمبنای دیدگاه های حضرت علی (ع) است. این پژوهش با رویکرد کیفی بوده و به روش تحلیل مضمون انجام شده است. براساس یافته های پژوهش، اخلاق در کسب وکار سه مولفه «بینشی- ادراکی»، «فردی» و «حرفه ای» دارد؛ اخلاق بینشی- ادراکی نشان دهنده عمق توجه و اهمیت امام علی (ع) به اصول دین اسلام به عنوان سرمنشا اخلاق بوده و شامل «توحیدباوری»، «معادباوری» و «عدل باوری» است؛ اخلاق فردی که در آموزه های اسلام ریشه در خلقیات الهی دارد شامل «حسن خلق درونی»، «حسن خلق در ارتباط با دیگران»، «دوری از رذایل اخلاقی درونی» و «دوری از رذایل اخلاقی در ارتباط با دیگران» بوده و دو جنبه درونی/ بیرونی و فضیلت/ رذیلت دارد؛ اخلاق حرفه ای که ریشه های آن را می توان در اخلاق فردی دانست، شامل «اثربخشی متقابل همکاری»، «اخلاق سازمانی»، «اصول سرپرستی»، «حق الناس و عدالت سازمانی» و «مدیریت صحیح حرفه» است. از نتایج مهم پژوهش حاضر این است که معادباوری از دیدگاه حضرت علی (ع) اهمیت ویژه ای در اخلاق کسب وکار دارد.

    کلیدواژگان: اخلاق در کسب وکار، مدیریت اسلامی، امام علی(ع)، نهج البلاغه، تحلیل مضمون
|
  • Faramarz Muhammadi Pouya * Pages 1-24

    Today, the domineering system makes a lot of effort to distort the reality and change the place of right with wrong and oppressor with the oppressed by launching a cognitive warfare. To deal with this cognitive warfare, one should turn to Jihad-e Tabyin Discourse (elucidation or explanation Jihad). Explanation Jihad is not limited to a specific person or time; therefore, training the people on how to elucidate and provide explanations should be included in the agenda of the educational system. Considering the importance of explanation in the religion of Islam and the life of Imams (peace be upon them), the purpose of the current research is to present an educational model with explanation Jihad approach from the point of view of Nahj al-Balagha. This study was conducted using a qualitative and descriptive-analytical method. The findings indicate that in order to train people who have explanatory behavior (including speech and actions), the tendency to explain should be developed in them, and the tendency to explain is necessary for developing an explanatory insight. That is, for education based on Explanation Jihad, one should pay attention to the explanatory insight in the educational system. Therefore, some requirements were extracted for development of an explanatory insight based on Nahj al-Balagha. These requirements include raising awareness, being duty-oriented, encouraging questioning, promoting argumentative dialogue and debate, establishing authenticity and authority, adopting an audience-centered approach, considering situation analysis and timing.

    Keywords: Nahj al-Balagheh, Educational Model, Explanation Jihad, Explanatory Insight
  • AliAkbar Arjmand Rad * Pages 25-46

    To study a valuable religious text such as Nahj al-Balagha, understanding conceptual metaphor can be very important, but cannot reveal all aspects. The current research aims to investigate the existence or non-existence of the compatibility between the existing interpretations of Nahj al-Balagheh and the stages of meaning construction in conceptual blending theory (Fauconnier and Turner, 2002, 1998). This research is descriptive and its method is content analysis. The sample size of about ten percent was examined by stratified probability sampling method and with personal estimation. The findings show that in the translations and explanations of Nahj al-Balagha, the formation of different blending spaces in the minds of different commentators and translators can be seen. Examining different translations, it can be stated that probably the great variety of translations and explanations is the result of different spaces that have been created in the minds of different commentators and translators.

    Keywords: Cognitive Semantics, Conceptual Blending, Mental Spaces, sayings of Nahj al-Balagha, commentary
  • Seyed Roohollah Tabatabaeinodoushan, Yahya Mirhoseini *, Kamal Sahraei Ardekani Pages 47-71

    Examining statements related to power in ancient texts is an approach to understanding the political and management discourses formed in the context of history. Discourse analysis based on power distance can provide a profile of the political and managerial culture dimensions of an organization or society. The symmetrical land of Hijaz, with the formation of Quraysh's commercial trips, witnessed the emergence of the wealth foundation discourse, which temporarily faded with the emergence of Islam and the establishment of the prophetic government in Medina and gave way to another discourse; The new discourse was expanded and promoted in an unprecedented way during the rule of Imam Ali (AS). In the present article, which was organized with the descriptive analytical method based on library sources, two competing discourses were analyzed based on the indicators of power distance, and at the end the following result was obtained: Imam Ali (AS), while challenging the authority of the wealthy elite, opposed hierarchical relationships and advocated for intellectual enlightenment within the political and administrative organization. Fundamentally, he did not believe in maintaining a power distance. Based on this research, the result of adopting these strategies was the creation of an open political space for freely expressing positions and criticisms, meritocracy, and also a serious fight against favoritism in the Alevi government, which was unprecedented in the previous and subsequent governments.

    Keywords: power distance, wealth, pluralism, hierarchical relationships, favoritism, Imam Ali (as)
  • Fahimeh Ghorbani, Ali Doodman Kushki *, Ali Salimi, Mohammadnabi Ahmadi Pages 73-95
    Texts are always open to interpretation, but the use of codes is a linguistic ability, a branch of semiotics based on literary criticism that offers a different and more active reading of the text. Codes actualize the potential capacities of the text and decoding reveals its latent meanings. The method of this research is descriptive-analytical, with an emphasis on the semiotic approach. Through this approach, an investigation was conducted on the linguistic codes of the 53rd letter of Nahj al-Balagha, based on the theory of Pierre Guiraud. The aim was to determine how Guiraud's linguistic codes were employed in explaining the content of governmental command in this letter and in expressing the relationships between officials and the people. It was finally determined that the linguistic signs of the mentioned letter are the result of the interaction of logical, aesthetic and social codes manifested in three axes; the commander has strong control over the forces under his command; Threatening dangers to a healthy government system; and the divine-human combination of governance. Logical codes in letter include the signs that deal with the human aspects and are clear and objective and are accepted based on human reason and logic and in most cases revolves around justice as a political strategy and a necessary executive plan. The aesthetic codes of the letter in the permitted rhetorical styles, metaphor, irony, and simile express the relationship between literature and art; they have expressed the principles of the relationship between the ruler and the subjects with rhetorical forms. Social codes of the letter, include religion, occupational groups, names, titles and tone of speech.
    Keywords: Nahj al-Balagha, Codes, semiotics, Pierre Giraud
  • Mahdi Jafari Harandi, Ahmad Rezvanimofrad * Pages 97-122

    Establishing what is good and forbidding what is bad with the central goal of reform and education has been introduced by the Holy Shariah as a universal duty, and considering the close relationship of reform and education with moral values, one of the influential factors in this field, is to pay special attention to the statement "Tagafel" and "Surveillance". But how to use them seems to be an important issue because it is possible that the obligee may suffer deviations such as "improper investigations", "violation of privacy", "negligence and indifference" and "moral unrest".    The main goal of the present study is to explain the limits and boundaries of moderation in neglecting and investigating in the implementation of what is good and forbidding what is evil in relation to the two domains of "people" and "government" with a focus on the words and life of Amir al-Mominin (AS. The study was carried out using the analytical descriptive method and a practical approach to introduce the extent of religious and moral moderation and explains its theoretical foundations in such a way that in the internal affairs of people and the inadvertent errors of authorities, the decision is to ignore, but in order to preserve the organization, security, and the public, he spying becomes permissible and non-ignorable, so that the society and the government can benefit from its effects, such as knowledge about the need to practice moderation in  ignoring or spying on people’s personal affairs and the authorities.

    Keywords: enjoining good, forbidding evil, ignoring, spying, suspicion
  • Seyed Ahmad Mortazavi Nir *, Mohammad Hakkak, Naser Yaghoubnejad Ghaen Pages 123-147

    Moral principles have an important role in individual and social life and are interesting in all aspects of human life, including business. The main purpose of this research which has been done using the qualitative approach and the thematic analysis method is to extract the conceptual model of ethics in business from the perspective of Imam Ali(AS). Based on research findings, ethics in business has three components: Insight-Perceptual, Individual, and Professional. Insight-perceptual ethics shows the depth and importance Imam Ali(AS) assigns to the principles of Islam as the main source of ethics and includes Monotheism, Resurrection, and Justice; Individual ethics, which is rooted in divine nature in Islamic teachings, has two internal/external and virtue/vice aspects; and professional ethics, jwhich are rooted in individual ethics, include components like organizational ethics and proper professional management. One of the important results of the present study is that belief in the resurrection, from the perspective of Imam Ali(AS), has special importance in business ethics.

    Keywords: ethics in business, Islamic management, Imam Ali(AS), Nahj al-Balagha, content analysis