فهرست مطالب

مجله علمی شیلات ایران
سال سی و دوم شماره 4 (پیاپی 138، مهر و آبان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا صفری*، زهرا یعقوب زاده، هادی غفاری، سهیل ریحانی پول صفحات 1-13

    با توجه به وجود نگرانی ها در زمینه استفاده از ترکیبات ضد ویروسی صناعی یا شیمیایی در صنایع داروسازی، توجه به منابعی با منشا طبیعی دارای فعالیت ضد ویروسی، ضروری به نظر می رسد. خیارهای دریایی یکی از این منابع هستند که خواص فیزیولوژیک متعدد آنها در جوامع علمی مورد بحث است. هدف تحقیق حاضر نیز تولید پپتیدهای زیست فعال از Holothuria leucospilota با استفاده از دو آنزیم میکروبی آلکالاز و فلاورزایم و ارزیابی فعالیت ضد ویروسی آنها علیه ویروس های Herpes simplex (نوع 1 و 2)، Chikungunya و Dengue بود. نتایج نشان داد، بافت خیار دریایی دارای حدود 13 درصد پروتیین است که این رقم در پودر های آبکافتی حاصل به بیش از 67 درصد رسید. میزان پروتیین و درجه آبکافت در پودر آبکافتی تولیدی با استفاده از آنزیم آلکالاز (به ترتیب 16/0±58/71 و 3/0±37/48 درصد) بیشتر از پودر تولیدی با فلاورزایم (به ترتیب 26/0±88/67 و 6/0±42/41 درصد) بود (05/0>p). در ادامه مشخص شد، هر دو نوع پپتید تولیدی در هر دو غلظت 4 و 5 میلی گرم بر میلی لیتر دارای خواص ضد ویروسی هستند. در این تحقیق، نوع آنزیم مصرفی جهت تولید پپتیدهای زیست فعال و غلظت پپتیدها بر فعالیت ضد ویروسی آنها اثر معنی داری داشت. پپتیدهای تولیدی با استفاده از آنزیم آلکالاز به صورت معنی داری فعالیت ضد ویروسی بیشتری علیه ویروس های مورد مطالعه داشتند، ضمن این که افزایش غلظت پپتیدها از 4 به 5 میلی گرم بر میلی لیتر منجر به افزایش معنی دار فعالیت ضد ویروسی آنها نیز گردید (05/0>p). در بین ویروس های مورد بررسی، Herpes simplex (نوع 1) و ویروس Dengue به ترتیب مقاوم ترین و حساس ترین ویروس ها بودند (05/0>p). بنابر نتایج تحقیق حاضر، پپتیدهای زیست فعال استخراجی از خیار دریایی دارای پتانسیل استفاده در صنایع داروسازی به عنوان یک ترکیب ضد ویروس با منشا طبیعی هستند، ولی با وجود این انجام آزمایش های تکمیلی به منظور ارزیابی اثرات سمیت احتمالی آنها ضروری است.

    کلیدواژگان: خیار دریایی، آلکالاز، فلاورزایم، پپتیدهای زیست فعال، فعالیت ضد ویروسی، ویروس هایHerpes
  • آلتون مرادی، نصرالله احمدی فرد*، یعقوب حبیب زاده صفحات 15-28

    مهم ترین محدودیت تولید انبوه ریزجلبک اسپیرولینا در جهان قیمت بالای محیط کشت آن است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی محیط های کشت مبتنی بر مواد شیمیایی و کودهای تجاری و مقایسه ویژگی های رشد، ترکیبات رنگدانه ها و میزان پروتیین جلبک اسپیرولینا تولید شده در مقایسه با محیط کشت زاروک انجام گرفت. برای تامین نیازهای غذایی گونه جلبک اسپیرولینا از کودهای شیمیایی ارزان قیمت در قالب 18 تیمار و سه تکرار استفاده گردید. در تمام تیمارها از جوش شیرین تجاری به مقدار 8/16 گرم در لیتر، نمک دریا به مقدار 5/0 گرم بر لیتر و کود مایع تجاری (پتاسیم: فسفر، 20:20) برای تامین نیاز فسفر و پتاسیم جلبک استفاده گردید. برای تامین نیتروژن در تیمارها از سه منبع نیترات سدیم، اوره و ترکیب 50:50 از هر دو استفاده شد. در هر سه گروه از 6 ماده در قالب 6 تیمار (شاهد، پتاسیم، آهن، ترکیبی از پتاسیم و آهن، منیزیم و ریز مغذی ها) استفاده گردید. براساس نتایج، میزان رشد جلبک اسپیرولینا تا روز بیستم در گروه شاهد (محیط کشت زاروک) بیشتر از بقیه تیمارها بود اما بعد از روز بیستم تیمار حاوی نیترات سدیم- منیزیم (N-Mg) نرخ رشد بالاتری را نسبت به گروه شاهد نشان داد. همچنین بالاترین نرخ رشد ویژه و تراکم جلبکی و کمترین زمان دو برابر شدن در تیمار حاوی منبع نیترات سدیم اندازه گیری گردید. بالاترین تراکم جلبکی و نرخ رشد ویژه به طور معنی داری (05/0>p) در تیمارهای نیترات سدیم- منیزیم (N-Mg) و نیترات سدیم-ریزمغذی ها (N-Mic) مشاهده گردید که تفاوت معنی داری با گروه شاهد (محیط کشت زاروک) نداشتند. در تیمار نیترات سدیم-ریزمغذی ها (N-Mic) به طور معنی داری حداکثر کلروفیل a، کلروفیل b و رنگدانه کل به دست آمد (05/0>p). بیشترین میزان پروتیین در گروه ترکیبی نیترات سدیم - اوره با منبع آهن و پتاسیم به دست آمد. در جمع بندی، بالاترین میزان رشد و بیشترین تراکم سلولی در محیط کشت حاوی نیترات سدیم به دست آمد که قابل مقایسه با تیمار حاوی محیط کشت زاروک بود که می توان در مقیاس تجاری از آن استفاده کرد.

    کلیدواژگان: Arthrospira، اوره، جلبک، کلروفیل، نیترات سدیم
  • کاوس نظری، میگل تکلو، منصور شریفیان، سید پژمان حسینی شکرابی* صفحات 29-49

    سیستم آکواپونیک که ترکیبی از آبزی پروری بازگردشی و کشت هیدروپونیک گیاه هستند، منطبق با اهداف توسعه پایدار در صنعت آبزی پروری است. این آزمایش در قالب یک طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار آزمایشی و هر تیمار با سه تکرار انجام شد که شامل گروه شاهد: 30 عدد ماهی کپور (Cyprinus carpio) در یک مخزن 300 لیتری (بدون گیاه کاهو)، تیمار A1: 10 عدد کاهو (Lactuca sativa) در متر مربع (بدون ماهی) همراه با کود مایع، تیمار A2: 30 عدد گیاه کاهو در متر مربع (بدون ماهی) همراه با کود مایع، تیمار A3: 10 عدد کاهو در مترمربع و 30 عدد ماهی و تیمار A4: 30 عدد کاهو در متر مربع و 30 عدد ماهی برای 60 روز بود. میانگین وزنی بچه ماهیان (23/1± 18/50 گرم) و بوته کاهو (49/1 ±32/10 گرم) در شروع آزمایش در گروه های آزمایشی یکسان بود. میزان اکسیژن محلول در تمامی تیمارهای آزمایشی نسبت به گروه شاهد (18/1±76/ 5 میلی گرم در لیتر) به طور معنی داری بیشتر و در تیمار A2 در بالاترین میزان (24/1±80/6 میلی گرم در لیتر) بود (05/0<p). در پایان آزمایش، میانگین جامدات معلق کل (84/60±8/ 1245 میلی گرم در لیتر)، قلیاییت (7/15 ± 64/133 میلی گرم در لیتر)، نیتریت (04/0±18/0 میلی گرم در لیتر) و نیترات (15/2±40/62 میلی گرم در لیتر) در گروه شاهد به طور معنی داری بیشتر بود (05/0<p) و در تیمار A2 کمترین مقادیر دیده شد. اختلاف آماری معنی داری در خصوص عملکرد رشد و تغذیه ماهیان بین تیمارهای آزمایشی با گروه شاهد وجود نداشت (05/0>p). این درحالی بود که طول و وزن نهایی بوته و نرخ رشد نسبی کاهو تفاوت معنی داری را بین تیمارهای آزمایشی نسبت به گروه شاهد نشان داد (05/0<p) و بیشترین میزان شاخص های مذکور در تیمار A4 ثبت شد. در مجموع، نتایج این آزمایش نشان داد که درسیستم آکواپونیک حاوی ماهی کپور با با تراکم 100 عدد در متر مکعب و تراکم 30 بوته کاهو در مترمربع، منجر به بهبود بهره وری تولید ماهی کپور و کاهو همراه با کیفیت مناسب آب می گردد.

    کلیدواژگان: آکواپونیک، کپور معمولی، کاهو، کیفیت آب، رشد
  • علی نکوئی فرد*، محمود حافظیه، مسعود صیدگر، کامیار غرا، ابوالفضل سپهداری، کاظم عبدی صفحات 51-63

    در این تحقیق 30 مزرعه از پنج شهرستان استان مرکزی مورد ارزیابی و ممیزی امنیت زیستی قرارگرفت. فرم های بررسی گذرگاه های خطر، تجهیزات مکانیزاسیون به کار رفته در مزرعه و ممیزی امنیت زیستی (استاندارد سازمان دامپزشکی کشور)، برای هر مزرعه تکمیل گردید. ارتباط مکانیزاسیون و سطح امنیت زیستی با استفاده از آنالیز همبستگی و برای ارزیابی احتمال خطر از مدل نیمه کمی استفاده شد. نتایج حاصل از این بررسی نشان دهنده بیشینه احتمال خطر با شاخص عددی 40/0 برای مزارع دو منظوره کشاورزی اراک و فراهان و بیشینه میانگین احتمال خطر (±خطای استاندارد) با 022/0±205/0 در شهرستان فراهان و کمینه احتمال خطر با شاخص عددی 03/0 برای اراک و شازند و کمینه میانگین عددی احتمال خطر (±خطای استاندارد) با 016/0±15/0 در مزارع پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان شازند به دست آمد. متوسط احتمال خطر در سطح کل مزارع منتخب شهرستان های معین مورد مطالعه استان مرکزی 009/±18/0 محاسبه گردیدکه نشان دهنده قرارگرفتن تمامی مزارع منتخب مورد مطالعه در رده خطر احتمالی متوسط (سطح B) بود. جهت آزمون رابطه دو متغیر احتمال خطر و درجه مکانیزاسیون از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد. بین میزان احتمال خطر و درجه مکانیزاسیون، همبستگی معنی دار مشاهده نشد (41/0P =، 30 n و 34/0=r). در نتیجه، از جنبه آماری مشخص شد متغیرهای احتمال خطر و درجه مکانیزاسیون با یکدیگر رابطه ندارند. این مولفه برای ظرفیت تولید و سطح مکانیزاسیون نیز صادق بود. نتایج به دست آمده نشان دادکه به دلیل ضعف تجهیزات امنیت زیستی در مکانیزه کردن مزارع دومنظوره کشاورزی پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان در استان مرکزی افزایش خطر در برخی از این مزارع را تا حد قرارگرفتن احتمال خطر بالا (سطح (C قرار داده است که با تمهیدات لازم و استقرار برنامه های امنیت زیستی، به سهولت می توان باعث کاهش معنی دار خطر در این مزارع شد.

    کلیدواژگان: مکانیزاسیون، مزارع دومنظوره کشاورزی، قزل آلای رنگین کمان، امنیت زیستی، خطر احتمالی، استان مرکزی
  • محمد حسن زاده صابر* صفحات 65-74

    با مولدسازی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Onchorhynchus mykiss) عاری از بیماری خاص (SPF) در کشور و تکثیر آنها، لزوم ایجاد بانک اسپرم از مولدین مورد نظر ضروری به نظر رسید. در این تحقیق، پس از بررسی کارایی چهار رقیق کننده تعریف شده برای انجماد اسپرم قزل آلا، مناسب ترین رقیق کننده (سوکروز 6/0 مولار و DMSO 8 درصد) انتخاب شد. نمونه های اسپرم استحصالی از 24 مولد، شامل چهار مولد از هر یک از مزارع منتخب عاری از بیماری خاص سطح کشور در استان های مازندران و آذربایجان غربی (سرشار، معروفی، فخاری، حدیدی، ملکی تبار و قربانی) پس از ارزیابی کیفی، منجمد گردیدند. آزمایش لقاح نمونه اسپرم ها در روز نمونه برداری و مقایسه درصد لقاح آنها با اسپرم های منجمد در سه بازه زمانی (4، 24 و 48 ساعت) نیز تغییر معنی داری بین اسپرم گروه شاهد و نمونه های انجمادزدایی شده نشان نداد. نتایج مشخص نمود که از شیوه به کار رفته در این تحقیق، می توان در انجماد و نگهداری اسپرم مولدین قزل آلای رنگین کمان SPF به خوبی استفاده نمود و در صورت نیاز، اسپرم های حاصل از بهترین مولدین را با این شیوه به سایر مراکز انتقال داد.

    کلیدواژگان: انجماد اسپرم، بانک اسپرم، Oncorhynchus mykiss، لقاح، SPF
  • بهنام سلطان زاده ملکی، جمیله پازوکی*، فاطمه نظری صفحات 75-90

    هدف از این مطالعه بررسی آلودگی Portunus segnis به موجودات همزیست، تعیین فراوانی، درصد فراوانی و شدت آلودگی به آنهاست. در مجموع، 86 خرچنگ آبی شناگر طی دو فصل تابستان و پاییز 1396 از سواحل بندرعباس جمع آوری گردید. مجموعا تعداد 473 همزیست شامل Lepas anserifera، Chelonibia testudinaria، Philometra sp.، Microstella norvegica، دو گونه شناسایی نشده از cyclopoida، گونه های شناسایی نشده Ostracoda و Bivalvia به ترتیب با فراوانی 59/66، 47/1، 53/13، 91/5 و 47/12 درصد از این میزبان جداسازی شدند. به جز گونه C. testudinaria، سایر گونه ها برای اولین بار از P. segnis و خلیج فارس گزارش می شوند. شدت آلودگی در دو جنس نر و ماده تفاوت معنی داری نشان نداد. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که فراوانی همزیست ها در خرچنگ آبی شناگر از عامل جنسیت تاثیر نمی پذیرد. شدت آلودگی در فصل پاییز حدود چهار برابر فصل تابستان (به ترتیب 21 و 84/5) بود. علت این اختلاف احتمالا شرایط مناسب برای حضور همزیست ها و اندازه بزرگتر میزبان در فصل معتدل نسبت به فصل گرم است. شدت آلودگی در کلاسه عرضی 2 تقریبا چهار برابر کلاسه 1 بود که نشان می دهد، تفاوت در اندازه، اثر مستقیم و مثبتی بر فراوانی همزیست ها در P. segnis دارد.

    کلیدواژگان: خرچنگ شناگر آبی، Portunus segnis، خلیج فارس، همزیست، انگل
  • سید داود حاجی میررحیمی*، مریم محمودی، شهرام دادگر صفحات 91-106

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مناسب ترین راهبردهای توسعه کسب و کارهای آبزی پروری در پایین دست سد طالقان استان البرز از طریق ارزیابی محیط داخلی و خارجی توسعه این کسب و کارها در سال 1400 انجام شد. جامعه آماری این مطالعه بهره برداران مزارع پرورش ماهی در منطقه مورد مطالعه به تعداد 15 نفر بود که به صورت تمام شماری مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار اصلی گردآوری اطلاعات در این تحقیق پرسشنامه بود. روایی ظاهری و محتوایی پرسشنامه توسط افراد صاحب نظر در زمینه شیلات و ترویج کشاورزی مورد بررسی و در نهایت تایید شد. داده ها با استفاده از روش SWOT مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که در فضای درونی توسعه تولید و پرورش آبزیان، مهم ترین نقاط قوت آبزی پروری در پایین دست سد طالقان شامل: تولید محصول با کیفیت بالا، و توپوگرافی و شیب مناسب زمین برای احداث مزارع، بود. از سویی، هزینه بالای آب بهاء و برق مزارع و قدیمی بودن فناوری ها و تجهیزات مورد استفاده در این مزارع از مهم ترین نقاط ضعف بود. بررسی فضای بیرونی توسعه پرورش و تولید آبزیان نشان داد که مهم ترین تهدیدهای این صنعت شامل بالا بودن هزینه نهاده های موجود در بازار آزاد و ناتوانی تامین نهاده به ویژه به وسیله تولیدکنندگان خرد بود. از سویی، سازگاری بالای گونه های ماهی با شرایط آب و هوایی منطقه، پایین بودن سرانه مصرف فرآورده های آبزی و لزوم افزایش آن و بازار مناسب و در دسترس برای فروش تولیدات از مهم ترین فرصت های توسعه این صنعت در منطقه مورد مطالعه است. مقایسه فضای درونی و بیرونی توسعه کسب وکارهای آبزی پروری در پایین دست سد طالقان نشان داد که فضای محیط درونی و بیرونی به ترتیب با مجموع امتیازات موزون، 35/0 و 03/0 است. به عبارت دیگر، در محیط درونی، نقاط قوت و در محیط بیرونی، فرصت ها غالب هستند. نتایج ماتریس ارزیابی موقعیت و اقدام راهبردی نیز نشان داد که مناسب ترین راهبردهای توسعه صنعت آبزی پروی در زیر سد طالقان، در حوزه رقابتی قرار دارند. برخی از مهم ترین راهبردهای ارایه شده در این حوزه نیز شامل: برندسازی محصولات و ارسال به بازارهای پایتخت و بازارهای بین المللی، استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و دولتی برای تامین نهاده ها، دسترسی سریع بازار به محصولات شیلاتی، و آموزش تولیدکنندگان است.

    کلیدواژگان: آبزی پروری، تحلیل راهبردی، راهکارهای اقتصادی- اجتماعی، سد طالقان
  • فرحناز کیان ارثی*، نجمه جهانی، محسن مزرعاوی، جمیل بنی طرفی زادگان، حسین هوشمند صفحات 107-115

    در این مطالعه باتوجه به اهمیت دریاچه سد دویرج که تامین کننده بخش مهمی از آب کشاورزی زمین های دشت دهلران و موسیان است، ارزیابی کیفی آب دریاچه به منظور توسعه فعالیت های آبزی پروری و بررسی امکان پرورش ماهی در دریاچه پشت سد انجام گرفت. به همین منظور 4 ایستگاه در ورودی، خروجی و دریاچه پشت سد انتخاب شده و نمونه برداری از ایستگاه های انتخابی در سه فصل به وسیله گراب مدل ون ویین با سطح پوشش 0625/0 مترمربع، انجام گرفت. نتایج حاصل از این بررسی به منظورتعیین کیفیت آب پشت سد بر اساس شاخص های زیستی بر پایه کفزیان تعیین شد. در شاخص های کفزیان با تعیین ترکیب گونه ای و تعیین ارزش زیستی گونه های مختلف در قالب شاخص های تنوع شانون- وینر و شاخص زیستی هلسینهوف، کیفیت آب سد مورد ارزیابی قرار گرفت. مقادیر شاخص زیستی هلسینهوف در ایستگاه های مورد مطالعه در دوره نمونه برداری در دامنه 6-07/3 قرار گرفت. به طور کلی، براساس شاخص های زیستی مورد بررسی در اغلب ایستگاه ها و فصول، شرایط آلودگی متوسط محیطی مشاهده شد که این آلودگی و کاهش تراکم در ایستگاه های پشت سد به دلیل ماهیت ساکن بودن آن نسبت به ایستگاه های ورودی و خروجی مشهودتر بود.

    کلیدواژگان: سد دویرج، کفزیان، شاخص تنوع شانون- وینر، شاخص هلسینهوف، کیفیت آب
  • محمد لاریجانی*، سید عباس حسینی، پرویز زارع، غلامرضا دریانبرد، مسطوره دوستدار، زینب انصاری صفحات 117-126

    در این مطالعه برخی جنبه های زیست شناسی تولیدمثل ماهی کلمه خزری صید شده به وسیله تورهای پره در طول سواحل جنوبی دریای خزر در دوره زمانی 1400-1398 مورد بررسی قرار گرفت. از مجموع 317 نمونه ماهی صید شده (144 عدد نر و 173 عدد ماده) نسبت جنسی نر به ماده 2/1:1 به دست آمد که از نظر آماری با نسبت مورد انتظار 1:1 معنی دار نبود (05/0p>). میانگین طول چنگالی (انحراف معیار±) 63/2 ± 6/15 (با دامنه 5/25-6/10) سانتی متر برای جنس نر و 70/3 ± 7/18 (با دامنه 5/32-3/11) سانتی متر برای جنس ماده به دست آمد. دامنه و میانگین وزن برای جنس نر به ترتیب 214-18 و 20/36 ± 7/60 گرم و برای جنس ماده به ترتیب 502-22 و 76/74 ± 5/120 گرم محاسبه شد. حداقل، حداکثر و میانگین هماروی مطلق ماهی R. caspicus به ترتیب 6707، 51438 و 9800 ± 18773 عدد تخمک برآورد شد. میانگین هماوری نسبی نسبت به وزن کل و طول چنگالی ماهی کلمه به ترتیب 33±152 عدد تخم به ازاء گرم و 367±967 عدد تخم به ازاء سانتی متر برآورد شد. میزان هماوری مطلق ماهی کلمه با افزایش طول و وزن به ترتیب با ضرایب تعیین 62/0 و 68/0 افزایش یافت به طوری که دامنه میزان هماوری در دامنه طولی 5/15-5/14 سانتی متر برابر با 11807-6707 عدد و در دامنه 32-27 سانتی متر برابر با 42693-35813 عدد بود. نتایج نشان داد که در تمام ماه های نمونه برداری ماهیان ماده کلمه با مراحل 4 و 5 رسیدگی جنسی حضور دارند. مقدار میانگین طول (چنگالی) بلوغ جنسی (Lm50%) ماهی ماده R. caspicus 8/13 سانتی متر به دست آمد. بیش ترین مقدار شاخص گنادی (GSI) در جنس نر در ماه بهمن با مقدار 08/7 و در جنس ماده در اسفند با مقدار 06/16 مشاهده شد که در جنس اخیر در فروردین مقدار این شاخص به 96/15 کاهش یافت. با توجه به این که اوج مقدار GSI و درصد بالای مرحله 5 رسیدگی جنسی ماهی R. caspicus در اسفند و فروردین است، می توان صید این گونه در این دوره زمانی را ممنوع اعلام کرد.

    کلیدواژگان: شاخص گنادی، طول بلوغ جنسی، هماوری، ماهی کلمه، دریای خزر
  • سپیده امیراحمدی، بابک شعیبی عمرانی*، سهیل علی نژاد صفحات 127-134

    در مزارع پرورشی ماهیان سردابی، 50 تا 60 درصد هزینه های جاری برای تامین غذا است. چربی بالای جیره ممکن است باعث افزایش ذخیره چربی در بدن شود. در بیشتر ماهیان ذخیره کردن چربی محدود بوده و چربی اضافی در جیره می تواند به داخل کبد نفوذ کند و در داخل آن تجمع یابد و باعث ایجاد عارضه کبد چرب گردد. تمام آزاد ماهیان به دژنراسیون لیپویید کبدی حساس هستند و قزل آلای رنگین کمان از حساسیت بیشتری نسبت به این عارضه برخوردار است. عارضه کبد چرب یک عارضه جدی و حتی کشنده در ماهیان پرورشی می باشد. در این تحقیق برای بررسی وضعیت این عارضه 200 عدد ماهی قزل آلای رنگین کمان پرورشی در دو فصل پاییز (100 نمونه) و زمستان (100 نمونه) از 20 مزرعه و از هر مزرعه 10 نمونه در شهرستان شاهرود استان سمنان در سال 1400 تهیه شدند. ماهی ها پس از زیست سنجی در سه گروه وزنی 400-300 گرم، 500-400 گرم و 600-500 گرم جمع آوری و در شرایط خنک بلافاصله به آزمایشگاه منتقل شدند. کبدهایی که دچار تغییر رنگ (زردی، سفید شیری و قهوه ای روشن)، تورم و بزرگی، گرد شدن لبه ها و حتی شکنندگی، وجود نقاط خونریزی و پرخونی در سطح بودند بعنوان کبد مشکوک به عارضه کبدچرب درنظر گرفته شدند. بعد از تهیه نمونه بافتی، در کل، پنج نمونه بعنوان مثبت تایید گردیدکه در آن ها تجمع واکویل چربی، تغییر در سیتوپلاسم و هسته خارج از مرکز سلول های کبدی، بزرگتر بودن سلول های کبدی نسبت به حالت طبیعی و نکروز نیز به صورت بسیار محدود و از نوع انعقادی مشاهده شد. بین بروز و عدم بروز کبد چرب در دو فصل پاییز و زمستان و نیز مزارع مختلف تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، کبد چرب، جیره غذایی، آب های داخلی
|
  • Reza Safari*, Zahra Yaghoubzadeh, Hadi Ghaffari, Soheyl Reyhani Poul Pages 1-13

    Given the concerns regarding the use of synthetic antiviral compounds in the pharmaceutical industry, it seems necessary to pay attention to natural sources with antiviral activity. Sea cucumbers are one of these sources that numerous physiological properties are discussed in the scientific community. The present study aimed to produce bioactive peptides from Holothuria leucospilota using two microbial enzymes, alcalase and flavourzyme, and to evaluate their antiviral activity against Herpes simplex types 1 and 2, Chikungunya, and Dengue viruses. The results showed that the whole body of the sea cucumber has about 13% protein, which this amount reached more than 67% in the resulting hydrolyzed powders. The amount of protein, as well as the degree of hydrolysis in the hydrolyzed protein using alcalase enzyme (71.58±0.16 and 48.37±0.3%, respectively) was higher than the powder produced with flavourzyme (67.88±0.26 and 41.42±0.6%, respectively) (p<0.05). It was further found that both types of peptides produced at both concentrations of 4 and 5 mg/ml have antiviral properties. In this study, the type of enzyme used to produce bioactive peptides and also the concentration of peptides had a significant effect on their antiviral activity (p<0.05). The peptides produced using alcalase enzyme had significantly more antiviral activity against the studied viruses, while increasing the concentration of peptides from 4 to 5 mg/ml led to a significant increase in the antiviral activity (p<0.05). Among the studied viruses, Herpes type 1 and Dengue virus were the most resistant and susceptible viruses, respectively (p<0.05). According to the results of the present study, bioactive peptides extracted from the sea cucumber have the potential to be used in the pharmaceutical industry as a natural antiviral compound, however, it is necessary to carry out additional tests to evaluate their possible toxicity effects.

    Keywords: Sea cucumber, Alcalase, Flavorzym, Bioactive peptides, Antiviral activity, Herpes viruses
  • Alton Moradi, Nasrollah Ahmadifard*, Yaghoub Habibzadeh Pages 15-28

    The most important limitation of the mass production of Spirulina microalgae in the world is the high cost of its culture medium. The present study was carried out with the aim of evaluating the cultivation mediums based on chemicals and commercial fertilizers and comparing the growth  characteristics, pigments, and the amount of protein in the produced spirulina in comparison with the Zarrouk’s medium. In order to meet the nutritional needs of Spirulina species, low-cost fertilizers were used in the form of 18 treatments and three replications. In all treatments, commercial sodium bicarbonate at 16.8 g/L, sea salt at 0.5 g/L, and the commercial liquid fertilizer (K:P, 20:20) were used to meet the phosphorus and potassium needs of the microalgae. To supply nitrogen in the treatments, three sources of sodium nitrate, urea, and a 50:50 combination of both were used. In all three groups, 6 substances were used in the form of 6 treatments (control, potassium, iron, a combination of potassium and iron, magnesium, and micronutrients). According to the results, the growth of Spirulina was higher in the control group (Zarrouk’s medium) than other treatments until the 20th day, but after that, the sodium nitrate -magnesium (N-Mg) treatment showed a higher growth rate than the control group. Also, the highest specific growth rate, cell density of algae, and the lowest doubling time were measured in the treatment containing sodium nitrate source. The highest algal cell density and specific growth rate were significantly (p<0.05) observed in sodium nitrate-magnesium (N-Mg) and sodium nitrate-micronutrients (N-Mic) treatments, which were significantly different from the control group (Zarrouk’s medium). The maximum chlorophyll a, chlorophyll b, and total pigment were obtained significantly in sodium nitrate-micronutrients (N-Mic) treatment (p<0.05). The highest amount of protein was obtained in the combined sodium nitrate-urea group with iron and potassium sources. To sum up, the highest growth rate and the highest cell density were obtained in the culture medium containing sodium nitrate, which is comparable to Zarrouk’s culture medium that can be used on a commercial scale.

    Keywords: Arthrospira, Urea, Algae, Chlorophyll, Sodium nitrate
  • Kavoos Nazari, Meygol Taklo, Mansour Sharifian, Seyed Pezhman Shekarabi* Pages 29-49

    Aquaponic system, which is a combination of recycling aquaculture and hydroponic plant cultivation, is consistent with the goals of sustainable development in the aquaculture industry. This experiment was conducted in the form of a completely randomized design with five experimental treatments and each treatment with three replications, which includes the control group: 30 carp (Cyprinus carpio) in a 300-liter tank (without lettuce), A1: 10 lettuce (Lactuca sativa) per m2 (without fish) along with liquid fertilizer, A2: 30 lettuce plants per m2 (without fish) along with liquid fertilizer, A3: 10 lettuce per m2 and 30 fish, and A4: 30 lettuce per m2 along with 30 fish for 60 days. The average weight of the fry fish (50.18 ± 1.23 g) and lettuce plant (10.32 ± 1.49 g) at the beginning of the experiment was the same in the experimental groups. The amount of dissolved oxygen in all experimental treatments was significantly higher than the control group (5.76±1.18 mg/liter) and the highest leve was obtained in A2 treatment (6.80±1.24 mg/liter) (p<0.05). At the end of the experiment, the average total suspended solids (1245.8±60.84 mg/liter), alkalinity (133.64±15.7 mg/liter), nitrite (0.18±0.04 mg/liter), and nitrate (62.40±2.15 mg/liter) were significantly higher in the control group (p<0.05) and the lowest values were seen in A2 treatment. There was no statistically significant difference regarding the performance of growth and feed utilization of the fish between the experimental treatments and the control group (p>0.05). However, the length and final weight of the plant and the relative growth rate of lettuce showed a significant difference between the experimental treatments and the control group (p<0.05) and the highest amount of the mentioned indicators was recorded in A4 treatment. To sum up, the results of this experiment showed that in the aquaponic system containing carp with a density of 100 carp per m2 and a density of 30 lettuce plants per m2, it leads to an improvement in the productivity of carp and lettuce production with proper water quality.

    Keywords: Aquaponics, Common carp, Lettuce, Water quality, Growth
  • ALI NEKOUEIFARD*, Mahmoud Hafezieh, Masoud Seidgar, Kamyar Ghara, Abolfazl Sepahdari, Kazem Abdy Pages 51-63

    In this research, 30 farms from five cities of Markazi province were assessed and biosecurity audited. The forms for examining danger crossings, mechanization equipment used on the farm, and biosecurity audit (standard of the country's veterinary organization) were completed for each farm. The relationship between mechanization and the level of biosecurity was done using correlation analysis and a semi-quantitative model was used to assess the probability of risk. The obtained results showed the maximum probability of risk with a numerical index of 0.40 for the trout farms of Arak and Farahan and the maximum mean probability of risk (± standard error) with 0.205±0.022 in Farahan city and the minimum probability of risk with a numerical index of 0.03 for Arak and Shazand, the mean of risk probability (± standard error) was obtained with 0.15±0.016 in the trout rearing farms in Shazand. The mean probability of risk at the level of all the selected farms of certain studied cities of Markazi province was calculated as 18.009 ± 0.009, which indicated that all the selected farms studied were in the category of medium possible risk (level B). In order to test the relationship between two variables, the probability of risk and the degree of mechanization from Pearson's correlation test were used. No significant correlation was observed between the probability of risk and the degree of mechanization (P = 0.41, n = 30, and r = 34). As a result, from the statistical point of view, it was determined that the variables of risk probability and the degree of mechanization were not related to each other. This component was also similar for production capacity and mechanization level. The obtained results showed that due to the weakness of biosecurity equipment in the mechanization of dual-purposed agricultural farms for fish farming in the Markazi province, the risk in some of these farms has increased to the level of being placed at probability of high risk (level C), which can easily reduce the risk in these farms significantly by taking necessary measures and establishing biosecurity plans.

    Keywords: Mechanization, Dual-purposed agricultural farms, Rainbow trout, Biosecurity, Possible Risk, Markazi Province
  • Mohammad Hassanzadeh Saber* Pages 65-74

    By broodstocking and propagating of specific pathogen-free (SPF) rainbow trout in Iran, the need to create a cryopreserved sperm bank from the breeders was deemed necessary. In this study, after evaluation of four different extenders for rainbow trout sperm cryopreservation, the best extender (0.6M sucrose and 8% DMSO) has been selected. The sperm samples were obtained from 24 breeders, including four breeders from each of the selected specific pathogen-free farms of the country in Mazandaran and West Azerbaijan provinces (Sarshar, Maroufi, Fakhari, Hadidi, Malekitabar, and Qorbani) were cryopreserved after qualitative evaluation. The fertilization test of sperm samples on the day of sampling and comparison of their fertilization percentage with frozen-thawed sperms in three time intervals (4, 24 and 48 hours) did not show any significant differences between the sperm of the control group and the frozen-thawed samples. The results indicated that the method used in this research can be well used in cryopreservation the sperm of SPF rainbow trout breeders and if needed, the sperm obtained from the best breeders can be transferred to other centers with this method.

    Keywords: Sperm cryopreservation, Sperm bank, Oncorhynchus mykiss, Fertilization
  • Behnam Soltanzadeh Maleki, Jamileh Pazooki*, Fatemeh Nazari Pages 75-90

    The purpose of this study was to investigate the infestation of Portunus segnis with symbiotic organisms to determine the abundance, prevalence, and intensity of the infestation. A total of 86 blue swimming crabs were collected from Bandar Abbas coast during Summer and Autumn, 2018. Totally, 473 symbionts including Lepas anserifera, Chelonibia testudinaria, Philometra sp., Microstella norvegica, two unidentified species of order Cyclopoida, unidentified species of Ostracoda and Bivalvia were isolated. The prevalence of infection was 66.59, 1.47, 53, 13.5, 5.91, and 12.47%, respectively. Except for C. testudinaria, other taxa are reported for the first time in P. segnis and the Persian Gulf during this study. The intensity of infestation in both males and females did not show a significant difference, therefore, it can be concluded that this factor is not affected by gender in blue swimming crab. The intensity of infestation in autumn was approximately, four times more than summer (21 and 5.84, respectively). It is probably because of the suitable conditions and the larger size of the host in this season. Moreover, intensity of infestation in cluster 2 was almost four times more than in cluster 1, confirming the positive effect of size on the abundance of symbionts in P. segnis.

    Keywords: Blue swimming crab, Portunus segnis, Persian Gulf, Symbiont, Parasite
  • Seyed Davood Hajimirrahimi*, Maryam Mahmoodi, Shahram Dadgar Pages 91-106

    The main purpose of this research was to identify the most appropriate strategies for the development of aquaculture businesses in the downstream of Taleghan dam in Alborz province through the evaluation of the internal and external environment of the development of these businesses in 2019. The statistical population of this study was 15 fish farm operators who work in the studied area and were investigated by census method. The main tool for collecting information in this research was a questionnaire. The face and content validity of the questionnaire was examined and finally confirmed by experts in the field of fisheries as well as agricultural extension. The data was analyzed using the SWOT method. The results showed that in the internal environment of the development of aquaculture production and rearing, the most important strengths of aquaculture in the downstream of Taleghan Dam were: high-quality product production and suitable topography and slope of the land for the construction of aquaculture farms. On the other hand, the high cost of water and electricity for the aquaculture farms and the old technologies and equipment used in these farms were among the most important weaknesses. Examining the external environment of aquaculture development and production showed that the most important threats to this industry were the high cost of inputs in the market and inability of producers, especially the small producers to afford them. On the other hand, the high adaptability of fish species to the climatic conditions of the region, the low per capita consumption of aquatic products and the need to increase it, and the suitable and available market for marketing products are among the most important opportunities for the development of this industry in the studied area. The comparison of the internal and external environment of the development of aquaculture businesses in the downstream of Taleghan Dam showed that the internal and external environment was with total weighted scores of 0.35 and 0.03, respectively. In other words, the strength points were dominant in the internal environment and the opportunities were dominant in the external environment. The results of the situation evaluation and strategic action matrix also showed that the most suitable strategies for the development of the aquaculture industry under the Taleghan Dam are in the competitive field. Some of the most important strategies presented in this area include branding products and sending them to capital markets and international markets, using the capacity of the private and public sectors to provide inputs, quick market access to fishery products, and training the producers.

    Keywords: Aquaculture, Strategic analysis, Economic-social solutions, Taleghan Dam
  • Farahnaz Kianersi* Pages 107-115

    In this study, due to the importance of Doiraj Dam Lake, which supplies an important part of agricultural water of Dehloran and Mosian, the assessment of the lake water was carried out in order to develop aquaculture activities and investigate the possibility of fish farming in the lake behind the dam. For this, 4 stations selected, the entrance, before and ater the lake and sampling were done in three seasons by using Van veen grab with with 0.0625 m2. The results of this study were determined based on the biological indicators. In benthic indices, the quality of water was evaluated by determining the species composition and biological value of different species using Shannon-Wiener diversity indices and Hilsenhoff Family Biotic Index (HFBI). The HFBI index in the studied stations ranged from 3.07 to 6.07. In general, based on the biological indicators, in most of the stations and seasons, moderate pollution was observed, which was more evident in the stations before the dam due to its without move nature than the entry and after stations.

    Keywords: Doiraj Dam, Macrobenthos, Shannon-Wiener diversity indices, Hilsenhoff indices, water quality
  • Mohammad Larijani*, Seyed Abbas Hosseini, Parviz Zare, GhulamReza Daryanabard, Mastoorh Dosttar, Zeinab Ansari Pages 117-126

    In this study, some aspects of the reproductive biology of Caspian Roach caught by beach seining were investigated along the southeast coats of the Caspian Sea in the period of 2019-2021. From a total of 317 samples of caught fish (144 males and 173 females), the sex ratio of male to female was 1:1/2, which was not statistically significant with the expected ratio of 1:1 (p>0.05). The average fork length (± standard deviation) was 15.6 ± 2.63 cm (with a range of 10.6-25.5 cm) for males and 18.7 ± 3.70 cm (with a range of 11.3-32-5 cm) for females. The range and average weight for males were 18-214 g and 60.7 ± 36.20 g, respectively, and 22-502 g and 120.5 ± 74.76 g for females, respectively. The minimum, maximum, and average absolute fecundity of R. caspicus were estimated as 6707, 51438 and 18773 ± 9800 eggs, respectively. The mean relative fecundity was estimated to be 152 ± 33 eggs/g and 967 ± 367 eggs/cm in relation to the total weight and fork length, respectively. The absolute fecundity of the species increased with an increase in the length and weight of fish with coefficients of determination of R2= 0.62 and 0.68, respectively, so that the range of fecundity in the length range of 14.5-15.5 cm is equal to 6707-11807 eggs and in the length range of 27-32 cm was estimated as 35813-42693 eggs. According to the results, sexual maturity at stages IV and V is present in all sampling months for females of R. caspicus. The mean length (fork length) at first maturity (Lm50%) of females R. caspicus was 13.8 cm. The highest value of Gonadosomatic index (GSI) for males was observed in February with a value of 7.08, and for females in March with a value of 16.06 which decreased to 15.96 in April. Considering that the peak value of GSI and the high percentage of V maturity stage of R. caspicus is observed in March and April; it can be prohibited to catch this species in this time.

    Keywords: Gonadosomatic index, length at first maturity, Fecundity, Rutilus caspicus, Caspian Sea
  • Sepideh Amir Ahmadi, Babak Shoaibi Omrani*, Soheil Alinezhad Pages 127-134

    In coldwater-fish farms, 50-60% of current expenses is for feed suplly. High-lipid feed may cause an increase in the lipid storage in body. In most fish, fat storage is limited and excess fat can accumulate in liver tissue that causes lipoidosis. All salmonid fish and especially rainbow trout are susceptible to fatty liver degeneration. Fatty liver is a serious and even lethal disease in farmed fish. In this study 200 farmed rainbow trout were collected in two seasons, autumn (100 samples) and winter (100 samoles) from 20 farms and 10 samples from each farm in Shahrood city of Semnan province in 2021. After biometry the fish were classified into 300-400, 400-500- and 500-600 g weight groups and immediately transferred into the lab under chilled conditions. The livers with discoloration (yellow, milky white and light brown), enlargement, swelling, rounded edges and even fragility, hemorrhagical spots and hyperemia on the surface were selected as suspected livers. After preparing histological slides, totally, five liver samples were confirmed as positive samples that showed aggregation of fat vacuoles, cytoplasm changes and eccentric nucleus, bigger hepatocytes compare to normal ones and restricted necrosis as coagulative necrosis. No significant difference was observed between the occurrence and non-occurrence of fatty liver in autumn and winter and also in different farms.

    Keywords: Rainbow trout, Fatty liver, Diet, Inland waters