فهرست مطالب

علوم و صنایع غذایی ایران - سال بیستم شماره 11 (پیاپی 144، بهمن 1402)

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال بیستم شماره 11 (پیاپی 144، بهمن 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/13
  • تعداد عناوین: 15
|
  • آی ناز قورچایی، راحیل رضایی*، معصومه مقیمی صفحات 1-24

    هدف از این مطالعه تولید ورقه آلویه ورا خشک به روش خشک کردن اسمزی-هوای داغ و بررسی اثرات این روش بر بافت، رنگ، چروکیدگی، بازجذب آب و فعالیت آبی بود. متغیرهای مورد مطالعه شامل زمان پیش پخت (5، 7 و 10دقیقه)، زمان خشک کردن (8، 10 و 12 ساعت) و دمای خشک کردن (40، 50 و 60 درجه سانتی گراد) بود که با روش سطح پاسخ در قالب طرح مرکب مرکزی با شش تکرار در نقطه مرکزی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که افزایش دما تا 50 درجه سانتی گراد موجب افزایش سختی بافت گردید اما افزایش بیش تر دما، موجب کاهش سختی نمونه ها شد. میزان باز جذب رطوبت متاثر از دمای فرایند خشک کردن بود به طوری که با افزایش دما، میزان بازجذب رطوبت در نمونه ها افزایش یافت و این در حالی است که زمان فرایند پیش پخت و خشک کردن تاثیری بر میزان این پارامتر نداشت. هیچ یک از متغیرهای مستقل مورد مطالعه، تاثیر معناداری بر میزان فعالیت آبی محصول نداشتند. نتایج بهینه سازی فرایند نشان داد که پیش پخت ورقه آلویه ورا به مدت 10 دقیقه، حرارت دهی در دمای 93/53 درجه سانتی گراد به مدت 8 ساعت موجب تولید محصولی با بهترین کیفیت می گردد.

    کلیدواژگان: آلوئه ورا، خشک کردن اسمزی- هوای داغ، بافت
  • محمدکاظم حیدریان، علیرضا حیدریان، سید علی مرتضوی* صفحات 25-47

    نشاسته های طبیعی به دلیل ماهیت غیر واکنشی و نامحلول بودن در آب سرد، کاربرد محدودی در صنایع غذایی دارند. نشاسته های طبیعی را می توان با روش های شیمیایی، فیزیکی و آنزیمی اصلاح کرد. پلاسمای سرد یکی از روش های فیزیکی اصلاح نشاسته است که در این مقاله موردبررسی قرار می گیرد. سیستم های تولید پلاسمای سرد به دودسته فشار پایین و فشار اتمسفری تقسیم بندی می گردند، ساختار هر سیستم موردبررسی قرارگرفته و اثرات پلاسمای سرد در فشار اتمسفر بر خواص عملکردی، حرارتی، مولکولی، مورفولوژیکی و فیزیکوشیمیایی نشاسته های مختلف که موردمطالعه محققان مختلف قرارگرفته به بحث گذاشته می شوند. تغییر در خواص نشاسته اصلاح شده با پلاسما دی الکتریک عمدتا به دلیل دپلیمریزاسیون و اتصال متقاطع زنجیره های جانبی آمیلوز و آمیلوپکتین است. پس از تیمار پلاسما دی الکتریک، وزن مولکولی، ویسکوزیته و دمای ژلاتینه شدن کاهش می یابد. حکاکی پلاسما انرژی سطحی و آب دوستی گرانول های نشاسته را افزایش می دهد. می توان نتیجه گرفت که پلاسمای سرد به عنوان فناوری جایگزین برای اصلاح خواص نشاسته است.

    کلیدواژگان: نشاسته، پلاسما سرد، اصلاح، دپلیمریزاسیون
  • مینا صنعتی آگاه، صدیف آزادمرد دمیرچی*، صمد بدبدک، بهرام فتحی آچاچلوئی صفحات 48-62

    هدف از این تحقیق، بررسی فرآیند استخراج آبی به عنوان یک روش ایمن و دوست دار محیط زیست جهت استخراج روغن از دانه بزرک است. برای این منظور، دانه بزرک ابتدا برشته (تحت دمای 120 درجه سلسیوس به مدت 45 دقیقه)، سپس آسیاب شده و فرایند استخراج آبی انجام شد. در فرایند استخراج آبی شرایط دما (70-25 درجه سانتی گراد)، زمان (5/4-5/1 ساعت) و pH (4-7) اعمال شد و ویژگی های کیفی (عدد اسیدی، عدد پروکسید و بازده استخراج روغن) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش هر یک از پارامتر های زمان استخراج و دمای استخراج، بازده روغن بدست آمده نیز افرایش می یابد، بطوری که بیش ترین میزان بازده مربوط به زمان استخراج 3 ساعت، دمای استخراج 70 درجه سلسیوس و 4= pHبود. همچنین عدد اسیدی و پروکسید روغن نیز با بالا رفتن پارامتر های زمان استخراج و دمای استخراج افزایشmouseout="msoCommentHide('_com_1')" onmouseover="msoCommentShow('_anchor_1','_com_1')">[U1]  یافت. روغن استخراج شده در دمای 70 درجه سلسیوس، زمان 45/2 ساعت و 4=pH با توجه به نتایج حاصل از اندازه گیری عدد اسیدی، عدد پروکسید و بازده استخراج با استفاده از نرم افزار دیزاین اکسپرت (Design Expert) بعنوان تیمار بهینه انتخاب شد و آزمون های کیفی در طول نگهداری در 60 روز بر روی آن انجام گرفت. در طول نگهداری روغن، میزان کلروفیل، کارتنویید و محتوی فنل کل کاهش معنی داری (05/0≥p) داشت. همچنین عدد اسیدی و پروکسید طی زمان افزایش معنی داری (05/0≥p) نشان دادند.

    کلیدواژگان: استخراج آبی، بازده روغن، دانه بزرک، ویژگی های کیفی
  • شقایق صفی پور، مریم قراچورلو*، سیده شیما یوسفی صفحات 63-79

    هدف از مطالعه حاضر بررسی تولید سس مایونز حاوی اولیوژل تهیه شده بر پایه روغن کنجد و ارگانوژلاتورهای اتیل سلولز و موم کارنوبا و ارزیابی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و ارگانولیپتیکی آن بود. در این پژوهش، ابتدا بهینه سازی تولید اولیوژل، بر اساس میزان سفتی و میزان مهاجرت روغن، صورت پذیرفت و تیمار حاوی 41/7 گرم از موم کارنوبا و 41/4 گرم اتیل سلولز بعنوان تیمار بهینه انتخاب گردید.  سپس 5 نوع نمونه سس مایونز تهیه و آزمون های فیزیکوشیمیایی و حسی  در روزهای 1 ، 30 و 60، روی آن ها انجام شد. در طی دوره نگهداری، میزان اولیوژل جایگزین شده دارای یک رابطه عکس با اندیس پراکسید، تیوباربیتوریک اسید و میزان روغن آزاد شده و یک رابطه مستقیم با پایداری امولسیون نمونه ها بود. همچنین نتایج نشان داد که زمان نگهداری، تاثیر معنی داری روی خصوصیات رنگی نمونه ها ندارد؛ اما با افزایش میزان اولیوژل، مولفه *L نمونه ها کمتر اما مولفه *a و *b نمونه ها بیشتر می گردد. در ارزیابی ارگانولیپتیکی، در انتهای دوره نگهداری همه تیمارها در محدوده مطلوب و متوسط قرار داشتند .بنابراین می توان با استفاده از اولیوژل بر پایه روغن کنجد و ارگانوژلاتورهای اتیل سلولز و موم کارنوبا، سس مایونزی با خواص فیزیکوشیمیایی و حسی مطلوب تهیه کرد.

    کلیدواژگان: اولئوژل، اتیل سلولز، سس مایونز، روغن کنجد، موم کارنوبا
  • فرشته حسینی*، محمدباقر حبیبی نجفی، عبدالرسول ارومیه ای، مهدی نصیری محلاتی، مسعود یاورمنش صفحات 80-95

    تولید فیلم های زیست تخریب پذیر دارای خواص فیزیکی و مکانیکی قابل قبول و جایگزینی آنها با بسپارهای سنتزی در بسته بندی محصولات غذایی، راه حلی موثر برای کاهش بسیاری از آلودگی های محیطی است. در این پژوهش با هدف تولید فیلم زیست تخریب پذیر با ساختار پایدار و با دوام، نشاسته، زیین و PVA با نسبت های مختلف تعیین شده با استفاده از طرح مخلوط با یکدیگر ترکیب و کامپوزیت های سه جزیی تهیه شد. خواص فیزیکی و مکانیکی کامپوزیت ها مورد مقایسه قرار گرفته و فرمولاسیون بهینه تعیین گردید. بر اساس نتایج به دست آمده، افزودن PVA به نشاسته، سبب بهبود ویژگی های مکانیکی و افزودن زیین به آن، سبب کاهش حلالیت در آب فیلم های حاصل گردید. فرمولاسیون بهینه کامپوزیت سه جزیی به صورت 85%نشاسته، 15% زیین و 5% PVA با میزان مطلوبیت معادل 98%  تعیین شد. الگوی پراش پرتو ایکس کامپوزیت بهینه نشان داد در محدوده θ2برابرº  19-17 و º  24-22 پیک های مشخص در ساختار کامپوزیت ایجاد شده، بنابراین ساختار کامپوزیت به صورت آمورف و در بخش هایی کریستالی است. بر اساس نتایج بررسی دمانگاشت فیلم کامپوزیت بهینه، بیشترین افت وزنی در محدوده دمایی 340-3/285 درجه سانتیگراد و معادل 2/48% بود.

    کلیدواژگان: کامپوزیت، زیست تخریب پذیر، دمانگاشت، پراش پرتو ایکس
  • سارا تیموری، مرضیه بلندی*، فریبرز ناهیدی صفحات 96-111

    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر افزودن عصاره آنتی اکسیدانی دانه بالنگو بر برخی از خواص ماست هم زده کم چرب بود. در همین راستا عصاره آنتی اکسیدانی دانه بالنگو توسط سه روش سنتی (غرقابی) برای 24 ساعت، مایکروویو برای زمان های 3، 12 و 24 دقیقه و فراصوت برای زمان های 30، 60 و 90 دقیقه استخراج گردید و آزمون هایی از قبیل فنول کل، توانایی مهار رادیکال های آزاد DPPH و قدرت احیاکنندگی آهن روی آنها صورت گرفت و با توجه به نتایج این بخش بهترین عصاره انتخاب و در غلظت های مختلف (0، 2/0، 3/0، 4/0 و 5/0 گرم بر لیتر) به ماست هم زده کم چرب افزوده گردید. نتایج نشان داد که عصاره حاصل از 30 دقیقه فراصوت دارای بیشترین میزان فنول کل، توانایی مهار رادیکال های آزاد DPPH و قدرت احیاکنندگی آهن بود. از طرفی مشخص گردید که نشان داد که به ترتیب بیشترین و کمترین pH و اسیدیته ماست های تولیدی به نمونه شاهد که فاقد عصاره آنتی اکسیدانی دانه بالنگو بود، تعلق داشت و با افزایش عصاره در نمونه ها میزان pH کاهش ولی اسیدیته افزایش یافت و نمونه فاقد عصاره دارای کمترین میزان آب اندازی (52/28 درصد) در بین نمونه ها بود و با افزایش عصاره بالنگو به فرمولاسیون ماست های تولیدی، تعداد لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس افزایش یافت. در نهایت با توجه به یافته های پذیرش کلی و خواص ماست هم زده کم چرب می توان بیان داشت که افزودن 2/0 گرم بر لیتر عصاره دانه بالنگو منجر به بهود خواص کیفی و حسی ماست هم زده کم چرب می گردد.

    کلیدواژگان: دانه بالنگو، عصاره آنتی اکسیدانی، فراصوت، خواص کیفی، ماست هم زده
  • سمیرا فکوری زاده، محمدحسین دانشور، محمدرضا زارع بوانی* صفحات 112-130

    میوه های خیار در مرحله پس از برداشت، به دلیل رطوبت بالا، فعالیت متابولیکی زیاد و فساد ناشی از رشد میکروارگانیسم ها، عمر نگه داری کوتاهی دارند. در این پژوهش اثرات پوترسین (0، 5/0، 1 و 2 میلی مولار) و کیتوزان (0، 5/0، 1 و 5/1 درصد) بر برخی ویژگی های میوه خیار در طی انبارمانی در دمای 1±12 درجه سلسیوس در زمان انبارمانی (0، 10 و 20 روز) و یک روز در دمای 25 درجه سلسیوس بررسی شد. نتایج نشان داد که کیتوزان و پوترسین تاثیر معنی داری بر جلوگیری از کاهش وزن، حفظ مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتر، pH، سفتی بافت، کلروفیل پوست، اسیدآسکوربیک و بهبود کیفیت حسی میوه خیار در طی نگه داری دارند. کم ترین کاهش وزن و بیش ترین سفتی در تیمار 5/1% کیتوزان و 2 میلی مولار پوترسین پس از 10 و 20 روز انبارمانی به دست آمد. هم چنین بیشترین میزان مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتر، میزان کلروفیل، ویتامین ث، آنتی اکسیدان کل، فنل کل و کمترین میزان pH، پوسیدگی و کاهش کیفیت حسی در زمان های 10 و 20 انبارمانی مربوط به تیمارهای 5/1% کیتوزان و 2 میلی مولار پوترسین بود که با تیمار شاهد تفاوت معنی داری نشان دادند. تیمارهای پوشش 1% و 5/1 درصد کیتوزان به جز در کاهش وزن در دیگر صفات اندازه گیری شده در طی انبارمانی اختلاف معنی داری نشان ندادند. به نظر می رسد که پیش تیمار پوترسین (2 میلی مولار) و پوشش کیتوزان (1 تا 5/1%) می تواند ضمن افزایش عمر انبارمانی خیار، کیفیت میوه ها را به مدت طولانی تری حفظ کند.

    کلیدواژگان: اسید آسکوربیک، ظرفیت آنتی اکسیدانی، فنل کل، کاهش وزن فیزیولوژیکی
  • شیما کاوه، علیرضا صادقی ماهونک*، وحید عرفانی مقدم، محمد قربانی، علی اکبر غلامحسین پور، مجتبی رئیسی صفحات 131-152

    اکسیداسیون در اندام های زنده باعث بیماری های خطرناکی از جمله سرطان و در مواد غذایی باعث فساد و ضررهای اقتصادی سنگین می گردد. آنتی اکسیدان های سنتزی عوارض نامطلوب و خطرناکی بر سلامتی انسان دارند، از این رو شناسایی ترکیبات ضداکسایشی طبیعی از نیازهای اصلی صنعت مواد غذایی است. در صنایع فرآوری ماهی ها حدود 70-50 % ماهی اولیه که منابع بالقوه ای از ترکیبات با ارزش تغذیه ای مانند آمینو اسیدهای ضروری هستند به عنوان ضایعات تولید می شود. بنابراین یافتن راهی جهت استفاده ی بهینه از این ضایعات و تولید ترکیبات سلامتی بخش با ارزش افزوده ی بالا مانند پپتیدهای زیست فعال از اهمیت زیادی برخوردار است. در این پژوهش به بررسی تاثیر شرایط هیدرولیز (زمان: 300-30 دقیقه و غلظت آنزیم 3-5/0 درصد) و نوع پروتیاز (آلکالاز و پانکراتین) بر درجه هیدرولیز و ویژگی های ضداکسایشی (مهار رادیکال DPPH، شلاته کنندگی یون آهن، مهار رادیکال نیتریک اکسید، ظرفیت ضداکسایشی کل و احیاء کنندگی یون آهن) پروتیین هیدرولیز شده حاصل از امعاء و احشا ماهی هوور مسقطی با استفاده از روش سطح پاسخ پرداخته شد. نتایج نشان داد که شرایط بهینه جهت دستیابی به بیشترین ویژگی های ضداکسایشی با آلکالاز و پانکراتین به ترتیب عبارت بودند از: زمان هیدرولیز 9/146 و 67/171 دقیقه و غلظت آنزیم 94/1 و 17/2 درصد؛ در این شرایط درجه هیدرولیز پروتیین های هیدرولیز شده ی تولیدی 12/25 درصد و 35/20 درصد محاسبه شد. مقایسه ویژگی های ضداکسایشی هیدرولیز شده های تولیدی با هردو پروتیاز نشان داد که آنزیم آلکالاز  منجر به تولید پروتیین هیدرولیز شده با خواص ضداکسایشی قوی تری نسبت به پانکراتین شد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که پروتیین هیدرولیز شده امعاء احشا ماهی هوور مسقطی با استفاده از آنزیم آلکالاز به عنوان یک محصول سلامتی بخش و با ارزش افزوده قابلیت کاربرد در تولید محصولات غذایی فراسودمند و مکمل های سلامتی بخش استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، آلکالاز، پانکراتین، پروتئین هیدرولیز شده، هوور مسقطی
  • نرگس نسیمی، پیمانه قاسمی افشار*، مریم قراچورلو صفحات 153-168

    هدف از این تحقیق بررسی خصوصیات آنتی اکسیدانی عصاره جوانه دانه خردل استخراج شده با استون و متانول در تلفیق با روش فراصوت و بررسی اثر به کارگیری عصاره های مذکور در پایداری اکسایشی روغن سویا بود. خصوصیات آنتی اکسیدانی عصاره های استخراج شده با تعیین میزان کل ترکیبات فنولی، قدرت مهارکنندگی رادیکال آزاد و همچنین قدرت احیاء کنندگی آهن  بررسی شد و پایداری نمونه های روغن حاوی عصاره پس از آون گذاری در دمای 25 درجه سانتی گراد در روزهای پنجم، دهم، پانزدهم، بیستم، بیست و پنجم و سی ام نگهداری، از طریق انجام آزمون های تعیین عدد آنیزیدین، عدد پراکسید، شاخص پایداری اکسایشی، شاخص تیوباربیتوریک اسید مورد ارزیابی قرار گرفت. طرح در قالب کامل تصادفی و با سه تکرار انجام پذیرفت. نتایج حاصل با روش دانکن در سطح معنی داری 05/0 درصد آنالیز شد. نتایج نشان داد که اختلاف آماری معنی داری بین میزان کل ترکیبات فنولی، قدرت مهارکنندگی رادیکال آزاد و همچنین قدرت احیاء کنندگی آهن عصاره های متانولی و استونی جوانه دانه خردل وجود نداشت(05/0≥p). اما عصاره خردل استخراج شده با فراصوت از میزان کل ترکیبات فنولی، قدرت مهارکنندگی رادیکال آزاد و همچنین قدرت احیاء کنندگی آهن بالاتری برخوردار بود(05/0≥p).

    کلیدواژگان: عصاره استونی، عصاره متانولی، روش فراصوت، روغن سویا، عصاره جوانه خردل
  • سما غلامعلی، مسلم نیریز نقدهی*، محمدرضا اصغرزاده صفحات 169-182

    بروسلوز یک بیماری زیونوز مهم می باشد. شیر و فرآورده های شیر غیرپاستوریزه از منابع اصلی انتقال بروسلا به انسان هستند. تحقیق حاضر با هدف بررسی میزان آلودگی پنیرهای کوزه ای محلی عرضه شده در شهرستان ارومیه به گونه های بروسلا و ارزیابی الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه ها انجام شد. 50 نمونه پنیر کوزه ای گاوی محلی از خرده فروشی های لبنیات سنتی مناطق مختلف شهرستان ارومیه به صورت تصادفی و با شرایط سترون در سال 1401 جمع آوری شدند. نمونه ها، در آب گوشت غنی سازی بروسلا و سپس در آگار انتخابی بروسلا با مکمل کشت داده شدند. شناسایی مولکولی گونه های بروسلا با استفاده از پرایمرهای اختصاصی و با واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) انجام شد. آزمایش حساسیت ضدمیکروبی روی جدایه ها به روش انتشار دیسک کربی-بایر انجام شد. از میان نمونه های آزمایش شده، 2 نمونه آلوده به بروسلا (4 درصد) تشخیص داده شدند. یک نمونه به  بروسلا آبورتوس بیووار 1، 2 و 4  (2 درصد) و نمونه دیگر به بروسلا ملی تنسیس (2 درصد) آلوده بودند. جدایه ها در برابر آنتی بیوتیک های آزیترومایسین، ایمی پنم، داکسی سایکلین، ریفامپین، کوتریموکسازول، حساس و در برابر آمپی سیلین، آموکسی سیلین- کلاوولانیک اسید، تتراسایکلین، جنتامایسین و سفتریاکسون مقاوم بودند. هم چنین سویه بروسلا آبورتوس در برابر سیپروفلوکساسین، حساس ولی سویه بروسلا ملی تنسیس در برابر آن مقاوم بودند. از طرفی جدایه ها ویژگی مقاومت به چند دارو (MDR) نشان دادند. از یافته ها می توان نتیجه گیری نمود که آلودگی به بروسلا در پنیرهای کوزه ای محلی عرضه شده در شهرستان ارومیه پایین می باشد؛ ولی نظر به بیماری زایی بالای بروسلا ملی تنسیس برای انسان، غربال گری گاوهای آلوده، مایه کوبی گله های گوسفند و بز و جلوگیری از عرضه شیر و فرآورده های شیر غیرپاستوریزه پیشنهاد می گردد. هم چنین توصیه می گردد آنتی بیوتیک های آزیترومایسین و ایمی پنم  توام با سایر آنتی بیوتیک های رایج در درمان بروسلوز ارزیابی گردند.

    کلیدواژگان: آلودگی، پنیر کوزه ای محلی، مقاومت آنتی بیوتیکی، گونه های بروسلا
  • زینب نوروزی، رویا ذکاوتی اصل* صفحات 183-198

    استفاده از تیمارهای شیمیایی برای جلوگیری از ضایعات پس از برداشت میوه ها اثرات زیانباری به دنبال دارد و عامل مهمی در کاهش عمر انباری آنها محسوب می شوند.گیاهان ازگذشته ی دورتا به امروز یکی از اولین منابع قابل استفاده دردرمان بوده اند.اخیرا تحقیقات گسترده ای روی گیاهان دارویی ازجمله آلویه ورا انجام شده است و این گیاه توانسته است درحفظ، تازگی و کیفیت میوه ها ونیز کنترل قارچ های آنها نقش مهمی ایفا کند و به عنوان یک سد برای ورود و خروج مواد ،انتقال اجزاء و افزودنی ها و جلوگیری از رشد میکروارگانیسم ها درسطح میوه ها و نیزحفاظت مکانیکی آنها استفاده گردد.از پوشش خوراکی آلویه  ورا درغلظت  های متفاوت از ژل(100،75،50،25درصد)طی 24 روز انبارداری در دمای 12 درجه سانتیگراد استفاده شد.پایداری میکروب ها (تعداد کپک ها)، خصوصیات فیزیکوشیمیایی (کاهش وزن، سفتی بافت، pH ، مواد جامد محلول) و ویژگی حسی رنگ موز پوشش داده شده با ژل آلویه ورا پس از 24 روز انباداری در مقایسه با شاهد ارزیابی شد. نتایج نشان داد پوشش آلویه ورا بر تمامی صفات حسی تاثیر داشته و به صورت معنی داری رشد میکروارگانیسم ها را به تاخیر انداخته وافت وزن را نسبت به  شاهد به طور موثری کاهش داده است و این پوشش سبب حفظ بهتر سفتی و همچنین باعث حفظ تازگی موزهای پوشش داده شده با ژل آلویه ورا شد. مواد جامد محلول را کاهش داده است و اثر معنی داری بر pH  تیمارها داشت و برویژگی حسی رنگ در تیمارهای مختلف نسبت به شاهد اثر معنی داری نداشت. در نتیجه پوشش های خوراکی به عنوان مانعی در برابر مهاجرت رطوبت عمل می کنند و برخی مانند آلویه ورا خاصیت ضد میکروبی و ضد قارچی نیز دارند لذا پوشش ژل آلویه ورا بر روی میوه موز درانبار سرد باعث افزایش عمر نگهداری و نیز حفظ تازگی وطراوت آن می شود.

    کلیدواژگان: موز، آلوئه ورا، فساد میکروبی، پوشش دهی، ماندگاری
  • محمدمهدی ذولمجد حقیقی، علیرضا شهاب لواسانی*، نازنین زند صفحات 199-212

    در تحقیق حاضر تاثیر سطوح مختلف اسانس پونه کوهی (0، 250 و ppm 500) و صمغ ژلان (0، 25/0، 5/0 و 75/0 درصد) بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی، میکروبی و حسی دوغ در طی 60 روز نگهداری در شرایط یخچال بررسی گردید. نتایج نشان داد که صمغ ژلان و اسانس پونه کوهی تاثیر معنی داری (p<0.05)  بر خصوصیات شیمیایی دوغ شامل اسیدیته، pH، چربی و ماده خشک نداشت. افزودن صمغ ژلان به دوغ موجب افزایش ویسکوزیته و پایداری دوغ گردید. اسانس پونه کوهی موجب افزایش معنی دار (p<0.05)  مهار رادیکال DPPH و کاهش اکسیداسیون گردید. حداقل غلظت بازدارندگی و حداقل غلظت باکتری کشی اسانس پونه کوهی بر روی اشرشیاکلای به ترتیب 6/1 و 12/3 میلی گرم/ میلی لیتر و جهت استافیلوکوکوس اوریوس به ترتیب 4/0 و 80/0 میلی گرم/ میلی لیتر گزارش شد. از نظر خصوصیات حسی، کاربرد اسانس پونه کوهی و صمغ ژلان تاثیر معنی داری (p<0.05)  بر رنگ دوغ نداشت اما اسانس موجب بهبود امتیاز طعم دوغ و صمغ ژلان موجب بهبود احساس دهانی گردید. دوغ حاوی 5/0 درصد صمغ ژلان و ppm 250 اسانس پونه کوهی از نظر خصوصیات حسی دارای مقبولیت و پایداری بیشتر وفاقد آلودگی بود که  به عنوان تیمار برتر شناخته شد.

    کلیدواژگان: دوغ، پونه کوهی، صمغ ژلان، ویژگی کیفی
  • راشین شهسوار، مهدی کاشانی نژاد*، امان محمد ضیائی فر، یحیی مقصودلو صفحات 213-226

    سبزیجات فساد پذیر هستند و به صورت فصلی کاشته می شوند. از بهترین روش های نگهداری مواد غذایی انجماد می باشد و برای استفاده از محصول منجمد، فرآیند انجمادزدایی مورد نیاز می باشد. هدف از این مطالعه، استفاده از انجمادزدایی ترکیبی اشعه مادون قرمز-هوای گرم و تاثیر متقابل دما، سرعت جریان هوا و توان منبع تابش مادون قرمز بر زمان انجمادزدایی و خصوصیات کیفی هویج های انجمادزدایی شده می باشد. نمونه های هویج پس از شستشو، با قالب استوانه ای به قطر 5/22 و ارتفاع 12میلی متر قالب گیری و در دمای 18- درجه سانتی گراد 48 ساعت منجمد شد و تاثیر پارامترهای رفع انجماد، دمای هوا (30 و40 درجه سانتی گراد)، سرعت جریان هوا (5/0 و 5 متربرثانیه) و توان اشعه مادون قرمز (100 و 300 وات) بر خصوصیات کیفی هویج های انجماد زدایی شده در طرح آماری کاملا تصافی بررسی گردید. نمونه شاهد در اتاق با دمای 25 درجه سانتی گراد انجمادزدایی شد. آنالیز داده ها و تفسیر نتایج نشان داد، اثر متقابل افزایش دما، توان منبع تابش و سرعت جریان هوا بر روی زمان انجمادزدایی، میزان ویتامین ث، بتاکاروتن، افت ناشی از انجمادزدایی و pH تاثیر معنی دار داشته است (05/0P≤). این سامانه زمان انجمادزدایی را به طورقابل ملاحظه ای کاهش داد، زمان برای نمونه شاهد 66/47 و برای تیمار 8 (F5P300T40) 23/6 دقیقه بود. کمترین میزان pH به تیمار7 (F0.5P300T40) 81/5 و بیشترین میزان به تیمار 1 (F0.5P100T30) 15/6 مربوط بود. بیشترین میزان بتاکاروتن به تیمار 8 (F5P300T40) (12/48 میلی گرم بر 100 گرم نمونه) و کمترین میزان به تیمار 5 (F0.5P100T40) (03/14 میلی گرم بر 100 گرم نمونه) مربوط بود. تیمار 4 (F5P300T30) 36/ 12 میلی گرم بر 100 گرم نمونه و تیمار 1 (F0.5P100T30) 68/3 میلی گرم بر 100 گرم نمونه به ترتیب بیشترین و کمترین میزان ویتامین ث را داشتند. افت ناشی از انجمادزدایی تیمار1 (F0.5P100T30) 7/19% بیشترین و نمونه شاهد 44/7% کمترین بود. به دلیل هزینه راه اندازی اندک، زمان کوتاهتر فرآیند و کیفیت مطلوب، انجمادزدایی ترکیبی به طور گسترده در صنایع غذایی کاربرد دارد.

    کلیدواژگان: انجماد زدایی، هویج، هوای گرم، مادون قرمز
  • کسری افشاری، مجید جوانمرد داخلی*، یوسف رمضان، علیرضا بصیری، حسین احمدی چناربن صفحات 227-241

    نان معمولا پس از پخت، دستخوش تغییرات فیزیکوشیمیایی مختلفی می شود که در مفهوم کلی آن را بیاتی می نامند. برای به تاخیر انداختن بیاتی نان، استفاده از برخی افزودنی ها و بهبوددهنده ها موثر به نظر می رسد. لذا در پژوهش حاضر، تاثیر غلظت های مختلف عصاره (40 و 50 درصد) ریزپوشانی شده هسته خرما به روش بستر سیال و با استفاده از مواد پوشش دهنده شامل مالتودکسترین، صمغ ترنجبین و روغن (Medium Chain Triglyceride) MCT همان تری گلیسریدهای با زنجیره متوسط، که به مقدار 1 و 3 درصد به فرمولاسیون نان باگت افزوده شده بودند، بر بیاتی و خواص ارگانولپتیکی آن مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج، نمونه های نان باگتی که نانوکپسول های حاوی عصاره هسته خرما با غلظت 40 درصد و به میزان 1 درصد به آن ها افزوده شده بودند از بیشترین میزان رطوبت (41/38%) و حجم (cm3 21/284)، کمترین میزان بیاتی در سه بازه زمانی 24، 48 و 72 ساعت پس از پخت، کمترین تغییرات دمای مرکز نان (از 20 تا 132 درجه سلسیوس) و مطلوب ترین ویژگی های ارگانولپتیکی برخوردار بودند (α=1%). اما بیشترین مقدار ترکیبات فنلی (mg GAE/μl 12/231) پس از پخت، در نان هایی که به آن ها نانوکپسول های حاوی عصاره هسته خرما با غلظت 50 درصد و به میزان 3 درصد افزوده شده بود، مشاهده گردید (α=1%).

    کلیدواژگان: ریز پوشانی، ترکیبات فنولیک، هسته خرما، بیاتی، نان باگت
  • مریم ابراهیمی، روح الله کریمی*، امیر دارایی گرمه خانی، نرجس آقاجانی، علیرضا شایگان فر صفحات 242-262

    در این پژوهش با توجه به عدم انجام مطالعه ای در مورد مدل سازی شرایط نگهداری میوه های انگور پوشش داده شده با مالتودکسترین حاوی نانوکربنات پتاسیم و عصاره پیراکانتا با استفاده از سامانه استنتاج فازی-عصبی تطبیقی (انفیس)، زمان های مختلف نگهداری (صفر تا 60 روز)، غلظت نانوکربنات پتاسیم (صفر تا 2 درصد) و غلظت عصاره پیراکانتا (صفر تا 5/1 درصد) مورد استفاده در پوشش خوراکی به عنوان ورودی و میزان بریکس، درصد ریزش حبه، میزان مالون دی آلدهید، قهوه ای شدن خوشه انگور ها و عطر و طعم نمونه ها به عنوان خروجی در نظر گرفته شدند. سه تابع عضویت گوسی، مثلثی و ذوزنقه ای با 2-2-2 و 3-3-3 تابع عضویت مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تابع ذوزنقه ای با 3 - 3 تابع عضویت و تابع گوسی با 3- 3 تابع عضویت به ترتیب برای متغیر خروجی بریکس و درصد ریزش حبه به عنوان بهترین مدل انتخاب شدند. در نهایت برای متغیرهای قهوه ای شدن خوشه، میزان مالون دی آلدهید و عطر و طعم نمونه ها مدل مثلثی با 3-3 تابع عضویت انتخاب گردیدند. از طرفی نتایج حاکی از آن بود که با افزایش زمان انبارداری، میزان بریکس، درصد ریزش حبه، مالون دی آلدهید و قهوه ای شدن خوشه در تمامی نمونه ها افزایش ولی میزان عطر و طعم نمونه ها کاهش پیدا کرد و استفاده از پوشش حاوی نانو کربنات پتاسیم و عصاره پیراکانتا سبب کاهش سرعت این تغییرات گردید. در پایان می توان بیان داشت که میزان ضرایب همبستگی بالا بین نتایج آزمایشگاهی و خروجی های مدل بیانگر دقت قابل قبول و قابلیت استفاده از این مدل ها در کنترل شرایط نگهداری میوه های انگور پوشش داده شده با مالتودکسترین حاوی نانوکربنات پتاسیم و عصاره پیراکانتا است.

    کلیدواژگان: انگور، زمان نگهداری، مدل سازی، نانوکربنات پتاسیم و عصاره پیراکانتا
|
  • Aynaz Ghourchaee, Rahil Rezaei *, Masomeh Moghimi Pages 1-24

    The aim of this study was to produce dry aloe vera slice by osmotic-hot air drying method and to investigate the effects of this method on texture, color, shrinkage, water re-absorption ability and water activity. The studied variables included precooking time (5, 7 and 10 minutes), drying time (8, 10 and 12 hours) and drying temperature (40, 50 and 60 ° C) using the response surface method in the form of a central composite design. It was examined with six replications at the central point. The results showed that increasing the temperature to 50°C increased the hardness of the texture, but further increasing the temperature reduced the hardness. The rate of rehydration was affected by drying temperature. With increasing temperature, the rate of rehydration in the samples increased. However, changing the pre-cooking and drying process time had no effect on the amount of this parameter. None of the studied independent variables had a significant effect on water activity. Optimization results showed that pre-cooking for 10 minutes and drying at 53.93°C for 8 hours will produce products with the best characteristics.

    Keywords: Aloe vera, osmotic-hot air drying, texture
  • Mohammadkazem Heydarian, Alireza Heydarian, Seyed Ali Mortazavi* Pages 25-47

    Native starches have limited use in the food industry owing to their insolubility in cold water and lack of reactivity. Native starches are susceptible to chemical, physical, and enzymatic modification. This article examines cold plasma as one of the physical mechanisms of starch modification. The structure of each system is analyzed, and the effects of cold plasma at atmospheric pressure on the functional, thermal, molecular, morphological, and physicochemical aspects of various starches researched by different researchers are described. Changes in the characteristics of DBD plasma-modified starch are primarily caused by the depolymerization and cross-linking of amylose and amylopectin side chains. The molecular weight, viscosity, and gelatinization temperature decrease after DBD plasma treatment. The plasma etching of starch granules improves their surface energy and hydrophilicity. Cold plasma is an alternate approach for changing starch characteristics; it may be inferred.

    Keywords: Starch, cold plasma, modification, depolymerization
  • Mina Sanati Agah, Sodeif Azadmard-Damirchi*, Samad Bodbodak, Bahram Fathi-Achachlouei Pages 48-62

    The aim of this study is to investigate aqueous extraction process as a safe and environmentally friendly method for extracting oil from flaxseed. For this purpose, flaxseeds were first roasted (at 120 °C for 45 minutes), then ground and the extraction process was performed. In the aqueous extraction process, temperature (25-70 ° C), time (1.5-5.5 hours) and pH (4-7) conditions were applied and qualitative characteristics (acid value, peroxide value and oil extraction yield) were measured. The results showed that, with increasing extraction time and temperature, the obtained oil yield also increased, so that the maximum yield related to extraction time of 3 hours, extraction temperature of 70 °C and pH=4. Also acid and peroxide values increased by increase of the extraction time and temperature. According to the results of the acid value, peroxide value and extraction oil yield, extraction at 70 °C, 2.45 h and pH=4 was selected as the optimal treatment and quality characteristics of the extracted oil was evaluated during storage. The results showed that, chlorophyll, carotenoids and total phenol content significantly decreased (p≤0.05) during storagemouseout="msoCommentHide('_com_1')" onmouseover="msoCommentShow('_anchor_1','_com_1')">[U1] . Also, acid and peroxide values had a significant increase during storage (p≤0.05) and the maximum observed at 60th day storage. It was concluded that aqueous extraction of oil from flaxseed despite its relatively low efficiency, improved quality characteristics and can be a good alternative to conventional methods.

    Keywords: Aqueous extraction, Flaxseed, Oil yield, Quality characteristics
  • Shaghayegh Safipour, Maryam Gharachorloo*, Shima Yousefi Pages 63-79

    The purpose of this study was to investigate the production of mayonnaise containing oleogel prepared based on sesame oil and organogelators of ethyl cellulose and carnauba wax and to evaluate its physicochemical and organoleptic properties. In this research, the optimization of oleogel production was done based on the hardness and oil migration rate, and the treatment containing 7.41 grams of carnauba wax and 4.41 grams of ethyl cellulose was selected as the optimal treatment. Then 5 types of mayonnaise samples were prepared and physicochemical and sensory tests were performed on them on days 1, 30 and 60. During the storage period, the amount of replaced oleogel had an inverse relationship with peroxide index, thiobarbituric acid and the amount of released oil and a direct relationship with the emulsion stability of the samples. Also, the results showed that the storage time has no significant effect on the color characteristics of the samples; But with increasing amount of oleogel, the *L component of the samples decreases, but the *a and *b components of the samples increase. In the organoleptic evaluation, at the end of the shelf life, all the treatments were in the optimal and moderate range.Therefore, the results showed that mayonnaise with desirable physicochemical and sensory properties can be prepared using oleogels based on sesame oil and organogels of ethylcellulose and carnoba wax.

    Keywords: carnoba wax, ethyl cellulose, mayonnaise, oleogel, sesame oil
  • Fereshteh Hosseini*, Mohhamad Bagher Habibi Najafi, Abdolrasol Oromiehie, Mehdi Nassiri Mahallati, Masoud Yavarmanesh Pages 80-95

    Production and use of biodegradable films with appropriate physical and mechanical properties and replacing them with synthetic materials is an effective solution to reduce many environmental pollutions. In this study, with the aim of producing biodegradable consistent structure and durable composite films, starch, zein and PVA were mixed with different proportions according to mixture design and ternary composites were prepared.Physical and mechanical properties were compared and optimum formulation were determined. According to the results, adding PVA to starch improved the mechanical properties and adding zein to it reduced the water solubility of the composite films. The optimal formulation of the three-component composite was determined as 85% starch, 15% zein and 5% PVA with a desirability level equal to 98%.The x-ray diffraction patterns of optimal film showed two specified peak at 2θ = 17-19 ° and 2θ = 22-24°, this pattern indicated the amorphous and crystalline structure of the composite film. Finally, differential scanning calorimetry showed that the highest weight loss of composite film is 285/3-340°C equal to 48/2%.

    Keywords: Composite, Biodegradable, TGA, XRD
  • Sara Teimoury, Marzieh Bolandi*, Fariborz Nahidi Pages 96-111

    The aim of this study was to investigate the effect of adding balango seed antioxidant extract on some properties of low-fat stirred yogurt. In this regard, the antioxidant extract of balango seeds was extracted by three traditional methods (immersion) for 24 hours, microwave for 3, 12 and 24 minutes and ultrasound for 30, 60 and 90 minutes and tests such as total phenol, DPPH scavenging activity and iron reducing power were performed on them, and according to the results of this part, the best extract was selected and added to low-fat yogurt in different concentrations (0, 0.2, 0.3, 0.4, and 0.5 g/liter). The results showed that the extract obtained after 30 minutes of ultrasound had the highest amount of total phenol, DPPH scavenging activity, and the power of reducing iron. On the other hand, it was determined that the highest and lowest pH and acidity of the produced yogurts, respectively, belonged to the control sample that did not contain the antioxidant extract of balango seeds, and with the increase of the extract in the samples, the pH decreased but the acidity increased, and the sample without the extract had the lowest amount. Watering (28.52%) was among the samples and with the addition of Balango extract to the formulation of manufactured yogurts, the number of Lactobacillus acidophilus increased. Finally, according to the findings of the general acceptance and properties of low-fat stirred yogurt, it can be said that the addition of 0.2 g/liter of balango seed extract leads to the improvement of the qualitative and sensory properties of low-fat stirred yogurt.

    Keywords: Balango seed, antioxidant extract, ultrasound, qualitative properties, stirred yogurt
  • Samira Fakorizadeh, Mohamadhosein Daneshvar, Mohammadreza Zare-Bavani* Pages 112-130

    Cucumber fruits have a short shelf life in the post-harvest stage due to high water content, high metabolic activity, and spoilage caused by the growth of microorganisms. In this research, the effects of putrescine (0, 0.5, 1, and 2 mM) and chitosan (0, 0.5, 1, and 1.5%) on some characteristics of cucumber fruit during storage at 12±1 degrees Celsius during storage (0, 10, and 20 days) and one day at 25 degrees Celsius was investigated. The results showed that chitosan and putrescine significantly prevent weight loss, maintain total soluble solids, titratable acidity, pH, firmness, total chlorophyll of skin, and ascorbic acid and improve the sensory quality of cucumber fruit during storage. The lowest weight loss and the highest firmness were obtained in the treatment of 1.5% chitosan and 2 mM putrescine at 10 and 20 days of storage. Also, the highest amount of soluble solids, titratable acidity, total chlorophyll, vitamin C, total antioxidant, total phenol, and the lowest amount of pH, and decrease in sensory quality in 10 and 20 storage times related to the treatments of 1.5% chitosan and 2 mM putrescine that showed a significant difference with the control treatment. 1% and 1.5% chitosan coating treatments showed no significant difference in other traits measured during storage, except for weight loss. It seems that pretreatment of putrescine (2 mM) and chitosan coating (1 to 1.5%) can maintain the quality of fruits for a more extended period while increasing the storage life of cucumber.

    Keywords: Antioxidant capacity, Ascorbic acid, Physiological weight loss, Total phenol
  • Shima Kaveh, Alireza Sadeghi Mahoonak*, Vahid Erfanimoghaddam, Mohammad Ghorbani, Ali Akbar Gholamhossein Pour, Mojtaba Raeisi Pages 131-152

    Oxidation in living organs causes dangerous diseases, including cancer, and in food, it causes spoilage and heavy economic losses. Synthetic antioxidants have adverse and dangerous effects on human health, therefore identifying natural antioxidant compounds is one of the main needs of the food industry. In fish processing industries, about 50-70% of fish, which are potential sources of valuable nutritional compounds such as essential amino acids, are produced as waste. Therefore, finding a way to optimally use these wastes and produce healthy compounds with high added value such as bioactive peptides has great importance. In this research, the effect of hydrolysis conditions (time: 30-300 min and enzyme concentration 0.5-3 %) and type of protease (alcalase and pancreatin) on the degree of hydrolysis and antioxidant properties (DPPH radical scavenging activity, Fe chelating activity, nitric oxide radical inhibition, total antioxidant capacity and Fe reducing power) of protein hydrolysate from skipjack viscera was investigated using the response surface methodology. The results showed that the optimum conditions for achieving the most antioxidant properties with alcalase and pancreatin were: hydrolysis time of 146.9 and 171.67 minutes and enzyme concentration of 1.94 and 2.17%; in these conditions, the degree of hydrolysis of the produced protein hydrolysates was 25.12% and 20.35%, respectively. Comparing the antioxidant properties of hydrolysates produced by both proteases showed that the alcalase enzyme led to the production of protein hydrolysates with stronger antioxidant properties than pancreatin. Therefore, it can be concluded that the protein hydrolysate of the skipjack fish viscera using alcalase enzyme as a healthy and value-added product can be used in the production of functional products and health supplements.

    Keywords: Antioxidant, Alcalase, Pancreatin, Protein hydrolysate, Skipjack
  • Narges Nasimi, Peymaneh Ghasemi Afshar*, Maryam Gharachorlo Pages 153-168

    The purpose of this research was to investigate the antioxidant properties of mustard seed sprout extract extracted with acetone and methanol in interpretation by ultrasound method and the effect of using the said extracts on the oxidative stability of soybean oil. The antioxidant properties of the extracts were evaluated by evaluating all the phenolic compounds, the free radical power and also the power of the reviving agents, and the stability of the oil samples containing the extract after baking at 25 degrees centigrade in daytime temperature, fifth. The 15th, 20th, 25th and 30th preservatives were evaluated by performing tests to determine the anisidine number, peroxide number, oxidative stability index, and thiobarturic acid index. The design was carried out in a completely random format with three replications. The results were analyzed with Duncan's method at a significance level of 0.05%. The results showed that there was no statistically significant difference between total phenolic compounds, free radical power, and iron reduction power of methanolic and acetone extracts of mustard seed sprouts (p≥0.05). However, mustard extract extracted by ultrasound had the highest level of phenolic content, free radical scavenging power and also reducing power (p≥0.05).

    Keywords: acetone extract, methanolic extract, ultrasound method, soybean oil, mustard seed sprout extract
  • Sama Gholamali, Moslem Neyriz Naghadehi*, Mohammad Reza Asgharzadeh Pages 169-182

    Brucellosis is a momentous zoonotic disease. Unpasteurized milk and milk products are the leading sources of Brucella transmission to humans. The present research was conducted to investigate the contamination of local crumbled Kope cheeses distributed in Urmia city with Brucella species and evaluate the antibiotic-resistance pattern of the isolates. Fifty samples of local cow’s Kope cheese were randomly collected from traditional dairy retailers in different regions of Urmia by sterile conditions in 2022. The samples were cultured in Brucella enrichment broth and then in Brucella selective agar with a supplement. Molecular identification of Brucella spp. was done using specific primers by polymerase chain reaction (PCR). Antimicrobial susceptibility testing on the isolates was performed by the Kirby-Bauer disc diffusion method. Among the tested samples, two samples were contaminated with Brucella (4%). One was contaminated with B. abortus bv. 1, 2, and 4 (2%), and the other with B. melitensis (2%). The isolates were sensitive to azithromycin, imipenem, doxycycline, rifampin, and co-trimoxazole antibiotics and were resistant to ampicillin, amoxicillin-clavulanic acid, tetracycline, gentamicin, and ceftriaxone antibiotics. Also, the B. abortus strain was sensitive to ciprofloxacin, but the B. melitensis strain was resistant. The isolates showed multi-drug resistance (MDR) characteristics. From the findings, it can be concluded that Brucella contamination in local Kope cheeses distributed in Urmia city is low; However, due to the high pathogenicity of B. melitensis for humans, it is recommended to screen infected cows, vaccinate sheep and goat herds, and prevent the supply of unpasteurized milk and milk products. It is also recommended to evaluate azithromycin and imipenem antibiotics along with other common antibiotics in brucellosis.

    Keywords: Antibiotic resistance, Brucella species, Contamination, Crumbled Kope cheese
  • Zainab Norozi, Roya Zekavati Asl* Pages 183-198

    The use of chemical treatments to prevent waste after harvesting fruits has harmful effects which are considered as an important factor in reducing their shelf life.Since the ancient time,Plants have been one of the first available resources for treatment. Recently, extensive research has been done on medicinal herbs such as aloe vera. This plant is able to play an important role in preserving the freshnees and quality of fruits and also controlling fungi.it can also be used as a barrier to the entry and exit of materials,transfer of components and additives, and prevention of the growth of microorganisms on the surface of fruits as well as their mechanical protection. Aloe vera coating was used in different concentrations of gel (100,75, 50, 25%) during 24 day sof storage at 12ºc.Microbial stability, physicochemical properties (weight loss,tissue stiffness, pH , Soluble solids) and color sensory properties of the banana coated with aloe vera gel were evaluated and compared to the control after 24 days of storage. The results showed the coating of aloe vera had an effect on all the sensory attributes and singnificantly delayed the growth of microorganisms and effectively reduced weight loss compared to the contro and this coating caused beter preservation of stiffness and freshness of bananas coated with aloe vera gel.It readuced soluble solids and had a significant effect on the pH of the treatments and had no significant effect on the sensory properties of color in different treatments compared to the control.It can be concluded that edible coatings act as a barrier against moisture migration, And some,coating such as aloe vera antimicrobial and antifugal properties.Therefore,t he coating of aloe vera gel on banana fruit in cold storage increases its shelf life and preserves its freshness.

    Keywords: Banana, Aloe Vera, Microbial Spoilage, Coating, Shelf life
  • Mohammadmehdi Zholmajd Haghighi, Alireza Shahab Lavasani*, Nazanin Zand Pages 199-212

    In present study, the effect of different levels of oregano essential oil (0, 250 and 500 ppm) and gellan gum (0, 0.25, 0.5 and 0.75%) on the physicochemical, microbial and sensory properties of doogh during 60 days of storage in refrigerator conditions. The results showed that gellan gum and oregano essential oil had no significant effect (p<0.05) on the chemical properties of doogh including acidity, pH, fat and dry matter. Adding gellan gum to doogh increased the viscosity and stability of Doogh. Oregano essential oil significantly increased (p<0.05) DPPH radical inhibition and reduced oxidation. The minimum inhibitory concentration and the minimum bactericidal concentration of oregano essential oil on Escherichia coli are 1.6 and 3.12 mg/ml, respectively, and for Staphylococcus aureus, 0.4 and 0.80 mg/ml, respectively. was reported. In terms of sensory characteristics, the use of oregano essential oil and gellan gum did not have a significant effect (p<0.05) on the color of doogh, but the essential oil improved the flavor of doogh, gellan gum improved the mouth feeling. The doogh containing 0.5% gellan gum and 250 ppm of oregano essential oil had more acceptability and stability in terms of sensory properties and was free of contamination, which was recognized as the best treatment.

    Keywords: Doogh, Oregano, Gelan gum, Quality feature
  • Rashin Shahsavar, Maydi Kashaninejad*, Aman Mohammad Ziaiifar, Yahya Maghsoudlou Pages 213-226

    Vegetables are perishable and cultivated seasonally. The aim of this study was to employ a combined thawing through hot air-infrared system, while investigating the effects of temperature, airflow velocity, and infrared radiation power on thawing time and the quality attributes of thawed carrots. In this research, carrot samples, having been washed and shaped using a cylindrical mold measuring 22.5 mm in diameter and 12 mm in height, were subjected to freezing at -18°C for 48 hours. Thawing parameters were air temperature (30°C and 40°C), airflow velocity (0.5  and 5 m/s), and infrared power (100 and 300 watts). The sample thawed at 25°C was control sample. Data analysis showed that reciprocal effect of increasing temperature, power of the radiation source and air flow speed had a significant effect on the thawing time, vitamin C, β-carotene, the thawing loss, and pH (P≤0.05). This system was able to significantly reduce the thawing time this time for the control sample was 47.66 minutes and for the shortest thawing time, the treatment 8 (F5P300T40) was 6.23 minutes. The lowest pH value was related to treatment 7 (F0.5P300T40) 5.81 and the highest value was related to treatment 1(F0.5P100T30) 6.15. The highest amount of β -carotene was related to treatment number 8 (F5P300T40) 48.12 mg/100g and  the lowest amount was related to treatment 5 (F0.5P100T40) 14.03 mg/100g. The highest amount of vitamin C was related to treatment 4(F5P300T30) 12.36 mg/100g and the lowest amount was related to treatment 1(F0.5P100T30) 3.68 mg/100g. . In the thawing loss, the highest amount was related to treatment 1 (F0.5P100T30) 19.7% and the lowest amount was related to the control sample7.44%. . Due to the low start-up cost, shorter process time and favorable quality, hybrid defrosting is widely used in the food industry.

    Keywords: Thawing, Defrosting, Carrot, Infrared, Hot air
  • Kasra Afshari, Majid Javanmard Dakheli*, Yousef Ramezan, Alireza Bassiri, Hossein Ahmadi Chenarbon Pages 227-241

    In general, various physicochemical changes can occur in bread in post-baking conditions, known as staleness. Certain additives and improvers are seemingly practical for retarding the staleness of bread. Therefore, the present study investigates the effect of different concentrations (50% and 40%) of date pit microencapsulated with the fluidized-bed method and using maltodextrin, mangosteen gum, and MCT oil (Medium Chain Triglyceride) as coating materials added in the formulation of Baguette bread on staleness and organoleptic properties of the bread. According to the results, bread samples with 1% nanocapsules containing 40% concentration of date pit extract showed the highest moisture (38.41%), highest volume (284.21 cm3), minimum staleness in periods of 24, 48, and 72 h after baking, lowest changes in the temperature of bread center (20 to 132 ℃), and the most desirable organoleptic properties (α=1%). However, the highest phenolic content (231.12 mg GAE/μl) was measured in bread samples with 3% nanocapsules containing a 50% concentration of date pit extract (α=1%).

    Keywords: Microencapsulation, Phenolic compounds, Date pit, Baguette bread
  • Maryam Ebrahimi, Rouhollah Karimi*, Amir Daraei Garmakhany, Narjes Aghajani, Alireza Shayeganfar Pages 242-262

    In this research, due to the lack of a study on the modeling of the storage conditions of grape fruits coated with maltodextrin containing potassium nanocarbonate and pyracantha extract using the fuzzy-neural inference system (ANFIS), different storage times (zero to 60 days), concentration Potassium nanocarbonate (zero to 2%) and concentration of pyracantha extract (zero to 1.5%) used in edible coating as input and the amount of Brix, the percentage of dropping berry, the amount of malondialdehyde, the browning of the grapes cluster, aroma and taste of samples were considered as output. Three Gaussian, triangular and trapezoidal membership functions with 2-2-2 and 3-3-3 membership functions were investigated. The results showed that trapezoidal function with 3-3 membership function and Gaussian function with 3-3 membership function were selected as the best model for Brix output variable and percentage of dropping berry, respectively. finally, triangular model with 3-3 membership function was selected for cluster browning and malondialdehyde variables. On the other hand, the results indicated that with the increase in storage time, the amount of Brix, the percentage of dropping berry, malondialdehyde and cluster browning increased in all samples, but the amount of aroma and tast of the samples decreased. the use of coating containing potassium nanocarbonate and pyracantha extract caused the speed of these changes to decrease. In the end, it can be said that the high correlation coefficients between the laboratory results and the model outputs indicate the acceptable accuracy and usability of these models in controlling the storage conditions of grape fruits coated with maltodextrin containing potassium nanocarbonate and pyracantha extract.

    Keywords: grapes, storage time, modeling, potassium nanocarbonate, Pyracantha extract