فهرست مطالب

حقوق کودک - پیاپی 13 (بهار 1401)

مجله حقوق کودک
پیاپی 13 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی باغدار دلگشا* صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    آشنایی ایرانیان با ساختارهای سیاسی و اجتماعی غرب زمینه ساز شکل گیری اندیشه های متجددانه در ایران گردید؛ نخستین نمونه بارز آن را در مشروطه ایرانی می توان مشاهده کرد. شکل گیری نظام مشروطه باعث شد تا در زمینه های فرهنگی اجتماعی نیز همانند حوزه سیاسی، تغییراتی به وجود آید؛ توجه به مسایلی چون حقوق شهروندی، حقوق زنان و حقوق کودکان از جمله آن هستند.

    روش

    پژوهش حاضر به روش کیفی با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا گردآوری شده است.

    یافته ها

    بررسی منابع داستانی در دوگانه بازنمایی و برساخت حقوق کودکان در ادبیات داستانی از دوره مشروطه (1285 ش.) تا پایان دوره پهلوی اول (1320 ش.) نشان می دهد که پس از مشروطه و هم زمان با شکل گیری دولت مدرن در ایران، برخی سیاستگذاری های اجتماعی محدود در رابطه با حقوق کودکان نیز صورت پذیرفته است. در ادبیات داستانی این دوره در رابطه با حقوق کودکان، سه موضوع بازماندن از تحصیل، کودک همسری و کودکان طلاق بیشترین ضریب توجه را داشته اند. همچنین در برساخت کودکی نیز کودکی برخوردار از حقوق اجتماعی معرفی شده است که ضمن برخورداری از آموزش مدرن، در دوران کودکی، کودکی را تجربه نماید.

    نتیجه گیری

    بازنمایی تبعیض ها در خصوص حقوق کودکان در این متون داستانی و طرح بحث برساخت حقوق کودکان پس از آن، باعث ایجاد فهم اجتماعی در رابطه با حقوق کودکان در جامعه ایران شده است. گسترش این فهم اجتماعی نقشی مهم در سیاستگذاری های اجتماعی در خصوص حقوق کودکان در ایران سال های 1285 تا 1320 داشته است.

    کلیدواژگان: حقوق کودکان، کودک همسری، کودکان طلاق، ساختار اجتماعی، ایران مدرن
  • مریم السادات محقق داماد* صفحات 13-21
    زمینه و هدف

    وابستگی عاطفی بین اعضای خانواده به آن ها این حق را می دهد که با هم زندگی کنند و از کنار هم بودن لذت ببرند. زمانی که والدین به هر دلیلی از یکدیگر جدا می شوند، فرزند امکان زندگی کردن همزمان با هر دوی آن ها را از دست می دهد و در این حالت به وسیله حق حضانت و ملاقات امکان بهره مندی از وجود والدین خود را کماکان حفظ می کند. این مطالعه با هدف بررسی حق ملاقات و حضانت با تاکید بر سند ملی حقوق کودک و نوجوان، انجام گردید.

    روش

    مقاله بنیادی حاضر به روش اسنادی کتابخانه ای در نوع توصیفی تحلیلی و با مطالعه قوانین و مقررات داخلی انجام یافته است.

    یافته ها

    واژه «کودک» و یا «طفل» در قوانین و مقررات مختلف موجود در کشور تعریف دقیقی ندارد و عده ای از قضات دختران را پس از سن نه سالگی خارج از عنوان کودک دانسته و در دعوای حضانت یا ملاقات آن ها ورود نمی کنند.

    نتیجه گیری

    با توجه به روح قوانین، منطقی به نظر نمی رسد که یک کودک نه ساله از حق داشتن حضانت محروم گردد. به همین دلیل، پس از بررسی این مساله در قوانین و مقررات موجود، به نظر می رسد همانطور که عرف و انصاف حکم می کند. همچنین بر اساس موادی که در سند ملی حقوق کودک و نوجوان نیز ذکر شده است، کودکان و نوجوانان نیازمند به حضانت و سرپرستی است و دادگاه صالح قابلیت رسیدگی و تعیین تکلیف در رابطه با آنان را دارد.

    کلیدواژگان: حق ملاقات، حق حضانت، حق تربیت، مفهوم حقوقی کودک، سند ملی کودک
  • جمال بیگی*، سامان اسماعیل زاده صفحات 23-33
    زمینه و هدف

    فضای مجازی به دلیل ویژگی ها و ظرفیت هایی که دارد، مثل فرامرزی بودن، جذابیت، تنوع زیاد، گمنامی کاربران و سهولت، افراد به راحتی در آن مرتکب جرم می شوند. با توجه به این ویژگی ها، شاهد افزایش چشم گیر تعداد جرایم ارتکابی توسط کودکان و نوجوانان در این حوزه هستیم و به دلیل فرهنگ و آموزش ضعیف استفاده صحیح از فرصت های فناوری های نوین، در کشورهای کمتر توسعه یافته، این امر به تهدیدی جدی در فرآیند جامعه پذیری کودکان مبدل شده است. در این راستا می توان با توسعه هرچه بیشتر کلینیک های حقوق کودک، از ظرفیت آن ها برای ورود به مسایل مختلف مربوط به حقوق کودک، از جمله آموزش و ترویج حقوق کودک در حوزه سایبر، مشاوره، معاضدت حقوقی، مشاوره روان شناختی، مددکاری اجتماعی و مدیریت آسیب های تهدیدکننده کودکان در فضای مجازی که در واقع فلسفه تشکیل کلینیک های حقوق کودک نیز می باشند، استفاده کرد.

    روش

    پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای نگارش یافته است.

    یافته ها

    نظام قانونگذاری ایران در حمایت کیفری و حقوقی از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی، خلاهای زیادی دارد؛ علاوه بر کودکان در بسیاری از موارد بزرگسالان نیز سواد رسانه ای چندانی ندارند که در راستای رفع این مشکلات کلینیک های حقوق کودک و ارگان های وابسته و مسیول، باید نسبت به آموزش آن ها اقدامات موثری انجام دهند.

    نتیجه گیری

    کلینیک های حقوق کودک می توانند با آگاهی بخشی در خصوص جرایم سایبری و تبیین ماهیت مجرمانه این رفتارها به کودکان و آموزش استفاده صحیح از فضای مجازی به آن ها و مدیریت این فضا طبق الگوی کشورهای پیشرو در این زمینه، از حقوق کودکان و نوجوانان در این حوزه دفاع کرده و نرخ بزه کاری در فضای سایبری توسط آنان را تقلیل دهند.

    کلیدواژگان: کلینیک حقوق کودک، فضای مجازی، کودکان و نوجوانان، آموزش
  • سهیل خوشنودی* صفحات 35-46
    زمینه و هدف

    کلینیک های حقوق کودک نهادهایی نوپا، دانش محور و کارکردی محسوب می شوند که از جهات مختلف و ضمن تعامل با کودکان، والدین و نهادهای گوناگون در جامعه، تامین حقوق کودکان را با ابزارهای مختلف در دستور کار خود دارند. این مطالعه با هدف بررسی نقش کلینیک های مزبور در آموزش دوره های حقوق کودک به والدین و سرپرستان قانونی انجام گرفت.

    روش

    تحقیق حاضر یک مطالعه نظری به روش توصیفی تحلیلی بوده و روش جمع آوری اطلاعات آن به صورت کتابخانه ‏ای است.

    یافته ها

    از مهم ترین جهات فلسفه وجودی کلینیک های حقوق کودک آموزش و فرهنگ سازی در رابطه با حقوق کودکان و انتقال موثر مفاهیم مندرج در اسناد بین المللی و قوانین و رویه های حقوقی داخلی پیرامون کودکان است. برای تثبیت و توسعه جایگاه کلینیک های حقوق کودک، اختیارات و بسترهای قانونی در کنار تخصیص امکانات و بودجه مناسب نیاز است. یکی از بسترهای مهمی که در قوانین فعلی برای پیوند و هم افزایی میان کلینیک ها و نظام قضایی و والدین و به ویژه سرپرستان قانونی فرزندخواندگان تمهید گردیده و می بایستی مورد توجه قرار گیرد، ماده 43 قانون حمایت از اطفال و نوجوانان است. بر این اساس قاضی رسیدگی کننده می تواند در موضوعات مشمول قانون در کلیه مراحل رسیدگی، والدین، اولیا یا سرپرست قانونی اطفال و نوجوان یا سایر اشخاص مرتبط با پرونده را ملزم به شرکت و اخذ گواهی دوره های آموزشی حقوق اطفال و نوجوانان کند.

    نتیجه گیری

    کلینیک های حقوق کودک می توانند در این زمینه ارایه دوره های آموزشی، نقش مهمی ایفا نموده و مرجع خدمات حقوقی باشند. توسعه ماده 43 قانون حمایت و استفاده از آن برای آموزش حقوق کودک به والدین در تمامی فرایندهای دادرسی مرتبط با کودکان و حتی خارج از چارچوب قضایی، امری مهم و ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: حقوق کودک، آموزش، کلینیک حقوق کودک، رسیدگی قضایی
  • مهناز فرجپور* صفحات 47-59
    زمینه و هدف

    کودکان به واسطه محدودیت های طبیعی و اجتماعی خود، همواره نیازمند حمایت والدین، قانونگذار و جامعه هستند. از این منظر تلاش برای استیفای حقوق آنان امری بدیهی است. در کنوانسیون جهانی حقوق کودک مصوب 1989 میلادی که ایران نیز آن را مورد تصدیق قرار داده، همچنین در قوانین ایران شاهد تحول در دیدگاه های کیفری و دستاوردهای مهمی در زمینه دادرسی اطفال و نوجوانان در طی سال های اخیر بوده ایم؛ در راستای این دستاوردها تاسیس کلینیک های حقوق کودک به عنوان مرکزی برای آموزش و اقدامات مشاوره ای تخصصی کودکان، گام مهمی در جهت احقاق حقوق کودکان محسوب می شود. پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این پرسش اصلی است که تاسیس کلینیک حقوق کودک چه تاثیری بر آگاهی نسبت به حقوق کودکان دارد؟

    روش

    این پژوهش با استفاده از روش آمیخته (کمی و کیفی) و با کمک گرفتن از ابزارهای کتابخانه ای و پرسشنامه و همچنین نرم افزار SPSS ، با حجم نمونه 384 نفر در میان شهروندان متاهل شهر تهران در سال 1401 به انجام رسیده است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها و بررسی اسناد موجود حاکی از تاثیر معنادار کلینیک های حقوق کودک بر آگاهی نسبت به حقوق کودکان است.

    نتیجه گیری

    آموزش و مشاوره به کودکان برای مراقبت از خود در برابر هرگونه سوءاستفاده امری ضروری است. کلینیک های حقوق کودک ابزاری برای ایجاد آگاهی و تسهیل اجرای حقوق کودکان در اسناد بین المللی و حقوق موضوعه هستند. با این حال، مخاطب شناخت و تعلیم حقوق کودکان تنها خودشان نیستند، بلکه آشنایی بزرگسالان با این مقوله نیز همواره مورد تاکید است.

    کلیدواژگان: حقوق کودک، کنوانسیون حقوق کودک، کلینیک های تخصصی حقوق کودک
  • میثم نوروزی، مهسا ابوالقاسمی* صفحات 61-77
    زمینه و هدف

    حمایت از کودک در هر کشوری امری مهم محسوب می گردد. مطابق کنوانسیون حقوق کودک و سایر معاهدات بین المللی همه کودکان از حق حمایت در برابر آسیب برخوردارند. پیشگیری و مقابله با خشونت، بهره کشی و آزار کودکان لازمه تضمین حقوق آنان درزمینه حیات، رشد و رفاه است. دغدغه های حمایت از کودکان، جهانی و فراملی هستند. حضور کودکان در خیابان و ظهور پدیده کودک خیابانی در بسیاری از کشورهای جهان به ویژه در کشورهای درحال توسعه از جمله ایران امروزه بخشی از معضلات و مشکلات جدی این جوامع را تشکیل می دهد. در این مطالعه ابعاد خشونت علیه کودکان خیابانی با ملاحظه تعهدات بین المللی ایران مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

    روش

    در این مقاله به شیوه توصیفی تلاش شده است تا ضمن مروری بر اسناد و رویکردهای بین المللی و نیز برنامه های ارایه شده در سیستم حقوقی ایران، وضعیت کودکان خیابانی موردبررسی قرارگرفته و راهکارهایی برای حمایت از کودکان خیابانی عرضه گردد.

    یافته ها

    تعهدات بین المللی دولت ایران اگرچه باعث تغییر، تصویب و اصلاح قوانین زیادی شده است اما در حوزه اجرا با موانع بسیاری مواجه است.

    نتیجه گیری

    نظارت بر اجرای دقیق قوانین موجود در مورد کودکان از جمله قانون کار، پیمان نامه حقوق کودک، قانون حمایت از کودکان و نوجوانان و مقاوله نامه 182 سازمان بین المللی کار که همه آن ها به تصویب رسیده است و ایجاد شبکه یا نظام یکپارچه حمایت از کودکان خیابانی به منظور ارایه خدمات مناسب به کودکان، از لازمه های حمایت موثر دولت در پرتو تعهدات بین المللی است.

    کلیدواژگان: حقوق کودک، تعهدات ایران، کودکان خیابانی
|
  • Ali Baghdar Delgosha* Pages 1-12
    Background and Aim

    Familiarization of Iranians with the political and social structures of the West laid the foundation for the formation of modern ideas in Iran; the first clear example of it can be seen in the Iranian constitution. The formation of the constitutional system caused changes in the social-cultural fields as well as in the political field; Attention to issues such as citizenship rights, women's rights and children's rights are among them.

    Method

    The present research was collected using a qualitative method using the content analysis technique.

    Results

    The investigation of fictional sources in the dual representation and creation of children's rights in fiction literature from the constitutional period (1285) to the end of the first Pahlavi period (1320) shows that after the constitution and at the same time as the modern state was formed in Iran, some limited social policies It has also been done in relation to children's rights. In the fiction literature of this period in relation to children's rights, three issues of dropping out of education, child marriage and children of divorce have received the most attention; Also, in the construction of childhood, a child with social rights has been introduced who, while enjoying modern education, experiences childhood during his childhood.

    Conclusion

    The representation of discriminations regarding children's rights in these fictional texts and the discussion of children's rights after that has created social understanding regarding children's rights in Iranian society. The expansion of this social understanding has played an important role in social policies regarding children's rights in Iran from 1285 to 1320.

    Keywords: Children's Rights, Child Marriage, Children of Divorce, Social Structure, Modern Iran
  • Maryam Al-Sadat Mohaghegh Damad* Pages 13-21
    Background and Aim

    Emotional dependence between family members gives them the right to live together and enjoy being together. When the parents separate from each other for any reason, the child loses the possibility of living with both of them at the same time, and in this case, through the right of custody and visitation; he still maintains the possibility of benefiting from the existence of his parents. This study was conducted with the aim of investigating the visitation and custody rights, emphasizing the National Child and Adolescent Rights Document.

    Method

    The present fundamental article has been done in the documentary-library method in the descriptive-analytical type and by studying the internal laws and regulations.

    Results

    The word "child" or "infant" does not have a precise definition in the various laws and regulations in the country, and some judges have considered girls after the age of nine to be outside the title of children and they do not enter into custody or visitation disputes.

    Conclusion

    According to the spirit of the laws, it does not seem logical to deprive a nine-year-old child of the right to custody. For this reason, after examining this issue in the existing laws and regulations, it seems that, as dictated by custom and equity and also based on the articles mentioned in the National Document on the Rights of Child and Adolescent, children and adolescents need custody and guardianship and the competent court has the ability to investigate and determine duties in relation to them.

    Keywords: The Right of Visiting, The Right of Custodianship, The Right of Upbringing, The Legal Concept of the Child, National Child Document
  • Jamal Beigi*, Saman Esmailzadeh Pages 23-33
    Background and Aim

    In cyberspace due to its features and capacities such as cross-border, attractiveness, great variety, anonymity of users and also the ease of doing, people easily commit crimes. Therefore, considering these characteristics, we see a significant increase in the number of crimes committed by children and teenagers in this area. Considering the poor culture and education of the correct use of new technology opportunities, in less developed countries, this has become a serious threat in the process of children's socialization. In this regard, by developing child rights clinics as much as possible, their capacity to enter into various issues related to children's rights; including education and promotion of children's rights in the field of cyber, counseling, legal assistance, psychological counseling, social work and the management of children's threatening injuries in cyber space, which are actually the philosophy of establishing child rights clinics.

    Method

    This research was written with descriptive analytical method and using library sources.

    Results

    The findings indicate that, while Iran's legislative system has many gaps in criminal and legal protection of children and adolescents in cyberspace, besides children, in many cases, adults also do not have much media literacy. In order to solve these problems, child rights clinics and affiliated and responsible organizations should take effective measures to educate them.

    Conclusion

    Children's rights clinics can protect the rights of children and adolescents by raising awareness about cybercrimes and explaining the criminal nature of these behaviors to children and teaching them the correct use of cyberspace and managing this space according to the model of leading countries in this field. Defend this area and reduce the crime rate in cyber space by these people.

    Keywords: Children's Rights Clinic, Virtual Space, Children, Teenagers, Education
  • Soheil Khoshnoodi* Pages 35-46
    Background and Aim

    Children's rights clinics are new, knowledge-oriented and functional entities that pursue the provision of children's rights through various means while interacting with children, parents and various institutions. This study was conducted with the aim of investigating the role of these clinics in teaching child rights courses to parents and legal guardians.

    Method

    The present study is of theoretical type by descriptive-analytical method and the method of data collection is library.

    Results

    One of the most important aspects of the existence of children's rights clinics is education and culture-building in relation to children's rights and the transfer of concepts contained in international documents and domestic legal laws and procedures around children. In order to stabilize and develop the position of child rights clinics, legal powers and platforms are needed along with the allocation of facilities and appropriate budget. Article 43 of the Law on the Protection of Children and Adolescents is one of the important platforms that have been prepared in the current laws for the connection and synergy between clinics and the judicial system and parents and especially the legal guardians of adopted children. Based on this, the judge can oblige parents, legal guardians of children and adolescents or other persons related to the case to participate and obtain a certificate of educational courses on children and adolescents law in all the stages of the proceedings.

    Conclusion

    Children's law clinics can play an important role in providing training courses and being a reference for legal services. Developing Article 43 of the Child Protection Law and using it to educate parents about children's rights in all proceedings related to children and even outside the judicial framework seems important and necessary.

    Keywords: Child Rights, Education, Child Rights Clinic, Judicial Proceedings
  • Mahnaz Farajpour* Pages 47-59
    Background and Aim

    Children always need the support of the parents, legislator and society due to their natural and social limitations. From this point of view it is obvious to try to fulfill their rights. In the Convention on the Rights of the Child approved in 1989 which Iran has also acknowledged it and in Iran's legal system there have been changes in criminal views and important achievements in the field of Proceedings of children and adolescents in recent years. In line with these achievements establishing child rights clinics as a center for children's specialized training and advisory affaires, is considered as an important step towards the realization of children's rights. The present study was carried out to answer this main question: What does the effect of establishing child rights clinic on the awareness of children's rights?

    Method

    This research was conducted using a mixed method (quantitative and qualitative) and with the help of library sources and questionnaires as well as SPSS software, with a sample size of 384 people among married citizens of Tehran in 1401.

    Results

    The results of testing the hypotheses and reviewing the available documents indicate the significant impact of child rights clinics on the awareness of children's rights.

    Conclusion

    Teaching and counseling children to protect themselves against any abuse is essential. Child rights clinics are a tool to create awareness and facilitate the implementation of children's rights in international documents and statute laws. However, the audience for the knowledge and education of children's rights is not only themselves, but the familiarity of adults with this issue is always emphasized.

    Keywords: Child Rights, Child Rights Convention, Specialized Child Rights Clinics
  • Meisam Norouzi, Mahsa Abolghasemi* Pages 61-77
    Background and Aim

    Child protection is becoming important in every country. According to the rights of the child and other international treaties, all children have the right to be protected from harm. Preventing and dealing with violence, exploitation and abuse of children is necessary to guarantee their rights in terms of life, growth and well-being. Global and transnational child protection concerns, the presence of children on the street and the emergence of the phenomenon of street children in many countries of the world, especially in developing countries including Iran, are among the serious problems of these societies. In this study, the dimensions of violence against street children have been examined considering Iran's international obligations.

    Method

    In this article, it is searched in a descriptive way to review the international documents and procedures of the government programs presented in the Iranian legal system for street children and provide solutions to support them.

    Results

    The international obligations of the Iranian government, despite the fact that it has changed, passed and amended many laws, but it faces many obstacles in the field of implementation.

    Conclusion

    Monitoring the strict implementation of existing laws on children, including the Labor law, the Convention on the Rights of the Child, Protection of children and adolescents, and ILO Convention No. 182, all of which have been approved, and an integrated network or system for the protection of street children which created in order to providing appropriate services to children is from the requirements of the effective support of the government in the light of international obligations.

    Keywords: Child Rights, Iran's Obligations, Street Children