فهرست مطالب

حقوق کودک - پیاپی 15 (پاییز 1401)

مجله حقوق کودک
پیاپی 15 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم شعبان* صفحات 1-15
    زمینه و هدف

    هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی چیستی و چگونگی حق کودکان برای برخورداری از خانواده در اسناد رسمی مورد تعهد ایران در سطح جهان اسلام و بین الملل است. رویکرد پژوهش حاضر، کیفی و روش تحقیق نیز تحلیل اسنادی می باشد.

    روش

    رویکرد پژوهش حاضر، کیفی و روش تحقیق نیز تحلیل اسنادی می باشد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن هستند که در حوزه حق بر داشتم خانواده گذشته از قوانین ایران، احکام شرع و میثاق حقوق کودک در اسلام که ایران نیز بر اساس فرهنگ اسلامی شیعی و تعهدات منطقه ای جهان اسلام به آن ها پایبند است، پیمان نامه کنوانسیون حقوق کودک نیز سیاستگذاری مرجع و تعیین کننده حقوق کودکان در سطح بین المللی یا «جامعه جهانی» است که ایران از اوایل دهه 70 شمسی نیز به آن متعهد شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهند که برخورداری از خانواده یکی از مهم ترین و اساسی ترین حقوق برای کودک است و تحقق بسیاری از حقوق کودک به نهاد خانواده وابسته است، اما زمانی که کودک به دلایل مختلفی از نهاد خانواده محروم است، دولت موظف به سرپرستی کودک و ایجاد نهاد جایگزین خانواده برای اوست؛ پیرامون جایگزینی خانواده اختلاف نظرهایی در بین تعهدات جهان اسلام و سطح بین المللی وجود دارد، البته نمی توان هیچ یک را درست و یا نادرست مطلق دانست، بلکه هر دو طرف جوانب مثبت و منفی خود را دارند که در جریان متن به شکلی جزیی تشریح و تحلیل شدند، اما به طور حتم در دو مورد مذکور، جامعه ایران بر اساس زمینه های اجتماعی و فرهنگی خود نسبت به کنوانسیون حقوق کودک متفاوت خواهد بود.

    کلیدواژگان: حقوق کودک، نهاد خانواده، حقوق موضوعه ایران، کنوانسیون حقوق کودک، میثاق اسلامی
  • مژگان صبوری* صفحات 17-29
    زمینه و هدف

    قوانین مصوب و اصلاحی حقوق معلولان به منظور تامین نیازمندی های مهم و ضروری این اقشار آسیب پذیر، در چند دهه اخیر تکالیف و تعهداتی بر دوش دولت نهاده است و این گونه متصور می شود که این تعهدات تمامی جامعه هدف را پوشش می دهد. این مطالعه در پی روشنگری این موضوع است که با توجه به ماده 1 (تعریف معلولیت) این قوانین از ابتدا همه افراد به ویژه و به طور مشخص معلولین ذهنی را چگونه تحت حمایت قرار داده اند؟

    روش

    این پژوهش از نوع مروری است و گردآوری اطلاعات با شیوه کتابخانه‏ای اسنادی صورت پذیرفته است.

    یافته ها

    معلولیت به عنوان یک مساله اجتماعی کمتر مورد توجه قرار گرفته و همین امر مشکلات و محدودیت هایی را برای معلولان به ویژه معلولین ذهنی به همراه داشته و در نظام سیاستگذاری و قانونگذاری و برنامه‏ریزی (توزیع عادلانه امکانات اجتماعی) کمتر به مسایل آن ها پرداخته شده است.

    نتیجه گیری

    قانون جامع حمایت از معلولان دارای کاستی هایی است که ناشی از عدم شناخت ویژگی ها و معضلات فردی و خانوادگی این افراد می باشد. تبعیض معلولان ذهنی نسبت به افراد عادی جامعه و حتی نسبت به سایر معلولین به لحاظ جنسیتی (برابرنبودن شرایط یک زن معلول با یک مرد معلول) همچنین واقعیت‏های جامعه در رویارویی با این افراد، ضوابط، مناسبات و برنامه ریزی های اجتماعی موجود همگی گواه این مدعی است که تصویر درستی از واقعیت مشکلات این افراد و خانوادهایشان در جامعه منعکس نشده است.

    کلیدواژگان: کم توانان ذهنی، قوانین موضوعه، حمایت، معلولیت
  • محمدمهدی مقدادی*، ریحانه تقی زاده صفحات 31-46
    زمینه و هدف

    همه گیری و جهانی شدن ویروس کرونا زندگی عادی را در سراسر دنیا مختل نمود و همواره بیم فراگیری مجدد آن یا بیماری های نظیر آن وجود دارد. از جمله پیامدهای این بیماری های فراگیر، تعطیلی مدارس، محدودسازی، دورکاری، آموزش مجازی و فاصله گیری اجتماعی است که همه افراد را به نوعی تحت تاثیر قرار داده است. کودکان هم در این شرایط دچار مشکلات و آسیب هایی می شوند و برای بهره مندی کامل از حقوق خود به عنایت و حمایت ویژه نیاز دارند. میزان تاثیر پاندمی ها بر وضعیت زندگی کودکان، از جمله عدم حضور در مدرسه و دورشدن از جمع همسالان خود، عدم فعالیت در محیط و فضای باز، تغییرات در شرایط اقتصادی، اضطراب و نگرانی از تامین سلامتی از اهم موضوعات مورد تحلیل بوده است و پاسخ به این مساله که چگونه می توان در این شرایط، کودکان را محافظت کرد، آنان را مورد حمایت قرار داد و حقوقشان را تامین کرد، مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش

    این مقاله به صورت توصیفی تحلیلی و با استفاده از روش کتابخانه ای، با بررسی مقالات، کتب و اسناد حقوقی انجام شده است.

    یافته ها

    بحران کرونا آینده یک نسل را در معرض خطر قرار داده است، آسیب پذیری کودکان در این دوران نسبت به قبل افزایش چشم گیری داشته است و در نتیجه اتخاذ تصمیم مناسب ضروری است و نیازمند درک و همت بیشتری از طرف خانواده، جامعه و دولت می باشد.

    نتیجه گیری

    غفلت از اثرات آسیب های روحی و مشکلات آموزشی و پرورشی حاصل از پاندمی بر کودکان، جبران ناپذیر است. بر اساس بند 1 ماده 3 کنوانسیون حقوق کودک که منافع عالی کودک در آن تاکید شده است؛ ضروری است برنامه های کوتاه مدت و بلندمدت نیز در سه قوه کشور از جمله وضع مقررات صریح تر و همچنین آگاه سازی مخاطبین از طریق ابزارهای ارتباطی نظیر رسانه، فضای مجازی و بروشورهای آموزشی جهت جلوگیری از مخاطرات جدی و به حداقل رساندن آسیب های آن، پیش بینی شود تا خانواده ها و جامعه به حمایت از حقوق کودکان همت گمارند.

    کلیدواژگان: حقوق کودک، حق بر سلامت، پاندمی، کووید-19، حمایت از کودک
  • مریم افشاری، الهام پور مهابادیان* صفحات 47-57
    زمینه و هدف

    مقوله شهروند و حقوق شهروندی گاه آنقدر کلی مطرح شده که این تصور به وجود می آید همه شهروندان نیازهای یکسان دارند یا توانایی آن ها برای مطالبه خواسته هایشان برابر است. حال آنکه کودکان به علت برخورداری از ویژگی های خاص، نمی توانند از حقوقشان دفاع و از مزایای آن بهره مند شوند و مسایل مربوط به زندگی شهری به آن ها باید در اولویت کار جامعه قرار گیرد.

    روش

    بر همین مبنا تحقیق حاضر با مطالعه حوزه های مختلف موثر بر حقوق کودکان در شهرها، با بررسی داده ها به طریق توصیفی تحلیلی، درصدد تبیین مهم ترین حقوق کودکان در شهرها می باشد.

    یافته ها

    کودکان شهروندانی هستند که هنوز با بسیاری از مسایل اجتماعی پیرامون خود ناآشنا هستند و در ابتدای راه جستجو و کشف محیط زندگی خود قرار دارند. ضرورت شناسایی حقوق کودکان در حوزه حقوق شهری از آن جهت واجد اهمیت است که آن ها به عنوان یکی از مهم ترین ارکان جامعه در معرض بیشترین آسیب ها و تهدیدها قرار دارند و با توجه به نوپایی شناسایی حقوق کودکان در شهرها در سطح جهانی و به خصوص در ایران و تلاش های سازمان های بین المللی نظیر یونیسف بر ارتقای بیش از پیش این حقوق، انتظار می رود مدیران و سیاستگذاران شهری اقدامات مقتضی در این حوزه انجام دهند.

    نتیجه گیری

    هرچند اقدمات نظری خوبی از سوی نهادهای شهری ایران در این حوزه صورت گرفته، با این حال ناگفته پیداست که در عمل تا رسیدن به وضعیت مطلوب کودکان فاصله بسیاری وجود دارد.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، حقوق کودکان، شهر دوستدار کودک، فضای شهری
  • فاطمه ایزدی گنابادی* صفحات 59-73
    زمینه و هدف

    ارتکاب جرم توسط نوجوانان مساله ای است که از دیرباز مورد توجه حقوقدانان و جامعه شناسان بوده و هم اکنون نیز از مباحث عمده علوم انسانی است. مروری بر کثرت جرایم در جهان و کشور خودمان، گویای این واقعیت است که ارتکاب جرم توسط نوجوانان یکی از مسایل عمده جامعه ما نیز می باشد، لذا هدف از این تحقیق بررسی ارتکاب جرم در بین نوجوانان و نیز بررسی علل ارتکاب جرایم توسط نوجوانان می باشد و در این مقاله به راه های پیشگیری و مقابله با ارتکاب جرم توسط نوجوانان نیز پرداخته می شود.

    روش

    در این تحقیق که به شیوه توصیفی تحلیلی انجام شده، از روش کتابخانه ای استفاده گردیده است.

    یافته ها

    شناسایی عوامل جرم زا، نخستین گام مبارزه با کجروی های اجتماعی و جرم است تا با از بین بردن این عوامل یا کاهش اثرات آن بتوان از بروز جرایم پیشگیری و یا حدقل از میزان آن در جامعه کاست.

    نتیجه گیری

    در نتیجه عامل مهم ارتکاب جرم بین نوجوانان محیط خانوادگی یا همان خانواده می باشد و بعد از خانواده عوامل دیگر مثل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و... در ارتکاب جرم توسط نوجوانان نقش موثری دارد.

    کلیدواژگان: جرم، ارتکاب جرم، نوجوانان، خانواده، حقوق کودک
  • معصومه طاهرآبادی* صفحات 75-87
    زمینه و هدف

    با توجه به عدم صراحت و شفافیت قانونی در مورد حق حریم خصوصی کودکان به ویژه حریم خصوصی اطلاعاتی کودکان و دیگر اینکه کودکان به دلیل ضعف قوای جسمانی، صغر سن و توانایی در دفاع از خود در معرض خطر بیشتری برای داشتن یک تجربه منفی از نقض حریم خصوصی، از جمله سرخوردگی و ناامیدی، از دست دادن اعتماد به نفس در زندگی اجتماعی (مدرسه و گروه های همسالان)، بزه کاری و قربانی شدن مجدد و حتی برچسب زنی هستند. ما در این تحقیق، به دنبال یافتن این موضوع بوده ایم که با وجود عدم صراحت و شفافیت قانونی در این زمینه، اساسا حمایتی از حق حریم خصوصی اطلاعاتی کودکان در قوانین وجود دارد.

    روش

    روش تحقیق به صورت توصیفی است و گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای انجام شد.

    یافته ها

    با تفسیر و تحلیل برخی از قوانین و لوایح داخلی، از جمله قانون اساسی، قانون آیین دادرسی کیفری، قانون حمایت از اطفال و نوجوانان، قانون مجازات اسلامی و لوایح مربوط به حریم خصوصی و پلیس ویژه اطفال متوجه شدیم که این حق به طور ضمنی و در بطن قوانین مختلف برای کودکان و بزرگسالان وجود دارد و در جایی که صریحا از آن حمایت می شود، قانون حمایت از کودکان و نوجوانان است و هرگونه نقض حریم خصوصی را همراه با ضمانت اجرا دانسته است و در سایر موارد به صورت ناقص به حمایت از این حق برآمده است.

    نتیجه گیری

    هرجا که نیاز به قانونگذاری بوده است، قانونگذاران اقدام به قانون نویسی کرده اند، لیکن برخی از این قوانین دارای ابهام و یا ناقص می باشند که نیاز به اصلاح و تکمیل دارند و به علاوه باید حمایت های بیشتری از کودکان به عمل آید.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، کودکان، حریم، حمایت قانونی
|
  • Maryam Shaban* Pages 1-15
    Background and Aim

    The main purpose of the current research is to identify what and how the right of children to have a family is in the official documents committed by Iran at the level of the Islamic world and internationally. The current research approach is qualitative and the research method is document analysis.

    Method

    The current research approach is qualitative and the research method is document analysis.

    Results

    The findings indicate that in the field of family rights, Iran's laws, Shariah rulings and the Covenant of Children's Rights in Islam, which Iran adheres to base on Islamic-Shia culture and regional commitments of the Islamic world, The Convention on the Rights of the Child is also the reference and determining policy for children's rights at the international level or "global community", which Iran has committed to since the early 70s.

    Conclusion

    The results show that having a family is one of the most important and basic rights for a child and the realization of many of the child's rights depends on the institution of the family, but when the child is deprived of family for various reasons, the government is obliged to take care of the child and creating an institution that replaces the family for him; Regarding the replacement of the family, there are differences of opinion between the commitments of the Islamic world and the international level, of course, none of them can be considered absolute right or wrong, but both sides have their pros and cons, which are partially explained in the course of the text were analyzed, but definitely in the two mentioned cases, the society of Iran will be different based on its social and cultural contexts compared to the Convention on the Rights of the Child.

    Keywords: Child Rights, Family Institution, Iranian Legal System, Convention on the Rights of the Child, Islamic Covenant
  • Mojgan Sabouri * Pages 17-29
    Background and Aim

    In the last few decades, the approved and amended laws on disabled rights have placed tasks and obligations on the shoulders of the government in order to meet the important and essential needs of these vulnerable groups and it is assumed that these obligations cover the entire target society. This study seeks to clarify the issue whether, according to Article 1 (definition of disability), these laws have included all people, especially the mentally disabled, from the beginning or not?

    Method

    This research is a review type and information collection is done by librarydocumentary method.

    Results

    Disability as a social issue has been given less attention and this has brought problems and limitations for the disabled, especially the mentally disabled and in the policy, legislation and planning system (fair distribution of social facilities) their issues have been less addressed.

    Conclusion

    The comprehensive law for the protection of the disabled has shortcomings that are caused by the lack of recognition of the individual and family characteristics and problems of these people. Discrimination of mentally disabled people against normal people of society and even against other disabled people in terms of gender (the conditions of a disabled woman and a disabled man are not equal) as well as the realities of the society in facing these people, existing rules, relations and social planning are all proof of this claim that the correct image of the reality of the problems of these people and their families is not reflected in the society.

    Keywords: Mentally Disabled, Statute Law, Protection, Disability
  • Mohammad Mehdi Meghdadi*, Reihaneh Taghizadeh Pages 31-46
    Background and Aim

    The pandemic and globalization of the corona virus disrupted normal life all over the world, and there is always the fear of its reoccurrence or similar diseases. Among the consequences of these widespread diseases are school closures, restrictions, remote work, education and social distancing, which have affected everyone in some way. Children also suffer from problems and injuries in this situation and they need special care and support to fully benefit from their rights. The extent of the impact of pandemics on the life of children, including not attending school and staying away from their peers, lack of activity in the environment and outdoors, changes in economic conditions, anxiety and worry about health, have been among the most important topics analyzed in this research and the answer to the issue of how to protect children, support them and secure their rights in this situation has been examined.

    Method

    This article is descriptive-analytical and using the library method, by reviewing articles, books and legal instruments.

    Findings

    The Corona crisis has put the future of a generation at risk, the vulnerability of children in this era has increased significantly compared to before, and as a result, it is necessary to make the right decision and it requires more understanding and effort from the family, society and the government.

    Conclusion

    Neglecting the effects of mental injuries and educational and educational problems resulting from the pandemic on children is irreparable. Based on paragraph 1 of Article 3 of the Convention on the Rights of the Child, which emphasizes the best interests of the child; It is necessary to plan short-term and long-term programs in the three branches of the country, including the establishment of more explicit regulations, as well as informing the audience through communication tools such as media, virtual space, and educational brochures in order to prevent serious risks and minimize their damage, so that families and society can are working hard together to protect the rights of children.

    Keywords: Child Rights, Right to Health, Pandemic, Covid-19, Child Protection
  • Maryam Afshari, Elham Pourmahabadian * Pages 47-57
    Background and Aim

    The concept of citizen and citizenship rights is sometimes considered so general that it gives the impression that all citizens have the same needs or that they have the same ability to demand their desires. However, due to their special characteristics, children cannot defend their rights and benefit and the issues related to their urban life should be prioritized in the society's work.

    Method

    This present research tries to explain the most important rights of children in cities by studying the different areas affecting children's rights in cities, by means of examining the data through descriptive-analytical method.

    Results

    Children are citizens who are still unfamiliar with many social issues around them and they are at the beginning of searching and discovering their living environment. The necessity of recognizing children's rights in the field of urban rights is important because they, Because they, as one of the most important pillars of society, are exposed to the most harm and threats and considering the nascent recognition of children's rights in cities at the global level, especially in Iran and international organizations efforts such as UNICEF to further promote these rights, managers and city policymakers are expected to take appropriate measures in this area.

    Conclusion

    Although needed theoretical steps have been taken by Iran's urban institutions in this area; in practice there is a long way to reach the desired condition of children.

    Keywords: Citizenship Rights, Children's Rights, Child Friendly City, Urban Space
  • Fatemeh Izadi Gonabadi* Pages 59-73
    Background and Aim

    Committing crimes by adolescents is a problem that has been the concern of lawyers and sociologists for a long time and is still one of the major topics of human sciences. A review of the number of crimes in the world and in our own country is indicative of the fact that committing crimes by adolescents is one of the major issues of our society, so the purpose of this research is to investigate the commission of crimes among adolescents and also to investigate the causes of committing crimes by adolescents and in This article also deals with ways to prevent and deal with committing crimes by adolescents.

    Method

    In this research, which was carried out in a descriptive-analytical way, the library method was used.

    Results

    Identifying crime-causing factors is the first step in the fight against social deviations and crime, so that by eliminating these factors or reducing their effects, the occurrence of crimes can be prevented or at least reduced in the society.

    Conclusion

    As a result, the most important factor in committing crimes among teenagers is the family environment, and after the family, other factors such as economic, social, cultural, etc. play an effective role in committing crimes by adolescents.

    Keywords: Crime, Committing the Crime, Adolescents, Family, Child Rights
  • Masoumeh Taherabadi* Pages 75-87
    Background and Aim

    Due to the lack of legal clarity regarding children's right to privacy, especially children's informational privacy, Another is that due to weak physical strength, young age and inability to defend themselves, children are at a greater risk of having a negative experience of privacy violations, including frustration and loss of self-confidence in social life (school and peer groups), their delinquency and re-victimization and even labeling, In this research, we have sought to find this issue that despite the lack of legal clarity in this regard, if is there basically no protection of the right of children's information privacy in the laws.

    Method

    The research method is descriptive and data collection was done in a library way.

    Results

    By interpreting and analyzing some domestic laws and bills, including the Constitution, the Criminal Procedure Law, the Protection of Children and Adolescents Law, the Islamic Penal Code and the laws related to privacy and special police for children, we found out that this right exists implicitly and in the heart of different laws for children as well as adults and where it is explicitly protected, it is the law for the protection of children and adolescents it has considered privacy along with the guarantee of implementation and in some cases, such as the privacy protection bill, it has incompletely supported this right.

    Conclusion

    Wherever there is a need for legislation, the legislators have written laws, but some of these laws are ambiguous or incomplete, which need to be amended and completed and in addition, more support should be given to them.

    Keywords: Human Rights, Children, Privacy, Legal Protection