فهرست مطالب

حقوق کودک - پیاپی 16 (زمستان 1401)

مجله حقوق کودک
پیاپی 16 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • میثم کلهرنیا گلکار* صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    پس از نشست پاندمی و برپایی آموزش حضوری، اینک افزایش آلودگی هوا، بار دیگر، آموزش حضوری را در کشور به چالش کشیده است. پیش از این تفوق آموزش حضوری بر آموزش محض مجازی در مطالعات و بررسی ها مشخص شده است. با این حال تصمیم بر آموزش حضوری در شرایط آلودگی به رغم تامین حق بر آموزش، نقض حق بر سلامت کودکان را به همراه داشته، نزاع میان حق ها و اختلاف رویکردها را برمی انگیزد. این تحقیق با هدف چاره جویی برای حل این دوگانه ملی به انجام خواهد رسید.

    روش

    تحقیق حاضر به روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و گزارش های علمی انجام می شود.

    یافته ها

    با اذعان به اینکه حق بر سلامت از حقوق اساسی کودکان و مقدم بر حق آموزش تلقی می شود، لازم است با اجتناب از اظهار نظرهای شتاب زده و یکسویه، ضمن تشکیل کارگروهی علمی به عنوان بازوی مشورتی کمیته/ کارگروه اضطرار یا مستقیما طرف مشورت ریاست جمهوری، شامل نمایندگان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزارت آموزش و پرورش، سازمان حفاظت محیط زیست و نماینده ویژه رییس جمهور با تخصص حقوق کودک، ضمن تعیین مضرات و تهدیدات بالقوه و بالفعل ناشی از قرارگرفتن در معرض آلودگی برای دانش آموزان در موازنه با اثرات محرومیت از آموزش حضوری و همچنین با نظرداشت امکانات محیطی، شرایط مدارس و ظرفیت آموزش غیر حضوری، همراه با پایش نظرات کودکان و والدین به ویژه از طریق انجمن های اولیاء و شوراهای دانش آموزی، نسبت به اتخاذ تصمیم گیری های منطقی و علمی در این زمینه مبادرت شود.

    نتیجه گیری

    رویکرد آموزش تلفیقی نیمه حضوری (حضوری غیر حضوری) با برنامه ای مدون و منسجم که تاثیرات مطلوب آن بر ارتقای وضعیت آموزش توام با کاهش هزینه ها و مخاطرات آموزش حضوری، مبرهن است، رهیافتی برای آشتی حق بر آموزش و حق بر سلامت کودکان ایران زمین خواهد بود.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، حق بر سلامت، حق بر آموزش، آموزش نیمه حضوری (تلفیقی)
  • فروزان اکرمی، علیرضا زالی صفحات 13-24
    زمینه و هدف

    حمایت از کودکان یک ملاحظه اخلاقی و یک الزام حقوقی است. این مطالعه با هدف ارایه مدل عملیاتی ادغام برنامه های مراقبت سلامت کودک و نوجوان در کلینیک های حقوق کودک انجام شده است.

    روش

    در این مطالعه کیفی ابتدا جستجوی هدفمند قوانین و متون مرتبط با حقوق کودک/ نوجوان در وبگاه های داخلی با استفاده از واژگان کلیدی شامل حقوق کودک/ نوجوان یا دوستدار کودک/ نوجوان یا سلامت کودک/ نوجوان انجام شد. پس از مرور قوانین مرتبط و پیشینه مراکز حامی و دوستدار کودک/ نوجوان، چالش های پیش روی این مراکز تعیین و مدل عملیاتی ادغام برنامه های مراقبت سلامت در کلینیک های حقوق کودک ارایه گردید.

    یافته ها

    مرور پیشینه پژوهش نشان دهنده تاسیس ساختارهای مراکز دوستدار کودک و نوجوان و باشگاه های سلامت نوجوانان توسط وزارت بهداشت و درمان با حمایت سازمان های بین المللی از سال 1385 و نیز کلینیک های حقوق کودک توسط انجمن علمی و مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک وزارت دادگستری از سال 1395 تاکنون می باشد. فعالیت این مراکز به دلیل توقف حمایت سازمان های بین المللی و نیز عدم به کارگیری راهبردهای همکاری بین بخشی، جلب همکاری سازمان های ذ ی نفع و مشارکت جامعه متوقف گردیده است. علیرغم موضع دولت در حمایت از کودکان و نوجوانان مطابق با قوانین و اسناد بالادستی و تداوم فعالیت کلینیک های حقوق کودک بر اساس ماده 50 آیین نامه اجرایی ماده 6 قانون حمایت از اطفال و نوجوانان، مسایلی چون عدم تخصیص بودجه و لزوم رایگان بودن خدمات حقوقی، فقدان واحد پایش و اعتباربخشی و نیز عدم وجود حلقه اتصال بین این کلینیک ها و مراکز مراقبت سلامت از کودکان و نوجوانان در معرض خطر، از جمله چالش های پیش روی این مراکز هستند. از این رو ادغام برنامه های مراقبت سلامت کودکان و نوجوانان در معرض خطر در کلینیک های حقوق کودک و ارایه خدمات مشاوره و معاضدت حقوقی به آنان می تواند یک راهکار ابتکاری و پیشگیرانه برای تامین سلامت و خوب زیستی آنان باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به توقف فعالیت مراکز سلامت ویژه کودک و نوجوان و راه اندازی ساختار مصوب کلینیک های حقوق کودک، مدیریت چالش های پیش روی این کلینیک ها و تعیین موارد ارجاع و خدمات قابل ارایه در قالب کلینیک های حقوق کودک، توسط شورای عالی سلامت و امنیت غذایی با مشارکت نمایندگان سازمان های شریک توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: کودک، نوجوان، مراقبت سلامت، کلینیک حقوق کودک، نظام حقوقی ایران
  • سیده پریسا میرابی* صفحات 25-41
    زمینه و هدف

    تحقق عدالت قضایی یکی از موضوعات حقوق کودکان در تعارض با قانون در راستای رفتار و عملکرد منصفانه با تاکید بر مصالح عالیه کودک است که شامل حفظ و حمایت از حق محاکمه عادلانه و حق مشارکت موثر در دادرسی می باشد، لیکن کنوانسیون حقوق کودک حق احترام به کودکان متهم یا مجرم به نقض قانون را به رسمیت شناخته و تدابیر قانونی لازم در اقدامات بدون توسل به دادرسی قضایی و اقدامات در چارچوب دادرسی قضایی را جهت حمایت از آن ها برای سازش با جامعه و به عهده گرفتن نقشی سازنده پیش بینی کرده است.

    روش

    پژوهش حاضر بر آن است با روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای قوانین کنوانسیون کودک و نظریه های کمیته حقوق کودک در موضوع عدالت کیفری کودکان و نوجوانان بزه کار را مورد بررسی قرار دهد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که موازین حقوق بشری مقرر داشته اند، کودکان بزه کار در یک بستر جداگانه تحت رسیدگی و مشمول پاسخ های عدالت کیفری قرار گیرند، بدین ترتیب ره آورد این آموزه های حقوق بشری در گستره عدالت کیفری این است که سیاستگذاران جنایی «فردی سازی پاسخ های عدالت کیفری» را به عنوان یک اصل فراگیر/ عمومی حقوق کیفری شناسایی نمایند.

    نتیجه گیری

    در پرتو اعمال ملاحظات کیفری جهت کودکان و نوجوانان بزه کار باید سیاستگذاری دولت ها در نظام عدالت قضایی با توجه به نقش سازنده کودکان در جامعه و منافع عالیه آن ها، مطابق استانداردهای کنوانسیون مدیریت شود.

    کلیدواژگان: عدالت قضایی، بزه کاری کودک و نوجوان، حقوق کودک، کنوانسیون حقوق کودک
  • محمد قهرمانی* صفحات 43-65
    زمینه و هدف

    سیاست جنایی که مجموعه ای از پاسخ های هیات اجتماع در سازوکارهای مشخص نسبت به پدیده مجرمانه و کنترل و مهار آن است، با لحاظ حقوق بزه دیده، بزه کار و جامعه، اهداف خود را با پاسخ های توسعه مدارانه ای دنبال می کند. سیاست جنایی افتراقی کودکان با ابتناء بر حقوق کودکان، دارای رویکردی تلطیفی مبتنی بر رفاه و مصلحت اندیشی با اهداف تربیتی است. متفاوت بودن کودکان مستلزم حمایت های بیشتر و پوشش آسیب پذیری های دوران بلوغ است تا از گسست اجتماعی آن ها جلوگیری شود.

    روش

    با جمع آوری اطلاعات از منابع کتابخانه ای به روش توصیفی تحلیلی، این پژوهش با هدف کاربردی ارایه شده است.

    یافته ها

    هر سیاست جنایی مقوم بر اصولی می باشد که قلمرو و ضوابط و کیفیت واکنش های احتمالی در برابر بزه را پیش بینی می کند. اصول سیاست جنایی کودکان تبیین کننده ارزش ها و مفاهیم آرمانی جامعه در مواجهه با وضعیت مخاطره آمیز کودکان و تنظیم نظام عدالت کیفری کودک مدار با توجه به حقوق بشری و شهروندی کودکان است.

    نتیجه گیری

    با مطالعه و بررسی اسناد حقوق کودک، 60 اصل سیاست جنایی کودکان که بیانگر افتراقی بودن آن است، احراز نمودیم. اصول سیاست جنایی کودکان بیانگر حساسیت جامعه در قبال کودکان بوده که منجر به ابتکار عمل دستگاه سیاست جنایی و هماهنگی های لازم در حوزه های قانونگذاری، قضایی و اجرایی است. شناخت این اصول در هرچه بهتر اتخاذ رویکرد حمایتی و ترمیمی وضعیت مخاطره آمیز کودک، کمک شایان ذکری به کنشگران در زمینه سیاست جنایی کودک خواهد نمود.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی افتراقی، عدالت انتقالی، کودک، حقوق شهروندی، حقوق بشر
  • سید علیرضا میرکمالی* صفحات 67-80
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر سعی در تبیین و بررسی هرزه نگاری سایبری کودکان با تاکید بر قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مصوب سال 1399 دارد.

    روش

    نوع تحقیق در این پژوهش، نظری و بر اساس روش تحلیلی توصیفی و مبتنی بر مبانی مورد قبول حقوقی انجام خواهد گرفت. داده های مورد نیاز جهت انجام پژوهش حاضر، از طریق روش کتابخانه ای جمع آوری گردیده اند.

    یافته ها

    در اغلب کشور ها و نظام های حقوق با نگاه حمایتی، هرزه نگاری سایبری کودکان، به عنوان رفتاری مجرمانه تلقی شده است و از مصادیق جرایم رایانه ای علیه کودکان به حساب می آید که معمولا نیز با تشدید مجازات همراه است. ویژگی های خاص فضای سایبری، از قبیل سهولت دسترسی، توزیع راحت، سریع و کم هزینه به همراه امنیت و پنهان ماندن ماهیت مجرم، این فضا را به محیطی ویژه برای ارتکاب این جرم تبدیل کرده است. تا قبل از تصویب قانون حمایت از اطفال و نوجوانان در سال 1399، هرزه نگاری در قانون ایران تعریف نشده بود، اما به عنوانی جرمی علیه عفت و اخلاق عمومی شناخته می شد که قانونگذار کیفری مقرراتی درباره آن در فصل جرایم رایانه ای بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی وضع کرده بود. قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مصوب سال 1399 به تعریف این مفهوم پرداخته است؛ مطابق بند «د» ماده 1 این قانون هرزه نگاری عبارت است از: تهیه و تولید هر اثری که محتوای آن بیانگر جذابیت جنسی طفل یا نوجوان، مانند برهنگی، آمیزش، عمل جنسی یا اندام جنسی باشد.

    نتیجه گیری

    با تمامی پیشرفت های قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مصوب سال 1399، این قانون در خصوص مجازات مرتکبین جرایم علیه اطفال و به ویژه جرایم نوینی، چون هرزه نگاری سایبری کودکان، جامع نبوده و بعضا در این خصوص نیاز به رجوع به قوانین دیگر، از جمله قانون جرایم رایانه ای و قانون نحوه مجازات اشخاصی که در امور سمعی و بصری فعالیت های غیر مجاز می نمایند مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: هرزه نگاری کودکان، اطفال و نوجوانان، سایبر، فضای مجازی
  • مهدی خاقانی اصفهانی*، مریم محسنی صفحات 81-96
    زمینه و هدف

    توجه به مصالح کودکان و نوجوانان در تدوین سیاست جنایی کارآمد، بخش مهمی از تعقل و تحول نظم حقوقی در تعامل با علوم و نهادهای پیراحقوقی موثر در کارآمدی دستگاه سیاست جنایی به شمار می رود. اتخاذ سیاست جنایی افتراقی نسبت به کودکان و نوجوانان، در قلمروهای پیشگیری از بزه کاری و بزه دیدگی آن ها، در نخستین گام نیازمند تحول تقنینی است. هدف این مقاله، نقد «قانون حمایت از اطفال و نوجوانان» و «قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» در چارچوب نقد لایه تقنینی سیاست جنایی ایران از منظر جرم شناسی حقوقی انتقادی می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر، از نوع کیفی و روش تحقیق همانا تحلیل اسنادی با رویکرد انتقادی نسبت به دو قانون مصوب در حوزه حقوق خانواده می باشد.

    یافته ها

    سیاست جنایی تقنینی ایران در حمایت از کودکان در برابر بزه کاری و بزه دیدگی، دچار نارسایی های هدف بنیاد، ساختارمدار و کارکردمحور است. دو قانون مورد نقد در این مقاله، اشکالاتی در سه سطح مزبور دارند.

    نتیجه گیری

    سیاستگذار جنایی ایران، با تصویب «قانون حمایت از اطفال و نوجوانان» و «قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» در سال های اخیر، به رغم پیشبرد راهبرد حمایت افتراقی از کودکان، به زعم مقاله حاضر دچار نارسایی هایی در پیشگیری و جرم انگاری و دادرسی و کیفرگذاری در جرایم مرتبط با اطفال و نوجوانان شده است. نقض برخی قواعد مسیولیت کیفری، کم توجهی به انواع پیشگیری و ظرفیت کنشگران متولی هر نوع، عدم رعایت سلسله مراتب و تفکیک قوا، دستورگری مغایر با هنجارهای اجتماعی و داده های مسلم علمی، ریوس برخی از چالش های مطرح در این پژوهش هستند که جلوه های این چالش در مواد قوانین مورد بحث، نقد شده و راهکارهای اصلاح عیوب قانونی نقدشده، ابراز شده است.

    کلیدواژگان: کودکان بزه دیده، سیاست جنایی حمایتی، جرم انگاری ناموازن، جرم شناسی حقوقی انتقادی، حقوق کودک
|
  • Meysam Kalhornia Golkar* Pages 1-12
    Background and Aim

    After the reduction of the pandemic and the Reestablishment of in-person education, now the increase in air pollution has once again challenged in-person Learning in the country. Before this, the superiority of in-person education over pure virtual training has been determined in studies and reviews. However, the decision on in-person education in the conditions of pollution, despite the provision of the right to education, has resulted in the violation of the right to the health of children, and provokes conflict between rights and so differences in approaches. This research will be done with the aim of finding solutions to solve this national dilemma.

    Method

    This research is carried out in a descriptive-analytical way using library sources and scientific reports.

    Results

    Acknowledging that the right to health is considered one of the fundamental rights of children and prior to the right to education, it is necessary to avoid unilateral decisions and by forming a scientific working group as the advisory arm of the emergency committee or directly as a consulting party of the President, including representatives of the Ministry of Health and Medical Education, Ministry of Education and Department of Environment and the special envoy of the president who is a child rights specialist, in order to determine actual and potential harms and threats caused by exposure to pollution for students in balance with the effects of deprivation from in-person Learning and also considering the environmental facilities, conditions of schools and the capacity of online education, along with monitoring the views of children and parents especially through parents and students councils, take logical decisions based on scientific data in this field.  

    Conclusion

    The approach of Blended Semi-Presential Learning with a codified and coherent program whose favorable effects on the improvement of the education situation along with reducing the costs and risks of in-person education are obvious, will be a solution to reconcile the right to education and the right to the health for children of Iran.

    Keywords: Air Pollution, Right to Health, Right to Education, Semi-Presential (Blended) Learning
  • Frouzan Akrami, Mahmoud Abbasi*, Ali Reza Zali Pages 13-24
    Background and Aim

    Protecting children is a moral consideration and a legal obligation. This study aimed to provide an operational model for the integration of child and adolescent health care programs in child rights clinics (CRCs).

    Method

    In this qualitative study, a targeted search for laws and texts related to child/adolescent rights in domestic websites was conducted, using keywords including child/adolescent rights, child/adolescent friendly, or child/adolescent health. After reviewing the related laws and literature of child/adolescent friendly centers, the challenges faced by these centers were determined and the operational model was presented.

    Results

    A review of the literature shows the establishment of child and adolescent friendly centers and also adolescent health clubs by the Ministry of Health and Medical education with the support of international organizations since 2005, as well as CRCs by the scientific association and national authority of the Children's Rights Convention of the Ministry of Justice since 2015, in Iran. However, the activity of these centers has been stopped due to the cessation of international organizations support and the lack of strategies of inter-sectoral cooperation and community participation. Despite the government's position in protecting children and adolescents in accordance with the mainstream laws and documents and the continuation of the activities of CRCs based on Article 50 of the Executive Regulations of Article 6 of the Law on the Protection of Children and Adolescents, issues such as the lack of budget allocation and the need for free legal services , the lack of monitoring and accreditation unit, as well as the lack of a link between these clinics and healthcare centers for at-risk children and adolescents, are among the challenges facing these centers. Therefore, integrating healthcare programs for at-risk children and adolescents in the CRCs and providing them with counseling and legal assistance services can be an innovative and preventive solution to ensure their health and well-being.

    Conclusion

    Considering the suspension of the activity of children and adolescents health centers and clubs, and establishment of the approved structure of CRCs, the management of the challenges facing these clinics and the determination of cases of referrals and services that can be provided be them are recommended by the Supreme Council of Health and Food Security with the participation of representatives of partner organizations.

    Keywords: Child, Adolescent, Health Care, Child Rights Clinic, Iranian Legal System
  • Seyede Parisa Mirabi* Pages 25-41
    Background and Aim

    The realization of judicial justice is one of the issues of children's rights in conflict with the law, which is in line with fair behavior and performance with emphasis on the best interests of the child, which includes supporting the right to a fair trial and the right to participate effectively in the proceedings.However, the Convention on the Rights of the Child recognizes the right to respect for children accused or guilty of violating the law and the necessary legal measures in actions without recourse to judicial proceedings and actions within the framework of judicial proceedings to support them to compromise with society and take responsibility It has predicted a constructive role. The current research examines the issue of criminal justice for delinquent children and juveniles with descriptive and analytical methods and by using library studies of the laws of the Children's Convention and the theories of the Committee on the Rights of the Child. As a result, government policies in the judicial justice system should be managed according to the standards of the convention, considering the constructive role of children in society and their best interests.

    Method

    The present research intends to study the chils rights Convention and the theories of the Committee on the Rights of the Child in the issue of criminal justice for delinquent children and juveniles by using the descriptive and analytical method and using library studies.

    Results

    The findings indicate that the standards of human rights have stipulated that delinquent children should be dealt with in a separate platform and subject to criminal justice responses. Therefore, the conclusion of these human rights doctrines in the scope of criminal justice is that criminal policy makers "individualize criminal justice responses" identify as a comprehensive/general principle of criminal law.

    Conclusion

    In the light of the application of criminal considerations for delinquent children and teenagers, government policies in the judicial justice system should be managed according to the standards of the convention, considering the constructive role of children in society and their best interests.

    Keywords: Judicial Justice, Child, Juvenile Delinquency, Child Rights, Child Rights Convention
  • Mohammad Ghahramani* Pages 43-65
    Background and Aim

    Criminal policy, which is a set of responses of the society in specific mechanisms to the criminal phenomenon and its control and containment, pursues its goals with development oriented responses in terms of the rights of the victim, the criminal and the society.

    Method

    By collecting information from library resources in a descriptive-analytical method, the research has been presented with an applied purpose.

    Results

    The differential criminal policy of children with an emphasis on children's rights has a gentle approach based on welfare and expediency with educational goals. The difference of children requires more support and covering the vulnerabilities of puberty, in order to prevent their social breakdown. Every criminal policy is based on principles that predict the scope, criteria and quality of possible reactions against criminals. The principles of children's criminal policy explain the values and ideal concepts of the society in facing the dangerous situation of children and the regulation of the child-centered criminal justice system with regard to the human rights and citizenship of children.

    Conclusion

    By studying and examining children's rights documents, we found 60 principles of children's criminal policy, which shows that it is differential. The principles of children's criminal policy are an expression of society's sensitivity towards children, which leads to the initiative of the criminal policy apparatus and the necessary coordination in the legislative, judicial and executive fields. Knowing these principles in the best possible way to adopt a protective and restorative approach to the dangerous situation of the child will help child justice activists.

    Keywords: Differential Criminal Policy, Transitional Justice, Child, Citizenship Rights, Human Rights
  • Seyed Ali Reza Mirkamali* Pages 67-80
    Background and Aim

    The present study tries to explain and investigate the cyber pornography of children with emphasis on the Law on the Protection of Children and Adolescents approved in 2019.

    Method

    The type of research in this research will be theoretical and based on the analytical-descriptive method based on accepted legal principles. The data required for the current research were collected through the library method.

    Results

    In most countries and legal systems with a protective view, cyber pornography of children has been considered as a criminal behavior and is considered as one of the examples of computer crimes against children, which is usually accompanied by severe punishment. The special features of cyber space such as: ease of access, convenient, fast and low-cost distribution along with security and concealment of the nature of the criminal, have made this space a special environment for committing this crime. Before the adoption of the Law on the Protection of Children and Adolescents in 2019, pornography was not defined in Iranian law, but it was recognized as a crime against chastity and public morals, which the criminal lawmaker has regulations about in the computer crimes chapter of the punishment section of the Penal Code. Islam had established The Law on the Protection of Children and Adolescents approved in 2019 defines this concept; According to Clause D of Article 1 of this law, pornography is: the preparation and production of any work whose content expresses the sexual attraction of a child or teenager, such as nudity, intercourse, sexual acts or sexual organs.

    Conclusion

    With all the progress of the law on the protection of children and adolescents approved in 2019, this law is not comprehensive regarding the punishment of the perpetrators of crimes against children, especially new crimes such as child cyber pornography, and sometimes there is a need to refer to other laws in this regard. Among them, the law on computer crimes and the law on how to punish people who engage in unauthorized activities in audiovisual matters can be seen.

    Keywords: Child Pornography, Children, Adolescents, Cyber, Virtual Space
  • Mahdi Khaghani Esfahani*, Maryam Mohseni Pages 81-96
    Background and Aim

    Paying attention to the interests of children and teenagers in formulating an efficient criminal policy is an important part of rationalization and transformation of the legal system in interaction with science and paralegal institutions that are effective in the efficiency of the criminal policy system. Adopting a differential criminal policy towards children and teenagers, in the areas of preventing their delinquency and victimization, requires legislative change in the first step.

    Method

    The current research is of a qualitative type and the research method is document analysis with a critical approach to two approved laws in the field of family law.

    Results

    Iran's legislative criminal policy in protecting children against delinquency and victimization suffers from goal-based, structure-oriented and function-oriented inadequacies. The two laws criticized in this article have problems in the three mentioned levels.

    Conclusion

    Iran's criminal policy maker, with the approval of the "Law on the Protection of Children and Adolescents" and the "Law on the Protection of the Family and Youth of the Population" in recent years, despite advancing the strategy of differential protection of children, according to the present article, has suffered from inadequacies in the prevention, criminalization, prosecution and punishment of crimes related to children and adolescents. Violation of some rules of criminal liability, lack of attention to the types of prevention and the capacity of actors in charge of each type, failure to respect the hierarchy and separation of powers, orders contrary to social norms and scientific data are some of the challenges raised in this research. The effects of this challenge are discussed, explained and criticized in the articles of the laws. This article, by descriptive analytical method and collecting printed and electronic sources, in the field of protective criminal policy and critical legal criminology, proposes necessary amendments to the two aforementioned laws and a related law.

    Keywords: Child Victims, Protective Criminal Policy, Disproportionate Criminalization, Critical Legal Criminology, Child Rights