فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 57، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عاطفه گرده پادوک*، نورالله محمدی، چنگیز رحیمی صفحات 1-11
    مقدمه

    شناسایی عوامل مرتبط با اختلال وسواسی - جبری به ویژه در مقایسه با گروه های غیربالینی، دارای اهمیت است. در این راستا، هدف مطالعه حاضر مقایسه درهم آمیختگی فکر - عمل و شفقت خود در افراد با الگوهای مختلف نشانه های اختلال وسواسی - جبری و عادی بود.

    روش

    بدین منظور از میان افراد مراجعه کننده به مراکز مشاوره و روانشناختی شهرستان بهبهان که دارای علایم وسواس فکری - عملی بودند، 45 نفر (گروه وارسی= 15 نفر، شست وشو= 15 نفر و وسواس مذهبی= 15 نفر) و از میان جمعیت عادی، 45 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. شرکت کنندگان به پرسشنامه های وسواسی - اجباری مادزلی (MOCL)، وسواس مذهبی (PIOS)، درهم آمیختگی فکر - عمل ولز، ویلیامز، هاتن (TFI)، شفقت خود ریس و همکاران پاسخ دادند. سپس داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین افراد عادی و افراد دچار الگوهای مختلف اختلال وسواسی - اجباری از نظر آمیختگی فکر - عمل (0/001>P) و شفقت خود (0/001 >P) تفاوت معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد افراد دارای نشانگان اختلال وسواسی - جبری، نسبت به افراد عادی، آمیختگی فکر - عمل بالاتری داشته و نسبت به خویش شفقت کمتری دارند.

    کلیدواژگان: اختلال وسواسی - اجباری، درهم آمیختگی فکر- عمل، شفقت خود
  • مریم کورکی*، سید اسماعیل هاشمی، مهناز مهرابی زاده هنرمند، بهرام پیمان نیا صفحات 13-25
    مقدمه

    اختلال اضطراب اجتماعی با فراوانی 13 درصدی و شیوع بالاتر در نوجوانان دختر به عنوان سومین اختلال شایع روانی مطرح شده است؛ بنابراین هدف این پژوهش بررسی تلفیق سایکودراما با درمان شناختی رفتاری گروهی بر ابعاد حساسیت بین فردی و اضطراب اجتماعی نوجوانان دختر شهرستان سیرجان بود.

    روش

    پژوهش حاضر یک پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه نهم شهرستان سیرجان در سال تحصیلی401-1400 بودند که پس از غربالگری و تشخیص اولیه، تعداد 24 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش (12 نفر) و گروه کنترل (12 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش درمان تلفیقی سایکودراما با درمان شناختی رفتاری گروهی را به مدت 9 جلسه 120 دقیقه ای و به صورت هفتگی دریافت کردند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه اضطراب اجتماعی نوجوانان (SAS-A) و حساسیت بین فردی (IPSM) استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس چندمتغیری بیانگر تاثیر معنی دار درمان تلفیقی سایکودراما با درمان شناختی رفتاری گروهی بر کاهش حساسیت بین فردی و اضطراب اجتماعی، در مرحله پس آزمون و پیگیری در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل بود (p≤0.01).

    نتیجه گیری

    بطور کلی نتایج حاکی از آن بود که تلفیق سایکودراما با درمان شناختی رفتاری گروهی بدلیل استفاده از ایفای نقش و عینی ساختن تخیلات و گرایش های درونی و همچنین تاکید بر بازسازی شناختی، بر بهبود اضطراب اجتماعی و کاهش حساسیت بین فردی در نوجوانان موثر بود.

    کلیدواژگان: سایکودراما، درمان شناختی رفتاری گروهی، حساسیت بین فردی، اضطراب اجتماعی، نوجوانان دختر
  • آمنه دشتی*، یدالله زرگر، ایران داودی، نسرین ارشدی صفحات 27-37
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر ذهن آگاهی، دشواری در تنظیم هیجان و خودخاموشی بر سندرم پیش از قاعدگی از طریق نقش میانجی استرس ادراک شده انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود که از طریق مدل یابی معادلات ساختاری انجام گرفت. در همین راستا با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای، نمونه ای برابر با 380 نفر از میان دانشجویان دختر دانشگاه شهید چمران اهواز انتخاب شد. ابزار غربالگری سندرم پیش از قاعدگی (PSST)، پرسشنامه ذهن آگاهی فرایبورگ (FMI-SF)، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان (S-DERS)، مقیاس خودخاموشی و پرسشنامه استرس ادراک شده توسط شرکت کنندگان در پژوهش، تکمیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین ذهن آگاهی و استرس ادراک شده رابطه مستقیم و منفی معنادار وجود دارد، اما بین دشواری در تنظیم هیجان و خودخاموشی با استرس ادراک شده رابطه مستقیم و مثبت معنادار وجود دارد. همچنین بین استرس ادراک شده و سندرم پیش از قاعدگی نیز رابطه معنادار یافت شد. مهمترین یافته حاکی از آن است که استرس ادراک شده در ارتباط بین ذهن آگاهی، دشواری در تنظیم هیجان و خودخاموشی با سندرم پیش از قاعدگی به عنوان میانجی گر عمل می کند. با توجه به یافته ها، مدل پیشنهادی با داده ها برازش دارد و مورد تایید است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که ذهن آگاهی، دشواری در تنظیم هیجان، خودخاموشی و استرس ادراک شده در ابتلا به سندرم پیش از قاعدگی نقش موثری ایفا می کند. در همین راستا، نداشتن پذیرش و آگاهی نسبت به هیجانات و سرکوب احساسات، زمینه ساز ادراک استرس بالا می شود. در نهایت، مجموعه این الگو به تجربه شدیدتر علایم سندرم پیش از قاعدگی ختم خواهد شد.

    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، خودخاموشی، دشواری در تنظیم هیجان، ذهن آگاهی، سندرم پیش از قاعدگی
  • ابراهیم بهشتی، نادر منیرپور*، مجید ضرغام حاجبی صفحات 39-51
    مقدمه

    اختلال استرس پس ازآسیب در هر سنی ممکن است مشاهده شود، در نوجوانان به دلیل زمینه های تسریع کننده شایع تراست. پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل شدت علایم اختلال استرس پس از آسیب بر اساس بیگانگی و ویژگی های سرشت و منش با نقش واسطه ای باورهای فراشناختی در نوجوانان بود.

    روش

    نوع پژوهش حاضر توصیفی همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. در این پژوهش جامعه آماری، شامل تمام دانش آموزان مقطع دوم متوسطه شهر قم که در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که حجم نمونه از این میان 421 دانش آموز (105 پسر و 316 دختر) به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های سرشت ومنش ، بیگانگی ، باورهای فراشناختی و شدت علایم اختلال استرس پس ازآسیب را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار ایموس استفاد شد.

    یافته ها

    نتایج مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد مدل اندازه گیری شده تحقیق با مدل مفهومی برازش مطلوب دارد. ارتباط منفی ومعناداری بین سرشت ومنش با شدت علایم PTSDو ارتباط مستقیم و معناداری (0/05>p) بین باورهای فراشناختی و بیگانگی با شدت علایم PTSD وجود داشت.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد که مولفه های سرشت ومنش نقش بسزایی درکاهش شدت علایم PTSD و بیگانگی و باورهای فرا شناختی نقش بسزایی در افزایش شدت علایم PTSD دارد. لذا می توان اثرگذاری متغیرهای سرشت ومنش، بیگانگی و باورهای فرا شناختی بر سلامت روان نوجوانان در خانواده ها را گوشزد کرد.

    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، بیگانگی، سرشت ومنش، شدت علائم اختلال استرس پس ازآسیب
  • آرش شیلاندری*، حسین خسروی، حسین مروی صفحات 53-67
    مقدمه
    فناوری تشخیص احساس از گفتار، می تواند به محققان کمک کند تا دریابند چه عواملی باعث می شود برخی از روان درمانگران درمان موثرتری نسبت به دیگران ارایه دهند، اطلاعاتی که می تواند برای بهبود تشخیص روش درمان استفاده شود. اگر بدانیم چه کسی می خواهد اقدام به خودکشی کند یا حداقل ریسک بالایی برای این کار دارد می توانیم پیشگیری کنیم و این دقیقا همان چیزی است که علم روانشناسی سال هاست به آن نیاز دارد تا هزینه های درمان را کاهش دهد. ازاین رو، نیاز به تشخیص احساس از گفتار و پایگاه داده احساسی به شدت احساس می شود؛ ولی جمع آوری پایگاه داده با نمونه های زیاد نیازمند صرف چندین دهه است. افزایش داده و انتخاب ویژگی، از مفاهیم کلیدی در یادگیری ماشین هستند.
    روش
    هنگامی که داده های آموزشی در پایگاه داده متنوع نیستند و تعداد و تنوع آن ها در هر کلاس آموزشی محدود است، آموزش یک شبکه عصبی عمیق بدون آنکه پدیده اور فیتینگ اتفاق بیفتد، بیش از حد چالش برانگیز است. برای غلبه بر این چالش، این مقاله یک شبکه افزایش داده جدید، یعنی شبکه افزایش داده متخاصمانه و مبتنی بر شبکه های مولد متخاصمی را پیشنهاد می کند. این شبکه افزایش داده پیشنهادی، از یک شبکه مولد متخاصمی، یک رمزگذار خودکار و یک طبقه بند تشکیل شده است. این شبکه ها به طور خصمانه آموزش داده می شوند تا بردارهای ویژگی وابسته به هر کلاس را در فضای ویژگی ها ترکیب کنند، و سپس آن ها را به داده های موجود در پایگاه داده بیفزایند. برای داده های هر کلاس به صورت جداگانه یک شبکه مولد متخاصمی پیشنهاد شده است که از یک سو شباهت بین نمونه های واقعی و تولید شده را تضمین کند و از طرف دیگر باعث ایجاد تمایز عاطفی در بین نمونه های تولید شده بین کلاس های مختلف شود. برای رفع مشکل کوچک شدن بیش از حد گرادیان در فرایند آموزش شبکه افزایش داده متخاصمی که منجر به عدم آموزش کافی شبکه های مولد و تشخیص دهنده و متوقف شدن فرایند آموزش پیش از یادگیری کامل توزیع داده ها در فضای ویژگی ها می شود، به جای استفاده از خطای متداول آنتروپی متقابل برای آموزش شبکه مولد متخاصمی، واگرایی و اسراستین برای تولید نمونه های مصنوعی باکیفیت بالا استفاده شده است. 
    یافته ها
    عملکرد این مدل با استفاده از پایگاه داده احساسی برلین به عنوان مجموعه داده های آموزش، تست و ارزیابی شبکه مورد آزمایش قرار گرفته و مشخص شد که با ترکیب نمودن بردارهای ویژگی مصنوعی و بردارهای ویژگی واقعی، می توان مشکل کوچک شدن بیش از حد گرادیان و متعاقبا متوقف شدن ادامه روند آموزش شبکه را تا حد زیادی کاهش داد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که داده های تولید شده توسط شبکه پیشنهادی می توانند در یک شبکه تشخیص احساس از سیگنال گفتار استفاده شوند و به این شبکه کمک کنند تا کلاسه بندی احساسی بهتری را انجام دهد.
    کلیدواژگان: پردازش گفتار، انتخاب ویژگی، افزایش داده، تشخیص احساس از گفتار، شبکه های مولد متخاصمی
  • سپیده محمودزاده، علی پاکیزه* صفحات 69-78
    مقدمه
    اختلال وحشتزدگی یکی از اختلالات اضطرابی با مشخصه حملات غیرمنتظره عودکننده است که ظرف چند دقیقه به اوج می رسد و با نشانه های جسمانی و شناختی مختلفی از جمله، مشکلات در پردازش هیجانی و پردازش اطلاعات همراه است. مطالعه حاضر به منظور بررسی مقایسه ای راهبردهای تنظیم هیجان و طرحواره های ناسازگار اولیه در افراد مبتلا و غیر مبتلا به اختلال وحشتزدگی اجرا گردید.
    روش
    به منظور اجرای پژوهش علی-مقایسه ای حاضر، تعداد 30 نفر از افرد دارای اختلال وحشت زدگی مراجعه کننده به مراکز روا ن درمانی شهر گرگان، و همچنین 30 نفر از همتایان عادی آنها، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و همگی پرسشنامه های نشانه های اختلال پانیک لیبوویتز، پرسشنامه تنظیم هیجان گروس و جان و پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ را تکمیل نمودند. داده ها با روش تحلیل واریانس چند متغیری با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که افراد مبتلا به اختلال وحشتزدگی در مقایسه با همتایان عادی نمرات کمتری در راهبرد باز ارزیابی شناختی (p<0.05)، و نمرات بالاتری در راهبرد سرکوبی هیجانی (p<0.05) و نیز در همه حوزه های طرحواره های ناسازگار اولیه (p<0.05) کسب نمودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های تحقیق حاضر، آموزش شیوه های تنظیم هیجانی به عموم مردم و همچنین مداخلات معطوف به درمان طرحواره های ناسازگار اولیه می تواند نقش موثری در پیشگیری از اختلالات اضطرابی، بویژه اختلالا وحشت زدگی داشته باشد.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، طرحواره های ناسازگار اولیه، اختلال وحشتزدگی، اختلال پانیک
  • زهرا حیدری، هاجر ترکان* صفحات 79-91
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان شناختی- رفتاری بر خودجرحی بدون خودکشی، انگ درونی شده، عاطفه مثبت، عاطفه منفی و علایم شیدایی در بیماران دوقطبی بود.
    روش
    پژوهش حاضر با استفاده از طرح نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه آزمایش و کنترل انجام شد. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه بیماران دوقطبی بود که در سال 1400 به مراکز مشاوره شهر اصفهان مراجعه کرده و با داروهای تثبیت کننده خلق تحت درمان بودند. نمونه شامل 24 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به شکل تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. گروه آزمایش، درمان شناختی- رفتاری را به مدت 12 جلسه 60 دقیقه ای به صورت فردی و هفته ای یک جلسه دریافت کردند، درحالی که گروه کنترل در لیست انتظار بودند. داده های پژوهش با استفاده از مقیاس های خودجرحی سانسون، انگ درونی شده کینگ، عاطفه مثبت و منفی واتسون و شیدایی یانگ گردآوری و به کمک آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل واریانس با اندازه های تکراری) مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که درمان شناختی- رفتاری باعث کاهش معنادار میانگین نمرات پس آزمون و پیگیری خودجرحی بدون خودکشی (p<0.01, F=46.639, η2=0.679)، انگ درونی شده (p<0.01, F=6.460, η2=0.227)، عاطفه منفی (p<0.01, F=8.849, η2=0.287) و علایم شیدایی (p<0.01, F=27.519, η2=0.556) بیماران دوقطبی شد. نتایج نشان داد بین گروه های آزمایش و کنترل در مراحل پس آزمون و پیگیری در خودجرحی بدون خودکشی، انگ درونی شده، عاطفه منفی و علایم شیدایی تفاوت معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: اختلال دوقطبی، درمان شناختی- رفتاری خودجرحی بدون خودکشی انگ درونی شده، عاطفه مثبت، عاطفه منفی، علائم شیدایی
  • کیانا ثابت دیزکوهی*، عباس ابوالقاسمی، سید موسی کافی ماسوله صفحات 93-105
    هدف

    مطالعه حاضر با هدف تحلیل روابط تکانشگری، تاب آوری و تنظیم هیجان با مولفه های سلامت روان در دانشجویان دارای رفتارهای خودآسیب زنی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی، از نوع همبستگی است. نمونه اولیه 508 نفر از دانشجویان کارشناسی دانشگاه گیلان در سال تحصیلی 99-1398 بودند که پرسشنامه های خودآسیب زنی، فرم کوتاه پرسشنامه نشانه های روانی، فرم کوتاه مقیاس تکانشگری، مقیاس تنظیم هیجانی، فرم کوتاه مقیاس تاب آوری را تکمیل کردند. براساس نتایج پرسشنامه خودآسیب زنی 295 نفر با حداقل 1 بار سابقه خودآسیب زنی به عنوان نمونه انتخاب شدند. تحلیل داده ها با روش همبستگی کانونی انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که متغیرهای پژوهش با مولفه های سلامت روان شامل اضطراب، افسردگی و جسمانی سازی در دانشجویان دارای رفتارهای خودآسیب زنی همبستگی کانونی معنادار داشتند و ضریب همبستگی برابر با 80/0 بود. این همبستگی با تکانشگری و تنظیم هیجان مثبت و با تاب آوری منفی بود (001/0> P). همچنین 64 درصد از تغییرات مولفه های سلامت روان قابل پیش بینی است. بیش ترین وزن کانونی نیز متعلق به تاب آوری (63/0) و افسردگی (62/0-) بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش متغیرهای تکانشگری، تنظیم هیجان و تاب آوری بر روی مولفه های سلامت روان در دانشجویان دارای رفتارهای خودآسیب زنی تاثیر می گذارند و از این طریق می توانند موجب بروز رفتارهای خودآسیب زنی شوند. متغیر تاب آوری بیش ترین نقش را در این رابطه ایفا می کند که براین اساس با آموزش تاب آوری به دانشجویان در هنگام ورود به این دوره می توان از رفتارهای خودآسیب زنی و سایر مشکلات سلامت روان پیشگیری کرد.

    کلیدواژگان: تکانشگری، تنظیم هیجان، تاب آوری، سلامت روان، خودآسیب زنی
  • نگین انباری میبدی، سجاد بشرپور*، محمد نریمانی صفحات 107-117
    مقدمه

    اختلال دوقطبی نوع یک شدیدترین و شایع ترین زیرگروه اختلال دوقطبی است. مطالعه بر چگونگی تاثیر علایم این اختلال بر روند بهبودی، می تواند در زمینه ی درمان و جلوگیری از عود به کار رود. بدین منظور هدف پژوهش حاضر مدل یابی علی بهبودی از اختلال دوقطبی نوع یک بر اساس آشفتگی خواب و سوگیری حافظه ای مرتبط با مانیا، با نقش میانجی حافظه کاری می باشد.

    روش

    این مطالعه ی مقطعی با روش نمونه گیری در دسترس روی 126 بیمار مبتلا به اختلال دوقطبی نوع یک در فاز شیدایی که به مطب های روانپزشکی مراجعه کرده بودند، انجام شد. افراد نمونه 30 روز پس از پر کردن پرسشنامه ها و سنجش اولیه، مورد سنجش مجدد شدت مانیا قرار گرفتند. داده ها با مدل معادلات ساختاری و با نرم افزار Smartpls-3 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که عوامل آشفتگی خواب و حافظه کاری از عوامل موثر بر بهبودی از اختلال هستند (96/1 P)، ولی رابطه ی سوگیری حافظ های مرتبط با مانیا بر بهبودی از اختلال رد شد (96/1 >t و 05/0 > P).

    نتیجه گیری

    آشفتگی خواب به صورت مستقیم و غیر مستقیم (از طریق تاثیر بر حافظه ی کاری)، و سوگیری حافظه ای مرتبط با مانیا نیز از طریق تاثیر بر حافظه ی کاری می توانند بر بهبودی از اختلال دوقطبی تاثیرگذار باشند.

    کلیدواژگان: اختلال دوقطبی نوع یک، آشفتگی خواب، سوگیری حافظه ای مرتبط با مانیا، حافظه کاری
|
  • Atefe Gardepadok *, Norallah Mohammadi, Changiz Rahimi Pages 1-11
    Introduction

    Identifying the factors involved in Obsessive-compulsive disorder (OCD), especially compared to non-clinical groups, is of utmost importance. The aim of this  study is to compare thought-action fusion and self-compassion in individuals with different patterns of obsessive-compulsive disorder and normal individuals.

    Method

    To perform the study, 45 participants with OCD symptoms, ie, checking obsession (n=15), washing obsession(n=15), and scrupulosity(n=15) who referred to  consultation and psychotherapy centers in Behbahan City and 45 healthy and normal individuals were selected using convenient sampling. The participants completed the Maudsley Obsessional Compulsive Inventory (MOCI), the Penn Inventory of Scrupulosity (PIOS), the Thought-Fusion Instrument (TFI) developed by Wells, Gwilliam, and Cartwright-Hatton (2001), and the Self-Compassion Scale developed by Reese et al. (SCS). Afterward, the collected data were analyzed using multivariate analysis of variance (MANOVA).

    Results

    The results indicated a significant difference between normal individuals and individuals suffering from various patterns of OCD  via thought-action fusion (p<0.001) and self-compassion (p<0.001).

    Conclusion

    It seems that people suffering from OCD have a higher level of thought-action fusion and a lower level of self-compassion compared to normal healthy individuals.

    Keywords: Obsessive-Compulsive disorder, thought-action fusion, self-compassion
  • Maryam Kooraki *, Seyed Esmaeil Hashemi, Mahnaz Mehrabizadeh Honarmand, Bahram Peymannia Pages 13-25
    Introduction

     Social anxiety disorder with a frequency of 13% and a higher prevalence in teenage girls is the third most common mental disorder. Therefore, the purpose of this research was to investigate the integration of psychodrama with cognitive behavioral group therapy on the dimensions of interpersonal sensitivity and social anxiety for teenage girls.

    Method

    The current study was a quasi-experimental study with a pre-test, post-test design, and follow-up with a control group. The statistical population included all ninth-grade female students of Sirjan City in the academic year 2021-22. After screening and initial diagnosis, 24 persons were conveniently selected and were randomly assigned to the experimental (n = 12) and the control (n =12) groups and the experimental group received integrated psychodrama and cognitive behavioral group therapy for 9 sessions (120 minutes per session) per week. The social anxiety Scale for Adolescents (SAS-A) and The InterPersonal Sensitivity questionnaire (IPSM) were used to collect data. Multivariate analysis of covariance (MANCOVA) was used to analyze the data.

    Results

     The results of multivariate analysis of covariance showed a significant effect of integration of psychodrama therapy with cognitive behavioral group therapy on reducing interpersonal sensitivity and social anxiety in the post-test and follow-up phase in the experimental group compared to the control group (P≤0/01)

    Conclusion

      In general, the results indicated that the integration of psychodrama with cognitive behavioral group therapy was effective in improving social anxiety and reducing interpersonal sensitivity in adolescents due to the use of role-playing and objectification of internal imaginations and tendencies, as well as the emphasis on cognitive reconstruction

    Keywords: Psychodrama, cognitive behavioral group therapy, interpersonal sensitivity, Social Anxiety, Adolescent Girls
  • Ameneh Dashti *, Yadollah Zargar, Iran Davoudi, Nasrin Arshadi Pages 27-37
    Introduction

    This study aimed to investigate mindfulness, difficulties in emotion regulation, self-silencing, and perceived stress as predictors of premenstrual syndrome.

    Method

    The research design was descriptive and correlational study with structural equation modeling procedure. In this regard, using a multi-stage random sampling method, a sample of 380 female students of the Shahid Chamran University of Ahvaz was selected. Premenstrual Syndrome Screening Tool (PSST), Freiburg Mindfulness Inventory _ Short Form (FMI-SF), Difficulties in Emotion Regulation Scale (S-DERS), Silencing the Self Scale, and Perceived Stress Questionnaire was completed.

    Results

    The results showed that there is a significant direct and negative relationship between mindfulness and perceived stress, but there is a significant direct and positive relationship between difficulties in emotion regulation and self-silencing with perceived stress. There was also a strong significant relationship between perceived stress and premenstrual syndrome. The most important finding suggests that perceived stress mediates the effects of mindfulness, difficulty in emotion regulation, and self-Silencing on premenstrual syndrome. According to the findings, the proposed model fits the data and is approved.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that mindfulness, difficulty in emotion regulation, self-silencing, and perceived stress play an effective role in the risk of premenstrual syndrome. In this regard, lack of acceptance and awareness of emotions and suppression of emotions leads to high-stress perception. Ultimately, this pattern will culminate in experiencing more severe PMS symptoms.

    Keywords: Difficulties in Emotion Regulation, Mindfulness, Perceived stress, Premenstrual Syndrome, self-silencing
  • Ebrahim Beheshti, Nader Monirpour *, Majid Zargham Hajabi Pages 39-51
    Introduction

    Post-traumatic stress disorder may be observed at any age, it is more common in teenagers due to accelerating factors. This study has aimed to provide a model of the severity of symptoms of post-traumatic stress disorder based on alienation and temperament and character traits with the mediating role of metacognitive beliefs in teenagers. This study aimed to present of a model of the severity of post-traumatic stress disorder symptoms based on alienation and temperament characteristics with the mediating role of metacognitive beliefs in teenagers.

    Method

    descriptive correlation and structural equation modeling was used in the study. The statistical population includes all secondary school students in the city of Qom who were in the academic year 2018-2019. 421 students (105 boys and 316 girls) were selected by the convenience sampling method and completed temperament and character inventory, alienation, metacognitive beliefs, and PTSD symptom severity. To analyze the data, a structural equation method was used with Imus software.

    Results

    The results of the structural equation modeling showed that the measured model has a good fit with the conceptual model. The results of the model analysis showed that the direct effects of temperament and character and alienation and indirect effects with the mediation of metacognitive beliefs are significant on the severity of post-traumatic stress disorder symptoms (p<0.05). Metacognitive beliefs also had a direct and significant effect on the severity of PTSD symptoms (p<0.05).

    Conclusion

    The findings from the study showed that the loss of social support affected by alienation leads to a decrease in individual psychological resistance in facing crises and incidents, as well as metacognitive beliefs via creating concern about hypervigilance and focused attention on oneself causes the severity of post-traumatic stress disorder symptoms. Thus, it is possible to point out the influence of temperament, and character, alienation, and metacognitive beliefs on the mental health of teenagers in families.

    Keywords: Metacognitive Beliefs, Alienation, temperament, severity of post-traumatic stress disorder symptom
  • Arash Shilandari *, Hossein Khosravi, Hossein Marvi Pages 53-67
    Introduction
     In the realm of psychotherapy, the utilization of speech emotion recognition technology holds promise in unraveling the factors that contribute to the varying effectiveness of psychotherapists. This valuable insight can significantly enhance the diagnosis and treatment methods employed. By identifying individuals at a heightened risk of suicide or displaying suicidal tendencies, we can take preventive measures, addressing a long-standing need within the field of psychology and ultimately reducing treatment expenses. Consequently, there is a pressing demand for the recognition of emotions through speech and the development of an extensive emotional database. However, amassing a substantial database with an ample number of samples would traditionally require several decades. To address this challenge, machine learning techniques such as data augmentation and feature selection play a pivotal role.
    Methods
     This paper introduces an innovative solution to address the challenge of training deep neural networks when the training data lacks diversity and is limited in each class. The proposed approach is an adversarial data augmentation network based on adversarial generative networks. This network consists of an adversarial generator network, an autoencoder, and a classifier. Through adversarial training, these networks combine feature vectors from each class in the feature space and integrate them into the database. Additionally, separate adversarial generative networks are proposed for each class, ensuring similarity between real and generated samples while creating emotional differentiation among different classes. To overcome the problem of excessive gradient reduction, which hinders proper training and halts the learning process before fully understanding the data distribution, the paper suggests using divergence and capture instead of mutual entropy error to generate high-quality synthetic samples.
    Results
     The model's performance was evaluated on the Berlin Emotional Database, serving as training, testing and evaluation datasets. Combining artificial and real feature vectors effectively addressed the issue of excessive gradient shrinkage, resulting in a significant reduction in the network training process. The results demonstrated that the generated data from the proposed network can enhance speech signal emotion recognition, leading to improved emotional classification capabilities.
    Keywords: Speech Emotion recognition, Speech Feature Selection, Data Augmentation, Generative Adversarial Networks
  • Sepideh Mahmoodzadeh, Ali Pakizeh * Pages 69-78
    Introduction
    Characterized by recurrent unexpected attacks, panic disorder refers to one of the anxiety disorders, reaching its peak within a few minutes and being associated with various physical and cognitive symptoms like problems in emotional processing and information processing. The present research was carried out aiming at comparing emotion regulation strategies and early maladaptive schemas in individuals with and without panic disorder.
    Method
    To perform this causal-comparative study, 30 individuals with panic disorder referring to the psychiatric treatment centers of the city of Gorgan (Iran) and 30 of their normal counterparts were selected by purposive sampling method and  they completed The Liebowitz Social Anxiety Scale (LSAS), The Emotion Regulation Questionnaire (ERQ) , and The Yang Early Maladaptive Schemas Questionnaire (YEMSQ).Data were analyzed with multivariate analysis of variance (MANOVA) by SPSS software. 
    Results
    According to the findings, compared to their normal counterparts, individuals with panic disorder showed lower scores in the cognitive reappraisal strategy (P<0.05), besides higher scores in the emotional suppression strategy (P<0.05) and all the domains of early incompatible schemas (P<0.05).
    Conclusion
    Given the present findings, training emotional regulation methods for the public as well as interventions aimed at treating early maladaptive schemas may play an effective role in preventing anxiety disorders, particularly panic disorders.
    Keywords: Emotion regulation strategies, Early Maladaptive Schemas, Panic disorder
  • Zahra Heidary, Hagar Torkan * Pages 79-91
    Objective
    The objective of the current investigation was to evaluate the efficacy of cognitive-behavioral therapy (CBT) on non-suicidal self-injury, internalized stigma, positive affect, negative affect, and mania symptoms in bipolar patients.
    Method
    This research was conducted using a semi-experimental design of pre-test, post-test, and follow-up with experimental and control groups. The statistical population of this research included all patients with bipolar disorders who had been referred to Isfahan counseling centers in 2021 and were treated with mood stabilizers. The sample included 24 people (18 females, 6 males) who were selected using available sampling method and were randomly assigned to two experimental and control groups. The control group was placed on a waiting list, while the experimental group received cognitive-behavioral treatment for 12 sessions of 60 minutes each, one session per week. The research data were collected using Sanson's self-injury scale, King's internalized stigma scale, Watson's positive and negative affect scale, and Young's mania scale. Descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (variance analysis with repeated measures) were used to analyze the data.
    Findings
    The findings of the research showed that the cognitive-behavioral therapy caused a significant decrease in the mean scores of the post-test and follow-up stages for non-suicidal self-injury (p<0.01, F=46.639, η2=0.679), internalized stigma (p<0.01, F=6.460, η2=0.227), negative affect (p<0.01, F=8.849, η2=0.287), and mania symptoms (p<0.01, F=27.519, η2=0.556) in bipolar patients. Results indicated significant differences between experimental and control groups for non-suicidal self-injury, internalized stigma, negative affect and mania symptoms in the post-test and follow-up stages.
    Keywords: Bipolar Disorder, Cognitive-behavioral therapy Non-suicidal self-injury Internalized stigma, Positive Affect, Negative Affect, Mania symptoms
  • Kiana Sabet Dizkuhi *, Abbas Abolghasemi, Seyed Mosa Kafi Masuleh Pages 93-105
    Introduction

    the present study was conducted with the aim of analyzing the relationship between impulsivity, resilience and emotion regulation with the components of mental health in university students with self-harm behaviors.

    Method

    The present research is descriptive and correlational. The initial sample was 508 undergraduate students of Guilan University in the academic year of 2018-2019, which completed the Self-harm Questionnaire, the short form of Psychological Symptoms Questionnaire, the short form of the Impulsivity Scale, the Emotional Regulation Scale, the short form of resilience scale. Based on the results of the self-harm questionnaire, 295 people with at least 1 history of self-harm were selected as samples. Data analysis was done by canonical correlation method.

    Results

    The results showed that research variables had a significant conical correlation with mental health components including anxiety, depression and somatization in students with self-harm behaviors and the correlation coefficient was equal to 0.80. This correlation was positive with impulsivity and emotion regulation variables and negative with resilience (P<0.001). Also, 64% of changes in mental health components can be predicted. The highest canonical weight belonged to resilience (0.63) and depression (-0.62).

    Conclusion

    According to the results of this study, impulsivity, emotion regulation and resilience affect the mental health components of students with self-harm behaviors and in this way they can increase self-harm behaviors. The variable of resilience plays the most important role in this regard, so by resilience training to students when entering this course, self-harming behaviors and other mental health problems can be prevented.

    Keywords: impulsivity, emotion regulation, resilience, mental health, self-harm, universitystudents
  • Negin Anbari -Meybodi, Sajjad Basharpoor *, Mohammad Narimani Pages 107-117
    Introduction

    Bipolar disorder type 1 is the most severe and common subtype of bipolar disorder. A study of how the symptoms of this disorder affect the recovery process can be used in the treatment and prevention of recurrence. Therefore, the aim of this study was Causal modeling of recovery from bipolar disorder based on sleep disturbance and mania-related memory bias, with the mediating role of working memory.

    Method

    This cross-sectional study was performed by available sampling method on 126 patients with type 1 bipolar disorder in the manic phase who were referred to psychiatric offices. Sample subjects were reassessed for mania severity 30 days after completing the questionnaires and initial assessment. Data were analyzed using structural equation modeling and Smartpls-3 software.

    Results

    The results showed that sleep disturbances and working memory are effective factors in recovery from the disorder (t <1.096 and P <0.05), but the relationship between mania-related memory bias and recovery from the disorder was rejected (96/96). 1> t and P> 0.05).

    Conclusion

    Sleep disturbances can directly or indirectly (by affecting working memory) and mania-related memory bias can also affect the recovery from bipolar disorder by affecting working memory. 

    Keywords: bipolar I disorder, sleep disturbance, mania-related memory bias, working memory