فهرست مطالب

مجله مدیریت بهداشت و درمان
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 49، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسین کریمی زارچی، داود شیشه بری* صفحات 7-17
    مقدمه

    بیماری کووید-19، یک بیماری تنفسی است که در اثر سندرم تنفسی حاد کرونا ویروس-2 ایجاد شده است. پیش بینی تعداد موارد جدید و مرگ و میر می تواند گام مفیدی در پیش بینی هزینه ها و امکانات مورد نیاز در آینده باشد. هدف از این مطالعه مدلسازی، مقایسه عملکرد مدل ها و پیش بینی موارد جدید بستری و مرگ ومیر در آینده نزدیک است.

    روش پژوهش:

     در این مقاله 9 تکنیک پیش بینی بر روی داده های کووید-19 شهرستان بهاباد استان یزد تحت آزمایش قرار گرفت و با استفاده از معیارهای ارزیابی میانگین مربعات خطا (MSE)، جذر میانگین مربعات خطا (RMSE)، میانگین قدر مطلق خطا (MAE) و میانگین درصد قدرمطلق خطا (MAPE) مدل ها باهم مقایسه شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل نشان داد، بهترین مدل با توجه به معیارهای ارزیابی مذکور برای پیش بینی موارد تجمعی بستری کووید-19 مدل هموارسازی اسپلاین مکعبی و برای موارد تجمعی فوت مدل رگرسیون KNN می باشد. هم چنین مدل شبکه های عصبی اتورگرسیو و مدل تتا برای موارد بستری و برای موارد فوت مدل شبکه های عصبی اتورگرسیو دارای بدترین عملکرد را در میان دیگر مدل ها دارا می باشد.

    نتیجه ‏گیری: 

    این مطالعه می تواند درک مناسبی از روند شیوع بیماری کووید-19 در این منطقه ارایه کند تا با اتخاذ اقدامات احتیاطی و تدوین سیاست های مناسب بتوان به نحو احسن از این بیماری عبور کرد. هم چنین برخلاف مطالعات دیگر این مطالعه، از 9 تکنیک متفاوت و مقایسه آن ها، استفاده کرده است که به نوبه خود ضریب اطمینان را در تصمیم گیری بالا برده است. هم چنین نکته ای که حایز اهمیت می باشد این است که باید داده ها در زمان واقعی بروز شوند.

    کلیدواژگان: کووید-19، پاندمیک، سری زمانی، پیش بینی، مدلسازی آماری
  • الهه مهرمنش، فریبا حافظی*، پروین احتشام زاده، سعید بختیارپور صفحات 19-35
    مقدمه

    با توجه به پیامدهای روانشناختی منفی میگرن، پژوهش حاضر با هدف مقایسه درمان شناختی - رفتاری، حساسیت زدایی با حرکات چشم و پس خوراند زیستی بر حملات میگرن، حساسیت اضطرابی، کیفیت خواب و زندگی زنان مبتلا به میگرن انجام شد.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری همراه با گروه گواه بود. جامعه پژوهش همه زنان مبتلا به سردردهای میگرنی مراجعه کننده به کلینیک چشم آنداز آینده شهر تهران در سال 1399 بودند که تعداد 60 نفر از آنها با نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و به صورت تصادفی در چهار گروه مساوی گمارده شدند. گروه درمان شناختی - رفتاری 11 جلسه 90 دقیقه ای به صورت گروهی، گروه حساسیت زدایی با حرکات چشم و بازپردازش 12 جلسه 90 دقیقه ای به صورت انفرادی، گروه پس خوراند زیستی 15 جلسه 45 دقیقه ای به صورت انفرادی آموزش دید و در این مدت گروه گواه آموزشی ندید. داده ها با فرم یادداشت روزانه سردرد، سیاهه حساسیت اضطرابی، شاخص کیفیت خواب پیتزبورگ و پرسشنامه کیفیت زندگی جمع آوری و با روش تحلیل واریانس چندگانه در نرم افزار SPSS نسخه 25 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که در هر دو مرحله پس آزمون و پیگیری در تعداد و شدت حملات میگرن تاثیر هر سه روش مداخله بیشتر از گروه گواه و تاثیر درمان شناختی - رفتاری بیشتر از حساسیت زدایی با حرکات چشم و بازپردازش و پس خوراند زیستی بود (0/05>p)، اما بین دو روش حساسیت زدایی با حرکات چشم و بازپردزاش و پس خوراند زیستی تفاوت معناداری وجود نداشت (0/05<p). در مدت حملات میگرن تاثیر هر سه روش مداخله بیشتر از گروه گواه و تاثیر درمان شناختی - رفتاری بیشتر از حساسیت زدایی با حرکات چشم و بازپردازش و پس خوراند زیستی و تاثیر حساسیت زدایی با حرکات چشم و بازپردازش بیشتر از پس خوراند زیستی بود (0/05>p). هم چنین، در هر دو مرحله پس آزمون و پیگیری در حساسیت اضطرابی و کیفیت خواب تاثیر هر سه روش مداخله بیشتر از گروه گواه بود (0/05>p)، اما بین روش ها تفاوت معناداری وجود نداشت (0/05<p). علاوه بر آن، در هر دو مرحله پس آزمون و پیگیری در کیفیت زندگی تاثیر هر سه روش مداخله بیشتر از گروه گواه و تاثیر درمان شناختی - رفتاری بیشتر از حساسیت زدایی با حرکات چشم و بازپردازش و پس خوراند زیستی بود (0/05>p)، اما بین دو روش حساسیت زدایی با حرکات چشم و بازپردزاش و پس خوراند زیستی تفاوت معناداری وجود نداشت (0/05<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، درمانگران و متخصصان سلامت می توانند از هر سه روش درمان شناختی - رفتاری، حساسیت زدایی با حرکات چشم و بازپردازش و پس خوراند زیستی به ویژه درمان شناختی - رفتاری برای بهبود حملات میگرن، حساسیت اضطرابی، کیفیت خواب و کیفیت زندگی زنان مبتلا به میگرن استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: درمان شناختی - رفتاری، حساسیت زدایی با حرکات چشم، پس خوراند زیستی، حملات میگرن، حساسیت اضطرابی، کیفیت خواب و زندگی
  • مسعود دارابی*، محمدرضا زاهدی صفحات 37-54
    مقدمه

    مدیریت دانش فرآیندی است که به سازمان کمک می کند اطلاعات مهم و مفید را یافته، گزینش، سازماندهی و منتشر کند مقاله حاضر با هدف بررسی تاثیرات مدیریت دانش در سازمان و شناسایی عوامل موثر بر عملکرد سرمایه فکری در یکی از بیمارستان های شهر تهران  انجام شده است.

    روش پژوهش:

     این تحقیق از لحاظ هدف یک تحقیق کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها از نوع توصیفی و همبستگی می باشد. پس از مطالعه پیشینه موضوع و بررسی الگوهای موجود در مورد مدیریت دانش و سرمایه فکری و شکل گیری چارچوب نظری، متغیرهای مهم تحقیق شناسایی و فرضیات تحقیق مشخص گردید. جامعه آماری پژوهش، شامل محققین و کارکنان یکی از بیمارستان های شهر تهران  می باشد. با استفاده از جدول کرجس و مورگان و بر اساس روش نمونه گیری تصادفی ساده (80=n) به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه مدیریت دانش پروست و همکاران (2000) و سرمایه فکری بوتیس (1998) می باشد.

    یافته ها

    روایی پرسشنامه ها توسط 10 نفر از افراد خبره مورد تایید قرار گرفت و از طریق آزمون آلفای کرونباخ پایایی هر دو پرسشنامه به ترتیب 0/78 و 0/80 به دست آمد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که هر یک از ابعاد (ارزیابی ، هدف، شناسایی، کسب، توسعه، تسهیم، نگهداری و استفاده) مدیریت دانش بطور مستقیم با عملکرد سرمایه فکری تاثیر مثبت داشته است.

    نتیجه گیری

    از یافته های فوق می توان نتیجه گرفت که هر یک از سازمان ها به منظور بهبود عملکرد فکری در سازمان خود باید در جهت ارتقای هر یک از ابعاد مدیریت دانش برنامه ریزی های لازم را بعمل آورند.

    کلیدواژگان: فرآیند، مدیریت دانش، عملکرد، سرمایه فکری
  • زینب دارایی، لیلا ریاحی*، انیسه نیک روان، کامران حاجی نبی صفحات 55-67
    مقدمه

    امروزه، گردشگری سلامت یک مفهوم نسبتا جدید با کاربرد سریع در حال رشد است. بنابراین، هدف مطالعه حاضر تعیین عوامل موثر بر کارآفرینی در حوزه گردشگری سلامت است.

    روش پژوهش:

     مطالعه حاضر یک مطالعه کاربردی می باشد که به صورت مرور نظامند (مرور حیطه ای) انجام شد. برای گردآوری داده ها، پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Scopus، Web of Science، Proquest، و Google Scholar در آگوست 2022 و جهت دست یابی به تمامی مستندات علمی در این زمینه بدون محدودیت زمانی و با کلیدواژه های کارآفرینی و گردشگری سلامت جستجو شدند. نرم افزار EndNote 20 برای مدیریت و غربالگری مقالات استفاده شد. موارد تکراری، اسکرین عناوین و چکیده، مشخصات مطالعات و مهم ترین نتایج حاصل از آنها در فرم گردآوری داده ثبت شد. تحلیل داده های کیفی  به صورت متا سنتز انجام شد که از جمله روش های تحلیل محتواست و برای تحلیل داده ها از نرم افزار  MaxQda 2018استفاده شد.

    یافته ها

    از 2942 مقاله شناسایی شده، 27 مقاله ورود مطالعه شدند. بیشتر این مطالعات از کشور ایران، چین، روسیه انجام شده بودند. مهم ترین عوامل موثر بر کارآفرینی گردشگری سلامت شامل برنامه ریزی های راهبردی، تامین خدمات پشتیبانی هم چون اقامتگاه و بیمه، دسترسی به مراکز درمانی باکیفیت، ارایه خدمات باکیفیت، بازاریابی و تبلیغات مناسب، و استفاده از فناوری های جدید اطلاعاتی و ارتباطی در دسترسی به خدمات بود.

    نتیجه گیری

    مدیران و سیاستگذاران سلامت لازم است که به واسطه نهادهای بالادستی زمینه تعیین قوانین و استانداردهای گردشگری سلامت، همکاری بین نهادهای دولتی و خصوصی، ارایه راهکارهایی به منظور نهادینه سازی گردشگری سلامت به ویژه در مناطق دارای پتانسیل های گردشگری را مورد توجه قرار دهند. این کار مستلزم تامین منابع مالی و انسانی کافی و تقویت مهارت ها و تفکرات کارآفرینانه در علاقمندان به این حوزه و بازاریابی در این خصوص است.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، گردشگری سلامت، مرور حیطه ای
  • محمد جهانی فر، احسانه نژادمحمد نامقی*، عباس اسدی، اکبر بهمنی چوب بستی صفحات 69-80
    مقدمه

    آنچه که سازمان های عصر حاضر به شدت به آن نیازمند بوده تا بتوانند در بازارهای پویا و پیچیده جایگاه و مزیت رقابتی کسب نمایند؛ توان تولید محصولات و خدمات جدید و منحصربفرد و قابل رقابت در بازارهای متغیر است. پژوهش حاضر به دنبال شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر نوآوری بازاریابی در سازمان های خدمات درمانی می باشد.

    روش پژوهش:

    با استفاده از تکنیک دلفی به شناسایی عوامل موثر بر نوآوری بازاریابی در سازمان های خدمات درمانی پرداختیم. عوامل موثر بر نوآوری بازاریابی در سازمان های خدمات درمانی در قالب یک پرسشنامه در اختیار نمونه آماری قرار گرفت تا میزان موافقت افراد نمونه با هر کدام از این عوامل و روش ها سنجیده شود. با کمک تکنیک تاپسیس عوامل شناخته شده تایید شده را رتبه بندی نمودیم.

    یافته ها

    طبق یافته های این پروژهش عوامل موثر بر نوآوری بازاریابی در سازمان های خدمات به ترتیب به تکنولوژیکی، رقابتی، سیاسی، قانونی و اقتصادی و اجتماعی تقسیم می گردد.

    نتیجه گیری

    توجه به مبحث آینده نگری و تفکر بلندمدت و استفاده از نوآوری در  بازاریابی در دستور کار سازمان قرار گیرد. به محیط درونی و بیرونی سازمان و تحلیل آنها برای انتخاب و اجرای پیشنهادات نوآورانه در سازمان (متناسب با اولویت بندی عوامل اثرگذار بر بازاریابی اجتماعی) و فرهنگ سازمانی مولد و تشویق کننده خلاقیت و نوآوری در سازمان توجه ویژه گردد.

    کلیدواژگان: نوآوری بازاریابی، سازمان های خدمات درمانی، رتبه بندی، عوامل فناورانه، عوامل رقابتی
  • شیما شاه حسینی بیده، سیدحسن حاتمی نسب*، شهناز نایب زاده، محمدرضا دهقانی اشکذری، سید مجید میرحسینی صفحات 81-95
    مقدمه

    تبلیغات ویروسی به عنوان یک استراتژی کارآمد در ارتقا سطح سلامت اجتماعی جامعه نقش به سزایی را ایفا می کنند. هدف پژوهش حاضر تحلیل محتوای کیفی مقالات حوزه تبلیغات ویروسی و شناسایی و اولویت بندی شاخص ها در حوزه سلامت اجتماعی است.

    روش پژوهش:

     در این مطالعه با مروری سیستماتیک و با توجه به دستورالعمل PRISMA به بررسی مقالات چاپ شده در حوزه بازاریابی ویروسی طی فاصله زمانی 2001 تا 2022 میلادی در پایگاه Wos پرداخته و داده ها با استفاده از تحلیل محتوای کیفی هدایت گردید. سپس با استفاده از غربالگری فازی شاخص های موثر شناسایی و با بکارگیری روش فازی اولویت بندی شدند.

    یافته ها

    با تحلیل محتوا کیفی مقالات منتخب، 26 شاخص استخراج و با استفاده از روش غربالگری فازی 17 شاخص به عنوان شاخص های موثر شناسایی و با روش فازی اولویت بندی شدند.

    نتیجه گیری

    حوزه سلامت اجتماعی به شکل مداوم در جستجوی راه هایی برای هماهنگ نمودن خود با فناوری های جدید است. بنابراین استفاده اصولی و صحیح از تبلیغات ویروسی می تواند به عنوان چشم اندازی جدید در حوزه سلامت اجتماعی در نظر گرفته شود. نتایج پژوهش نشان داد از بین 17 شاخص تایید شده، اطلاع رسانی، خلاقیت، قابل اعتماد بودن منبع، نوآوری در پیام و دسترس پذیری به ترتیب بیشتری ظرفیت و شاخص های تخصصی بودن پیام، خیال پردازی، محرک اجتماعی، تعاملی بودن و نیت درک شده منبع کمترین ظرفیت را می توانند در ارتقا و رشد چشم گیر سلامت اجتماعی داشته باشند.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، تبلیغات ویروسی، مرور سیستماتیک، تحلیل محتوا، غربالگری فازی
|
  • MohammadHossein Karimizarchi, Davood Shishebori * Pages 7-17
    Introduction

    Coronavirus disease 2019 is a respiratory disease caused by acute respiratory syndrome coronavirus-2. Forecasting the number of new cases and deaths during todays can be a useful step in predicting the costs and facilities needed in the future. This study aims to modeling, comparing the performance of models, and predict new cases and deaths efficiently in the future.

    Methods

    In this article nine popular forecasting techniques are tested on the data of Covid-19 in Bahabad city as a case study. Using the evaluation criteria of mean square error (MSE), root mean square error (RMSE), mean absolute error (MAE), and the mean absolute percentage of error (MAPE) of the models are compared. 

    Results

    The results of the analysis showed that the best model according to the evaluation criteria for forecasting cumulative cases of hospitalization of Covid-19 is the cubic spline smoothing model, and cumulative cases of death, KNN regression model. Also, autoregressive neural network and theta models for hospitalization cases, and for death cases, autoregressive neural network model has the worst performance among other models.

    Conclusion

    This study can provide a proper understanding of the spread of covid-19 disease in this region so that by taking precautionary measures and formulating appropriate policies, this epidemic can be effectively overcome. Also, unlike other studies, this study uses 9 different techniques and their comparison, which in turn increases the confidence factor in decision making. Also, an important point is that the data should be updated in real time.

    Keywords: Covid-19, Forecasting, pandemic, Statistical modeling, Time series
  • Elahe Mehrmanesh, Fariba Hafezi *, Parvin Ehteshamzadeh, Saeed Bakhtiarpour Pages 19-35
    Introduction

    Considering the negative psychological consequences of migraine, this study was conducted with the aim of comparing cognitive-behavioral therapy, desensitization with eye movements and biofeedback on migraine attacks, anxiety sensitivity, and quality of sleep and life of women with migraine.

    Methods

    The present research was semi-experimental with a pretest, posttest and follow-up design with a control group. The research population was all women suffering from migraine headaches who referred to Ayandeh Chashmandaz Clinic of Tehran city in 2020 year, which number of 60 people of them were selected by simple random sampling and randomly assigned to four equal groups. The cognitive-behavioral therapy group received 11 sessions of 90 minutes as a group, the eye movement desensitization and reprocessing group received 12 sessions of 90 minutes as an individual, the biological feedback group received 15 sessions of 45 minutes as an individual, and during this time the group did not receive training. The data were collected with headache diary note form, anxiety sensitivity inventory, Pittsburgh sleep quality index and quality of life questionnaire and were analyzed by multiple variance analysis method in SPSS version 25 software.

    Results

    The findings showed that in both posttest and follow-up stages in number and intensity of migraine attacks the effect of all three intervention methods was greater than the control group, and the effect of cognitive-behavioral therapy was greater than eye movement desensitization and reprocessing and biological feedback (P<0.05), but there was no significant difference between the two methods of eye movement desensitization and reprocessing and biological feedback (P>0.05). In during migraine attacks the effect of all three intervention methods was greater than the control group, and the effect of cognitive-behavioral therapy was greater than eye movement desensitization and reprocessing and biological feedback, and the effect of eye movement desensitization and reprocessing was greater than biological feedback (P<0.05). Also, in both posttest and follow-up stages in anxiety sensitivity and sleep quality the effect of all three intervention methods was greater than that control group (P<0.05), but there was no significant difference between the methods (P>0.05). In addition, in both posttest and follow-up stages in quality of life the effect of all three intervention methods was greater than the control group, and the effect of cognitive-behavioral therapy was greater than eye movement desensitization and reprocessing and biological feedback (P<0.05), but there was no significant difference between the two methods of eye movement desensitization and reprocessing and biological feedback (P>0.05).

    Conclusion

    According to the results of the current research, health therapists and professionals can be use all three methods of cognitive-behavioral therapy, with eye movement desensitization and reprocessing and biological feedback, especially cognitive behavioral therapy to improve migraine attacks, anxiety sensitivity, sleep quality and quality of life of women with Migraine.

    Keywords: Cognitive-behavioral therapy, eye movement desensitization, biofeedback, migraine attacks, anxiety sensitivity, quality of sleep, life
  • Nhvhfd Darabi *, Mohammadreza Zahedi Pages 37-54
    Introduction

    Knowledge management is a process that helps the organization to find, select, organize and publish important and useful information. This article aims to investigate the effects of knowledge management in the organization and identify the factors affecting the performance of intellectual capital in one of the hospitals in Tehran.

    Methods

    This research is an applied research in terms of its purpose and descriptive and correlational in terms of data collection method. After studying the background of the subject and examining the existing models regarding the management of knowledge and intellectual capital and the formation of the theoretical framework, the important variables of the research were identified and the hypotheses of the research were determined. The statistical population of the research includes researchers and employees of one of the hospitals in Tehran. They were selected as a sample using the Krejs and Morgan table and based on the simple random sampling method (n=80). The tools used in this research are Proust et al.'s knowledge management questionnaire (2000) and Botis' intellectual capital (1998).

    Results

    The validity of the questionnaires was confirmed by 10 experts, and through Cronbach's alpha test, the reliability of both questionnaires was 0.78 and 0.80, respectively. The results of the data analysis showed that each of the dimensions (evaluation, goal, identification, acquisition, development, sharing, maintenance and use) of knowledge management directly had a positive effect on the performance of intellectual capital.

    Conclusion

    From the above findings, it can be concluded that in order to improve intellectual performance in their organization, each of the organizations should make necessary plans to improve each aspect of knowledge management.

    Keywords: Process, knowledge management, Performance, Intellectual Capital
  • Zeinab Daraei, Leila Riahi *, Aniseh Nikravan, Kamran Hajinabi Pages 55-67
    Introduction

    Health tourism is a relatively new concept with rapidly growing application. Therefore, the aim of the present study is to determine the factors affecting health entrepreneurship in the field of health tourism.

    Methods

    The present study is a practical study that was conducted as a systematic review (scoping review). To collecteing data, PubMed, Scopus, Web of Science, Proquest, and Google Scholar databases were searched in August 2022 to obtain all scientific documents in this field without time limits and with the related keywords. EndNote 20 software was used to manage and screen articles. Duplicate cases, screen titles and abstracts, study characteristics, and the most important results were recorded in the data collection form. Due to the fact that our data analysis was qualitative data, it was done in the form of meta-synthesis, which is why the content analysis method was used for data analysis using MaxQda 2018 software.

    Results

    Out of 2942 identified articles, 27 articles were included in the study. Most of these studies were conducted in Iran, China, and Russia. The most important factors affecting health tourism entrepreneurship include strategic planning, provision of support services such as accommodation and insurance, access to high-quality medical centers, providing high-quality services, appropriate marketing and advertising, and the use of new information and communication technologies in accessing services. .

    Conclusion

    It is necessary for health managers and policymakers to pay attention to the establishment of laws and standards of health tourism, cooperation between government and private institutions, and providing solutions for the institutionalization of health tourism, especially in areas with tourism potential. This work requires providing sufficient financial and human resources and strengthening entrepreneurial skills and thinking in those interested in this field and marketing.

    Keywords: Entrepreneurship, Health Tourism, scoping Review
  • Mohammad Jahanifar, Ehsaneh Nejad Mohammad Nameghi *, Abas Asadi, Akbar Bahmani Chub Basti Pages 69-80
    Introduction

    What today's organizations to a great extent need so that they can gain a position and competitive advantage in dynamic and complex markets is the ability to produce new, unique and competitive products and services in changing markets. The current research seeks to identify and rank the factors affecting marketing innovation in medical service organizations.

    Methods

    Using the Delphi technique, we identified factors affecting marketing innovation in medical service organizations. Factors affecting marketing innovation in medical service organizations were provided to the statistical sample in the form of a questionnaire to measure the agreement of the sample with each of these factors and methods. We ranked the known and verified factors with the help of TOPSIS technique.

    Results

    According to the findings of this project, the factors affecting marketing innovation in service organizations are divided into technological, competitive, political, legal, economic and social respectively.

    Conclusion

    Paying attention to the subject of foresight and long-term thinking and the use of innovation in marketing should be placed on the agenda of the organization. Special attention should be paid to the internal and external environment of the organization and their analysis to select and implement innovative proposals in the organization (corresponding to the prioritization of factors affecting social marketing) and a productive organizational culture that encourages creativity and innovation in the organization.

    Keywords: Marketing innovation, Healthcare service organizations, Ranking, Technological factors, Competitive factors
  • Shima Shahhosseini Bideh, Sayyed Hasan Hataminasab *, Shahnaz Nayebzadeh, Mohammadreza Dehghani Ashkezari, Sayyed Majid Mirhosseini Pages 81-95
    Introduction

    Advertisements play an important role as an efficient strategy in improving the level of social health of the society. The aim of the current research is to qualitatively analyze articles in the field of viral advertising and to identify and determine the ranking of indicators in the field of social health.

    Methods

    In this study, with a systematic review and according to the PRISMA guidelines, the articles published in the field of viral marketing during the period from 2001 to 2022 were investigated in the Wos database, and the data were guided by using qualitative content analysis. Then, using fuzzy screening, the effective indicators were identified and prioritized using the fuzzy method.

    Results

    By analyzing the qualitative content of the selected articles, 26 indicators were extracted and using the fuzzy screening method, 17 indicators were identified as effective indicators and prioritized by the fuzzy method.

    Conclusion

    The social health field is constantly looking for ways to adapt to new technologies. Therefore, the principled and correct use of viral advertisements can be considered as a new perspective in the field of social health. The results of the research showed that among the 17 confirmed indicators, information, creativity, source reliability, innovation in the message, and accessibility are more in order than capacity and indicators of message specialization, fantasy, social stimulus, interactivity, and perceived intention. The source of the least capacity can have significant improvement and growth of social health.

    Keywords: social health, Viral Advertising, Systematic Review, Content analysis, Fuzzy screening