فهرست مطالب

مجله طب سنتی اسلام و ایران
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 54، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اکرم عاشوری، حسین مرادی، فاطمه علی اصل، مجید اصغری* صفحه 1

    شیر گاو دارای باارزش ترین ریزمغذی هاست و از دوران سنگی، منبع انرژی انسان بوده و در متون علمی به عنوان کامل ترین ماده غذایی از آن نام برده شده است؛ اما در سال های اخیر تصوراتی دال بر خطر مصرف شیر شکل گرفته که در این مطالعه مروری به بررسی دیدگاه های طب سنتی ایرانی در خصوص شیر گاو و بررسی تطبیقی با مطالعات امروزی پرداخته ایم. در طب ایرانی، شیر گاو دارای طبیعت معتدل به سمت گرمی است و مرکب از سه جزء پنیری، چربی و آبی می باشد و مناسب ترین شیر برای تغذیه انسان به خصوص کودکان و افراد پیر است. همچنین نافع زخم های داخلی و روده ها بوده و در درمان برخی بیماری ها ازجمله یبوست و بیماری های پوستی، ریوی، وسواس، فراموشی و آتروفی مغز کاربرد دارد و در تسکین دردها و درمان نازایی بسیار سودمند است. امروزه در مطالعات بسیاری اثر مصرف شیر گاو، در پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی، بیماری های متابولیک، دیابت، پوکی استخوان و حتی برخی سرطان ها به اثبات رسیده است. نتایج این مطالعه نشان داد که ترکیبات و برخی خواص پیشگیری کننده و درمانی شیر گاو، که در مطالعات نوین به اثبات رسیده، در متون طب سنتی نیز به آنها اشاره شده و از طرفی به نظر می رسد، علت دریافت های متعدد در مورد مصرف شیر گاو، عدم توجه به تفاوت های ژنتیکی و نیازهای فیزیولوژیک و اجتماعی انسان ها و تعادل و تعامل بین مواد مغذی است.

    کلیدواژگان: طب ایرانی، شیر، علوم تغذیه
  • حسن کمار، هادی حسینی، فرزانه زارع* صفحه 2

    منجمان بر مبنای مطالعه برج ها و حرکت ستارگان و تاثیر آنها بر عالم خاکی پیشگویی هایی انجام می داده و آن را با علم یا فن احکام نجوم استدلال می کرده اند. این دانش ابتدا در انحصار ستاره شناسان بود، اما کم کم به حوزه طب راه یافت و در درمان بیماران از آن استفاده شد. احکام مربوط به کواکب هفت گانه و بروج دوازده گانه در طب ایرانی، جلوه ای خاص دارد که مهم ترین کاربرد آن به تشخیص لحظه مناسب برای انجام کارهای پزشکی ازجمله تعیین زمان شروع بیماری، ترکیب دارو، وقت مناسب تجویز دارو، مصرف دارو و درنهایت بازیابی سلامت بیمار مربوط می شد. یکی از مضامین مهمی که در آثار بزرگانی چون ابوریحان بیرونی، حکیم جرجانی و حکیم عقیلی نمود بیشتری دارد، پرداختن به مفاهیم مربوط به احکام نجوم است که جهت پیش بینی و تعیین اوقات سعد و نحس انجام امور پزشکی از آن استفاده می شده است.

    کلیدواژگان: نجوم، اخترگویی، سیاره ها، درمان شناسی، طب اخلاطی
  • مهدی زاهدی، مهین طاطاری، سید مهران حسینی، مرضیه شهریاری، فاطمه کلنگی* صفحه 4
    سابقه و هدف

    اضطراب یکی از مهم ترین مشکلات بیماران کاندید آنژیوگرافی عروق کرونر است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر رایحه بادرنجبویه بر میزان اضطراب و پارامترهای فیزیولوژیک بیماران تحت آنژیوگرافی عروق کرونر انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده با گروه کنترل، بر روی 72 بیمار بستری در آنژیوگرافی بیمارستان امیرالمومنین کردکوی در سال 1400 انجام شد. در گروه مداخله از رایحه درمانی با اسانس بادرنجبویه و در گروه کنترل از آب مقطر استفاده شد. نمونه ها به صورت در دسترس انتخاب و به روش تصادفی ساده به دو گروه مداخله (36=n) و کنترل (36=n) تخصیص داده شدند. داده ها در سه نوبت از طریق پرسشنامه اضطراب اسپیلبرگر (Speilberger) و سنجش متغیرهای همودینامیک بیماران یک بار قبل از مواجهه، دقیقه سوم و دقیقه بیستم از شروع مداخله اندازه گیری شد. داده ها با نرم افزار 18 SPSS با آزمون تی مستقل، من‏ویتنی (Mann-Whitney U test)، کای اسکویر (Chi-Square) و آزمون دقیق فیشر در سطح معنا‏داری 0/05 تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین تغییر تعداد ضربان قلب 20 دقیقه بعد از مداخله، در گروه مداخله به طور معنا‏داری کمتر از گروه کنترل بود (0/001=p). میانگین تغییر تعداد تنفس نیز در گروه مداخله 20 دقیقه بعد از مداخله به طور معنا‏داری بیشتر از گروه کنترل بود (0/02=p). میانگین تغییرات اضطراب در گروه مداخله کمتر از گروه کنترل بود، اما این تفاوت معنا‏دار نبود بااین حال تمایل به معنا‏دارشدن داشت (0/063=p).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می دهد که رایحه درمانی می‎تواند باعث کاهش اضطراب بیماران قبل از آنژیوگرافی به عنوان یک مداخله مراقبتی جایگزین و ایمن پیشنهاد شود.

    کلیدواژگان: بادرنجبویه، رایحه درمانی، آنژیوگرافی، اضطراب
  • مطهره بوذری، زهره ملکی راد، بیتا کیافر، زهرا عباسی شایه، زینت حیدری* صفحه 5
    سابقه و هدف

    شپش سر یک بیماری انگلی است که سالیانه کودکان زیادی را در جهان درگیر می‏کند. در منابع طب سنتی ایران از گیاه اسپند (.Peganum harmala L) به عنوان درمان این بیماری و ازبین برنده تخم های شپش یاد شده است. در این مطالعه اثربخشی اسپری آبی جوشانده دانه ‏های گیاه اسپند در درمان بیماری شپش سر بررسی شد.

    مواد و روش ‏ها:

     بیمارانی که شرایط ورود به مطالعه را داشتند، وارد مطالعه شدند و به صورت تصادفی در گروه کنترل یا مداخله قرار گرفتند. بیماران گروه کنترل از شامپوی پرمترین و بیماران گروه مداخله از اسپری آبی جوشانده اسپند استفاده کردند. به منظور ارزیابی و مقایسه کارایی درمان، معاینه بیماران قبل از شروع درمان و در روزهای دوم، هشتم و پانزدهم بعد از شروع درمان انجام گرفت. اثربخشی درمان براساس وجود یا نبود شپش بالغ و تخم ‏های شپش و همچنین تعداد شپش بالغ (در صورت مشاهده) ارزیابی و ثبت شد. در پایان مطالعه میزان پاسخ‏ دهی بیماران در دو گروه مداخله و کنترل با یکدیگر به صورت آماری مقایسه شد.

    یافته ‏ها: 

    براساس نتایج حاصل از این مطالعه، در روز دوم و پانزدهم مطالعه، پاسخ به درمان براساس تعداد شپش زنده و تخم شپش در دو گروه پرمترین و عصاره آبی اسپند با یکدیگر تفاوت آماری معناداری نداشت (به‏ ترتیب 0/77=p و 0/282=p). فقط در روز هشتم مطالعه، میانگین تعداد شپش های زنده در گروه پرمترین، به صورت معناداری کمتر از گروه مداخله گزارش شد (0/04=p). اگرچه بررسی پاسخ به درمان در پایان مطالعه (به صورت ریشه کن شدن شپش سر) نشان داد که از این نظر بین دو گروه تفاوت معناداری وجود ندارد (0/077=p).

    نتیجه ‏گیری:

     براساس یافته‏ های این مطالعه، اثربخشی عصاره آبی اسپند در درمان شپش سر کودکان، در مقایسه با پرمترین تفاوت آماری معناداری نداشت. هرچند انجام مطالعات بالینی بیشتری در این زمینه موردنیاز است.

    کلیدواژگان: آلودگی های شپش، کودکان، اسفند، جوشانده های گیاهی، طب ایرانی
  • محمد کریمی مقصد، حسن نامدار* صفحه 6

    شناخت انواع بیماری ها و اسباب و علایم آنها از مباحث مهم در پزشکی است که نقش بسیار مهمی در تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماری ها دارد. در این مقاله، کتاب اقسام الامراض که به تقسیم بیماری ها و بیان اسباب و علایم آنها در طب ایرانی پرداخته است، معرفی می‏شود. حکیم محمد شمس الدین بن حکیم حسام الدین بن حکیم خواجه معین الدین، رساله اقسام الامراض را در سال 1275 ه‍ . ق، در 128 صفحه به زبان فارسی نوشته است. نسخه خطی این کتاب در کتابخانه نظامیه حیدرآباد هند نگهداری می شود. در این رساله تعریف، اسباب و علل، دلایل و علایم حدود 490 بیماری (از سر تا قدم) در پنج بخش بیان شده است. ابواب و عناوین پنج گانه این کتاب عبارت اند از: 1. امراض به حسب اعضا؛ 2. امراض مختصه مردان؛ 3. امراض مختصه زنان؛ 4. پوست و مو؛ 5. حمیات. این کتاب در قرن 13 ه‍ . ق نگاشته شده است و کلمات و اصطلاحات غیرفارسی در بخش های مختلف آن به چشم می خورد و حاوی اطلاعات مهمی درباره تعریف و تقسیم بندی بیماری ها و اسباب و علایم آنهاست. رساله اقسام الامراض، علی رغم حجم کم آن، اطلاعات ارزشمند و دقیقی برای آشنایی با بیماری ها دارد. این کتاب بدون پرداختن به اختلاف نظرها به اختصار و به صورت روان و شفاف، مطالب اصلی و مهم مربوط به بیماری ها را بیان کرده است که می تواند مورد استفاده پژوهشگران در حوزه مکتب طب سنتی ایران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پزشکی سنتی، تاریخ پزشکی، طب ایرانی
  • علیرضا روحی* صفحه 7

    آموزش پزشکی از مهم‏ترین مباحثی بوده که در تمدن اسلامی مورد توجه قرار گرفته و در متون کهن پزشکی و تاریخی، مطالب و توصیفات بسیاری درباره آن بیان شده است. از مهم‏ترین مباحثی که در منابع کهن به آن پرداخته شده، صفات و ویژگی های استاد و دانشجوی پزشکی است. دانشجو باید پیش از آموزش پزشکی، علوم اوایل و کتاب های دینی و اخلاقی، را فرا می‏ گرفت. در کتب پزشکی و طبقات پزشکان، مباحثی درباره آثار و کتاب ‏های آموزشی، کتاب‏ های طب نظری و طب عملی، و نیز مکان ها و نهادهای آموزش پزشکی شامل حلقه های پزشکی، مجالس پزشکی، مدارس طب نظری و طب عملی بیان شده است. پزشکان مسلمان در خصوص روش های آموزش، شیوه ‏های نوینی را ابداع نمودند. آنان کتاب های ویژه آموزش پزشکی، و کتاب های کمک درسی را تالیف کردند. علاوه بر این، مدارس و بیمارستان های خاصی برای تدریس طب نظری و طب عملی توسط استادان پزشکی تاسیس شد. با توجه به این موضوع، در این نوشتار تلاش شده است تا با استفاده از شیوه کتابخانه ‏ای به تبیین این موضوع پرداخته شود.

    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، پزشکان، تاریخ پزشکی، مدرسه های عالی پزشکی
|
  • Akram Ashori, Hosain Moradi, Fatemeh Aliasl, Majid Asghari* Page 1

    Cow's milk has the most valuable micronutrients and has been a source of human energy since the Stone (Neolitic) Age. It has been described as the most nutritionally complete food in scientific texts. However, in recent years, there have been perceptions of threats of milk consumption. In this review study, the viewpoints of Iranian traditional medicine regarding cow milk and a comparative study with modern studies have been discussed. In traditional medicine, cow's milk has a moderate to warm nature (Mizaj) and is composed of three cheesy, fatty and watery components. It is the most suitable milk for human nutrition, especially children and the elderly. It is beneficial for intestinal and internal wounds and used in the treatment of some diseases such as constipation and skin diseases, lung diseases, obsession, forgetfulness and brain atrophy. Relieving pain and treating infertility are other uses of this food. Today, many studies have demonstrated the effects of consuming cow's milk in prevention of cardiovascular diseases, metabolic diseases and diabetes, as well as osteoporosis and even some cancers. The results of this study showed that the compounds and some preventive and therapeutic properties of cow's milk, which have been proven in modern studies, have also been mentioned in traditional medicine texts. On the other hand, it seems that the reason for many perceptions about threats of cow milk consumption is lack of attention to genetic differences and physiological and social needs of humans and the balance and interaction between nutrients.

    Keywords: Persian Medicine, Milk, Nutritional sciences
  • Hasan Kommar, Hadi Hosseini, Farzaneh Zare* Page 2

    Astronomers have made predictions based on the study of astrological signs as well as movement of planets and stars and their influence on Earth, and have argued it according to astronomy. This science was initially the exclusive domain of astronomers, but gradually expanded to the field of medicine and treating the patients. The subjects related to the well-known astrological signs (Aries, Taurus, Gemini, Cancer, Leo, Virgo, Libra, Scorpio, Sagittarius, Capricorn, Aquarius, and Pisces) in the zodiac and planets (Saturn, Jupiter, Mars, Sun, Venus, Mercury, and Moon) in the solar system have a special effect according to Persian Medicine. The most important applications included recognizing the suitable moment for medical affairs, including determining the time of symptom onset in patients, composing drugs, prescribing pharmaceutical drugs, medicine consumption at the suitable moment, and finally restoring patient health. Astrological concepts that are more prominent in handwritten texts of three great Iranian sages, Abu Rayhan Biruni, Sayyid Isma‘il Jurjani, and Aqili Shirazi, are those related to predicting auspicious (sa'd) and infelicitous (nahs) moments for medical affairs.

    Keywords: Astronomy, Astrology, Planets, Therapeutics, Humoralism
  • Mahdi Zahedi, Mahin Tatari, Mehran Hosseini, Marzieh Shahryari, Fatemeh Kolangi* Page 4
    Background and Purpose

    One of the most important problems of coronary angiography candidatesis anxiety. The purpose of this study was to investigate the effect of Melissa officinalis L. on the level of anxiety and physiological parameters of these patients.

    Materials and Methods

    A randomized clinical trial with a control group was conducted on 72 patients referred to Kordkuy Heart Hospital in 2021. Samples were selected as available and were allocated to two groups by simple random method (n=36 in each group). Data were gathered three times, before intervention, and minutes 3 and 20 from the beginning of intervention. Hemodynamic parameters were measured and Speilberger State-Trait Anxiety Inventory questionnaire was used to determine anxiety level. Data were analyzed with SPSS 18 with independent t-test, U-Man-Whitney, Chi-Square, and Fisher's exact test at a significance level of 0.05.

    Results

    The results showed that 20 minutes after initiation of the intervention, the mean changes in heart rate was significantly lower in the intervention group (p=0.001). moreover, mean respiration rate in the intervention group was significantly higher than the control group 20 minutes from the beginning of the intervention (p=0.002). Mean changes in anxiety was lower in the intervention group compared with the control group. This difference was not significant, but close to significant level (p=0.063).

    Conclusion

    Aromatherapy can reduce anxiety before angiography and is suggested as an alternative and safe care intervention.

    Keywords: Melissa, Aromatherapy, Angiography, Anxiety
  • Motahhreh Bouzari, Zohre Maleki-Rad, Bita Kiafar, Zahra Abbasi-Shaye, Zinat Heidari* Page 5
    Background and Purpose

    Head lice is a parasitic disease that infects many children in the world every year. In Iranian traditional medicine references, Peganum harmala has been introduced as an anti-lice treatment, also effective on nits. This study investigated the effectiveness of the decoction of Peganum harmala seeds in the treatment of head louse.

    Materials and Methods

    Sixty eligible patients with head lice infestation were randomly assigned to receive either the 1% permethrin shampoo (an initial application followed by a second application seven days later) or a decoction of Peganum harmala seeds (instructed to apply to dry hair, leave on for 40 minutes then rinse; repeat in seven days). Assessments were made by dry detection combing on days 2, 8, and 15 after the first treatment. The number of adult lice and eggs were recorded and used to determine the effectiveness of the treatments via statistical analysis.

    Results

    The effectiveness of permethrin and Peganum harmala was not significantly different among groups on days 2 and 15 of treatment (p=0.282 and p=0.077, respectively). However, permethrin shampoo was significantly more effective than Peganum harmala decoction on day 8 of treatment (p= 0.04). No significant difference in eradication rate of head lice was observed between the two groups at the end of study (p= 0.077).

    Conclusion

    Based on our findings, the effectiveness of permethrin and Peganum harmala was not significantly different in treatment of head lice in children. However, further clinical studies are needed to clarify the effecgtiveness of Peganum harmala in the treatment of head lice.

    Keywords: Lice infestations, Child, Peganum, Herbal teas, Persian Medicin
  • Mohammad Karimi Maghsad, Hasan Namdar* Page 6

    Recognizing types of diseases, their causes, and symptoms are important topics in medicine, which play a very important role in the diagnosis, treatment and prevention of diseases. In this article, we introduced the book Aqsam-ul-Amraz, which divided diseases and explained their causes and symptoms based on Persian Medicine. In 1275 AH, Hakim Muhammad Shams al-Din ibn Hakim Hissam al-Din ibn Hakim Khwaja Muin al-Din penned the 128-page Treatise on Aqsam-ul-Amraz based on Persian Medicine. The manuscript of this book is kept in Nizamiyya Library, Hyderabad, India. In this treatise, the definitions, causes, reasons, and symptoms of about 490 diseases are described from head to toe in five sections. The five chapters and titles of this book include: 1. Diseases according to organs; 2. Diseases specific to men; 3. Diseases specific to women; 4. Skin and hair; and 5. Fevers. Written in the 13th century AH, this book contains non-Persian words and terms in different sections, and covers important information about the definition and classification of diseases and their causes and symptoms. Despite a small volume, the treatise on types of diseases contains valuable and accurate information for familiarizing with diseases. This book briefly states the main and important contents related to diseases in a fluent and clear manner without addressing different opinions. This book can be used by researchers in the field of Traditional Persian Medicine.

    Keywords: Traditional Medicine, History of medicine, Persian Medicine
  • AliReza Rouhi* Page 7

    Medicine and medical education has constantly been of crucial importance in the Islamic civilization, with many discussions in ancient medical and historical texts dedicated to this issue. One of the most important topics discussed in ancient sources is the characteristics of professors and medical students. In advance to studying medicine, the student should have learned basic sciences and religious and moral books. In medical books and among physicians, there have been discussions about educational works and books, theoretical and practical medicine books, and also places and institutions of medical education, including medical circles, medical assemblies, and schools of theoretical and practical medicine. Muslim physicians invented novel ways of teaching. They wrote books and textbooks that specifically addressed medical education. Moreover, special schools and hospitals were established to teach theoretical and practical medicine by the medical scholars. Considering this issue, this article endeavors to explain this issue using a library method.

    Keywords: Medical education, Physicians, History of medicine, Medical schools