فهرست مطالب

پژوهش های کیفی در علوم رفتاری - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1401)

نشریه پژوهش های کیفی در علوم رفتاری
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 5
|
  • محمد جهانشیری*، احمد خامسان، محسن خورشیدزاده صفحات 1-12
    بسیاری از کشورهای جهان برای جلوگیری از مشکلات جنسی به تهیه برنامه مدون تربیت جنسی پرداخته اند. در ایران هنوز برنامه ای در زمینه تربیت جنسی تدوین نشده است. از این رو پژوهش حاضر به مقایسه مولفه های دانش، نگرش و مهارت دوره ابتدایی سه برنامه تربیت جنسی یونسکو، هلند و انگلیس پرداخته است تا زمینه پژوهش های لازم برای دیگر پژوهشگران در جهت تدوین برنامه تربیت جنسی برای ایران فراهم شود. پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی از نوع تطبیقی است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه برنامه های تربیت جنسی موجود در دنیا بود که سه برنامه یونسکو، هلند و انگلستان به صورت هدفمند انتخاب شدند. داده های پژوهش براساس سه مولفه دانش، نگرش و مهارت مورد مقایسه و تفاوت های آن مشخص شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش جرج بردی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که مهم ترین اهداف برنامه های تربیت جنسی یونسکو و هلند در دوره ابتدایی داشتن دانش، نگرش و مهارت لازم جهت برقراری ارتباط صحیح و سالم با خود، خانواده و جامعه و احترام به حقوق خود و دیگران و همچنین آمادگی برای بلوغ می باشد. در مقابل برنامه تربیت جنسی انگلستان در دوره ابتدایی بیشتر بر اعتماد به نفس برای ارتباط و آمادگی برای بلوغ تاکید می کند. نتایج نشان دادند که تربیت جنسی امری است که باید قبل از رسیدن به بلوغ آغاز شود و با توجه به وابسته به فرهنگ بودن آن، نیاز به یک برنامه رسمی و متناسب با فرهنگ، جنسیت و سن جهت جلوگیری از نهادینه شدن اطلاعات، ارزش ها و مهارت های غلط در افراد جامعه احساس می شود. بنابراین لازم است متخصصان تعلیم و تربیت در این زمینه اهتمام لازم را داشته باشند.
    کلیدواژگان: تربیت جنسی، مطالعه تطبیقی، آموزش جنسی
  • ندا روشنی، مریم غلامزاده جفره*، رزگار محمدی صفحات 13-22
    پیدایش بیماری کووید-19 با تغییرات وسیع در سطوح مختلف زندگی خانوادگی، به بروز تعارض در سطح خانواده ها منجر شده و آثار قابل توجهی را در روابط بین فردی افراد خانواده از جمله روابط زوجی و والد- فرزندی به وجود آورد. از یک سو اعضای خانواده این فرصت را به دست آوردند تا زمان بیشتری را در کنار یکدیگر باشند و از سوی دیگر با چالش ها و تنش هایی رو به رو شدند. مطالعه حاضر با هدف درک و توصیف تجربه مادران از تعارضات خانوادگی در شرایط همه گیری بیماری کووید-19 طراحی گردید. روش این مطالعه کیفی و با استفاده از طرح پدیدارشناسانه به توصیف عمیق موضوع پرداخته است. شرکت کنندگان در این پژوهش 15 نفر از مادران در خانواده هسته ای بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها به روش مصاحبه عمیق و بدون ساختار جمع آوری و با استفاده از روش هفت مرحله ای کلایزی تحلیل گردید. در نهایت پس از تحلیل داده ها و طبقه بندی کدهای اولیه، 2 مضمون اصلی، تنش های زوجی و تنش های والد- فرزندی و 6 مضمون فرعی، حضور بیشتر در خانه، ظهور حساسیت های بهداشتی، کشمکش در مراودات، وابستگی به رسانه، برملاشدن نبایدهای رفتاری و درگیری با آموزش مجازی استخراج شد. نتایج پژوهش نشان داد بحران ویروس کرونا بهزیستی روابط زوجی و والد- فرزندی را تحت تاثیر خود قرار داده و سبب افزایش تعارض در عرصه های مختلف، بین افراد خانواده گردید. همچنین در ابتدای همه گیری، با بالا رفتن میزان حضور تمام اعضا در خانه، تضاد در خانواده پررنگ تر شد و انواع خشونت خانگی میان اعضا گسترش یافت. لذا با توجه به پیامدهای اجتناب ناپذیر کووید-19 بر روابط بین فردی و افزایش تعارضات خانوادگی، طراحی و برنامه ریزی راهبردهای مداخله ای- حمایتی و شناخت بهتر نیازهای افراد خانواده جهت آگاهی بخشی و بهبود روابط زوجی و والد- فرزندی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، تنش های زوجی، تنش والد- فرزندی، تعارض خانوادگی، کووید-19، کرونا
  • ندا مهراندیش*، مه سیما پورشهریاری، فاطمه اصل دهقان، موژان حیدری صفحات 23-36
    پژوهش کیفی حاضر با هدف یافتن مولفه های ضروری مشاوره پیش از ازدواج انجام شد. نمونه ها به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند که شامل سه گروه 10 نفری از مشاوران، زوجین در شرف ازدواج و متاهل (30 نفر) بود. برای هر کدام جلسه گروه متمرکز برگزار شد و داده ها به روش اشتراس و کوربین کد گذاری گردید. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که مولفه های اصلی از دید این سه گروه شامل: «بررسی ارزش ها و نگرش ها، وضعیت اجتماعی و اقتصادی، قواعد خانواده مبدا و مرزبندی با آنان، جذابیت و سلامت جسمی و جنسی و عدم اختلال شخصیت، بلوغ فکری و عاطفی و آموزش مهارت های پیشگیرانه» است. همچنین 31 زیر مولفه نیز شناسایی شد. درخصوص تفاوت در کدگذاری سه گروه، نتایج پژوهش نشان داد «آموزش مهارت های ارتباطی» در گروه مشاوران زیر شاخه «بلوغ عاطفی فرد» در نظر گرفته شده است و در گروه زوجین متاهل و زوجین در حال آشنایی زیرشاخه ی «آموزش های پیشگیرانه قبل از ازدواج». گروه زوجین در حال آشنایی بر بررسی «سلامت جسمی فرد» تاکید داشتند و البته در گروه مشاوران پیشنهاد شد که این مسیله در هنگام ترسیم ژنوگرام خانواده به طور کامل بررسی گردد. گروه زوجین متاهل این مسیله را در اولویت قرار ندادند و بیشتر مسایل اجتماعی و روانی فرد برایشان اهمیت داشت. از نتایج این پژوهش می توان در مشاوره های پیش از ازدواج و یا کارگاه های آموزشی در این زمینه بهره گرفت. با استفاده از این مولفه ها می توان ابتدا تفاوت های زوجین را شناسایی کرد، در مورد مزایا و چالش های احتمالی ناشی از این تفاوت ها به زوجین آگاهی داد و روش های مدیریت این تفاوت ها را به زوجین آموزش داد و آن ها را برای مقابله صحیح با مشکلات دوران زناشویی آماده کرد.
    کلیدواژگان: مشاوره قبل از ازدواج، مشاوران، زوجین متاهل، زوجین در شرف ازدواج، پژوهش کیفی
  • لیلا طالب زاده شوشتری*، احمد خامسان، معظمه بهلگردی صفحات 37-46
    هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر انتخاب نام بود و با توجه به هدف درک پدیده انتخاب نام فرزندان و نیاز به فهمیدن و کشف پیچیدگی های فرآیند آن، به روش پژوهش کیفی بنیادبخشی نظریه انجام شده است. جامعه آماری، کلیه خانواده هایی بودند که در سال 1397 برای ثبت نام و گرفتن شناسنامه فرزندشان به اداره ثبت و احوال شهر بیرجند مراجعه داشته اند که از این تعداد 38 نفر از والدین شهر بیرجند دارای فرزند خردسال به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و اطلاعات با مصاحبه نیمه ساختارمند گردآوری شدند. یافته ها در چهار دسته شرایط زمینه ساز، مداخله گر (محیطی)، عوامل علی و پیامدهای انتخاب نام مقوله بندی و الگوی نام گذاری ارایه شد. مهم ترین عوامل زمینه ساز شامل عوامل «مذهبی، آگاهی والدین از ریشه و معنای نام، باورهای شخصی زوجین، توجه به تازه و تک بودن نام، ریشه ملی و ایرانی داشتن و اصیل بودن نام، هم آوا بودن با نام خواهر و برادراش و نام خانوادگی، توجه به زبان شناسی نام و زمان (فصل)» بود. مهم ترین عوامل مداخله گر شامل «نگاه اطرافیان و نظرات اطرافیان (خانواده ها)، مد و با کلاس بودن، فرهنگ، تاثیر رسانه ها» می باشد و مهم ترین عوامل علی شامل «مسیول بودن در قبال نام و بازخواست نشدن از طرف فرزند، شرایط و اتفاق خاص، زنده نگهداشتن نام یکی از عزیزان، تاثیرگذاشتن در شخصیت فرزندان، آرامش بخش بودن نام برای والدین و الگو گرفتن از نام بچه های دوست داشتنی» بود. با توجه به این عوامل سه پیامد مهم نیز از جمله «شکل گیری هویت مذهبی در فرزندان، حفظ کلاس و طبقه اجتماعی خانواده و شکل گیری هویت ملی در فرزندان» مطرح شد. نتایج پژوهش نشان داد، در سال های اخیر تحولاتی در شیوه نام گذاری فرزندان صورت گرفته است که این پدیده هم معلول و هم علت تغییر در ارزش ها و باورهای حاکم بر جامعه است.
    کلیدواژگان: بنیادبخشی نظریه، نام، نامگذاری
  • مجید کهرازهی*، نورمحمد براهویی مقدم صفحات 47-56
    آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت در مدارس و برنامه ریزی اصولی برای سلامت نسل آینده کشور، یکی از شاخص های مهم و اصولی و زیر بنای توسعه کلان جامعه در همه ابعاد آن است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی و تحلیل محتوای کتب درسی علوم تجربی دوره ابتدایی براساس میزان توجه به ابعاد پنجگانه سلامت (جسمی، روانی، معنوی، اجتماعی و زیست محیطی) است. روش پژوهش تحلیل محتوا است و برای گردآوری داده ها از فهرست بازبینی محقق ساخته استفاده شد. جامعه آماری مشتمل بر کتب درسی علوم تجربی پایه اول تا ششم ابتدایی در سال تحصیلی 99 -1398 در قالب 81 درس و 644 صفحه بود. واحد تحلیل نیز شامل تمام صفحات (شامل متون، تصاویر، فعالیت ها و پرسش ها) بود که برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش های آمار توصیفی (جداول فراوانی و درصد) استفاده شد. یافته ها نشان داد، کتاب علوم تجربی پایه اول و پنجم ابتدایی به مولفه سلامت جسمی و پایه های دوم، سوم، چهارم و ششم به بعد زیست محیطی بیشتر پرداخته اند و در مقابل، در علوم تجربی پایه های اول، سوم، چهارم، پنجم و ششم به مولفه سلامت معنوی و کتاب علوم دوم به سلامت روانی کمترین توجه مشاهده شد. نتایج حاصل از یافته های پژوهش حاضر حاکی از آن است که محتوای کتب علوم تجربی دوره ابتدایی به تمامی ابعاد پنجگانه سلامت پرداخته است اما میزان توجه به برخی از ابعاد سلامت از یکنواختی، تعادل و فراوانی مطلوبی برخوردار نبوده است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، علوم تجربی، مولفه های سلامت، ابعاد پنجگانه سلامت، روش کیفی
|
  • Mohammad Jahanshiri *, Ahmad Khamesan, Mohsen Khorshidzadeh Pages 1-12
    Many countries in the world have been providing sexual education programs to prevent sexual problems. There is still no sexual education program in Iran. Therefore, the present study aims to compare the components of knowledge, attitude and skill of elementary school in UNESCO, the Netherlands and the United Kingdom in order to provide the necessary research resources for other researchers to develop a sexual education program for Iran. The present study is a comparative qualitative study. The statistical population of this study is all of the sexual education programs in the world. Considering its applicability, three UNESCO, Netherlands, and British programs were selected. The research data were compared based on the three components of knowledge, attitude and skill, and the differences were identified. The George Brady method has been used to analyze the data. The results show that the most important goals of UNESCO-Netherlands youth education programs in the elementary period are to have the necessary knowledge, attitude and skills to communicate properly with themselves, family and community, and respect for their rights and others as well as being ready for puberty. In contrast, the English education program in the elementary period emphasizes self-esteem for communication and preparation for maturity. Sexual education is something that must begin before it reaches puberty, and since it depends on the culture of the community, then the need for an official program tailored to the culture, gender, and age is needed to prevent the institutionalization of information, value the skills and misconceptions in the community. Therefore, it is necessary for the education specialists to make the necessary efforts in this regard
    Keywords: sexual education, comparative study, sex education
  • Neda Roshani, Maryam Gholamzadeh Jofreh *, Rezgar Mohammadi Pages 13-22
    The emergence of the covid-19 resulted in extensive changes in different aspects of family life, led to family conflicts, and significantly influenced interpersonal relationships between family members, including couples and parents-children. On the one hand, family members had the opportunity to spend more time together, and on the other hand, they faced challenges and tensions. Therefore, the present study aimed to understand and describe mothers’ experience of family conflicts during the Covid-19 pandemic. This qualitative study adopted a phenomenological approach to study the topic in depth. The participants comprised 15 mothers in nuclear families, selected by purposive sampling. The data were collected through in-depth unstructured interviews and analyzed sing Colaizzi’s seven-step method. After analyzing the data and categorizing the primary codes, two main themes—couple tensions and parent-child tensions—and six sub-themes—more presence at home, emergence of health sensitivities, conflict in relationships, dependence on the media, uncovering behavioral prohibitions, and involvement with virtual education—were extracted. The results revealed that the Covid-19 crisis affected the well-being of marital and parent-child relationships and increased various conflicts among family members. In addition, with the increase in the presence of all members at home at the beginning of the Pandemic, conflicts were intensified in families and all kinds of family violence spread among members. Therefore, considering the inevitable consequences of Covid-19 on interpersonal relationships and increase in family conflicts, it is recommended to design and plan intervention-support strategies and better understand the needs of family members to raise their awareness and improve marital and parent-child relations.
    Keywords: phenomenology, marital tensions, parent-child tension, family conflict, COVID-19, Corona
  • Neda Mehrandish *, Mahsima Pourshahriari, Fatemeh Asldehghan, Mojhan Heidari Pages 23-36
    The present qualitative research was conducted to find the essential components of premarital counseling. The samples were selected via convenience sampling, which included three equal groups of 10 counselors, couples about to get married, and married couples (30 people in total). A focus group meeting was held for each of them, and the data were coded using Strauss and Corbin method. The findings of the research show that the main components from the point of view of these three groups include “examination of values and attitudes, socio-economic status, rules of the family of origin and setting demarcation, attractiveness and physical and sexual health, lack of personality disorder, intellectual and emotional maturity, and preventive skills training”. Furthermore, 31 sub-components were identified. As far as the difference between coding in the three groups is concerned, the results indicated that counselors consider “teaching communicative skills” to be a sub-category of “emotional maturity”, but married couples and couples about to get married considered it to be a sub-category of “teaching premarital preventive skills”. Couples about to get married emphasized checking “physical health”, but counselors suggested thoroughly investigating it while family genogram is illustrated. However, married couples gave it no priority, but strongly emphasized a person’s social and mental issues. The results of this research can be used in premarital counseling or educational workshops in this field. By using these components, it is possible to identify the differences between couples, inform couples about the benefits and possible challenges caused by these differences, and teach them how to manage these differences to properly deal with marital problems.
    Keywords: premarital counseling, counselors, married couples, couples about to get married, qualitative research
  • Leila Talebzade Shoshtari *, Ahmad Khamesan, Moazame Bahlgherdi Pages 37-46
    The aim of the current research was to investigate the factors influencing the choice of name, and considering the goal of understanding the phenomenon of choosing children's names and the need to understand and discover the complexities of its process, it was conducted using the theory-building qualitative research method. The statistical population consisted of all the families who visited the Birjand city registry office in 2017 to register and get their child's birth certificate, out of which 38 parents of Birjand city with young children were selected by purposive sampling and information was collected through semi-structured interviews. . The findings were presented in four categories of underlying conditions, intervening (environmental), causal factors and consequences of choosing the name of categorization and naming pattern. The most important underlying factors include "religious factors, parents' awareness of the origin and meaning of the name, personal beliefs of the couple, paying attention to the novelty and uniqueness of the name, having national and Iranian roots and the originality of the name, sounding the same as the name of his siblings and family name, Paying attention to the linguistics of name and time (season)", the most important intervening factors include "the look of those around you and the opinions of those around you (families), fashion and being classy, culture, the influence of the media" and the most important causal factors include "being responsible for the name and not being questioned From the child's side, it was a special situation and event, to keep the name of a loved one alive, to influence the children's personality, to be a comforting name for the parents, and to be modeled after the names of lovely children. According to these factors, three important consequences were also raised, including "the formation of religious identity in children, maintaining the class and social class of the family, and the formation of national identity in children". The results of the research showed that in recent years there have been changes in the way children are named, which is both the effect and the cause of the change in the values and beliefs of the society.
    Keywords: Grounded theory, Name, Naming
  • Majid Kahrazahi *, Noormohammad Barahoei Moghadam Pages 47-56
    Health education and promotion at schools and thoughtful planning for the health of the future generation are very important and lay the foundation for the full development of society in all aspects. The purpose of the research was to review and analyze the content of experimental science textbooks at elementary schools based on the attention paid to the five dimensions of health (physical, mental, spiritual, social, and environmental). The research method was content analysis, and a researcher-made checklist was used to collect the data. The statistical population consisted of experimental science textbooks from the first to the sixth grades in the academic year 2019–2020, which included 81 lessons and 644 pages. The unit of analysis included all the pages (including texts, images, activities, and questions), and descriptive statistics (frequency and percentage) was used to analyze the data. The findings showed that 1st grade textbook and 5th grade textbook have paid more attention to physical health dimensions, but 2nd, 3rd, 4th, 5th, and 6th grades textbooks have mainly focused on the environmental dimension. Furthermore, experimental science textbooks of 1st, 3rd, 4th, 5th, and 6th grades have paid the least attention to spiritual health, and experimental science textbook of 2nd grade has paid the least attention to mental health. The results of the data analysis indicated that the content of experimental science textbooks at elementary schools has addressed all the five dimensions of health, but the attention paid to some aspects of health was not consistent, balanced, or desirable.
    Keywords: Content analysis, experimental sciences, health components, five dimensions of health, qualitative method