فهرست مطالب

فصلنامه علوم پیراپزشکی و توانبخشی
سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سمیه داوری، طاهره باقرپور*، نعمت الله نعمتی صفحات 7-18
    هدف

    دیاستازیس رکتی (Diastasis Recti) و تغییرات ساختاری در عضلات شکمی، از جمله پیامدهای مهم انجام زایمان به روش سزارین (Cesarean) می باشد. تمرینات ورزشی به عنوان راهکاری ایمن و درد دسترس برای بهبود این اختلالات پیشنهاد شده است. لذا هدف از تحقیق حاضر مقایسه تاثیر تمرینات پیلاتس (Pilates Exercises) و ثبات مرکزی (Core Stability) بر دیاستازیس رکتی و ویژگی های ساختاری عضلات شکمی زنان نخست زا (Primiparous) می باشد.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی می باشد. تعداد 20 نفر از مادران نخست زا بین سنین 20 تا 30 سال بر اساس معیارهای ورود و خروج از تحقیق وارد تحقیق شدند. سپس به صورت تصادفی ساده به دو گروه تمرینات ثبات مرکزی و تمرینات پیلاتس تقسیم شدند. در مرحله پیش آزمون، دیاستازیس رکتی و ضخامت عضلات راست شکمی و عرضی شکم به وسیله دستگاه سونوگرافی مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از آن آزمودنی های گروه های تمرینی، تمرینات مربوط به خود را به مدت 8 هفته به انجام رسانیدند. تمرینات به صورت 3 جلسه در هفته و هر جلسه 45 تا 60 دقیقه به طول انجامید. پس از پایان 8 هفته تمرینات، کلیه متغیرهای تحقیق، یک بار دیگر و در مرحله پس آزمون مورد بررسی قرار گرفت. از روش تحلیل واریانس دوراهه به منظور تجزیه و تحلیل آماری یافته های پژوهش در سطح معنی داری 0/05≥p استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل واریانس دوراهه نشان داد که پس از انجام 8 هفته تمرینات، دیاستازیس رکتی (0/001=p) و ضخامت عضلات راست (0/001=p) و عرضی شکمی (0/021=p) در هر دو گروه تمرینی به طور معنی داری بهبود یافته است. همچنین نتایج آزمون تحلیل واریانس دوراهه نشان داد که در مرحله پس آزمون، بین میانگین متغیرهای مورد بررسی در بین دو گروه تمرینی تفاوت معنی داری وجود ندارد (0/05≤p).

    نتیجه گیری

    تمرینات پیلاتس و ثبات مرکزی به دلیل آنکه تاثیر چشم گیری بر فراخوانی واحدهای حرکتی عضلات مرکزی بدن دارند، می توانند افزایش قدرت و هماهنگی عضلات راست و عرضی شکمی و نتیجتا ایجاد ثبات در این ناحیه را به دنبال داشته باشند. لذا می توانند به عنوان گزینه های مناسب برای بهبود دیاستازیس رکتی و ضخامت عضلات شکمی زنان نخست زا پیشنهاد شوند.

    کلیدواژگان: پیلاتس، ثبات مرکزی، دیاستازیس رکتی، ضخامت عضلانی، سزارین، نخست زا ‏
  • هادی صمدی*، افسانه رنگساز اسکوئی، محمد کلانتریان صفحات 19-31
    هدف
    اختلال در عملکرد و دامنه حرکتی شانه، از جمله پیامدهای مهم بی ثباتی عملکردی مفصل شانه در ورزشکاران بالای سر می باشد. لذا، هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر یک دوره تمرینات عصبی- عضلانی بر دامنه حرکتی و عملکرد شانه ورزشکاران مبتلا به بی ثباتی عملکردی مفصل شانه می باشد.
    روش بررسی
    تحقیق حاضر به صورت نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون اجرا شد. نمونه آماری تعداد 30 نفر از دختران 22 تا 35 سال از بین جامعه آماری بود که به صورت هدفمند و در دسترس و بر اساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند و در نهایت به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری کنترل و تمرینی تقسیم بندی شدند. تمامی آزمودنی ها به صورت داوطلبانه و پس از تکمیل فرم رضایت نامه در تحقیق شرکت داده شدند. در مرحله پیش آزمون عملکرد مفصل شانه بوسیله آزمون عملکرد اندام فوقانی YBT-UQ و همچنین دامنه حرکتی مفصل شانه بوسیله گونیامتر مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از اتمام مرحله پیش آزمون، آزمودنی های گروه تمرینی به اجرای برنامه تمرینات عصبی- عضلانی به مدت 8 هفته و 3 جلسه در هفته پرداختند. پس از اتمام 8 هفته تمرینات کلیه اندازه گیری هایی که در مرحله پیش آزمون به انجام رسیده بود یک بار دیگر در مرحله پس آزمون به انجام رسید. جهت تجریه و تحلیل داده های بدست آمده از پژوهش آزمون تحلیل واریانس دوطرفه با اندازه های تکراری مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد که تمرینات عصبی-عضلانی مفصل شانه موجب افزایش معنی دار امتیاز آزمون عملکرد اندام فوقانی آزمودنی های گروه تمرین در هر 3 جهت و همچنین افزایش معنی دار دامنه حرکتی مفصل شانه در حرکات خم کردن، دور کردن، چرخش داخلی و چرخش خارجی شده است (0/05≥p). اما تفاوت معنی داری در متغیرهای فوق بین مراحل پیش آزمون و پس آزمون در گروه کنترل مشاهده نشد (0/05≥p). همچنین نتایج نشان داد که در مرحله پس آزمون، تفاوت معنی داری بین تمامی متغیرهای مورد بررسی در بین دو گروه وجود دارد (0/05≥p).
    نتیجه گیری
    تمرینات عصبی-عضلانی با توجه به برخورداری از رویکرد چندوجهی، هماهنگی و قدرت عضلانی را توسعه می بخشد. بهبود کارآیی سیستم عصبی-عضلانی، افزایش عملکرد و دامنه حرکتی مفصل شانه را موجب می شود. لذا این شیوه تمرینی می تواند به عنوان گزینه ای مناسب در توانبخشی ورزشکاران مبتلا به بی ثباتی عملکردی شانه مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عصبی، عضلانی، شانه، دامنه حرکتی، عملکرد، بی ثباتی عملکردی‏
  • فهیمه پرهیزی، امیر رشید لمیر، رامبد خواجه ای*، محمدرضا رمضان پور، محسن وظیفه دوست صفحات 32-44
    هدف
    بیشترین مرگ ومیر بیماری های غیرواگیر در جهان، به علت بیماری های قلبی و عروقی خصوصا آترواسکلروز است. یکی از مکانیزم ‍ های مهم برای پیشگیری و درمان این بیماری، انتقال معکوس کلسترول (Revers Cholesterol Transport; RCT) است. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر یک دوره بازتوانی قلبی بر برخی عوامل کلیدی در RCT در بیماران بای پس عروق کرونر انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی، 24 نفراز مردان که تحت عمل جراحی بای پس قرار گرفته بودند به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی ساده به دو گروه تجربی (12نفر) و کنترل (12 نفر) تقسیم شدند. گروه تمرین به مدت هشت هفته تحت برنامه بازتوانی ترکیبی به صورت تمرینات مقاومتی - هوازی قرار گرفتند (3 جلسه در هفته) و گروه کنترل در این مدت بدون تمرین بودند. 48 ساعت قبل از شروع تمرین و 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرینی در حالی که تمام آزمودنی ها ناشتا بودند نمونه خونی جهت اندازه گیری (Liver X receptor; LXR) پروفایل لیپیدی و سطح سرمی فاکتور نکروز توبولی آلفا (Tumor necrosis factor; TNFα) انجام شد. اندازه گیری ژن LXR با روش Real-Time-PCR صورت گرفت. برای تحلیل داده ها از آزمون آماری تی مستقل و همبسته و آزمون شاپیروویلک جهت نرمال کردن داده ها در سطح معنی داری 0/05 استفاده شد.
    یافته ها
    هشت هفته برنامه بازتوانی قلبی منجر به افزایش لیپوپروتیین پرچگال (High Density Lipoprotein; HDL)، کاهش لیپید های با چگالی پایین (Low density lipids; LDL)، کلسترول TNFαو افزایش بیان ژن گیرنده ایکس کبدی (LXR) در گروه تمرین نسبت به گروه کنترل شد.
    نتیجه گیری
    بازتوانی قلبی با بهبود پروفایل لیپیدی و افزایش بیان ژن LXR، بر افزایش روند انتقال کلسترول و کاهش عوامل التهابی از جمله TNFα، تاثیر بالایی داشته است. که اثر مثبتی بر پیشگیری از آترواسکلروز و ایسکمی دارد.
    کلیدواژگان: بازتوانی قلبی، ‏LXR، ‏TNFα، پروفایل لیپیدی، ‏RCT
  • فاطمه نصرالهی داودلی*، هومن مینونژاد، کریم خلاقی، محمد کریمی زاده اردکانی صفحات 45-56
    هدف
    عقب ماندگی ذهنی یکی از رایج ترین معلولیت های ذهنی است که با اختلال در حفظ تعادل و ضعف در عملکرد حرکتی مبتلایان همراه می باشد. هدف ازاین تحقیق مقایسه تمرینات برایتونیک و یوگا بر سطح تعادل و عملکرد حرکتی دختران کم توان ذهنی آموزش پذیر بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی نیمه تجربی، جامعه آماری شامل تمامی دختران کم توان ذهنی آموزش پذیر 12-7 ساله شهرستان مشهد بود که تعداد 45 نفر با میانگین ± انحراف معیار سن به سال (2/59± 11/34)، قد به سانتیمتر (6/91± 149) و وزن به کیلوگرم  (6/13±39/52) در قالب سه گروه 15 نفره کنترل، برایتونیک و یوگا قرار گرفتند. گروه های تجربی تمرینات را به مدت شش هفته(سه جلسه 45 دقیقه ای در هفته) انجام دادند. در پیش آزمون و پس آزمون از آزمون لک لک، Y و آزمون برخاستن و رفتن به ترتیب برای تعادل ایستا، پویا و عملکرد حرکتی سه گروه استفاده شد. از آزمون t زوجی با آزمون تعقیبی بونفرونی و آزمون کوواریانس با سطح معناداری (0/05≥α) برای بررسی تفاوت بین گروه ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج درون گروهی نشان داد که تمرینات برایتونیک و یوگا باعث بهبود تعادل ایستا، تعادل پویا و عملکرد حرکتی کودکان می شوند (0/001=P). همچنین نتایج بین گروهی نشان داد که تعادل ایستا، تعادل پویا و عملکرد حرکتی به طور معنا داری در گروه تمرینات یوگا و برایتونیگ نسبت به گروه کنترل بهتر بود (0/001=P). اما هیچ تفاوت معناداری بین اثربخشی تمرینات یوگا و برایتونیک در بهبود تعادل ایستا و پویا و عملکرد حرکتی وجود نداشت (0/05<p)).
    نتیجه گیری
    با توجه به تمرینات برایتونیک و یوگا  بر هر دو فاکتور تعادل و عملکرد حرکتی، پیشنهاد می شود از تمرینات برایتونیک و یوگا در برنامه های توانبخشی دانش آموزان کم توان ذهنی استفاده گردد.
    کلیدواژگان: کم توان ذهنی، تعادل، برایتونیک، یوگا
  • خشایار معروفی، نادر رهنما*، سیده نرگس ساداتی لمردی، محمد صمدی صفحات 57-63
    هدف
    استرس اکسیداتیو یکی از عوامل خستگی و کاهش عملکرد در ورزشکاران است. مطالعات همه گیرشناسی نشان می دهد که مکمل های آنتی اکسیدانی باعث کاهش وضعیت استرس اکسیداتیو می شود. هدف این پژوهش مقایسه تاثیر چهار هفته مصرف مکمل های آجوگا و ارتومول- تندو بر تعادل و توان انفجاری در بازیکنان فوتبال بود.
    روش بررسی
    تعداد 39 بازیکن فوتبال به صورت داوطلبانه در این مطالعه مشارکت نمودند. آزمودنی ها به صورت تصادفی به سه گروه 13 نفره مکمل آجوگا، مکمل ارتومول - تندو و دارونما تقسیم شدند. در مرحله پیش آزمون، ابتدا و 48 ساعت بعد از اجرای پروتکل تمرینی از آزمودنی ها تست به عمل آمد. سپس به مدت 4 هفته مکمل های مربوطه مصرف و در پایان دوره مکمل گیری، مرحله پس آزمون مشابه پیش آزمون تکرار شد. برای اندازه گیری تعادل ایستا از دستگاه اسکن کف پا  RSscan و  توان انفجاری از دستگاه پرش عمودی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. کلیه آزمون های آماری در سطح معنی داری 0/05 > P انجام شد.
    یافته ها
    علیرغم اینکه تعادل و توان انفجاری در فوتبالیستان به دنبال استفاده از مکمل ها افزایش یافت، اما از لحاظ آماری تفاوت معنی دار نبود (05/0<P). همچنین تفاوت معناداری بین گروه ها مشاهده نشد (0/05<P).
    نتیجه گیری
    از یافته های تحقیق حاضر می توان نتیجه گیری کرد که مصرف مکمل های آجوگا و ارتومول- تندو بر مقادیر آنزیم کراتین کیناز و لاکتات دهیدروژناز بازیکنان فوتبال تاثیر معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: آجوگا، ارتومول - تندو، تعادل، توان انفجاری، بازیکنان فوتبال
  • امید شریعت زاده، ناصر محمدرحیمی*، محمدعلی سردار صفحات 64-73
    هدف
    عوامل مکانیکی مانند افزایش وزن روی دیواره قفسه سینه و شکم باعث افزایش تهویه ریوی(تعداد تنفس)، ناکارآمدی عضلات تنفسی و کاهش انطباق پذیری تنفسی در افراد چاق می شود. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر تمرینات کنترل حرکتی (Motor Control Exercise; MCE) بر شاخص توده بدنی و آمادگی قلبی تنفسی کودکان چاق بررسی شد.
    روش بررسی
    این پژوهش، از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. تعداد 30 کودک 12-8 ساله ی چاق با شاخص توده بدن (BMI) 19 تا 23 شهرستان مشهد که در دو سال گذشته در هیچ برنامه فعالیت بدنی منظم شرکت نکرده بودند، به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه تمرین کنترل حرکتی و کنترل قرار گرفتند (هر گروه 15 نفر). استقامت قلبی تنفسی از طریق آزمون تست 2 دقیقه گام در جا و عملکرد تنفس (Breathing Function) از طریق تست تعداد تنفس در یک دقیقه و آزمون حبس نفس اندازه گیری شدند. گروه تجربی در برنامه تمرینات کنترل حرکتی به مدت 8 هفته، 5 جلسه در هفته و هر جلسه به مدت 60-45 دقیقه شرکت کردند. گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. از روش آماری تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر جهت تجزیه و تحلیل داده ها در سطح P≤0.05 استفاده شد.
    یافته ها
    وزن، BMI و تعداد تنفس در گروه تمرین در مقایسه با گروه کنترل به طور معنادار و به ترتیب 3/31، 30/40 و 1/88 درصد کاهش یافتند (به ترتیب، 0/014=p=0/030،p و0/017=p). حبس نفس دم و حبس نفس بازدم در گروه تمرین در مقایسه با گروه کنترل به ترتیب 1/32 و 2/61 درصد افزایش یافتند اما معنادار نبودند (به ترتیب، 0/11=p و 0/27=p). استقامت قلبی تنفسی در گروه تمرین در مقایسه با گروه کنترل به طور معنادار و به میزان 7/17 درصد افزایش یافت (0/001=p).
    نتیجه گیری
    چنین نتیجه گیری می شود که 8 هفته تمرین کنترل حرکتی منجر به بهبود معنادار استقامت قلبی تنفسی و عملکرد تنفس و نیز کاهش معنادار وزن و BMI در کودکان چاق 12-8 ساله می گردد و توصیه می شود که این تمرینات در برنامه ی آموزشی این افراد گنجانده شود.
    کلیدواژگان: تمرین کنترل حرکتی، استقامت هوازی، عملکرد قلبی تنفسی، چاقی
  • یگانه ضرغامیان، نادر رهنما* صفحات 74-87
    هدف
    سندرم اکستنشن کمری (Extension Lumbar Syndrome) جز یکی از انواع کمردردهای مکانیکال  (Mechanical Back Pain) است حرکات یا پاسچرهای (Postures) تکراری، یکی از دلایل اصلی بروز آن می باشد که مشکلات و اختلالاتی را در افراد ایجاد می کند. مداخلات مختلفی برای بهبود علایم افراد مبتلا به کمردرد عنوان شده است اما تحقیات محدودی به بررسی سندرم اکستنشن (Extension) کمری و اثر تمرینات بر آن پرداخته اند. لذا هدف از پژوهش حاضر مقایسه تاثیر تمرینات ثباتی سهرمن با تمرینات موسسه بازآوری پاسچرال (Postural Restoration Institute; PRI)  بر ناتوانی، عملکرد تنفسی و کنترل حرکتی افراد مبتلا به سندرم اکستنشن کمری بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش نیمه تجربی 22 فرد مبتلا به کمردرد مزمن مکانیکال با سندرم اکستنشن کمری با تشخیص متخصص بررسی و به صورت در دسترس انتخاب شدند و پس از شرح روند مطالعه و تایید آزمودنی ها، وارد مطالعه شدند. آزمودنی ها به صورت همتاسازی به دو گروه مساوی تمرینات ثباتی سهرمن (میانگین سن± انحراف استاندارد: 6/12 ± 51/5 سال، قد: 4/7 ± 168/7 سانتی متر و وزن: 9/3 ± 74/4 کیلوگرم) و تمرینات PRI  (میانگین سن± انحراف معیار: 6/2 ± 51/1 سال، قد: 2/2 ± 168 سانتی متر و وزن: 9/7 ± 75/4 کیلوگرم) تقسیم شدند. گروه های تمرینی، تمرینات را به مدت هشت هفته و سه جلسه 45 دقیقه ای در هفته انجام دادند. میزان ناتوانی (مقیاس درد و ناتوانی کبک)، عملکرد تنفسی (پرسش نامه خود ارزیابی تنفس) و کنترل حرکتی (تست لوموجوکی) قبل و بعد از تمرینات ارزیابی گردید. داده ها با استفاده از روش آماری آزمون t همبسته و تحلیل کوواریانس مورد آنالیز قرار گرفت (0/05>p)
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که تفاوت معناداری بین میانگین عملکرد تنفسی دو گروه تمرینات ثباتی سهرمن (پیش 4/5±16 و پس از هشت هفته 3/6±10)؛ با تمرینات PRI (پیش 5/2±16/8 و پس از هشت هفته 3/7±7/7) افراد مبتلا به سندرم اکستنشن کمری وجود دارد (0/023=p). همچنین تفاوت معناداری بین میانگین کنترل حرکتی دو گروه تمرینات ثباتی سهرمن (پیش 0/87±4/2 و پس از هشت هفته 0/94±4/9)؛ با تمرینات PRI (پیش 0/87±3/8 و پس از هشت هفته 0/93±5/5) افراد مبتلا به سندرم اکستنشن کمری وجود دارد (0/004=p). هرچند تفاوت معناداری بین میانگین ناتوانی دو گروه تمرینات ثباتی سهرمن (پیش 13/8±55/2 و پس از هشت هفته 13/2±30/2)؛ با تمرینات PRI (پیش 12/7±55/9 و پس از هشت هفته 12/9±27/5) افراد مبتلا به سندرم اکستنشن کمری وجود ندارد (0/389=p). بنابراین گروه PRI (عملکرد تنفسی 54% ؛ کنترل حرکتی 44%) نسبت به گروه تمرینات ثباتی سهرمن (عملکرد تنفسی 37% ؛ کنترل حرکتی 16%) بهبود بیشتری را داشتند.
    نتیجه گیری
    می توان بیان کرد که هر دو مداخله تمرینات ثباتی سهرمن و تمرینات PRI می تواند در کاهش ناتوانی و بهبود عملکرد تنفسی و کنترل حرکتی افراد مبتلا به کمردرد مثمر ثمر باشد اما با توجه به اختصاصی بودن تمرینات PRI طبق الگوهای پاسچرال و همچنین اهمیت پررنگ تر دیافراگم به عنوان عضله حیاتی ثبات لوکال، تمرینات PRI می تواند اثرات بهتری نسبت به تمرینات ثباتی سهرمن داشته باشد.
    کلیدواژگان: کمردرد‎ ‎مکانیکال، سندرم اکستنشن کمری، تمرینات ثباتی سهرمن، تمرینات بازآوری پاسچرال، موسسه بازآوری پاسچرال
  • حسن دانشمندی، علی شمسی ماجلان*، مرتضی تفاح، صفورا حشمتی صفحات 88-108
    هدف

    ناهنجاری های قامتی در افراد با اختلالات بینایی بیشتر از افراد با بینایی سالم است. هدف از این مقاله، مرور پژوهش های انجام گرفته در زمینه ارزیابی ناهنجاری های قامتی افراد با اختلالات بینایی و بررسی تاثیر تمرین بر این ناهنجاری ها است. 

    روش بررسی

    پایگاه های الکترونیکی Science Direct، PubMed و Google Scholar به منظور یافتن مقالات انگلیسی و پایگاه های الکترونیکی مدلیب، پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، نورمگز، مگیران و گوگل محقق برای یافتن مقالات انتشار یافته به زبان فارسی به صورت نظام مند مورد جستجو قرار گرفتند. همچنین فهرست منابع مقالات مربوطه نیز جستجو شد. برای جستجوی مقالات انتشاریافته به زبان انگلیسی از کلیدواژه های ("Posture" یا "Mal-alignment" یا "Body deformity") و یکی از واژه های ("Blindness" یا "Visual impairment") و برای جستجوی مقالات انتشاریافته به زبان فارسی از کلیدواژه های "وضعیت بدنی" یا "مشکلات عضلانی اسکلتی" و یکی از واژه های "نابینا" یا "اختلالات بینایی" استفاده شد. در جستجوی مقالات مرتبط با تاثیر تمرین بر این ناهنجاری ها، علاوه بر کلیدواژه های ذکر شده در بالا، برای مقالات انگلیسی از کلیدواژه های ("Corrective exercise" یا "Training") و برای مقالات فارسی از کلیدواژه های "تمرین" یا "حرکات اصلاحی" نیز استفاده شد. پژوهش هایی که در بازه زمانی ژانویه 2000 تا  آگوست 2022 انتشار یافته بودند و به ارزیابی وضعیت بدنی افراد با اختلالات بینایی پرداخته بودند یا تاثیر تمرین بر وضعیت بدنی این افراد را مورد بررسی قرار داده بودند در این پژوهش مروری وارد شدند.

    یافته ها

    تعداد 21 مقاله در بخش ارزیابی وضعیت بدنی افراد با اختلالات بینایی و تعداد 9 مقاله در بخش بررسی اثر تمرین بر وضعیت بدنی این افراد از معیارهای ورود به مقاله مروری حاضر برخوردار بودند. نتایج بررسی این مقالات حاکی از این است که ناهنجاری های وضعیتی در افراد با اختلالات بینایی بیشتر از افراد با بینایی سالم است. این ناهنجاری ها در وضعیت سر و گردن، شانه ها، ستون فقرات و نیز اندام تحتانی قابل مشاهده هستند. همچنین نتایج مقالات بررسی شده حاکی از مثبت بودن تاثیر تمرینات اصلاحی در اصلاح ناهنجاری های قامتی افراد با اختلالات بینایی است.

    نتیجه گیری

    نتایج این مقاله مروری حاکی از بیشتر بودن ناهنجاری های قامتی (ناهنجاری های سر و گردن، شانه ها، ستون فقرات، اندام تحتانی) در افراد با اختلالات بینایی و همچنین تاثیر مثبت تمرین بر این ناهنجاری ها است. با وجود این به انجام پژوهش های بیشتر در این زمینه با رعایت مواردی از قبیل بکارگیری اندازه نمونه بزرگتر و همگن تر، ابزار دقیق تر، گروه کنترل و طولانی تر بودن مدت تمرینات نیاز است.

    کلیدواژگان: وضعیت بدنی، اختلالات بینایی، بدراستایی، نابینا، تمرینات اصلاحی
  • منصور صاحب الزمانی، مریم شریفی*، عبدالحمید دانشجو صفحات 108-119
    هدف

    اسپرین مچ پا شایع ترین آسیب در بین ورزشکاران می باشد که معمولا منجر به بی ثباتی مچ پا می شود. پروتکل های تمرینی مختلفی به منظور بهبود بی ثباتی مچ پا و بهبود تعادل ورزشکاران اجرا شده است. از این رو هدف از پژوهش حاضر، مروری بر تاثیر مداخلات تمرینی بر تعادل ورزشکاران دارای بی ثباتی مچ پا بود.

    روش بررسی

    جستجوی جامع الکترونیک در پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، بانک اطلاعات نشریات کشور، پایگاه استنادی علوم جهان اسلام و مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری با محدوده زمانی 1380 تا 1400 و کلیدواژه های تعادل، ثبات پاسچر، بی ثباتی مزمن، بی ثباتی عملکردی و اسپرین مچ پا صورت گرفت. مطالعه حاضر به روش مروری سیستماتیک PRISMA می باشد.

    یافته ها

    تعداد 18 مقاله براساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شدند. مداخلات تمرینی اعمال شده در 94/4 از مطالعات مورد بررسی باعث بهبود معنادار تعادل در ورزشکاران دارای بی ثباتی مچ پا شده است. تمرینات ترکیبی (اجرای بیش از یک نوع تمرین در پروتکل) نسبت به تمرینات مجزا در بهبود تعادل تاثیر بیشتری دارد.

    نتیجه گیری

    احتمال دارد که مداخلات تمرینی بررسی شده، خصوصا تمرینات ترکیبی بتواند به بخش اصلی جلسات بازتوانی ورزشکاران تبدیل شود و در رابطه با تمرینات ترکیبی، رشته های ورزشی بانوان و نوجوانان پژوهش های بیشتری صورت گیرد زیرا با بررسی در جنسیت و رده های سنی متفاوت و همچنین ارتقاء کیفیت مطالعات، می توان به نتایج ارزشمندتری دست یافت.

    کلیدواژگان: تمرین، تعادل، بی ثباتی مچ پا، ورزشکار
|
  • S Davari, T Bagherpour *, N Nemati Pages 7-18
    Purpose

    Diastasis recti and structural changes in the abdominal muscles are among the important consequences of C-section delivery. Exercises have been proposed as a safe and pain-free solution to improve these symptoms. Therefore, the purpose of this research was to compare the effects of pilates exercises and core stability on diastasis recti and the structural characteristics of the abdominal muscles in primiparous women.

    Methods

    The current research is semi-experimental. A total of 20 primiparous mothers between the ages of 20 and 30 were included in the research based on the inclusion and exclusion criteria. They were randomly divided into two groups of core stability exercises and pilates exercises. In the pre-examination stage, diastasis recti and the thickness of the rectus abdominis and transvers abdominis muscles were evaluated by ultrasound. After that, the subjects of the training groups performed their respective exercises for 8 weeks. The exercises were 3 sessions a week and each session lasted 45 to 60 minutes. After the end of 8 weeks of exercises, all research variables were examined once again in the post-test phase. Two-way analysis of variance method was used to statistically analyze the research findings at a significance level of p≤0.05.

    Results

    The results of the two-way analysis of variance test showed that after 8 weeks of exercises, diastasis recti (p=0.001) and the thickness of the rectus abdominis (p=0.001) and transvers abdominis (p=0.021) muscles improved significantly in both training groups. Also, the results showed that in the post-test, there is no significant difference between the average of the study variables in the two training groups (p≥0.05).

    Conclusion

    Because pilates and core stability exercises have a significant effect on the recruitment the motor units of the central muscles of the body, they can increase the strength and coordination of the rectus and transverse abdominal muscles and, as a result, create stability in this area. Therefore, they can be suggested as suitable options for improving diastasis recti and the thickness of the abdominal muscles of primiparous women.

    Keywords: Pilates, Core Stability, diastasis recti, muscle thickness, Cesarean, Primiparous
  • H Samadi *, A Afsaneh Rangsaz Oskoui, M Kalantariyan Pages 19-31
    Purpose
    Impaired shoulder function and range of motion are important consequences of functional instability of the shoulder joint in overhead athletes. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of a period of neuromuscular training on range of motion and shoulder function in athletes with functional instability of the shoulder joint.
    Methods
    The present study was performed quasi-experimentally with pre-test and post-test design. The statistical sample consisted of 30 girls aged 22 to 35 years who were selected purposefully and available based on inclusion and exclusion criteria and finally were randomly divided into two groups of control and training. All subjects participated in the research voluntarily after completing the consent form. In the pre-test stage, shoulder joint function was assessed by YBT–UQ test and also shoulder joint range of motion was assessed by goniometer. After the pre-test, the subjects in the exercise group performed a neuromuscular training program for 8 weeks and 3 sessions per week. At the end of 8 weeks of training, all the measurements that were performed in the pre-test stage were performed again in the post-test stage. Two-way analysis of variance with repeated measures was used to analyze the obtained data.
    Results
    Findings showed that neuromuscular exercises of the shoulder joint significantly increase the score of the upper limb function test of the subjects of the exercise group in all three directions, as well as significantly increase the range of motion of the shoulder joint in flexion, abduction, internal rotation and external rotation (p≤0.05). However, no significant difference was observed in the above variables between pre-test and post-test in the control group (p≥0.05). Also, the results showed that in the post-test, there is a significant difference between all the investigated variables between the two groups (p≤0.05).
    Conclusion
    Neuromuscular training develops muscle coordination and strength due to its multifaceted approach. Improving the efficiency of the neuromuscular system increases the function and range of motion of the shoulder joint. Therefore, this training method can be used as a suitable option in the rehabilitation of athletes with functional shoulder instability.
    Keywords: Neuromuscular, shoulder, Function, Range of motion, Functional instability
  • F Parhizi, A Rashidlamir, R Khajeie *, M.R Ramezan Pour, M Vazifedoost Pages 32-44
    Purpose
    Cardiovascular disease especially atherosclerosis is one of the leading causes of death in the world. One of the important mechanisms for the prevention and treatment of this disease is the reverse transfer of cholesterol. The purpose of this study is to investigate the effect of a cardiac rehabilitation course on some key factors in reverse cholesterol transfer including expression of (Liver X receptor gene; LXR) lipid profile and (Tumor necrosis factor; TNFα) serum level in coronary bypass patients.
    Methods
    Twenty-four male subjects who underwent bypass surgery were divided into two equal groups of central stability training group and mobilization voluntarily groups. The experimental group performed aerobic resistance training for eight weeks (3 sessions per week) and the control group did not. Blood samples including TNFα factors, lipids, cholesterol and LXR gene were taken 48 hours before the start of the first training session and also 48 hours after the last training session while all subjects were fasting a blood sample was taken to evaluate the desired variables. LXR gene was measured by Real-Time-PCR. Independent and paired t-test and Shapiro-Wilk tests were used to analyze the data at a significant level of 0.05.
    Results
    Eight weeks of cardiac rehabilitation program led to an increase in HDL, a decrease in LDL cholesterol and αTNF, and an increase in the expression of the LXR gene in the experimental group compared to the control group.
    Conclusion
    Cardiac rehabilitation by improving the lipid profile and increasing the expression of LXR gene has a great effect on increasing cholesterol transfer process and reducing inflammatory factors including TNFα. which has a positive effect on the prevention of atherosclerosis and ischemia.
    Keywords: Cardiac rehabilitation, LXR, TNFα, lipid profile, RCT
  • F Nasroolahi *, H Minoonejad, K Khalaghi, M Karimizadeh Ardakani‎ Pages 45-56
    Purpose
    Mental retardation is one of the most common mental disorders associated with impaired balance and impaired motor function. The aim of this study was to compare Braille tonic and yoga exercises on the level of balance and motor performance of educable mentally retarded girls.
    Methods
    The population of this study was all of the mentally retarded girls of Mashhad City, and sample consisted of 45 educable mentally retarded girls, with mean age (11.34 ± 2.95 years), height (149± 6.91 cm) and weight (39.52± 6.13 kg), who were healthy physically and voluntarily participated in this research. The subjects were randomly divided into three equal experimental and control groups (n=12). The experimental groups had six weeks of Braille tonic and Yoga training with three sessions per week and each session lasted for 45-minutes. During this period, the control group did not perform any specific types of exercise. In the pre-test with Bonferroni post hoc test and post-test, the stork, Y test, and the stand-up and test were used for static, dynamic, and motor balance analyses, respectively. Data were analyzed through descriptive and analysis of covariance at the 0.05 level.
    Results
    The results within the group showed that Brytonic and yoga exercises improve children's static balance, dynamic balance and movement performance (P=0.001). Also, the inter-group results showed that static balance, dynamic balance and movement performance were significantly better in the yoga and Brytonic exercise group than the control group (P=0.001). However,  there was no significant difference between the effectiveness of yoga and Brytonic exercises in improving static and dynamic balance and movement performance (p>0.05) and motor function. It is recommended to use Braille tonic and yoga exercises in rehabilitation programs for mentally retarded students.
    Conclusion
    Considering Brytonic and yoga exercises both balance and movement performance factors, it is suggested to use Brytonic and yoga exercises in the rehabilitation programs of intellectually disabled students.
    Keywords: Mental Retardation, Balance, Braille tonic, Yoga
  • Kh Maroofi, N Rahnama *, S.N Sadati Lamardi, M Samadi Pages 57-63
    Purpose
    Oxidative stress is one of the causes of fatigue and decreasing performance in athletes. Epidemiological studies have shown that antioxidant supplements reduce oxidative stress. The aim of this study was to compare the effects of Ajuga and Ertomol-Tendo supplements on balance and explosive power of soccer players.
    Methods
    Thirty-nine soccerl players voluntarily participated in this study. The subjects were randomly divided into three groups of 13 people: Ajuga supplement, Ertomol-Tendo supplement and placebo. In the pre-test, at the first and 48 hours after the implementation of the training protocol balance and expolosive power were assessed. The subjects took the supplements for 4 weeks and at the end of the supplementation period, the post-test phase was conducted similar to the pre-test. Balance was measured using foot RSscan and expolosive power was measure using vertical jump instrument.The data were analyzed by the analysis of variance test with repeated measurements (P<0.05).
    Results
    Inspite that balance and expolosive power increased following using supplement, but the it was not significant (P>0.05). No significant differences was found between groups (P>0.05) in balance and expolosive power.
    Conclusion
    It can be concluded that the use of Ajuga and Ertomol-Tendo supplements has no significant effect on balance and explosive power in youth soccer player
    Keywords: Ajoga, Ortomol-Tendo, Balance, Expolosive Power, Soccer players
  • O Shariatzadeh, N Mohammad Rahimi *, M.A Sardar Pages 64-73
    Purpose
    Mechanical factors such as increased weight on the chest wall and abdomen heightened demand for ventilation (respiration rate), respiratory muscle inefficiency, and decreased respiratory adaptation in obese people. The purpose of this study was to investigate the effect of Motor Control Exercise (MCE) on body mass index and cardiorespiratory fitness of obese children.
    Methods
    This research was semi-experimental with a pre-test and post-test design with a control group. A number of 30 obese children aged 8-12 years with a body mass index (BMI) of 19 to 23 in Mashhad, who had not participated in any regular physical activity program in the past two years, were selected as available and randomly assigned to two movement control training and control groups (Each group of 15 people). Cardiorespiratory endurance was measured through the 2-minute standing step test and breathing performance was measured through the number of breaths in one minute and the breath-holding test. The experimental group participated in the movement control training program for 8 weeks, 5 sessions per week and each session lasted 45-60 minutes. The control group received no intervention. The statistical method of mixed variance analysis was used to analyze the data at the P≤0.05 level.
    Results
    Weight, BMI and breathing rate in the training group were significantly reduced by 3.31%, 30.40% and 1.88%, respectively, compared to the control group (p=0.014, p=0.030 and p=0.017, respectively). Inspiratory breath holding and exhaling breath holding increased by 1.32% and 2.61% respectively in the training group compared to the control group, but they were not significant (p=0.11 and p=0.27, respectively). Cardiorespiratory endurance in the training group increased significantly by 7.17% compared to the control group (p=0.001).
    Conclusion
    It is concluded that 8 weeks of motor control training leads to a significant improvement in cardiorespiratory endurance and breathing performance, as well as a significant reduction in weight and BMI in obese children aged 8-12 years and it is recommended that these exercises be included in the training program of these people.
    Keywords: Motor control exercise, Aerobic endurance, Cardiorespiratory performance, Obesity
  • Y Zarghamian, N Rahnama * Pages 74-87
    Purpose
    Lumbar extension syndrome is one of the types of mechanical back pain. Repetitive movement or postures are one of the main causes, which makes problems and disorders in people. Various interventions have been mentioned to improve the symptoms of people suffering from back pain, however, limited studies have investigated lumbar extension syndrome and the effect of exercises on it. Therefore, the aim of this study was to compare the Effects of Eight Weeks Sahrmann Stabilization and Postural Restoration Institute Exercises (PRI) on Disability, Breathing Function, and Motor Control of Patients Afflicted by Lumbar Extension Syndrome.
    Methods
    In this semi-experimental study, 22 participants with mechanical lumbar extension syndrome have been tested by a specialist and were selected as available, and after the description of the study process and the approval of the subjects, they entered the study. After that, they divided into two groups matching, Sahrmann stability (Mean ± SD age: 51.5±6.12 years, height: 168.7±4.7 cm and weight: 74.4±9.3 kg) and PRI (Mean ± SD age: 51.1±6.2 years, height: 168±2.2 cm and weight: 75.4±9.7 kg) groups. Each group did the exercises for eight weeks and three sessions a week. Each training session took 45 minutes. Degree of disability (the Quebec Back Pain Disability Scale; QBPDS), breathing function (the Self Evaluation of Breathing Questionnaire; SEBQ ), and motor control (the Luomajoki test) were evaluated before and after the exercises. The data were analyzed using the statistical method of the correlated T test and analysis of covariance (p<0.05).
    Results
    The data shows that there are significant differences between the mean of breathing function of two groups of Sahrmann stability exercises (before 16±4.5 and after eight weeks 10±3.6); With PRI exercises (before 16.8±2.5 and after eight weeks 7.7±3.7) there are people with lumbar extension syndrome (p=0.023). Also, there are significant differences between the mean of motor control of the two groups of Sahrmann stability exercises (before 4.2±0.87 and after eight weeks 4.9±0.94); With PRI exercises (before 3.8±0.87 and after eight weeks 5.5±0.93) there are people with lumbar extension syndrome (p=0.004). However, there are not significant difference between the mean of disability of the two groups of Sahrmann stability exercises (before 55.2±13.8 and after eight weeks 30.2±13.2); With PRI exercises (before 55.9±12.7 and after eight weeks 27.5±12.9) there are no people with lumbar extension syndrome (p=0.389). Therefore, the PRI group (breathing function 54%; motor control 44%) improved more than the Sahrmann stability training group (breathing function 37%; motor control 16%).
    Conclusion
    As can be seen, both Sahrmann stability and PRI exercises have good results on disability, breathing, and motor control in patients afflicted by lumbar extension syndrome, but due to the specificity of PRI exercises according to postural patterns and also the importance of the diaphragm as a vital muscle for local stability, PRI exercises can have better effects than Sahrmann stability exercises.
    Keywords: Mechanical low back pain, Lumbar extension syndrome, Sahrmann stabilization exercise, Postural ‎Restoration Exercises, Postural restoration institute‎
  • H Daneshmandi, A Shamsi Majelan *, M Tafah, S Heshmati Pages 88-108
    Purpose

    Postural deformities are more common in individuals with visual impairments than people with normal vision. The aim of the present study was to review the studies which have investigated the postural deformities and the effects of training programs in visually impaired individuals.

    Method

    Science Direct, PubMed, and Google Scholar Databases for articles published in English language and Medlib, Sid, Noormags, Magiran, and Google scholar for articles published in Persian language as well as the reference lists of the relevant articles were systematically searched. Articles published in English language were searched using combinations of the following keyword groups: (1) posture, mal-alignment, body deformity; and (2) blindness, visual impairment; and (3) corrective exercise and training. The “AND” operator was used between the 2 or the 3 keyword groups, while the “OR” operator was used within each keyword group. The search period covered years from January 2000 to August 2022. The studies having assessed the postural deformities in visually impaired individuals or having investigated the training programs effects on these deformities were included in the study.

    Result

    Twenty studies regarding the assessment of posture in individuals with visual impairments and nine studies regarding the effects of training programs on posture of these individuals matched the inclusion criteria of this systematic review. The results of reviewed studies supported the hypothesis that the postural deformities are more common in visually impaired individuals than people with normal vision. The postural deformities in head and neck, shoulder girdle, vertebral column, and lower extremities are usually observed in people with blindness or low vision. The results also showed that training programs could have a positive effect on the postural mal-alignments of this population.

    Conclusion

    The present review indicates that postural deformities (head and neck, shoulder girdle, vertebral column, and lower extremities deformities) are more common in visually impaired people than people without vision impairments. The results also shows the positive effects of training programs on the postural deformities of this population. Nevertheless, more research are needed to be done by employing more precise investigation tools, control group, longer training programs, and a larger sample size consisting of subjects that are all of the same age range, gender, vision impairment levels and onset, and daily physical activity levels.

    Keywords: Posture, Visual impairment, blindness, mal-alignment, Corrective exercises‎
  • M Sahebozamani, M Sharifi *, A Daneshjoo Pages 108-119
    Purpose

    Ankle sprain is the most common injury among athletes, often leading to ankle instability. Various training protocols have been implemented to treat ankle instability and improve the balance of athletes. Therefore, the purpose of this study was to review the effect of exercise interventions on the balance of athletes with ankle instability.

    Methods

    A comprehensive electronic search in the scientific database of Google Scholar, ISC, SID, Magiran, Irandoc and Ricest with a time range of 2001-2021 and the keywords including balance, postural stability, Chronic instability, functional instability and ankle sprain were used. The present study is a systematic review Method (PRISMA).

    Results

    18 articles were selected based on inclusion criteria. Exercise interventions, applied in 94.4 of the studies, have significantly improved balance in athletes with ankle instability. Combined exercises (Perform more than one type of exercise in the protocol) have a greater effect on improving balance than separate exercises.

    Conclusion

    It is possible that the reviewed training interventions, especially combination training, could become a major part of athletes' rehabilitation sessions. More research on combined exercises, women's and adolescents' sports in different genders and age groups could produce more valuable results.

    Keywords: Exercise, Balance, ankle instability, Athlete