فهرست مطالب

Comparative Education - Volume:6 Issue: 4, Autumn 2023

Iranian Journal of Comparative Education
Volume:6 Issue: 4, Autumn 2023

  • تاریخ انتشار: 1402/09/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا کرامتی*، رابین گیلیس، فهیمه انصاری زاده، علی کرامتی صفحات 2693-2708

    پیشینه تحقیق نشان می دهد که معلمان دانشگاه در حوزه آموزش تعاریف متفاوتی از یادگیری مشارکتی دارند و برخی از آنها بین کار گروهی، یادگیری مشارکتی و یادگیری همکارانه تفاوتی قایل نمی شوند. هدف اصلی پژوهش حاضر تمایز این سه مفهوم از یکدیگر نیست، بلکه شناسایی دیدگاه های دانشگاهیان استرالیا و ایران در اینخصوص می باشد. مطالعه حاضر قصد دارد درک روشن تری از یادگیری مشارکتی ارایه دهد و شباهت ها و تفاوت هایی را که ممکن است در بین نظام های آموزشی دو جامعه وجود داشته باشد ، برجسته سازد. در این مطالعه کیفی با 23 معلم دانشگاه در استرالیا و ایران مصاحبه شد تا ادراک آنان از یادگیری مشارکتی مشخص شود. برای تجزیه و تحلیل داده های مصاحبه عمیق از تحلیل موضوعی و برای کدگذاری و سازماندهی داده ها  از نرم افزار Atlas/ti استفاده گردید. شرکت کنندگان در استرالیا و ایران یادگیری مشارکتی را به عنوان یک روش تعاملی تعریف و از اصطلاحات مشابهی همچون یادگیری فعال، تبادل دانش و مسیولیت پذیری فردی استفاده کردند. با این وجود، از حیث تاکید بر مفاهیم ، تفاوت هایی بین دو گروه وجود داشت. شرکت کنندگان استرالیایی بر هدف مشترک، تعیین نقش ها و برنامه ریزی تاکید می ورزیدند در حالی که شرکت کنندگان ایرانی توجه بیشتری به جنبه های مدیریتی یادگیری مشارکتی داشتند. این مطالعه بین فرهنگی، بینش های جدیدی از یادگیری مشارکتی را شناسایی می کند که می تواند برای توسعه کیفیت تدریس و یادگیری در کلاس های درس دانشگاه مفید باشد.

    کلیدواژگان: مطالعه کیفی تطبیقی، یادگیری مشارکتی، معلمان دانشگاه، استرالیا، ایران
  • یارا حسن، احمد خاتمی*، مریم جلالی صفحات 2709-2723
    هدف پژوهش حاضر بررسی تطبیقی سرفصل های آموزشی ادبیات کودکان در دو کتاب دانشگاهی فارسی و عربی است. روش تحقیق در این مقاله، کیفی تطبیقی با رویکرد توصیفی و تحلیلی است. داده ها به شیوه اسنادی از دو منبع اولیه یعنی کتاب ادبیات کودکان و کتاب ادب الاطفال فن المستقبل و منابع ثانویه همچون کتاب ها، مقالات و پژوهش های مرتبط جمع آوری شده است. با توجه به محتوی این دو کتاب ، به نظر می رسد بخشی از مباحث یا فصول تحت تاثیر تیوری های غربی نوشته شده اند. کتاب ادب الاطفال فن المستقبل در مقایسه با کتاب ادبیات کودکان، تنوع موضوعی بیشتری دارد و مطالب موجود در آن، نیازهای اساسی مخاطبان دانشگاهی را تامین می کند. یافته های پژوهش نشان می دهد که موضوعاتی همچون تعاریف اولیه ادبیات کودک، چیستی ادبیات کودکان و تاریخچه آن و همچنین مبحث «ترویج خواندن» به سبب تکیه هر دو منبع به تیوری های غربی، مشابه یکدیگرند. از طرف دیگر ، تفاوت های چشمگیری در مباحثی همچون «آموزش فلسفه به کودکان»، «ترجمه در ادبیات کودک» و «استفاده از شبکه های اجتماعی» در دو کتاب دیده می شود که علت اصلی آن نگاه ملی نویسندگان به این موضوعات است. با توجه به یافته ها، کتاب ادب الاطفال فن المستقبل به دلیل روش پژوهش علمی صحیح و طرح موضوعات متنوع و مفید در حوزه مبانی نظری ادبیات کودکان، می تواند الگوی مناسبی برای مولفان ایرانی نگارش کتاب دانشگاهی ادبیات کودکان باشد.
    کلیدواژگان: کتاب دانشگاهی، کودکان، ادبیات کودک، مبانی نظری، ایران، لبنان
  • مصطفی اسفندیاری، ابراهیم طلائی*، سید مهدی سجادی، جواد حاتمی صفحات 2724-2742

    یکی از اهداف نهایی آموزش عالی ، آماده سازی کارکنان با دانش و مهارت های ضروری است. این موضوع شامل پرورش مهارت های علمی دانشجویان همچون مهارت استدلال ورزی می گردد. از منظر تربیتی مهارت استدلال ورزی یک مکانیزم یادگیری است که استفاده از آن منجر به توسعه دانش می شود. در پژوهش حاضر وضعیت این مهارت در انواع برنامه های درسی قصدشده و تجربه شده در آموزش عالی ایران بررسی شد. در برنامه درسی قصدشده، اسناد بالادستی نظام آموزش عالی با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی جهت دار تجزیه و تحلیل شدند. روش نمونه گیری، هدفمند  و واحدهای تحلیل شامل کلمه، عبارت، جمله و پاراگراف بودند. سپس برای برنامه درسی تجربه شده، با استفاده از تکنیک نمونه گیری گلوله برفی، توانایی استدلال 130 دانشجو مورد سنجش قرار گرفت. اولین یافته اول مرتبط با بررسی برنامه درسی قصدشده نشان داد که در سطوح سیاستگذاری و مدیریتی نظام آموزش عالی ایران بر پرورش مهارت های علمی - همچون مهارت استدلال ورزی - به صورت آشکار و پنهان تاکیده شده است. دومین یافته نشان داد پاسخ های نوشتاری دانشجویان ساختار استدلالی مناسبی ندارند. این یافته با یافته اول همخوانی ندارد. ناهماهنگی برنامه درسی قصد شده با برنامه درسی تجربه شده نشان می دهد که در سطح اجرا به توسعه این مهارت توجه نشده است. علاوه بر این، برنامه درسی تجربه شده نشان می دهد که دانشجویان مهارت استدلال را از طریق برنامه درسی پنهان محیط دانشگاه کسب نمی کنند.

    کلیدواژگان: استدلال ورزی، برنامه درسی قصد شده، آموزش عالی، برنامه درسی تجربه شده
  • محمودرضا مرادیان، اکرم رمضان زاده* صفحات 2743-2761

    مطالعه حاضر، پس از مرور مباحث مرتبط باآموزش زبان انگلیسی در ایران، در صدد بررسی آموزش زبان انگلیسی در سه بستر آموزشی مدارس دولتی، آموزشگاه های خصوصی و دانشگاه ها است. پژوهشگران از روش مرور نظامند برای جمع آوری داده ها - شامل مقالات منتشره در بازه زمانی 2023-2010 - سود جستند . هم چنین از طریق نرم افزار مکس کیودا از روش تحلیل مضمون  برای تحلیل داده های کیفی استفاده گردید. یافته ها مبین استخراج چهار مضمون  رویکرد تقلیل گرایانه در آموزش زبان در مدارس، رویکرد مدرنیستی در آموزش زبان انگلیسی در آموزشگاه های زبان، تغییر رویکرد به سمت آموزش زبان انتقادی در دانشگاه ها و تمایل به اسلامی سازی آموزش زبان انگلیسی است. مضمون اول مرتبط با رویکرد ناکارآمدی آموزش زبان انگلیسی در مدارس ایران بود که باعث افزایش محبوبیت و رونق موسسات زبان شد، جایی که آموزش زبان انگلیسی منجر به نابرابری گونه های غیربومی زبان انگلیسی و تلقی بروز نوعی از استعمار می گردد. دو مضمون دیگر خواستار تغییر رویکرد به سمت  آموزش زبان انتقادی از طریق آموزش بومی زبان بودند. یافته ها مبین آن است که تهیه کنندگان و تدوین گران کتاب های آموزش زبان انگلیسی در ایران ضروری است مطالب بومی سازی و محلی سازی شده را با در نظر گرفتن هویت ایرانی-اسلامی تهیه و در اختیار مخاطبین قرار دهند.

    کلیدواژگان: آموزش زبان انتقادی، بافت ایرانی زبان انگلیسی، مدرنیسم، پست مدرنیسم
  • شکوه نوذری، سید محمد شبیری*، مهدیه رضایی صفحات 2762-2782
    هدف پژوهش بررسی مولفه های ارتقای سواد زیست محیطی به منظور ارایه پیشنهادات به برنامه ریزان نظام آموزش عالی ایران بود. روش تحقیق تطبیقی- اکتشافی با رویکرد مروری سیستماتیک و برای تجزیه و تحلیل داده ها و ارایه نتایج از روش بردیy استفاده شد. نمونه تحقیق شامل هشت کشور پیشرو در زمینه آموزش محیط زیست یعنی ایسلند، فنلاند، ژاپن، سوییس، ایالات متحده آمریکا، سوید، کانادا و چین می باشند. یافته ها نشان داد که ایسلند و کانادا در انتخاب رویکرد "تدریس ترکیبی دروس زیست محیطی با سایر دروس" مشابه یکدیگر هستند. همچنین فنلاند و سوییس در توسعه و گسترش حوزه آموزش محیط زیست و گرایش های جدید زیست محیطی، فنلاند و سوید در زمینه به روز رسانی مستمر محتوی دروس با نیازها و الزامات زیست محیطی و سوید و چین در زمینه تاکید بر توسعه پایدار مشابه هستند. در رویکرد توسعه پایدار علاوه بر این، ژاپن و ایالات متحده در به کارگیری فناوری و نوآوری های جدید و حمایت و تشویق دانشجویان از طریق تخصیص حمایت های مالی مشابه یکدیگر می باشند . دیگر یافته پژوهش مبین آن است که سوییس و کانادا در حمایت از ایجاد و گسترش دوره های دانشگاهی میان - بلند مدت مشابه یکدیگر هستند. برنامه ها. کانادا، چین و ایسلند از نظر مشارکت فعال و نظارت و ارزیابی مشارکتی برنامه های آموزشی و گروهی برای حل مشکلات زیست محیطی با یکدیگر شباهت دارند.. تفاوت بین کشورها نشان می دهد که ژاپن از مزیت طراحی برنامه جامع آموزش محیط زیست در سطح آموزش عالی و ایجاد نظام هایی برای به اشتراک گذاری تجارب ملی و جهانی برخوردار است، در حالی که تاکید ایالات متحده بر گسترش دانشگاه های سبز و سوید بر توسعه و ارایه آموزش کل نگر پروژه محور است . با توجه به یافته ها، به برنامه ریزان آموزش عالی ایران پیشنهاد می شود برنامه ای کل نگر با رویکردی یکپارچه در زمینه سواد زیست محیطی طراحی نمایند.
    کلیدواژگان: آموزش محیط زیست، سواد زیست محیطی، موضوع زیست محیطی، روندهای زیست محیطی
  • فرهاد مظلوم* صفحات 2783-2804
    یکی از عناصر اصلی سیاستگذاری در آموزش زبان ، سن شروع آموزش زبان خارجی می باشد. در بیشتر کشورهای دنیا، به دلیل مزایای دانش زبان انگلیسی درعصر حاضر ، آموزش آن در برنامه درسی دوره ابتدایی گنجانده شده است و سن شروع آموزش آن کاهش یافته است. در ایران پس از انقلاب اسلامی، سن شروع رسمی آموزش زبان انگلیسی بحث برانگیز و چالشی بوده است. هدف این پژوهش بررسی سیاستگذاری رسمی سن آموزش زبان انگلیسی در نظام آموزشی ایران و مقایسه آن با برخی کشورهای آسیایی (کره جنوبی، ژاپن، چین، کویت، عربستان سعودی، تایوان و ویتنام) است. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته، اسناد رسمی نهاد های دولتی و منابع برخط و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوا استفاده شد. یافته ها نشان می دهند که کشورهای آسیایی در پی اهداف و چشم اندازهای صریح جهانی شدن نیولیبرال،  دانش زبان انگلیسی را یک سرمایه انسانی تعریف و با پایین آوردن سن یادگیری این زبان تلاش دارند نیازهای زبانی خود را مرتفع سازند. با افزایش تقاضای اجتماعی، این سیاستگذاری آموزشی در کشورهای آسیایی شتاب بیشتری نیز گرفته است. نتایج همچنین نشان می دهد که علیرغم چشم اندازهای مشابه ولی غیر صریح جهانی شدن در اسناد بالادستی ایران و تقاضای جامعه، سیاستگذاری در خصوص سن شروع آموزش زبان انگلیسی تحت تاثیر دو مقوله مهم قرار دارد که در کشورهای آسیایی مطرح نیست: اول ، نظریه ای که ظاهر علمی به آن داده می شود (فرضیه دوره بحرانی) که به عنوان عامل فشار بر سیاستگذاران آموزشی ایران عمل می کند، و دوم ، ملاحظات  سیاسی-ایدیولوژیک. در بخش پایانی این مقاله، تبعات تاخیر در آموزش زبان انگلیسی در ایران مورد اشاره قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش زبان انگلیسی، سیاست گذاری زبان، سن شروع زبان انگلیسی، زبان دوم
|
  • MohammadReza Keramati *, Robyn Gillies, Fahimeh Ansarizadeh, Ali Keramati Pages 2693-2708

    Research background shows that university teachers in the field of education have different definitions of cooperative learning with some not differentiating among group work, collaborative learning, and cooperative learning. The main purpose of the current study is not to distinguish these three concepts from each other, but to identify the perceptions of university academics in Australia and Iran. The current study intends to present a clearer understanding of cooperative learning, highlighting the similarities and differences that may exist between the two countries. This was a qualitative study involving 23 university teachers who were interviewed on their understanding of cooperative learning. Thematic analysis was used to analyse the in-depth interview data which were coded and organized using Atlas/ti software. Participants in both Australia and Iran defined cooperative learning as an interactive procedure. They used similar terms such as active learning, exchange of knowledge, and individual accountability. Australian participants emphasized the shared goal, defining the roles and planning, while Iranian participants paid more attention to the management aspects of cooperative learning. This cross-cultural study identifies new insights of cooperative learning that may need to be considered in order to develop the quality of teaching and learning in university classrooms.

    Keywords: Comparative qualitative study Cooperative learning, University teachers Australia Iran
  • Yara Hasan, Ahmad Khatami *, Maryam Jalili Pages 2709-2723
    The purpose of research was to compare the educational topics of children's literature in two Persian and Arabic academic books. The research method was qualitative with a descriptive and analytical approach. Data collection method was documentary using two primary sources entitled “children literature” “and Adab Al-Itat Fan Al-Mustaqbal” in Farsi and Arabic respectively. In addition, secondary sources such as books, articles and related research were also used. The findings show that according to the content of the two books, it seems that some of the topics and contents were written under the influence of western theories. Compared to children's literature, the book of Adab al-Ifat Fan Al-Mustaqbal has more subject diversity and the contents in it meet the basic needs of academic audiences. Other finding show that the topics of "early definitions of children's literature", " children's literature essence ", "history of children's literature" and "reading promotion" are similar to each other . Also, significant differences can be seen in topics such as "Teaching Philosophy to Children", "Translation in Children's Literature" and "Using Social Networks" in the two books, the main reason of which is the authors' nationalist tendency of these issues. According to the findings, the Arabic book of "Adab al-Ifat Fan Al-Mustaqbal" due to the use of the correct scientific research method as well as the presentation of diverse and useful topics, can be a suitable model for Iranian authors in writing an academic book of children's literature.
    Keywords: Academic book, children, Literature, theoretical foundations, Iran, Lebanon
  • Mustafa Esfandiari, Ebrahim Talaee *, Seyd Mehdi Sajadi, Javad Hatami Pages 2724-2742

    One of the ultimate goals of pursuing higher education is to prepare the next employees with the necessary knowledge and skills. This includes cultivating university students’ scientific skills, especially argumentation skill. From an educational point of view, argumentation skill is a learning mechanism, the use of which leads to knowledge development. Exploring the states of this skill in the intended and experienced curricula of Iran's higher education system is the aim of this study. The analysis of the intended curriculum was done by using the directed qualitative content analysis method. The sampling method was the purposeful sampling technique. The units of analysis include word, phrase, sentence, and paragraph. The expression method consisted of latent and manifest messages. Thereafter, for the experienced curriculum, using the snowball sampling technique, the argumentation ability of 130 university students was assessed. Findings The first finding of the analysis of the intended curriculum showed that at the policy and management levels of Iran’s higher education equipping students with academic skills such as argumentation has been recognized and defined as goals both latently and manifestly. The second finding showed that students written responses didn’t have a proper argumentative structure. This finding is not consistent with the first finding. The inconsistency between the intended curriculum and the experienced curriculum indicates that at the level of implementation, this skill development has not been paid attention to. In addition, the experienced curriculum shows that students do not acquire argumentation skill from the hidden curriculum of the university environment

    Keywords: Argumentation, experienced curriculum, Higher education, intended curriculum
  • MahmoodReza Moradian, Akram Ramezanzadeh * Pages 2743-2761

    Reviewing the existing themes on English language education in Iran, this study sought to examine English language teaching in three educational systems: public schools, private language institutes, and universities. We used systematic literature review method. Data consisted of journal articles published from 2010 to 2023. The thematic synthesis process using the MAXQDA software was utilised to analyse articles. Four themes were extracted: a reductionist approach to language teaching in schools, a modernist orientation to teaching English in institutes, a shift towards critical language teaching in universities, and a call for localisation and Islamisation of English language teaching. Findings showed that teaching English in Iranian schools has failed, which resulted in the popularity of language institutes, although the native speaker ideology promoted in institutes led to unequal Englishes ideologically intertwined with a colonial enterprise. Findings revealed that there is a need for a shift towards critical language education through nativised teaching. That is, it was revealed that there is a dire need for English language material developers in Iran to prepare localised and nativised materials considering Iranian-Islamic identities.

    Keywords: critical language teaching, Iranian EFL context, modernism, postmodernism
  • Shokooh Nowzari, Seyed Mohammad Shobeiri *, Mahdieh Rezaee Pages 2762-2782
    The purpose of research was to investigate the components of improving environmental literacy in order to provide suggestions to the planners of Iran's higher education system. The research method was comparative-exploratory using a systematic review approach. To analyze the data and present the results, the Bereday method was used. The research sample includes eight leading countries in the field of environmental education i.e. Iceland, Finland, Japan, Switzerland, USA, Sweden, Canada, and China. The findings indicated that Iceland and Canada are similar in choosing the approach of "combined teaching of environmental subjects with other subjects". Also, Finland and Switzerland are similar in the development and expansion of the field of environmental education and new environmental trends, Finland and Sweden in the field of continuous updating of course content with environmental needs & requirements, and Sweden and China in the field of relying on the sustainable development approach. In addition, Japan and USA are similar in applying new technology & innovations and supporting & encouraging students through the allocation of financial support.Other finding is that Switzerland and Canada are similar in supporting the creation and expansion of mid and long-term university-approved programs. Canada, China and Iceland are similar in terms of active participation and participatory monitoring & evaluation of educational and group programs to solve environmental problems. The difference between the countries indicates that Japan has the advantage of designing a comprehensive program of environmental education at the higher education level and creating systems for sharing national & global experiences, while the emphasis of the USA is on expansion of green universities and Sweden on the provision of holistic project-based education. According to the findings, it is suggested to Iran's higher education planners to consider a comprehensive and holistic program with an integrated approach in the field of environmental literacy.
    Keywords: Environmental Education Environmental Literacy, Environmental Subject, Environmental Trends
  • Farhad Mazlum * Pages 2783-2804
    One key dimension of language-in-education policymaking is the onset age of foreign, essentially English, language education. Motivated by advantages associated with English knowledge, there is a growing trend worldwide to include English in primary school curricula and lower the age of its learning. The age at which Iranian students begin learning English formally has been contentious for post-Revolutionary Iran. The paper intends to examine Iranian English policymaking vis-à-vis its start age at de-jure level by macro-level stakeholders in Iran’s Ministry of Education and similar state bodies and compare it with similar educational planning in several Asian nations (South Korea, Japan, China, Kuwait, Saudi Arabia, Taiwan, and Vietnam). Interviews, official documents, and archived online data were used. To analyze data, content analysis was employed. Findings suggest that Asian nations make explicit policy statements pertaining to neoliberal globalization agendas, deem English communication skills as part of human capital and lower the age of English education to address the English needs of their respective nations. This policy has been accelerated by an explosive social demand for English. Results also indicate that despite similar yet implicit globalization goals in macro-level documents and a similar social demand, Iranian English policymaking is torn between politico-ideological imperatives and an expendable and unwarranted pressure dyed as professional advice with the former winning over the latter which, in turn, leads to delayed English education. The paper ends with an account of the consequences of late English education policy in Iran.
    Keywords: English education, Language Policymaking, Onset Age of English, Second language