فهرست مطالب

روانشناسی پیری - سال نهم شماره 3 (پیاپی 34، پاییز 1402)

نشریه روانشناسی پیری
سال نهم شماره 3 (پیاپی 34، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نویدا هادیان، پروانه قدسی*، زهره صادقی افجه صفحات 205-222

    انتخاب رویکردهای مناسب درمانی که به رفع مشکلات سالمندان کمک کند، کمک بزرگی برای جوامع بشری خواهد بود. یکی از مشکلات مهم دوره سالمندی که بر سلامت، رفاه و طول عمر فرد سالمند تاثیر می گذارد و تلاش برای رفع آن ضروری به نظر می رسد احساس تنهایی است. بنابراین، این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و معنویت درمانی بر احساس تنهایی سالمندان انجام شد. روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با یک گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش، سالمندان مرتبط با سرای محلات شهر تهران در سال 1401 بودند. نمونه پژوهش شامل 54 نفر سالمند 75-60 ساله بود. این تعداد با روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس معیارهای ورود و خروج به مطالعه انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش 17 نفره (شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و معنویت درمانی) و یک گروه کنترل 20 نفره گمارش شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه احساس تنهایی راسل بود. یکی از گروه های آزمایش هشت جلسه هفتگی 90 دقیقه ای شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر اساس دستورالعمل تیزدل و همکاران و گروه دیگر ده جلسه معنویت درمانی بر اساس دستورالعمل وزیری و همکاران دریافت نمودند. داده ها با تحلیل کواریانس در نرم افزار SPSS نسخه 24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد هر دو درمان شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و معنویت درمانی، در مقایسه با گروه کنترل، هم در پس آزمون و هم در پیگیری بر احساس تنهایی سالمندان اثربخش هستند (001/0>P). با این حال، اثربخشی هر دو روش درمانی هم در پس آزمون و هم در پیگیری با یکدیگر تفاوت معناداری نداشتند. بر مبنای یافته های این پژوهش پیشنهاد می شود از شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و معنویت درمانی به عنوان روش های مداخله ای برای کمک به کاهش احساس تنهایی سالمندان استفاده شود.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، معنویت درمانی، احساس تنهایی، سالمندان
  • ساره میرشکار، وحید احمدی*، حدیث ولی زاده صفحات 223-241

    امروزه توجه به سالمندان و تلاش برای بهبود سلامت روان شناختی آنها اهمیت بسیاری دارد. از این رو شناسایی عوامل بالقوه ای که می تواند بر کاهش یا افزایش پریشانی روان شناختی آنها تاثیر بگذارد، برای تشخیص زودهنگام و پیشگیری از پریشانی روان شناختی، از مسایل مهم و قابل توجه است؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی احساس تنهایی در رابطه بین فعالیت های روزمره زندگی و پریشانی روان شناختی در سالمندان اجرا شد. روش پژوهش حاضر همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری شامل تمامی سالمندان مقیم شهر ایلام در سال 1401 بود که از بین آنها 385 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در این پژوهش، مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس لاویبوند، پرسش نامه فعالیت های روزمره زندگی ماهونی و بارتل و مقیاس احساس تنهایی راسل و همکاران توسط شرکت کنندگان تکمیل شدند. داده های جمع آوری شده، با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر به ترتیب در نرم افزارهای SPSS نسخه 25 و Amos نسخه 25 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که بین فعالیت های روزمره زندگی و احساس تنهایی رابطه مستقیم منفی، بین فعالیت های روزمره زندگی و پریشانی روان شناختی رابطه مستقیم منفی و بین احساس تنهایی و پریشانی روان شناختی رابطه مستقیم مثبت وجود دارد. همچنین فعالیت های روزمره زندگی از طریق نقش میانجی احساس تنهایی با پریشانی روان شناختی رابطه غیرمستقیم معنی داری داشت (05/0P<، 17/0-=β). با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت که هدف قرار دادن فعالیت های روزمره زندگی و احساس تنهایی در ارتباط با درمان ها و کمک های روان شناختی برای سالمندان می تواند موثر باشد. بنابراین پیشنهاد می شود مشاوران و روان شناسان حیطه سالمند با بکارگیری تدابیری جهت کمک به کاهش احساس تنهایی در سالمندان گام سازنده ای در راستای کاهش پریشانی روان شناختی سالمندان بردارند.

    کلیدواژگان: فعالیت های روزمره زندگی، احساس تنهایی، پریشانی روان شناختی، سالمندان
  • نیلوفر زاهدی بیالوائی*، عباس ابوالقاسمی، سید موسی کافی صفحات 243-258

    سالمندآزاری نوع جدیدی از خشونت خانگی است که با وجود شیوع بالا، پیامدها و اثرات روان شناختی متعدد آن، کمتر به آن توجه می شود. اختلال در عملکرد شناختی و سلامت هیجانی به میزان فراوانی در سالمندان با تجربه خشونت و آزاردیدگی یافت می شود. بنابراین پژوهش حاضر با هدف مقایسه توانایی های شناختی و بهزیستی هیجانی در سالمندان با و بدون تجربه آزاردیدگی انجام شد. این پژوهش علی-مقایسه ای از نوع گذشته نگر بود. جامعه آماری پژوهش سالمندان مراجعه کننده به کانون های بازنشستگان شهر رشت در سال 1401 بودند. نمونه پژوهش حاضر شامل 164 نفر در دو گروه (یک گروه 72 سالمند با تجربه آزاردیدگی و یک گروه 92 سالمند بدون تجربه آزاردیدگی) به روش نمونه گیری در دسترس (بر اساس نمره برش 4 در آزمون غربالگری سالمندآزاری والک و مصاحبه بالینی سالمندآزاری) انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه توانایی های شناختی نجاتی و مقیاس بهزیستی هیجانی کییس و ماگیارمو استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیری در نرم افزار SPSS نسخه 24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بهزیستی هیجانی و توانایی های شناختی (از جمله حافظه، کنترل مهاری و توجه انتخابی، توجه پایدار، برنامه ریزی، تصمیم گیری، انعطاف پذیری شناختی) به استثنای مولفه شناخت اجتماعی در سالمندان آزاردیده به طور معنی داری کمتر از سالمندان بدون تجربه آزاردیدگی بود. این یافته ها بیان می کند که تجربیات آزاردیدگی اثر مخربی بر توانایی های شناختی و بهزیستی هیجانی سالمندان می گذارد. همچنین نقص در این متغیرها به عنوان عامل خطر می توانند زمینه سالمندآزاری را فراهم سازند. بنابراین ضرورت دارد در طراحی برنامه های پیشگیرانه به این متغیرها توجه شود تا بتوان در حد ممکن از سالمندآزاری جلوگیری کرد و یا برنامه های درمانی مناسبی را برای هر سالمند آزاردیده طرح ریزی نمود.

    کلیدواژگان: سالمندان، آزاردیدگی، توانایی های شناختی، بهزیستی هیجانی
  • هوشنگ گراوند*، زهرا محمدی صفحات 259-275

    سالمندان در معرض تنهایی و انزوا هستند و به دلیل ناتوانی های جسمی و ذهنی در موارد زیادی استقلال فردی شان تهدید می شود. مجموعه این شرایط به افت کیفیت زندگی و در نهایت کاهش شادکامی و امید به زندگی در سالمندان منجر می شود. در نتیجه، این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی نمایش درمانی بر شادکامی و امید به زندگی زنان سالمند انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه زنان سالمند سراهای شهر قم در سال 1402 بودند که از میان آنان 30 نفر (65 تا 80 سال) با روش نمونه گیری در دسترس و با توجه به معیارهای ورود به مطالعه انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای در جلسات نمایشدرمانی شرکت کردند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. محتوای جلسات برگرفته از دیدگاه مورنو در زمینه نمایش درمانی بود. شرکت کنندگان در پژوهش به پرسش نامه شادکامی آکسفورد و آزمون امید به زندگی اشنایدر پاسخ دادند. داده ها با روش تحلیل کوواریانس تک متغیری در نرم افزار SPSS نسخه 26 تحلیل شدند. نتایج نشان داد که نمایش درمانی منجر به افزایش معناداری شادکامی و امید به زندگی در گروه آزمایش شد (01/0>P). بر اساس نتایج توصیه می گردد که مشاوران و روان شناسان سرای سالمندی برای بهبود شادکامی و امید به زندگی در سالمندان از روش نمایش درمانی در کنار سایر روش ها استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: امید به زندگی، شادکامی، نمایش درمانی، سالمندان
  • آزاده چوب فروش زاده*، مهدی محمدی شریف آبادی، یاسر رضاپور میرصالح، الهه شیروی صفحات 277-291

    کیفیت خواب پایین یکی از شایع ترین چالش هایی که سالمندان با آن مواجه هستند. با توجه به تغییرات متعددی که در دوران سالمندی به وجود می آید، انجام برخی ورزش ها برای سالمندان با محدودیت همراه است. یوگا می تواند به عنوان گزینه ای مناسب برای هرکس، در هر سنی و با هر شرایط فیزیکی برای بهبود کیفیت خواب سالمندان عنوان شود. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر بخشی یوگا بر کیفیت خواب سالمندان انجام شد. روش مطالعه حاضر نیمه آزمایشی پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری مورد مطالعه، شامل کلیه سالمندان مرد مراکز توانبخشی روزانه سالمندان شهر اشکذر در سال 1398 بود که از میان آنها 30 نفر مرد سالمند (65 تا 80 سال) طبق نمونه گیری در دسترس و بر اساس ملاک های ورود و خروج مطالعه انتخاب و به شکل تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل (هرگروه 15 نفر) تقسیم شدند. ابزار گرداوری داده ها آزمون کیفیت خواب پیترزبورگ بود. گروه آزمایش به مدت 12 هفته و هر هفته 2 جلسه به مدت 90 دقیقه در مرکز توانبخشی روزانه سالمندان مورد مداخله یوگا برمبنای پروتکل آسیاچی و همکاران قرار گرفت و گروه کنترل در این مدت هیچ تمرین یوگایی انجام ندادند. داده های پژوهش از طریق تحلیل کوواریانس تک متغیره در نرم افزار  SPSSنسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که یوگا بر کیفیت خواب افراد بالای 60 سال اثر مثبت دارد و باعث بهبود در این حیطه می شود. در نتیجه با توجه به یافته ها می توان به سالمندان توصیه کرد که از یوگا به عنوان روشی مناسب برای افزایش سلامتی و کیفیت خواب خود بهره ببرند.

    کلیدواژگان: یوگا، کیفیت خواب، سالمندی
  • معصومه فغفوری آذر* صفحات 293-310

    اختلالات شناختی و افت کیفیت زندگی از تغییرات شایع در دوران سالمندی است که طیف بسیار وسیعی از مشکلات را به خود اختصاص می دهند. برای افزایش سطح سلامت و عملکرد جمعیت رو به رشد سالمندان، باید شرایط و نیازهای آنان را شناخت. بنابراین پژوهش حاضر با هدف اثربخشی تمرینات منتخب ادراکی-حرکتی بر حافظه کاری و کیفیت زندگی زنان سالمند انجام شد. این پژوهش به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی زنان سالمند بالای 60 سال غیر فعال ساکن در مراکز نگهداری سالمندان شهر تهران بودند. نمونه پژوهش شامل40 نفر به صورت در دسترس و براساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش گمارش شدند. شرکت کنندگان پرسش نامه وضعیت شناختی فولشتین، کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت و حافظه وکسلر را تکمیل کردند. گروه آزمایش هشت هفته، سه جلسه 45 دقیقه ای در هفته، در برنامه تمرینی ادراکی-حرکتی شرکت کردند. گروه کنترل در این مدت فعالیت های روزمره خود را انجام دادند. پس از اتمام برنامه تمرینی، هر دو گروه مجددا پرسشنامه ها را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس تک متغیره در نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده شد (05/0≥P). نتایج تحلیل آماری بعد از مداخله تمرینی نشان دهنده بهبود معنی دار نمرات پس آزمون گروه آزمایش در متغیر حافظه کاری (007/0=P) و کیفیت زندگی (001/0=P) نسبت به گروه کنترل بود. با توجه به نتایج پژوهش، به سالمندان پیشنهاد می شود با توجه به توان فردی و امکانات محیطی، از تمرینات ادراکی- حرکتی در جهت ارتقای سلامت شناختی و جسمانی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تمرینات ادراکی-حرکتی، حافظه کاری، کیفیت زندگی، سالمندان
  • زهرا دلخواه، مرضیه علیوندی وفا*، نعیمه محب صفحات 311-326

    افزایش روزافزون سالمندان، طولانی شدن عمر و سپری شدن بخش چشمگیری از زندگی افراد در دوران سوم و چهارم زندگی، منجر به تغییرات شگرف و عمیقی در جامعه و خرده نظام های اجتماعی می شود. از آنجا که توصیف ترس از پیری و بررسی اثرات آن بر کل زندگی فردی و بین فردی سالمند ضروری است، شناسایی و مطالعه متغیرهای احتمالی درگیر در این نوع مطالعات می تواند راهی برای کنترل و کاهش اثرات منفی این تجربه مبهم باشد. بر این اساس، هدف از پژوهش حاضر تبیین نقش معنای زندگی، خودشفقت ورزی و حمایت اجتماعی ادراک شده در پیش بینی ترس از پیری در سالمندان بود. پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش، شامل تمامی مردان و زنان سالمند 65 تا 80 سال شهر ایلام در سال 1400 بود که 300 نفر (140 نفر مرد و 160 نفر زن) به روش نمونه گیری در دسترس بر اساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. ابزار ارزیابی شامل پرسشنامه های معنای زندگی استگر و همکاران، خود شفقت ورزی نف، حمایت اجتماعی ادراک شده واکس وهمکاران و ترس از پیری لاشر فالکندر بودند. در تحلیل داده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه در نرم افزار SPSS نسخه 26 استفاده شد. نتایج همبستگی معنادار نشان داد که بین ترس از پیری و معنای زندگی (46/0-=r) ، خودشفقت ورزی (59/0-=r) و حمایت اجتماعی ادراک شده (47/0-=r) همبستگی معناداری وجود داشت. نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که معنای زندگی (001/0, p<459/0-=β)، خودشفقت ورزی (001/, p<520/0-=β) و حمایت اجتماعی ادراک شده (001/0, p< 575/0-=β) می توانند ترس از پیری در سالمندان را به صورت منفی پیش بینی کنند. بنابراین پیشنهاد می شود روان شناسان حوزه سالمندی با بکارگیری تدابیری جهت ارتقای معنا در زندگی، خود شفقت ورزی و حمایت اجتماعی ادراک شده ، ترس از پیری را در سالمندان کاهش دهند.

    کلیدواژگان: ترس از پیری، حمایت اجتماعی ادراک شده، خودشفقت ورزی، معنای زندگی، سالمندان
|
  • Ndvida Hadian, Parvneh Ghodsi *, Zohreh Sadeghi Afjeh Pages 205-222

    Choosing appropriate treatment methods that help to solve the problems of older adults will be a great help for human societies. Feelings of loneliness (FOL) is one of the important problems of older adults that affects the health, well-being and longevity of them, and any effort to solve it seems necessary. Therefore, this study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) and spirituality therapy on FOL in older adults. This was a quasi-experimental study with pretest-posttest-follow-up design with a control group. The statistical population of the research was made up of older adults who were member of neighborhood community centers in Tehran in 2022. The sample of the research consisted of included 54 older people aged 60-75 years, selected using convenience sampling method and according to inclusion and exclusion criteria, and randomly assigned into two experimental groups with 17 members each (MBCT and spiritual therapy) and a control group with 20 members. The measure was Russell et al.’s Loneliness Questionnaire. One of the experimental groups underwent eight 90-minute sessions of MBCT based on the guidelines of Tizdel et al. and the other experimental group received ten sessions of spiritual therapy based on the instructions of Waziri et al. The data were analyzed using analysis of covariance (ANCOVA) in SPSS-24. The results indicated that both MBCT and spirituality therapy groups significantly reduced FOL compared to the control group in both the post-test and follow-up phases (P<.01). However, there was no significant difference between the two therapeutic methods in both the post-test and follow-up phases in reducing FOL (P>.05). Based on the findings of this research, it is suggested to use MBCT and spiritual therapy as therapeutic methods to help reduce FOL in older adults.

    Keywords: Mindfulness-Based Cognitive Therapy, spiritual therapy, Loneliness, older adults
  • Sareh Mirshekar, Vahid Ahmadi *, Hadis Valizadeh Pages 223-241

    Today, paying attention to older adults and trying to improve their psychological health seems highly important. Therefore, identifying the potential factors that can affect the reduction or increase their psychological distress appear to be crucial and significant for early diagnosis and prevention of psychological distress. Consequently, this study aimed to investigate the mediating role of loneliness in the relationship between activities of daily living (ADLs) and psychological distress in older adults. This was a correlational study, of path analysis type. The statistical population included all older adults living in Ilam, Iran in 2022, among whom 385 were selected using convenience sampling method. The participants of this study filled out Lovibond’s depression, anxiety and stress scale, Mahoney and Barthel’s ADLs questionnaire and the Russell et al.’s loneliness questionnaire. The collected data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient and path analysis in SPSS-25 and Amos-25 software, respectively. The results of path analysis demonstrated that there is a negative direct relationship between ADLs and loneliness, a negative direct relationship between ADLs and psychological distress, and a positive direct relationship between loneliness and psychological distress. ADLs also had an indirect and significant relationship with psychological distress through the mediating role of loneliness (p<.05, β=-.17). According to the results of the current research, it can be said that targeting the ADLs and loneliness in relation to treatments and psychological services can be effective for older adults. Therefore, it is suggested that counselors and psychologists working in the field of older adults take a constructive step in reducing the psychological distress of older adults by using measures to help reduce their feeling of loneliness.

    Keywords: activities of daily living, Loneliness, psychological distress, older adults
  • Niloofar Zahedi *, Abbas Abolghasemi, Mousa Kafi Pages 243-258

    Elder abuse is a new type of domestic violence, which despite its high prevalence, its numerous consequences and psychological effects, receives less attention. Impairment in cognitive function and emotional health is found highly in older adults with experience of violence and abuse. Thus, the current study aimed to compare cognitive abilities (CAs) and emotional well-being (EWB) in older adults with and without experience of abuse. This was a causal-comparative study, of retrospective type. The statistical population included older men and women who referred to the retirement centers of Rasht, Iran in 2022-2023, among whom 164 people (72 with abuse experience and 92 without abuse experience) were selected using convenience sampling (based on the cut-off score of 4 in Hwalek-Sengstock’s elder abuse screening test and the elder abuse clinical interview). Data were collected using Nejati’s CAs questionnaire and Keyes and Magyar-Moe’s EWB scale. The Data were analyzed by Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) in SPSS-24 software. The results indicated that EWB and CAs (including memory, inhibitory control and selective attention, sustained attention, planning, decision making, cognitive flexibility) except for component of social cognition were lower in older adults with abuse experience in comparison to that of older adults without abuse experience (P<.001). These findings state that the experience of abuse has a destructive effect on CAs and EWB in older adults. Meanwhile, defects in CAs and EWB, as a risk factor, can provide the basis for elder abuse. Therefore, it is necessary to pay attention to these variables in the design of preventive programs to prevent elder abuse as much as possible or design appropriate protocols for every older individual with experience of abuse.

    Keywords: older adults, elder abuse, cognitive abilities, emotional well-being
  • Houshang Garavand *, Zahra Mohammadi Pages 259-275

    The older adults are subject to loneliness and isolation, and due to physical and mental disabilities, their individual independence is threatened in many cases. The set of these conditions leads to a decrease in the quality of life and ultimately to a decrease in happiness and life expectancy in older adults. As a result, this study aimed to determine the effectiveness of drama therapy on increasing the happiness and life expectancy of older women. This was a quasi-experimental study with pretest-posttest design with a control group. The statistical population included all older women residing in nursing homes in Qom, Iran in 2023, among whom 30 people (65 to 80 years old) were selected using convenience sampling method and with regarded to the inclusion criteria, and randomly assigned into experimental and control groups. The experimental group received eight 90-minute sessions of drama therapy and the control group did not receive any training. The content of the sessions was derived from Moreno's perspective on drama therapy. Participants responsed the Oxford happiness questionnaire and Snyder’s life expectancy test. The data were analyzed using univariate analysis of covariance (ANCOVA) in SPSS-26 software. The results showed that drama therapy led to a significant increase in happiness and life expectancy in the experimental group (P<.01). Based on the results, it is recommended that counselors and psychologists of nursing homes take advantages of drama therapy along with other methods to improve happiness and life expectancy in older adults.

    Keywords: life expectancy, happiness, drama therapy, elderly
  • Azadeh Choobforoushzadeh *, Mahdi Mohammadi-Sharifabadi, Yasser Rezapour Mirsaleh, Elaheh Shiroivi Pages 277-291

    Poor sleep quality is one of the most common challenges faced by the older adults. Due to the many changes that occur during old age, doing some sports seems to be difficult for older adults. Yoga can be considered as a suitable option for anyone, at any age and with any physical condition, to improve the sleep quality of older adults. Therefore, the current research was conducted with the aim of determining the effectiveness of yoga on the sleep quality in older adults. This was a quasi-experimental with pretest-posttest design with a control group. The statistical population included all the older men who were member of day rehabilitation centers in Yazd, Iran in 2020, among whom 30 older men (65 to 80 years old) were selected using convenience sampling and according to inclusion and exclusion criteria, and were randomly assigned into experimental and control groups (15 people in each group). The data collection tool was the Petersburg sleep quality test. a 12-week intervention, attending two 90-minute sessions per week in the rehabilitation center, while the control group did not receive any yoga exercise program during this period. Research data were analyzed through univariate analysis of covariance in SPSS-22 software. The findings of the research showed that yoga has a positive effect on the quality of sleep of people over 60 years old and improves performance in this area. As a result, according to the findings, it is possible to advise the older adults to take advantages of yoga as a suitable method to increase their health and sleep quality.

    Keywords: Yoga, sleep quality, old age
  • Masoumeh Faghfouriazar * Pages 293-310

    Cognitive disorders and decline in quality of life are common changes in old age that cause a wide range of problems. In order to increase the level of health and performance of the ever-increasing older adults’ population, it is necessary to understand their conditions and needs. Therefore, the current research was conducted with the aim of investigating the effectiveness of selected perceptual-motor exercises on working memory and quality of life in older women. This research was a semi-experimental one, with pretest-posttest design with a control group. The statistical population of this research included all inactive older women over 60 years old living in nursing homes in Tehran. The sample of the study included 40 people selected using convenience sampling and based on the inclusion criteria and randomly assigned into control and experimental groups. The participants completed the Folstein’s mini–mental state examination, the World Health Organization Quality of Life and the Wechsler Memory Questionnaire. The experimental group participated in the perceptual-motor training program for eight weeks, three 45-minute sessions per week. The control group did their daily activities during this time. After the training program, both groups completed the questionnaires again. To analysis the data, Univariate analysis of covariance (ANCOVA) in SPSS-20 software were used (P≤.05). The results of ANCOVA after the training intervention showed a significant improvement in the posttest scores of the experimental group in terms of working memory (P=.007) and quality of life (P=.001) compared to that of the control group. According to the results of this research, it is suggested to older adults to use perceptual-motor exercises in order to improve their cognitive and physical health, according to their individual ability and environmental facilities.

    Keywords: perceptual-motor exercises, working memory, quality of life, older adults
  • Zahra Delkhah, Marziyeh Alivandi Vafa *, Naeimeh Moheb Pages 311-326

    The ever-increasing papulation of older people, the prolongation of life and the passing of a significant part of people’s lives in the third and fourth periods of life, have led to tremendous and profound changes in society and social subsystems. As it is essential to descript the fear of aging and the investigation of its effects on the whole personal and interpersonal life of older adults, the Identification and study of possible variables involved in this type of studies can be a way to control and reduce the negative effects of this ambiguous experience. This was a descriptive study, of correlational type. The statistical population of the research included all older men and women aged 65 to 80 years old living in Ilam, Iran in 2021, among whom 300 people (140 men and 160 women) were selected by convenience sampling and according to inclusion and exclusion criteria. The measures included Steger et al.’s meaning of life, Neff’s self-compassion, Wax et al.’s perceived social support, and Lasher and Falkander’s fear of old age questionnaires. The data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient and univariate regression analysis in SPSS-26 software. The results of Pearson’s correlation coefficient figured out that there is a significant correlation between fear of aging with meaning of life (r=-.46), self-compassion (r=-.59) and perceived social support (r=-.47). The results of univariate regression analysis indicated that the meaning of life (β=-.459, P<.001), self-compassion (β=.001, P<.520) and perceived social support (P<.001, β=-.575) can negatively predict the fear of aging in older adults. Therefore, psychologists working in the field of aging are suggested to take advantages of promoting meaning in life, self-compassion and perceived social support to reduce the fear of aging in the elderly.

    Keywords: Fear of aging, Perceived social support, Self-Compassion, Meaning of life, older adults