فهرست مطالب

مجله علوم حرکتی و رفتاری
سال ششم شماره 1 (پیاپی 20، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آرش کریمی، سید صلاح الدین نقشبندی*، محسن باقریان فرح آبادی صفحات 1-10
    مقدمه و هدف

    وفاداری یک تعهد قوی برای خرید مجدد، محصول یا یک خدمت برتر، در آینده اطلاق می شود، به همین دلیل باشگاه ها به بررسی عوامل تاثیرگذار بر وفاداری می پردازند. هدف پژوهش حاضر، ارتباط هوش تجاری و مزیت رقابتی با وفاداری در مشتریان باشگاه های خصوصی شهر تهران است.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر توصیفی _ همبستگی به لحاظ هدف کاربردی می باشد. جامعه آماری تحقیق مشتریان باشگاه های خصوصی شهر تهران که با توجه به فرمول کوکران 295 نفر برآورد شد. روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده انتخاب شد. جهت گرده آوری داده ها از سه پرسشنامه، هوش تجاری، مزیت رقابتی و وفاداری مشتریان استفاده گردید. روایی و پایایی پرسشنامه مورد تایید قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS:23 و در سطح معنی داری آزمون هاP<0/05 و روش اماری توصیفی و استنباطی (پیرسون-رگرسیون) مورد تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    یافته ها نشان دهنده ارتباط مثبت و معنی دار بین هوش تجاری با مزیت رقابتی و وفاداری مشتریان باشگاه های خصوصی شهر تهران بود. از سویی دیگر هوش تجاری و مزیت رقابتی، پیش بینی کننده های مناسب وفاداری هستند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از آن است که مزیت رقابتی و هوش تجاری مهترین عوامل اثرگذار بر وفاداری مشتریان هستند.

    کلیدواژگان: هوش تجاری، مزیت رقابتی، وفاداری مشتریان
  • نیره یزدان پناه، منصور صاحب الزمانی، مهشید زارع زاده، محمد علیمرادی*، مجتبی ایرانمنش صفحات 11-19
    مقدمه و هدف

    عمده ترین تاثیری که نارضایتی از تصویر بدنی برکارکرد روانشناختی افراد می گذارد، عزت نفس می باشد؛ اما تاکنون نقش جنسیت در این رابطه بررسی نشده است. هدف اصلی تحقیق حاضر، بررسی رابطه بین عزت نفس با ناهنجاری بدنی و آگاهی از تصویر بدنی پرستاران با تاکید بر نقش تعدیل کننده جنسیت می باشد.

    روش شناسی: 

    آزمودنی های تحقیق شامل مردان و زنان پرستار (129 نفر) شاغل در بیمارستان های شهرستان بم می شد. ابتدا آزمودنی ها جهت تشخیص وجود عارضه های اسکلتی مورد بررسی قرار گرفتند. سپس پرسش نامه های عزت نفس و تصویر بدنی، در اختیار آزمودنی ها قرار گرفت تا به سوالات پاسخ دهند. به منظور تحلیل روابط بین متغیرها و اثرات بین آنها از آزمون رگرسیون سلسله مراتبی استفاده گردید.

    نتایج

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که عزت نفس به طور معنی داری ناهنجاری بدنی را پیش بینی می کند (0/001 = P). با این حال، ارتباطی بین آگاهی از تصویر بدنی و عزت نفس یافت نشد (0/174 = P). هم چنین نقش جنسیت بر تاثیر ناهنجاری بدنی بر عزت نفس معنی دار بود (0/032 = P). در حالی که نقش متغیر جنسییت بر تاثیر آگاهی از تصویر بدنی بر عزت نفس معنی دار نبود (0/109 = P).

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاضر نشان داد لازم است به منظور افزایش میزان عزت نفس پرستاران برنامه هایی جهت شناسایی و رفع ناهنجاری های قامتی آنان تدوین شود هم چنین به تفاوت هایی که ناهنجاری قامتی بر عزت نفس بین مردان و زنان می گذارد توجه شود.

    کلیدواژگان: قامت، عزت نفس، تصویر بدنی، ناهنجاری اسکلتی عضلانی
  • علیرضا احمدجوشقانی، محمدرضا اسمعیلی*، حمید سجادی هزاوه صفحات 21-31

    هدف این تحقیق تدوین مدل کارایی گردشگری دوچرخه سواری در ایران با رویکرد مبتنی بر نظریه داده بنیاد مدل اشتراس وکوربین بود. روش تحقیق آمیخته بوده است که جامعه آماری این تحقیق در بخش کیفی شامل کلیه صاحب نظران در حیطه بهروزی، مدیریت منابع، گردشگری به ویژه رشته دوچرخه سواری اعم از اساتید دانشگاهی، کلیه مدیران فدراسیون دوچرخه سواری و کارشناسان مدیریتی بودند که نمونه گیری بر اساس مصاحبه های عمیق و روش نمونه گیری هدفمند و تکنیک نمونه گیری گلوله برفی تا اشباع نظری و کفایت به 13 مصاحبه رسید. در بخش کمی 384 نفر طبق جدول مورگان در تحقیق شرکت کردند که برای تعیین موثق بودن داده های کیفی از روش" کدگذاری های باز و روش بازبینی و در قسمت کمی تحلیل عامل تاییدی و ابزارسازی صورت گرفت و تحلیل داده های کمی در محیط نرم افزار مکس کیودا و کمی در محیط نتایج کدگذاری اولیه بیانگر90 کد باز که برخی به شرح زیر بوده استدانش تخصصی مدیران، داشتن تجربه مدیریتی در حوزه گردشگری ورزشی، سنجش بهره وری صنعت گردشگری، داشتن تخصص مدیران و مربیان " که نتایج کدبندی محوری و روابط بین مقوله های شناسایی شده در غالب دوازده کدمحوری با نام های نرم افزاری، جذب سرمایه، مدیریت بهره-وری، هیجانی، کارایی، رفتاری، سرمایه انسانی، ساختار مالی، رشد اقتصادی، سخت افزاری، عملکردی اثربخشی مهم بوده که استخراج شد و مدل نهایی کیفی شماتیک تایید شد و پرسشنامه و تحلیل عامل تاییدی هم دارای برازش مناسب بوده است.

    کلیدواژگان: بهروزی، گردشگری، دوچرخه سواری
  • علی سعید جدیح الموسوی، علیرضا زمانی نوکاآبادی* صفحات 33-45

    هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر مدیریت استراتژیک منابع انسانی بر صلاحیت حرفه ای با توجه به نقش میانجی عملکرد سازمانی در اداره ورزش المثنی عراق بود. جامعه آماری کارکنان اداره ورزش شهر المثنی در سال 1402 بود که تعداد آنها 104 نفر بود و همگی به عنوان نمونه در تحقیق شرکت کردند. برای جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه استاندارد مدیریت استراتژیک منابع انسانی نگو و همکاران (2008) شامل مولفه های مراقبت و توجه، قوانین و مقررات، ضوابط و ابزاری، پرسشنامه عملکرد سازمانی زهیر و همکاران (2016) شامل مولفه های رفتاری، حفظ و ارتقاء، سابقه و تجربه، فنی و مدیریت تیمی، و پرسشنامه صلاحیت حرفه ای محمدی (1395) شامل مولفه های پایه، شخصی و آموزشی استفاده شد. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد که برای پرسشنامه مدیریت استراتژیک منابع انسانی 92/0، صلاحیت حرفه ای 87/0 و عملکرد سازمانی 91/0 به دست آمد. نتایج نشان داد که برازش مدل مطلوب است. ضریب مسیر مدیریت استراتژیک منابع انسانی بر صلاحیت حرفه ای در اداره ورزش المثنی عراق برابر با 56/0 می باشد و وجود تاثیر معنادار و مثبت مدیریت استراتژیک منابع انسانی بر صلاحیت حرفه ای تایید شد. ضریب مسیر مدیریت استراتژیک منابع انسانی بر صلاحیت حرفه ای با توجه به نقش میانجی عملکرد سازمانی برابر با 19/0 می باشد که وجود تاثیر معنادار و مثبت مدیریت استراتژیک منابع انسانی بر صلاحیت حرفه ای با توجه به نقش میانجی عملکرد سازمانی تایید شد و می توان می توان نتیجه گیری کرد در تاثیر مدیریت استراتژیک منابع انسانی بر صلاحیت حرفه ای، عملکرد سازمانی نقش میانجی را ایفا می کند.

    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک، منابع انسانی، صلاحیت حرفه ای، سازمان ورزشی
  • سپیده قطنیان*، سجاد کوهی مشتقین صفحات 47-57
    مقدمه و هدف

    در دنیای امروز که پر از تغییرات و چالش های محیطی است، سازمان های ورزشی برای بقا و رقابت نیاز به چابکی و توانایی پاسخگویی به تغییرات دارند. این توانایی به مهارتهای مدیریتی مدیران سازمان بستگی دارد. مدیریت کوانتومی یکی از رویکردهای جدید در مدیریت است که می تواند به ایجاد چابکی و حل تعارض در سازمان کمک کند. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر مدیریت کوانتومی بر مدیریت تعارض و چابکی سازمانی در وزارت ورزش و جوانان است.

    روش شناسی:

     این تحقیق از نوع توصیفی-همبستگی است و به روش میدانی اجرا شده است. جامعه آماری شامل 150 نفر از مدیران میانی و عملیاتی وزارت ورزش و جوانان در سال 1398 است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه های مهارتهای مدیریت کوانتومی، مدیریت تعارض و چابکی سازمانی است که پایایی آنها با روش آلفای کرونباخ محاسبه شده است. داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Pls و با استفاده از روش معادلات ساختاری تحلیل شده اند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مهارتهای مدیریت کوانتومی با مدیریت تعارض و چابکی سازمانی ارتباط مثبت و معناداری دارند و مدیریت کوانتومی بر این دو متغیر تاثیر مستقیم دارد. همچنین مدیریت کوانتومی می تواند تضادها و دوگانگی های سازمانی را کاهش دهد و به ایجاد هماهنگی و همدلی بین اعضای سازمان کمک کند.

    نتیجه گیری

    این تحقیق نشان داد که مدیریت کوانتومی می تواند به بهبود عملکرد سازمانی و پاسخگویی به تغییرات محیطی در سازمان های ورزشی کمک کند و نیازمند ارتقاء مهارتهای مدیریتی مدیران است. این تحقیق می تواند برای مدیران ورزشی و پژوهشگران حوزه مدیریت ورزشی مفید باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت کوانتومی، مدیریت تعارض، چابکی سازمانی
  • داود مهدی نژاد* صفحات 59-66
    مقدمه و هدف

    هدف از تحقیق حاضر، مقایسه شادکامی و پیشرفت تحصیلی دانشجویان ایثار گر و شاهد ورزشکار و غیر ورزشکار دانشگاه آزاد اسالمی واحد اسالمشهر می باشد.

    روش شناسی: 

    نوع تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از لحاظ استراتژی عل م ی - مقایسهای است واطالعات آن به روش میدانی جمع آوری شده است. حجم نمونه تحقیق شامل 200نفر)100 نفر دانشجوی ایثارگر و شاهد ورزشکار و 100 نفر غیر ورزشکار است. روش نمونه گیری تحقیق حاضر تصادفی- طبقه ای است. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه شادکامی آکسفورد  1989 با ضریب آلفای کرونباخ 0.90 می باشد. جهت توصیف متغیرهای تحقیق از شاخص های آماری توصیفی ،جهت تعیین طبیعی بودن توزیع داده ها از آزمون کلموگروف- اسمیرنوف، تعیین تفاوت بین متغیرها در گروه های ورزشکار و غیر ورزشکار ازآزمون t مستقل استفاده شد.

    نتایج

    نتایج تحقیق نشان داد که بین میزان شادکامی، هیجان مثبت، رضایت از زندگی و فقدان عواطف منفی دانشجویان ایثار گر و شاهد ورزشکار و غیر ورزشکار دانشگاه آزاد اسالمی واحد اسالمشهر تفاوت معنی داری وجود دارد و میزان آن در دانشجویان ورزشکار بیشتر از غیر ورزشکار است اما بین پیشرفت تحصیلی دو گروه تفاوت معنی داری وجود ندارد، ولی میزان آن در دانشجویان غیر ورزشکار بیشتر است.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود که مسیولین آموزش و پرورش ناحیه 5 تهران به برنامه های فعالیت بدنی برای معلمان اهمیت بدهند و آن ها را به صورت برنامه های فوق برنامه یا جشنواره ها برگزار کنند. این کار می تواند عاملی موثر در بهبود کیفیت زندگی، هوش معنوی و سلامت روان معلمان باشد.

    کلیدواژگان: شادکامی، پیشرفت تحصیلی، دانشجویان ایثارگر و شاهد، ورزشکار و غیر ورزشکار
  • راضیه نوروزی*، حبیب هنری صفحات 67-76
    مقدمه و هدف

    این تحقیق به دنبال ارایه شواهدی از ارتباط بین کیفیت زندگی و سلامت روان و هوش معنوی در معلمان تربیت بدنی و سایر معلمان منطقه 5 تهران بود.

    روش شناسی: 

    این تحقیق از نوع کاربردی و همبستگی بود. روش جمع آوری داده ها بیشتر از طریق روش های میدانی و با استفاده از سه پرسشنامه سلامت روانی و هوش معنوی و کیفیت زندگی انجام شد. تعداد 66 نفر معلم تربیت بدنی و 162 نفر معلم سایر رشته ها بر اساس جدول مورگان انتخاب شدند و روش نمونه گیری معلمان از نوع تصادفی - طبقه بندی بود. همچنین برای تعیین عادی بودن توزیع داده ها از آزمون کلموگرف - اسمیرنوف و برای مقایسه متغیرهای تحقیق از t مستقل استفاده شد. تمام تحلیل های آماری با نرم افزار spss انجام شد.

    نتایج

    نتایج این تحقیق نشان داد که کیفیت زندگی معلمان تربیت بدنی با معلمان سایر رشته ها در منطقه 5 تهران تفاوت معناداری داشت و معلمان تربیت بدنی میانگین بالاتری در کیفیت زندگی داشتند. همچنین هوش معنوی در معلمان تربیت بدنی و سایر رشته ها در منطقه 5 تهران تفاوت معناداری داشت و سلامت روان در معلمان تربیت بدنی و سایر رشته ها در منطقه 5 تهران تفاوت معناداری داشت و معلمان تربیت بدنی میانگین بالاتری در سلامت روان داشتند.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود که مسیولین آموزش و پرورش ناحیه 5 تهران به برنامه های فعالیت بدنی برای معلمان اهمیت بدهند و آن ها را به صورت برنامه های فوق برنامه یا جشنواره ها برگزار کنند. این کار می تواند عاملی موثر در بهبود کیفیت زندگی، هوش معنوی و سلامت روان معلمان باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سلامت روان، هوش معنوی، معلمان تربیت بدنی
|
  • Arash Karimi, Mohsen Baqerian Farah Abadi Pages 1-10
    Introduction and purpose

    Loyalty is a strong commitment to re-purchasing, product, or a superior service in the future, which is why clubs are investigating factors that affect loyalty. the goal of this research was The Relationship of business intelligence and competitive advantage with loyalty in customers of private clubs in Tehran province.

    Methodology

    The present research is descriptive-correlational in terms of its purpose. The statistical population of the research was the customers of private clubs in Tehran which according to the Cochran formula, 295 people were estimated. Sampling method was selected randomly. For data collection, three questionnaires (business intelligence, competitive advantage and customer loyalty) were used. Validity and reliability of the questionnaire were confirmed. Collected data was analyzed by SPSS-23 software and analyzed using Pearson-Regression descriptive and inferential statistics at the significance level of tests (P <0.05).

    Results

    The findings indicated a positive and significant relationship between intelligence with the competitive advantage and loyalty of customers in private clubs in Tehran. On the other hand, business intelligence and competing advantage are promising loyalties.

    Conclusion

    The results indicate that competitive advantage and business intelligence are the most important factors affecting customer loyalty.

    Keywords: Business Intelligence, Competitive advantage, customer loyalty
  • Nayereh Yazdanpanah, Mansour Sahebozamani, Mahshid Zarezadeh, Mohammad Alimoradi *, Mojtaba Iranmanesh Pages 11-19
    Introduction & Purpose

    The major effect of dissatisfaction with body image on psychological functioning is self-esteem. However, the role of gender in this relationship has not been investigated yet. The main objective of the present study is to investigate the relationship between self-esteem and the level and severity of physical abnormality and knowledge of body image among nurses by examining the moderating role of gender.

    Methodology

    The participants included all male and female nurses (129 individuals) employed in hospitals in Bam city. First, the participants were examined to diagnose skeletal disorders. Then, the Self-Esteem and the body image Questionnaires were provided to the participants to answer the questions. Hierarchical regression analysis was used to analyze the relationships between variables and their effects.

    Results

    The results of the present study showed that self-esteem significantly predicts physical abnormality (P=0.001). However, no relationship was found between knowledge of body image and self-esteem (P=0.174). Additionally, the role of gender was significant in the effect of physical abnormality on self-esteem (P=0.032), while the moderating role of gender was not significant in the effect of knowledge of body image on self-esteem (P=0.109).

    Conclusion

    The results of the present study suggest that programs should be developed to identify and address body abnormalities to increase nurses' self-esteem. Attention should also be paid to the gender differences in the effect of physical abnormality on self-esteem.

    Keywords: posture, Self-esteem, body image, Musculoskeletal disorder
  • Alireza Ahmad Joushghani, Mohamadreza Esmaeili *, Hamid Sajadihazave Pages 21-31

    The purpose of this research was to compile the efficiency model of cycling tourism in Iran with an approach based on the data theory of Strauss and Corbin's model. The statistical population of this research in the qualitative part included experts in the field of cycling tourism efficiency, including university professors, all cycling federation managers and management experts. Sampling was based on in-depth interviews, purposeful sampling and snowball sampling technique. In fact, the continuation of sampling (13 interviews) reached theoretical saturation and sufficiency. And to determine the reliability of the data (which in qualitative research is equivalent to the reliability and validity of quantitative research) two open coding methods were used by another researcher and member review method. The initial coding results show 90 open codes, some of which are as follows. Managers' specialized knowledge, having managerial experience in the field of sports tourism, measuring the productivity of the tourism industry, having the expertise of managers and trainers, and the results of the core coding and the relationships between the categories identified in Ghalib Twelve central codes named software, capital attraction, productivity management, emotional, efficiency, behavioral, human capital, financial structure, economic growth, hardware, functional and effectiveness were extracted and the final qualitative model was obtained. It was in good condition

    Keywords: Wellbeing, Tourism, cycling
  • Ali Saeed Jadih Almosavi, Alireza Zamani Nukaabadi * Pages 33-45

    The aim of the current research was to investigate the impact of strategic human resources management on professional competence with regard to the mediating role of organizational performance in Iraq's sports department. The statistical population was the employees of Al-Muthani Sports organization in 2023, whose number was 104 and all of them participated in the research as a sample. To collect data from three standard questionnaires of strategic human resources management by Nego et al. (2008) including the components of care and attention, rules and regulations, criteria and tools, organizational performance questionnaire by Zuhir et al. (2016) including the components Behavioral, retention and promotion, background and experience, technical and team management, and Mohammadi's professional qualification questionnaire (2015) including basic, personal and educational components were used. The reliability of the questionnaires was calculated using Cronbach's alpha coefficient, which was 0.92 for strategic human resource management questionnaire, 0.87 for professional competence and 0.91 for organizational performance. The coefficient of the path of strategic management of human resources on professional competence in Iraqi sports administration is equal to 0.56, and the existence of a significant and positive effect of strategic management of human resources on professional competence was confirmed. The path coefficient of strategic human resource management on professional competence with regard to the mediating role of organizational performance is equal to 0.19, which confirmed the existence of a significant and positive effect of strategic human resource management on professional competence with regard to the mediating role of organizational performance.

    Keywords: strategic management, human resources, professional competence, Sports organization
  • Sepideh Qatnian *, Sajjad Kohi Derivatin Pages 47-57
    Introduction and purpose

    In today’s world, which is full of environmental changes and challenges, sports organizations need agility and the ability to respond to changes in order to survive and compete. This ability depends on the management skills of the organization’s managers. Quantum management is one of the new approaches in management that can help create agility and resolve conflict in the organization. The purpose of this research is to investigate the effect of quantum management on conflict management and organizational agility in the Ministry of Sports and Youth.

    Methodology

    This research is of descriptive-correlational type and has been conducted by field method. The statistical population consists of 150 middle and operational managers of the Ministry of Sports and Youth in 1398. The data collection tools are questionnaires of quantum management skills, conflict management and organizational agility, which have been calculated for their reliability by Cronbach’s alpha method. The data were analyzed using SPSS and Pls software and using structural equation method.

    Findings

    The results showed that quantum management skills have a positive and significant relationship with conflict management and organizational agility and quantum management has a direct effect on these two variables. Also, quantum management can reduce the contradictions and dualities in the organization and help create coordination and harmony among the members of the organization.

    Conclusion

    This research showed that quantum management can help improve organizational performance and responsiveness to environmental changes in sports organizations and requires the promotion of management skills of managers. This research can be useful for sports managers and researchers in the field of sports management.

    Keywords: Quantum Management, Conflict Management, Organizational Agility
  • Daud Daud * Pages 59-66
    Introduction and purpose

    The purpose of this research is to compare the happiness and academic progress of the athletes and non-athletes of Islamic Azad University, Islamshahr branch.

    Methodology

    The current type of research is applied in terms of purpose and scientific-comparative in terms of strategy, and its information is collected by field method. numbering 580 people. The sample size of the research includes 200 people (100 students who are self-sacrificing athletes and 100 non-athletes). The sampling method of the present research is random-stratified. The research tool includes the Oxford Happiness Questionnaire (1989) with a Cronbach's alpha coefficient of 0.90. In order to describe the variables of the research, descriptive statistical indices were used to determine the naturalness of the distribution of the data using the Kolmogorov-Smirnov test, and to determine the difference between the variables in the athlete and non-athlete groups, independent t-test was used.

    Results

    The results of the research showed that there is a significant difference between the level of happiness, positive excitement, satisfaction with life and the absence of negative emotions of selfless and witnessing athletes and non-athletes students of Islamic Azad University Islamshahr branch and its level is higher in athlete students than non-athletes.

    Conclusion

    It is suggested that the education officials of the 5th district of Tehran give importance to physical activity programs for teachers and organize them as extracurricular programs or festivals. This work can be an effective factor in improving the quality of life, spiritual intelligence and mental health of teachers.

    Keywords: Happiness, Academic progress, self-sacrificing students, athletes, non-athletes
  • Raziye Norouzi Raziye Norouzi *, Habib Henry Habib Henry Pages 67-76
    Introduction and purpose

    This research sought to provide evidence of the relationship between quality of life and mental health and spiritual intelligence in physical education teachers and other teachers in District 5 of Tehran.

    Methodology

    This research was applied and correlational. The method of data collection was done mostly through field methods and using three questionnaires of mental health and spiritual intelligence and quality of life. The number of 66 physical education teachers and 162 teachers of other disciplines were selected based on Morgan's table, and the teachers' sampling method was random-classification. All statistical analyzes were performed with SPSS software.

    Results

    The results of this research showed that the quality of life of physical education teachers was significantly different from that of teachers of other disciplines in the 5th district of Tehran, and physical education teachers had a higher average quality of life. Also, there was a significant difference in spiritual intelligence in physical education teachers and other disciplines in Tehran's 5th district, and mental health in physical education teachers and other disciplines in Tehran's 5th district had a significant difference, and physical education teachers had a higher average in mental health.

    Conclusion

    It is suggested that the education officials of the 5th district of Tehran give importance to physical activity programs for teachers and organize them as extracurricular programs or festivals. This work can be an effective factor in improving the quality of life, spiritual intelligence and mental health of teachers.

    Keywords: Life quality, mental health, intellectual intelligence, Physical Education Teachers