فهرست مطالب

راهبردهای آموزش در علوم پزشکی - سال شانزدهم شماره 6 (پیاپی 82، بهمن و اسفند 1402)

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال شانزدهم شماره 6 (پیاپی 82، بهمن و اسفند 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آرزو ستاری فر، جعفر قهرمانی*، داود طهماسب زاده شیخلار صفحات 519-530

    آموزش به عنوان یکی از توانمند ترین ابزار برای پیشرفت انسان در همه ابعاد اجتماعی اقتصادی علمی و فرهنگی مطرح می شود و آموزش علوم از کهن ترین دانش هایی است که همواره مورد توجه بشر بوده و اهمیت بسزایی در زندگی بشر ایفا می کند .از این رو، پژوهش با هدف طراحی الگوی مطلوب برنامه درسی آموزش شیمی  بر اساس رویکرد آموزش مبتنی بر پژوهش (IBSE) انجام یافته است.

    روش ها

    روش پژوهش از نوع آمیخته اکتشافی متوالی بود. شرکت کنندگان  پژوهش در بخش کیفی و  کمی، اساتید برنامه ریزی درسی و شیمی دانشگاه تبریز و معلمان شیمی نواحی پنجگانه تبریز بودند که در بخش کیفی با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و حجم آن با توجه به ماهیت پژوهش کیفی تا اشباع نظری داده ها ادامه یافت. در بخش کمی نمونه گیری به صورت در دسترس از بین اساتید برنامه ریزی درسی و شیمی انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی، مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته مستخرج از بخش کیفی بود. روایی پژوهش  از نوع روایی درونی بود که آنالیز داده ها توسط سه نویسنده مقاله به منظور بازسازی حقایق انجام گردید. برای افزایش پایایی، مصاحبه با رعایت شرایط مصاحبه به دور از سوگیری انجام گرفت. تجزیه تحلیل داده ها از طریق تحلیل محتوای متن مصاحبه با رویکرد کیفی، ضمن استفاده از روش کدگذاری باز و محوری انجام و با نتایج یافته های سنتز پژوهی تلفیق شد.

    یافته ها

    الگوی مطلوب  بر اساس رویکرد IBSE  بر مبنای الگوی کلاین طراحی  و ویژگی  عناصر آن تعیین شد. در بخش کمی پژوهش بررسی الگوی پیشنهادی با کسب میانگین نتایج بالاتر از میانگین جامعه نشان داد الگوی ارایه شده از اعتبار بالایی برخوردار است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها  آموزش شیمی با رویکرد IBSE نقش مثبتی در پیشرفت  یادگیری˓ خلاقیت˓  حل مسیله و تفکر یادگیرندگان دارد.

    کلیدواژگان: آموزش شیمی˓ رویکرد IBSE ˓، برنامه درسی
  • رویا ارجمند کرمانی*، نسرین باقری، خدیجه ابولمعالی الحسینی صفحات 531-541
    مقدمه

    توجه کافی به شیوه زندگی دانشجویان و ارتقای آن در ساخت آینده کشور یک ضرورت است؛ لذا پژوهش حاضر با هدف تدوین بسته آموزشی ارتقاء سبک زندگی دانشجویان و اثربخشی آن بر خودراهبری در یادگیری انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر ترکیبی و  بر مبنای طرح اکتشافی متوالی - مدل تدوین طبقه بندی بود. برای تدوین بسته آموزشی، از واحد کلمه/نماد و مضمون در تحلیل محتوا استفاده شد. جامعه آماری در بخش کیفی، اعضای هیات علمی دانشگاه بودند که به طور هدفمند و  بر اساس شاخص های خبرگی دوازده نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. به منظور بررسی تاثیر بسته آموزشی بر یادگیری خودراهبر، 34 دانشجو به روش نمونه گیری داوطلبانه در سال تحصیلی1400-1399، انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش در نه جلسه ی 60 دقیقه ای مورد آموزش قرار گرفتند. داده های به دست آمده از آزمون خودراهبری در یادگیری فیشر و همکاران (2001Fisher & et al,) با استفاده از روش تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها، 54 عامل در سه مقوله قابلیت های ذهنی، فردی و اجتماعی شناسایی و طبقه بندی شدند و از طریق یک چارچوب شبکه ای به عنوان بسته آموزشی ارایه گردید. همچنین، آموزش بسته ارتقاء سبک زندگی توانسته است در بهبود یادگیری خودراهبر دانشجویان (خودمدیریتی، خودکنترلی و رغبت به یادگیری) به طور معناداری موثر واقع شود.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش در مجموع اثربخشی بسته آموزشی ارتقاء سبک زندگی بر خودراهبری در یادگیری دانشجویان را تایید کرد.

    کلیدواژگان: بسته آموزشی، اعتبارسنجی، سبک زندگی، روان شناسی مثبت، خودراهبری در یادگیری، دانشجویان
  • فائزه جهان* صفحات 542-550
    مقدمه

    مهارت های بنیادی،  الگوهای حرکتی هدفمندی هستند که زیربنای حرکات پیشرفته اند و در دوران کودکی جهت رشد اهمیت ویژه ای دارند. در این راستا هدف از پژوهش حاضر آموزش الگوی تلفیقی بازی - یادگیری بر ارتقای سواد حرکتی کودکان پیش دبستانی شهر سمنان بود.

    روش

    این پژوهش با طرح پیش آزمون و پس آزمون و دو گروه آزمایش و کنترل انجام گرفت. بدین منظور 40 کودک پیش دبستانی شهر سمنان به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای در این پژوهش شرکت کردند. این افراد به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفری الگوی تلفیقی بازی - یادگیری تقسیم شدند. ابزار اندازه گیری این پژوهش آزمون رشد حرکتی درشت(اولریچ،2000) بود. در بخش آماری از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داده است که هشت هفته (16جلسه)آموزش  تلفیقی بازی - یادگیری باعث افزایش معنادار سطح سواد حرکتی در گروه آزمایش شده است(001/0>P).

    نتیجه گیری

    می توان بیان کردکه یک دوره هشت هفته ای آموزش تلفیقی بازی - یادگیری سبب بهبود سواد حرکتی در کودکان پیش دبستانی خواهد شد.

    کلیدواژگان: الگوی تلفیقی بازی - یادگیری، سواد حرکتی، کودکان پیش دبستانی
  • فرزاد افشاری، امید ونداد*، مهدی زیرک، حسین مومنی مهموئی صفحات 551-564
    مقدمه

    آموزش علوم پزشکی به سبب ارتباط با سلامت مردم، نسبت به سایر آموزش ها از ویژگی های خاصی برخوردار بوده و یکی از راه حل های اصلی جهت ارتقاء و بهبود کیفیت آموزش در گروه های پزشکی، اعتباربخشی آموزشی می باشد. از اینرو پژوهش حاضر با هدف شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر براجرای مناسب اعتباربخشی دردانشگاه علوم پزشکی بمنظور بهبودکیفیت آموزش پزشکی انجام شد.

    روش ها

    روش پژوهش از نوع کیفی و جمع آوری داده ها کتابخانه ای- میدانی بود. نمونه آماری 25 نفر از خبرگان در رشته های مرتبط بودند که به روش هدفمند انتخاب شدند. سپس ابعاد و مولفه های استخراج شده از منابع با استفاده از روش دلفی و پانل خبرگان نهایی شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان دادکه ابعاد و مولفه های موثر بر اعتباربخشی شامل ابعاد: اهداف و رسالت های دانشگاه (4مولفه)، مدیریت (4مولفه)، کادرآموزش (4مولفه)، فراگیران (5مولفه)، ساختارسازمانی (5مولفه)، شهروندی سازمانی (3مولفه)، منابع انسانی (4مولفه)، مدیریت مالی (6مولفه)، فضای آموزشی اداری (4مولفه)، فناوری اطلاعات (3مولفه)، خدمات وتسهیلات (3مولفه)، منابع یادگیری (4مولفه)، فرایند یاددهی-یادگیری (3مولفه)، آموزش بالینی ودرمانگاهی (12مولفه)، خدمات پژوهشی (4مولفه)، برنامه های فرهنگی (3مولفه)، نوآوری وکارآفرینی (3مولفه)، همکاری های بین المللی (3مولفه)، ارزیابی وتضمین کیفیت (6مولفه) واعتبارسنجی (10مولفه) می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به ارایه مشترک آموزش علوم پزشکی با نظام خدمات درمانی و عدم توجه به مولفه های آموزش بالینی ودرمانگاهی، بازنگری استانداردها و شاخص ها به منظوراستقرار نظام اعتباربخشی در دانشگاه های علوم پزشکی ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: اعتباربخشی، بیمارستان های آموزشی، کیفیت آموزش پزشکی، طراحی مدل
  • سپیده جعفری*، حمید رحیمیان، عباس عباس پور صفحات 562-575
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر بررسی پیامدهای بین المللی شدن دانشگاه ها در ایران بود.

    روش کار

    این پژوهش از نوع پژوهش های کیفی بود که با استفاده از روش تحلیل محتوا انجام شد. جامعه موردبررسی شامل صاحب نظران و اعضای هییت علمی دارای آثار نوشتاری مرتبط، تجربه تدریس در دانشگاه های بین المللی و یا تجربه تدریس دوره های آموزشی مرتبط با بین المللی شدن، مدیران دفاتر بین المللی و روسای دانشکده های بین المللی در دانشگاه های دولتی شهر تهران بودند که با استفاده از رویکرد نمونه گیری هدفمند درمجموع 12 نفر به عنوان مشارکت کنندگان در پژوهش انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری شد. برای به دست آوردن اعتبار و روایی داده ها از روش های بررسی توسط اعضاء و بازبینی توسط همکاران پژوهش استفاده شد.

    نتایج

    درنهایت نتایج پژوهش نشان داد که پیامدهای بین المللی شدن دانشگاه شامل پیامدهای عام: افزایش صلح و تفاهم، افزایش امنیت ملی، توسعه شهروندی و پیامدهای خاص: معرفی تمدن و دانش ایرانی، بهبود آکادمیک دیپلماسی، افزایش اعتبار دانشگاه و برند سازی، رشد اقتصادی و افزایش توان رقابت پذیری، افزایش تنوع و کیفیت آموزش، پژوهش و خدمات می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه مشارکت کنندگان به پیامدهای مثبت متعددی اشاره داشتند، بنابراین بین المللی شدن دانشگاه ها می تواند در دستیابی به اهداف تعیین شده در سند چشم انداز جمهوری اسلامی ایران در افق 1404 درزمینه ارتقای علمی و تعامل سازنده و موثر در روابط بین الملل نقش مهمی ایفا کند.

    کلیدواژگان: پیامدها، بین المللی شدن دانشگاه، مطالعه کیفی
  • سید نورالدین شریعت کیائی، محمد صالحی*، مریم تقوایی صفحات 576-587
    مقدمه

    گسترش جهانی پایدارتر، مسلم ترین نتیجه منطقی برای تلاشهای آموزش عالی است. تقریبا هر مدرسه عالی یا دانشگاهی رسالت خود را در راستای اهدافی فراتر از خلق و انتشار دانش بنا نهاده است. هدف کلی پژوهش حاضر، بررسی تاثیر دانشگاه پایدار با رویکرد دانشگاه های نسل چهارم بر سرمایه فکری در دانشگاه های علوم پزشکی کلان منطقه یک به منظور ارایه مدل است.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی است که با رویکرد آمیخته (کیفی و کمی)  در سال 1400 انجام شد. جامعه آماری در بخش کیفی با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و با در نظر گرفتن قانون اشباع تعداد 17 نفر از اساتید دانشگاه های علوم پزشکی کلان منطقه یک و در بخش کمی با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بر اساس جدول کرجسی و مورگان  320 نفر بودند. جهت جمع آوری داده ها ازپرسشنامه محقق ساخته دانشگاه پایدار وپرسشنامه سرمایه فکری بونتیس استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری استفاده شد

    نتایج

    نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان می دهند که در سطح اطمینان %99 مقادیر t-value برای ابعاد پرسشنامه دانشگاه پایدار، در خارج بازه ی  (58/2، 58/2-) قرار داشتند. لذا بین متغیر دانشگاه پایدار با همه ابعاد آن رابطه قوی مثبت و معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده میتوان نتیجه گرفت که رابطه دانشگاه پایدار و سرمایه فکری در سطح مطلوبی قرار دارد. این مطلب میتواند ناشی از توجه به ماهیت علمی و ثمر بخش سرمایه فکری و توسعه پیوسته آنها در راستای رسیدن به یکی از اهداف نهایی که همان توسعه پایدار است، باشد.

    کلیدواژگان: دانشگاه پایدار، سرمایه فکری، نسل چهارم، علوم پزشکی
  • آزاده فدوی رودسری، کیوان صالحی*، ابراهیم خدایی، علی مقدم زاده، محمد جوادیپور صفحات 588-601
    مقدمه

    افت تحصیلی، از مهم ترین مسایل نظام های آموزشی است که بخش عمده ای از دغدغه های والدین، مربیان، متربیان و متولیان نهادهای تربیتی جامعه را به خود اختصاص داده است و بروز و تشدید آن، تبعات متعدد فردی، خانوادگی و اجتماعی را به همراه دارد. پژوهش حاضر با هدف ساخت ابزاری برای سنجش افت تحصیلی دانشجویان انجام شده است.

    روش کار

    بدین منظور مبتنی بر روش پژوهش آمیخته اکتشافی از نوع ساخت ابزار، دو مطالعه متوالی به انجام رسید. در مطالعه اول و بخش کیفی با استفاده از روش پدیدارشناسی، شرکت کنندگان مبتنی بر نمونه گیری ملاکی و سهمیه ای، انتخاب شده، ضمن تحلیل ادراک و تجربه زیسته دانشجویانی که با افت تحصیلی مواجه شده بودند، 133 نشانگر و 16 ملاک مرتبط با افت تحصیلی دانشجویان شناسایی شد. در مطالعه دوم و بخش کمی و با استفاده از روش همبستگی، از میان تمامی دانشجویان دوره کارشناسی مشغول به تحصیل در دانشگاه تهران، 800 نفر از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ایی انتخاب شد که بعد از اجرا و کنار گذاشتن پرسش نامه های مخدوش، 746 پرسش نامه با رویکرد آزمون سازی کلاسیک مورد تحلیل قرار گرفت. پس از تدوین اولیه، برای تعیین روایی محتوایی کمی، از روش نسبت روایی محتوای لاوشه استفاده شد سوال ها در اختیار 12 نفر از خبرگان قرار گرفت و پس از اعمال نظرات و تایید نهایی آن ها، روایی آن تعیین شد. برای بررسی روایی سازه، تحلیل عامل اکتشافی با نرم افزار اس.پی.اس.اس و تحلیل عاملی تاییدی با نرم افزار اسمارت پی.ال.اس انجام گرفت.

    نتایج

    تحلیل داده ها به شناسایی16 عامل منجر گردید. اعتبار مقیاس نیز با استفاده از آلفای کرونباخ برای برآورد ضریب همسانی درونی هر یک از عوامل از مقدار قابل قبولی برخوردار بوده و مورد تایید قرار گرفت. نمرات هنجار مقیاس براساس نمرات z تهیه شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که با توجه به عوامل متعدد و متنوع اثرگذار در شکل گیری و تشدید افت تحصیلی دانشجویان، مقیاستدوین شده، ویژگی های فنی مناسبی داشته و می تواند به عنوان ابزاری میزان شده برای سنجش افت تحصیلی دانشجویان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: افت تحصیلی، افت عملکرد تحصیلی، ساخت ابزار، سنجش ویژگی های روان سنجی، ابزار میزان شده
  • فرزاد قادری، ناهید اکرمی*، کورش نامداری، احمد عابدی صفحات 602-613
    مقدمه

    عاطفه پذیری ذهنی توانایی شناختی و عاطفی برای درک افکار و احساسات خود و دیگران است. پژوهش حاضر با هدف بررسی شاخص های روان سنجی نسخه فارسی مقیاس عاطفه پذیری ذهنی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش روان سنجی (توسعه ابزار) است. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و حجم نمونه شامل 303 نفر از دانشجویان بودند که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و با مقیاس عاطفه پذیری ذهنی، مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور تهیه و آماده سازی نسخه فارسی مقیاس عاطفه پذیری ذهنی ابتدا مقیاس توسط یکی از دانشجویان دکتری روان شناسی به فارسی ترجمه شد و پس از رفع ابهامات توسط اساتید روان شناسی دانشگاه اصفهان مورد تایید قرار گرفت. در مرحله بعد یکی از دانشجویان دکتری زبان انگلیسی نسخه ترجمه شده را مجددا به انگلیسی برگرداند. پس از مطابقت نسخه ترجمه شده و نسخه اصلی و پس از رفع اشکالات موجود، مقیاس نهایی آماده گردید. جهت سنجش دقیق میزان اعتبار ابزار ترجمه شده، روایی و پایایی آن مورد بررسی قرار گرفت. به منظور سنجش روایی سازه ابزار ترجمه شده با بهره گیری از معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی، با استفاده از نرم افزار Smart-PLS و پایایی ابزار نیز با آلفای کرونباخ موردبررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    اجرای تحلیل عاملی تاییدی، مدل سه عاملی پژوهش را تایید کرد و شاخص های برازش مطلوبی را به دست داد. همسانی درونی مقیاس بر حسب ضریب آلفای کرونباخ برابر با 88/0 برای نمره کل و 70/0، 89/0 و 91/0 به ترتیب برای مولفه های شناسایی، پردازش و ابراز هیجان به دست آمد.

    نتیجه گیری

    نسخه فارسی مقیاس عاطفه پذیری ذهنی از روایی و پایایی بالایی برخوردار است و می تواند به عنوان یک ابزار خودسنجی مفید برای تحقیقات بالینی روان شناسان و روانپزشکان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: عاطفه پذیری ذهنی، تنظیم هیجان، روان سنجی، دانشجویان
  • آذر عباس زاده، شهرام رنجدوست*، محمد عظیمی صفحات 614-623
    مقدمه

    پرداختن به مقوله رشد اخلاقی در کتب درسی دوره اول متوسطه، که دانش آموزان این دوره تحصیلی، به لحاظ سنی در مرحله حساسی قرار دارند، از اهمیت بسیاری برخوردار است. لذا پژوهش حاضر با هدف تحلیل محتوای کتاب های دوره اول متوسطه از نظر توجه به مولفه های رشد اخلاقی، انجام شده است.
    روش  ها: در پژوهش حاضر از روش تحلیل محتوای« آنتروپی شانون» که پردازش داده ها را در بحث تحلیل محتوا، با نگاه جدید و به صورت کمی و کیفی مطرح می کند، استفاده شده است. واحد تحلیل، متن ، پرسش ها و تمرین ها بوده و محتوای کتابهای درسی دوره اول متوسطه، بر اساس 7 مولفه اصلی و 14 مولفه فرعی رشد اخلاقی، در سال 1398 مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحلیل نشان داد که، مولفه خودسازی درونی و تهذیب نفس با 90 مورد، بیشترین فراوانی و مولفه خودپیروی با 0 مورد، کمترین فراوانی را به خود اختصاص داده است. و همچنین بیشترین ضریب اهمیت، مربوط به مولفه خودسازی درونی و تهذیب نفس(0.121) و کمترین مقدار ضریب اهمیت مربوط به مولفه خودپیروی (0.00006) بوده است.

    نتیجه گیری

    یافته های حاصل از فراوانی مولفه ها نشان داده است که مولفه های رشد اخلاقی در کتاب های دوره اول متوسطه از توزیع نرمال برخوردار نیست؛ به طوری که متاسفانه در حد خیلی کم به مولفه های رشد اخلاقی، پرداخته شده است. لذا لازم است در تدوین کتاب های درسی دوره اول متوسطه به مولفه های رشد اخلاقی بیشتر توجه شود.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، رشد اخلاقی، مولفه های رشد اخلاقی، کتاب های درسی، دوره اول متوسطه
  • مهدی اکبری*، حبیب اله نادری، جلیل فتح آبادی، امید شکری صفحات 624-635
    مقدمه

    دانشجویان از مجموعه فعالیت های ذهنی در هنگام مطالعه استفاده می کنند تا رویکردهای متفاوت مطالعه را با توجه به عملکرد، ماهیت برنامه درسی و تسلط خود در دوران تحصیل بکار بگیرند. این مطالعه درصدد مقایسه رویکردهای مطالعه و عملکرد تحصیلی دانشجویان مقطع پزشکی عمومی در سال های اول تا چهارم به تفکیک جنسیت بوده است.

    روش ها

    روش این مطالعه از نوع توصیفی-مقطعی است. نمونه این مطالعه 287 دانشجوی رشته پزشکی عمومی در مقاطع علوم پایه و فیزیوپاتولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال تحصیلی 1397-1398 هستند که از طریق روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. از ابزار رویکردهای مطالعه و یادگیری تت و همکاران استفاده شد. تجزیه و تحلیل با آزمون آماری تحلیل واریانس انجام شده است.

    نتایج

    نتایج نشان داد که نمره رویکردهای سطحی و عمیق مطالعه دانشجویان سال اول به صورت معنی داری کمتر از دانشجویان سال سوم و چهارم است. استفاده دانشجویان از رویکردهای راهبردی درسال اول بیشتر از دانشجویان سال های دیگر است. عملکرد تحصیلی دانشجویان سال دوم بیشتر از سال های دیگر دانشگاه است.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نتایج تازه ای مبنی بر تحولی بودن استفاده از رویکردهای مطالعه طی چهارسال مقطع پزشکی عمومی نشان داده است. استفاده دانشجویان از رویکردهای سطحی، عمیق و راهبردی به صورت تحولی رشد کرده و در سال های بالاتر، استفاده از رویکرد سطحی کمتر شده و از رویکردهای عمیق و راهبردی بیشتر استفاده می شود. عملکرد تحصیلی بالای دانشجویان در سال دوم به دلیل تسلط بر برنامه درسی است و بعد از سال دوم به دلیل ساختار متفاوت برنامه درسی، افت تحصیلی مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: رویکرد یادگیری، راهبرد مطالعه، رویکرد عمیق، رویکرد سطحی، رویکرد راهبردی، عملکرد تحصیلی
|
  • Arezoo Sattarifar, Jafar Gahremani*, Davoud Tahmasebzadeh Sheikhlar Pages 519-530

    Intrduction:

    Education is considered as one of the most powerful tools for human progress in all social, economic, cultural and scientific dimensions.  And science education is one of the oldest sciences that has always been of interest to mankind and plays a very important role in human life, especially everyday life.The main purpose of the study was to design a desirable model of chemistry curriculum based on IBSE approach.

    Methods

    The method was mixed (qualitative-quantitative) exploratory Sequential integrated. Participants in this study were curriculum specialists and chemistry teachers in Tabriz who were selected through purposive sampling and the volume went on to theoretical saturation. In quantitative part, convenience sampling was done among the curriculum planning & Chemistry professors of Tabriz University. The data collection tool in qualitative part was semi-structured in-depth interview and in quantitative part, it was research-made questionnaire extracted from the qualitative part. Data analysis was performed using open and axial coding method. The validity of the research was a kind of internal validity that was analyzed by three authors in order to reconstruct the facts. To increase the reliability interviews were conducted with a prior schedule and without bias. Data analysis was done through the content analysis of interview context by axial open coding method and combined the results with the findings of synthesis study.

    Resuits: 

    the optimal pattern was designed based on IBSE opprach and Klein pattern and its elements characteristics were determind. Quantitative analysis was performed by obtaining an average higher than the average of the society.

    Conclusion

    Findings show that IBSE has positive role in learning, creativity, thinking and problem solving in learners.

    Keywords: Chemistry education, Curriculum, IBSE approach
  • Roya Arjmand Kermani*, Nasrin Bagheri, Khadijeh Abolmaalialhoseyni Pages 531-541
    Introduction

    Adequate attention to the lifestyle of students and its promotion in building the future of the country is a necessity; therefore, the present study was conducted with the aim of developing an educational package to improve students' lifestyles and its effectiveness on self-direction in learning.

    Methods

    The present study was a combination and based on a variable exploratory design - a classification model. To compile the training package, the word / symbol and theme unit was used in content analysis. The statistical population in the qualitative section were the faculty members of the university who were purposefully selected based on the expertise indicators of twelve people as a sample size. In order to investigate the effect of the educational package on self-directed learning, 34 students were selected by voluntary sampling method in the academic year 1399-1400 and were divided into experimental and control groups. The experimental group was trained in nine 60-minute sessions. Data obtained from the self-directed test in learning Fisher et al. (2001) were analyzed using analysis of covariance.

    Results

    Based on the findings, 54 factors were identified and classified into three categories of mental, individual and social abilities and were presented as an educational package through a network framework. Also, lifestyle education package training has been able to be significantly effective in improving students' self-directed learning (self-management, self-control and willingness to learn).

    Conclusion

    The findings of this study as a whole confirmed the effectiveness of the educational package of lifestyle promotion on self-direction in students' learning.

    Keywords: Educational package, Validation, Lifestyle, Positive psychology, self-directed learning, Students
  • Faezeh Jahan* Pages 542-550
    Introduction

    Basic skills are purposeful movement patterns that are the cornerstone of advanced movements that are especially important for development in childhood. In this regard, the purpose of this study was to teach an integrated model of play-learning to promote motor literacy in preschool children in Semnan.

    Methods

    This study was conducted with pre-test and post-test design and two experimental and control groups. For this purpose, 40 preschool children in Semnan participated in this study by multi-stage cluster sampling. These people were randomly divided into two groups of 15 people in the integrated game-learning model. The measurement tool of this study was the gross motor development test (Ulrich, 2000). Multivariate analysis of covariance was used in the statistical section.

    Results

    The results showed that the eight-week combined game-learning student significantly increased the level of motor literacy in the experimental group (P <0.001).

    Conclusions

    Finally, it can be said that an eight-week combined game-learning training course will improve motor literacy in preschool children.

    Keywords: Integrated pattern of play - learning, motor literacy, preschool children
  • Farzad Afshari, Omid Vandad*, Mehdi Zirak, Hossein Momeni Mahmouei Pages 551-564
    Introduction

    Medical education has special features compared to other educations due to its relationship with public health, and one of the main solutions to improve the quality of education in medical groups is educational accreditation. Therefore the purpose of this study is to identify and rank the effective factors for proper accreditation in the University of Medical Sciences in order to improve the quality of medical education.

    Methods

    The research method was qualitative and data collection was library-field. The statistical sample consisted of 25 experts in related fields who were selected by purposive sampling. Then the dimensions and components extracted from the sources were finalized using the Delphi method and the panel of experts.

    Results

    After performing three Delphi rounds, the results showed that the dimensions and components affecting accreditation include: University goals (4 components), management (4 components), educating staff (4 components), learners (5 components), organizational structure (5 components), organizational citizenship (3 components), human resources (4 components), financial management (6 components), compulsory educational space (4 components), information technology (3 components), services and facilities (3 components), learning resources (4 components), teaching-learning process (3 components), clinical and clinic education (12 components), research services (4 components), cultural programs (3 components), innovation and entrepreneurship (3 components), international cooperation (3 components), Evaluation and quality assurance (6 components) and validation (10 components).

    Conclusion

    Considering the joint presentation of medical education with the medical services system and not paying attention to the components of clinical and hospital education, Review of standards and indicators is necessary in order to establish an accreditation system in medical universities

    Keywords: accreditation, educational hospitals, quality of medical education, model design
  • Sepideh Jafari*, Hamid Rahimian, Abbas Abbaspour Pages 562-575
    Introduction

    This study aims to examine implications of internationalization of universities.

    Methods

    This was a qualitative study and Data was analyzed using content analysis methods. The study population included university experts and faculty members with published works on internationalization, managers of international offices, and chancellors of international faculties in state universities in Tehran City. A total of 12 participants were selected for this study through purposive sampling. The data was collected through semi-structured interviews. The methods employed to assess the validity and reliability of the data included review by members and review by co-researchers.

     Results

    study through purposive sampling. The data was collected through semi-structured interviews. The methods employed to assess the validity and reliability of the data included review by members and review by co-researchers. The findings suggest that outcomes of internationalization for universities include Public implications: Increasing peace and understanding, Increasing national security, Citizenship Development and Specific implications: Introducing Iranian Civilization and Knowledge, Increasing academic diplomacy, Increasing the credibility of the university and branding, Economic growth and Increasing competitiveness, Increasing the diversity and quality of education, research and services.

    Conclusion

    Considering the fact that participants mentioned multiple positive implications, internationalization of universities can play a significant role in achieving set goals in Islamic Republic of Iran’s 1404 vision document. These goals include scientific development as well as effective and constructive interactions in international relations.

    Keywords: implications, internationalization of universities, qualitative study
  • Seyyed Nouroddin Shariatkiaie, Mohammad Salehi*, Maryam Taghvaee Pages 576-587
    Introduction

    The expansion of a more sustainable world is the most obvious logical consequence of higher education efforts. Almost every higher educational institution has built its mission on goals beyond the creation and dissemination of knowledge. The overall purpose of this study was to investigate the impact of sustainable universities on intellectual capital with the fourth generation approach in macro medical universities in region one in order to provide a model.

    Methods

    The present applied research was conducted in 2021 with a qualitative and quantitative approach. The statistical population in the qualitative section was 16 people being selected using the purposive sampling method, and in the quantitative section, 320 people were selected as a statistical sample based on Cochran's formula through stratified random sampling. In order to collect data, researcher-made questionnaires on sustainable universities and Bontis Intellectual Capital Questionnaire were used. Confirmatory factor analysis and structural equations were used to analyze the data.

    Results

    The results of confirmatory factor analysis show that at 99% confidence level, t-values for the dimensions of the sustainable university questionnaire were out of (2.58, -2.58) range, so there was a strong positive and significant relationship between the variables of a sustainable university with all its dimensions.

    Conclusions

    Considering the obtained results, it can be concluded that the relationship between a sustainable university and intellectual capital was positive and significant. This can be due to paying attention to the scientific nature and fruitfulness of intellectual capital and its continuous development in order to achieve one of the ultimate goals, which is sustainable development.

    Keywords: Sustainable University, Intellectual Capital, Fourth Generation University, Medical Sciences, Region One
  • Azadeh Fadavi, Keyvan Salehi*, Ebrahim Khodaie, Ali Moghadamzadeh, Mohammad Javadipour Pages 588-601
    Introduction

    Academic failure is one of the most important issues in the educational system, which constitutes a major part of the concerns of parents, educators, educators and custodians of the educational institutions of society. Its occurrence and exacerbation have numerous individual, familial and social consequences. The present study has aimed to determine the factors related to students' academic failure in Tehran University.

    Methods

    In this study, the statistical population includes all undergraduate students studying at Tehran University. A sample of 800 people was selected by stratified random sampling. Questionnaire items were obtained from the qualitative research results of the first part of the study. After performing and eliminating confused questionnaires, 746 questionnaires were analyzed using classical test approach. The questionnaire items are results of a qualitative research conducted by researchers using the phenomenological method identifying the indicators associated with students' academic failure. After the initial formulation, Lawshe content validity ratio method was used to determine the quantitative content validity. The questions were provided to 12 experts and after making changes using their comments and final approval, their validity was determined. Exploratory factor analysis was performed by SPSS software and confirmatory factor analysis was performed using PLS software.

    Results

    Data analysis led to the identification of 16 factors. The reliability of the questionnaire was computed calculated by calculating Cronbach's alpha coefficient for each factor and all of them were acceptable amount. Z score was calculated for normalization.

    Conclusions

    The results showed that various factors play role in shaping students' academic failure. Also, the questionnaire developed to measure the factors related to the formation of students' academic failure, has appropriate psychometric properties and could be used to identify factors associated with students' academic failure.

    Keywords: Academic failure, Academic Performance Decline, Construction Scale, Psychometric Properties, standardized tool
  • Farzad Ghaderi, Nahid Akrami*, Koroush Namdari, Ahmad Abedi Pages 602-613
    Introduction

    Mentalization is the cognitive and affective ability to understand the thoughts and feelings of ourselves and others.The purpose of this study was to investigate psychometric indices of Mentalized affectivity scale.

    Method

    The research method is Psychometrics. The statistical population included all students of Isfahan University of Medical Sciences and the sample size consisted of 303 students who were selected by available sampling method and evaluated by the Mentalized affectivity scale. In order to prepare the Persian version of the Mentalized affectivity scale, the scale was first translated into Persian by one of the PhD students in Psychology, and after removing the ambiguities, it was approved by the professors of psychology at the University of Isfahan. After matching the translated version and the original version and after fixing the existing bugs, the final scale was prepared. In order to accurately measure the validity of the translated tool, its validity and reliability were examined. In order to investigate the validity of the translated instrument, Cronbachchr('39')s alpha coefficient were used to measure the reliability of the instrument. In order to measure the validity of the structure, the translated tool was examined using structural equations and confirmatory factor analysis using Smart-PLS software.

    Results

    The implementation of confirmatory factor analysis confirmed the three-factor model of the research and obtained the fitting indices. The internal consistency of the scale, based on the Cronbachchr('39')s alpha coefficient, was 0.82 for the total score and 0.82 and 0.70, 0.89 and 0.91 for identifying, processing and expression emotion components. The correlation coefficients for convergent and divergent validity of the scale were statistically significant.

    Conclusions

    The Persian version of the Mentalized affectivity scale has a high reliability and validity and can be used as a useful tool for clinical research of psychologists and psychiatrists.

    Keywords: Mentalized affectivity, emotional regulation, Psychometrics, student
  • Azar Abbaszadeh, Shahram Ranjdoust*, Mohammad Azimi Pages 614-623
    Introduction

    paying attention to moral development components in junior high school textbooks, that the students at this age are at a critical stage, is very important. So the aim of this study was to Content analysis of junior high school textbooks based on attention to components of moral development.
     

    Methods

    In this study, "Shannon Entropy" content analysis method is used which, using a new vision, discusses data processing in the content analysis both quantitatively and qualitatively. Texts, questions, and practices were regarded as the unit of analysis. The content of junior high school textbooks was examined based on 7 main components and 14 sub-components of moral development, in 1398 year.
     

    Findings

    The results of the analysis showed that the internal Self-improvement and self-purification component with (90) cases have been the most frequency, and the self-sufficiency component with (0) cases has been least frequency. Also, the highest importance coefficient was related to internal Self-improvement and self-purification component (0.121), and the least importance coefficient was related to self-sufficiency component (0.00006).
     

    Conclusion

    Findings from frequency of components showed that components of moral development in the junior secondary school textbooks, do not have a normal distribution, so that very little attention is paid to moral development components. Therefore, it is necessary to pay more attention to the components of moral development in compiling the junior high school textbooks.

    Keywords: : content analysis, moral development, Components of Moral development, Textbooks, junior secondary program
  • Mahdi Akbari*, Habibalah Naderi, Jalil Fath Abadi, Omid Shokri Pages 624-635
    Introduction

    Students use a set of mental activities while studying to apply different study approaches according to their performance, the nature of the curriculum and their mastery during the study. This study aimed to compare study approaches and academic performance of male and female medical students in the first, second, third and fourth years (basic sciences and physiopathology).

    Methods

    The method of this study is descriptive-cross-sectional.The sample of this study is 287 medical students in basic sciences and physiopathology in Tehran University of Medical Sciences in the academic year 2018-2019 who were selected through Stratified sampling. The tools of approaches to study and learning Were used. Analysis was performed by Anova test.

    Results

    The results showed that the score of surface approaches to study of first year students is significantly lower than third year and fourth year students.
    Third-year students' use of the strategic & deep approach was significantly lower than second, third and fourth year students.

    Conclusions

    The present study has shown new results on the transition of the use of approaches  to study during the four years of general medicine. Students' use of surface, deep and strategic approaches has grown transitionly and in higher years, the use of surface approach has decreased and more deep and strategic approaches are used.  after the second year due to the different structure of the curriculum, academic failure is observed.

    Keywords: Deep Approach, Surface Approach, Strategic Approach, Study Approach, Academic Performance