فهرست مطالب

پژوهشنامه خراسان بزرگ - پیاپی 52 (پاییز 1402)

پژوهشنامه خراسان بزرگ
پیاپی 52 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهزاد وثیق*، فاطمه مولوی مقدم صفحات 1-18

    در جهان امروز، سه عامل محیط زیست، توسعه پایدار و کاهش مصرف انرژی های تجدید ناپذیر، مباحث حایز اهمیت در سطح جوامعند. به طوری که صاحب نظران، معماران و شهرسازان به دنبال یافتن راهکارها و تدابیر زمینه ای و اعمال آن ها در همه سطوح جامعه هستند. چراکه گذشتگان با محدودیت های موجود در عصر خود به مقابله پرداخته و پاسخ هایی درخور برای آن یافته اند. معماری سنتی در خطه خراسان چه در بخش مسکونی و چه در بخش های مذهبی و فرهنگی دارای ابعاد و ویژگی های منحصربه فردی است که در پاسخ به بستر شکل گیری آن پدید آمده اند. دلیل این مدارس چندمنظوره بودن و استفاده مداوم آنهاست. بدین ترتیب این بناها علاوه بر نقش آموزشی، محل اقامت طلاب بوده اند که به نوعی باعث می شود تا در تمام طول شبانه روز از فضاهای مختلف آن استفاده شود. در این راستا تلاش شده است تا با بررسی 19 مدرسه طی دوره های تاریخی، اصول پایداری آن ها شناسایی شود. نوع تحقیق، کیفی و روش مبتنی بر بررسی نمونه موردی است. در ابتدا بر اساس پیشینه نظریات، تلاش شد تا چارچوب تحقیق شکل گرفته و بر مبنای آن نمونه های موردی تحلیل شوند. گردآوری اطلاعات بر اساس مطالعات میدانی شامل مشاهده شخصی و داده های اسنادی- کتابخانه ای گردآوری شده است. نتایج حاکیست؛ اگرچه مدارس از یک الگوی واحد شامل؛ حیاط مرکزی و حجره های گرداگرد آن تشکیل شده اند و هرکدام از معماری عصر خود تبعیت نموده اند، لیکن ملاحظات اقلیمی متناسب با شرایط بستر طراحی از قبیل درون گرایی، ظرفیت حرارتی جداره ها، ایوان های تابستانه و زمستانه به عنوان مدرس، ایجاد تهویه طبیعی و عواملی ازاین دست در آن ها رعایت شده است.

    کلیدواژگان: معماری پایدار، مدارس تاریخی، خراسان بزرگ، پایداری اقلیمی
  • زهرا فلاح زرومی* صفحات 19-35

    در گذر زمان و در فرآیند جهانی سازی، ساختار و سیمای شهرهای اسلامی از جمله معماری آن طی دهه های اخیر دچار چالش ها و تحولات شگرفتی شده است. یکی از مهمترین این چالش ها، بحران هویت به ویژه در هویت معماری اسلامی می باشد.هدف اصلی این پژوهش در مرحله اول شناسایی و تحلیل عناصر هویتی و آسیب پذیر معماری در روند جهانی شدن می باشد و در مرحله دوم به بررسی و تحلیل ترجیحات مردمی از عناصر هویت معماری اسلامی پیرامون دو حرم مقدس (مسجد الحرام در شهر مکه معظمه، حرم حضرت امام رضا علیه السلام در شهر مشهد مقدس) با استفاده از آزمون بصری و دسته بندی کیفی پرداخته می شود. از این رو سوالات اصلی این پژوهش عبارتند از: 1- حوزه جهانی شدن چگونه و بر چه عناصری از هویت معماری تاثیر می گذارد؟2- در روند جهانی شدن، عناصر هویت بخش معماری از دیدگاه نظریه پردازان معاصر به چه میزان در ترجیحات مردمی به لحاظ هویت بخشی اماکن اسلامی نزدیک می باشد؟ با تفکیک مقوله جهانی شدن می توان اذعان نمود که فرآیند جهانی شدن از طریق نفوذ پذیر ساختن مرزها و بازسازی مکان و زمان و از سویی دیگر گسترش چشمگیر فضای فرهنگی، هویت معماری را به طور مستقیم تحت تاثیر قرار داده است و نتایج بررسی عناصر هویتی از دیدگاه نظریه پردازان معاصر نشان می دهد هویت معماری ارتباط عمیقی با هویت کاربران خود دارد که با تحلیل ترجیحات مردمی نسبت به دو حرم مقدس نیز این موضوع روشن و مبرم میگردد

    کلیدواژگان: جهانی شدن، بحران هویت، معماری اسلامی، اندیشمندان معاصر
  • سمیه مسعودی*، فائزه نبوی صفحات 37-58

    تجربه پیشینیان در خلق فضای معماری و شناخت آن نیازمند زبان هنر است. ارتباط معماری با هنر موجب خلق فضا با تزیینات و ترکیب با الگوهای مختلف میشود. نقاشی و معماری در عنصر فضا مشترک هستند. در معماری مدرن با فرهنگ های مختلف، دغدغه ارتباط بین معماری گذشته و حال، چه عملی و چه نظری وجود دارد. با از بین رفتن برخی آثار معماری اطلاعاتی از آنان در دسترس نیست. بررسی و شناخت آثار نگارگری لایه های اجتماعی فرهنگی، عناصر و اصول به کار رفته در آن را میتوان شناخت تا به عنوان مدارک تاریخ معماری معرفی شوند. مکتب هرات از مکاتب تاثیرگذار در نگارگری که اجزا معماری در آن به وفور استفاده شده و نقطه اوج آن دوره تیموریان بود. هدف از این تحقیق تحلیل نگاره ها و آثار معماری است تا به شناخت اصول معماری ایران بپردازیم. شهرهای مشهد و هرات در دوره تیموریان شهرهای مهم خراسان بزرگ بوده اند. جایگاه ویژه مساجد در فرهنگ و آیین مسلمانان مورد توجه مردم و زمامداران بوده است. در این پژوهش با منابع کتابخانه ای و با روش توصیفی- تحلیلی و تفسیری تاریخی، با تحلیل فضای مسجد در معماری و نگاره ها سعی بر یافتن اصول معماری ایرانی داریم. و از نگاره ها به عنوان سند تاریخی و بناهای شاخص در مشهد و هرات در پیشبرد چگونگی یافتن اصولی برای فضاسازی در معماری و نگارگری استفاده میکنیم و به تاثیری که اصول معماری ایرانی هم در بناها و هم در نگارگری گذاشته است میپردازیم. تا این اصول در سایر بناها نیز مورد استفاده قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: اصول معماری ایرانی، مکتب نگارگری هرات، فضاسازی معماری ایرانی، مسجد
  • اسماء جامی*، رضا میرزایی، سید مسلم سیدالحسینی، احمد حیدری صفحات 59-80

    اتمسفر معماری، کیفیتی منحصربه فرد از فضاست که با خلق یک پس زمینه زیبا برای زندگی روزمره، ماندن در فضا را مداومتر، بیادماندنی و لذتبخش می کند. اتمسفر با القای حیات به فضا از کرختی آن می کاهد. ایجاد و کنترل آن از همان گامهای اولیه معماری شکل می گیرد اما متاسفانه خلاء آن در روند آموزش و طراحی بسیار مشهود است. بمنظور دستیابی به روش خلق معماری سرزنده با اهداف از قبل تعیین شده، این مقاله سطح تعامل هم افزایی شاخصه های اتمسفر معماری و بطور نمونه تاثیر مهمترین معیار شکل دهنده آن یعنی نور بر دیگر معیارها را مطالعه می کند. در خصوص اتمسفر معماری و نور، تاثیرات و رده های سینرژیکی(همافزایی) که می تواند اعمال گردد، بررسی شده است. بمنظور کنترل نتایج سه مسجد نسبتا مشابه از مجموعه شیخ جام مورد تحلیل میدانی قرارگرفتند. چراکه مساجد بعنوان خانه های نور مطرح شده اند. این تحقیق ازنوع کاربردی و بر مبنای پژوهش فلسفی-تفسیری به روش توصیفی-تحلیلی-پیمایشی، براساس اطلاعات اسنادی و پیمایشی انجام شده است. پرسش نامه طبق طیف لیکرت تنظیم و براساس تعداد فرمول کوکران بین مراجعین ارایه گردید ، داده با استفاده از روش ها و نرم افزارهای آماری تحلیل و بررسی صورت گرفت. بنا به نتایج پژوهش می توان گفت نور روز با هم افزایی بر دیگر معیارهای اتمسفر بنا در الحاق حس وحالهای متفاوت قدرتمند عمل می کند. شاخصه فیزیکی نور با میزان تاثیر بیشتر بر کیفیتهای ثابت و شاخصه معنایی آن بر کیفیت های متغیر اتمسفر فضا تاثیرمی گذارند. همچنین متقابلاکالبد معماری ، ابژه های اطراف و تعامل میان داخل و خارج به ترتیب با بیشترین تاثیرپذیری از نور بر کلیت اتمسفر فضا موثرند.

    کلیدواژگان: اتمسفر معماری، معماری مساجد خراسان، سینرژی، نور
  • حسن علی فریدونی*، فهیمه باب الحوائجی، حبیب الله عظیمی، زهرا اباذری صفحات 81-94
    مکتب های هنری ایرانی در دوره های مختلف تاریخی، ظهور و بروزشان بیشتر در نسخه های خطی به ویژه قرآ ن ها بوده است. در این پژوهش با هدف شناسایی ویژگی ها و تمایز مصاحف مکاتب شیراز و هرات دوره های تیموری و صفوی انجام گرفته و جامع آماری آن، ده قرآن دوره تیموری مکاتب هرات و شیراز و ده قرآن دوره صفوی، مکاتب هرات و شیراز است که به صورت هدفمند از میان مصاحف آستان قدس رضوی انتخاب شده اند. این پژوهش از نظر هدف توسعه ای و به روش توصیفی-تطبیقی و شیوه جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای است. سوال اصلی این پژوهش، شناسایی مصاحف مکاتب شیراز و هرات دوره های تیموری و صفوی از طریق کدام ویژگی های نسخه شناسی امکان پذیر است؟ که از نتایج پژوهش می توان به؛ 1) قالب طرح لوح فاتحه الکتاب، در مکتب هرات به طرح کتیبه مزدوج و در مکتب شیراز به طرح لچک و ترنج است.2) سرسوره ها در مکتب هرات به خط کوفی تزیینی و در مکتب شیراز به خط رقاع است.3) دعاهای اوراق بدرقه شامل افتتاح، ختم قرآن و فالنامه در مصاحف مکتب هرات و همچنین شیراز دوره تیموری اجرا نشده در حالیکه در مصاحف مکتب شیراز دوره صفوی اجرا شده است.4) نشان خمس و عشر در مکتب هرات به شکل دایره با کتیبه کوفی است و در مکتب شیراز نشان خمس به شکل بادامی و عشر به شکل دایره بدون کتیبه کوفی ترسیم شده است.5) در مکتب هرات گره بندی جداول پرکار و دارای تنوع طرح است و در مکتب شیراز بدون گره بندی و جداول ساده است.
    کلیدواژگان: قرآن، مکتب هرات، شیراز
  • ملیحه صلاحی، براتعلی خاکپور* صفحات 95-117

    شهرستان کلات نادر (واقع در منطقه هفت گردشگری کشور، یعنی استان خراسان رضوی) به دلیل وجود آثار و مجموعه های بی بدیل، ارزشمند و تکرار نشدنی تاریخی و فرهنگی در کنار جاذبه های طبیعی بکر و منحصر به فرد خود، همواره منطقه ای است زیبا، جذاب و دیدنی برای طبیعت گردان و گردشگران. می توان ادعا نمود که عامل گردشگری میراثی در این منطقه پتانسیلی است محرک در توسعه که از طریق بالفعل نمودن ظرفیت های آن، می توان شهرستان را در تمامی ابعاد متحول ساخت و بدان جانی دوباره بخشید، به گونه ای که گردشگری به اصلی ترین و پایدارترین منبع درآمدی و عامل اصلی در اشتغال زایی و توانمندسازی تمام افراد جامعه محلی این منطقه بدل گردد؛ لذا پژوهش حاضر منطبق بر روش توصیفی- تحلیلی، به جمع آوری اطلاعات از دو شیوه کتابخانه ای و میدانی پرداخته و شهرستان را از منظر جاذبه های گردشگری میراث فرهنگی، یعنی آثار تاریخی غیرمنقول شامل ابنیه، محوطه ها و تپه های تاریخی برجای مانده از عصر مفرغ تا دوره قاجار در محدوده، مورد مطالعه و بررسی قرار داده؛ بلکه بتواند از این رهیافت موجبات اقداماتی در زمینه برنامه ریزی برای ثبت آثار در فهرست میراث محلی، ملی و جهانی، حفاظت (احیاء، مرمت، باززنده سازی و غیره) از هویت و اصالت آثار و نیز معرفی آنها به علاقه مندان تاریخ و فرهنگ در سطوح ملی و بین المللی را فراهم نماید و بستری برای تحولات درخشان در این عرصه را تدارک بیند.

    کلیدواژگان: گردشگری میراث فرهنگی، ملموس غیرمنقول، کلات نادر
|
  • BEHZAD VASIGH *, Fatemeh Molavimoghadam Pages 1-18

    Due to the increase in energy need with urbanization as a result of industrialization and rapid population growth, preservation of natural resources has become impossible. the energy generated particularly from non-renewable natural resources that are in danger of depletion. The authors believe that there were some principles of sustainable architecture in the historical architecture of Iran. Traditional architecture in the Great Khorasan has unique features that have emerged in response to the climate and social, and economic context. the continuous use of these buildings is The reason for survieying madrasas (schools) in Great Khorasan. Thus, in addition to the educational role, these buildings have been the residence of Tolab that called hojrah, which in a way makes it possible to use different spaces. Therefore, an attempt has been made to identify the principles of their sustainability by examining 20 madrasas in Great Khorasan in the Timurid, Safavid, Sheibanid and Qajar era. The research method in this research is a combination of interpretive-historical methods. In the stage of recognizing case examples and theoretical methods, the background is in the stage of compiling a theoretical framework and based on the logical inference, the components of stability in the physical dimensions of madrasas in Greater Khorasan are examined. The information is based on library studies. The results show that madrasas follow a single pattern; The central courtyard and the hojrah around it follow.

    Keywords: Sustainable Architecture, Madrasa, Great Khorasan, climatic sustainability
  • Zahra Fallah Zaroomi * Pages 19-35

    Over time and in the process of globalization, the structure and appearance of Islamic cities, including its architecture, has undergone dramatic challenges. One of the most important challenges is the identity crisis, especially the identity of Islamic architecture. The main purpose of this research in the first stage is to identify and analyze the identity and vulnerable elements of architecture in the process of globalization and in the second stage is to analyze the identity of Islamic architecture from people point of view around two holy shrines (Holy Mosque in Mecca & the shrine of Imam Reza (AS) in the holy city of Mashhad) by using visual tests and qualitative classification.Therefore, the main questions of this research are;1) How does globalization affect the identity of Islamic architecture and on which elements?2) Considering the era of globalization, how close are the identity elements of architecture from the theorists' point of view to the identity elements from the peoples' point of view?If we can anlayse globalization,we can see through the permeability of borders and the reconstruction of space and time and on the other hand the distinctive expansion of social media & culture, directly affects them to a large extent.The results of the analysis of identity elements from the perspective of contemporary theorists show that architectural identity is deeply related to the identity of its users. We have already examinined and analyzed the elements of identity from the perspective of popular preferences towards the two holy shrines

    Keywords: globalization, Identity Crisis, Islamic architecture, Contemporary Thinkers
  • Somaieh Masoody *, Faezeh Nabavi Pages 37-58

    The experience of the predecessors in creating the architectural space and recognizing it requires the language of art. The connection between architecture and art creates a space with decorations and combinations with different patterns. Painting and architecture share the element of space. In modern architecture with different cultures, there is a concern over the relationship between past and present architecture, practically and theoretically. With the disappearance of some architectural works in the past, no information is available about them. By examining and recognizing the miniature works' socio-cultural layers, the elements and principles used in them can be identified, and these works can be introduced as evidence in the history of architecture. Herat School, an influential school in miniature, in which architectural components were used extensively, climaxed in the Timurid period. The cities of Mashhad and Herat were important cities of Greater Khorasan during the Timurid period. The people and rulers have considered the special status of mosques in Muslim culture and religion. This research aims to find principles for creating space in architecture and miniature. Using library resources, an interpretive-historical applied research methodology, and analyzing the construction of mosques in architectural works and miniatures; we recognize the principles of Iranian architecture. Miniatures and landmarks in Mashhad and Herat can be used as historical evidence to advance the result of this research and identify the principles of space creation and the effects they have exerted on architecture and miniature. These principles can be applied to identify other architectural constructions.

    Keywords: Principles of Iranian Architecture, Herat School, Space Creation in Iranian Architecture, mosque
  • ASMA JAMI *, Reza Mirzaie, Seyed Moslem Seyedalhosseini, Ahmad Heidari Pages 59-80

    Regarding the atmosphere of architecture, due to its importance and vacancy in contemporary architecture, recently, a relatively large number of studies have been devoted to it. But in the meantime, the scattering of votes and views on it has caused that it could not have a clear definition and restriction for it. Sometimes a fixed component in different buildings has different results, or even the strongest atmospheric component alone does not create the right atmospheric quality in the building, so that even fixed atmospheric components in different buildings lead to different and even contradictory results. This possibility indicates the synergistic effect of the factors on the whole space. Factors in different combinations reach a different generality, and the effect of each criterion on the whole is intensified by the combination of other criteria. In order to investigate this, the effect of light on the atmosphere was examined, because most of our perceptions are related to light-dependent vision. On the other hand, light with its various characters also gives a semantic and comprehensible dimension to architecture. The study of light is most used in previous researches of temples, especially mosques. Generates new insights. After meta-analysis of the subject of the atmosphere by examining the conditions for creating synergy and its principles, it seems that light is very effective in synergizing with the characteristics of the architectural atmosphere, not separately but synergistically, in all stages of perception and cognition in perceiving the atmospheric quality of the building.

    Keywords: Synergy, architectural atmosphere, multisensory architecture, light
  • Hasanali Fereidooni *, Fahimeh Babalhavaeji, Habiballh Azimi, Zahra Abazari Pages 81-94
    The most important features of the flourishing Iranian schools of art have been in illustrations for manuscripts, especially the Quran, in different historical periods. The aim of this study is to identify the characteristics and distinction of the Qurans of Shiraz and Herat styles in the Timurid and Safavid periods. As its comprehensive statistics, ten Qurans in the Herat style and Shiraz style from the Timurid period and ten Qurans in the Herat style and Shiraz style from the Safavid period are selected purposefully from the Qurans that are kept in the Museum of the Astan-e Qods Razavi.This research is applied in practical model with the use of the descriptive-comparative method, based on library information collection. From the result of this study, it became clear that some similarities between the features of the manuscripts due to the artistic connection of these styles and cannot be cited in distinguishing their features.The most important recognizable items in Quranic manuscripts include the gilding of the verse Al-Fatihah al-Kitab, the presence or absence of the opening and closing prayers of the Quran, the combination of geometric patterns or geometric and non-geometric patterns, as well as the Islamic and Khatai plan, and the type of inscriptions and signs. Khums and tithes signs, color scheme and the use of colors are the most important features that can help identify the Qurans of these schools.
    Keywords: Quran, Herat School, Shiraz
  • Malihe Salahi, Barat Ali Khakpoor* Pages 95-117

    Kalat Nader County (situated in region 7 of the national tourism regions, Razavi Khorasan province) has long been spectacular and attractive to tourists and nature lovers due to its invaluable and unparalleled cultural and historical monuments and collections. One could argue that heritage tourism is a driving potential in this region, the activation of whose capacities could transform the county from all aspects and blow new life into it so that tourism becomes the central and most sustainable source of livelihood, the essential and most stable source of income, and the main factor in creating jobs and empowering all the members of the local community in the region; Therefore, The present Research conforms to the descriptive- analytical method, the present study seeks to collect data through secondary research and field survey to investigate said County from the perspective of cultural heritage tourist attractions including immovable historical monuments such as historical buildings, sites, and high grounds remaining from the Bronze age to the Qajar era in the region seeking to employ this approach to provide the grounds for actions aimed at planning to register these monuments in local, national, and world heritage lists, conserve (rehabilitate, restore, repair, etc.) their identity and authenticity, and introduce them to culture and history enthusiasts at national and international levels, and Provide a platform for brilliant developments in this area.

    Keywords: cultural heritage tourism, immovable tangible, Kalat Nader