فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی تربیتی - پیاپی 51 (پاییز 1402)

مجله مطالعات روانشناسی تربیتی
پیاپی 51 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مطهره اسلامی، یوسف مهدوی نسب*، زهره خوش نشین لنگرودی، آسیه السادات مدرسی سریزدی صفحات 1-18

    هدف از پژوهش بررسی تاثیر استفاده از بازی وارسازی در کلاس درس معکوس بر تفکر انتقادی دانشجویان رشته مربی کودک دانشگاه فنی حرفه ای شهر یزد در بحران کووید 19 و مقایسه آن با روش کلاس درس معکوس معمول است. نوع پژوهش شبه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان رشته مربی کودک دانشکده فنی و حرفه ای دختران یزد به تعداد 150 نفر بودند و دانشجویان ترم دوم رشته مربی کودک دانشکده فنی و حرفه ای دختران یزد در درس اصول سرپرستی در مراکز پیش از دبستان به تعداد 56 نفر به شیوه در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. قبل از شروع کار آموزش از هر دو گروه مورد پژوهش، پیش آزمون (با استفاده از پرسشنامه تفکر انتقادی) گرفته شد. در حین کار به گروه آزمایش، روش آموزش معکوس مبتنی بر بازی وارسازی و به گروه گواه روش آموزش معکوس معمول آموزش داده شد؛ و در پایان آموزش از هر دو گروه پس آزمون (با استفاده از پرسشنامه تفکر انتقادی) گرفته شد. پرسشنامه به کاررفته در پژوهش، پرسشنامه تفکر انتقادی ریکتس است و جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغییره استفاده شده است. نتایج آزمون تحلیل کواریانس (078/657=F، 05/0<p) نشان فرض صفر رد شده است و متغییر مستقل در گروه آزمایش تفکر انتقادی دانشجویان را افزایش داده است. همچنین نتایج آزمون بر سه مولفه تفکر انتقادی نشان می دهد که در گروه آزمایش تفکر انتقادی دانشجویان به طور معنی داری نسبت به گروه دیگر افزایش پیدا کرده است (05/0<p).

    کلیدواژگان: آموزش معکوس، بازی وارسازی، تفکر انتقادی، یادگیری فعال
  • روشن احمدی*، محدثه اسماعیلی صفحات 2-15

    پژوهش حاضر باهدف بررسی اثر اپلیکیشن شبکه آموزش دانش آموزی بر خلاقیت وانگیزش تحصیلی دانش آموزان دوره ابتدایی انجام شده است. پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر روش گردآوری اطلاعات، توصیفی از نوع پیمایشی و از نظر نحوه انجام، کمی بود.جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان پایه چهارم،پنجم وششم ابتدایی مدرسه دخترانه صدف تهران به تعداد 252 نفر بود.نمونه آماری براساس فرمول کوکران به تعداد 152 نفر و به روش نمونه گیری تصادفی ساده بدست آمد.ابزارگردآوری داده ها، پرسشنامه های الف) استاندارد انگیزش تحصیلی هارتر،ب) پرسشنامه خلاقیت تورنس و ج) پرسشنامه محقق ساخته کارایی اپلیکیشن شاد بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها ازآزمون رگرسیون ونرم افزار 24 SPSS استفاده شد.نتایج نشان داد برنامه شاد برخلاقیت وانگیزش تحصیلی دانش آموزان تاثیر مثبتی داشته است؛ ضرایب رگرسیونی برنامه شاد برخلاقیت وانگیزش تحصیلی به ترتیب برابر با 0.190 و 0.245 بدست آمد، اما تاثیر این برنامه بر خلاقیت از لحاظ آماری معنادار نبوده است؛مقدار معناداری این ضریب رگرسیونی برابر با 0.051 شده است که از 0.01 بیشتر می باشد.

    کلیدواژگان: اپلیکیشن شاد، خلاقیت، انگیزش تحصیلی، دانش آموز، دوره ابتدایی
  • منصوره حاج حسینی*، حلمیه نافعی صفحات 19-35

    هدف از پژوهش حاضر ارایه الگوی ساختاری از ارتباط میان صلاحیت حرفه ای معلمان و خودراهبری یادگیری شاگردان در نقش واسطه ای انگیزه ی پیشرفت آنها بود. پژوهش به روش، توصیفی و به واسطه شناسایی روابط میان متغیرها در قالب مدل علی، در طرح پژوهش همبستگی انجام پذیرفت. برای این منظور از میان جامعه (N=250) دانش آموزان دختر سال سوم متوسطه نظری شهرستان بندرترکمن در سال تحصیلی 96-95 نمونه ای با حجم 224 نفر برگزیده شده و به سه ابزار خودگزارشی متشکل از مقیاس خودراهبری یادگیری ویلیامسون (2007) و پرسشنامه ی انگیزه پیشرفت (ACMT) و پرسشنامه تعدیل شده صلاحیتهای حرفه ای معلمان (کریمی،1388) پاسخ دادند.برای تحلیل داده ها از تحلیل همبستگی پیرسون استفاده شد و به منظور آزمون برازش مدل های مفروض و برآورد ضرایب اثر مستقیم، غیر مستقیم و کل، از تکنیک تحلیل مسیر با روش بیشینه احتمال استفاده شد. یافته های پژوهش معناداری اثر مستقیم ادراک از صلاحیت حرفه ای معلمان بر خودراهبری یادگیری دانش آموزان و اثر مستقیم ادراک دانش آموزان از صلاحیت حرفه ای معلمان بر انگیزه پیشرفترا نشان داده و به واسطه رابطه غیر مستقیم آنها نیز تایید کننده نقش واسطه ای انگیزه پیشرفت در میان آنها است. یافته های پژوهش همچنین برازش مناسبی از الگوی پیشنهادی را ارایه کرده و بر اساس آن ادراک دانش آموزان از صلاحیت حرفه ای معلمان توانست با واسطه گری انگیزه پیشرفت، 41 درصد از واریانس خودراهبری یادگیری دانش آموزان را پیش بینی نماید.

    کلیدواژگان: صلاحیت حرفه ای معلمان، خودراهبری یادگیری شاگردان، نقش واسطه ای، انگیزه ی پیشرفت شاگردان
  • پریوش خاورزمینی، رامین حبیبی کلیبر* صفحات 36-48

    هدف پژوهش حاضر رابطه انتظارات تحصیلی با شیفتگی تحصیلی وامید تحصیلی در دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه است. طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر متوسطه دوم ناحیه 2 تبریز در سال 1401-1400 تشکیل بودند که از بین آن ها 406 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. در پژوهش حاضر از پرسش نامه های استرس ناشی از انتظارات تحصیلی آنگ وهوان (2006) و شیفتگی تحصیلی مارتین وجکسون (2008) و امید تحصیلی سامانی وسهرابی (2011) بود. داده های پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند گانه (گام به گام) تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین استرس ناشی از انتظارات تحصیلی با شیفتگی تحصیلی رابطه منفی و معناداری وجود دارد (001/0 ‹p)، از سویی بین استرس ناشی از انتظارات تحصیلی با امید تحصیلی رابطه ای مشاهده نشد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که شیفتگی تحصیلی و امید تحصیلی 13% از واریانس مربوط به استرس ناشی از انتظارات تحصیلی را پیش بینی می کنند. بنابراین ضروری می باشد که در جهت دادن آگاهی به اولیا و معلمان دانش آموزان آنان را از عواقب و پیامدهای سوء استرس ناشی از انتظارات تحصیلی آگاه ساخته ودر این زمینه کارگاه هایی برگزار گردد تا شیفتگی تحصیلی وامید تحصیلی در دانش آموزان افزایش واسترس ناشی از انتظارات تحصیلی کاهش یابد.

    کلیدواژگان: انتظارات تحصیلی، امید تحصیلی، شیفتگی تحصیلی
  • محمد سلطانی زاده*، سارا مرتضویان، زهره لطیفی صفحات 49-67
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی اهمال کاری تحصیلی بر اساس تاب آوری تحصیلی، عدم تحمل بلاتکلیفی، کمال گرایی مثبت و منفی با نقش واسطه ای اجتناب تجربه ای بود. روش این تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری را کلیه دانشجویان دختر و پسر دانشگاه پیام نور اصفهان تشکیل دادند که در نیمسال اول تحصیلی 99-1398 مشغول به تحصیل بودند. گروه نمونه شامل 200 نفر بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و مقیاس اهمال کاری تحصیلی سولومن و راثبلوم (1984)، پرسشنامه تاب آوری تحصیلی سامویلز (2004)، پرسشنامه عدم تحمل بلاتکلیفی فریتسون و همکاران (1994)، مقیاس کمال گرایی تری شورت و همکاران (1995) و پرسشنامه اجتناب تجربه ای بوند (2007) را تکمیل کردند. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS-22 و AMOS-20 و جهت تایید مدل تحقیق، از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد تاب آوری و کمال گرایی مثبت ارتباط معنادار و معکوس با اهمال کاری تحصیلی و عدم تحمل بلاتکلیفی، اجتناب تجربه ای و کمال گرایی منفی ارتباط معنادار و مثبت با اهمال کاری تحصیلی داشته است (01/0>P). همچنین نقش واسطه ای اجتناب تجربه ای بر رابطه بین عدم تحمل بلاتکلیفی و کمال گرایی مثبت و منفی با اهمال کاری تحصیلی مورد تایید قرار گرفت؛ بنابراین پیشنهاد می شود به منظور کاهش اهمال کاری تحصیلی دانشجویان و جلوگیری از تاثیر آسیب آن در عملکرد تحصیلی، زمینه ارتقاء تاب آوری تحصیلی، کمال گرایی مثبت و کاهش عدم تحمل بلاتکلیفی، کمال گرایی منفی و اجتناب تجربه ای فراهم گردد.
    کلیدواژگان: اجتناب تجربه ای، اهمال کاری تحصیلی، تاب آوری تحصیلی، عدم تحمل بلاتکلیفی، کمال گرایی
  • وجیهه ظهورپرونده*، الهام زیرک صفحات 68-81

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مشغولیت تحصیلی بر توان بخشودگی و افزایش جهت گیری مثبت دانش آموزان دوره متوسطه انجام شد. روش پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و طرح تحقیق نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان دختردوره متوسطه دوم شهر مشهد در سال تحصیلی 1401-1400 بود. در این پژوهش، 30 دانش آموز با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه قرار گرفتند(15 دانش آموز در گروه آزمایش و 15 دانش آموز در گروه گواه). گروه آزمایش مداخله آموزش مشغولیت تحصیلی را طی دو ماه در 12 جلسه 75 دقیقه ای دریافت کرد. پرسشنامه های استفاده شده در این پژوهش شامل بخشودگی احتشام زاده و همکاران (1389)، جهت گیری مثبت نسبت به مدرسه ابوالمعالی و احمدی (1396) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل کوواریانس با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد آموزش مشغولیت تحصیلی بر توان بخشودگی و افزایش جهت گیری مثبت دانش آموزان دوره متوسطه تاثیر معنادار دارد. بدین صورت که این مداخله توانسته به افزایش توان بخشودگی و جهت گیری مثبت دانش آموزان دوره متوسطه منجر شود؛ بنابراین می توان گفت آموزش مشغولیت تحصیلی با بهره گیری از فنونی مانند آشنایی با مفهوم بخشندگی، پذیرش هیجانات، رویارویی با هیجانات، مهارت مسوولیت پذیری فردی و جمعی و خودآگاهی می تواند روشی کارامد برای افزایش توان بخشودگی و جهت گیری مثبت نسبت به مدرسه در دانش آموزان دوره

    کلیدواژگان: آموزش مشغولت تحصیلی، توان بخشودگی، جهت گیری مثبت، دانش آموزان
  • سید علیرضا قاسمی، حسین خسروی، مینو میری*، هادی پورشافعی، فائزه خسروی صفحات 82-104

    پژوهش حاضر به منظور پیش بینی سازگاری دانش آموزان بر اساس فرهنگ مدرسه ای با نقش میانجی کیفیت زندگی در مدرسه انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی و ازنوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش، دانش آموزان پسر پایه نهم شهرستان بیرجند در سال تحصیلی 1402-1401 به تعداد 2444 نفر بودند که طبق جدول کرجسی و مورگان و با روش نمونه گیری تصادقی خوشه ای چندمرحله ای، 334 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه های فرهنگ مدرسه هیگینز دی الساندرو و ساد (1988)، سازگاری دانش آموزان سینها وسینگ (1993) و کیفیت زندگی در مدرسه ویلیامز و باتن (1981) بودند. از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رویکرد معادلات ساختاری و نرم افزارهایSPSS-26 و AMOS جهت تحلیل داده ها استفاده شد. بررسی ها نشان میدهد تمامی ضرایب مسیر مستقیم مربوط به رابطه بین فرهنگ مدرسه ای با کیفیت زندگی در مدرسه و سازگاری دانش-آموزان، مثبت و معنی دار است (01/0>p). همچنین ضریب مسیر رابطه غیرمستقیم بین فرهنگ مدرسه ای با سازگاری، از طریق متغیر میانجی کیفیت زندگی در مدرسه، در سطح آلفای 01/0 معنی دار است. شاخص برازندگی ریشه واریانس خطای تقریب برابر 076/0 و ریشه استاندارد واریانس باقی مانده برابر با 054/0 است که نشان دهنده برازش مطلوب مدل است. باتوجه به یافته ها، میتوان از طریق فرهنگ مدرسه ای و کیفیت زندگی در مدرسه، سازگاری دانش آموزان را پیش بینی کرد. لذا نتایج پژوهش دارای تلویحات کاربردی برای مداخلات روانی-تربیتی است که با بهبود کیفیت و شرایط زندگی تحصیلی دانش آموزان در مدرسه و رشد فرهنگ مدرسه ای به کمک مدیران، معلمان و مشاوران مدارس، سازگاری دانش آموزان رشد یابد

    کلیدواژگان: سازگاری، فرهنگ مدرسه، کیفیت زندگی در مدرسه، دانش آموزان
  • فریبا کریمی، زهرا نیک منش* صفحات 105-117
    یکی از عوامل مهم در میان راهبردهای روانی موردنیاز برای مقابله با طیف وسیعی از چالش های شخصی، اجتماعی و شناختی در دوره نوجوانی، تاب آوری می باشد. هدف پژوهش، بررسی نقش هوش معنوی و تنظیم هیجان بر تاب آوری نوجوانان دانش آموز در شهر زاهدان بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی .بود. جامعه آماری را7953 پسر و 9463 دختر دانش آموز متوسطه دوم شهرزاهدان در سال تحصیلی 1394-1393 تشکیل داد. نمونه ای به حجم 312 نفر به شیوه نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون (2003)، هوش معنوی کینگ (2008) و تنظیم هیجان (SRI) مارکوس ، ایبانز،روپریز، مویا و اورتت (2005) بود. برای تجزیه وتحلیل رابطه بین متغیرها و پیش بینی تغییرات تاب آوری، روش های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد بین هوش معنوی و تنظیم هیجان با تاب آوری رابطه مثبت معنادار وجود دارد. نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که در گام اول متغیر هوش معنوی به تنهایی 12/0 تاب آوری را پیش بینی می کند (001/0> P) و در گام دوم هوش معنوی و تنظیم هیجان روی هم 14/0 متغیر تاب آوری را پیش بینی می کنند (001/0> P). بر اساس یافته های پژوهش، هوش معنوی و تنظیم هیجان در پیش بینی تاب آوری نقش مثبت و معناداری داشتند و هوش معنوی پیش بین قوی تری برای تاب آوری بود؛ بنابراین پیشنهاد می شود در برنامه های مدارس و مشاوره نوجوانان به تقویت هوش معنوی و تنظیم هیجانی پرداخته شود.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، تنظیم هیجان، تاب آوری، دانش آموز
  • لیلا میرزایی، زهرا گلی زاده* صفحات 118-137

    تفکر انتقادی یک فرآیند فکری است که مبتنی بر نتیجه گیری، تصمیم گیری و ترسیم، داده های مرتبط ازجمله تجزیه وتحلیل، توضیح، فرضیه، استدلال و توسعه تفکر است پژوهش حاضر به روش فرا تحلیل و با ترکیب پژوهش های انجام شده در اثربخشی آموزش فلسفه به کودکان انجام شده است. جامعه آماری فرا تحلیل حاضر پژوهش های در دسترس در رابطه اثربخشی آموزش فلسفه به کودکان در تفکر انتقادی در بانک های اطلاعاتی رایانه ای در دسترس موجود در ایران، از قبیل پایگاه علمی جهاد دانشگاهی (SID)، بانک اطلاعات نشریات کشور (مگیران)، پایگاه مجلات تخصصی نور (نورمگز) در بین سال های 1380 تا 1400 و همچنین پایگاه های علمی خارجی Science Direct، PubMed و Google Scholar که در سال های 2000 تا 2021 منتشر شده اند، می باشد. بر اساس ملاک ورود و خروج برای پژوهش های اولیه و نیز تحلیل حساسیت 25 اندازه اثر از 23 مطالعه توسط نرم افزار CMA موردبررسی قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که، اندازه اثر خلاصه ی مدل تصادفی برابر با 0/1 بود که ازنظر آماری معنادار و بیانگر اثربخشی مثبت آموزش فلسفه به کودکان در پرورش مهارت تفکر انتقادی آنان می باشد.بنابرین پیشنهاد می شود که آموزش فلسفه برای کودکان در برنامه های آموزش رسمی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش فلسفه به کودکان، تفکر انتقادی، فبک، فرا تحلیل
  • عابده نظری، اسماعیل سعدی پور*، صغری ابراهیمی قوام، حسن اسدزاده صفحات 138-151

    پژوهش حاضر با هدف طراحی و اعتباریابی بسته آموزش هوش موفق استرنبرگ و اثربخشی آن بر سرزندگی دانش آموزان پایه یازدهم انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی و از نظر پاردایم زیربنایی کمی و کیفی، از نظر هدف، کاربردی بود. جامعه آماری پژوهش، دانش آموزان دختر پایه یازدهم شهرستان زاهدان در سال تحصیلی 1400-1401بود. نمونه پژوهش شامل 60 نفر از دانش آموزان دخترانه فرزانگان شهرستان زاهدان بودند که ابتدا از طریق روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و گواه (هر گروه 30 نفر) گمارده شدند. پس از اجرای پیش آزمون دانش آموزان گروه آزمایش به مدت 10 جلسه در معرض آموزش مولفه های هوش موفق قرار گرفتند. سپس داده های مربوط به پس آزمون جمع آوری شد. ابزار پژوهش پرسشنامه سرزندگی تحصیلی (مارتین و مارش، 2008) بوده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس نشان داد که بین گروه آزمایش و گواه از نظر سرزندگی تحصیلی تفاوت معناداری (1./. >p) وجود دارد. بنابرین معلمان می توانند در سیستم آموزشی خود نظریه هوش موفق استرنبرگ را به عنوان یک روش آموزشی موثر در جهت افزایش سرزندگی تحصیلی دانش آموزان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: هوش موفق، آموزش هوش، سرزندگی تحصیلی
|
  • Motahareh Eslami, Yousef Mahdavinasab *, Zohreh Khoshneshin, Asiyeh Modarressi Saryazdi Pages 1-18
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the effect of gamification in a flipped classroom on the critical thinking of child trainer students in the female Technical and Vocational College in the city of Yazd during the COVID-19 pandemic.

    Methods

    The study utilized a quasi-experimental design with a pre-test and post-test control group. The statistical population consisted of 150 students in the field of child trainer at Yazd Girls' Technical and Vocational College, with a sample size of 56 students selected randomly from two classes. Prior to the intervention, a pre-test was administered to both groups, and the experimental group was taught using a gamified flipped classroom method while the control group was taught using a traditional flipped classroom method. A post-test was administered to both groups after the intervention. The Ricketts' critical thinking questionnaire was used to collect data, and analysis of covariance was used to analyze the data.

    Findings

    The results of the analysis (F=657.078, p<0.05) indicate that gamification in the classroom significantly increased critical thinking, thereby rejecting the null hypothesis and supporting the hypothesis that the independent variable in the test group increased students' critical thinking. Additionally, the test results on the three components of critical thinking show a significant increase (p<0.05) in the critical thinking of the students in the test group.

    Value:

     The findings of this study suggest that a gamification-based flipped classroom had a significant effect on students' critical thinking compared to a conventional flipped classroom.

    Keywords: Active learning, critical thinking, Flipped Classroom, Gamification
  • Roshan Ahmadi *, Mohadeseh Esmaeli Pages 2-15

    The aim of this study was to investigate the effect of student education network application on creativity and academic motivation of elementary school students. The research method in this research was applied in terms of purpose and in terms of descriptive data collection method was survey type and in terms of how it was done quantitatively. The statistical population of the study included 252 fourth, fifth and sixth grade students of Sadaf Girls’ School in Tehran. The statistical sample of this study was based on Cochran’s formula of 152 students by simple random sampling. Data collection tools in this study were Harter standard motivational questionnaires, Torrance Creativity Questionnaire and researcher-made questionnaire of happy application performance. Regression test and SPSS 24 software were used to analyze the data. The results showed that the shad program had a positive and significant effect on students’ creativity and academic motivation.

    Keywords: shad application, creativity, academic motivation, student, elementary school
  • Mansoure Hajhosseini *, Halimeh Nafeie Pages 19-35

    The purpose of this study was to provide a structural model of the relationship between professional competence of teachers and self-directed learning of students as mediators of their Achievement Motivation. The research was conducted in a descriptive way through identifying the relationships between the variables by the form of causal model in the correlated research the design. For this purpose, a sample of 224 subjects was selected from the statistical population (N = 250) (female secondary school students of Turkmen city in the academic year of 2016-2017). They responded to three self-reporting tools, including of Williamson Self-directed Learning Scale (2007) and the Achievement Motivation test (ACMT) and the Modified professional competence of teachers Questionnaire (Karimi, 2009). Pearson correlation analysis was used for data analysis and the path analysis with maximum probability method was used In order to test the fitting of the hypothesized models and estimate the direct, indirect and total effects of the coefficients. The findings of the research showed a significant direct effect of the perception of the professional competence of teachers on self-directed learning of students and their Achievement Motivation. Also Research results confirm the mediating role of the Achievement Motivation among them. The findings of the research also provide a suitable fit of the proposed model. Based on this, students 'perception of professional competence of teachers was able to predict 41% of students' self-directed learning variance with the Achievement motivation.

    Keywords: Professional Competence of Teachers, Self-Directed Learning of Students, Students’ Achievement Motivation
  • Parivash Khavarzamini, Ramin Habibikaleybar * Pages 36-48

    The purpose of the present study is the relationship between Academic Expectations Stress and Academic flow and Academic Hope in female students of the second year of high school students. The design of the research was descriptive and correlational. The statistical population included all secondary school girls of the 2nd district of Tabriz in the year 1400-1401, and 406 of them were selected as a sample by multi-stage cluster sampling method. In the current research, the questionnaires of stress caused by Ang and Hwan's Academic Expectations Stress (2006) and Academic flow by Martin and Jackson (2008) the Academic Hope and Omid Samani and Sohrabi (2011) were used. Research data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and multiple regression (step by step). The results showed that there is a negative and significant relationship between stress caused by academic expectations and academic fascination (P < 0.001), on the other hand, no relationship was observed between stress caused by academic expectations and academic hope. The results of multiple regression analysis showed that academic fascination and academic hope predict 13% of the variance related to stress caused by academic expectations. Therefore, it is necessary to inform the parents and teachers of the students about the consequences of bad stress caused by academic expectations stress , and in this field, workshops should be held so that as a result of such an action, academic enthusiasm and academic hope in students Increase and reduce stress caused by academic expectations stress.

    Keywords: Academic Expectations Stress, Academic flow, Academic Hope
  • Mohammad Soltanizadeh *, Sara Mortazavian, Zohreh Latifi Pages 49-67
    This study aimed to predict academic procrastination based on academic resilience, intolerance of uncertainty, and positive and negative perfectionism with the mediating role of experiential avoidance. The method of this research is descriptive-correlational. The statistical population consisted of all male and female students of Payame Noor University of Isfahan who were studying in the first semester of 2019-2020. The sample group consisted of 200 people who were selected by purposive sampling. Subjects completed Solomon and Ruth Bloom's Academic Procrastination Scale (1984), Samoels Academic Resiliency Questionnaire (2004), Freeston et al Uncertainty Intolerance Questionnaire (1994), Try-short et al perfectionism scale, and Bond Experience Avoidance Questionnaire (2007). In order to analyze the data, SPSS-22, and AMOS-20 software’s and to confirm the research model, structural equation modeling was used. The results showed that resilience and positive perfectionism had a significant and inverse relationship with academic procrastination and intolerance of uncertainty, experiential avoidance and negative perfectionism had a significant and positive relationship with academic procrastination (P<0.01). The mediating role of experiential avoidance on the relationship between uncertainty intolerance and positive and negative perfectionism with academic procrastination was also confirmed. Therefore, in order to reduce students' academic procrastination and prevent its impact on academic performance, it is suggested to promote academic resilience, positive perfectionism and reduce uncertainty intolerance, negative perfectionism, and avoid the experience.
    Keywords: experiential avoidance, Academic Procrastination, academic resilience, intolerance of uncertainty, Perfectionism
  • Vajiheh Zohoorparvandeh *, Elham Zirak Pages 68-81

    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of academic engagement training on the ability to forgiveness and increasing Positive Orientation Towards School. The research method was applied in terms of objective and semi-experimental research design with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research included female students of the second secondary school in Mashhad in the academic year of 2021-2022. In this research, 30 students were selected by multi-stage cluster sampling method and randomly assigned to experimental and control groups (15 students in the experimental group and 15 students in the control group). The experimental group received academic engagement training intervention during two months in 12 75-minute sessions. The questionnaires used in this research included Ehteshamzadeh et al.'s forgiveness (2009), positive orientation towards School Ahmadi & etal (2016). The data obtained from the research were analyzed by covariance analysis using SPSS software version 23. The results showed that teaching academic engagement has a significant effect on the ability to forgiveness and increasing Positive Orientation Towards School. In this way, this intervention was able to increase the ability of forgiveness and positive orientation of high school students; Therefore, it can be said that teaching academic engagement by using techniques such as familiarity with the concept of forgiveness, accepting emotions, facing emotions, individual and collective responsibility skills, and self-awareness can be an effective method to increase the ability to forgive and have a positive orientation towards school in knowledge. Secondary

    Keywords: academic engagement, Forgiveness, positive orientation towards school, Students
  • Seyed Alireza Ghasemi, Hossein Khosravi, Minoo Miri *, Hadi Pourshafei, Faezeh Khosravi Pages 82-104

    The current research was conducted with the aim of predicting the adjustment of students based on school culture with the mediating role of quality of life at school. The research method was descriptive-correlational. The statistical population of research was2444 ninth-grade-male students of Birjand in the academic year of2022-2023, which 334 were selected as a sample according to Krejcie-Morgan's table and with Multistage cluster random sampling method. The research tools were Higgins-D’Alessandro & Sadh’s school culture questionnaires(1988), Sinha &Singh(1993) student adjustment and Williams & Batten's(1981) Quality of life at School questionnaires. Pearson's correlation coefficient test and structural equation approach and SPSS-26 and AMOS software were used for data analysis. All the coefficients of the direct path related to the relationship between school culture, quality of life in school and students' adjustment are positive and significant(p<0.01). The path coefficient of the indirect relationship between school culture and adjustment, through the mediating variable of quality of life in school, is significant at the alpha level of0.01. The goodness-of-fit index of the root of the approximation error is equal to0.076 and the standard root of the residual variance is equal to0.054, which indicates the good fit of the model. According to the findings, it is possible to predict students' adjustment through school culture and quality of life at school. The results have practical implications for psycho-educational interventions that improve the quality and conditions of students' academic life in school and the development of school culture with the help of administrators, teachers and school counselors.

    Keywords: adjustment, School Culture, Quality of life at school, student
  • Fareba Karemi, Zahra Nikmanesh * Pages 105-117
    One of the most important factors in the psychological strategies that is needed to coping with a wide range of personal, social and cognitive challenges in adolescence, is resilience. This study examined the role of spiritual intelligence and emotional regulation on the resilience of student adolescents in Zahedan. This study was descriptive and correlational. The study population formed from 7953 boys and 9463 girls of the second high school students in Zahedan, in 2014- 2015 academic year. A sample consisted of 312 participants were selected by multistage cluster sampling method. Instruments were included, the Conner-Davidson’s Resilience Scale (2003), the Spiritual Intelligence of King (2008) and the Emotion Regulation Scale (SRI) of Marques, Ibanez, Ruiperez, Moya, Ortet (2005). To analyze the relationship between variables and predict resilience changes, Pearson correlation and the stepwise regression analysis were used. The results showed that there was a significant positive correlation between spiritual intelligence and emotional regulation with resilience. The stepwise regression analysis showed that in the first step spiritual intelligence, alone, predicts.11 of resilience (P<.001) and in the second step of spiritual intelligence and emotion regulation together predicts.14 of resilience (P<.001). Based on these findings, spiritual intelligence and emotion regulation had a positive and significant role in predicting of resilience and spiritual intelligence was a stronger predictor for resilience. Therefore it is proposed that spiritual intelligence and emotion regulation were concentrated in the programs of adolescents’ schools and in their consultation
    Keywords: Spiritual Intelligence, Emotion Regulation, resiliency, student
  • Leila Mirzaei, Zahra Golizade * Pages 118-137

     Critical thinking is a thought process that is based on conclusions, decision-making and drawing, related data including analysis, explanation, hypothesis, reasoning and development of thinking. The present research was done by meta-analysis method and by combining the research on teaching philosophy’s effectiveness to children. The statistical population of the present meta-analysis of the available researches regarding the effectiveness of teaching philosophy to children in critical thinking in available computer databases in Iran, such as the Academic Jihad Scientific Database (SID), the National Journals Database (Magiran), and the database of specialized journals. Noor (Noormags) from 1380 to 1400, as well as foreign scientific databases Science Direct, PubMed, and Google Scholar, which were published from 2000 to 2021. Based on the inclusion and exclusion criteria for primary research as well as sensitivity analysis, 25 effect sizes from 23 studies were examined by CMA software. The results of this research showed that the effect size of the random model summary was equal to 1.00, which is statistically significant and indicates the positive effects in philosophy to children in developing their critical thinking skills.Therefore, it is suggested that teaching philosophy for children should be included in formal education programs.

    Keywords: Critical Thinking, Teaching Philosophy to Children, F4C, Meta-Analysis
  • Abedeh Nazari, Ismail Sadipour *, Soghra Ebrahimighavam, Hasan Asadzadeh Dehrai Pages 138-151

    The current research was conducted with the aim of designing and validating Sternberg's successful intelligence training package and its effectiveness on the vitality of 11th grade students. The research method was semi-experimental and in terms of quantitative and qualitative underlying paradigm, it was practical in terms of purpose. The statistical population of the research was 11th grade female students of Zahedan city in the academic year of 1401-1400. The research sample consisted of 60 female students of Farzangan, Zahedan city, who were first selected through available sampling method and then randomly assigned to experimental and control groups (30 people in each group). After the pre-test, the students of the experimental group were exposed to the training of the components of successful intelligence for 10 sessions. Then the data related to the post-test was collected. The research tool was the academic vitality questionnaire (Martin and Marsh, 2008). Data analysis using covariance analysis method showed that there is a significant difference (p>.1.) between the experimental group and the control group in terms of academic vitality. Therefore, teachers can use Sternberg's theory of successful intelligence in their educational system as an effective teaching method to increase the academic vitality of students.

    Keywords: Successful intelligence, intelligence training, academic vitality