فهرست مطالب

ارتقای بهداشت نظامی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1400)

نشریه ارتقای بهداشت نظامی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن صفاری، فاطمه رحمتی* صفحات 313-316
  • سعید شیخ غلامی*، سید مرتضی حسینی شکوه، فربد عبادی فرد آذر، عزیز رضاپور صفحات 317-324
    زمینه و هدف

    امروزه تحلیل تقاضا در مطالعات اقتصادی جهت مدیریت و برنامه ریزی مصرف خدمات بهداشتی درمانی نقش بسزایی دارد. لذا این مطالعه با هدف برآورد تابع تقاضای کل خدمات بهداشتی و درمانی خانوارهای شهری و روستایی ایران انجام گرفت.

    روش ها

    مطالعه از نوع کمی و با رویکرد توصیفی- تحلیلی و گذشته نگر انجام گردید. جمع آوری داده ها با استفاده از اطلاعات در دسترس بودجه خانوارهای شهری و روستایی برای سری زمانی 21 ساله(1389-1368) صورت گرفت. داده ها پس از ثبت در فرم اطلاعات، با استفاده از نرم افزار Eviews و فرم تابع کاب داگلاس به روش OLS و سطح معناداری 05/0 درصد تحلیل شد.

    یافته ها

    مخارج هر دو گروه از خانوارها برای خدمات بهداشتی و درمانی با درآمد و شاخص قیمت خدمات رابطه مثبت معناداری داشت(05/0>p). خانوارهای با درآمد بالا بیشتر از خانوارهای با درآمد پایین در بخش بهداشت و درمان هزینه کرده اند. کشش قیمتی تقاضای خدمات بهداشتی و درمانی خانوار کمتر از 1 محاسبه گردید(05/0>p). همچنین کشش درآمدی تقاضای خدمات بهداشتی و درمانی خانوار کمتر از 1 و بزرگتر از صفر محاسبه شد(05/0>p).

    نتیجه گیری

    تقاضای خدمات سلامت به قیمت بی کشش بوده و این دسته از خدمات در گروه کالاهای ضروری محسوب می شوند. لذا لازم است سیاست گذاران سلامت در اتخاذ سیاست افزایش تعرفه خدمات، بررسی همه جانبه و نظارت بر قیمت فعالتری انجام دهند. همچنین برای مدیریت تقاضای خدمات، بر سیاست های غیر قیمتی تمرکز نمایند.

    کلیدواژگان: تقاضای کل، کشش درآمدی تقاضا، کشش قیمتی تقاضا، خدمات سلامت
  • علیرضا جلالی فراهانی، هرمز سنایی نسب، علی اکبر کریمی زارچی*، محسن صفاری، حجت رشیدی جهان، محسن صابری افیدو اجانی، نورالدین دوپیکر صفحات 325-333
    زمینه و هدف

    بیماری های قلبی عروقی سالیانه 9/17 میلیون مرگ را سبب می شوند و هدف از انجام این مطالعه تعیین عوامل خطر این بیماری در یکی از دانشگاه های علوم پزشکی در تهران در سال 1397 می باشد. 

    روش کار

     در یک مطالعه مقطعی 617  نفر از کارکنان یکی از دانشگاه های علوم پزشکی تهران در سال 1397 مورد بررسی قرار گرفتند. گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه مشخصات جمعیت شناختی و مقادیر لیپوپروفایل شرکت کنندگان از اندازه گیری های صورت گرفته در طرح پایش سلامت کارکنان انجام گرفت. داده های جمع آوری شده  وارد نرم افزار SPSS Version19.0 شد. شاخص آتروژنیک(Atherogenic Index= ATI) با فرمول  TG/ HDL-C) log10 محاسبه گردید. جهت توصیف داده ها از شاخص های مرکزی و پراکندگی و برای تحلیل از آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد. 

    یافته ها

    485 نفر(6/78 درصد) از شرکت کنندگان مذکر و بقیه مونث بودند. میانگین(انحراف معیار) سن شرکت کنندگان 2/45 سال(8/7 سال)، سابقه خدمت 7/19 سال(6/9 سال)، گلوکز ناشتا(mg/dl) 8/100(3/23)، تری گلیسرید(mg/dl) 4/163(5/116)، لیپوپروتیین با چگالی پایین(کلسترول بد)(mg/dl) 2/117(7/31)، لیپوپروتیین با چگالی بالا(کلسترول خوب) mg/dl) 2/43(3/10)، کلسترول تام(mg/dl) 4/192(1/34)، شاخص توده بدنی(Kg/m2) 1/27(7/3)، فشار خون سیستول و دیاستول(mmHg) شرکت کنندگان به ترتیب 1/116(4/12) و 4/74(0/9) تعیین گردید. تفاوت میانگین سن(سال)، سابقه خدمت(سال)، گلوکز ناشتا، تری گلیسرید، لیپوپروتیین با چگالی پایین(کلسترول بد)، لیپوپروتیین با چگالی بالا(کلسترول خوب)، کلسترول تام، فشار خون سیستول و دیاستول و شاخص توده بدنی شرکت کنندگان در دو جنس از نظر آماری معنی دار نبود(P = 0.052). تحلیل واریانس یک طرفه نشان داد که تفاوت میانگین مقادیر کلسترول تام (P = 0.000)، لیپوپروتیین با چگالی پایین (P = 0.003) و لیپوپروتیین با چگالی بالا از نظر آماری معنی دار بود(P = 0.000) و در سایر متغیرها معنی دار نبود(P = 0.944). آزمون تعقیبی توکی نشان داد که تنها گروه سنی کمتر از 39 سال در مقایسه با دو گروه دیگر دارای کلسترول تام، لیپوپروتیین با چگالی پایین و لیپوپروتیین با چگالی بالا پایین تر بودند(P = 0.000).

    نتیجه گیری

    کلیه متغیرهای اندازه گیری شده در این مطالعه، ارتباط قوی با بروز بیماری های قلبی- عروقی دارند و از همه آن ها می توان به صورت تکی  و یا ترکیبی در پیش بینی بروز بیماری های قلبی - عروقی استفاده نمود.  نتایج نشان می دهد که عوامل خطر مورد بررسی و بویژه شاخص آتروژنیک برای انجام غربالگری جمعیت ها بسیار مناسب می باشد.

    کلیدواژگان: مطالعه مقطعی، ریسک، بیماری های قلبی، شاخص آتروژنیک
  • رسول رئیسی، اباسط میرزایی*، سام ساغری، مهدی راعی، فاطمه پورحاجی، وحید رحمانیان، کیاوش هوشمندی صفحات 334-344
    زمینه و هدف

    کووید-19 با شیوع گسترده خود علاوه بر ایجاد اختلال در زندگی بیماران، مراقبین خانوادگی را نیز گرفتار کرده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش تعدیل گری تاب آوری و ارتباط آن بر استرس ادراک شده و بارمراقبتی در مراقبین خانوادگی بیماران کووید-19 در بیمارستان 22بهمن شهرخواف انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی می باشد که به صورت مقطعی انجام شد. داده ها از 210 نفر از مراقبین خانوادگی بیماران که بصورت سرشماری وارد مطالعه شدند، جمع آوری شد. در این مطالعه از پرسشنامه های استرس ادراک شده، بارمراقبتی و تاب آوری استفاده شد. داده ها پس از گردآوری با آزمون های t مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه، رگرسیون و نرم افزار آماری SPSS 16  تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین استرس ادراک شده و بارمراقبتی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (p <0.001). بین تاب آوری و بارمراقبتی رابطه منفی و معناداری وجود دارد (p <0.001). همچنین اثر تعاملی دو متغیر استرس ادراک شده و تاب آوری بر بارمراقبتی مثبت و معنادار بود (05/0=p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش مهم مراقبین خانوادگی بیماران کووید-19 در حفظ و ارتقای سلامتی بیماران کرونا، برگزاری دوره های آموزشی مشاوره مبتنی بر تاب آوری برای همه مراقبین خانوادگی بیماران کووید-19 با هدف کاهش استرس و بارمراقبتی آنان می تواند به عنوان یک راهکار برای سیاستگزاران، مدیران و برنامه ریزان بهداشتی درمانی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، بارمراقبتی، تاب آوری، کووید-19، مراقبین خانوادگی
  • کاوه رستمی، غلام حسین پورتقی* صفحات 345-354
    مقدمه

    بیمارستان ها یکی از مهم ترین نهادهای ارایه دهنده ی خدمات بهداشتی _ درمانی می باشد که بدلیل وجود مخاطرات خاص رعایت اصول ایمنی در آن از اهمیت بالایی برخوردار است. رعایت اصول و مقرارات ایمنی به منظور پیشگیری و یا کاهش حوادث از طریق حذف و کنترل مخاطرات صورت می گیرد. این پژوهش با هدف شناسایی و ارزیابی ریسک خطرات موجود با استفاده از روش ردیابی انرژی و تحلیل حفاظ ها (ETBA) دربخش مراقبت های ویژه (ICU) بیمارستان لقمان انجام شده است.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی-تحلیلی است که در سال 1398 در بخش ICU بیمارستان لقمان انجام گرفت که جهت شناسایی خطرات و ارزیابی ریسک از روش ETBA استفاده شده است. داده ها وارد نرم افزار SPSS 23 گردید سپس از شاخص های مرکزی برای توصیف داده ها و شاخص های تحلیلی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید. 

    یافته ها

      براساس کاربرگ های تکمیل شده تکنیک ET&BA  در مجموع 10 نوع انرژی و35 مورد خطر شناسایی شد که براساس جدول استاندارد MIL-STD882B  تعداد 13 خطر دارای سطح ریسک غیرقابل قبول، 17 مورد نامطلوب و 5 مورد قابل قبول با تجدید نظر برآورده گردید. 

    نتیجه گیری

    مهم ترین و خطرناک ترین انرژی های شناسایی شده در بخش ICU شامل خطر انفجار سیلندرهای تحت فشار، خطربرق گرفتگی و آتش سوزی ناشی از برق، لیز خوردن، افتادن بیمار به علت عدم مهار Bed Side، عوامل عفونی و خطرات ناشی از مواد زاید پزشکی می باشد. با توجه به حساسیت جامعه مورد مطالعه و بالا بودن خطرات غیر قابل قبول، مداخلات کنترلی، اقدامات اصلاحی و راهکارهای مدیریتی مناسب در جهت ایمن سازی محیط و کاهش احتمال وقوع حوادث برای بیماران و پرسنل در این بخش بعمل آمده است.

    کلیدواژگان: شناسایی خطرات، ارزیابی ریسک، بیمارستان، ET، BA
  • امین میرزایی، محسن صفاری*، هرمز سنایی نسب، حجت رشیدی جهان، فاطمه رحمتی، امیر پاکپور صفحات 355-364
    زمینه و هدف

    اختلالات روانشناختی نظیر استرس، اضطراب و افسردگی از جمله خطراتی هستند که سلامت روان نیروهای نظامی را تهدید می نمایند. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی روانشناختی نمونه ای از نیروهای نظامی از نظر اختلالات مذکور و شناسایی عوامل احتمالی مرتبط با آنها انجام گردید.

    مواد و روش ها

      تعداد 206 نیروی نظامی از طریق نمونه گیری آسان در فاصله زمان آبان تا دی ماه 1399 مورد بررسی قرار گرفتند. از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه افسردگی، اضطراب و استرس 21 سوالی (DASS-21) برای جمع آوری اطلاعات استفاده گردید.  آزمونهای اماری نظیر من ویتنی یو و کروسکال والیس جهت ارزیابی روابط احتمالی بین متغیرهای مستقل مطالعه و متغیرهای وابسته (استرس، اضطراب و افسردگی) مورد استفاده قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین نمره استرس، اضطراب و افسردگی به ترتیب 6/4 ± 7/4 ، 3/4 ± 5/3 و 3/4 ± 9/3 بود. با این حال به ترتیب حدود 16 و 10 درصد از افراد شرکت کننده دچار اختلالات شدید و خیلی شدید اضطراب و افسردگی شناسایی گردیدند و این درصد در مورد اختلال استرس تنها 6 درصد برآورد گردید. بررسی روابط بین متغیرها نشان داد که متغیرهایی نظیر سن، سابقه خدمت، و وضعیت تاهل می توانند در مورد هر سه اختلال ارتباط معنی داری را از خود نشان دهند و متغیرهایی نظیر نوع شغل، درجه نظامی و وضعیت سلامت دارای ارتباط معنی دار حداقل با یکی از این اختلالات سه گانه شناسایی گردیدند.

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع نسبتا بالای اختلالات مربوط به اضطراب و افسردگی در نمونه مورد مطالعه توصیه می شود مطالعات دقیق تری جهت بررسی این اختلالات در نیروهای مختلف نظامی صورت گیرد. لازم است برنامه های ارتقای سلامت روان به ویژه برای افراد در معرض خطر بیشتر نظیر افراد در سنین بالاتر و سابقه خدمت بیشتر و یا آنهایی که درجات نظامی بالاتر داشته یا مبتلا به بیماری های مزمن هستند انجام پذیرد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، استرس، اضطراب، افسردگی، کارکنان نظامی
  • هومن تقوی، مریم فیض اللهی، علی مرادی، سمیه آزرمی، فرشید الازمنی نوده، فائضه بنی یعقوبی* صفحات 365-375
    مقدمه و هدف

    با توجه به شیوع پاندمی بیماری کوید-19، تا ژانویه ی 2021، مجوز اضطراری مصرف به 9 واکسن مختلف در نقاط مختلف جهان اعطا گردیده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی عوارض جانبی واکسن های کوید-19 می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه برای بررسی مقالات موجود، جستجو در پایگاه های داده های ملی و بین المللی pubmed و google scholar، Scopus، Web of Science، Sid وMagiran با کلیدواژه های کوید-19، واکسن، عوارض جانبی و ایمنی انجام شد. بازه زمانی جستجو از 2010 تا 2012 بود.

    یافته ها

    در مجموع، 196 مقاله مرتبط بازیابی شد. پس از حذف موارد نامرتبط و تکراری و اعمال معیارهای ورود و خروج به مطالعه، در نهایت 16 مقاله وارد مطالعه شدند.عوارض و مشخصات کلی گزارش شده در کارآزمایی های بالینی  واکسن های مختلف به تفکیک بررسی شد.عوارض گزارش شده واکسن ها عموما درد در محل تزریق، خستگی عمومی، سر درد، تب و درد عضلانی بود.عوارض جانبی خفیف تا متوسط در واکسن آکسفورد- استرازنیکا بیشتر از واکسن های دیگر گزارش شده بود. واکسن سینوفارم به عنوان کم عارضه ترین واکسن شناخته شد.

    بحث و نتیجه گیری

    سیاست گذاران سیستم بهداشت و درمان باید توجه ویژه ای به آموزش های عمومی به مردم در مورد عوارض مختلف واکسن ها داشته باشند و همواره در مراکز واکسیناسیون یک پزشک و یا کادر درمانی متخصص حضور داشته باشند.

    کلیدواژگان: کوید-19، واکسن، عوارض جانبی، ایمنی
|
  • Saeed Sheikhgholami*, Sayyed, Morteza Hossein, Shokouh, Farbod Ebadifard Azar, Aziz Rezapour Pages 317-324
    Background and Aim

    Nowadays, demand analysis plays an important role in economic studies to manage and planning the consumption of healthcare services. So, this study aim was to estimate health services aggregate demand function in urban and rural households of Iran.

    Methods

    This was a quantitative study which done with descriptive-analytical retrospective approach. Needed data was collected from available urban and rural household’s budget and expenses information at time-series (1989-2010). Data was registered to information sheets, analyzed by Eviews software, and in form of Cobb-Douglas function, and OLS method with a significance level of 5%.

    Results

    The correlation between expenses for health services with income and services price index were positive and significant in both groups of households (p< 0.05). High-income households were spending in the health sector more than households with low-income. The price elasticity of health service demand in Iranian household was calculated less than 1 (p< 0.05). The income elasticity of health service demand in Iranian household was calculated between 0 and 1(p< 0.05).

    Conclusion

    Demand for health services was non-elasticity to price and these services were categorized in essential goods. Therefore, health policy makers are needed do comprehensive study and more active price monitoring for adopting the policy of increasing service tariffs. Also, focus on non-pricing policies to manage healthcare service demand.

    Keywords: Aggregate demand, price elasticity of demand, income elasticity of demand, health services
  • Alireza Jalali Farahani, Hormoz Sanaie Nasab, Ali Akbar Karimi Zarchi*, Mohsen Saffari, Hojat Rashidi, Mohsen Saberi Isfeedvajani, Nooredin Dopeykar Pages 325-333
    Background and aim

    Cardiovascular diseases cause 17.9 million deaths annually and the aim of this study was to determine the risk factors for this disease in one of the universities of medical sciences in Tehran in 1397. 

    methods

     In a cross-sectional study, 617 employees of one of  the Tehran University of Medical Sciences in 1397 were surveyed. Data were collected through a questionnaire of demographic characteristics and lipoprofile values ​​of participants from the measurements made in the staff health monitoring plan. The collected data were entered into SPSS Version19.0 software. Atherogenic Index (ATI) with the formula log10 (TG / HDL-C) was calculated. Central and dispersion indices were used to describe the data and independent t-test, analysis of variance and Tukey post hoc test were used for analysis.

    Results

    485 (78.6%) of the participants were male and the rest were female. Mean (standard deviation) age of participants was 45.2 years (7.8 years), service history 19.7 years (9.6 years), fasting glucose (mg / dl) 100.8 (23.3), triglyceride (mg / dl) 4/163 (116.5), low density lipoprotein (bad cholesterol) (mg / dl) 2/117 (31.7), high density lipoprotein (good cholesterol) mg / dl) 2 / 43 (3/10), total cholesterol (mg / dl) 4/192 (1/34), body mass index (Kg / m2) 1/27 (3.7), systolic and diastolic blood pressure (mmHg) participants 116.1 (12.4) and 74.4 (0.9) were determined, respectively. Difference between mean age (year), length of service (year), fasting glucose, triglyceride, low-density lipoprotein (bad cholesterol), high-density lipoprotein (good cholesterol), total cholesterol, systolic and diastolic blood pressure, and body mass index Were not statistically significant in both sexes (P = 0.052). One-way analysis of variance showed that the difference between the mean values ​​of total cholesterol (P = 0.000), low-density lipoprotein (P = 0.003) and high-density lipoprotein was statistically significant (P = 0.000) and It was not significant in other variables (P = 0.944). Tukey post hoc test showed that only the age group under 39 years were lower than total two cholesterol groups, low density lipoprotein and high density lipoprotein (P = 0.000).

    conclusion

    All variables measured in this study are strongly associated with the incidence of cardiovascular disease and all of them can be used individually or in combination to predict the incidence of cardiovascular disease. The results show that the studied risk factors and especially atherogenic index are very suitable for screening populations.

    Keywords: Cross-sectional study, risk, heart disease, atherogenic index
  • Rasoul Raesi, Abasat Mirzaei*, Sam Saghari, Mehdi Raei, Fatemeh Pourhaji, Vahid Rahmanian, Kiavash Hushmandi Pages 334-344
    Background and Aim

    With its widespread prevalence, COVID-19 has not only disrupted patients’ lives but has also affected family caregivers. This study intends to determine the moderating role of resilience and its relationship with perceived stress and caring burden in family caregivers of COVID-19 patients in the 22nd Bahman Hospital of Khaf, eastern Iran.

    Methods

    This is a descriptive-analytical cross-sectional study. The sample comprised 210 family caregivers of COVID-19 patients, who were selected by the census method. The questionnaires of perceived stress, caring burden, and resilience were employed for data collection. The collected data were analyzed in SPSS-16 software using an independent t-test, one-way analysis of variance, and regression.

    Results

    The results revealed a significantly positive relationship between perceived stress and caring burden (p <0.001). There was a significantly negative association between resilience and caring burden (p <0.001). Besides, the interaction effect of perceived stress and resilience on the burden of care was positive and significant (p = 0.05).

    Conclusion

    Considering the significant role of family caregivers of COVID-19 patients in maintaining and promoting the health of the patients, holding resilience-focused counseling training for all family caregivers of COVID-19 patients, with the aim of reducing stress and caring burden, can be a strategy to be employed by policymakers, managers, and health planners.

    Keywords: Perceived stress, Caring burden, Resilience, COVID-19, Family caregivers​​​​​​​
  • Kaveh Rostami, Gholamhosein Pourtaghi * Pages 345-354
    Introduction

    medical centers are among the most important healthcare facilities where following safety rules is of great importance because of the potential hazards existing in such places. Following safety rules is for preventing or reducing accidents by removing or controlling hazards. This research aims to identify and assessment the risks related to the intensive care unit (ICU); a case study in Loghman Hakim hospital, department of brain and neurosurgery, by using energy trace and barrier analysis (ETBA).

    Method

    this is a descriptive-analytical study done on the ICU of Loghman Hakim hospital (department of brain and neurosurgery) in order to identify and assessment the risks by the use of ETBA method in 2019. All data were analyzed by using SPSS 23 software, then the central criteria were used for data description, and analytical criteria were used for analyzing the data.

    Results

    according to the filled-out ETBA worksheets, 10 energy types and 35 risks were identified. As shown in MIL-STD882B, 13 risks were at the unacceptable level, 17 risks undesirable, and 5 risks acceptable with conditions.

    Conclusion

    the most dangerous identified energies in the ICU have included the explosion of pressured cylinders, electrocution, fire caused by electricity, slipping, falling off the bed because there is no bed-side closed sign, infections, and medical wastes. Considering the sensitivity of the participants under the study and also high probability of unacceptable risks, controlling actions, corrective actions, appropriate management techniques for making the environment safe and reducing the probability of accidents have been implemented so that both patients and staff would be safe.

    Keywords: hazard identification, risk assessment, hospital, ET, BA
  • Amin Mirzaei, Mohsen Saffari*, Hormoz Sanaeinasab, Hojat Rashidi-Jahann, Fatemeh Rahmati, Amir Pakpour Pages 355-364
    Background

    Psychological disorders such as stress, anxiety and depression are examples of problems that threat mental health of military forces. Current study was carried out for psychological assessment of a military sample in term of these problems and to find related factors.

    Methods

    A total number of 206 military personnel were selected through a convenient sampling from October to December 2020. Depression, Anxiety and Stress Scale (DASS-21) along with a demographic questionnaire were used for data collection. Data were analyzed using statistical tests such as Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis to assess likely associations between independent and outcome variables (stress, anxiety and depression). 

    Results

    The mean scores of stress, anxiety and depression were: 4.7±4.6, 3.5± 4.3 and 3.9±4.3 respectively. However, around 16 and 10 percent of participants were diagnosed with severe and very serious states of anxiety and depression respectively and this percent was only 6 about stress. Assessing the relationships between the variables indicated some variables including age, time of military service, and marital status had significant associations with all these three disorders, whereas variables such as job type, military rank and health status had significant relationships at least to one of these disorders. 

    Conclusions

    Regarding relatively high prevalence of anxiety and depression disorders in the sample under study, it is suggested that more exact studies to assess such disorders in different military forces be performed. The mental health promotion programs especially for high risk people such as those who are older or with higher years of service along with people with higher military ranks or those with chronic disorders are needed.

    Keywords: Mental Health, Stress, Anxiety, Depression, Military Personnel
  • Hooman Taghavi, Maryam Feyzollahi, Ali Moradi, Somayeh Azarmi, Farshid Alazmani Noodeh, Faeze Baniyaghoobi* Pages 365-375
    Introduction & Aim

     Due to the prevalence of the Covid-19 disease pandemic, as of January 2021, emergency licenses have been issued for 9 different vaccines in different parts of the world. The aim of this study was to evaluate the side effects of Covid-19 vaccines.

    Materials and Methods

    In this study, to review existing articles, search national and international databases of pubmed and google scholar, Scopus, Web of Science, Sid and Magiran with the keywords "Covid-19", "Vaccine", " "Side effects" and "Safety" were performed. The search period was from 2010 to 2012.

    Results

    A total of 196 related articles were retrieved. After removing irrelevant and repetitive cases and applying inclusion and exclusion criteria, finally 16 articles were included in the study. Complications and general characteristics reported in clinical trials of different vaccines were evaluated separately. Reported side effects of vaccines were generally pain in The site of injection , general fatigue, headache, fever, and muscle pain. Mild to moderate side effects were more commonly reported with the Oxford-Strazenica vaccine. Sinofarm vaccine was recognized as the least effective vaccine.

    Discussion and Conclusion

    Health system policy makers should pay special attention to general education to the public about the various side effects of vaccines and always be present in the vaccination centers of a physician or specialist medical staff.

    Keywords: Covid-19, Vaccine, Side effects, Safety