فهرست مطالب

ارتقای بهداشت نظامی - پیاپی 3 (پاییز 1399)

نشریه ارتقای بهداشت نظامی
پیاپی 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عصمت رضابیگی داورانی، کیاوش هوشمندی، مهدی راعی، سلمان دانشی* صفحات 111-114

    در حال حاضر پاندمیCOVID-19  که یک بیماری کروناویروسی است به عنوان یکی از مسایل مهم و اصلی بهداشت عمومی در ایران و تمام دنیا مطرح می باشد که کنترل آن نیازمند یک واکنش بین المللی هماهنگ است. اقدامات بهداشت عمومی موثرترین ابزار کنترل شیوع بیماریهای واگیر  هستند و در این زمینه نیازمند مشارکت فعال مردم می باشد. شیوع بیماری کوید-19 در کشور علیرغم مشکلاتی که برای اقشار مختلف ایجاد کرد، فواید بسیار دیگری نیز از جمله همدلی مردم و فعالیت های داوطلبانه گروه های مختلف در مقابله با ویروس کرونا به همراه داشت بطوریکه اپیدمی این بیماری باعث تقویت مشارکتهای مردمی گردید. برای مقابله با بحران ها نیاز به مشارکت همگانی است. حوزه سلامت با تمام امکانات و منابع تا زمانیکه همراهی آگاهانه مردم را نداشته باشد نمی تواند به تنهایی بر مشکلات فایق اید. سازمانهای مردم نهاد و تلاشهای مردمی می توانند در تامین نیروی انسانی داوطلبانه، تجهیزات درمانی و پزشکی، حمایت از اقشار آسیب پذیر و آگاه سازی و اقناع مردمی به دولت کمک کنند. با بستر سازی برای افزایش مشارکت های مردمی و خیرین می توان در پیشگیری از گسترش بیماری ها از جمله کوید-19 بهتر عمل کرد. لذا فرهنگ خیرخواهی و نیک اندیشی در امور خیریه باید بین مردم نهادینه شود تا نیروی بیشتری در شرایط بحران برای امداد رسانی و خدمت به مردم وجود داشته باشد.

    کلیدواژگان: کوید 19، پیشگیری، کنترل، مشارکت اجتماعی
  • حسین معصوم بیگی، قادر غنی زاده*، امیر میرشفیعی، بهرام روشن چراغی صفحات 115-124

    انبارها به عنوان یکی از مهمترین منابع حیاتی و اقتصادی هر جامعه، در برابر حوادث طبیعی و انسان ساخت و بحران ها آسیب پذیر هستند. این بحران ها می توانند اثرات نامطلوبی بر انبارها به عنوان یکی از منابع اقتصادی داشته باشند. این مطالعه با هدف مروری بر تبیین اصول ایمنی و امنیت انبارها با رویکرد پدافند غیر عامل انجام شد.

    روش تحقیق: 

    این مطالعه از نوع مروری نقلی است که با جستجوی کلمات کلیدی“اصول پدافندغیرعامل”، “انبار”، “امنیت”، “ایمنی” و تلفیق آن ها انجام شد. جستجوی مستندات در تمام پایگاه های اطلاعاتی در دسترس بر خط ملی و بین المللی از سال 1385 تا 1399 انجام شد. از  45 مستند در دسترس فقط یک مقاله مرتبط با موضوع و دارای معیارهای ورود به مطالعه بود. 

    نتایج

    انبارها یکی از مهمترین زیر ساخت های حیاتی در تامین نیازهای استراتژیک می باشد. پدافندغیرعامل یک نیاز معماری، مهندسی و استراتژیک، برای کاهش تاثیرات سوء حوادث طبیعی و انسان ساخت و تامین امنیت پایدار انبارها است. اجرای صحیح اصول پدافند غیرعامل می تواند باعث افزایش ایمنی و پایداری انبارها و در نتیجه کمک به مدیریت صحیح اموال ودارایی ها شود. یافته ها نشان می دهد جهت دستیابی به پدافند غیر عامل موثر در انبارها رعایت نه اصل استراتژیک مهم شامل مکان یابی، استتار، .اختفاء، پوشش، فریب، پراکندگی، مقاوم سازی، هشدار سریع و قابلیت جابه جایی الزامی است. رعایت این اصول تاثیرگذار منجر به ارتقاء ایمنی و امنیت انبارها شده و کمک موثری به ارزیابی شاخص های پدافند غیر عامل می نماید.

    نتیجه گیری : 

    با توجه به نقش انبارها به عنوان یکی از مهمترین زیر ساخت های حیاتی در تامین اقلام استراتژیک، طراحی و ساخت این اماکن بر اساس اصول پدافند غیر عامل، نقش موثری در تامین نیازهای استراتژیک و ارتقاء توان دفاعی و سطح امنیت ملی در برابر تهدیدهای فزاینده خواهد داشت. لذا استفاده از فرصت های موجود برای انجام اصلاحات و پیاده سازی اصول پدافند غیر عامل در انبارها ضروری است.

    کلیدواژگان: ایمنی، انبار، اصول پدافند غیر عامل، بهداشت محیط
  • حسین معصوم بیگی، احمد اخلاقی، مهدی راعی، قادر غنی زاده* صفحات 125-134
    زمینه و هدف

    گندزدایی آب آشامیدنی فرآیند ضروری تصفیه آب شرب برای حذف عوامل میکروبی است. تری هالومتان ها (THMs) یکی از محصولات جانبی گندزدایی آب با کلر با احتمال سرطان زایی هستند.  این مطالعه با هدف ارزیابی پتانسیل خطر THMs در آب شرب مراکز نظامی منتخب استان تهران انجام شد.

    روش ها

      این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1399 با برداشت 30 نمونه آب شرب از آب لوله کشی شهری و آب زیر زمینی مراکز مورد مطالعه انجام شد. اندازه گیری کلر آزاد باقی مانده، دما، pH به روش های استاندارد و THMs نمونه ها با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگراف دتکتور جرمی (GC-Mass) و ارزیابی پتانسیل خطر غلظت های مختلف THMs با استفاده از شاخص های THQ ،TR وPTDI انجام شد.

    یافته ها

    متوسط غلظت THMs در مراکز دارای آب زیرزمینی µg/L 25/2 و مراکز دارای آب شهریµg /L  39/2 بود. متوسط غلظت THMs در تمامی مراکز کمتر از استانداردهای توصیه شده بود. همبستگی مثبتی بین غلظت THMs با مقدار کلر آزاد باقی مانده، دما و pH  وجود دارد اما معنی دار نبود. میزان دریافت تقریبی قابل تحمل روزانه THMs برای مراکز دارای آب زیرزمینی و شهری به ترتیب  mg/kg.day10-3×10/0 و 3-10×11/0 تعیین شد. شاخص خطر سلامت برای تمامی مراکز منتخب001/0 و مقدار شاخص خطر سرطان زایی برای مراکز دارای آب زیرزمینی و شهری به ترتیب 8-10×32/0 و  8-10×34/0 محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد غلظت THMs موجود در آب شرب مراکز منتخب، خطری برای سلامت مصرف کنندگان ندارد.

    کلیدواژگان: ب شرب، گندزدایی، تری هالومتان، ارزیابی خطر، مراکز نظامی
  • قادر غنی زاده، محمدکریم بهادری، سید مرتضی حسینی شکوه* صفحات 135-146
    مقدمه

    به هنگام بحرانی چون زلزله بیمارستان ها در ارایه خدمات بهداشتی و درمانی و کاهش اثر بلایا نقش محوری داشته که وجود برنامه آمادگی و نظام فرماندهی حادثه در این مراکز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این مطالعه با هدف مقایسه آمادگی بیمارستانهای منتخب نظامی و غیرنظامی شهر تهران در مقابله با زلزله انجام گرفت.

    روش ها

    مطالعه به صورت توصیفی‐تحلیلی و مقطعی در 41 بیمارستان نظامی و غیرنظامی شهر تهران با استفاده از نمونه گیری سهمیه ای و تصادفی ساده انجام شد. جمع آوری داده ها  با پرسشنامه و چک لیست تاییدشده در 8 حیطه آمادگی انجام شد. داده ها با آزمون آماری t-test و نرم افزار SPSS با آلفای پنج درصد تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین امتیاز آمادگی برای تمام بیمارستان ها 88/18± 78/63 درصد و در حد متوسط ارزیابی گردید. مقایسه میزان آمادگی بیمارستانهای مورد مطالعه در تمام ابعاد بر حسب نوع بیمارستان(نظامی و غیرنظامی) نشان داد میانگین آمادگی در بیمارستانهای نظامی اندکی بالاتر است(65/65 در مقایسه با 18/63 درصد) هر چند در ارزیابی کلی بر اساس سطح، هر دو گروه از بیمارستانها در حد متوسط بوده و این اختلاف از نظر آماری نیز معنی دار نبود(05/0> p).

    نتیجه گیری

    افزایش آمادگی در بیمارستانهای نظامی مستلزم برنامه ریزی برای تقویت نقاط ضعف در ابعاد: 1) ایمنی تجهیزات و مواد خطرناک؛ 2) تجهیزات ضروری پزشکی، غیر پزشکی و لوازم مصرفی؛ 3) برنامه آموزشی برای مقابله با زلزله و 4) برنامه ریزی پشتیبانی خدمات حیاتی و در بیمارستانهای غیرنظامی مستلزم برنامه ریزی در ابعاد: 1) کاهش خطرات سازه ای؛ 2) تخلیه بیمارستان و درمان صحرایی؛ 3) اقدامات بهداشت محیط بیمارستان برای مقابله با زلزله و 4) مدیریت برنامه خطر حوادث و بلایا است.

    کلیدواژگان: آمادگی، بیمارستان های نظامی و غیرنظامی، زلزله، تهران
  • سید سجاد حسینی، سهراب نصرتی، سارا نژادی، سمانه قاسمی، امیر وزینی طاهر* صفحات 147-155
    مقدمه

    با شیوع ویروس جدید کرونا به نام کووید-19 تغییرات منفی در رفتارهای سلامتی، مانند فعالیت بدنی، سیگار کشیدن، مصرف الکل و خواب در کل جهان ایجاد شده است. از زمان شروع همه گیری، محدودیت های رفت و آمد، فاصله گذاری اجتماعی و تعطیلی بسیاری از اماکن عمومی اتفاق افتاد. مجموع این رویدادها منجر به عواقب منفی در سلامت روانی و جسمانی افراد شده است که نیاز به بررسی دقیق عوامل زیربنایی آن وجود دارد. از این رو در تحقیق حاضر ارتباط بین تغییر در رفتارهای مرتبط با سلامتی بعد از شیوع کووید-19 با پریشانی روانشناختی بررسی شد.

    مواد و روش ها

    یک پیمایش آنلاین با کمک پیام رسان های اجتماعی در اختیار دسته وسیعی از مخاطبان قرار گرفت. جامعه تحقیق شامل همه افراد ایرانی بزرگسال 18 ساله و بیشتر بود. جمع آوری اطلاعات در اردیبهشت ماه 1399 انجام شد. پریشانی روانشناختی با استفاده از مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS 21) ارزیابی شد.فعالیت بدنی با استفاده از پرسشنامه بین المللی فعالیت بدنی (IPAQ) ارزیابی شد. این پرسشنامه شامل سوالاتی است که وضعیت فعالیت فیزیکی را مورد بررسی قرار می دهد و فعالیت بدنی را در سه دسته ضعیف، متوسط و شدید دسته بندی می کند، در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    1400 نفر (با میانگین سن 13.7 ± 43.4) که اغلب و نزدیک به نیمی از آنها حداقل دارای یک بیماری مزمن بودند در تحقیق شرکت کردند. تقریبا نیمی از شرکت کنندگان گزارش کردند که از زمان شروع همه گیری کووید-19 دچار کاهش فعالیت بدنی شده اند. نیمی از شرکت کنندگان تغییری در کیفیت خواب گزارش نکردند و اغلب آنها تغییری در استعمال دخانیات از زمان شیوع کووید-19 گزارش نکردند.آزمون رگرسیون خطی نشان داد که ارتباط معناداری بین افزایش افسردگی، اضطراب و استرس با تغییرات منفی در نمره ترکیبی تغییر در رفتار سلامتی وجود داشت. همچنین این آزمون نشان داد که در مقایسه با تغییر مثبت یا عدم تغییر، تغییر منفی در رفتارها با احتمال بالاتر افزایش افسردگی، اضطراب و استرس در ارتباط بود.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های ما پیشنهاد می کند که تغییرات منفی در رفتارهای سلامتی جامعه طی دوران شیوع کووید-19 با افزایش پریشانی روانشناختی ارتباط مستقیم دارند. بر اساس نتایج لازم است هر چه سریع تر اقدام پیشگیرانه و درمانی در خصوص مشکلات سلامت روانی در دوران شیوع کووید-19 انجام شود.

    کلیدواژگان: :کووید-19، افسردگی، اضطراب، استرس، رفتارهای سلامتی، سلامت روانی
  • غلامحسین پورتقی*، فیروز ولیپور صفحات 156-163
    زمینه و هدف

    بیوآیروسل ها از مهمترین عوامل انتقال بیماری های واگیردار در بیمارستانها هستند. از مهمترین راهکارهای پیشگیری از انتقال بیوآیروسل ها در بیمارستان ها استفاده از ماسک های تنفسی می باشد هدف در این تحقیق انواع مختلف ماسک که هم اکنون برای کارکنان درمانی و خدماتی و بیماران بستری در بخشها و نقاهتگاه های دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) از نظر توانایی در جذب ویروس کرونا مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    دراین مطالعه مقطعی 4 نوع از ماسک های پرمصرف در بیمارستان بقیه الله (عج) خریداری شد. نمونه ها به صورت مجزا توسط دستگاه اندازه گیری پالایش ذرات زیر میکرونی (GRIMM)) براساس استاندارد 6138 ISIRI وDOP آمریکا مورد آزمون قرار گرفت. میزان کارایی و افت فشار هوا درآنها تعیین شد و نتایج بوسیله گزارش گردید.

    یافته ها

    در این مطالعه نیز میزان کارایی در پارچه های ماسک های داخلی در ذرات با رنج 0.3 تا 2 میکرون حدود حداقل 41.5 و حداکثر 99.5 درصد تغییر می کند. بیشترین بازده غربالگری پارچه در ذرات مورد مطالعه مربوط به پارچه کورتکس سفید ماسک ها می باشد. بیشترین افت فشار مربوط به پارچه کورتکس سیاه ماسکها و کمترین افت فشار مربوط به پارچه ماسک N95 اسپانباند و ملت بلون سه لایه (I98-2710-2) می باشد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که پارچه های کورتکس سفید ماسک  (I98-2710-4) ، کارایی بهتری نسبت به سایر پارچه های ماسک ها برای حفاظت در برابر ویروس کرونا دارند با این حال بازهم نمی توانند میزان افت فشار مورد تایید استانداردها را فراهم کنند.

    کلیدواژگان: ماسک، کارایی، بیمارستان، ویروس کرونا
  • سید مصطفی میرکاظمی*، مجید مافی، فتح الله احمدپور صفحات 164-171
    زمینه و هدف

    هر ساله تصادفات و حوادث ناشی از تعقیب و گریز موتور سواران نظامی سبب آسیب های متعددی به سر این افراد نظیر شکستگی های سر وضربه مغزی می شود. از این روی دستیابی به مناسبترین کلاه کاسکت جهت تعدیل میزان آسیب وارده به سر می تواند کمک قابل توجهی حفاظت از سر این افراد کند.

    روش ها

    ابتدا یک مدل کلاه کاسکت استاندارد مدلسازی سه بعدی شد و تحت  اعمال بار ضربه ای به ناحیه جلویی سر توسط نرم افزار آباکوس مورد تحلیل عددی المان محدود قرار داده شد. در این پژوهش دو جنس رایج فوم کلاه کاسکت مورد مقایسه قرار داده شد. کلاه کاسکت طراحی شده نیز دارای 2 لایه و جمجمه سر انسان نیز 2 لایه در نظر گرفته شد.  

    یافته ها

    حداکثر جابجایی در کلاه کاسکت با تک لایه داخلی XPS،  EPS و در حالت بدون کلاه کاسکت به ترتیب 7/12، 3/14 و 5/17 میلی متر بوده است. اعداد مشابه برای تنش نیز به ترتیب 9/185، 9/204 و 6/382 مگاپاسکال بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که در هنگام اعمال یک بارگذاری ضربه ای به ناحیه جلو سر حداکثر تنش و جابجایی در کلاه کاسکت با لایه داخلی XPS بترتیب 2/10 % و 1/11 % کمتر از حالتی است که از فوم EPS استفاده گردد. بنابراین کلاه کاسکت با یک لایه داخلی XPS گزینه مناسبتری جهت تعدیل آسیب وارده به سر می باشد.

    کلیدواژگان: کلاه کاسکت، XPS، EPS، آسیب به جمجمه
|
  • Esmat Rezabeigi Davarani, Kiavash Hushmandi, Mehdi Raei, Salman Daneshi* Pages 111-114

    Currently, the COVID-19 pandemic, a coronavirus disease, is one of the most important public health issues in Iran and around the world, and its control requires a coordinated international response. Public health measures are the most effective means of   controlling the spread of communicable diseases. And in this regard, the active participation of the people is needed. The spread of Quid-19 disease in the country, despite the problems it created for various segments, had many other benefits, including peoplechr('39')s empathy and the volunteer activities of various groups in dealing with the coronavirus, so that the epidemic of the disease strengthened popular participation. Public participation is needed to deal with crises. The health sector, with all its facilities and resources, cannot overcome problems alone unless it has the conscious support of the people. NGOs and public efforts can help the government provide voluntary manpower, medical and medical equipment, support for the vulnerable, and inform the public. By paving the way for increased public participation and philanthropy, we can do better to prevent the spread of disease, including Quid-19. Therefore, the culture of benevolence and benevolence in charity should be institutionalized among the people so that there is more force in times of crisis to provide relief and service to the people.

    Keywords: COVID-19, Prevention, Control, Community Participation
  • Hossein Masoumbeigi, Ghader Ghanizadeh*, Amir Mirshafiee, Bahram Roshan Cheraghi Pages 115-124
    Introduction

    Warehouses are one of the most important, vital and economic resources of societies which have vulnerability in natural and man-made disasters and Crisis’s. These Crisis’s can have critical consequences for warehouses as economic resources. The aim of this study was to reviewing of the principles of safety and security of warehouses from point of the passive defense approach.

    Methods

    This study is a narrative review, which conducted by search with using of "passive defense principles", "warehouse", "security", "safety" and their combinations as keywords. Search of the related documents was performed in national and international databases that available online from 2006 to 2020. From all of the 45 documents, only a manuscript had included criteria for study was found.

    Results

    Warehouses are one of the vital infrastructures for strategic needs supply. The passive defense is an architectural, engineering and strategic necessary for elimination of the natural and man-mode’s events and providing of the sustainable security in warehouses. Appropriate implementation of the passive defense principles can lead to elevation of safety and security and appropriate management of Crisis’s and thus Warehouses help in the proper management of Crisis’s. The results showed that for availability of the effective passive defense in warehouses, the adherence of strategic principals nine including site selection, camouflage, concealment, coverage, deception, dispersion, hardening, early warning, division and separation potential is necessary. Adherence of this effective principals lead to elevation of warehouses’ security and safety and helps to assessment of the passive defense criteria’s. 

    Conclusion

    Based on warehouses roles as an important and vital infrastructure for strategic needs supply, designing and construction of these places based on the passive defense criteria will have critical roles for needs supply and elevation of defense potential and national security in increasing threats. Therefore, using of the existing opportunities for correction and implementation of the passive defense principles in warehouses is necessary.

    Keywords: Passive defense principles, Safety, Warehouse, Environmental Health
  • Hossein Masoumbeigi, Ahmad Akhlaghi, Mahdi Raei, Ghader Ghanizadeh* Pages 125-134
    Background and Aim

    Drinking water disinfection is an essential process for elimination of the microbial contaminations. Water disinfection by chlorine compounds can lead to formation of Trihalomethanes (THMs) as a disinfection by-products and carcinogenic effects. The aim of the study was investigation of potential risks assessment of THMs occurrence in drinking water in selected military centers in Tehran province.

    Methods

    This cross-sectional and descriptive study conducted in 2020. Thirty samples were collected from urban and groundwater sources. Free residual chlorine, temperature, pH and THMs of the samples were measured by conventional methods in which GC Mass measured THMs concentration. The hazard potential of THMs was calculated based on THQ, TR and PTDI indexes.

    Results

    The average concentration of THMs in groundwater and urban water was 2.25 µg/L and 2.39 µg/L respectively. The THMs concentration had positive but non-significant correlation with free residual chlorine, temperature and pH. Provisional tolerable daily intake of groundwater and urban water was 0.10×10-3 and 0.11×10-3 mg/kg.day, respectively. The target hazard quotient for all selected centers was 0.001 and the target cancer risk for groundwater and urban water was 0.32×10-8and 0.34×10-8, respectively.

    Conclusion

    The results revealed that in selected centers, drinking water had not health risks from point of THMs concentration.

    Keywords: Drinking water, Disinfection, Trihalomethanes, Risk assessment, Military centers
  • Ghader Ghanizadeh, Mohammadkarim Bahadori, Sayyed-Morteza Hosseini-Shokouh* Pages 135-146
    Background and Aim

    In disasters such as earthquake, health services providing by hospitals has a significant role in disaster impact reducing, so, availability of the programs and incident command system in these centers is important. The aim of this study was comparison of earthquake disasters preparedness in selected military and non-military hospitals in Tehran.

    Methods

    This descriptive-analytical and cross-sectional study was done in 41 military and non-military hospitals in Tehran using quota and simple random sampling method. Data were collected using the approved questionnaire and checklist in eight areas of preparedness. The data were analyzed by t-test using SPSS software with a confidence level of 95%.

    Results

    The average score of preparedness for all hospitals was 63.78 % (SD= 18.88) which evaluated in moderate level. Comparison of the preparedness in military and non-military hospitals in all dimensions revealed that the average score of preparedness in military hospitals was slightly higher than the other non-military hospitals (65.65 in comparison with 63.18%), although in the overall assessment based on the level, each of the two groups were moderate and theirs differences were not significant statistically (p > 0.05).

    Conclusion

    Increasing the preparedness in military hospitals requires planning to strengthen the weaknesses in four dimensions, including: 1) safety of equipment and hazardous materials; 2) necessary medical and nonmedical equipment and consumable goods; 3) hospital training programs; and 4) support for critical services, in non-military hospitals in the following dimensions, including: 1) construction risks mitigation; 2) hospital evacuation and field treatment; 3) hospital environmental health procedures; and 4) disaster plan management.

    Keywords: Preparedness, Military, non-military hospitals, Earthquake, Tehran
  • Seyed Sajad Hoseyni, Sohrab Nosrati, Sara Nezhadi, Samane Ghasemi, Amir Vszini Taher* Pages 147-155
    Introduction

    With the outbreak of a new corona virus called Covid-19, negative changes in health behaviors, such as physical activity, smoking, alcohol consumption and sleep, have occurred worldwide. Since the beginning of the epidemic, travel restrictions, social distancing, and the closure of many public places have occurred. The sum of these events has led to negative consequences on the mental and physical health of individuals, which requires a careful study of its underlying factors. Therefore, in the present study, the relationship between changes in health-related behaviors after the outbreak of Covid-19 and psychological distress was investigated.

    Materials and Methods

    An online survey was made available to a wide range of audiences with the help of social messengers. The study population included all Iranian adults aged 18 years and older. Data collection was done in May 2020. Psychological distress was assessed using the Depression, Anxiety and Stress Scale (DASS 21).Physical activity was assessed using the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ). This questionnaire includes questions that assess the state of physical activity and classifies physical activity into three categories: weak, moderate, and severe. Data analysis was done by SPSS 20 software.

    Result

    1400 sample (mean age 13.7 ± 43.4), most and nearly half of whom had at least one chronic disease, participated in the study. Nearly half of the participants reported a decrease in physical activity since the onset of the Covid-19 epidemic. Half of the participants reported no change in sleep quality, and most did not report any change in smoking since the outbreak of Covid-19. The linear regression test showed a significant association between increased depression, anxiety, and stress with negative changes in the combined behavior change score. There was health. This test also showed that compared to positive change or no change, negative change in behaviors was associated with a higher probability of increased depression, anxiety and stress.

    Discussion & Conclusion

    Our findings suggest that negative changes in community health behaviors during the Covid-19 outbreak are directly related to increased psychological distress. Based on the results, it is necessary to take preventive and therapeutic measures for mental health problems as soon as possible during the outbreak of Covid-19.

    Keywords: Covid-19, Depression, Anxiety, Stress, Health Behaviors, Mental Health
  • Gholamhosein Pourtaghi*, Firouz Firouz Valipouor Pages 156-163
    Background and Aim

    Bio-aerosols are one of the most important transmitters of infectious diseases in hospitals. One of the most important ways to prevent the transfer of bio-aerosols in hospitals is the use of breathing masks. The ability to absorb the corona virus was examined.

    Methods

    In this cross-sectional study, 4 types of high-consumption masks were purchased in Baqiyatallah Hospital. Samples were tested separately by a sub-micron particle refining measuring device (GRIMM) according to ISIRI 6138 and American DOP. The efficiency and drop in air pressure in them were determined and the results were reported by.

    Results

    In this study, the efficiency of internal mask fabrics in particles with a range of 0.3 to 2 microns varies from a minimum of 41.5% and a maximum of 99.5%. The highest efficiency of fabric screening in the studied particles is related to the white cortex fabric of the masks. The highest pressure drop is related to the black cortex fabric of the masks and the lowest pressure drop is related to the mask fabric of N95 spunband and Mellat Blon three layers (I98-2710-2).

    Conclusion

    This study showed that white mask cortex fabrics (I98-2710-4) have better performance than other mask fabrics for corona virus protection, however, they still cannot provide the standard pressure drop.

  • Seyed Mostafa Mirkazemi*, Majid Mafi, Fathollah Ahmadpour Pages 164-171
    Background and Aim

    Every year, accidents and accidents caused by the pursuit of military motorcyclists cause numerous injuries to these people, such as head fractures and brain injuries. Therefore, achieving the most appropriate helmet to moderate the amount of damage to the head can significantly help protect the head of these people.

    Methods

    First, a standard helmet model was modeled three-dimensionally and was subjected to FEM numerical analysis by applying an impact load to the front of the head by Abacus software. In this study, two common types of foam helmet foam were compared. The designed helmet also had 2 layers and the human skull had 2 layers.

    Result

    The maximum displacement in the helmet with the inner monolayer XPS, EPS and in the case without the helmet was 12.7, 14.3 and 17.5 mm, respectively. Similar numbers for stress were 185.9, 204.9 and 382.6 MPa, respectively.

    Conclusion

    The results showed that when applying an impact load to the front of the head, the maximum tension and displacement in the helmet with the inner layer of XPS are 10.2% and 11.1% less than the case of using EPS foam. Therefore, a helmet with an XPS inner layer is a better option to mitigate the damage to the head.

    Keywords: Helmet, XPS, EPS, Skull Injury