فهرست مطالب

جستارهای فقهی و اصولی - سال نهم شماره 3 (پیاپی 32، پاییز 1402)

فصلنامه جستارهای فقهی و اصولی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 32، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن قنبری شیخ شبانی* صفحات 7-34
    از مسایل کاربردی و درعین حال بسیار پیچیده در علم اصول، بحث عام و خاص است که تاثیرات عمیق آن در علم فقه و همچنین حقوق به خوبی نمایان است. با تطور و رشد علم اصول دیدگاه ها و نظرات گوناگونی در این بحث پدید آمده که یکی از آن ها انقسام مخصصات به متصل و منفصل و البته بیان احکامی جداگانه برای هر یک در برخی موارد، مانند بحث سرایت اجمال خاص، شده است. نگارنده در این نوشتار که به روش توصیفی-تحلیلی انجام شده علاوه بر کوشش در ساده سازی مطالب و پرهیز از بیان مسایل غامض تلاش کرده است تا در ابتدا برخی از دیدگاه های اصولیان را در مورد مخصص منفصل مطرح کند و در ادامه با تکیه بر سیره عقلا اشکالات نظرات علما را بیان و ثابت نماید که کلمات آن ها در برخی موارد با سیره عقلا ناهماهنگ است. درنهایت به این نتیجه رسیده است که هیچ گونه تفاوتی بین مخصص متصل و منفصل وجود ندارد و همه مخصصات منفصل چه آن ها که در کلام شارع هستند و چه آن هایی که توسط قانون گذار جعل می شوند به مخصص متصل برمی گردند.
    کلیدواژگان: عام، مخصص متصل، مخصص منفصل، خاص متصل، خاص منفصل
  • سید محمدحسن موسوی مهر، محمدرضا جواهری*، محمد جواد عنایتی راد، سید محمود صادق زاده طباطبائی صفحات 35-68

    یکی از تقسیمات مطرح شده در ارتباط با روایات، تقسیم آن به روایات افتایی و تعلیمی است، روایات افتایی به روایاتی اطلاق می شود که صرفا بیان کننده وظیفه فعلی فرد سوال کننده است در مقابل روایات تعلیمی که بیان کننده حکم کلی به منظور تربیت فقهاء و مجتهدین می باشد. از مهمترین امور در ارتباط با این تقسیم، ارایه شاخصه هایی است که با استفاده از آنها بتوان روایات تعلیمی و افتایی را از یکدیگر تفکیک نمود. در این مقاله سعی شده است با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و از رهگذر نمونه یابی در کتاب تهذیب شیخ طوسی مهمترین شاخصه های شناخت این دو دسته روایات ارایه شود و در نهایت چنین نتیجه گرفته شده است که چهار شاخص اصلی صفات راوی، شرایط زمان صدور روایت، مضمون روایت و بهره بردن از اسلوب تعلیم، مهمترین شاخصه جهت شناخت روایات تعلیمی است و لازم است فرد از این موارد اطمینان به دست آورد تا بتواند احکام روایات تعلیمی را جاری سازد.

    کلیدواژگان: روایات افتائی، روایات تعلیمی، شواهد روایات تعلیمی، اسلوب تعلیم، فقاهت راوی
  • رسول نادری* صفحات 69-100
    قبل از بروز اندیشه اخباری، فقه مقارن در کامل ترین حالت خود، در فقه امامیه حضور داشته است؛ یعنی نقل اقوال و ادله مذاهب مختلف فقهی و نقد و بررسی آن ها بر اساس مبانی هر مذهب در فقه شیعه وجود داشته و از آن بهره های فراوانی در فقه برده می شده است؛ اما بعد از ظهور و اوج گیری تفکر اخباری، با افول حضور فقه مقارن در فضای فقهی امامیه مواجه هستیم. به نظر می رسد، این اندیشه زمینه ساز این افول بوده است. در این مقاله سعی بر انجام دو مهم بوده است؛ اول بررسی وضعیت فقه مقارن قبل و بعد از اندیشه اخباری و تایید بر کمرنگ شدن فقه مقارن و استفاده از آن، بعد از اخباری ها و دوم بررسی نظرات اخباری ها و نتیجه گیری مبنی بر اینکه اخباری ها با تضعیف مبانی فقه مقارن، به عنوان یکی از زمینه های تاثیرگذار ازیک طرف و بی توجهی به اقوال و ادله اهل سنت و بررسی های مقارنه ای از طرف دیگر، باعث سست شدن پایه های این گرایش فقهی و درنهایت حضور کمرنگ آن در فقه شدند. البته مدعای اصلی این نیست که اندیشه اخباری عامل تضعیف فقه مقارن بوده است؛ بلکه بر اساس شواهد و قراین به نظر می رسد در ایجاد زمینه سازی برای کاهش رویکرد فقها به آن تاثیر داشته است.
    کلیدواژگان: اندیشه اخباری، فقه مقارن، زمینه سازی تضعیف
  • مریم مشهدی علی پور، مهدی مهریزی طرقی*، سید محمدعلی ایازی صفحات 101-135

    آشنایی با مکتب فکری فقها و فضای فرهنگی جامعه و تاثیر آنها بر مباحث زنان در طول تاریخ یکی از پیش نیازهای داوری درباره دیدگاه اسلام در مساله زنان است. یکی از مکاتب تاثیرگذار در این زمینه، مکتب اخباری گری است. درمطالعه حاضر تلاش می شود تا تاثیرات دیدگاه های اخباریان و فضای سیاسی دوره صفویه، در زمینه مشارکت اجتماعی زنان ارایه گردد. در این مطالعه برآنیم تا رفتار علمی و عملی اخباریان دوره صفویه را بر خانه نشینی زنان واکاوی کرده و دیدگاه های فقهی آنها را در زمینه منع حضور اجتماعی زنان و تشویق بر خانه نشینی شان بررسی کنیم. مساله مشارکت زنان و منع خروج آن ها تا قبل از اخباری ها به این نحو محدود نبوده و منع نشده بود. اخباری ها، خصوصا شیخ حر عاملی، از طریق فتوا و روایاتی که گاه نیز غیرصحیح می باشند، نقش بسزایی در ایجاد این محدودیت داشته اند. استحباب حبس زنان در خانه، حرمت دیدن نامحرم، کراهت سلام کردن به زنان، کراهت خروج از منزل به اذن شوهر، استحباب نخ ریسی بر زنان و فتاوایی از این قبیل بر محدودیت حضور و عدم مشارکت اجتماعی زنان تاثیر گذاشته که تا قبل از اخباری ها در کتب متقدم چنین روح کلی و ابواب و فتاوا وجود نداشته یا به این شدت نبوده است.

    کلیدواژگان: زنان، حضور اجتماعی، صفویه، اخباریان، فقه
  • حسین بهرامی اقدم* صفحات 135-158
    یکی از اصول و قواعدی که برخی از علما، به ویژه فقها، در روند استنباط امور نقلی از آن بهره می برند، قاعده ترجیح حس در محتمل الحس و الحدس یا اصالت حس است. طبق این نظر در دوران بین حسی یا حدسی بودن یک امر، درجایی که اعتبار به حسی بودن امر است نه حدسی بودن آن، جانب حس ترجیح داده شده و بر این اساس، آثار حسی بودن بر آن امر مترتب شده و ملتزم به لوازم آن می گردد. قایلان در اعتبار این اصل به ادله ای چون بنای عقلا، ظاهر حال، ظاهر کلام به ضمیمه وثاقت راوی و نیز عدم اعتناء به شک تمسک می کنند. در مقابل عده ای نیز این اصل را رد کرده و به صورت اجمال آن را بی اعتبار و بی پشتوانه از دلیل می دانند. نویسنده در این پژوهش بنیادی- کاربردی و با روش کتابخانه ای و رجوع به آثار، معروف ترین کاربست های این قاعده در نزد قایلان آن را ارایه می دهد، سپس در توصیف و تحلیل ادله هر دو طرف در پذیریش و عدم پذیرش این اصل به صورت تفصیلی، به این نتیجه می رسد که ادله مورد استناد بر این اصل، ناتمام بوده و این ترجیح خالی از پشتوانه و دلیل معتبر است و قول به عدم اعتبار آن مصیب به واقع است.
    کلیدواژگان: حس، حدس، اصالت حس، محتمل الحس و الحدس
  • محمدتقی فخلعی*، حسن حسینی یار، علیرضا عابدی سرآسیا صفحات 159-182

    وهن دین از جمله عناوینی است که در بسیاری از مسایل مبنا و مدرک فتاوای معاصر واقع شده است، به گونه ای که می توان از حرمت وهن به عنوان یک قاعده فقهی نام برد. لیکن به دلیل فقر بحث های نظری، ابعاد این قاعده به درستی تبیین نشده، ضوابط وهن تعیین نشده و ابهاماتی وجود دارد. این امر سبب شده است شرایط لازم برای استفاده ضابطه مند از وهن دین در فرآیند استنباط فقهی فراهم نشود و یا در متن برخی فتاوا اضطراب و تشویش پدیدآید. عدم توضیح دقیق معنای وهن دین، عدم تبیین تفاوت این اصطلاح با اصطلاحات مشابه و نیز عدم گونه شناسی وهن دین از جهت حکم شرعی، موجب شده استناد به وهن دین در بیشتر فتاوا به مناسک عزاداری محدود شود. نوشتار حاضر بر آن است که از رهگذر توصیف، نقد و تحلیل تعدادی از فتاوای مستند به وهن، ایده های روشنی در زمینه ضابطه مند سازی وهن، تاثیر وهن به عنوان اولی و ثانوی، مرجع تشخیص وهن و غیره ارایه کند، مسیر استناد به وهن را کمی هموار کند و نگرانی های ناشی از به کارگیری غیرضابطه مند وهن را فروکاهد.

    کلیدواژگان: وهن دین، وهن مذهب، حکم اولی، حکم ثانوی، معیار وهن
  • احمد اکرامی* صفحات 181-211
    بزرگداشت نوروز از دیرباز مورد توجه ساکنان حوزه تمدنی ایران بوده است؛ اما پس از ظهور اسلام همواره حکم شرعی تکریم نوروز مورد مناقشه متشرعان و به خصوص فقها بوده است. آنچه در خصوص این حکم تاکنون بیان شده است رد کلی یا قبول کلی بدون ذکر جمیع احکام محتمل در خصوص این موضوع و تعیین حکم صحیح و دقیق از میان این احکام محتمل بوده است. برای اولین بار در این مقاله بابیان احکام چهارگانه محتمل در خصوص نوروز و با مراجعه به احادیث موجود در منابع فریقین و قواعد عام شرعی، حکم دقیق این موضوع بیان می شود. این احکام چهارگانه عبارتند از: 1- نوروز، مانند عید فطر و قربان و غدیر، یک عید شرعی است؛ 2- نوروز، مانند روز اول ماه یا آخر ماه، روزی است که برخی اعمال در آن مستحب است بدون اینکه یک عید محسوب شود؛ 3- بزرگداشت نوروز به هر شکلی مذموم است؛ 4- شرع نسبت به نوروز هیچ گونه نظری از میان شکل های پیش گفته ندارد. درنهایت این مقاله با توجه به احادیث فریقین و قواعد عام فقهی احتمال چهارم را تقویت می کند.
    کلیدواژگان: نوروز، نیروز، عید، سال شمسی، سال قمری و فریقین
|
  • Hassan Ghanbari * Pages 7-34
    One of the practical and at the same time very complex issues in the science of Principles of Jurisprudence is the general (ʻām) and specific (khāṣ), which its deep effects are well visible in the science of jurisprudence (fiqh) and law (ḥuqūq). With the development and expansion of the science of Principles of Jurisprudence, various views and opinions have emerged on this issue, one of which is the division of individualizers (mukhaṣiṣāt) into connected and disconnected. Of course, stating separate rulings for each one in some cases, such as the discussion of “extension of brevity,” has become special. A descriptive-analytical method was used in this study. In addition to trying to simplify the content and avoiding ambiguous issues, the author has tried to first present some of the views of the Uṣūlī scholars regarding the disconnected individualizer (mukhaṣiṣ al-munfaṣil), then relying on the intellectuals’ attitude stated the problems of the scholars’ theories and proved that their words in some cases are uncoordinated with the way of intellectuals, finally he concluded that there is no difference between connected and disconnected individualizer and all disconnected individualizers, whether they are in the law makers’ (shāriʻ) words or those are made by the legislator will return to the connected individualizer.
    Keywords: general, Connected Individualizer, Disconnected Individualizer, Connected Specific, Disconnected Specific
  • Sayed MohammadHasan Mousavi Mehr, Mohammadreza Javaheri *, Mohammadjavad Enayati Rad, Seyyed Mahmoud Sadeqzadeh Tabatabaei Pages 35-68

    One of the divisions proposed in connection with the narration is its division into iftā’ī and ta’līmī. Iftā’ī narration refers to the narration that only expresses the current duty of the questioner. On the other hand, there are ta’līmī traditions that express the general ruling for the purpose of training jurists (fuqahā) and master jurists (mujtahidīn). One of the most important issues regarding this division is to provide characteristics that can be used to distinguish between taʻlīmī and iftā’ī narratives. By using the descriptive-analytical method and through sampling in the book Tahdhīb al-Aḥkām of Shaykh al-Ṭūsī, this study has tried to present the most important characteristics of knowing these two categories of narrations. This study has concluded that the four main characteristics of the narrator’s attributes, the conditions of the time of issuing the narration, the content of the narration, and the use of the ta’līm style, are the most important characteristics for understanding ta’līmī narrations. It is worth noting that all these characteristics are used as a witness for being ta’līmī and it is necessary for a person to be sure of these things in order to be able to apply the rulings of ta’līmī narrations.

    Keywords: Iftā’ī Narrations, Ta’līmī Narrations, Evidences of Ta’līmī Narrations, Ta’līmī Styles
  • Rasoul Naderi * Pages 69-100
    Before the appearance of the Akhbārī school of thought, comparative jurisprudence in its most advanced form existed in Imāmīyyah jurisprudence. That is, quoting the sayings and pieces of evidence of different schools of jurisprudence and criticizing them based on the foundations of each school of thought existed in Shī’ah jurisprudence, and many benefits have been used from it in jurisprudence. But after the appearance and rise of the Akhbārī school of thought, we are faced with the reduction of the presence of comparative jurisprudence in the Imāmīyyah jurisprudential space. It seems that Akhbārī thought prepared the conditions for this reduction. There were two important things that we tried to examine in this study. First, we examined the status of comparative jurisprudence before and afterwards, the Akhbārī school of thought and then, we confirmed the weakening of that and its use after the Akhbārī school of thought. Second, we examined the opinions of Akhbārīs and concluded that the Akhbārīs by undermining the foundations of comparative jurisprudence, as one of the influential fields on the one hand, and ignoring the sayings and pieces of evidence of Sunnīs and comparative studies on the other hand, caused the foundations of this jurisprudence to weaken and eventually its weak presence in jurisprudence. Of course, the main claim is not that the Akhbārī school of thought was the cause of the weakening of the comparative jurisprudence, but based on the evidence, it seems that this thought has had an effect in creating the groundwork for reducing the approach of the jurists to it.
    Keywords: Akhbārī Thought, Comparative Jurisprudence, Preparing the Conditions for the Weakening
  • Maryam Mashhadialipour, Mahdi Mehrizi Toroqi *, Seyyed Mohammadali Ayazi Pages 101-135

    Gaining familiarity with the school of thought of jurists, the cultural atmosphere of society, and their influence on women’s issues throughout history are among the prerequisites for judging the Islamic perspective on women’s issues. One of the influential schools in this field is the Akhbārī School. In this study, an attempt is made to present the effects of the views of Akhbārīs and the political atmosphere of the Safavid era in the field of women’s social participation. Also, it analyzed the scientific and practical behaviour of the Akhbārīs of the Safavid era on women’s confinement at home and examined their jurisprudential views on the prohibition of women’s social presence and encouraging them to stay at home. The issue of women’s participation and banning them from leaving the house was not limited or prohibited in this way before the emergence of Akhbārīs. Akhbārīs, especially Sheikh Ḥurr al-ʻĀmilī, have played a significant role in creating this restriction through fatwās and traditions that are sometimes incorrect. The preference (Istiḥbāb) of keeping women at home, the prohibition (ḥurmat) of seeing non-maḥrams, the unwillingness (kirāhat) to greet women, the unwillingness (kirāhat) to leave the house with the husband’s permission, the preference (istiḥbāb) of women’s spinning, and similar fatwas have affected the restriction of women’s presence and lack of social participation. It should be noted that before Akhbārīs, such chapters and fatwas about the limitations of women’s social presence did not exist or were not so strong in the earlier books.

    Keywords: women, social presence, Safavid, Akhbārīs, jurisprudence
  • Husayn Bahrami-Aqdam * Pages 135-158
    One of the principles and rules that some scholars, especially jurists, use in the process of inference of scriptural (textual) matters is the principle of preference of sense (ḥis) in Muhtamal al-Ḥis (“what is possible to sense”) and Muhtamal al-Ḥadas (“what is possible to guess”(, or the principality of sense. According to this opinion, in circulation between sensual of conjectural of a matter, where validity is due to the sensibility of the matter, not its conjecture, the side of sense is preferred. Based on that, the effects of sensibility are arranged on that matter and become bound to its necessities. Those who believe in the validity of this principle rely on evidence such as the intellectuals’ attitude, apparent state of affairs, the apparent of the word within the authenticity of the narrator, and also ignoring the doubt. On the other hand, some scholars reject this principle and consider it invalid and unsupported by reason. This basic-applied study used the book-reading method and references to some works. By describing and analyzing the evidence of both sides in accepting and not accepting this principle in a detailed manner, and by presenting the most famous applications of this principle in the eyes of those who believe in it, the writer comes to the conclusion that the evidence based on this principle is incomplete, this preference is unsupported by valid reason, and the opinion of the invalidity of that is closer to reality.
    Keywords: Sense, conjecture, Muhtamal al-Ḥis, Muhtamal al-Ḥadas
  • Mohammad Taghi Fakhlaee *, Hassan Hoseiniyar, Alireza Abedi Sarasia Pages 159-182

    The weakening (wahn) of religion is one of the topics that are found in many basic issues and evidence of contemporary fatwās so the prohibition of weakening (wahn) the religion can be mentioned as a principle of jurisprudence. However due to the lack of theoretical discussions, the dimensions of this principle have not been properly explained, the criteria of weakening have not been determined, and there are ambiguities in this principle. This has caused the necessary conditions for the disciplined use of weakening the religion not to be provided in the process of jurisprudential inference, or the anxiety and worry to appear in the text of some fatwās. The lack of a detailed explanation of the meaning of weakness, the lack of explanation of the difference between this term and similar terms, and the lack of the typology of weakness in the religious decree (ḥukm al-sharʻī) has caused the reference to weakness in most fatwās to be limited to mourning rituals. This study aims to provide clear ideas in the field of regulation of weakness, the effect of weakness as primary and secondary, the reference for diagnosing weakness, and others, in order to make the path of reference to weakness a little smoother and reduce the concerns caused by the unregulated use of weakness.

    Keywords: weakness of religion, Weakness School of Thought, Primary Ruling, secondary ruling, Criteria of Weakness
  • Ahmad Ekrami * Pages 181-211
    Celebrating Norūz has long been a matter of contention for the residents of Iran’s civilizational sphere. But after the emergence of Islam, the religious decree (ḥukm) of celebrating Norūz has always been debated among scholars and especially jurists. What has been said about this decree so far is general rejection or general acceptance without mentioning all the possible decrees regarding this matter and determining the correct and accurate decree from these possible decrees. For the first time in this study, by stating the four possible decrees regarding Norūz and referring to the ḥadīths found in the sources of two major sects (Shī’ah and Sunnī) and the general religious rules, the exact decrees of this matter are expressed. These four rulings are; Norūz is a religious ‘Īd, like ‘Īd al- Fiṭr, Aḍḥā and Ghadīr, Norūz is a day on which some actions are recommended without being considered an ‘Īd, such as the first day of the month or the last day of the month, any attention to the Norūz in the aforementioned ways is reprehensible, and religion (sharʻ) does not have any opinion on any of the aforementioned forms of Norūz. Finally, in this research, the fourth opinion is strengthened.
    Keywords: Norūz, Nīrūz, ‘Īd, Solar Year, Lunar Year, Shīʻah, Sunnī