فهرست مطالب

نشریه پژوهش در آموزش شیمی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جعفر عظمت صفحات 1-2

    موزش و یادگیری در حوزه های علمی از جمله شیمی همیشه یکی از پایه های اصلی توسعه و پیشرفت جوامع بشری بوده است. در دنیای امروز، با پیشرفت سریع فناوری و علم، نیاز به نگرش ها و رویکردهای نو در آموزش شیمی نیز احساس می شود. یکی از مهم ترین حوزه ها در این زمینه، پژوهش و نوآوری در فرایند آموزش است. با مطالعه و تجزیه و تحلیل روش های آموزشی موجود و ارزیابی نتایج آموزشی، می توان روش های بهتری را شناسایی کرد. پژوهش در آموزش شیمی کمک می کند تا روش های نوین و جذاب تری برای یادگیری ایجاد شود. برای مثال استفاده از فیلم های آموزشی، شبیه سازی های کامپیوتری و آزمایشگاه های مجازی، از جمله نتایج پژوهش در این حوزه است که به بهبود فرآیند یادگیری کمک می کند. نوآوری نیز عامل مهمی در پیشرفت آموزش شیمی است. ایجاد روش های نوین در آموزش، می تواند اشتیاق دانش آموزان را بالا ببرد و یادگیری را برای آن ها جذاب تر کند. همچنین، نوآوری در محتوای آموزشی و ارتباط آموزش با دنیای واقعی، دانش آموزان را به یادگیری عمیق تر و کاربردی تر ترغیب می کند. 

    کلیدواژگان: پژوهش و نوآوری، پیشرفت، آموزش شیمی
  • محسن یوسفی نیاسری*، اسماعیل اولی صفحات 3-27
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تحلیل محتواهای صورت گرفته بر روی کتاب های شیمی دوره دوم متوسطه در سال های1399 - 1390 است. این پژوهش به شیوه استنادی و مطالعه کتابخانه ای با بررسی مقالات طی این ده سال اخیر انجام شده است. جامعه آماری مقالات تحلیل محتوا کتاب شیمی دوره دوم متوسطه و نمونه آماری تمام شماری این مقالات انتخاب شده است. نتایج این پژوهش نشان داد: با توجه به تحلیل های محتوای انجام شده بر کتاب های دوره های مختلف تحصیلی در سال های اخیر در بیست موضوع مختلف، بیش از 53 درصد مقالات تحلیل محتوای کتاب شیمی دوره دوم متوسطه در مورد تعیین مقوله های فعال و غیر فعال (ویلیام رومی) بوده است و در موضوعات مختلف تحلیل محتوا کمترین تحلیل محتواها انجام شده یا اصلا تحلیلی انجام نشده است. لازم است متخصصان با توجه به اهمیت محتوا در فرایند یاددهی و یادگیری و بررسی میزان تحقق اهداف آن مطابق اسناد بالادستی (سند تحول بنیادین، برنامه درس ملی و...) برنامه ریزی و پژوهش انجام دهند.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، آموزش شیمی، کتاب شیمی، دوره دوم متوسطه
  • فاطمه آقازاده* صفحات 28-42
    با توجه به ضرورت آموزش و یادگیری در فرایند تربیت، طراحی آموزشی و برنامه ریزی در جهت بهبود و ارتقای کیفیت آموزشی از جایگاه خاص و ممتازی برخوردار است. آموزش موثر و سودمند نیازمند طرح و برنامه است. جهت دستیابی به اهداف آموزشی، طراحی فعالیت های یادگیری و تعیین اهداف و پیامد ها امری ضروری است. طراحی فعالیت های یادگیری مجموعه ای از مراحل به هم پیوسته و وابسته است که وقایع یا رویداد های لازم به منظور تسهیل یادگیری را طراحی می کند. پژوهش حاضر با محوریت طراحی فعالیت یادگیری به منظور آموزش رسم مدل بور برای دانش آموزی از پایه هشتم که در این مبحث مشکل داشت، طراحی و اجرا گردید. ابتدا با رویکرد مشاهده تاملی، وضعیت دانش آموز مورد بررسی قرار گرفت. پس از شناسایی مشکل، مدلی به منظور آسان سازی یادگیری طراحی شده و سپس به اجرا در آمد. در مرحله بعد به منظور تعیین میزان موفقیت طراحی و اجرای فعالیت، ارزشیابی از دانش آموز صورت گرفته و اطلاعات حاصل مورد تفسیر واقع شد. در نهایت پیامدهای پیش بینی شده با پیامدهای حاصل شده هم خوانی داشته و دانش آموز به کمک این فعالیت توانست به سطح مطلوبی از یادگیری دست پیدا کند.
    کلیدواژگان: طراحی فعالیت، مدل بور، اجرای فعالیت، شبیه سازی، کج فهمی
  • زهرا خان زاد، نیکا نیکرو شالدهی* صفحات 43-62
    شاید بهترین توصیف برای واژه کج فهمی، توجه به معنی آن باشد. ابهام محتوا، پیچیدگی درس، برداشت شخصی، عدم انتخاب و روش تدریس مناسب می تواند برای دانش آموز چالش برانگیز باشد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی کج فهمی های رایج دانش آموزان پایه دهم از فصل اول کتاب شیمی، درباره مفاهیمی مثل مول و عدد آووگادرو،  جرم اتمی وamu ، ذرات زیراتمی و یون ها، لایه ها و انتقال های الکترونی است. در این پژوهش، تعداد 60 نفر از دانش آموزان دختر پایه دهم تجربی دبیرستان نمونه دولتی حضرت فاطمه الزهرا (س) شهرستان رباط کریم مشارکت داشتند. برای انجام این پژوهش از روش های تحلیلی-توصیفی و به منظور گردآوری اطلاعات، از یک آزمون تشخیصی حاوی هشت سوال چندگزینه ای استفاده شد؛ سپس پاسخ های دانش آموزان بررسی شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که دانش آموزان، تصورات و کج فهمی های گوناگونی درباره مفاهیم نامبرده دارند. با تحلیل هر سوال، کج فهمی های دانش آموزان در آن موضوع استخراج شد. نتایج پژوهش نشان داد که مباحث مول و عدد آووگادرو،  جرم اتمی وamu ، ذرات زیراتمی و یون ها، لایه ها و انتقال های الکترونی در کتاب درسی شیمی پایه دهم، نیاز به بازبینی، تکمیل و ساده سازی دارد. هم چنین، دبیران شیمی می توانند با به کارگیری شیوه های تدریس مناسب، در کاهش و رفع این کج فهمی ها، گامی موثر بردارند.
    کلیدواژگان: اتم، دانش آموز، عدد آووگادرو، کج فهمی، لایه الکترونی، amu
  • سعید داداش زاده* صفحات 63-81

    راهبردهای یاددهی و یادگیری باید امکان درک و تفسیر پدیده ها، وقایع و روابط را در موقعیت های واقعی زندگی تدارک ببیند، به گونه ای که شرایط را برای درک و تصمیم گیری در مورد مسایلی که دانش آموزان در موقعیت های مختلف با آن مواجه می شوند، فراهم کند. هدف مطالعه حاضر تحلیل محتوای کتاب درسی علوم تجربی مبتنی بر مراحل راهبرد یادگیری مبتنی بر زمینه است. روش پژوهش تحلیل محتوا از نوع کمی است. جامعه آماری کتاب درسی علوم تجربی پایه هشتم و نمونه آماری فصل دوم با موضوع شیمی است. واحد ثبت شامل جملات، سوالات، فعالیت های یادگیری، تجربه و آزمایش هاست. ابزار جمع آوری اطلاعات، عبارت است از جدول مقوله بندی که هر مقوله معیار توصیف مراحل راهبرد زمینه محور است. نتایج پژوهش نشان می دهد که در محتوا به برقراری ارتباط و مرحله به تجربه گذاشتن بیشتر توجه شده است. اما سایر مراحل از فراوانی کمتری برخوردار است. بنابر این، لازم است محتوای کتاب درسی فعالیت های بیشتری را در زمینه به کار بستن آموخته ها، به اشتراک گذاشتن و انتقال به موقعیت جدید فراهم نماید.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، راهبرد تدریس، یادگیری مبتنی بر زمینه، آموزش شیمی
  • خلیل عطائی*، امیر دوستدار صفحات 82-97
    انجام آزمایش بر پایه ی مفاهیمی که علم شیمی بر آن بنا شده است، در آموزش مباحث این علم نقش کلیدی دارد. این کار، دانش آموزان را به چالش کشیده، آنها را درگیر مباحث تدریس در کلاس می کند. همچنین روحیه همکاری، ارتباط صحیح با هم نوعان، اشتراک اطلاعات بین دانش آموزان و به نوعی هم دلی را در آنها تقویت می کند. در طی این نوع یاددهی و یادگیری، خلاقیت دانش آموزان بروز کرده و دانش آموزان را به یادگیرندگان فعال و عمیق تبدیل می کند. موضوعاتی در شیمی متوسطه مطرح است که درک عمیق آن برای دانش آموزان با چالش همراه است. مهم ترین این مباحث الکتروشیمی است که در آن سلول های گالوانی، الکترولیتی، برقکافت آب و خوردگی آهن، به خاطر عدم درک عمیق ساختار الکترونی اتم ها و یون ها، ساختار مولکول ها و همچنین واکنش های اکسایش- کاهش با چالش اساسی مواجه هستند. در این تحقیق، سعی شده تا طراحی نوینی برای آموزش موضوع تولید گاز هیدروژن و اکسیژن شیمی دوازدهم ارایه دهد. استفاده از فناوری های نوین که شامل نرم افزارها و فیلم های آموزشی است، به آموزش دانش آموزان کمک می کند که در این رویکرد سعی شده لحاظ شود. در این رویکرد سعی می شود دانش آموزان در قالب فعالیت آزمایشگاهی، مفاهیم آموخته شده را در عمل تجربه کنند.
    کلیدواژگان: آموزش، واحد یادگیری، الکتروشیمیایی، برقکافت، شیمی متوسطه
  • فاطمه علیزاده*، طوبی علیزاده صفحات 98-106

    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر انجام آزمایش بر یادگیری واکنش پذیری عناصر شیمیایی در درس شیمی دانش آموزان پایه یازدهم می باشد. پژوهش به صورت نیمه تجربی با دو گروه کنترل و آزمایش با اجرای پیش آزمون و پس آزمون انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش را 170 نفر از دانش آموزان دختر دبیرستان های شهرستان باخرز در سال تحصیلی 1402-1401 تشکیل داده که 30 دانش آموز انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری، آزمون پیشرفت تحصیلی محقق ساخته است. روایی آزمون پیشرفت تحصیلی به روش روایی صوری و محتوایی توسط چند تن از اساتید و دبیران مجرب شیمی بررسی و تایید شد. پایایی آزمون پیشرفت تحصیلی با استفاده از نرم افزار  SPSS با روش آلفای کرونباخ 75/0 به دست آمد که بیانگر پایایی مناسب آزمون بوده است. پس از همسان سازی، دانش آموزان بر اساس نمرات شیمی ترم قبل آنها به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و آزمایش تقسیم شدند. گروه آزمایش به مدت 8 هفته در درس شیمی با روش  انجام آزمایش و گروه کنترل با روش تدریس سنتی آموزش داده شده اند. پس از این مدت از هر دو گروه آزمون به عمل آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش آماری آزمون t انجام شد. نتایج تحقیق به طور کلی نشان داد که در سطح اطمینان 95% میانگین نمرات پیشرفت تحصیلی آزمون گروه آزمایش و کنترل با یکدیگر تفاوت معنی داری دارد و میزان یادگیری دانش آموزان در روش مبتنی بر آزمایش، بیشتر است.

    کلیدواژگان: آزمایش، یادگیری، پیشرفت تحصیلی، آموزش شیمی
|
  • Jafar Azamat Pages 1-2

    Education and learning in scientific fields including chemistry has always been one of the fundamental pillars of development in society. In the world today, with rapid advancements in technology and science, there is an urgent need for new perspectives and approaches in chemistry education. One of the most important areas in this regard is research and innovation in the process of teaching. By studying and analyzing the existing teaching methods and evaluating their educational outcomes, it would be possible to identify better methods. Research in chemistry education helps in developing more innovative and appealing methods for learning. For instance, the use of educational films, computer simulations, and virtual laboratories are all among the research outcomes in the field which contribute to improving the learning process. Innovation also plays a significant role in developing chemistry education since developing innovative methods in education can increase students' enthusiasm leading to more attractive types of learning. Furthermore, innovation in educational content and relating education with the real world encourages students to engage in deeper and more practical learning.

    Keywords: Research, Innovation Developing Chemistry Education
  • Mohsen Yousefi Niyasari *, Esmaeel Ola Pages 3-27
    Analysis of chemistry textbooks of the second year of secondary school in the years 2010-2019. This research has been done by reference method and library study by reviewing articles during these last ten years. The statistical population of the content analysis articles of the chemistry book of the second year of high school and the statistical sample of the entire number of these articles have been selected. The results of this research showed: according to the content analysis done on the books of different academic courses in recent years in twenty different subjects, more than 53% of the content analysis articles of the second-year high school chemistry book were about determining active and inactive categories (William Rumi) and in different content analysis subjects, the least amount of content analysis was done or No analysis has been done at all.
    Keywords: Content Analysis, Chemistry Education, Chemistry Book, second year of high school
  • Fatemeh Aghazadeh * Pages 28-42
    Considering the necessity of teaching and learning in the process of education, educational design and planning in order to improve and improve the quality of education has a special and privileged position. Effective and useful training requires a plan. In order to achieve educational goals, it is essential to design learning activities and determine goals and outcomes. Designing learning activities is a set of interconnected and interdependent steps that design events or events necessary to facilitate learning. The current research was designed and implemented with the focus on designing a learning activity in order to teach Bohr model drawing for an eighth grade student who had problems in this topic. First, the student's situation was investigated with the reflective observation approach. After identifying the problem, a model was designed to facilitate learning and then implemented. In the next step, in order to determine the degree of success of the design and implementation of the activity, the student was evaluated and the resulting information was interpreted. Finally, the predicted results are consistent with the obtained results and the student was able to achieve a desirable level of learning with the help of this activity.
    Keywords: Activity design, Bohr model, activity implementation, simulation. misunderstanding
  • Zahra Khanzad, Nika Nikrou Shaldehi * Pages 43-62
    Perhaps the best description for the word Misconception is to pay attention to its meaning. Ambiguity of the content, complexity of the lesson, personal perception, and failure to choose the appropriate teaching method can be challenging for the students. The purpose of this research is to investigate the common misconceptions of tenth grade students about the first chapter of the chemistry book with regard to the concepts such as mole and Avogadro's number, atomic mass and amu, subatomic particles and ions, and layers and electronic transitions. A total number of 60 female students studying in the field of experimental sciences in the 10th grade Hazrat Fatemeh Al-Zahra senior high school in Rabat-Karim, Iran participated in the study. Analytical-descriptive methods were used to conduct this research, and in order to collect data, a diagnostic test containing eight multiple-choice questions was used; Then the students' answers were checked and analyzed. The findings showed that students have different ideas and misconceptions about the mentioned concepts. By analyzing each question, students' misunderstandings of the respective subject were extracted. The results indicated that the topics of mole and Avogadro's number, atomic mass and amu, subatomic particles and ions, layers and electron transitions in the tenth grade chemistry textbook need to be reviewed, completed, and simplified. Moreover, chemistry teachers can take effective steps in reducing and eliminating these misunderstandings by using appropriate teaching methods.
    Keywords: Atom, amu, Avogadro's number, Electron shell, Misconception, student
  • Saied Dadashzadeh * Pages 63-81

    Teaching and learning strategies should provide the possibility of understanding and interpreting phenomena, eventsو and relationships in real life situations so that the students would be able to understand and decide on the issues the students face in different settings. The aim of the present study is to analyze the content of experimental science textbooks based on the stages of the context-based learning strategy. The research method is quantitative content analysis. The population of the study is the 8th grade experimental science textbook, and the sample includes the second chapter of the book on chemistry. The recording unit includes sentences, questions, learning activities, experience, and experiments. The tool for data collecting is the classification table. Each category in this table is a criterion for describing the steps of the contextual strategy. The results show that, there has been more focus on relationship and the experience stage. However, the other stages are less frequent. Therefore, it is necessary for the content of the textbook to provide more activities in the field of applying what has been learned, sharing, and transferring it to a new situation.

    Keywords: Content Analysis, Teaching strategy, Contextual learning, Chemistry Education
  • Khalil Ataei *, Amir Doostdar Pages 82-97
    Conducting experiments based on the concepts that chemistry is based on plays a key role in teaching the topics of this branch science. It challenges the students and involves them in the teaching topics. Moreover, it strengthens the spirit of cooperation, right communication with peers, sharing information among students, and empathy among them in one way or another. During this type of teaching and learning, students' creativity emerges and they turn into active and deep learners. There are some topics in high school chemistry books which are challenging for students to understand. The most important of them is electrochemistry, in which galvanic, electrolytic, water electrolysis, and iron corrosion cells face a serious challenge due to a lack of deep understanding of the electronic structure of atoms and ions, the structure of molecules, and oxidation-reduction reactions. The present study has attempted to present a new design for teaching the topic of producing hydrogen and oxygen in 12th chemistry textbook. The use of new technologies, including software and educational videos, helps improve teaching chemistry to students, a feature observed in this study. In this approach, students try to experience the theoretically learned concepts in practice through laboratory activities.
    Keywords: Education, Learning unit, Electrochemical, Electrochemistry, Secondary chemistry
  • Fatemeh Alizadeh *, Toba Alizadeh Pages 98-106

    The purpose of this research was to investigate the effect of conducting experiments on learning chemistry by 11th grade high school students in the field of experimental sciences. This quasi-experimental research was conducted with two control and experimental groups using one pre-test and one post-test. The population of the study consisted of 170 female high school students in Bakharz city during the academic year of 1402-1401, out of which 30 students were selected through convenience sampling. The measuring instrument was the researcher-made educational achievement test. The face validity and content validity of the academic achievement test was checked and confirmed by several experienced chemistry professors and teachers. The reliability of the academic achievement test was obtained using SPSS software with Cronbach's alpha value of 0.75, which indicates the appropriate reliability level. After homogenizing the students, they were randomly divided into two control and experimental groups based on their previous chemistry grades. The experimental group was trained for 8 weeks (8 sessions of 90 minutes) using chemistry experimentation method, and the control group was taught with the conventional teaching method. After this period, both groups were tested. T-test was used to analyze the data, the results of which showed that at probability level of 95%, there was a significant difference between achievement scores of the experimental and control group, and the learning rate was higher for experiment-based method of teaching.

    Keywords: Experiment, learning, Academic progress, Chemistry Education