فهرست مطالب

نشریه بیماریهای عفونی و گرمسیری
پیاپی 101 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/26
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مریم حجتی زاده، مریم مبینی، مژگان قائدی، مسعود حسن زاده ماکویی، محمود جدی تهرانی، فروغ گلساز شیرازی، فاضل شکری صفحات 1-13

    بیماری هپاتیت ب یکی از معضلات بهداشتی و یک عفونت تهدید کننده زندگی است که توسط ویروس HBV ایجاد میشود. نوکلیوکپسید HBV از زنجی ره پلی پپتیدی منفردی به نام آنتی ژن core ،یا HBcAg تشکیل شده است. در تحقیقات متعدد از HBcAg به عنوان حامل داروها و سایر مولکولهای زیستی استفاده میشود و آنتی بادی تولید شده بر ضد آن نیز به عنوان یکی از نشانگرهای سرولوژیکی، نقش مهمی در بررسی مواجه قبلی با این بیماری دارد. در این مطالعه، برای اولین بار وکتور pColdI ،حاوی برچسب هیستیدینی، برای کلونسازی ژن HBcAg مورد استفاده قرار گرفت. باالترین سطح بیان HBcAg در سویه Tuner و سپس درBL21 و gami-Rosetta مشاهده شد. HBcAg متصل به برچسب هیستیدین با استفاده از ستون NTA-Ni خالص ساز ی شد و شباهت ساختاری و آنتی ژن ی آن با شکل طبیعی توسط ELISA و وسترن بالت تایید شد. سپس، از HBcAg نوترکیب برای تولید آنتی بادیهای پل ی کلونال ضد HBc در خرگوش استفاده شد و برای تخلیص آنتی بادی های پلی کلونال ضد HBcAg ،از ستون میل ترکیبی سفارز CNBr-HBcAg استفاده شد. نتایج نشان داد که آنتی بادی های به دست آمده از خرگوش قادر به شناسایی HBcAg نوترکیب تولید شده تا غلظت 15/0 نانوگرم در میلیلیتر در آزمایش االیزا ساندویچ بودند. ای ن مطالعه اطالعات ارزشمندی را برای تولید پروتیین HBcAg نوترکیب و آنتی بادیهای اختصاصی برای تحقیقات بیشتر و کاربردهای تشخیصی ارایه میدهد

    کلیدواژگان: ب هپاتیت ویروس، Anti-HBc polyclonal antibody، HBcAg، HBV
  • نرگس سادات مصطفوی، فاتح رحیمی صفحات 15-25

    عفونتهای دستگاه ادراری از شایعترین عفونتهای باکتریایی به خصوص در زنان و کودکان محسوب می شوند که اغلب با آنتی بیوتیکها درمان می شوند. بیوفیلمهای باکتریایی نقش مهمی در تداوم و عود عفونتهای ادراری ایفا می کنند. عفونتهای ادراری مرتبط با بیوفیلم ایجاد شده بر روی کاتترها درصد بالایی از عفونتهای بیمارستانی را تشکیل می دهند. افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی یک تهدید جدی برای درمان این عفونتها محسوب می شود. مقاومت آنت ی بیوتیکی یک موضوع بسیار حایز اهمیت است و به وضعیتی اشاره دارد که آنتی بیوتیک هایی که معمولا جهت درمان عفونتهای باکتریایی مورد استفاده قرار می گیرند دیگر قادر به انجام این کار نیستند. بیماران مبتال به عفونتهای ناشی از باکتریهای مقاوم عالیم را برای مدت طوالنی تری نشان می دهند و احتمال وخیمتر شدن شرایط نیز بیشتر خواهد بود. دلیل اصلی مقاومت آنتی بیوتیکی استفاده نادرست از آنها است. به طور کلی درمانها معموال به صورت تجربی انجام م ی شوند  بدون انجام آزمونهای سنجش مقاومت آنتی بیوتیکی : یا آنت ی بیوتیکهای قوی برای عفونتهایی که با آنتی بیوتیک های ساده نیز قابل درمان هستند تجویز می شوند؛ و ی ا اینکه آنتی بیوتیکها به مقادیر بسیار کم و برای یک دوره بسیار کوتاه یا در فواصل بسیار طوالنی مورد استفاده قرار می گیرند. بنابراین، راهکارهای جایگزین جهت پیشگیری و درمان عفونتهای ادراری ناشی از بیوفیلم باکتریایی مورد نیاز هستند. در این مطالعه به راهکارهای مهم در پیشگیری و درمان عفونتهای ادراری ناشی از بیوفیلم باکتریایی شامل استفاده از گیاهان دارویی، پروبیوتیکها، پپتیدهای ضد میکروبی، نانوذرات و فاژها اشاره شده است.

    کلیدواژگان: عفونت ادراری، بیوفیلم، گیاهان دارویی، پروبیوتیک، پپتیدهای ضد میکروبی، نانوذرات، فاژ
  • مونا سادات لاریجانی، دلارام درود، فاطمه اشرفیان، آناهیتا باوند، لادن مرادی و آمیتیس رمضانی صفحات 27-33

    پس از شیوع 2-CoV-SARS ،بحران دیگری با پ یشرفت یا تداوم عالیم کووید -19 به عنوان COVID-long مورد توجه قرار گرفته است که با توجه به افزایش تعداد گزارشهای عالیم شناسایی شده دیررس و تاثیر بالقوه آنها بر روی کیفیت زندگی افراد، امری بسیار مهم می باشد . در این مطالعه، اختالالت طوالنیمدت در افراد دریافت کننده سه دوز واکسن علیه عفونت کووید-19 با هدف شناسایی عوامل موثر بر آن مورد بررسی قرار گرفت. افراد واکسینه شده از چهار رژیم واکسیناسیون مختلف که دو دوز واکسن سینوفارم یا آسترازنکا دریافت نموده و دوز بوستر آنها پاستوکووک/پالس بود در یک برنامه فالوآپ بلند مدت از زمان دریافت دوز اول واکسن تا 6 ماه پس از دوز یادآور بررسی شدند. تمام عوارض جانبی دیررس که حداقل یک هفته پس از دریافت واکسن رخ داده و ماندگاری بیش از یک هفته داشت و همچنین تاریخچه کووید-19 و سایر اطالعات دموگرافیک از طریق مصاحبه با فرد و استفاده از پرسشنامه تدوین شده ثبت شد. از مجموع 329 نفر مورد فالوآپ، 30 مورد 1/9 درصد با نوعی عارضه بلند مدت در طی دوره پیگیری شناسایی شدند که حداقل یک سابقه ثبت شده از بیماری کووید -19 داشتند. میانگین سنی این افراد 3/9 ±5/40 و میانگین BMI 6±/4 23/27 بود. شایع ترین بیماری زمینه ای در این گروه به ترتیب اختالالت تیرویید 20 ،% چربی خون بالا 10 %و فشار خون بالا 6 %بود. بررسی عوارض ثبت شده نشان داد که مشکالت قاعدگی خانمها 30 درصد، ریزش مو 20 درصد، اختالالت استخوانی مفصلی 20درصد، سردرد 13 درصد و تظاهرات پوستی 10 درصد به ترتیب شایع ترین عوارض بودند و عالیم شناسایی شده عمدتا تا پایان مطالعه با میانگین مدت 154 روز پای دار بودند. با در نظر گرفتن فاصله بروز عارضه از دریافت واکسن و همچنین تاریخ ابتال به کووید -19 ، در 19 نفر، واکسن به عنوان عامل احتمالی/ممکن عارضه تشخیص داده شد اگرچه اختالف از نظر نوع واکسن معنا دار نبود. در 11 نفر دیگر عفونت با 2-CoV-SARS به عنوان عامل احتمالی/ممکن برای عارضه در نظر گرفته شد اگرچه نقش واکسن به عنوان عامل تشدید عوارض قابل چشم پوشی نیست. در بازه زمانی حاضرکه اکثریت قریب به اتفاق جمعیت جهان به کووید-19 مبتال شده اند و/یا علیه آن واکسینه شده اند، شناسایی علت اختالات دیررس به عنوان عارضه جانبی واکسن یا تظاهرات طوالنی کووید-19 دشوار است. بنابراین، برخی از عوارض، هرچند دیررس، ممکن است پیامد احتمالی عفونت ی ا واکسیناسیون 2-CoV-SARS باشد. این مطالعه از مزایای پ یگیری طوالنی مدت بهره مند است که اشکال مختلفی از رویدادهای دیررس را در مقایسه با تاریخ ابتال و واکسیناسیون کووید-19 ارایه می دهد. میزان موارد اختالالت دیررس در مطالعه حاضر نیز اهمیت مطالعات پ یگیری طوالنی مدت در میان جمعیت در سراسر جهان را گوشزد می نماید.

  • جاوید تقی نژاد، مهدی رشدی ملکی صفحات 35-44
    زمینه و هدف

    سنجش میزان و تولید سایتوکاین ها به ویژه اینترلوکین های 10 و 12 ابزار مهمی در بررسی پاسخ های ایمنی در برابر محرک هایی نظیر عوامل بیماری زا از جمله هلیکوباکتر پیلوری می باشد. هدف از این مطالعه بررسی میزان اینترلوکین های 10 و 12 در بیماران مبتال به هلیکوباکترپیلوری و مقایسه آن با افراد سالم به منظور یافتن ارتباط مقادیر آنها با بروز بیماری و گسترش آن می باشد.

    روش بررسی

    نمونه سرم 66 فرد مبتال از نظر سرولوژی IgM ضد هلیکوباکترپیلوری، توسط روش االیزا مورد بررسی قرار گرفت و در مجموع، 61 بیمار حایز شرایط مورد سنجش غلظت سرمی اینترلوکین 10 و 12 بوسیله کیت اختصاصی االیزا سنجش سرمی شدند. در این مطالعه از آزمون های test-T و تحلیل واریانس دوطرفه (ANOVA way-Two) با استفاده از نرم افزار آماری SPSS ورژن 21 تجزیه و تحلیل آماری شدند.

    نتایج

    نتایج این مطالعه نشان داد که سطح 12-IL و 10-IL در سرم بیماران مبتال به هلیکوباکتر پ یلوری بیشتر از افراد سالم است. و این احتماال نشان دهنده نقش محافظتی این سیتوکین ها در بیماران است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده می توان گفت در افراد مبتال به هلیکوباکتر پیلوری، با افزایش میزان سطح سرمی اینترلوکین 10 و 12عملکرد بیولوژیکی آنها، موجب پیشرفت بیماری شده و موجب اختالل در سیستم ایمنی بدن می گردد.

    کلیدواژگان: هلیکوباکتر پیلوری، اینترلوکین 10و 12، سرولوژی، االیز
  • فاطمه اشرفیان، مونا سادات لاریجانی، آناهیتا باوند، لادن مرادی، آمیتیس رمضانی صفحات 45-51
    مقدمه

    اطلاعات در مورد بیخطری واکسن های کووید -19 در بیماران مبتال به چاقی یا دارای اضافه وزن محدود بوده و در چندین مطالعه با حجم نمونه کم در سراسر جهان انجام شده است. هدف از این مطالعه، بررسی و مقایسه فراوانی ع وارض جانبی پس از دوز اول و دوم سینوفارم و بوسترهای کووید-19 در مبتالیان به چاقی و اضافه وزن با افراد با وزن طبیعی بوده است.

    روش

    261 فرد دریافت کننده 3 دوز واکسن علیه کووید -19(دو دوز سینوفارم و بوستر سینوفارم یا پاستوکووک یا پاستوکووک پالس(وارد مطالعه شدند. مشخصات دموگرافیک افراد و عوارض جانبی واکسن از طریق مصاحبه تلفنی در روزهای 7 و 21 پس از هر دوز واکسن کووید -19 در پرسشنامه ثبت گردید. سپس فراوانی عوارض جانبی بین 3 گروه مورد مطالعه مورد ارزیابی قرار گرفت.

    نتایج

    از 261 فرد شرکت کننده، 59 نفر مبتال به چاقی (30 ≥ BMI) 96 نفر دارای اضافه وزن (9.29-25 = BMI)و 106 نفر دارای وزن نرمال (9.24-18=BMI) بودند. بروز کلی عوارض جانبی پس از هر سه دوز واکسن کووید-19 در افراد مبتال به چاقی بیشتر از افراد دارای اضافه وزن یا وزن نرمال بوده است. درد در محل تزریق فراوان ترین عارضه جانبی در طی هفت روز پس از دریافت بوستر در تمامی گروه ها گزارش شد. بوستر پاستوکووک در افراد مبتال به چاقی/اضافه وزن عارضه جانبی نشان نداده و عوارض جانبی پس از دریافت بوستر پاستوکووک پالس و بوستر سینوفارم دارای فراوانی مشابه بودند. بطور کلی، هیچ عارضه جانبی جدی مرتبط با واکسن در بین سه گروه مشاهده نشد .

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان میدهد که واکسن های کووید-19 با پلتفرم غیرفعال شده و بر پایه پروتیینی بی خطر هستند و هیچ عارضه جانبی جدی در افراد مبتال به چاقی یا اضافه وزن ایجاد نکرده اند. همچنین، بوستر پاستوکووک بعلت نداشتن عارضه جانبی برای این افراد گزینه مناسب تری می باشد. البته انجام تحقیقات بیشتر با حجم نمونه بزرگتر جهت نتیجه گیری بوستر کارآمدتر با عوارض جانبی کمتر در افراد مبتال به چاق ی ضروری است.

    کلیدواژگان: چاقی، شاخص توده بدنی، کووید-19، واکسن، بی خطری
|
  • Maryam Hojatizadeh, Maryam Mobini, Mojgan Ghaedi, Masoud Hassanzadeh Makoui, Mahmood Jeddi-Tehrani, Forough Golsaz-Shirazi, Fazel Shokri Pages 1-13

    Hepatitis B, as a major healthcare problem and a potentially life-threatening infection, is caused by Hepatitis B virus (HBV). Nucleocapsid of HBV is composed of a single polypeptide chain known as core antigen, HBcAg. As a highly immunogenic subviral particle, HBcAg has been used as a carrier platform for heterologous proteins. Anti-HBc antibody, as one of the serological markers for HBV infection, is the best marker for documenting prior exposure to HBV. Here, we produced, purified and characterized HBcAg. pColdI vector, containing a histidine tag, was used for the first time to clone HBcAg gene. The highest level of HBcAg expression was achieved in Tuner strain, followed by BL21 and Rosetta-gami. Histidine-tagged HBcAg was purified using Ni-NTA resin, and its structural and antigenic similarity with natural HBcAg was confirmed by ELISA and western blot. Then, recombinant HBcAg was used to produce anti-HBc polyclonal antibodies in rabbits, and specific anti-HBcAg polyclonal antibodies were purified by the HBcAg-CNBr sepharose column. Specific anti-HBcAg polyclonal antibodies were able to detect recombinant HBcAg up to 0.15 ng/ml in an optimized sandwich ELISA. The results of this study provide valuable information for the production of recombinant HBcAg and specific anti-HBcAg polyclonal antibodies for further research and diagnostic applications.

    Keywords: Hepatitis B virus (HBV), HBcAg, Anti-HBc polyclonal antibody
  • Narges Sadat Mostafavi, Fateh Rahimi Pages 15-25

    Urinary tract infections (UTIs) are one of the most common bacterial infections, particularly in women and children, which are often treated with antibiotics. Bacterial biofilms play an important role in persistent and recurrences of UTIs. A catheter-associated UTI (CA-UTI) caused by biofilm constitute a high percentage of nosocomial infections. Increasing antibiotic resistance is a serious threat to the treatment of these infections. Antibiotic resistance is an important and topical issue, which refers to the situation where antibiotics that usually kill bacteria no longer do so. Patients infected with resistant bacteria will manifest symptoms for a longer time, and the chances of the conditions getting worse will be higher. The main causes of antibiotic resistance are their incorrect use: either empirical treatment is performed (without performing antibiotic susceptibility testing); strong antibiotics are prescribed for infections that could be treated with simple antibiotics; or administration is in too small amounts, for too short a period, or at too long intervals. Therefore, alternative strategies for the prevention and treatment of UTIs caused by bacterial biofilm are needed. In the present study, a review of these new therapeutic approaches is provided including medicinal plants, probiotics, antimicrobial peptides, nanoparticles, and phages.

    Keywords: urinary tract infection, biofilm, medicinal plants, probiotics, antimicrobial peptides, nanoparticles, phage
  • Mona Sadat Larijani, Delaram Doroud, Fatemeh Ashrafian, Anhita Bavand, Ladan Moradi, Amitis ramezani Pages 27-33

    After the outbreak of SARS-CoV-2, another crisis has come to attention with the progression or persistence of symptoms of COIVD-19, known as long-COVID, which is very important due to the increasing number of reports of late-detected symptoms and their potential impact on the quality of life. In this study, long-term disorders were investigated in people who received three doses of the vaccines in order to distinguish between the side effects caused by COVID or the vaccine and the factors affecting it. Vaccinated people of four different vaccination regimens who received two doses of Sinopharm or AstraZeneca vaccines and got a booster dose of PastoCovac/Plus were followed from the first vaccine dose to 6 months after the booster shot. All adverse events were recorded through an in-depth interview using a researcher-made questionnaire, as well as COIVD-19 history and other demographics. Out of a total of 329 follow-up subjects, 30 cases (9.1%) were identified with long-term complications during the follow-up, who had at least one recorded history of COIVD-19 disease. The average age of these people was 40.5±9.3 and the average BMI was 27.23±4.6. The most common underlying diseases in this group were thyroid disorders (20%), hyper lipedema (10%) and hypertension (6%). The examination of registered complications showed that menstrual problems in women (30%), hair loss (20%), joint disorders (20%), headache (13%) and skin manifestations (10%) were the most common complications, respectively, and the identified symptoms were mainly stable until the end of the study with an average duration of 154 days. In 19 of these people, the vaccine was diagnosed as the main cause of the complication though there was no significant difference between the vaccine regimens. In the other 11 people, infection with SARS-CoV-2 was considered as the main trigger of the complication, although the role of the vaccine as a trigger for the exacerbation of complications cannot be neglected. In the current timeframe in which the vast majority of the world's population have got vaccinated against COIVD-19, it is difficult to identify late-onset disorders as side effects of vaccines or prolonged manifestations of COIVD-19. Therefore, some complications, though late, may be a possible consequence of SARS-CoV-2 infection or vaccination. This study has the advantage of long-term follow-up, which provides different forms of late events compared to the date of infection and vaccination of COIVD-19. The rate of late-onset disorders in the present study also highlights the importance of long-term follow-up studies in populations worldwide.

  • Javid Taghinejad, Mehdi Roshdi Maleki Pages 35-44
    Background and Aim

    Measuring the amount and production of cytokines, especially IL-10 and IL-12, is an important tool in investigating immune responses against stimuli such as pathogens, including Helicobacter pylori. This study aims to investigate the level of interleukins 10 and 12 in patients with Helicobacter pylori and compare it with healthy people to find the relationship between their levels and the incidence and spread of the disease.

    Materials and methods

    The serum samples of 66 patients were analyzed for IgM serology against Helicobacter pylori by ELISA method. In total, 61 patients with conditions were measured serum concentration of IL-10 and IL-12 in specific ELISA kits. In this study, T-test and two- way ANOVA tests were statistically analyzed using SPSS (version 21) statistical software.

    Results

    The results of this study showed that the levels of IL-12 and IL-10 in the serum of patients with H. pylori is more than that of healthy individuals. And this probably indicates the protective effect of these cytokines in patients.

    Conclusion

    According to the obtained results, it can be said that in people suffering from Helicobacter pylori, by increasing the serum level of IL-10 and IL-12, their biological function leads to the progress of the disease and causes disorders in the body's immune system.

    Keywords: Helicobacter pylori, IL-10, IL-12, Serology, ELISA
  • Fatemeh Ashrafian, Mona Sadat Larijani, Anahita Bavand, Ladan Moradi, Amitis Ramezani Pages 45-51
    Backgrounds and objectives

    Data on the safety of COVID-19 vaccines in obese or overweight subjects are limited and have been conducted in several studies with a small sample size worldwide. The aim of this study was to investigate and compare the incidence of adverse events after the first and second doses of Sinopharm and COVID-19 booster in overweight and obese subjects compared to normal weight subjects.

    Methods

    261 subjects who had received three doses of COVID-19 vaccine (two doses of Sinopharm + Sinopharm or PastoCovac or PastoCovac Plus booster) were enrolled in the study. Subjects' demographic characteristics and vaccine adverse events were recorded in a questionnaire during a telephone interview on days 7 and 21 after each dose of COVID-19 vaccine. Subsequently, the frequency of adverse events was compared between the 3 study groups.

    Results

    Of the 261 participants, 59 were obese (BMI ≥ 30), 96 were overweight (BMI = 25-29.9), and 106 were normal weight (BMI = 24.9-18). The overall frequency of adverse events after all three doses of the COVID-19 vaccine was higher in obese subjects than in overweight or normalweight subjects. Pain at the injection site was the most common adverse event reported within seven days of booster vaccination in all groups. No adverse events occurred after receiving the PastoCovac booster in obese/overweight subjects, and the incidence of adverse events after PastoCovac plus booster and Sinopharm booster administration was similar. Overall, no serious vaccine-related adverse events were observed in the three groups.

    Conclusion

    The results of this study indicate that the inactivated and protein-based COVID -19 vaccines are safe and did not cause serious adverse events in obese or overweight individuals. In addition, the PasteCovac booster is more suitable for these people because it has no adverse effects. Therefore, further studies with a larger sample size are needed to identify a more effective booster with fewer adverse events in obese subjects

    Keywords: obesity, body mass index, covid-19, vaccine, safety