فهرست مطالب

فصلنامه سلامت روان کودک
سال دهم شماره 3 (پیاپی 36، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/09
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سخن سردبیر
    عباسعلی حسین خانزاده * صفحه 0
  • شیوا فلاحی سرشت، پروانه کریمی، پرویز فداکار گبلو، کامران یزدانبخش، محبوبه کربلایی* صفحات 1-15
    زمینه و هدف

    یکی از شایع‎ترین مشکلات روان‎شناختی در کودکان، اختلال‎های اضطرابی است. جهت پیشگیری و درمان اضطراب به ابزار معتبر نیاز است؛ بنابراین این پژوهش با هدف دسترسی به ابزار معتبر در ارزیابی حساسیت اضطرابی کودکان انجام شد.

    روش

    این پژوهش به روش توصیفی- پیمایشی انجام شد. جامعه آماری شامل تمامی دانش ‎آموزان 10 تا 13 ساله، پایه چهارم تا ششم ابتدایی، شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 1401-1400 بود. برای انتخاب نمونه از روش نمونه ‎گیری تصادفی خوشه‎ای استفاده شد و از بین جامعه هدف، 592 دانش‎ آموز به‎ عنوان نمونه انتخاب و به مقیاس حساسیت اضطرابی کودکان (سیلورمن و همکاران، 1991) و مقیاس چندبعدی اضطراب کودکان (مارچ و همکاران، 1997) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS-22 و R-4.0.2 استفاده شد.

    یافته‎ ها:

     نتایج مطالعه نشان داد که مقیاس حساسیت اضطرابی همسانی درونی قابل قبولی دارد (85/0=α)؛ میزان همبستگی بین دو بار اجرای این مقیاس در فاصله دو هفته در دامنه 71/0 تا 92/0 بود (01/0 <p). همچنین نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که الگوی سه عاملی این مقیاس در جامعه ایرانی برازش مطلوبی دارد.

    نتیجه‎ گیری:

     مقیاس حساسیت اضطرابی کودکان در ایران از ویژگی‎های روان‎سنجی مطلوبی برخوردار است و می‎توان از این ابزار در بررسی میزان حساسیت اضطرابی کودکان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: حساسیت اضطرابی، اضطراب کودکان، ویژگی های روان‎سنجی
  • فاطمه شهنازدوست، نیلوفر میکائیلی*، سیف الله آقاجانی صفحات 16-30
    زمینه و هدف

    ارزیابی و واکاوی مشکلات دوره نوجوانی دارای اهمیت بسیار است. یکی از رفتارهایی که سبب نگرانی های عمومی درباره سلامت نوجوانان شده است، رفتارهای آسیب به خود است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ریخت های ارزشی انگیزشی با رفتارهای آسیب به خود در نوجوانان با نقش میانجی تنظیم هیجان انجام شد.

    روش

    روش این پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی است. نمونه مورد مطالعه شامل 200 دانش آموز دختر دوره متوسطه دوم شهر رشت در سال تحصیلی 1400-1399 بود که با روش نمونه گیری در دسترس از طریق فراخوان اینترنتی در پژوهش انتخاب شده اند. ابزارهای گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه های آسیب به خود (سانسون و همکاران، 1998)، زمینه یابی ارزشی (شوارتز، 1992) و تنظیم هیجان (گراس و جان، 2003) بودند. داده ها به روش مدل یابی معادلات ساختاری با نرم افزار SPSS23 و Amos26 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین ارزش های متمرکز بر فرد و ارزش های متمرکز بر جمع با ارزیابی مجدد رابطه مثبت و معنادار و با فرونشانی رابطه منفی و معنادار وجود دارد. بین ارزش های متمرکز بر جمع با رفتارهای آسیب به خود رابطه منفی و معنادار، و بین ارزیابی مجدد و فرونشانی با رفتارهای آسیب به خود به ترتیب رابطه منفی و مثبت معناداری وجود دارد (001/0 >P). بین ارزش های متمرکز بر فرد با رفتارهای آسیب به خود نیز رابطه معناداری مشاهده نشد. همچنین نتایج نشان داد اثر غیرمستقیم ریخت های ارزشی انگیزشی بر رفتارهای آسیب به خود از طریق تنظیم هیجان معنادار است (001/0 >P).

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر بر نقش میانجی تنظیم هیجان در رابطه بین ریخت های ارزشی انگیزشی و رفتارهای آسیب به خود تصریح دارد. تقویت و درونی سازی ریخت های ارزشی انگیزشی کارآمد و مداخلات مبتنی بر تنظیم هیجانی ممکن است در پیشگیری یا درمان نشانه های خودآسیب رسانی در نوجوانان موثر باشد.

    کلیدواژگان: رفتارهای آسیب به خود، ریخت های ارزشی انگیزشی، تنظیم هیجان، نوجوانان
  • شهروز نعمتی*، رحیم بدری گرگری، نازی طرفه، الهه محمودی صفحات 31-47
    زمینه و هدف

    اختلال یادگیری ویژه، اختلالی عصبی تحولی است که علاوه بر خود فرد، والدین، معلمان، و نظام آموزشی را نیز با کشاکش هایی مواجه می کند. این پژوهش با هدف تعیین رابطه امیدواری، شفقت به خود، و تاب آوری والدینی با پیوند به مدرسه در دانش آموزان دارای اختلالات یادگیری ویژه انجام شد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دارای اختلالات یادگیری ویژه و مادران آنان در شهر تبریز در سال تحصیلی 1398-1399 بود. تعداد 132 نفر از مادران و دانش آموزان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و داده ها با استفاده از مقیاس های امیدواری اسنایدر(1991)، خودشفقت ورزی نف (2003)، تاب آوری کونر و دیویدسون (2003) و دلبستگی به مدرسه موتون و همکاران (1993) جمع آوری شدند. به منظور تحلیل داده های آماری از روش های آمار توصیفی مانند میانگین، و انحراف معیار و جهت تحلیل فرضیات پژوهش از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه همزمان با نرم افزارSPSS23  انجام شد.

    یافته ها

    باتوجه به نتایج آماری دلبستگی نسبت به مدرسه با امیدواری (001/0=p، 601/0=r)، اشتراک انسانی (005/0=p، 050/0=r)، ذهن آگاهی (005/0=p، 231/0=r)، و تاب آوری (001/0=p، 405/0=r)، همبستگی مثبت و با مولفه انزوای شفقت ورزی (001/0=p، 338/0=r)، و همانندسازی افراطی، (005/0=p، 241/0-=r) همبستگی منفی معناداری دارد و بین مولفه های مهربانی با خود و قضاوت نسبت به خود شفقت ورزی و دلبستگی نسبت به مدرسه همبستگی معناداری وجود ندارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که 5/47 درصد از تغییرات واریانس پیوند به مدرسه توسط امیدواری، شفقت به خود، و تاب آوری والدینی تبیین می شود.  

    نتیجه گیری

    وجود مهارت هایی مانند تجربه احساس مراقبت، مهربانی نسبت به خود، نگرش بدون قضاوت نسبت به شکست ها به همراه انگیزه و توانایی برنامه ریزی برای رسیدن به اهداف با وجود موانع و همچنین توانایی غلبه بر وضعیت منفی یا تجارب آسیب زا از سوی مادران، شرایط پیش بینی پیوند به مدرسه را در دانش آموز دارای اختلالات یادگیری ویژه فراهم کرده است.

    کلیدواژگان: اختلالات یادگیری ویژه، امیدواری، پیوند با مدرسه، تاب آوری والدینی، شفقت به خود
  • آزیتا طالبی، لیلا کاشانی وحید*، سمیرا وکیلی، مریم اساسه صفحات 48-61
    زمینه و هدف

    شناسایی و معرفی روش های کارآمد و موثر برای ارتقا ظرفیت هوشی انسان در مراحل تحولی حساس یکی از بحث‎ برانگیزترین موضوعات در میان پژوهشگران بوده است. بدین ترتیب پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه آموزش ذهنیت رشد بر تنظیم هیجان نوجوانان با مشکلات رفتاری انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و با روش شبه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه و پیگیری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی نوجوانان دختر 12 تا 16 سال بودند که در مدارس دوره یکم متوسطه شهر تهران در سال 1400-1401 مشغول به تحصیل بودند و از این میان 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش و گواه جای دهی شدند. گروه آزمایش ده جلسه یک ساعته آموزش ذهنیت رشد دریافت کردند؛ در حالی که برای گروه گواه هیچ مداخله ای در نظر گرفته نشد. ابزار جمع آوری اطلاعات در پژوهش حاضر شامل مقیاس خودگزارشی مشکلات رفتاری نوجوانان (ایشنباخ و رسکولا، 1997)، چک لیست تنظیم هیجان کودکان و نوجوانان (شیلذز و سیچی، 1997) بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس آمیخته و آزمون تعقیبی بونفرونی توسط نسخه 26 برنامه SPSS انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد افراد گروه آزمایش که برنامه آموزش ذهنیت رشد را دریافت کرده بودند، نمرات تنظیم هیجان بیشتری در پس آزمون نسبت به گروه گواه دریافت کردند (0001<p). همچنین این برتری تا مرحله پیگیری نیز تداوم داشت (0/05<p).

    نتیجه گیری

    این روش مداخله که متکی بر اصل انعطاف پذیری ذهنی است، می تواند به منظور بهبود توانایی های ذهنی کاربرد داشته باشد؛ بنابراین پیشنهاد می شود که از این روش درمانی در بهبود توانایی های ذهنی استفاده شود.

    کلیدواژگان: آموزش ذهنیت رشد، مشکلات رفتاری، تنظیم هیجان
  • فهیمه حسن نتاج*، محسن شکوهی یکتا، سعید حسن زاده، باقر غباری بناب، علی اکبر ارجمندنیا صفحات 62-77
    زمینه و هدف

    حدود20 درصد از همه نوزادان در نخستین سال زندگی خود، نشانه هایی از گریه های شدید، مشکلات خواب، و تغذیه را نشان می دهند که اغلب از آن با عنوان مشکلات تنظیمی نام برده می شود. هدف از این مطالعه شناسایی ماهیت و قدرت ارتباط بین اختلال تنظیمی اولیه در دوران نوزادی با مشکلات رفتاری در دوران کودکی و پیش دبستانی است.

    منابع داده ها:

     با توجه به کلمات کلیدی تخصصی در پایگاه های اطلاعاتی داخلی یعنی پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی و پایگاه مجلات تخصصی نور بین سال های 1390 تا 1401 و پایگاه اطلاعات جهان اسلام و پایگاه های خارجی Google scholar, PubMed, Psychinfo بین سال های 2000 تا 2022، یافته ها و اطلاعات مدنظر جهت دستیابی به هدف پژوهش، بررسی شد.

    روش

    در این راستا از طریق مطالعه مروری نظام مند، تمامی مقالات منتخب توسط دو نفر از نویسندگان پژوهش بررسی و مقالات تکراری حذف شد. 76 مقاله منتشرشده، با در نظر گرفتن معیارهای ورود و ارزیابی کیفیت با استفاده از الگوی پریزما بررسی شدند. سپس بر اساس ارزیابی کیفی نهایی، 17 مقاله انتخاب و در راستای پاسخگویی به سوالات پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    از بین 17 مقاله پژوهشی انتخابی، 9 مقاله به بررسی و ارتباط اختلال خواب با مشکلات رفتاری، 13 مقاله به مشکلات گریه های شدید، 6 مقاله به اختلالات تغذیه، و 5 مقاله به اختلالات تنظیمی ترکیبی پرداختند. 13 مقاله ارتباط معناداری بین مشکلات تنظیمی دوران نوزادی با مشکلات رفتاری در دوره کودکی گزارش کرده اند، درحالی که 23 درصد یافته ها (4 مطالعه) به این موضوع اشاره کرده اند که ارتباط معناداری بین این دو نوع اختلال وجود ندارد. همچنین مطالعات انجام شده در حوزه اختلالات مربوط به گریه های شدید از بیشترین فراوانی برخوردار است.

    نتیجه گیری

    مشکلات تنظیمی در نوزادی می تواند مشکلات رفتاری را در دوران کودکی افزایش دهد. کودکان دارای والدین با چندین عامل خطرساز، پیامدهای رفتاری منفی تری نسبت به کودکان دیگر در اختلالات برون نمود و نارسایی توجه - فزون کنشی نشان می دهند، به ویژه اگر دارای مشکلات تنظیمی چندگانه در نوزادی داشته باشند.

    کلیدواژگان: مشکلات تنظیمی، دوران نوزادی، پیامدهای رفتاری
  • سعید محمدی مولود، شهرام واحدی*، سمیه حیثیت طلب، مجتبی سلطانلو صفحات 78-99
    زمینه و هدف

    اختلال یادگیری ویژه، اختلالی عصب تحولی است که یادگیری خواندن، نوشتن، و ریاضیات را با دشواری هایی مواجه می کند. تحریک الکتریکی فراجمجمه ای یکی از مداخلاتی است که جهت بهبود اختلال یادگیری استفاده می شود. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف ترکیب نتایج پژوهش های انجام شده و کسب یک نتیجه کلی درباره میزان اثربخشی این مداخلات در بهبود کارکردهای اجرایی و عملکرد ریاضی افراد دارای اختلال یادگیری و کشف متغیرهای تعدیل کننده احتمالی با روش فراتحلیل انجام شد.

    روش

    جامعه آماری پژوهش، کلیه مطالعات منتشر شده شامل مقاله و پایان نامه با موضوع اثربخشی تحریک الکتریکی فراجمجمه ای بر کارکردهای اجرایی و عملکرد ریاضی بود که با جستجوی سیستماتیک و اعمال ملاک های ورود و خروج، 21 مطالعه جهت ورود به فراتحلیل انتخاب شد و 64 اندازه اثر از نوع d کوهن از این مطالعات استخراج شده و با نرم افزار CMA3 تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که اندازه اثر ترکیبی محاسبه شده در هر دو مدل اثرات ثابت و تصادفی معنادار است که بر اساس ملاک تفسیری کوهن مقداری متوسط ارزیابی شد. همچنین اندازه اثر تحریک الکتریکی فراجمجمه ای با روش نویز تصادفی بیش از تحریک مستقیم و متناوب بود. نتایج فرارگرسیون نیز نشان داد که سن، نقش پیش بینی کننده و تعدیل کننده دارد و در سنین پایین تر می توان اثربخشی بهتری انتظار داشت.

    نتیجه گیری

    می توان تحریک الکتریکی فراجمجمه ای به خصوص روش نویز تصادفی را به عنوان یکی از مداخلات کارآمد در بهبود کارکردهای اجرایی و عملکرد ریاضی کودکان دارای اختلال یادگیری ویژه در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری ویژه، کارکردهای اجرایی، تحریک الکتریکی فراجمجمه ای، فراتحلیل، فرارگرسیون
  • مینا الیاسی، لیلا کاشانی وحید*، کیمیا اکبری جفرودی صفحات 100-113
    زمینه و هدف

    توجه یکی از فرایندهای شناختی است و اهمیت آن در یادگیری موضوعی بدیهی است و یکی از راه هایی که باعث بهبود توجه این کودکان می شود، موسیقی درمانی و شاخه ای از آن یعنی حرکات موزون ریتمیک است. هدف از این مطالعه تعیین اثرات حرکات موزون بر توجه دانش آموزان با کم توانی ذهنی بود.

    روش

    مطالعه حاضر شبه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه مطالعه شامل دانش آموزان با کم توانی ذهنی پایه دوم و سوم دبستان شهر تهران در سال تحصیلی 1399-1400 بود. نمونه مورد مطالعه شامل 20 دانش آموز کم توان ذهنی از جامعه آماری ذکر شده بود که با روش نمونه گیری در دسترس و با در نظر گرفتن ملاک های ورود و خروج انتخاب شدند و به روش تصادفی در گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند (هر گروه 10 دانش آموز). جهت جمع آوری داده ها از ویرایش چهارم مقیاس هوشی وکسلر استفاده شد. سپس مداخلات مبتنی بر آموزش حرکات موزون طی 8 جلسه یک ساعته در گروه آزمایش به اجرا درآمد درحالی که گروه گواه در طی این مدت فقط مداخلات معمول مدرسه را دریافت کرد. داده ها به شیوه تحلیل کوواریانس در محیط نرم افزار SPSS-25 تحلیل شد.

    یافته‎ ها: 

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که برنامه مداخله حرکات موزون بر خرده مقیاس های حذف کردن (58/0=,η2001/0>P، 96.94=F)، رمزگردانی (38/0=,η2001/0>P، 84/12=F)، توجه انتخابی (46/0=,η2001/0>P، 44/14=F)، توجه انتقالی (42/0=,η2003/0>P، 67/15=F) و توجه تقسیم شده (39/0=,η2004/0>P، 5/12=F) دانش آموزان با کم توانی ذهنی تاثیر افزایشی گذاشته است (001/0>P).

    نتیجه گیری

    توجه به نیازها و ویژگی های خاص هر کودک، هماهنگی با سطح سنی، و ارایه فعالیت ها در قالب بازی و تفریح می تواند بهبود توجه و تفکر کودکان را تسهیل کند. برای بهبود توجه کودکان، مهم است که حرکات موزون به طور منظم انجام شوند و با محتوای مناسب سنی کودکان هماهنگ شوند. همچنین تنظیمات محیطی آرام و مناسب برای انجام این حرکات نیز می تواند به افزایش تمرکز و توجه کودکان کمک کند.

    کلیدواژگان: حرکات موزون، توجه، کم توان ذهنی، دانش آموز
  • سید محسن اصغری نکاح*، مهسا سمیعی فرد، کلثوم ایثاری صفحات 114-132
    زمینه و هدف

    خواندن از منظر زبان شناختی نوعی زبان دریافتی مکتوب محسوب می شود که از دو مولفه رمزگشایی و درک معنا تشکیل یافته است. کودکان بی سرپرست و بدسرپرست به دلیل محرومیت و قرار گرفتن در محیط های زبان شناختی کم تحریک در معرض اختلالات خواندن هستند؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی بازی درمانی مبتنی بر غنی سازی مهارت های واج شناختی بر بهبود مهارت های خواندن کودکان بی سرپرست و بدسرپرست دارای اختلال ویژه خواندن بود.

    روش

    دو دانش آموز پسر با اختلال ویژه خواندن در پایه های یکم و دوم ابتدایی از یک مدرسه ابتدایی در ناحیه 6 آموزش وپرورش شهر مشهد (1400) به صورت در دسترس انتخاب شدند. طرح پژوهش، تک‎آزمودنی از نوع طرح چند خط پایه ای با آزمودنی های متفاوت بود. برای تشخیص اختلال ویژه خواندن از بررسی بالینی- آموزشی به همراه آزمون تشخیصی خواندن سمیا شیرازی و نیلی پور (1384) و برای احراز بهنجاری هوشی از مقیاس تجدیدنظر شده هوشی وکسلر کودکان (1974) استفاده شد. در شرایط مداخله آزمایشی، هر آزمودنی 10 جلسه 60 دقیقه ای مورد آموزش قرار گرفت.

    یافته ها

    مقایسه فراوانی خطاها از پیش آزمون تا پیگیری نشان داد که بازی درمانی زبان شناختی مبتنی بر غنی سازی مهارت های واج شناختی در بهبود مهارت های خواندن آزمودنی ها تاثیر مثبت داشت و این یادگیری در زمان پایدار مانده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش، بازی درمانی زبان شناختی مبتنی بر غنی سازی مهارت های واج شناختی با کاهش خطاهای خواندن دانش آموزان بی سرپرست و بدسرپرست موجب افزایش مهارت خواندن در آنها می شود.

    کلیدواژگان: اختلال ویژه خواندن، بازی درمانی، بازی های زبان شناختی، مهارت واج شناختی
|
  • Editorial
    Abbas Ali Hoseinkhanzadeh * Page 0
  • Shiva Falahi Seresht, Parvaneh Karimi, Parviz Fadakar Gabalou, Kamran Yazdanbakhsh, Mahbobeh Karbalaie* Pages 1-15
    Background and Purpose

    Anxiety disorders is one of the most common psychological problems in children. To prevent and treat anxiety, a valid instruments is needed. Therefore, the present study was conducted with the aim of accessing to the valid instruments to prevent, evaluate, and treat childhood anxiety sensitivity.

    Method

    This research was carried out using the descriptive-survey method. The statistical population consisted of all 10-to-13-year-old, fourth-to-sixth-grade students in Kermanshah in the academic year of 1400-1401. From the target population, 592 students were selected as the study sample, using cluster random sampling method, and responded to the Childhood Anxiety Sensitivity Index (Silverman et al., 1991) and the Multidimensional anxiety scale for children (March et al., 1997). Data were analyzed in SPSS-22 and R- 4.0.2 software.

    Result

    The study indicates that the anxiety sensitivity scale has an acceptable internal consistency (α=0.85); the correlation between the two implementations of this scale within two weeks was in the range of 0.71 to 0.92 (p<0.01). Also, the results of confirmatory factor analysis showed that the three-factor model of this scale has an appropriate fit in Iranian society.

    Conclusion

    The Childhood Anxiety Sensitivity Index in Iran has appropriate psychometric properties and this instrument can be used to assess the degree of the childhood anxiety sensitivity.

    Keywords: Anxiety sensitivity, childhood anxiety, psychometric characteristics
  • Fatemeh Shahnazdoust, Niloofar Mikaeili*, Seifollah Aghajani Pages 16-30
    Background and Purpose

    It is very crucial to study the issues related to adolescents. One of the behaviors that have caused public concern about adolescents' health is self-injurious behavior. This study aimed to investigate the relationship between motivational value characters and self-injurious behaviors in adolescents mediated by emotional regulation.

    Method

     The present research method is descriptive and correlational. The sample consists of 200 female high school students in Rasht in the academic year 2020-2021 who participated in the study conducted by available sampling method through online calling. Data collection tools included The Self-Harm Inventory (SHI) (Sanson et al. 1998), Schwartz's Value Survey (SVS) (Schwartz, 1992), and Emotion Regulation Questionnaire (ERQ) (Gross and John, 2003). The data were analyzed by structural equation modeling using SPSS23 and Amos26 software.

    Results

    The results showed that there is a positive and significant relationship between personal focus values and social focus values with reappraisal and a negative and significant relationship with suppression. There is a significant negative relationship between social focus values and self-injurious behaviors and a significant negative and positive relationship between reappraisal and suppression of self-injurious behaviors (P<0.001). There was no significant relationship between personal focus values and self-injurious behaviors. The results also showed that the indirect effect of motivational value characters on self-injurious behaviors through emotional regulation is significant (P<0.001).

    Conclusion

    The present study emphasizes the mediating role of emotional regulation in the relationship between motivational value characters and self-injurious behaviors. Strengthening and internalizing effective motivational value characters and emotional regulation-based interventions may be effective in preventing or treating the symptoms of self-injurious in adolescents.

    Keywords: Self-injurious behavior, motivational value characters, emotional regulation, adolescents
  • Shahrooz Nemati*, Rahim Badri Gargari, Nazi Torfeh, Elaheh Mahmoudi Pages 31-47
    Background and Purpose

    A specific learning disorder is a neurodevelopmental condition that affects not only individuals but also parents, teachers, and the educational system. The current research aims to study the correlation between hope, self-compassion, mental resilience, and school bonding in students with specific learning disorders.

    Method

    The descriptive research method used in this study was of the correlation type. The statistical population consisted of students with specific learning disorders and their mothers in Tabriz city during the academic year 2018–2019. A total of 132 mothers and students were selected using the available sampling method, and data were collected using Snyder's Hope Scale (1991), Neff's Self-Compassion Scale (2003), Conner and Davidson's Resilience Scale (2003), and Mouton et al.'s School Bonding Scale (1993). Descriptive statistics methods, such as calculating the mean and standard deviation, were used to analyze the statistical data. Additionally, the Pearson correlation test and multiple regression were performed simultaneously using SPSS23 software to analyze the research hypotheses.

    Results

    Also, according to the statistical results, school bonding has a positive correlation with self-compassion (p=0/001, r=0/338), hope (p=0.001, r=0.601), resilience, common humanity (p=0.005, r=0.050), mindfulness (p=0.005, 231 r=0/0), and resilience (p=0/001, r=0/405), and negative correlation with isolation (p=0/001, r=0/338), and overidentification (r=0/005) p=0, r=0.241), and there is no significant correlation between the self-kindness and self-judgment, with school bonding of students with special learning disorders. Additionally, the results of multiple regression analysis indicate that 47.5% of the changes in the variance of school bonding can be explained by hope, self-compassion, and parental resilience.

    Conclusion

    The presence of skills such as empathy, self-kindness, non-judgmental attitude towards failures, motivation, goal planning despite obstacles, and resilience in overcoming negative situations or traumatic experiences from mothers has been found to contribute to predicting the academic success of students with specific learning disabilities.

    Keywords: Specific learning disorders, hope, school bonding, parental resilience, self-compassion
  • Azita Talebi, Leila Kashani Vahid*, Samira Vakili, Maryam Asaseh Pages 48-61
    Background and Purpose

    One of the most controversial topics among researchers is to identify and introduce efficient and effective methods to improve human intelligence capacity in critical stages of development. Thus, the present study was conducted to examine the effectiveness of the growth mindset training program on the emotional regulation of adolescents with behavioral problems.

    Method

    In terms of purpose, this research was practical. The method was quasi-experimental, and a pre-test, and post-test design with a control group and follow-up was used. The statistical population of this research included all adolescent girls between 12 and 16 years old who were studying in the secondary schools of Tehran in 1400-1401. Among them, 30 people were selected by the convenience sampling method and randomly placed in the experimental and the control group. The experimental group received ten one-hour sessions of growth mindset training; while no intervention was considered for the control group. The data collection tool in the present study included the scale of Adolescents Self-Report of Behavioral Problems (Eishenbach & Rescola, 1997) and The Emotion Regulation Checklist for Children and Adolescents (Shiltz & Sichi, 1997). The collected data were analyzed using the statistical method of mixed ANOVA and Bonferroni post hoc test by SPSS version 26.

    Results

    The results showed that compared to the control group, people in the experimental group who received the growth mindset training program had higher emotion regulation scores in the post-test (p<0001) and this result persisted through the follow-up stage (p<0001).

    Conclusions

    This intervention method, which is based on the mental flexibility principle, can be used to improve mental abilities. Therefore, using this treatment method is suggested to improve mental abilities.

    Keywords: Growth mindset training, behavioral problems, emotion regulation
  • Fahime Hasannattaj*, Mohsen Shokohiyekta, Saeed Hasanzade, Bagher Ghobari Bonab, AliAkbar Arjmandnia Pages 62-77
    Background and Purpose

    About %20 of all babies in their first year of life show signs of severe crying, sleep problems, and nutrition, often referred to as regulatory problems. The purpose of this study was to identify the nature and strength of the relationship between primary adjustment disorder during infancy and behavioral problems in childhood and preschool.

    Data Sources:

     According to the specialized keywords in internal databases, i.e. Academic Jihad Scientific Database and Noor Specialized Magazines Website between 1390 and 1401 and Islamic world and foreign databases Google Scholar, PubMed, PsycINFO between 2000 and 2022. The findings and information considered to achieve the research goal were reviewed.

    Methods

    In this regard, through a systematic review study, all selected articles were reviewed by two of the research authors, and duplicate articles were removed. 76 published articles were reviewed by considering the inclusion criteria and quality assessment using the PRISMA pattern. Then, based on the final qualitative evaluation, 17 articles were selected and examined to answer the research questions. Inclusion criteria included the existence of regulatory problems in the first year of life, the specificity of the scale of measurement used, the expression of statistically accurate measurements, prospective and longitudinal studies with at least one follow-up assessment.

    Results

    Out of 76 articles, 17 articles were related to the input criteria of this study, each of which considered one, two or more variables of regulatory disorder. In this regard, out of 17selected research papers, nine articles were reviewed and the relationship between sleep disorders and behavioral problems, 13 articles on severe crying problems, six articles on nutritional disorders, and five articles on combined regulatory disorders. 13 articles reported a significant relationship between neonatal adjustment problems and behavioral problems in childhood.

    Conclusion

    Regulatory problems in infancy can increase behavioral problems during childhood. Parents with multiple risk factors show more negative outcomes than other children in outbreaks and hyperactivity, especially if they have multiple regulatory problems in infancy.

    Keywords: Regulatory problems, infancy, behavioral outcomes
  • Saeed Mohammadi Molod, Shahram Vahedi*, Soomaayeh Heysieattalab, Mojtaba Soltanlou Pages 78-99
    Background and Purpose

    Learning disorder is a neurodevelopmental disorder that leads to difficulties in learning and performance of reading, writing, and mathematics. Transcranial electrical stimulation is one of the recent interventions that has been used in this group. The current paper aimed to systematically combine the findings of the existing studies to find the effectiveness of these brain stimulation interventions in improving the executive functions and mathematical performance of individuals with learning disorders, as well as the possible moderating variables using the meta-analysis method.  

    Method

    The statistical population of the research was all published studies including scientific articles and theses. The systematic literature turned 21 studies in the meta-analysis, and 64 effect size Cohen’s ds were extracted and analyzed using CMA3 software.

    Results

    The findings showed a significant moderate combined effect size in both fixed and random effects models. Moreover, the effect size of the transcranial random noise stimulation was shown to be larger than the transcranial direct-current stimulation and transcranial alternating current stimulation. In addition, the meta-regression showed that age is a significant predictor and moderator with a better effectiveness in younger individuals.

    Conclusion

    These findings reveal that transcranial electrical stimulation, especially random noise method, as one of the effective interventions in improving the executive functions and mathematical performance of children with learning disorder.

    Keywords: Learning disorder, executive functions, transcranial electrical stimulation, meta-analysis, meta-regression
  • Mina Elyasi, Leila Kashani Vahid*, Kimia Akbari Jafroudi Pages 100-113
    Background and Purpose

    Attention is a cognitive process, and its importance in the learning process is self-evident. One of the ways to improve the attention of these children is music therapy, specifically rhythmic and coordinated movements. This study aimed to investigate the effects of rhythmic movements on the attention of students with intellectual disability.

    Method

    The present study was a quasi-experimental study with a pre-test-post-test design with a control group. The study population included second and third-grade students with intellectual disability in Tehran during the academic year 2020-2021. A sample of 20 intellectually disabled was selected from the mentioned population using a convenience sampling method, considering entry and exit criteria, and they were randomly assigned to the experimental and control groups (each group consisting of 10 students). The data collection was conducted using the fourth edition of the Wechsler Intelligence Scale. Then, interventions based on teaching rhythmic movements were carried out in eight one-hour sessions for the experimental group, while the control group received only regular school interventions. Data were analyzed using analysis of covariance (ANCOVA) in the SPSS-25 software.

    Results

    The results of the analysis of covariance indicated that the rhythmic movements intervention program had a significant positive effect on the sub-scales of omission (F=96.94, p<0.001, η²= 0.58), decoding (F=12.84, p<0.001, η² =0.38), selective attention (F=14.44, p<0.001, η² =0.46), shifting attention (F=15.67, p<0.001, η²=0.42), and divided attention (F=12.95, p<0.001, η² =0.39) in students with intellectual disability.

    Conclusion

    Attention to the individual needs and specific characteristics of each child, alignment with their age level, and presenting activities in the form of play and recreation can facilitate the improvement of children's attention and cognition. To enhance children's attention, rhythmic movements must be performed regularly and coordinated with age-appropriate content. Additionally, creating a calm and suitable environment for these movements can contribute to increasing the concentration and attention of children.

    Keywords: Rhythmic movement education, attention, intellectually disability
  • Seyed Mohsen Asgharinekah*, Mahsa Samiefard, Kolsom Isari Pages 114-132
    Background and Purpose

    From a linguistic perspective, reading is a written receptive language that has two components: Decoding and Comprehension. Orphans and Vulnerable Children are at risk of reading disorders due to poor linguistic deprivation and exposure to low-stimulation environments. So, the purpose of this study was to evaluate the effectiveness of linguistic Play based on phonological skills enrichment on reading skills of orphans and vulnerable children with Specific Reading Disorder.

    Method

    Two boy students with a specific reading disorder, in the first and second grade of elementary school from Sixth District in Mashhad Department of Education, were selected. The research method was a single subject with baseline/intervention/follow-up. To diagnose the Specific Reading Disorder (SLD), the Nilipour and Sima-Shirazi Diagnostic Reading Test along with a clinical-educational examination were done. To examine the normal IQ, the Revised Wechsler Intelligence Scale for Children-Revised (WISC-R) was used. In conditions of intervention, the subjects were trained in 10 sessions for 60 minutes.

    Results

    The results showed that linguistic play therapy based on the enrichment of phonological skills had a positive impact in improving the reading skills of subjects and this learning has remained stable over time.

    Conclusion

    According to the findings of this study, linguistic play therapy based on enriching phonological skills increases reading skills by reducing the reading errors of Orphans and Vulnerable Students.

    Keywords: Specific reading disorder, play therapy, linguistic games, phonological skills