فهرست مطالب

مطالعات فقه سیاست - پیاپی 5 (بهار و تابستان 1402)

نشریه مطالعات فقه سیاست
پیاپی 5 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدجواد فاضل لنکرانی* صفحات 7-19

    از مهمترین مسایلی که باید نظام حقوقی مبتنی بر شریعت در نسبت با آن دارای تحلیل و راهکار باشد، مساله «نسبت بین فقه و قانون» است. این مساله در جامعه ایرانی، از آغاز مشروطه مطرح شده و در دوران جمهوری اسلامی ایران نیز با پیچیدگی و غموض بیشتری هم چنان مطرح است. ذیل این مساله، پرسش های متعددی شکل می گیرد. پرسش هایی که نیاز است از موضع فقه و با روش اجتهادی به آنها پاسخ داده شود. آنچه که تحلیل رابطه میان فقه و قانون را با اشکال روبرو می سازد، تفاوت های بنیادینی است که میان این دو عرصه وجود دارد. تفاوت هایی که سبب گردیده برخی از فقها، رای به عدم مشروعیت تقنین در دوران مشروطه بدهند. صحت و سقم رای مذکور، مساله پژوهش پیش رو است.
    نگارنده در این نوشتار، سعی نموده تا نخست «نسبت بین فقه و قانون» را با توجه به تفاوت های میان این دو طرح نماید؛ سپس مشروعیت قانون گذاری را با استفاده از راهکارهای فقهی اثبات کرده و گستره حضور فقه در قانون را با توجه به الزامات و اقتضایات اداره جامعه توضیح دهد. از آنجا که در مقام قانون گذاری، تعارض هایی میان فتوای مورد تقلید، با قانون اعتبار یافته رخ می نماید، با ابتنای بر مبانی فقهی و روش اجتهادی، احتمالات سه گانه ای در راستای حل موارد تعارض بیان می گردد.

    کلیدواژگان: فقه، قانون، مشروعیت قانونگذاری، فقه حکومتی، تعارض فقه و قانون
  • محمد قائنی نجفی صفحات 20-44
    از چالش های عرصه قانون گذاری این است که قانون در مرحله تصویب با برخی فتاوای فقیهان شیعه در تعارض است. ذیل این مساله، موضوعی با عنوان «فتوای معیار» مطرح می شود که از بدو ورود قانون مدرن به جهان اسلام، به لحاظ فقهی مورد بحث بوده است. همان گونه که این موضوع در دوران مشروطیت، محل گفت وگوی فقها بوده، در دوران کنونی و در فرآیند تقنینی نظام جمهوری اسلامی ایران نیز مورد توجه قرار گرفته و پیرامون آن، آراء و دیدگاه های گوناگونی ابداع گردیده است. ارایه نظریه ای مشروع و کارآمد درباره «فتوای معیار» می تواند بخشی از چالش های موجود نظام قانون گذاری را برطرف نموده و به تسهیل در آن کمک نماید.
    در این مقاله، با مطالعات کتابخانه ای و با استفاده از روش تحلیلی اجتهادی، چهار دیدگاه مطرح می شود؛ دو دیدگاه از کلمات سیدمحمدکاظم یزدی، استخراج شده و دیدگاه سوم، نظریه شهید سیدمحمدباقر صدر است که مورد نقد و بررسی قرار می گیرد. در نهایت، دیدگاه  برگزیده، مستند به مقبوله عمر بن حنظله و مرفوعه زراره، تبیین می گردد. در این نظریه، «فتوای مشهور معاصر» راهکاری برای تحلیل مشروع «فتوای معیار» می باشد.
    کلیدواژگان: فتوای معیار، تقنین، فتوای معتبر، فتوای مشروع، فتوای مشهور معاصر، مقبوله عمربن حنظله
  • ابوالقاسم علیدوست* صفحات 45-59
    فقه تقنین، به عنوان یکی از فقه های مضاف در دوران معاصر، مانند سایر دانش های فقهی، نظام موضوعات و مسایل مختص به خود دارد. نظام موضوعاتی که دانش فقهی فقیه را منضم به امر «تقنین» می نماید. یکی از پرسش هایی که ناظر بر این حوزه دانشی مطرح می شود، پرسش از «روش شناسی» آن است و اینکه آیا این حوزه دانشی، روش شناسی متفاوتی از فقه متداول دارد؟ از آنجا که فقه امامیه دارای تاریخی طولانی و آکنده از انضباط علمی است، آیا می توان از همان منهج و روش در فقه تقنین بهره گرفت؟ نگارنده در این مقاله با طرح مفهوم شناسی فقه، تقنین و رابطه فقه تقنین با فقه سیاست و توجه به مبانی کلامی فقه تقنین، تلاش می نماید با بهره گیری از روش اجتهادی، ملاحظاتی روش شناختی را برجسته نماید که پژوهشگر عرصه فقه تقنین ناچار از توجه به آن ملاحظات است. براساس ملاحظات صورت گرفته، روش اجتهاد در فقه تقنین نمی تواند همان روش اجتهادی باشد که در فقه متداول به کار بسته می شود؛ بلکه در این عرصه، باید دو مقوله بسیار مهم تشکیل شبکه دلالی و توجه به نصوص مبین مقاصد را مورد نظر قرار داد.
    کلیدواژگان: فقه، تقنین، روش شناسی، شبکه دلالی، نصوص مبین مقاصد
  • محمد قاسمی* صفحات 60-78
    مساله ولایت فقیه و نیابت او از امام معصوم در عصر غیبت اگر نگوییم اجماعی نظریه مشهور فقیهان شیعه است. بر اساس نظریه ولایت فقیه، وجوب اطاعت از معصوم و حرمت مخالفت با ایشان در امور اجتماعی، به فقیه جامع الشرایط واگذار شده است. صرف نظر از مباحث مطرح در باب ادله ولایت فقیه و محدوه آن، گستره اطاعت از ولی فقیه و حرمت مخالفت با ایشان، به درستی تبیین نشده است. پژوهش پیش رو، گستره و سنخ اطاعت از ولی فقیه را مساله خویش قرار داده و تلاش نموده با رجوع به متون دینی و روش اجتهادی، ثابت نماید که سنخ اطاعت از ولی فقیه و امام معصوم یکسان است؛ بدین معنا که اوامر و نواهی فقیه متصدی ولایت، در همان محدوده ای که ولایت فقیه ثابت است، همانند اوامر و نواهی معصوم خواهد بود. عدم برخورداری ولی فقیه از ملکه عصمت و احتمال خطا در الزامات صادره از ایشان، مجوز نافرمانی او نیست؛ حتی در فرض تعارض علم مکلف با حکم الزامی برآمده از علم فقیه جامع الشرایط، حکم الزامی فقیه مقدم می شود و تخطی از حکم ایشان، فاقد مجوز شرعی است.
    کلیدواژگان: مشروعیت سیاسی، اطاعت، آیات اطاعت، انبیاء، اولی الامر
  • حسین حمزه* صفحات 79-96
    دولت ها در عرصه بین الملل ناگزیر از مواجهه با متخاصمان خود بوده و در طول تاریخ، جنگ با متخاصم از مهم ترین دل نگرانی های آنها بوده است. دولت اسلامی گریزی از این مواجهه نداشته و برای تحدید این تقابل، نیازمند اقداماتی است که فقه سیاسی چهارچوب های آن را تعیین می کند. پژوهش پیش رو، پرسش از جواز یا عدم جواز مشروعیت همکاری دولت اسلامی با دولت متخاصم غیرمسلمان را مورد نظر خویش قرار داده و در پاسخ به این پرسش، تلاش نموده تا با بهره گیری از روش تحلیلی اجتهادی، پاسخ هر یک از دو دیدگاه «اصالت جنگ» و «اصالت صلح» را به بحث بگذارد.
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که ادله قرآنی نظریه اصالت جنگ نمی تواند مانع همکاری دولت اسلامی با دولت متخاصم باشد. بر اساس این دیدگاه، همکاری با متخاصم غیرمسلمان «امری اضطراری» است که حاکم دولت اسلامی برای تامین مصالح و منافع دولت اسلامی در شرایط اضطراری می تواند حکم به مشروعیت تعامل با این دسته از دولت ها دهد؛ ولی دیدگاه اصالت صلح، جنگ را امری اضطراری دانسته که برای رفع شر خصم یا موانع آگاهی و هدایت امت های غیرمسلمان انجام می شود؛ بنابراین در صورت رفع مانع، همکاری مشروع است.
    کلیدواژگان: دولت اسلامی، منازعه، همکاری دولت ها در عرصه بین الملل، نظریه اصالت صلح، نظریه اصالت جنگ
  • سید محمد طباطبایی* صفحات 97-114

    حکمرانی امنیت از ابواب فقه حکمرانی و فقه حکمرانی از ابواب فقه نظام سیاسی است. در رویکرد واقع گرایی فلسفی به امنیت و در سه ضلع امنیت، تهدید و قدرت، امنیت، واقعیت حاکی از امکان و دوام در روابط و ساختارهای اجتماعی است و امنیت سیاسی از موارد آن است. سوال اصلی پژوهش این است که حد ارتداد چه دلالت هایی بر احکام حکمرانی امنیت دارد؟ از یک سوی، فقدان پیشینه ای مشخص دراین باره و از سوی دیگر، وجود نیاز به تحلیل این مساله در عرصه حکمرانی حاکی از ضرورت پاسخ به این سوال است. روش تحقیق به لحاظ گردآوری، کتابخانه ای و به لحاظ فقهی مبتنی بر قاعده دلالهالحکم از قواعد روش شناسی فقه نظام است.
      بنابر آن چه از ادله استفاده می شود، فقه حکمرانی امنیت با هفت ضابطه و ملاک عام، سه قسم تکلیفی و شش موضوع عام تکلیفی نظام می یابد. این ضوابط عبارت است از: قدرت، عزت، وحدت، عدل و انصاف، مرابطه، مقاومت و مشارکت. اقسام تکلیفی شامل امنیت استحقاقی، امنیت انتظامی و امنیت معاهد می شود و موضوعات عامه تکلیفی، دین، اموال، اعراض، نفوس، فروج و نظام را در بر می گیرد. دلالت سیاسی حد ارتداد در نسبت با بغی، وجوب حفظ مصلحت عامه و امنیت معاهد است. دلالت فرهنگی آن، وجوب حفظ هویت فرهنگی مومنانه به عنوان مصداقی از امنیت استحقاقی است و دلالت اجتماعی اش، وجوب حفظ نظام است که مصداقی از آن، امنیت انتظامی است. این دلالت ها بر پایه نسبتی است که میان ارتداد، امنیت و فقه نظام سیاسی در میانه نسبت نظام و مساله کشف می شود.

    کلیدواژگان: امنیت، حکمرانی امنیت، فقه نظام، فقه نظام سیاسی، ارتداد
|
  • Mohammzadjvad Fazellanlrsni * Pages 7-19

    One of the most important issues that the Sharīʿa-based legal system must have an analysis and solution for is the "relationship between jurisprudence and law". This issue has been raised in Iranian society since the beginning of the constitutional period, and it is still being raised with more complexity and ambiguity during the Islamic Republic of Iran. There are several questions around the relationship between law and jurisprudence. Questions that need to be answered from the point of view of jurisprudence using the inferential method. What makes the analysis of the relationship between jurisprudence and law difficult are the fundamental differences that exist between these two fields. The differences that caused some jurists to vote against the illegitimacy of legislation (taqnīn) during the constitutional era. The rightness of the said vote is the issue of the present study.In this article, the author has attempted to first outline the "relationship between jurisprudence and law" considering the differences between these two. Then he has proved the legitimacy of legislation by using solutions, explaining the extent of the presence of jurisprudence in the law according to the requirements and atmosphere of society. Since in the legislative position, conflicts do happen between the fatwa to be followed and the approved law, three possibilities are expressed in order to resolve the conflict cases based on the jurisprudential foundations and the method of ijtihad.

    Keywords: Standard fatwa, Legislation, valid fatwa, Legitimate Fatwa, Famous Contemporary Fatwa, accepted fatwa of ʿUmar b. Ḥanẓala
  • Mohammad Ghaeni Najafi Pages 20-44
    One of the challenges facing the legislative system concerning lawmaking is that the law is in conflict with some fatwas of Shiite jurists. Under this issue, another issue called "standard fatwa" is raised, which has been discussed from the point of view of jurisprudence since the introduction of modern law to the Islamic world. Just as this topic was the place of discussion among jurists during the constitutional period, it has also been taken into consideration in this current era and in the legislative process of the Islamic Republic of Iran, with many opinions and theories having been invented around it. Presenting a legitimate and efficient theory about "standard fatwa" can solve some of the existing challenges of the legislative system and help facilitate the legislative system. In this article, which relies on library resources and analytical-ijtihad method, four points of view are presented. Two views are extracted from the words of Sayyid Muḥammad Kāẓim Yazdi, and the third view is the theory offered by Martyr al-Sayyīd Muḥammad Bāqir al-Ṣadr, a theory which has been criticized by the succeeding generation of scholars. Finally, the preferred point of view is explained based on the accepted narration transmitted on the authority of ʿUmar b. Ḥanẓala and marfūʿa tradition of Zurāra. In this theory, "famous contemporary fatwa" aims to provide a solution for the legitimate analysis of "standard fatwa".
    Keywords: Standard fatwa, Legislation, valid fatwa, Legitimate Fatwa, Famous Contemporary Fatwa, accepted fatwa of ʿUmar b. Ḥanẓala
  • Abolghsem Alidost * Pages 45-59
    The jurisprudence of legislation, as one of the added jurisprudences in the contemporary era, like other jurisprudence, has its own system of issues and problems, a system of subjects that integrates the jurisprudential knowledge of the jurist into the matter of "legislation". One of the questions raised by the supervisor of this field of knowledge is the question concerning its "methodology"; does this field of knowledge have a different methodology from conventional jurisprudence? Since Imami jurisprudence has a long history and is characterized by scientific discipline, is it possible to use the same approach and method in the jurisprudence of legislation?In this article, with the conceptualization of jurisprudence, legislation and the relationship between the jurisprudence of legislation and political jurisprudence and paying attention to the theological foundations of the jurisprudence of legislation, the author tries to highlight some methodological considerations that the researcher in the field of jurisprudence must pay attention to while using the "Ijtihad method". Based on the considerations made, the method of ijtihad in legislative jurisprudence cannot be the method of ijtihād that is used in conventional jurisprudence, but in this field, two very important points should be taken into account: One, forming a signification network; second, paying attention to the texts that show the intentions.
    Keywords: Jurisprudence, Legislation, methodology, signification network, texts showing intentions
  • Mohammad Ghasemi * Pages 60-78
    Governments in the international arena are bound to face their adversaries, and throughout history, war with the adversary has been one of their most important concerns. The Islamic State has no escape from this confrontation, and to limit this confrontation, it needs measures that are determined by political jurisprudence. The current research has taken the question of the legitimacy or illegitimacy of the cooperation of the Muslim state with the hostile non-Muslim state into consideration.  It has tried to find the answer to each of the two perspectives about the principality of war or peace using the analytical-ijtihad method. The findings of this research show that the Qur'anic evidence of the principality of war cannot prevent the cooperation of the Islamic state with the hostile state. As per this point of view, cooperation with non-Muslim adversaries is an "emergency situation" based on which the ruler of the Islamic State can allow the legitimacy of interaction with this group of adversaries in order to secure the interests and benefits of the Islamic State in such a situation. However, when it comes to principality of peace, war as an emergency that is conducted to curb the evil of the enemy or the obstacles to the awareness and guidance of non-Muslim nations. Therefore, in the event that the obstacle is removed, cooperation is legitimate.
    Keywords: Islamic State, Conflict, cooperation of governments in the international arena, the theory of the principality of peace, the theory of the principality of war
  • Hossein Hamzeh * Pages 79-96
    Governments in the international arena are bound to face their adversaries, and throughout history, war with the adversary has been one of their most important concerns. The Islamic State has no escape from this confrontation, and to limit this confrontation, it needs measures that are determined by political jurisprudence. The current research has taken the question of the legitimacy or illegitimacy of the cooperation of the Muslim state with the hostile non-Muslim state into consideration.  It has tried to find the answer to each of the two perspectives about the principality of war or peace using the analytical-ijtihad method. The findings of this research show that the Qur'anic evidence of the principality of war cannot prevent the cooperation of the Islamic state with the hostile state. As per this point of view, cooperation with non-Muslim adversaries is an "emergency situation" based on which the ruler of the Islamic State can allow the legitimacy of interaction with this group of adversaries in order to secure the interests and benefits of the Islamic State in such a situation. However, when it comes to principality of peace, war as an emergency that is conducted to curb the evil of the enemy or the obstacles to the awareness and guidance of non-Muslim nations. Therefore, in the event that the obstacle is removed, cooperation is legitimate.
    Keywords: Islamic State, the theory of the principality of war. Islamic state, Conflict, cooperation of governments in the international arena, the theory of the principality of peace, the theory of the principality of war
  • Sayyed Mohammad Tabatabaee * Pages 97-114

    Security governance is one of the chapters of governance jurisprudence and governance jurisprudence is one of the chapters of political jurisprudence. In the philosophical realism approach to security and in the three sides of security, threat and power, security is a reality that indicates possibility and durability in social relationships and structures, and political security is one of its cases. The main question of the research is: What does the punishment of apostasy signify for the rules of security governance?? On the one hand, the lack of a specific background in this regard and on the other hand, the need to analyze this issue in the field of governance indicates the necessity of answering this question. The research has been conducted based on library resources in terms of collection, and in terms of jurisprudence, it is based on the rule of declarative ruling, one of the rules of the methodology of the jurisprudence of the system.   Based on the conclusion drawn from the evidence, the jurisprudence of security governance is organized with seven defining rules and general defining criteria. These criteria are power, honor, unity, justice and fairness, mutual communication, resistance and participation. The defining types include rightful security, disciplinary security, and treaty security. The general issues of obligation include, religion, property, diseases, souls, family honor and the system. The political implication of the punishment of apostasy in relation to rebellion is the obligation to protect the public interest and the security of treaties. Its cultural implication is the obligation to preserve religious cultural identity as an example of rightful security, and its social implication is the obligation to maintain the system, an example of which is police security. These indications are based on the relationship between apostasy, security and jurisprudence of the political system, which is discovered in the middle of the relationship between the system and the problem.

    Keywords: Security, security governance, jurisprudence of system, political system jurisprudence, Apostasy