فهرست مطالب

معارف دینی در آینه پژوهش - پیاپی 2 (تابستان 1402)

نشریه معارف دینی در آینه پژوهش
پیاپی 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مرتضی هنرمند*، مهین کرامتی فرد، یحیی نورمحمدی نجف آبادی صفحات 1-14

    تولی وتبری یکی از مسایل مهم در علم فقه؛ کلام و اخلاق است. این مساله علیرغم اینکه در کلام و فقه مورد اهتمام قرارگرفته اما در علم اخلاق کمتر مورد توجه بوده است. تولی و تبری به معنای دوستی خدا و دوستان او و بیزاری از دشمنان خداوند و اولیاء او، حالتی نفسانی است و تهذیب نفس و تربیت اخلاقی به عنوان زمینه سعادت نیز از همین نقطه آغاز می شود؛ بنابراین جادارد که این مسیله در اخلاق محور بحث قرارگیرد. تولی و تبری به عنوان معیاری برای تعیین ارزش و سازنده الگوی سعادت در نظام اخلاقی و تربیت دینی خواجه نصیرالدین طوسی مورد توجه قرارگرفته است. در این مقاله با روش توصیفی تحلیلی دیدگاه وی را درباره رابطه تولی و تبری با الگوی سعادت بررسی کرده و به این نتایج دست یافته ایم: الف) تولی و تبری علاوه بر آنکه نشانه دینداری است مقامی است که با کنترل قوای نفس حیوانی (یعنی شهوت و خشم) و تحت نظر عقل به عنوان حجت باطنی الهی قابل دستیابی است؛ ب) با استمداد از ابزار دستیابی به تولی و تبری یعنی معرفت، محبت، هجرت و جهاد می توان به الگوی سعادت یعنی زایش و رویش تمام فضایل اخلاقی و درجات و مقامات عرفانی مانند رضا، تسلیم، ایمان، یقین و در نهایت دستیابی به مقام اهل وحدت (فنا) دست یافت.

    کلیدواژگان: تولی و تبری، الگوی سعادت، خواجه طوسی
  • محمدصادق تقی زاده طبری*، محمد جبارپور صفحات 15-25

    انسان به عنوان موجودی دارای سرشت اجتماعی و ذاتا به دنبال سعادت و کمال، نیازمند بستری مطلوب برای نیل به اهداف عالی خود است. مدینه فاضله، بهترین زمینه برای ظهور و بروز و به فعلیت رسیدن استعدادهای بالقوه در انسان برای نیل به کمالات والای انسانی است. خواجه نصیرالدین طوسی، (579-653 ق) فیلسوف و متکلمی اسلامی، با بهره گیری از منابع وحی و تعالیم دین مبین اسلام، در رابطه با نظریه مدینه فاضله، تبیینی ارایه کرده است. در حقیقت آنچه در منظومه فکری ایشان، در طرح مدینه فاضله ضرورت پیدا می کند، زیستن در پرتو حکومت حکیم است که موجبات سیر صعودی و در نهایت وصول به سعادت را فراهم می-آورد. پژوهش پیش رو با ژرف اندیشی در آثار محقق طوسی به تبیین چگونگی وصول به کمال انسانی در پرتو مدینه فاضله از نگاه ایشان، پرداخته، سپس نهادهای اصلی مدینه فاضله را در نگاه این حکیم، مورد مداقه قرار داده و نیز خصوصیات لازم برای یک زمامدار و حاکم در نگاه ایشان را استخراج نموده است. مدینه فاضله از منظر خواجه نصیرالدین طوسی، مستدیری شکل بوده و اهالی آن عاشقانه به دور معشوقشان که همان رهبر صاحب کمالات عالیه است می گردند. رویکرد این مقاله توصیفی تحلیلی بوده و یافته ها با استفاده از روش کتابخانه ای تدوین و سپس تحلیل شده اند.

    کلیدواژگان: کمال نهایی، انسان، مدینه فاضله، سعادت، خواجه نصیرالدین طوسی
  • حسن دین پناه* صفحات 26-35

    تحقق هر هدفی و امری، به ابزار و اسباب خاص خود نیاز دارد. در این جهان پدیده ای بی اسباب و علل به وقوع نمی پیوندد. امکان ندارد انسان بدون ابزار و وسیله به مقصد یا هدفی دست پیدا کند. جهت بهره مندی جهانیان از پدیده بی نظیر حکومت دینی امام عصر (عج)، علاوه بر اراده و نصرت الهی و اقداماتی از جانب امام مهدی (عج)، لازم است مردم نیز نقش ایفا کنند. نوشتار حاضر با روش تحلیل اسنادی، نقش علیت و سببیت مردم برای تحقق این حکومت دینی را مورد بررسی قرار داده است. بالا رفتن سطح معرفت جهانیان برای پذیرش موعود، شایستگی و آمادگی برای تحقق این حکومت، تلاش کامل انسان ها در ساختن سرنوشت خود و جهان پیرامون، حمایت و پیروی همه جانبه از حاکم این حکومت، مهم ترین اقداماتی است که مردم بایستی برای برپایی چنین حکومتی انجام دهند. از این رو مناسبت ترین راهکارها که باید به وسیله مردم عملی شود، دانش افزایی، خودسازی، دگرسازی و سرانجام پیروی و یاری همه جانبه از امام آن حکومت در جهت ریشه کن کردن فساد و ستم است.

    کلیدواژگان: نقش مردم، حکومت دینی، امام عصر(عج)، جهل زدایی، خودسازی
  • زهره عباسی*، احمد اکبرزاده، احمد موحد صفحات 36-51

    از نظر اسلام و آیات قرآن «مردم» یکی از ارکان اساسی حکومت هستند و وحدت و همدلی بین مردم و دولت لازمه جامعه اسلامی است. با مطالعه ی منابع اسلامی، می توان به خوبی درک کرد که اسلام نه تنها بر جنبه های معنوی انسان، اخلاقیات، تقوای افراد و رابطه ی انسان با خدا تاکید داشته، بلکه عنایت زیادی به روابط اجتماعی میان مردم و اداره ی امور جامعه داشته است. مصداق بارز حکومت داری اسلامی، دوران هر چند کوتاه زمامداری امام علی (ع) است که ایشان بیشترین تلاش را در جهت همدلی و اعتماد متقابل بین مردم و دولت داشته است. حضرت برای رسیدن به این هدف، از راهکارها و شیوه هایی بهره جسته اند که آشنایی با آن ها می تواند جوامع اسلامی را برای تحقق مدینه فاضله یاری دهد. بدیهی است، بهترین راه برای آشنایی با نحوه حکومت داری و راهکارها و شیوه های ایشان برای همدل شدن مردم و دولت و تقویت اعتماد متقابل بین آنها بررسی سخنان، نامه ها و سفارش های آن حضرت در نهج البلاغه است. باتوجه به این که پژوهشگران مختلفی از منظر اخلاقی به این موضوع پرداخته اند، مقاله ی حاضر که با استفاده از روش اسنادی و با هدف آشنایی با مهم ترین راهکارهای تقویت اعتماد متقابل بین دولت و مردم از منظر حقوقی تدوین شده، تلاش شده است اهمیت «مردم داری» و «ارتباط با مردم» از منظر حضرت علی (ع) در قالب شیوه های مردم داری و اصول حاکم بر اصل مردم داری در نهج البلاغه مورد بررسی قرار گیرد تا پویندگان راستین راه آن امام بزرگوار بتوانند از این آموزه ها بهره مند شوند.

    کلیدواژگان: مردم داری، شیوه های مردم داری، اصول حاکم بر اصل مردم داری، حکومت اسلامی، نهج البلاغه
  • محمدعلی همدانی* صفحات 52-67

    استراتژی دانش بقاء است که در آموزه های اسلامی معادل فقه قرار می گیرد. اندیشه های امام خمینی (ره) در ابعاد مختلف موردبررسی قرار گرفت است اما یکی از زوایایی که می تواند شناخت بهتری نسبت به کنش های ایشان به نمایش بگذارد، بررسی راهبردهای دینی ایشان به عنوان یک استراتژیست است. قواعد فقهی مختلفی در طرح ریزی استراتژی امام خمینی (ره) پیرامون سیاست خارجی و داخلی تاثیرگذار است که یکی از آن ها، قاعده صلح است.یافته های این پژوهش حاکی از آن است که در راهبرد دینی امام خمینی (ره) نه صلح اصالت دارد و نه جنگ، بلکه اولویت با صلح است و این اولویت تنها در کنار سایر قواعد فقهی تحقق پیدا می کند. در پژوهش حاضر نگارنده می کوشد تا با بهره گیری از وقایع تاریخی و با روش مرکب از توصیف، تحلیل و گاه استنباط، استراتژی دینی امام خمینی (ره) در مقابل با راهبردهای ایالات متحده امریکا را بررسی کند. همچنین در واکاوی سایر قواعد تنها به ارتباط این اصول با اصل صلح کفایت می کند و بررسی مجزا تمام قواعد فقهی مرتبط، از حوصله پژوهش خارج است.

    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی امام خمینی (ره)، راهبرد دینی امام خمینی (ره)، قاعده صلح، فقه سیاسی، فقه روابط بین الملل، سیاست خارجی امریکا، سیاست خارجی ایران
  • علی شمس*، محمدباقر سعیدی روشن، سیده زهرا طباطبائی قمی راد صفحات 68-81

    اساسی‏ترین شرط در نبوت و رهبری جامعه، عصمت پیشوایان و برگزیدگان الهی است. عصمت به معنای مصونیت از گناه، انحراف و خطا، دارای مراتبی است که می توان آن را به دو بخش عمده تقسیم کرد: عصمت در بیان و تشریع احکام (عصمت تشریعی) و عصمت در گفتار و کردار فردی و اجتماعی که جنبه تشریعی و بیانی ندارد (عصمت فراتشریعی). هرکدام از این دو بخش نیز دارای مراتب متعددی می باشند. دانشمندان اسلامی بر عصمت پیامبر اکرم (ص) از هرگونه گناه، سهو و نسیان در محدوده تشریع احکام الهی، در بعد دریافت و ابلاغ وحی، و اعتقاد به آن اتفاق نظر دارند. اما در زمینه عصمت فراتشریعی پیامبر (ص)، موارد شمول این عصمت، ابعاد و گستره آن اختلاف نظر دارند و بعضی از ایشان برخی از این موارد را داخل در این عصمت می دانند و برخی را منافی آن می شمارند. غالب اندیشمندان اهل سنت، عصمت پیامبر را محدود به گناه کبیره می کنند و گناه صغیره را از این گستره خارج می دانند. لذا اقوال و اعمال پیامبر در مسایل اجتماعی و مناصب حکومتی از جمله قضاوت و داوری را مصون از سهو و خطا نمی شمارند. مستند این مذاهب، روایت شان نزولی است که مرتبط با قضاوت پیامبر و وجود شایبه خطا و اشتباه از سوی ایشان است. نوشتار حاضر با روش تحلیلی- توصیفی-تطبیقی، عصمت فراتشریعی پیامبر در مسایل اجتماعی و مناصب حکومتی را واکاوی و کنکاش نموده و شبهه ی داوری ناصواب پیامبر را در بوته ارزیابی قرار داده است. یافته ها حاکی از آن است که دلایل عقلی و نقلی محکمی بر عصمت پیامبر اکرم در مسایل اجتماعی و حکومتی وجود دارد و سخن برخی از اندیشمندان اسلامی بر استغفار پیامبر از قضاوت ناصواب، سخنی گزاف و دور از شان پیامبر و مخالف لحن و سیاق آیات است.

    کلیدواژگان: عصمت فرا تشریعی پیامبر اکرم، عصمت در امور غیردینی، عصمت در مسئولیت های اجتماعی، عصمت در مناصب حکومتی، رفتار اجتماعی پیامبر اکرم، ابعاد عصمت
|
  • Seyed Morteza Honarmand *, Mahin Keramatifard, Yahya Noormohammadi Najafabadi Pages 1-14

    Toli and Tabari is one of the important issues in jurisprudence; Words and ethics. Despite the fact that this issue has been paid attention to in theology and jurisprudence, it has received less attention in the science of ethics. Toli and Tabari means friendship of God and His friends and dislike of the enemies of God and His saints, it is a state of the soul, and self-refining and moral education as the basis of happiness also starts from this point;Therefore, it is possible for this issue to be discussed in the ethics center. Toli and Tabri have been considered as criteria for determining the value and the creator of the model of happiness in the moral system and religious education of Khwaja Nasiruddin Tusi. In this article, we have studied his point of view about the relationship between Tuli and Tabri with the model of Saadat with a descriptive analytical method and we have reached the following results A) Tuli and Tabari, in addition to being a sign of religiosity, is a position that can be achieved by controlling the powers of the animal soul (i.e. lust and anger) and under the observation of reason as an inner divine proof; b) By referring to the means of attaining Tuli and Tabari, i.e. knowledge, love, emigration and jihad, it is possible to follow the model of happiness, i.e. the birth and growth of all moral virtues and levels and mystical positions such as satisfaction, submission, faith, certainty and finally attaining He achieved the position of Ahl Vahdat (Fana).

    Keywords: Tavalli, Tabari, the model of happiness, Khajah Tusi
  • MohammadSadegh Taghizadetabari *, Mohammad Gabarpur Pages 15-25

    The ultimate perfection of man in the light of the realization of the utopia from the perspective of Khwaja Nasiruddin Tusi• Mohammad Sadiq Taghizadeh Tabari• Mohammad Jabarpour• Hamid Emami FarAbstractAs a being with a social nature and naturally looking for happiness and perfection, man needs a favorable environment to achieve his high goals. Utopia is the best field for the emergence and actualization of potential talents in humans to achieve high human perfections. Khwaja Nasir al-Din Tusi, (579-653 AH), an Islamic philosopher and theologian, has provided an explanation regarding the theory of utopia, using the sources of revelation and the teachings of the Islamic religion. In fact, what is necessary in his thought system, in the utopia plan, is to live in the light of wise rule, which provides the means of upward progress and finally reaching happiness. The upcoming research, with deep thinking in the works of Mohaghegh Tusi, explains how to reach human perfection in the light of the utopia from his perspective, and then examines the main institutions of the utopia in the eyes of this sage, as well as the necessary characteristics for a He has extracted the ruler and ruler in his eyes. From the point of view of Khwaja Nasir al-Din Tusi, Medina is round in shape, and its inhabitants lovingly surround their lover, who is the leader who possesses great perfections. The approach of this article is descriptive and analytical, and the findings were compiled and then analyzed using the library method.Keywords: the final perfection of man, Utopia, Saadat, Khwaja Nasiruddin Tusi

    Keywords: Final perfection, human, utopia, Saadat, Khwaja Nasiruddin Tus
  • HASAN DINPANAH * Pages 26-35

    In order to realize the religious rule of Imam Asr, in addition to divine will and support and actions by Imam Mahdi, it is also necessary to play the role of the people.The present article has analyzed the role of people's causality for the realization of this theocracy with the method of document analysis. TheRaising the level of knowledge of the world to accept the promise, competence and readiness for the realization of this government, the full effort of people in building their own destiny and the world around them, supporting and following the ruler of this government all-round, are the most important actions that people should take to establish such a government. .Therefore, the most appropriate solutions that should be implemented by the people are knowledge enhancement, self-improvement, transformation and finally following and helping the Imam of that government in order to eradicate corruption and oppression.

    Keywords: The role of the people, Religious Government, Imam Asr, ignorance, Self-Improvement, transformation
  • Zohreh Abbasi *, Ahmad Akbarzadeh, Ahmad Movahhed Pages 36-51

    According to Islam and the verses of the Qur'an, "people" are one of the basic pillars of government and unity and empathy between the people and the government is necessary for Islamic society. By studying Islamic sources, it can be well understood that Islam not only emphasizes the spiritual aspects of human, morality, piety and human's relationship with God, but also pays much attention to social relations between people and government. A clear example of this type of governance is the rule of Imam Ali, in which he made the greatest effort for empathy and mutual trust between the people and the government. To achieve this goal, he has used strategies that Knowing them can help Islamic societies to achieve the utopia. Obviously, the best way to get acquainted with the way of governing and his strategies for empathizing the people with government and strengthening mutual trust between them is to study his speech, letters and orders in Nahj al-Balaghah. In the present article, which has been compiled using the documentary method and with the aim of getting acquainted with the most important strategies to strengthen mutual trust between the government and the people, the authors try to emphasize the importance of "democracy" and "communication with the people" from Imam Ali's point of view, so that the true seekers of the way of that Imam can benefit from these teachings.

    Keywords: democracy, Democracy methods, Dominant Principles of Democracy, Islamic Government, Nahj al-Balaghah
  • MOHAMMADALI HAMEDANI * Pages 52-67

    A Danish strategy for the survival of Islam in Islamic law, equivalent to the jurisprudence of a new decision. Imam Khomeini's (may God have mercy on him) in different dimensions of the decision, but also from the angles of a different story that was attributed to him, because he has no problems with it. What is the title of this strategy? Various jurisprudential rules in the strategic proposition of Imam Khomeini (may God rest his soul) Peramon, external and internal policy, the impact of the situation, the rule of peace, the rule of peace. Imam Khomeini (may God rest his soul) peace be upon him and his family Yes, I have priority over reconciliation, and where I have priority is that it is hidden under the guise of all the rules of jurisprudence that can be verified without any doubt. In this present day, we are talking about different historical facts and a complex approach, such as description, analysis and deduction, of the religious strategy of Imam Khomeini (may God rest his soul) in contrast to the Eyalat monk. United States of America in Canada. There are also other rules that end the connection between these principles and the principle of peace, which is enough for a person and a person who is completely separated from the rules of related jurisprudence, as a result of which he is outside of the foundation.

    Keywords: Political jurisprudence of Imam Khomeini (may God rest his soul), religious rite of Imam Khomeini (may God have mercy on him), peace rule, Political Jurisprudence, jurisprudence of ties between sects, American foreign policy, Iranian Foreign Policy
  • Ali Shams *, MohamadBager Saeedi Rowshan, Seyede Zahra Tabatabayi Qomi Rad Pages 68-81

    The most basic condition in prophecy and community leadership, The infallibility of leaders and chosen ones is divine. Infallibility, which means immunity from sin, deviation and error, has levels that can be divided into two main parts: Infallibility in expressing and legislating rulings (legislative infallibility) and infallibility in individual and social speech and actions that do not have a legislative or expressive aspect (extra-legislative infallibility). Each of these two sections also has several levels. Islamic scholars agree on the infallibility of the Holy Prophet (PBUH) from any sin, mistake and forgetfulness within the scope of legislating divine decrees, receiving and communicating revelation, and believing in it. However, there are differences of opinion regarding the extra-legal infallibility of the Prophet (PBUH), the scope of this infallibility, its dimensions and scope. And some of them consider some of these cases as part of this infallibility, and some of them consider them to be contrary to it. The majority of Sunni thinkers limit the Prophet's infallibility to major sins and consider minor sins to be out of this scope. Therefore, the Prophet's words and actions in social issues and government positions, including judgment and arbitration, are not considered safe from mistakes. The documentation of these religions is their narrative, which is related to the judgment of the Prophet and the existence of suspicion of error and mistakes on his part. The present article, with analytical-descriptive-applicative method, has analyzed and probed the prophet's extra-legislative infallibility in social issues and government positions and put the doubt of the prophet's unfair judgment in the evaluation process. The findings indicate that there are strong intellectual and narrative reasons for the Prophet's infallibility in social and governmental issues And the speech of some Islamic thinkers on the Prophet's apology for wrong judgment is an extravagant speech and far from the dignity of the Prophet and against the tone and context of the verses

    Keywords: The infallibility of the Holy Prophet, Infallibility in non-religious affairs, Infallibility in social responsibilities, Infallibility in government positions, The social behavior of the Holy Prophet, Dimensions of infallibility