فهرست مطالب

فصلنامه آفاق امنیت
پیاپی 59 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد کمالی گوکی* صفحات 11-36
    عصر مدرن که پس از تعریف انسان جایگزین خدا در مکتب اومانیسم ظهور یافت، علیرغم دستاوردهای مادی بسیار، با بحران معنا مواجه شد. انسان اروپایی، در راستای رفع این بحران از طریق هویت های برساخته ای مانند ملی گرایی عمل کرد. اما تکیه بسیار بر هویت ملی خود منجر به بحران جدیدی به نام ملت پرستی و تلاش برای نشان دادن برتری قومی و نژادی یک ملت بر ملت های دیگر شد. این بحران در جهان اسلام نیز با شکل گیری دولت-ملت خود را نشان داد و سوالی که ذهن اندیشمندان اسلامی و از قضا این پژوهش را درگیر خود کرده، این است که مسلمانان، علیرغم تاکید دین بر امت واحده و به حاشیه راندن هویت های ملی، در عصر ملت گرایی و شکل گیری مرزهای سیاسی، چه نگاهی به ملت باید داشته باشند؟ به تعبیر دیگر در دوگانه ملت-امت کدام ارجحیت دارد؟ در پاسخ به این سوال سه دسته نظریه-ملی گرایی، اسلامگرایی، ام القرا- مطرح می شود، که در این پژوهش با اتکا به روش اسنادی، ضمن تحلیل و نقد این سه نظریه، کنش، منش و بینش شهید سلیمانی در این خصوص تدقیق می شود. به نظر می رسد اصطیاد منش سلیمانی، مشق خوبی برای حل این بحران در عصر مدرن باشد. می توان گفت ایشان در این خصوص «نظریه حرم» را مطرح می کند.
    کلیدواژگان: ملت، امت، حرم، مرزهای سیاسی، نظریه دولت
  • جمشید رضایی میرقائد*، روح الله شهابی، فریدون اکبرزاده صفحات 37-63

    سیاست های تقابلی ایالات متحده درقبال جمهوری اسلامی ایران دارای دارای قبض و بسط های متعددی بوده است. ازسیاست های تخریب وجه بین المللی تا رویکردهای مبتنی بر تهدید و ترور. در این میان، به موازات روی کارآمدن دموکرات ها یا جمهوری خواهان، سیاست های تقابل با ایران نیز دچار نوساناتی بعضا عمیقی گردیده است. به عبارتی اگر سیاست های جمهوری خواهان تندرویی همچون ترامپ مبتنی بربیشینه سازی چالش ها با جمهوری اسلامی بوده است، بررسی چنین سیاست ها و استراتژی هایی از سوی دموکرات هایی همچون جو بایدن با تمسک به راهبردهای دیگری صورت پذیرفته است.مقاله کنونی جستاری است در ارایه پاسخی مستدل و متقن به این سوال که مهمترین راهبردهای تقابل ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی ایران(با تاکید بر دوران جو بایدن) مبتنی بر چه گفتمان هایی است؟ فرضیه نویسندگان تاکید بر این مسیله دارد که گفتمان کلان ایالات متحده در این دوره شامل سیاست های توقف و مهار با ایجاد تاخیر در توسعه بومی دانش هسته ای صلح آمیز ایران، بی ثبات سازی امنیت داخلی و نظم عمومی و اخلال در سیاست های منطقه گرایانه جمهوری اسلامی ایران دارد. یافته های مقاله نیز با بهره گیری از چارچوب هژمونی ریالیستی، روش توصیفی تحلیلی و بهره گیری از منابع مکتوب و مجازی نشان دهنده وادارسازی ایران به همسوسازی رفتار خود با سیاست های آمریکا و افزودن هزینه جمهوری اسلامی ایران برای دفاع از اولویت های منافع ملی خود در ساختار امنیتی-دفاعی خاورمیانه می باشدکه در قالب یک مدل راهبردی تدوین می گردد.درنهایت نویسندگان به ارایه راهکارهای مناسب از سوی جمهوری اسلامی ایران مبادرت خواهند نمود.

    کلیدواژگان: مدل راهبردی، ایالات متحده، تحریم، جمهوری اسلامی ایران، گفتمان امنیتی
  • محمد قاسمی* صفحات 65-87

    شواهد فقهی و تاریخی حاکی از آن است نبی مکرم اسلامصلی الله علیه و آله و امیرالمومنین علیه السلام ، با طیفی از براندازان داخلی مواجه بودند. این عده در قالب اقدامات براندازانه ی نرم و سخت در صدد تضعیف نظام سیاسی و آسیب رساندن به آن بزرگواران بوده اند. اگر چه سیره ی نبوی و علوی علیهما و آلهما السلام در مواجهه با براندازان نرم، یکسان است؛ اما در مواجهه با براندازان سخت، امیرالمومنین علیه السلام با طیف براندازی که اقدام مسلحانه داشتند دست به سلاح بردند؛ لکن این نوع اقدام از سوی نبی مکرم اسلام صلی الله علیه و آله، گزارش نشده است. مقاله ی حاضر فلسفه و چرایی تمایز این دو سیره را مورد توجه قرار داده است. بر این اساس تلاش کرده است تا با روش توصیفی و تحلیلی، نشان دهد که منافقین زمان پیامبر اسلامصلی الله علیه و آله، هیچ گاه جرات آشکار کردن اقدامات براندازنه خویش را نداشتند. و حال آنکه امیرالمومنین علیه-السلام با طیفی از منافقین مواجه بودند که به صورت علنی و آشکار بر علیه آن حضرت و حاکمیت سیاسی ایشان، اقدام مسلحانه انجام دادند. بنابراین تمایز دو سیره، ناشی از دو سیاست متفاوت در شرایط یکسان نیست. علاوه بر این، نظر به امتداد ولایت سیاسی معصومعلیه السلام و تطبیق مصداقی آن بر فقیه جامع الشرایط، سیره ی امیرالمومنین علیه السلام در مواجهه با براندازان نرم و سخت در عصر غیبت نیز، متبع و لازم الاجرا خواهد بود.

    کلیدواژگان: سیره نبوی، سیره علوی، براندازی سخت و نرم، مواجهه
  • علی کاکادزفولی* صفحات 89-116
    فروپاشی اجتماعی وضعیتی است که در آن جامعه نظام های حمایتی خود اعم از نظام های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و هویتی خود را از دست می دهد و سقوط می کند. اگرچه برخی نشانه ها می توانند انگاره فروپاشی اجتماعی را به صورت احتمال به ذهن تحلیلگران متبادر کنند، اما پیش بینی دقیق این که چه زمانی و در کدام جوامع فروپاشی اجتماعی رخ می دهد، ممکن نیست. این مقاله با روش تحلیل اسنادی و بر مبنای چارچوب نظم اجتماعی مسعود چلبی در صدد شناسایی رویکردهای نظری به انگاره فروپاشی اجتماعی جامعه ایرانی در سه دهه اخیر است. دیدگاه های موافقان انگاره فروپاشی اجتماعی را می توان در قالب سه رویکرد سیاسی-اجتماعی، اقتصادی-اجتماعی و فرهنگی-اجتماعی و رویکردهای مخالفان این انگاره را می توان به دو دسته دیدگاه های کاملا مخالف با انگاره و دیدگاه های قایل به نظریات جایگزین تقسیم نمود. یافته ها نشان می دهد که باورمندان به انگاره فروپاشی اجتماعی، ادله کافی را برای اثبات این موضوع در نسبت با جامعه ایران ندارند و از طرفی، وضعیت موجود جامعه ایران کاملا متفاوت از وضعیتی است که بتوان آن را با وضعیت در آستانه فروپاشی توصیف نمود و فرضیات مبتنی بر این انگاره نادرست هستند. در مقاله حاضر، ضمن شناسایی و دسته بندی رویکردهای نظری، مهم ترین ادله موافقان و مخالفان انگاره بیان شده و مورد نقد و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: فروپاشی اجتماعی، انقلاب اسلامی، آشفتگی اجتماعی
  • افشین متقی*، محمد آمره صفحات 117-146
    با فروپاشی شوروی منطقه قفقاز جنوبی دچار یک خلاء امنیتی شد که به موجب آن فضایی برای حضور قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای فراهم آمد. مناقشات مرزی و سرزمینی میان کشورهای این منطقه در 3 دهه اخیر سبب تولید ناامنی و انتشار آن به کشورهای همسایه بوده و تداخل منافع نوعی رقابت سه سطحی درون منطقه ای - برون منطقه ای و جهانی ایجاد کرده است. این مسیله سبب شکل گیری بحران ژیوپلیتیکی در این مطنقه شده است و به همین جهت حل این بحران آسان نیست و می توان انتظار ادامه دار بودن آن را داشت. از این رو اهمیت قفقاز جنوبی به عنوان خارج نزدیک ایران و دروازه ورود ایران به اروپا و از سوی دیگر حضور قدرت های منطقه ای و جهانی مانند روسیه، آمریکا، اتحادیه اروپا، ترکیه و اسراییل تهدیدها و فرصت های مهم برای ایران ایجاد می کند. این پژوهش می کوشد از طریق گردآوردی اطلاعات و داده ها از راه اسنادی و کتابخانه ای و با روش توصیفی - تحلیلی رخدادهای قفقاز جنوبی در سال 2020 میلادی را بازخوانی کرده و بر اساس اطلاعات موجود به استراتژی های مناسب جمهوری اسلامی ایران در برخورد با این بحران دست یابد.
    کلیدواژگان: قفقاز جنوبی، جنگ قره باغ 2020، ارمنستان، جمهوری آذربایجان، دالان زنگزور
  • سعید دهدشتی اردکانی*، مسعود راعی، منوچهر توسلی نایینی صفحات 147-175

      با ورود فناوری های لیزری به بستر مخاصمات مسلحانه و نامتجانس بودن قواعد بین المللی جهت کنترل تسلیحات مذکور، شاهد ایجاد نگرانی در جامعه بین المللی می باشیم.بکارگیری سلاح های لیزری در مخاصمات مسلحانه، نقض پروتوکل چهارم الحاقی 1995 کنوانسیون 1980 سلاح های متعارف می باشد که در آن، بکارگیری سلاح های لیزری که پیامد کوری و اختلال بینایی دارند، ممنوع می باشند. قاعده 86 حقوق بین المللی بشردوستانه عرفی نیز بکارگیری تسلیحات لیزری را ممنوع دانسته است. بر مبنای ماده 36 پروتوکل الحاقی اول 1977، دولت ها در تولید و بکارگیری تسلیحات نوین، می بایست نسبت به عدم ممنوعیت آنها از منظر قواعد بین المللی، اطمینان حاصل نمایند.بکارگیری سلاح های لیزری در مخاصمات مسلحانه، نقض تعهدات بین المللی مذکور می باشد و با توجه به شرایط مخاصمات، اعلام دولت ها مبنی بر بکارگیری سلاح های مذکور و رویه های قضایی محاکم، انتساب عمل به دولت های بهره بردار کاملا امکان پذیر می باشد. بر مبنای طرح 2001 مسیولیت، نقض تعهدات بین المللی، تخلف محسوب می گردد و هر گاه این نقض، قابلیت انتساب را داشته باشد، مسیولیت بین المللی دولت متخلف محرز می باشد.در این نوشتاربا روش توصیفی- تحلیلی و ملاحظه منابع حقوق بین الملل، با ارایه چارچوب مفهومی به دنبال احراز مسیولیت بین المللی دولت های بهره بردار سلاح های لیزری در مخاصمات مسلحانه می باشیم.

    کلیدواژگان: مسئولیت بین المللی، حقوق موضوعی، حقوق عرفی، مخاصمات مسلحانه، سلاح های لیزری
  • علی میرزائی کهق*، علیرضا سخاوت بنیس صفحات 177-203
    پهپادها ابزاری سودمند و حتی در مواقعی سرگرم کننده هستند. اما در کنار کاربردهای فراوان، تهدیدات گسترده ای را به دنبال خواهند داشت. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش پهپادهای غیرنظامی در اخلال نظم و امنیت به اجرا درآمد.روش تحقیق حاضر آمیخته- اکتشافی بود. داده های پژوهش به صورت میدانی و از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته در بخش کیفی و توزیع پرسشنامه در بخش کمی تدوین شد. روایی پرسشنامه بخش کمی از طریق روایی صوری به تایید رسیده و پایایی آن نیز برابر با 89/0 گزارش گردید. مشارکت کنندگان در بخش کیفی شامل 14 نفر از خبرگان فراجا، سپاه پاسداران و سایر دستگاه‏های امنیتی تا زمان رسیدن به اشباع نظری و جامعه آماری بخش کمی نیز تعداد 35 نفر از دستگیرشدگان حوزه اخلال در نظم و امنیت بودند که به نوعی تجربه مستقیم و غیر مستقیم بهره برداری از پهپاد را در جرایم ارتکابی خود داشته اند. به جهت تحلیل داده های کیفی که از روش تحلیل مضمونی استفاده شد، نرم افزار MAXQDA و برای تحلیل توصیفی و استنباطی داده های پرسشنامه بخش کمی از نرم افزار SPSS بهره برداری شد. مصاحبه با خبرگان منجربه شناسایی کارکردهای پهپادهای غیرنظامی در اخلال نظم و امنیت در قالب 38 مضمون پایه ای، 7 مضمون سازمان دهنده و 2 مضمون فراگیر گردید. و نتایج نشان داد پهپادها می-توانند از طریق اقدامات اطلاعاتی (حفاظت و مراقبت، مکانیابی، جمع آوری پنهان) و اقدامات عملیاتی (انتقال، رزمی و انتحاری، جنگال و پشتیبانی رزمی و اطلاعاتی) موجبات اخلال در نظم و امنیت را فراهم آورند.
    کلیدواژگان: نظم، امنیت، پهپاد، غیرنظامی، اخلال
|
  • Mohammad Kamali Gooki * Pages 11-36
    The modern age, which emerged after the definition of man as a substitute for God in the school of humanism, faced a crisis of meaning and spirituality despite many material achievements. The European man acted in order to solve this crisis through constructed identities such as nationalism. But relying too much on one's national identity led to a new crisis called nationalism and trying to show the ethnic and racial superiority of one nation over other nations. This crisis in the Islamic world also manifested itself with the formation of nation-based governments, and the question that preoccupies the minds of Islamic thinkers and, ironically, this research, is that Muslims, despite the religion's emphasis on a single nation and the marginalization of national identities, In the age of nationalism and the formation of political borders, what should they look at the nation? In other words, which one is preferable in the nation-nation duality? character, and insight in this regard are examined. It seems that catching Soleimani's character is a good lesson for solving this crisis in the modern era. It can be said that he puts forward the "Haram Theory" in this regard.
    Keywords: Nation, The Muslim community, Haram, Political Borders, State Theory
  • Jamshid Rezaei Mirghaed *, Rohollah Shahabi, Fereydoon Akbarzadeh Pages 37-63

    This article is researched in providing a reasoned and convincing answer to the question that the most important sanctions strategies of the United States against the Islamic Republic of Iran (with an emphasis on the Joe Biden era) are based on what discourses? The hypothesis of the authors or the central sign of the current article emphasizes the fact that the macro discourse of the United States in this period includes stopping policies, containment by delaying the domestic development of peaceful nuclear knowledge of Iran, destabilizing internal security and public order, disrupting the regionalist policies of the Islamic Republic of Iran. The article's findings by using the threat balance framework, analytical descriptive method, and using written and virtual sources, show the increasing cost of the Islamic Republic of Iran to defend the priorities of its national interests in the security-defense structure of the Middle East and forcing Iran to align its behavior. It is American policies that are formulated in the form of a strategic model. Finally, the authors will try to provide appropriate solutions for the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: strategic model, United States, Sanctions, Islamic republic of Iran, Security discourse
  • Ali Kakadezfuli * Pages 89-116
    Social collapse is a situation in which the society loses its support systems including political, social, economic, cultural and identity systems and collapses. Although some signs can bring the idea of social collapse to the minds of analysts as a possibility, it is not possible to accurately predict when and in which societies social collapse will occur. This article, with the method of documentary analysis and based on the social order framework of Masoud Chalabi, aims to identify theoretical approaches to the concept of social collapse of Iranian society in the last three decades. The views of supporters of the concept of social collapse can be divided into three political-social, economic-social and cultural-social approaches, and the approaches of opponents of this concept can be divided into two categories: views that are completely against the concept and views that support alternative ideas. The findings show that the believers in the concept of social collapse do not have enough evidence to prove this issue in relation to the Iranian society, and on the other hand, the current situation of the Iranian society is completely different from the situation that can be described as the situation on the verge of collapse, and the assumptions based on They are wrong on this idea. In this article, while identifying and categorizing the theoretical approaches, the most important arguments of supporters and opponents of Angareh have been stated and reviewed.
    Keywords: Social collapse, Islamic Revolution, Social chaos
  • Afshin Mottaghi *, Mohammad Amereh Pages 117-146
    The border and territorial disputes between the Caucasus countries in the last 3 decades have caused insecurity and spread it to the neighboring countries, and the conflict of interests has created a kind of three-level intra-regional, extra-regional and global competition and has caused the formation of a geopolitical crisis in the region, which has the consequences of Among them are the possibility of cutting the border between Iran and Armenia, the rise of Turkey, Russia and Israel in the Caucasus, the increase of ethnic and separatist movements in the northwest of the country, the limitation of the communication path between Iran and Europe, the removal of Iran from the European energy market and the reduction of the dependence of Armenia and Azerbaijan on Iran. had. The events of this region are of special importance due to their direct connection with the security and national interests of Iran. Especially, because of its tense nature, this crisis cannot be easily resolved and it takes time. For this reason, the South Caucasus is important for Iran as an external region close to Iran and the gateway of Iran to Europe in various ways, and it is the source of many threats and opportunities for us. In this regard, the current research tries to reread the events of the South Caucasus in 2020 through document and library data collection and with a descriptive-analytical method, and based on the available information, achieve appropriate strategies to defend the interests and national security of Iran.
    Keywords: South Caucasus, Karabagh War 2020, Armenia, Republic of Azerbaijan, Zangzor Corridor
  • Saeed Dehdashti Ardekani *, Masoud Raei, Manoochehr Tavassoli Naeini Pages 147-175

     With the development of new military technologies and the supply of laser weapons and military equipment to the context of international and non-international armed conflicts and the inconsistency of international legal rules and regulations to control and limit the use of said technologies, the witness of concern in the international legal community We are. The use of laser weapons in international and non-international armed conflicts is a violation of the Fourth Additional Protocol of 1995 to the 1980 Convention on Conventional Weapons, in which the use of laser weapons that result in blindness and vision impairment is prohibited. Rule 86 of customary international humanitarian law also prohibits the use of laser weapons. Based on Article 36 of the 1st Additional Protocol of 1977, the governments in the production and use of new weapons and equipment should ensure that they are not prohibited from the perspective of international rules and laws. Using the aforementioned weapons in armed conflicts is a violation of international obligations. The main goal of this research is to verify the international responsibility of governments in using laser weapons in military operations. Therefore, by using an applied research with a descriptive-analytical method to collect the data obtained through library studies and field investigation, we have sought to realize this goal. The result of the research showed that the use of laser weapons is a violation of the above-mentioned international obligations, and considering the conditions of hostilities and the declaration of the governments.

    Keywords: International Responsibility, Thematic law, Customary law, Armed conflict, Laser weapons
  • Ali Mirzaee Kahagh *, Alireza Sekhawat Benis Pages 177-203
    drones are a useful tool and even fun at times. But along with many applications, they will have wide threats. The current research was carried out with the aim of investigating the role of civilian drones in disrupting order and security.The current research method was mixed-exploratory. The research data was compiled in the field and through semi-structured interviews in the qualitative part and the distribution of questionnaires in the quantitative part. The validity of the quantitative part of the questionnaire was confirmed through face validity and its reliability was reported as 0.89. The participants in the qualitative part included 14 experts from Faraja, the Revolutionary Guards, and other security agencies until the theoretical and socio-statistical saturation was reached. They have directly and indirectly used drones in their crimes. In order to analyze the qualitative data using the thematic analysis method, MAXQDA software was used, and SPSS software was used for the descriptive and inferential analysis of the questionnaire data. The interview with experts led to the identification of the functions of civilian drones in disrupting order and security in the form of 38 basic themes, 7 organizing themes, and 2 comprehensive themes. The results showed that UAVs can cause disturbances in order and security through intelligence measures (protection and care, location, covert collection) and operational measures (transfer, combat, and suicide, forest, combat, and intelligence support).
    Keywords: order, security, Drone, civilian, Disruption