فهرست مطالب

سیاست پژوهی تحول در علوم انسانی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1402)

نشریه سیاست پژوهی تحول در علوم انسانی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدهادی بستان، وحید آرایی* صفحات 7-30

    ارایه یک الگوی جامع سیاستی با رویکرد تحولی برای هوش هیجانی و تعهد سازمانی به عنوان دو مفهوم کلیدی در مطالعات مدیریت و روانشناسی سازمانی به تدریج توجه محققان و مدیران را به خود جلب کرده اند. این دو مفهوم از اهمیت بسزایی برخوردار هستند و در ارتقاء عملکرد سازمانی نقش مهمی ایفا می کنند. هوش هیجانی مبتنی بر الگوی سیاستی به عنوان یک متغیر اساسی، نقش مهمی را در رهبری نظام اداری ایفا می نماید. این پژوهش، که با هدف بررسی تاثیر هوش هیجانی بر عملکرد سازمانی با توجه به نقش میانجی تعهد سازمانی انجام شده، از نظر روش، توصیفی - همبستگی و از لحاظ هدف، کاربردی است. جامعه آماری این مطالعه، کلیه کارمندان شاغل در دانشگاه صنعتی شریف را شامل می شد. حجم نمونه 326 نفر برآورد گردید و به همین تعداد پرسشنامه، جمع آوری و تجزیه و تحلیل شد. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده گردید. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب امگا مک دونالد و روایی صوری و محتوایی آن با نظر استاد راهنما مورد بررسی و تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار آماری SPSS28 و Smart PLS3 صورت گرفت. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که نتایج حاکی از آن است که رابطه مثبت و معناداری بین متغیرهای هوش هیجانی وجود دارد. همچنین تایید شد که هوش هیجانی روی تعهد سازمانی و تعهد سازمانی روی عملکرد سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد. درنهایت، رابطه میانجی گری تعهد سازمانی بین رابطه هوش هیجانی و عملکرد سازمانی تایید گردید.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، عملکرد سازمانی، تعهد سازمانی، رویکرد تحولی، الگوی سیاستی
  • اسماعیل قاسمی*، حسین تقوی، عادل زاهدبابلان صفحات 31-47
    یکی از مهم ترین دغدغه های صاحب نظران تربیتی که همواره مورد توجه ایشان قرار گرفته است بحث«آموزش زبان های خارجی» در نظام آموزش و پرورش رسمی کشور است. هر چند توجه به آموزش زبان های خارجی در صدر برنامه های آموزش و پرورش قرار دارد، ولی متاسفانه تا به امروز نظام آموزشی کشور با کاستی ها و کمبودهایی در این حوزه مواجه است، که از آنها بعنوان عوامل آسیب زا یا چالش در این حوزه یاد می شود. لذا هدف از انجام این پژوهش، شناسایی چالش های آموزش زبان عربی و الزام جهت گیری های برنامه درسی بر اساس آن ها بود. این پژوهش با بکارگیری روش تحلیل محتوای کیفی به واکاوی متون، پژوهش های صورت گرفته و همچنین اسناد و تحقیقات انجام شده در این حوزه پرداخته است. بنابراین پژوهش حاضر سعی در تاکید و پر رنگ جلوه نمودن آسیب شناسی مستمر و مداوم این حوزه و الزام جهت گیری های برنامه درسی بر اساس آنها داشته است.
    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، زبان عربی، برنامه درسی، تحلیل محتوا
  • جواد بخشی الموتی*، سعید عبدالملکی، مهدیه محمدی صفحات 49-76
    وقتی سخن از توسعه به میان می آید ذهن ها معطوف به مسایل مادی و پیشرفت های اقتصادی می شود و توسعه معادل با رشد و ترقی مادی در نظر گرفته می شود و زیربنای توسعه نیز ثروت و امکانات مادی تلقی می شود. اما به واقع توسعه و نوسازی یک فراگرد چندبعدی است که به دگرگونی در همه زمینه های اندیشه و فعالیت انسانی نیاز دارد. در این میان نقش عامل های روان شناختی در میزان توسعه یافتگی و توسعه نیافتگی جوامع بسیار مهم است که در بسیاری از جوامع تاکنون جدی گرفته نشده است. ازجمله این عوامل ارتقاء سرمایه های روانی و بهداشت روانی، کاهش خشونت و پرخاشگری، حل تعارض های بین فردی، برخورداری از حداقل دفاع های روانی، تعصب و پیش داروی، ارتقاء هوش هیجانی، به حداقل رساندن زمینه های حسادت و دروغ گویی، تقویت خلاقیت و نوآوری، کارآمدی و امثال آن می باشد که به عنوان متغیرهایی روان شناختی بایستی در مسیر توسعه یافتگی دست کاری شوند. فرآیندی که در طی آن با ایجاد تغییراتی در حوزه های ادراکی، شناختی، ارزشی و گرایشی انسان ها، قابلیت ها و باورها، شخصیت ویژه ای را در آن ها به وجود می آورد، که خروجی این باورها و قابلیت ها و رفتارها توسعه یافتگی در تمام ابعاد می باشد. روان شناسان معتقدند که عامل های روانی و ذهنی در تولید ناخالص ملی و رشد اقتصادی نقش دارند. ازاین رو؛ در این مقاله تلاش شده است تا با کمک روش کیفی و تحلیلی ابعاد مختلف توسعه همچون اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی در پیوند با روان شناسی مورد مداقه قرار گیرد و مفاهیم و مولفه های اثرگذار روان شناختی در توسعه را برای مخاطب معلوم بدارد.
    کلیدواژگان: روان شناسی، شناخت، رفتار، ابعاد توسعه، توسعه یافتگی، توسعه نیافتگی
  • لیلا سنگی* صفحات 77-103
    با نگاهی به تاریخ علم در ایران معاصر، روشن می شود که ورود علوم جدید در ایران به صورت متعادل و متوازن صورت نگرفته است. در ابتدای امر علوم فنی و پزشکی وارد ایران شد و سپس به مرور اما با کندی بیشتری افکار و اندیشه های جدید که خود را در قالب مفاهیم سیاسی و اجتماعی همچون مشروطیت، پارلمان، قانون اساسی و... نشان می دادند و ذیل علوم انسانی تعریف می شدند به مردم این سرزمین معرفی و شناسانده شد. با گذشت زمان و احساس نیاز به مدرنیزاسیون کشور به ویژه در دوره پهلوی اول، نظام آکادمیک یا سیستم دانشگاهی در کشور ایجاد گردید و به موازات آن علوم انسانی جدید به تدریج گسترش یافت. علوم انسانی به دلیل ماهیت اندیشه ای و ارتباط آن با مفاهیم، ایده ها و افکار افراد و گروه های اجتماعی، در بردارنده رویکردها، اصطلاحات و ارزش های مختص به خود است. یکی از مهمترین نکاتی که در جامعه ما در رابطه با آن بحث و گفتگوهای مختلفی مطرح می گردد ولی در عمل به فراموشی سپرده می شود توجه به این نکته کلیدی است که زیربنای تحول جوامع غربی در دوره پسا رنسانس، تحول در حوزه علوم انسانی و تغییر باورها و نگرش ها به این شاخه از علوم است. مسیله اصلی این مقاله بررسی چالش های علوم انسانی در ایران است. به همین منظور تلاش می گردد با بهره گیری از نظریه نهادگرایی و تاکیدی که این دیدگاه بر نهادهایی همچون ساختار سیاسی، ساختار فرهنگی، ساختار فکری و سنت های رایج جامعه دارد، چالش های علوم انسانی در ایران مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: علوم انسانی، ساختار سیاسی، ساختار فرهنگی، ساختار اجتماعی، ایران
  • اشکان گل افشان*، حسن نعیم آبادی صفحات 105-121
    رنه دکارت (1596-1650) فیلسوف فرانسوی عصر روشنگری از منظر بسیاری از صاحب نظران به عنوان مهم ترین پایه گذار فلسفه جدید شناخته می شود او نخستین فیلسوف بزرگ پس از سده های میانه است که به مکتب خردگرایی تعلق داشته و تاکید دارد که صرفا نمی توان به آنچه حواس انسان ارایه می دهد اطمینان داشت، بلکه تنها بر اساس عقل است که می توان به شناخت یقین آور دست یافت. این مقاله پژوهشی تحلیلی در مورد جایگاه اندیشه دکارت در نظام فکری هانس. جی مورگنتا نظریه پرداز برجسته واقع گرایی کلاسیک سده بیستم است که هدف از آن نشان دادن تاثیرات مستقیم و غیر مستقیم اندیشه دکارت بر روش شناسی مورگنتا در ارایه نظریه خود می باشد. واقع گرایی مورگنتا نوعی تلاش در راستای ارایه الگویی علمی از تحولات سیاسی در سطح رفتار سیاسی انسان است که در آن تاکید بر این است که در بررسی سیاست خارجی باید در چارچوب طرح و زمینه ای عقلانی با واقعیات سیاسی برخورد شود. در این مقاله می کوشیم برخی از این تاثیر پذیری ها را مورد بررسی و کنکاش قرار دهیم.
    کلیدواژگان: رنه دکارت، هانس.جی مورگنتا، نظریه واقع گرایی کلاسیک، روش شناسی
  • زهرا فیاض بخش*، علی مطهری، علی لاریجانی صفحات 123-145
    عدالت اجتماعی، از جمله مقولاتی است که همواره با تفکرات اصیل بشر همراه بوده و با وجود همه اختلاف آراء در این بحث، غالبا از ارزش معنوی برخوردار بوده است. دیدگاه شهید مطهری در مساله عدالت، مبتنی بر نظریه فطرت ایشان است که هم در حوزه حقوق و فقه و هم در بحث فلسفه سیاست تاثیرگذار است. طبق این دیدگاه، دستورهای اسلام تابع حسن و قبح واقعی بوده و حق و عدالت واقعیت دارند، لذا می توان مبانی حقوقی اسلامی را به دست آورد. دو امر باعث ایجاد علاقه بین حق و ذی حق است: علیت غایی (که باعث ایجاد حق بالقوه شده و ریشه حقوق طبیعی مساوی بین افراد است) و علیت فاعلی (که باعث ایجاد حق بالفعل شده و ریشه حقوق اکتسابی متفاوت در افراد است). ابتناء عدالت اجتماعی بر فطرت، زمینه طرح مقولاتی نظیر عدالت جهانی و عدالت بین نسلی را نیز فراهم کرده است. از نکات ارزشمند نظریه عدالت فطری در میان آراء متکثر فلاسفه، نظم معقولی است که به اندیشه مدینه فاضله می دهد و نقطه کانونی آن، پیشرفت جامعه از دو جنبه مادی و معنوی، و بسترسازی تحقق استعدادهای فطری فرد و جامعه است که این امر با فراهم کردن زمینه مسابقه و امکانات عادلانه برای رقابت آزادانه افراد در جهت بروز استعدادهای ذاتی شان محقق می گردد. در این مقاله، نظریه عدالت مبتنی بر فطرت مورد واکاوی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، فطرت، حقوق طبیعی و اکتسابی، حکومت مطلوب، شهید مطهری
|
  • Mohammad Hadi Bostan, Vahid Araei * Pages 7-30

    The presentation of a comprehensive policy model with a transformative approach for emotional intelligence and organizational commitment, as two key concepts in management and organizational psychology studies, has gradually caught the attention of researchers and managers. These two concepts are of great importance and play a significant role in enhancing organizational performance. Emotional intelligence, based on a policy model, plays an important role in the leadership of the administrative system. This research, which aims to examine the impact of emotional intelligence on organizational performance considering the mediating role of organizational commitment, is descriptive-correlation in terms of method and applied in terms of purpose. The statistical population of this study included all employees working at Sharif University of Technology. A sample size of 326 individuals was estimated and an equal number of questionnaires were collected, analyzed, and interpreted. A questionnaire was used to collect the information. The reliability of the questionnaire was examined and confirmed using McDonald's Omega coefficient and its formal and content validity was reviewed and confirmed by the supervisor. Data analysis was performed using SPSS28 and Smart PLS3 statistical software. The research results indicate a positive and significant relationship between emotional intelligence variables. It was also confirmed that emotional intelligence has a positive and significant impact on organizational commitment, and organizational commitment has a positive and significant impact on organizational performance. Finally, the mediating role of organizational commitment between the relationship of emotional intelligence and organizational performance was confirmed.

    Keywords: Emotional intelligence, organizational performance, organizational commitment, transformative approach, policy model
  • Esmaeil Ghasemi *, Husen Taqavi, Adel Zahed Pages 31-47
    One of the most important concerns of educational experts, which has always received their attention, is the discussion of "teaching foreign languages" in the official education system of the country. Although attention to teaching foreign languages is at the top of education programs, unfortunately, until today, the country's education system is facing shortcomings and deficiencies in this field, which are considered as harmful factors or challenges in this field. will be Therefore, the purpose of this research was to identify the challenges of Arabic language education and the requirement of curriculum orientations based on them. Using the qualitative content analysis method, this research has analyzed the texts, researches, as well as the documents and researches done in this field. Therefore, the current research has tried to emphasize and highlight the continuous pathology of this field and the necessity of curriculum orientations based on them.One of the most important concerns of educational experts, which has always received their attention, is the discussion of "teaching foreign languages" in the official education system of the country.
    Keywords: Education, Arabic Language, Curriculum, content analysis
  • Javad Bakhshi Alamuti *, Saeid Abdolmalaki, Mahdieh Mohammadi Pages 49-76
    When it comes to development, minds are focused on material issues and economic progress, and development is considered equivalent to material growth and progress, and the basis of development is also considered to be wealth and material facilities. But in fact, development and modernization is a multidimensional process that requires transformation in all fields of human thought and activity. Meanwhile, the role of psychological factors in the degree of development and underdevelopment of societies is very important, which has not been taken seriously in many societies. Among these factors are improving mental capital and mental health, reducing violence and aggression, resolving interpersonal conflicts, having minimum psychological defenses, bias and anti-medication, improving emotional intelligence, minimizing areas of jealousy and lying, strengthening creativity and innovation, efficiency and the like. It is that they should be manipulated as psychological variables in the course of development. A process during which, by making changes in the perceptual, cognitive, value and tendency areas of humans, capabilities and beliefs, creates a special personality in them, and the output of these beliefs, capabilities and behaviors is development in all dimensions. Psychologists believe that mental and psychological factors play a role in GDP and economic growth. therefore; In this article, with the help of qualitative and analytical methods, various dimensions of development such as economic, social, cultural and political are examined in connection with psychology and the concepts and components of psychological influence in development are known to the audience.
    Keywords: psychology, cognition, Behavior, Dimensions of development, Development, Underdevelopment
  • Leila Sangi * Pages 77-103
    Looking at the history of science in contemporary Iran, it becomes clear that the entry of new sciences in Iran has not been balanced. In the beginning, technical and medical sciences entered Iran. Over time, but more slowly, new thoughts and ideas that showed themselves in the form of political and social concepts such as constitutionalism, parliament, constitution, etc. were introduced and introduced to the people of this land under humanities. With the passage of time and the feeling of the need to modernize the country, especially during the first Pahlavi period, the academic system or university system was established in the country and parallel to that, the new human sciences gradually expanded.Due to its intellectual nature and its connection with the concepts, ideas and thoughts of individuals and social groups, humanities includes its own approaches, terms and values. One of the most important points that are discussed in our society, but in practice it is forgotten, is to pay attention to the key point that the basis of the transformation of Western societies since the Renaissance period is the transformation in the field of humanities. The main issue of this article is to examine the challenges of humanities in Iran. For this purpose, by using the theory of institutionalism and the emphasis that this point of view has on institutions such as political structure, cultural structure, intellectual structure and common traditions of society, the challenges of humanities in Iran are investigated.
    Keywords: humanities, Political Structure, Cultural Structure, Social structure, Iran
  • Ashkan Golafshan *, Hasan Naim Abadi Pages 105-121
    René Descartes (1596-1650), the French philosopher of the Age of Enlightenment, is known by many experts as the most important founder of new philosophy. He is the first great philosopher after the Middle Ages who belonged to the school of rationalism and emphasizes that it is not possible to simply understand what human senses perceive. It offers certainty, but it is only on the basis of reason that certain knowledge can be achieved. This research article is an analysis about the place of Descartes' thought in Hans's intellectual system. J. Morgenthau is a prominent theorist of classical realism of the 20th century, whose purpose is to show the direct and indirect effects of Descartes' thought on Morgenthau's methodology in presenting his theory. Morgenth's realism is a kind of attempt to present a scientific model of political developments at the level of human political behavior, in which it is emphasized that in examining foreign policy, political realities should be dealt with in the framework of a rational plan and context. In this article, we try to explore some of these influences.
    Keywords: Rene Descartes, Hans J. Morgenthau, theory of classical realism, methodology
  • Zahra Fayaz Bakhsh *, Ali Mutahhari, Ali Larijani Pages 123-145
    Social justice is among the concepts that have always been accompanied by the original thoughts of humanity. Despite all the differences of opinion in this matter, it has been endowed with spiritual value. Ayatollah Mutahhari's perspective on justice is based on his theory of human nature (fitrah), which influenced his approach to various fields, including law, jurisprudence and political philosophy. According to his attitude, Islamic rules are based on rational goodness and badness. Consequently, right and justice are real. In fact, this attitude demonstrates the foundations of Islamic law. Two things create connection between right and possessor of right: ultimate causality (which creates potential rights and the root of natural equal rights among individuals) and effective causality (which creates actual rights and the root of different acquired rights in individuals). The reliance of social justice on fitrah has also provided the grounds for raising issues such as global justice and inter-generational justice. Among the valuable points of the theory of natural justice, which have been discussed by prominent philosophers, is the idea of a Utopia city in which natural justice is a central point, i.e. is the cause of society's progression in both material and spiritual aspects by providing the groundwork for the realization of natural talents of the individual and society. In other words, natural justice provides a fair competition ground and opportunities for all members of society to freely compete in developing their inherent talents. In this article, the theory of justice based on fitrah is examined.
    Keywords: Social Justice, human nature (fitrah), natural, acquired rights, virtuous government, Ayatollah Mutahhari