فهرست مطالب

علوم روانشناختی - پیاپی 131 (بهمن 1402)

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 131 (بهمن 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فریبا جعفری روشن، سعید پورنقاش تهرانی*، مسعود غلامعلی لواسانی، حسین اسکندری صفحات 2169-2186
    زمینه

    اختلال علایم جسمانی شکل یک اختلال وابسته به فرهنگ است و ابزارهای سازگار با فرهنگ جامعه هدف، برای ارزیابی، تشخیص و درمان آن ضروری است. با این که مطالعات مختلف بر تاثیر فرهنگ بر عوامل و زمینه های موثر در شکل گیری اختلال علایم جسمانی شکل تاکید دارند، اما مطالعات اندکی به تدوین آزمون مناسب برای ارزیابی عوامل و زمینه های اختلال علایم جسمانی شکل در فرهنگ ایرانی پرداخته اند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تدوین و اعتباریابی پرسشنامه پیشایندهای اختلال علایم جسمانی شکل (علی و زمینه ای) در جامعه ایرانی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، بنیادی-کاربردی و از حیث گردآوری اطلاعات، پیمایشی-پرسشنامه ای و از نظر روش شناسی در زمره مطالعات آزمون سازی به حساب می آید که در قالب یک طرح پژوهشی همبستگی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی افراد بالای 18 سال شهر تهران در سال 1402 بود. حجم نمونه آماری 915 نفر افراد بررگسال بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته پیشایندهای اختلال علایم جسمانی شکل که از یک پژوهش کیفی برآمده بود، استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی نوع اول و دوم برای بررسی روایی سازه و با روش تحلیل مولفه های اصلی با استفاده از نرم افزار SPSS و AMOS انجام شد.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان داد پرسشنامه پیشایندهای اختلال علایم جسمانی شکل در جامعه ایرانی، مشخصات روان سنجی مطلوبی دارد. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که این پرسشنامه دارای 4 خرده مقیاس والدگری دیکتاتورمآبانه، روابط ناکارآمد زوجی، ویژگی های احساسی و شناختی دوران کودکی است. مقادیر ضریب همسانی درونی با استفاده از آلفای کرونباخ در متغیر مکنون والدگری دیکتاتورمآبانه برابر با 0/922، روابط ناکارآمد زوجی 0/929، متغیر احساسات کودک برابر با 0/842، و در متغیر افکار کودک برابر 846/، به دست آمد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهاد می شود که متخصصان در مراکز درمانی از پرسشنامه پیشایندهای اختلال علایم جسمانی شکل، برای ارزیابی، تشخیص و تهیه طرح درمان اختلال علایم جسمانی شکل در جامعه ایرانی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: اختلال علائم جسمانی شکل، پرسشنامه پیشایندهای اختلال علائم جسمانی شکل، آسیب های دوران کودکی
  • شهرزاد عظیمی، هایده صابری*، فریبرز باقری صفحات 2187-2206
    زمینه

    اختلال اوتیسم افزون بر آن که کودک را از مسیر رشد طبیعی خود خارج می کند، نظام خانواده و در راس آن والدین را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. از نظر بالینی مشخص شده است که این دسته از والدین اغلب باورهایی را حفظ می کنند که ممکن است بر تعاملات والدین-کودک و حتی پیش آگهی های کودکان تاثیر بگذارد، به همین دلیل یکی از متغیرهای مورد توجه در رابطه با والدین دارای کودکان مبتلا به اوتیسم، داشتن باورهای مطلوب است. در مورد اثربخشی بسته تلفیقی ذهنی سازی و مثبت نگری بر باورهای مطلوب در والدین دارای فرزند مبتلا به اوتیسم، شکاف پژوهشی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مبتنی بر ذهنی سازی و مثبت اندیشی بر باورهای مطلوب والدین دارای فرزند مبتلا به اوتیسم انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه و پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی والدین دارای کودک مبتلا به اوتیسم در انجمن اوتیسم و مدارس اوتیسم شهرهای تهران، کرج، شهریار و هشتگرد در سال 1401 بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، نمونه آماری پژوهش شامل 32 نفر از والدین دارای فرزند مبتلا به اوتیسم انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه 16 نفری آزمایش و گواه قرار گرفتند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه باورهای مطلوب (برایانت، 2003) استفاده شد و بسته آموزشی مبتنی بر ذهنی سازی و مثبت اندیشی (محقق ساخته) در 12 جلسه 120 دقیقه ای برای گروه آزمایش برگزار شد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر با استفاده از نرم افزار SPSS-25 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد، آموزش مبتنی بر ذهنی سازی و مثبت اندیشی باعث شده تا میانگین نمره کل و مولفه های باورهای مطلوب والدین دارای فرزند مبتلا به اوتیسم در مراحل پس آزمون و پیگیری در مقایسه با مرحله پیش آزمون افزایش یابد (0/001 <p). همچنین روند تغییرات ناشی از آموزش مذکور بر نمره کل و مولفه های باورهای مطلوب (گروه آزمایش) بعد از گذشت سه ماه از اتمام دوره آموزشی، هم چنان پابرجا مانده بود (0/001<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده، به نظر می رسد آموزش های ذهنی سازی و مثبت اندیشی در پژوهش حاضر با رشد ظرفیت تامل بر حالات ذهنی، بستر لازم را برای رشد باورهای مطلوب و مولفه های آن یا به عبارتی لذت بردن به آگاهی از تجارب مثبت و تقویت هیجانات مثبت ناشی از آن تجارب را فراهم می سازند.

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر ذهنی سازی و مثبت اندیشی، باورهای مطلوب، والدین دارای فرزند مبتلا به اوتیسم
  • فرشته امینی، مرجان جعفری روشن*، لیدا لیل آبادی صفحات 2207-2228
    زمینه

    زنان افسرده اختلال آشکاری در سلامت اجتماعی نیز نشان می دهند و با این که این مشکل نقش اساسی در سلامت خانواده و جامعه ایفا می کند، کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. لذا مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری به عنوان یک درمان رایج اختلالات افسردگی با درمان ذهن آگاهی به عنوان یکی از درمان های موج سوم روان درمانی و درمان های مبتنی بر فضای مجازی به عنوان یک درمان دردسترس و کم هزینه جهت بهبود آسیب های روانی، عاطفی و اجتماعی زنان افسرده می تواند کمک کننده باشد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش مهارت های شناختی رفتاری، مهارت های ذهن آگاهی و مهارت های خودیاری شناختی رفتاری مبتنی بر فضای مجازی بر افسردگی و سلامت اجتماعی زنان دارای افسردگی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زنان مبتلا به افسردگی منطقه دو شهر تهران در سال 1400 بود که از بین این زنان، 60 نفر (15 نفر گروه شناختی رفتاری، 15 نفر گروه ذهن آگاهی، 15 نفر گروه خودیاری شناختی رفتاری مجازی و 15 نفر گروه گواه) به صورت غیرتصادفی هدفمند انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه های سلامت اجتماعی (کییز، 2004) و افسردگی (بک، 1961) بود. پس از تکمیل پرسشنامه های پژوهش، شرکت کنندگان گروه شناختی رفتاری (لوپز و همکاران، 2019) در 12 جلسه، شرکت کنندگان گروه ذهن آگاهی (کابات زین، 1990) در 8 جلسه و شرکت کنندگان گروه خودیاری شناختی رفتاری مبتنی بر فضای مجازی (ریچاردز و همکاران، 2018) در 7 جلسه تحت آموزش قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که در مورد تفاوت اثربخشی سه گروه درمان بر افسردگی به ترتیب درمان شناختی رفتاری، خودیاری شناختی رفتاری مبتنی بر فضای مجازی و ذهن آگاهی موثر بودند (0/05 <p) ولی در مورد تفاوت اثربخشی سه گروه درمان بر سلامت اجتماعی ابتدا ذهن آگاهی، سپس درمان شناختی رفتاری و در نهایت خودیاری شناختی رفتاری مبتنی بر فضای مجازی اثربخش بودند (0/05 <p).

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود درمانگران مراکز مشاوره و روانشناختی با ترکیب سه درمان شناختی رفتاری، ذهن آگاهی و خودیاری شناختی رفتاری مجازی باهم جنبه های مختلف روان درمانی افراد افسرده را تحت تاثیر قرار دهند.

    کلیدواژگان: مهارت های شناختی رفتاری، مهارت های ذهن آگاهی، مهارت های خودیاری شناختی رفتاری مبتنی بر فضای مجازی، افسردگی، سلامت اجتماعی
  • جعفر نجفی ایلخچی، سودابه ارشادی منش* صفحات 2229-2246
    زمینه

    با بررسی ادبیات جرایم خانوادگی، می توان به شکاف پژوهشی عمده ای در تحلیل دقیق پیچیدگی ها و عوامل روانشناختی نهان در پس آن ها پی برد که مانع از درک کامل این معضل اجتماعی و پاسخگویی موثر به آن شده است. علی رغم شناسایی برخی روابط بین شرایط روانی خاص و رفتارهای مجرمانه، کمبود مطالعات تحلیلی در شناخت ریشه های عمیق تر و نهفته در این جرایم، برنامه های پیشگیری و مداخله ای را با چالش مواجه ساخته است. بنابراین، ضرورت دارد تا پژوهش هایی به صورت اختصاصی بر این شکاف تمرکز کرده و با بررسی دقیق تر عوامل روانشناختی فردی و بین فردی، راهکارهای یکپارچه تری برای دستیابی به راه حل های قابل اجرا در مبارزه با جرایم خانوادگی ارایه دهند.

    هدف

    هدف این مطالعه کاوش عمیق در عوامل روانشناختی پشت پرده جرایم خانوادگی و توسعه راهکارهای موثر برای پیشگیری بود.

    روش

    مطالعه حاضر یک مطالعه مروری نقلی بود. با استفاده از کلیدواژه های جرایم خانوادگی، خشونت خانگی، الگوهای سوء رفتار در پایگاه های اختصاصی نظیر Medline ، SID، Magiran، PubMed، Scopus و Science Direct جستجو از سال 2000 الی 2023 انجام شد. تعداد 52 مقاله بازیابی شده و پس از بررسی ملاک های ورود و خروج، در نهایت 16 مطالعه که ارتباط مستقیمی با موضوع داشتند مورد بررسی قرار گرفته و براساس بیانیه پریزما یافته های آن ها بایکدیگر ترکیب شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر که از طریق مرور و تحلیل دقیق مطالعات منتشر شده در حوزه جرایم خانوادگی به دست آمده اند، نشان می دهند که عوامل روانشناختی متعددی در وقوع این جرایم نقش دارند. این عوامل شامل آسیب های روانی کودکی، اختلالات شخصیتی و رفتاری، افسردگی و اضطراب، مصرف الکل و مواد مخدر، فشارهای اقتصادی -اجتماعی و استرس، مهارت های محدود در حل تعارض و تاثیر انتظارات و نقش های جنسیتی سنتی و مسایل قدرت می باشند.

    نتیجه گیری

    بسیاری از مصادیق جرایم خانوادگی، نه در عوامل بیرونی بلکه در عمق پیچیدگی های روانی افراد و الگوهای تعاملی درون خانواده ها ریشه دارند. شناخت این عوامل می تواند در طراحی برنامه های پیشگیرانه و درمانی که به سازماندهی بهتر روابط خانوادگی و کاهش آسیب های ناشی از چنین جرایمی کمک می کنند، بسیار کارساز باشد. فهم عمیق تر از این مسایل به مددکاران اجتماعی، روانشناسان و مقامات قضایی اجازه می دهد تا اقدامات به مراتب موثرتری را برای حمایت از قربانیان و بازپروری عاملین این جرایم انجام دهند.

    کلیدواژگان: جرائم خانوادگی، خشونت خانگی، روانشناسی جنایی، الگوهای سوء رفتار
  • شیوا جلیلوند قزوینی فرد، بیوک تاجری*، وحید کاوه، حسن احدی صفحات 2247-2262
    زمینه

    پیروی از درمان، یک مشکل بهداشتی عمومی و ویژه در درمان بیماری های مزمن است. بر اساس پیشینه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد از جنبه هیجانی و مصاحبه انگیزشی از جنبه شناختی بر پیروی از درمان موثر است، اما در زمینه کاربرد این درمان ها و مقایسه آن ها در پیروی از درمان در جامعه مورد تحقیق شکاف پژوهشی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و مصاحبه انگیزشی بر پیروی از درمان در زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد.

    روش

    روش تحقیق شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل همراه با پیگیری بود، جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی زنان 30 - 50 ساله مبتلا به سرطان پستان بودند که جهت درمان به بیمارستان فیروزگر در شهر تهران در سال 1401 مراجعه کردند که جراحی ماسکتومی دریافت کردند. نمونه پژوهش از نوع در دسترس و شامل 45 نفر (برای هر گروه 15 نفر؛ یعنی 15 نفر در گروه آزمایشی اول، یعنی 15 نفر در گروه آزمایشی دوم و 15 نفر نیز در گروه کنترل) بود. ابزار پژوهش شامل؛ پرسشنامه پیروی از درمان مدانلو (2013)، خلاصه جلسات مصاحبه انگیزشی میلر و رولینک (2012) و خلاصه جلسات درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (هیز و همکاران، 2019) بود. هر دو درمان به مدت 60 دقیقه در هر جلسه ارایه شد و داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس آمیخته و برنامه SPSS-26 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش و مصاحبه انگیزشی بر نمرات پیروی درمانی در پس آزمون اثر معنی دار داشت. پیگیری سه ماهه هم پایداری این اثر را نشان داد. مداخله آزمایشی منجر به تغییر در گروه آزمایش شده است و میزان پیروی درمانی اقزایش یافته است (01/0 <p). همچنین میانگین پیروی از درمان در گروه درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش از گروه مصاحبه انگیزشی بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    با دو روش درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش و مصاحبه انگیزشی، می توان پیروی درمانی را در زنان مبتلا به سرطان پستان بهبود داد و با افزایش پیروی از درمان، بهبودی این زنان تسریع شد.

    کلیدواژگان: پیروی از درمان، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، مصاحبه انگیزشی، زنان مبتلا به سرطان پستان
  • حسن اصلانی، مرضیه علیوندی وفا*، امیر پناه علی صفحات 2263-2284
    زمینه

    جهت گیری هدف از مولفه های موردنیاز دانش آموزان برای رسیدن به موفقیت تحصیلی است. با توجه به اهمیت عملکرد تحصیلی در دوران نوجوانی، یکی از مهم ترین متغیرها در این خصوص، جهت گیری هدف است. با تکیه بر مباحث سبب شناسی عملکرد تحصیلی پایین دانش آموزان، مداخله های متعددی برای اثربخشی بر جهت گیری هدف در دانش آموزان وجود دارد؛ بااین حال، مطالعه ای به بررسی مقایسه ای تاثیر راهبردهای شناختی، فراشناختی و نظم جویی هیجانی بر جهت گیری هدف نپرداخته است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش راهبردهای شناختی، فراشناختی و نظم جویی هیجان بر جهت گیری هدف دانش آموزان پسردارای عملکرد تحصیلی پایین دوره دوم متوسطه انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری را تمامی دانش آموزان پسر با عملکرد پایین تحصیلی دوره دوم متوسطه شهر تبریز در سال 1401-1400 تشکیل می داد. برای انتخاب نمونه ی تحقیق، تعداد 15 نفر برای هر گروه به شکل نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و به شکل گمارش تصادفی در سه گروه آزمایش و یک گروه کنترل (60 نفر) قرار داده شدند. ابزارهای مورداستفاده پژوهش پرسشنامه تجدیدنظرشده جهت گیری هدف به همراه پروتکل اجرایی مداخلات راهبردهای شناختی، فراشناختی و نظم جویی هیجان بود.

    یافته ها

    بر اساس نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیره، تاثیر هر سه مداخله راهبردهای شناختی، راهبردهای فراشناختی و نظم جویی هیجان بر تمام زیرمقیاس های جهت گیری هدف تایید شد (05/0 >p). بررسی مقادیر اندازه اثر نشان داد که مداخله ها بیشترین تاثیر را بر مولفه هدف تسلط مدار اجتنابی با اندازه اثر 789/0 و بعد از آن بر مولفه هدف تسلط مدار گرایشی با اندازه اثر 763/0 داشتند.

    نتیجه گیری

    مقایسه مداخله ها نشان داد که اثربخشی مداخله راهبردهای فراشناختی بر جهت گیری هدف به طور معنی داری بیشتر از دو مداخله راهبردهای شناختی و نظم جویی هیجان بود (05/0 >p). در کل، چنین استنباط می شود که مداخلات آموزش مدار راهبردهای شناختی، فراشناختی و نظم جویی هیجان پتانسیل اثربخشی در جهت ارتقای سطح کلی جهت گیری هدف را دارد و متخصصان آموزشی و درمانی می توانند جهت ارتقای سطح عملکرد تحصیلی دانش آموزان، از این مداخلات استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: جهت گیری هدف، راهبرد شناختی، راهبردفراشناختی، راهبرد نظم جویی هیجان، دانش آموزان
  • سهیلا انتظاری، بیوک تاجری*، حمید نجات، حسن احدی صفحات 2285-2300
    زمینه

    ویروس کووید-19 به دلیل فراگیری و عدم اطمینان از نتیجه درمانی، موجب پریشانی زیادی در بیماران می شود که حتی ممکن است فرد را دچار تروما کند. چندین مطالعه نقس سبک های کنار آمدن و حرمت خود را در بهبودی از بیماری نشان داده اند. اما در مطالعه نقش میانجی حرمت خود در رابطه بین سبک های کنار آمدن و رشد پس از سانحه در بیماران کرونایی شکاف تحقیقاتی وجود داشت.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی رشد پس از سانحه بر اساس سبک های کنار آمدن با میانجی گری حرمت خود در بیماران بهبود یافته از کووید 19انجام شد.

    روش

    روش توصیفی از نوع همبستگی بود، جامعه آماری این پژوهش شامل بیماران کرونایی بهبودیافته در شهرستان ساری در نیمه دوم سال 1401 بودند. نمونه پژوهش حاضر بر اساس نمونه گیری در دسترس و به تعداد 250 نفر بود. ابزار پژوهش شامل، پرسشنامه رشد پس از سانحه (تدسچی و کالهون، 1996)، پرسشنامه سبک های کنار آمدن (پارکر و اندلر، 1990)  و پرسشنامه حرمت خود (کوپر اسمیت، 1967) بود. به منظور تحلیل آماری داده ها، از تحلیل مسیر و آزمون معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد رابطه مثبت و  معنادار بین سبک های کنار آمدن، حرمت خود و رشد پس از سانحه در بیماران بهبود یافته از کووید 19 وجود داشت. همچنین حرمت خود در رابطه متقابل بین سبک های کنار آمدن و رشد پس از سانحه در بیماران بهبود یافته از کووید 19  به طور معنادار و مثبت نقش میانجی گر داشت.

    نتیجه گیری

    بخشی از اثر متقابل سبک های کنار آمدن بر رشد پس از سانحه با حرمت خود قابل توجیه است و داشتن سبک های کنار آمدن سالم با همراهی عامل حرمت خود سالم، منجر به رشد پس از سانحه در بیماران بهبود یافته از کووید 19 ، شد

    کلیدواژگان: رشد پس از سانحه، سبک های کنار آمدن، حرمت خود، بیماران کرونایی بهبودیافته
  • بهجت محمدنژادی، آرزو شمالی اسکویی*، مهران سلیمانی صفحات 2301-2320
    زمینه

    شواهد پژوهشی حاکی از اثربخشی مداخله ی درمانی نوین، فراشناخت درمانی و ماندگاری پایدار اثربخشی آن در درمان اختلالات خلقی است. از طرفی مطالعات نوین، نقش میانی سطح تحمل پریشانی را در ابتلاء به انواع اختلالات روانی شایع تایید می کنند. ازاین رو نیاز به انجام پژوهش های بیشتر و متنوع تری جهت بررسی اثربخشی فراشناخت درمانی در اختلال شایع افسردگی و بررسی سازه ی تحمل پریشانی دیده می شود.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی فراشناخت درمانی برکاهش علایم افسردگی و تحمل سطح پریشانی در بیماران افسرده انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون و گروه گواه با پیگیری دو ماهه است. جامعه آماری پژوهش را زنان مراجعه کننده به کلینیک مشاوره پیشگامان امید در شهر ارومیه در تابستان و پاییز 1400 را شامل می شود که با مصاحبه و ارزیابی بالینی مبتلا به افسردگی تشخیص داده شدند. تعداد 30 نفر از زنان مبتلا به افسردگی در مرحله اول براساس روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب شدند و در مرحله بعد از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده در 2 گروه فراشناخت درمانی (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) گنجانده شدند. پرسشنامه ی بازنگری شده افسردگی بک (1961) و تحمل پریشانی سیمویز و همکاران (2005) در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تکمیل شد. پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که بین گروه فراشناخت درمانی با گروه گواه در نمره های افسردگی (01/0 >P) و تحمل پریشانی (01/0 >P) تفاوت معنی دار وجود داشت که این تفاوت به نفع گروه فراشناخت درمانی بوده است.

    نتیجه گیری

    این پژوهش با ارایه نتایج مثبت از اثربخشی فراشناخت درمانی در کاهش علایم افسردگی و افزایش تحمل پریشانی، به پزشکان و متخصصان بهداشت روان مبنی بر چگونگی استفاده از این روش درمانی نوین در برنامه های درمانی کاربرد دارد. این یافته ها می توانند به تصمیم گیری های کلان در حوزه سیاست گذاری بهداشتی و ارتقاء سلامت روانی جامعه کمک کنند. این پژوهش نقطه عطفی مهم در توسعه راهکارهای موثر برای مداخله در افسردگی و افزایش تحمل پریشانی داراست که می تواند به بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا و جامعه به طور کلان کمک نماید.

    کلیدواژگان: فراشناخت درمانی، علائم افسردگی، تحمل پریشانی
  • مژگان شریعت پناهی، محبوبه فرامرزی*، شهناز برات، آزاده فذقدانی، هدی شیرافکن صفحات 2321-2326
    زمینه

    درصد بالایی از زنان باردار علایم اضطرابی را تجربه می کنند. مرور مطالعات اخیر نشان می دهد مداخلات روانشناختی کنونی کانون تمرکز خود را بر دوران بارداری قرار نداده اند. ازاین رو توجه به اهمیت بررسی اختلالات اضطرابی دوران بارداری و تاثیر این اختلالات بر نظام سلامت روان، ارزیابی اختلالات اضطرابی باید مورد توجه مطالعات بالینی کنترل شده قرار بگیرد.

    هدف

    هدف این مطالعه بررسی تاثیر روان درمانی شناختی-رفتاری مبتنی بر کامپیوتر (ECBT) بر نظم جویی هیجان زنان باردار بود.

    روش

    این مطالعه از نوع شبه آزمایشی بود. جامعه مورد مطالعه را زنان باردار هفته 30-13 باردار، تک قل و مبتلا به اختلالات اضطرابی شهرستان بابل تشکیل می دهند. در یک طرح پیش آزمون و پس آزمون، 84 زن باردار در هفته های 30-13 بارداری، در کلینیک های بارداری به دو گروه آزمایش (42 نفر) و گواه (42 نفر) تقسیم شدند. شرکت کنندگان در هر دو گروه پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجان گارنفسکی (2002) را در دو سری پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر و نرم افزارSPSS 26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که ECBT قادر به بهبود نظم جویی هیجان در زنان باردار است (05/0 <p). پیش آزمون و پس آزمون نظم جویی هیجان تفاوت معناداری را در ارزیابی اندازه گیری مکرر نشان داد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه، به کارگیری درمان شناختی رفتاری مبتنی برکامپیوتر را در کاهش مشکلات هیجانی زنان باردار مبتلا به اختلالات اضطرابی پیشنهاد می کند. همچنین نتایج به دست آمده به روانشناسان و متخصصان حوزه سلامت زنان کمک می کند بینش های جدیدی در ارتباط با درمان های برخط کسب کنند.

    کلیدواژگان: درمان شناختی-رفتاری مبتنی بر کامپیوتر، تنظیم هیجان، زنان باردار، اختلالات اضطرابی
  • علی گیلوری، اکبر محمدی*، سارا حقیقت صفحات 2337-2356
    زمینه

    مطالعات نشان داده است دانش آموزانی که حرمت خود بالاتری دارند در تعامل های اجتماعی عملکرد بهتری را تجربه می کنند. اخیرا مداخله های ذهن آگاهی شامل خودنظم جویی و توجه به تجربیات حال که به بازشناسی وقایع ذهنی، تیز حسی، باز و پذیرا بودن کمک می کند مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. از طرف دیگر بازی درمانگری به عنوان فعالیت لذت بخش جسمی و ذهنی خود خواسته به افزایش حرمت خود می انجامد، با این وجود در زمینه بازی درمانگری مبتنی بر ذهن آگاهی جهت افزایش احساس حرمت خود در جامعه مورد تحقیق شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش مبتنی بر ذهن آگاهی و بازی محور، بر حرمت خود دانش آموزان مقطع ابتدایی شهرستان گرمسار انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری مورد مطالعه را تمامی دانش آموزان دوره ابتدایی در شهرستان گرمسار (7620 نفر) در سال تحصیلی 1400-1401 تشکیل می دادند. شرکت کنندگان بر اساس روش نمونه گیری هدفمند از نوع در دسترس در سه گروه 15 نفری با توجه به معیارهای ورود به صورت تصادفی در سه گروه همتاسازی شد. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه حرمت خود کروکر و همکاران (2003) استفاده شد. به منظور انجام پژوهش پروتکل بازی درمانی (جانسون و پارسون، 2023) در قالب 8 جلسه 60 دقیقه ای و پروتکل ذهن آگاهی (سیگال و همکاران، 2002) در قالب 8 جلسه 60 دقیقه ای بر روی دو گروه آزمایش اجرا شد. به منظور بررسی فرضیه های پژوهش از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره با استفاده از نرم افزار آماری SPSS22 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که مداخلات ذهن آگاهی و مداخلات بازی محور، بر رشد حرمت خود دانش آموزان مقطع ابتدایی شهرستان گرمسار تاثیر دارند (05/0 <p).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد ذهن آگاهی و بازی درمانی قابلیت تاثیرگذاری بر حرمت خود دانش آموزان را دارد. پیشنهاد می شود در پژوهش های بعدی اثربخشی پروتکل های ذهن آگاهی و بازی درمانی بر سایر گروه های پژوهشی و با نمونه های بزرگتر مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، بازی درمانی، خود ارزشمندی دانش آموزان ابتدایی، گرمسار
  • نازیلا رزاقی، داود جعفری*، محسن بهرامی صفحات 2357-2374
    زمینه

    اختلال اضطراب اجتماعی یکی از شایع ترین اختلالات اضطرابی است. ترس از ارزیابی منفی دیگران یکی از مهم ترین مشخصه های اختلال اضطراب اجتماعی است. در مطالعات مختلف، اثربخشی درمان های شناختی - رفتاری و مواجهه مبتنی بر واقعیت مجازی بر علایم اختلالات اضطرابی مانند اختلال اضطراب اجتماعی بررسی و تایید شده است، اما تا کنون مطالعه ای در مورد مقایسه اثربخشی این دو نوع روش درمانی بر ترس از ارزیابی منفی دانش آموزان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی انجام نشده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی - رفتاری و درمان مواجهه از طریق واقعیت مجازی بر ترس از ارزیابی منفی دانش آموزان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه و پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دوره دوم متوسطه مشغول به تحصیل در مدارس شهر قایم شهر در سال تحصیلی 1402-1401 بود ند . 51 دانش آموز با روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (هرگروه 17 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش اول و دوم هر یک به ترتیب طی 12 و 8 جلسه 60 دقیقه ای تحت مداخله شناختی - رفتاری و مواجهه از طریق واقعیت مجازی قرار گرفتند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات در این پژوهش شامل پرسشنامه هراس اجتماعی (کانور و همکاران، 2000) و فرم کوتاه مقیاس ترس از ارزیابی منفی (لری، 1983) بود. تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و با استفاده از نرم افزار SPSS-24 انجام شد.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان داد که هر دو مداخله درمان شناختی - رفتاری و مواجهه از طریق واقعیت مجازی در مقایسه با گروه گواه به طور معنی داری باعث کاهش ترس از ارزیابی منفی شدند (01/0 P<) و تاثیر هر دو روش مداخله تا مرحله پیگیری یک ماهه حفظ شد. همچنین یافته ها حاکی از این بود که درمان شناختی - رفتاری در مقایسه با درمان مواجهه از طریق واقعیت مجازی دارای اثربخشی بیشتری بود (01/0 <P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهاد می شود مشاوران و درمانگران حوزه کودک و نوجوان و همچنین مشاوران مدارس از دو روش مداخله ای درمان شناختی - رفتاری و درمان مواجهه از طریق واقعیت مجازی با اولویت درمان شناختی - رفتاری به طور خاص در جهت کاهش ترس از ارزیابی منفی و به طورکلی در کاهش علایم اضطراب اجتماعی دانش آموزان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: اختلال اضطراب اجتماعی، درمان شناختی - رفتاری، درمان مواجهه از طریق واقعیت مجازی، ترس از ارزیابی منفی، دانش آموزان
  • زهرا رحیمی، سعیده بزازیان* صفحات 2375-2388
    زمینه

    ناباروری بر وضعیت خلقی، روانی و شناختی تاثیر منفی می گذارد و افراد در این شرایط، حالات هیجانی مختلف همچون استرس را تجربه کرده و به شیوه ای نوین همچون لقاح مصنوعی متوسل می شوند. بکارگیری روش هایی که منجر به بهبود نظم جویی هیجانی و کاهش استرس در زنان داوطلب IVF از اهمیت زیادی برخوردار است؛ در کنار شیوه های درمانی استفاده شده برای این منظور، تاکنون مطالعه ای که به بررسی تاثیر طرحواره درمانی بر بهبود نظم جویی هیجانی و کاهش استرس در زنان داوطلب لقاح مصنوعی نپرداخته است.

    هدف

    پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی طرحواره درمانی بر نظم جویی هیجان و کاهش استرس در زنان داوطلب IVF (لقاح مصنوعی) انجام شد.

    روش

    روش این مطالعه نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش زنان مراجعه کننده به کلینیک IVF شایا مهر تهران جهت انجام عمل IVF در زمستان 1400 بود که از میان آن ها 30 نفر از زنان مطابق با معیارهای ورود به طور هدفمند انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه گواه (15 نفر) و گروه آزمایش (15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش در 10 جلسه 60 دقیقه ای تحت آموزش طرحواره درمانی بر اساس پروتکل طرحواره درمانی یانگ (2003) قرار گرفتند و گروه گواه هیچ گونه آموزشی دریافت نکردند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس چند متغیره در نرم افزار SPSS نسخه 26 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مقدار F به دست آمده برای هر دو متغیر در سطح آلفای 01/0 معنی دار است (01/0 >P) و فرض پژوهش مبنی بر اثربخشی طرحواره درمانی بر بهبود نظم جویی هیجانی و کاهش استرس ادراک شده زنان داوطلب IVF مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این مطالعه به نظر می رسد طرحواره درمانی می تواند در بهبود نظم جویی هیجانی و کاهش استرس در زنان داوطلبان IVF (لقاح مصنوعی) موثر باشد و می توان از مداخله مبتنی بر طرحواره درمانی برای بهبود نظم جویی هیجانی و کاهش استرس زنان داوطلب برای لقاح مصنوعی استفاده کرد؛ بنابراین در حوزه سلامت روان زمینه سازی آموزش این روش در کلینیک های درمان ناباروری قبل از انجام عمل IVF از اقدامات مثبت خواهد بود.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، نظم جویی هیجان، کاهش استرس، زنان داوطلب لقاح مصنوعی
|
  • Fariba Jafariroshan, Saeed Pournaghash Tehrani*, Masud Gholamalilavasani, Hossein Eskandari Pages 2169-2186
    Background

    Somatic symptom disorder is a culturally dependent form of disorder, and culturally appropriate tools are necessary for its assessment, diagnosis, and treatment. Although various studies emphasize the influence of culture on the factors and fields effective in the formation of somatic symptoms disorder, However, few studies have developed a suitable test to evaluate the factors and fields of Somatic symptom disorder in iranian culture.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of development and validating the questionnaire of the Antecedents of somatic symptom disorder (causal and contextual) in the Iranian society.

    Methods

    In terms of purpose, the present research is fundamental-applicative, in terms of gathering information, it is survey-questionnaire, and in terms of methodology, it is considered among test-making studies, which was carried out in the form of a correlational research project. The statistical population of the research included all people over 18 years of age in Tehran in 2023. The statistical sample size was 915 adults who were selected by available sampling method. To collect data, a researcher-made questionnaire on the antecedents of somatic symptom disorder, which was derived from a qualitative research, was used. Data analysis was done using exploratory and confirmatory factor analysis of the first and second type to check the construct validity and principal component analysis method using SPSS-24 and AMOS-24 software.

    Results

    The findings of this research showed that the questionnaire of the antecedents of somatic symptom disorder in iranian society has favorable psychometric characteristics. The results of factor analysis showed that this questionnaire has 4 subscales of dictatorial parenting, dysfunctional couple relations, emotional and cognitive characteristics of childhood. Using Cronbach's alpha, the values of the internal consistency coefficient were found to be 0.922 for dictatorial parenting, 0.929 for dysfunctional couple relationships, 0.842 for the child's feelings, and 0.846 for the child's thoughts.

    Conclusion

    According to the obtained results, it is suggested that specialists in medical centers use the questionnaire of the antecedents of somatic symptom disorder to evaluate, diagnose and prepare a treatment plan for somatic symptom disorder in iranian society.

    Keywords: somatic symptom disorder, antecedents of somatic symptom disorder, childhood traumas
  • Shahrzad Azimi, Hayede Saberi*, Fariborz Bagheri Pages 2187-2206
    Background

    Autism disorder, in addition to taking the child out of its natural development path, also affects the family system, especially the parents. Clinically, it has been found that this group of parents often maintain beliefs that may affect parent-child interactions and even children's prognosis, so one of the variables of interest in parents of children with autism is having savoring beliefs. There is a research gap regarding the effectiveness of the integrated package of mentalization and positivity on savoring beliefs in parents of children with autism.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of investigating the efficacy of training based on mentalization and positive thinking on the savoring beliefs of parents with children with autism.

    Methods

    The design of the current research was semi-experimental, of pre-test-post-test type with a control group and a three-month follow-up. The statistical population of the research included all parents with children with autism in the autism association and autism schools in Tehran, Karaj, Shahriar and Hashtgerd cities in 2022. Using the available sampling method, the statistical sample of the research included 32 parents of children with autism and they were randomly divided into two groups of 16 people, experimental and control. To collect information, the Savoring Belief Inventory (SBI) (Bryant, 2003) was used, and the educational package based on mentalization and positive thinking (made by the researcher) was held for the experimental group in 12 sessions of 120 minutes. Data analysis was also done with the method of analysis of variance with repeated measurements using SPSS-25 software.

    Results

    The results of the present study showed that training based on mentalization and positive thinking has increased the average total score and components of savoring beliefs of parents with children with autism in the post-test and follow-up stages compared to the pre-test stage (P<0.001). Also, the process of changes caused by the aforementioned training on the total score and the components of savoring beliefs (experimental group) remained unchanged after three months of completing the training course (P<0.001).

    Conclusion

    According to the findings, it seems that mentalization and positive thinking trainings in the current research, with the growth of the capacity to reflect on mental states, provide the necessary platform for the development of savoring beliefs and its components, in other words, enjoying the awareness of positive experiences and strengthening the feelings arising from It provides positive experiences.

    Keywords: training based on mentalization, positive thinking, savoring beliefs, parents with childrenwith autism
  • Fereshteh Amini, Marjan Jafariroshan*, Lida Leilabadi Pages 2207-2228
    Background

    Depressed women also show an obvious disorder in social health, and although this problem plays an essential role in the health of the family and society, it has been less investigated. Therefore, comparing the effectiveness of cognitive-behavioral therapy as a common treatment for depression disorders with mindfulness therapy as one of the third wave psychotherapy treatments and virtual space-based treatments as an available and low-cost treatment to improve Psychological, emotional and social injuries of depressed women can be helpful.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of training cognitive-behavioral skills, mindfulness skills and cognitive-behavioral self-help skills based on virtual space on depression and social health of women with depression.

    Methods

    The present research method was a semi-experimental type of pre-test-post-test with a two-month follow-up. The statistical population of the research included all the women suffering from depression in the two cities of Tehran in 1400, and among these women, 60 people (15 people from the cognitive-behavioral group, 15 people from the mental-awareness group, 15 people from the virtual cognitive-behavioral self-help group and 15 people (control group) were selected purposefully non-randomly. The data collection tools in this research were social health (Keyes, 2004) and depression (Beck, 1961) questionnaires. After completing the research questionnaires, the participants of the cognitive-behavioral group (Lopez et al., 2019) in 12 sessions, the participants of the mind-awareness group (Kabat Zain, 1990) in 8 sessions and the participants of the cognitive-behavioral self-help group based on on virtual space (Richards et al., 2018) were trained in 7 sessions.

    Results

    The findings showed that regarding the difference in the effectiveness of the three treatment groups on depression, respectively cognitive-behavioral therapy, cognitive-behavioral self-help based on virtual space and mindfulness were effective (P<0.05), but regarding the difference in the effectiveness of the three groups The treatment on social health was first mind-awareness, then cognitive-behavioral therapy and finally cognitive-behavioral self-help based on virtual space were effective (P<0.05).

    Conclusion

    It is suggested that the therapists of counseling and psychological centers influence different aspects of psychotherapy of depressed people by combining three cognitive behavioral therapies, mindfulness and virtual cognitive behavioral self-help.

    Keywords: cognitive behavioral skills, mindfulness skills, cognitive behavioral self-help skills based on virtual space, depression, social health
  • Jafar Najafi Ilkhchi, Soudabeh Ershadi Manesh* Pages 2229-2246
    Background

    By examining the literature on family crimes, a significant research gap can be identified in the precise analysis of the complexities and psychological factors hidden behind them - factors that have prevented a full understanding of this social issue and hindered an effective response. Despite recognizing certain relationships between specific psychological conditions and criminal behaviors, the lack of analytical studies to understand the deeper roots hidden within these crimes has challenged prevention and intervention programs. Therefore, research must focus specifically on this gap and, by examining the psychological factors at both individual and interpersonal levels more closely, provide more integrated solutions for developing executable strategies in combating family crimes.

    Aims

    The aim of this study is to delve deeply into the psychological factors behind family crimes and to develop effective strategies for prevention.

    Methods

    The present study was a narrative review. Searches were conducted using keywords such as family crimes, domestic violence, and patterns of misconduct across specialized databases including Medline, SID, Magiran, PubMed, Scopus, and Science Direct. A total of 52 articles were retrieved and after reviewing the inclusion and exclusion criteria, ultimately 16 studies that had a direct connection with the subject were examined.

    Results

    The findings of the current research, which were obtained through a thorough review and analysis of published studies in the field of family crimes, indicate that numerous psychological factors play a role in the occurrence of these crimes. These factors include childhood psychological trauma, personality and behavioral disorders, depression and anxiety, alcohol and substance abuse, socio-economic pressures and stress, limited conflict resolution skills, and the impact of traditional gender expectations and power issues.

    Conclusion

    Many instances of family crimes are not rooted in external factors but rather in the depth of individuals’ psychological complexities and the patterns of interaction within families. Understanding these factors can be highly effective in designing preventive and therapeutic programs that contribute to better organization of family relationships and reduce the harm caused by such crimes. A deeper understanding of these issues allows social workers, psychologists, and judicial authorities to take far more effective actions in supporting victims and rehabilitating the perpetrators of these crimes.

    Keywords: Family crimes, domestic violence, criminal psychology, patterns of abuse
  • Shiva Jalilvand Qazvini Fard, Biuok Tajeri*, Vahid Kaveh, Hasan Ahadi Pages 2247-2262
    Background

    Adherence to treatment as a public health issue is critical in the treatment of chronic illnesses. therapies Studies have reported on the effect of acceptance and commitment therapy to improvement adherence to treatment, also, motivational interviewing by empowering effect on this behavior. However, compares the effect these in women with breast cancer has been overlooked.

    Aims

    the aim of this syudy is to compare the efficacy of acceptance and commitment therapy & motivational interviewing on adherence to treatment in women with breast cancer.

    Methods

    Research method was quasi-experimental with pre-test, post- test, three-month follow-up with control group. The statistical population consist of all patients (30-50) suffering from breast cancer and applied to Firoozgar Hospital located in Tehran City in 1401 years and operate by mastectomy surgery. Sampling method was Convenience Sampling. 45 available patients selected (fifteen in each experimental group) and replaced randomly in experimental group1 (acceptance and commitment therapy) and experimental group2 (motivational interviewing). Fifteen other patients placed in control group and did not receive any training. The adherence to treatment Inventory (Modanloo, 2013) was administered pre-test, post-test and follow-up. Packages were the training packages were ACT package (Dall et al, 2017) and motivational interviewing package (Miller & Rollnick, 2012). Both applied on experimental groups (sixty minutes each session) weekly and the control group did not receive any training. The data analyzed by mixed analysis variance.

    Results

    Results showed that both of ACT & motivational interviewing were affected the same on increasing to adherence to treatment (p<0.001). Three- month follow-up confirmed these results. Use to ACT & motivational interviewing (especially ACT) can to increase to adherence to treatment in women with breast cancer.

    Conclusion

    ACT & motivational interviewing (especially ACT) affective to raise the adherence to treatment and is necessary for using from these methods to improve therapy of these women with breast cancer and these components affective to raise the health of these patients

    Keywords: Adherence to Treatment, ACT, Motivational Interviewing, Women with Breast Cancer
  • Hassan Aslani, Marziyeh Alivandi Vafa*, Amir Panahali Pages 2263-2284
    Background

    Considering the importance of academic performance during adolescence, one of the most important variables in this regard is Goal orientation. Based on the etiology of students' low academic performance, there are several interventions to be effective on psychological well-being; However, no study has investigated the impact of cognitive, metacognitive, and emotional regulation strategies on goal orietation.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of teaching cognitive, metacognitive and emotion regulation strategies on the goal orientation of male students with low academic performance in the second year of high school.

    Methods

    This research was semi-experimental research with a pre-test-post-test design and a control group in terms of implementation. The statistical population consisted of all male students with low academic performance in the second year of high school in Tabriz city in 1400-1401. To select the research sample, 15 people were selected for each group in the form of purposeful sampling and randomly assigned to three experimental groups and one control group (60 people). The tools used in the research were the revised goal orientation questionnaire along with the implementation protocol of cognitive, metacognitive and emotion regulation strategies interventions.

    Results

    Based on the results of multivariate covariance analysis, the effect of all three interventions of cognitive strategies, metacognitive strategies and emotion regulation on all goal orientation subscales was confirmed (p<0.05). Examining the effect size values showed that the interventions had the greatest effect on the objective component of avoidance circuit mastery with an effect size of 0.789 and then on the target component of tendency circuit mastery with an effect size of 0.763. The comparison of interventions showed that the effectiveness of metacognitive strategies intervention on goal orientation was significantly higher than the two interventions of cognitive strategies and emotion regulation (p<0.05).

    Conclusion

    In general, it is concluded that educational interventions based on cognitive, metacognitive and emotion regulation strategies have the potential to be effective in improving the overall level of psychological well-being, and educational and therapeutic specialists can use these interventions to improve the level of academic performance of students.

    Keywords: goal orientation, cognitive strategy, metacognitive strategy, emotion regulation strategy, students
  • Soheyla Entezari, Biuok Tajeri*, Hamid Nejat, Hasan Ahadi Pages 2285-2300
    Background

    The covid-19 causes a lot of distress in patients due to its prevalence and the uncertainty of the treatment result, which may even cause a person to experience trauma. Several studies have shown the role of coping styles and self-esteem in recovery from illness. However, there was a research gap in the study of the mediating role of self-esteem in the relationship between coping styles and post-traumatic growth in patients with corona.

    Aims

    The aim is to prediction post-traumatic growth based on coping styles with mediated by self-esteem in recovered corona patients.

    Methods

    The procedure of this research was descriptive and correlation. The statistical population of this study were all recovered patients with corona disease in Sari city in the second half of 2022. We selected 250 patients (18-55 years) based on Green formula. Method of sampling was convenience. The instruments of this study were post-traumatic growth questionnaire of Tedeschi & Calhoun (1996), self-esteem Cooper Smith test (1967), coping styles Parker & Endler (1990). The collective data was analyzed by structural equation modeling and path analysis.

    Results

    The results show that there ara positive and significant relationship between problem-focused coping style, negative and significant relationship between emotion-focused and avoidant- focused styles and post-traumatic growth in recovered corona patients. Also the data showed that self-esteem mediates the relationship between coping styles and post-traumatic growth positive significantly in recovered corona patients (p<0.001).

    Conclusion

    it can be said that part of the effect coping styles on post-traumatic growth could be applied through self-esteem. Problem-focused coping style as well as self-esteem led to high post-traumatic growth in recovered corona patients.

    Keywords: coping styles, post-traumatic growth, self-esteem, improved corona patients
  • Behjat Mohammadnezhady, Arzoo Shamali Oskoei*, Mehran Soleimani Pages 2301-2320
    Background

    Recent evidences indicate the effectiveness of metacognitive therapy, and its long-term effect on the treatment of behavioral disorders. On the other hand, new studies confirm a prominent role in distress tolerance in many prevalent disorders. Therefore, there is a need to conduct more extensive and diverse studies on the effectiveness of metacognitive therapy in the treatment of depression disorder and distress tolerance.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of metacognitive therapy in reducing depression symptoms and improving distress tolerance level in depressed patients.

    Methods

    The current research is a quasi-experiment with pre- and post-tests with a two-month follow-up. The statistical population of the research includes women admitted to the counseling clinic in Urmia city in the summer and fall of 2022, who were diagnosed with depression through interview and clinical evaluation. In the first stage, 30 women with depression were selected as the statistical population of the research, and in the next stage, they were divided into 2 metacognitive therapy group (15 people) and the control group (15 people) through a random selection. Beck's depression questionnaire (1961) and Simoes et al.'s distress tolerance questionnaire (2005) were completed in three stages: pre-test, post-test, and follow-up. After collecting information, the data were analyzed by multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results of the research showed that metacognitive therapy significantly improved depression (p<0.01) and distress tolerance (p<0.01) scores compared to the control group.

    Conclusion

    These results show that metacognitive therapy is effective in reducing depression symptoms and improving distress tolerance in depressed patients. These therapeutic effects were stable for up to two months post-intervention.

    Keywords: metacognitive therapy, depression symptoms, distress tolerance
  • Mojgan Shariatpanahi, Mahbobeh Faramarzi*, Shahnaz Barat, Azadeh Farghadani, Hoda Shirafkan Pages 2321-2326
    Background

    A high percentage of pregnant women experience anxiety symptoms. A review of recent studies shows that current psychological interventions have not focused on pregnancy. Therefore, considering the importance of investigating anxiety disorders during pregnancy and the impact of these disorders on the mental health system, the evaluation of anxiety disorders should be considered in controlled clinical studies.

    Aims

    The aim of this study was to investigate the effect of computer-based cognitive-behavioral psychotherapy (ECBT) on emotion regulation in pregnant women with anxiety.

    Method

    This study was quasi-experimental. The studied population consists of pregnant women from 13 to 30 weeks pregnant, singletons, and suffering from anxiety disorders in Babol city. In a pre-test and post-test design, 84 pregnant women at 13-30 weeks of pregnancy were divided into two experimental groups (n = 42) and control (n = 42). The participants in both groups completed Garnevsky's (2002) cognitive emotion regulation questionnaire in two pre-test and post-test series. The data were analyzed using variance analysis of repeated measurements and SPSS 26 software.

    Results

    The results of this study showed that ECBT is able to improve emotion regulation in pregnant women (p<0.05). The pre-test and post-test of emotion regulation showed a significant difference in repeated measurement evaluation.

    Conclusion

    The results of this study suggest the use of computer-based cognitive behavioral therapy in reducing the emotional problems of pregnant women with anxiety disorders. Furthermore, the obtained results help psychologists and specialists in the field of women's health to gain new insights in relation to online treatments.

    Keywords: Computerized cognitive behavioral therapy, pregnant women, Emotion regulation, anxiety disorders
  • Ali Gilvari, Akbar Mohammadi*, Sara Haghighat Pages 2337-2356
    Background

    Research has demonstrated that students with elevated levels of self-esteem tend to perform better in social interactions. Mindfulness interventions, which emphasize self-discipline and a focus on present experiences, have been increasingly scrutinized for their ability to facilitate the recognition of mental events and enhance traits such as sensitivity, openness, and receptivity among individuals. Concurrently, play therapy is recognized as a beneficial physical and mental activity that boosts self-respect. Despite these advancements, there is a notable gap in research concerning the application of mindfulness principles within play therapy to amplify self-esteem within the studied population.

    Aims

    The current study was designed to compare the effectiveness of mindfulness-based education and game-based education on the self-esteem of primary school students in Garmsar City.

    Method

    The present research employed a semi-experimental design, incorporating pre-tests, post-tests, and a one-month follow-up. The study population comprised all primary school students in the city of Garmsar (totaling 7,620) in the academic year 2021-2022. Participants were divided into three groups of 15, selected through purposeful convenience sampling based on eligibility criteria. For data collection, the self-esteem questionnaire developed by Krocker et al. (2003) was utilized. The interventions included a play therapy protocol by Johnson and Parsons (2023), delivered over eight 60-minute sessions, and a mindfulness training protocol by Siegel et al. (2002), also conducted over eight 60-minute sessions for the two experimental groups. To test the research hypotheses, multivariate analysis of variance (MANOVA) was conducted using SPSS software, version 22.

    Results

    The analysis of the data revealed that both mindfulness interventions and game-based interventions significantly impacted the enhancement of self-esteem among primary school students in Garmsar city (p <.05).

    Conclusion

    Drawing from the findings of this study, it is evident that both mindfulness and play therapy possess the capacity to affect self-esteem in students. Future research is recommended to employ larger sample sizes and to explore different research populations to validate and extend these results.

    Keywords: Mindfulness, play therapy, self-esteem of elementary students, Garmsar
  • Nazila Razzaghi, Davood Jafari*, Mohsen Bahrami Pages 2357-2374
    Background

    Social anxiety disorder is one of the most common anxiety disorders. Fear of negative evaluation by others is one of the most important features of social anxiety disorder. In various studies, the effectiveness of cognitive-behavioral treatments and virtual reality exposure therapy on the symptoms of anxiety disorders such as social anxiety disorder has been investigated and confirmed, But so far, no study has been conducted on the comparison of the effectiveness of these two types of treatment methods on the fear of negative evaluation of students with social anxiety disorder.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and virtual reality exposure therapy on the fear of negative evaluation of students with social anxiety disorder.

    Methods

    The current research method was a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group and a one-month follow-up. The statistical population of the research included all second-year high school students studying in the schools of Qaem Shahr city in the academic year of 2022-2023. 51 students were included in the study with available sampling method and were randomly placed in two experimental groups and one control group (17 people in each group). The first and second experimental groups were subjected to cognitive-behavioral intervention and virtual reality exposure therapy during 12 and 8 60-minute sessions, respectively. The data collection tools in this research included the Social Phobia Inventory (Connor et al., 2000) and the short form of the Brief Fear of Negative Evaluation Scale (Leary, 1983). Data analysis was done by variance analysis method with repeated measurement and using SPSS-24 software.

    Results

    The findings of this research showed that both cognitive-behavioral therapy interventions and virtual reality exposure therapy significantly reduced the fear of negative evaluation compared to the control group (P<0.01). And the effect of both intervention methods was maintained until the one-month follow-up phase. Also, the findings indicated that cognitive-behavioral therapy was more effective compared to virtual reality exposure therapy (P<0.01).

    Conclusion

    According to the obtained results, it is suggested that child and adolescent counselors and therapists as well as school counselors of the two interventional methods, cognitive-behavioral therapy and virtual reality exposure therapy, with the priority of cognitive-behavioral therapy in particular use to reduce the fear of negative evaluation and in general to reduce the symptoms of social anxiety of students.

    Keywords: social anxiety disorder, cognitive-behavioral therapy, virtual reality exposure therapy, fear of Negative evaluative, student
  • Zahra Rahimi, Saedeh Bazazian* Pages 2375-2388
    Background

    Infertility has a negative effect on the emotional, psychological, and cognitive state, and people in these conditions experience different emotional states such as stress, and resort to a new method such as artificial insemination. It is very important to use methods that improve emotional regulation and reduce stress in IVF-candidate women; In addition to the therapeutic methods used for this purpose, so far no study has investigated the effect of schema therapy on improving emotional regulation and reducing stress in women who are candidates for artificial insemination.

    Aims

    this aim of this study was to evaluate the effectiveness of Schema Therapy on emotion regulation and stress reduction in women candidates for IVF (artificial insemination).

    Methods

    The method of this quasi- experimental study was pretest and posttest. The statistical population of this study was women referring to Shayamehr IVF clinic in Tehran for IVF surgery in 2021 winter,from which 30women were purposefully selected according to the inclusion criteria and were randomly divided in to groups of control (n=15) and experimental group (n=15). The experimental group underwent Schema therapy training in 10 sessions (1 hour per session) did not receive any training.

    Results

    The result of this study indicate that the value of obtained for both variables is significant at the alpha level of 0/01 (p< 0/01) and the research hypothesis that the effectiveness of Schema therapy on improving emotional regulation and reducing perceived stress in women, the IVF candidate was approved.

    Conclusion

    Based on the results of this study, it seems that schema therapy can be effective in improving emotional regulation and reducing stress in women candidates for IVF (artificial insemination) and it is possible to use the intervention based on schema therapy to improve emotional regulation and stress reduction of women candidates for artificial insemination; Therefore, in the field of mental health, it will be one of the positive measures to provide training for this method in infertility treatment clinics before performing IVF.

    Keywords: Schema therapy, regulation of excitement, reduce stress, candidates for IVF