فهرست مطالب

پژوهشنامه تاریخ های محلی ایران - سال یازدهم شماره 21 (پاییز و زمستان 1401)

پژوهشنامه تاریخ های محلی ایران
سال یازدهم شماره 21 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدحسن مرادی*، اعظم اسماعیل زاده صفحات 1-14
    در عصر مشروطه شمار فراوانی انجمن در سراسر ایران و از جمله در شهرهای گیلان؛ مانند رشت، انزلی، لاهیجان و آستارا تشکیل شدند. شکل گیری انجمن ها؛ همانند دیگر نهادها و سازمان های مردمی، تلاش برای استقرار نظم جدید و اهمیت دادن به نقش و جایگاه مردم در عرصه سیاست و امور اجتماعی با هدف مشروطه خواهی و حاکمیت بخشیدن به قانون و آزادی بود. انجمن ملی انزلی در بندر کوچکی بر کنار سواحل دریای خزر تاسیس شد، شهری که در آشنایی ایرانیان با غرب سهیم بود. موقعیت خاص جغرافیایی بندرانزلی بر فعالیت و تحرک انجمن ملی انزلی هر چه بیشتر افزود. با وجود نقش های متعدد و مهمی که این انجمن ایفا نمود، اما تاکنون پژوهشی مستقل درباره آن صورت نگرفته است. بنابراین پژوهش حاضر با محور قرار دادن انجمن ملی انزلی درصدد پاسخ به این پرسش است که انجمن ملی انزلی چه کارکردهایی داشت؟ این انجمن کارکردهای مختلفی را در حوزه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و امور عام المنفعه به اجرا گذاشت. تبین و بررسی مساله مزبور بر پایه داده های تاریخی که از خلال اوراق روزنامه ها و کتب به روش کتابخانه ای فراهم آمد، با عنایت به رویکرد توصیفی تحلیلی هدف پژوهش حاضر است.یافته های تحقیق نشان می دهد، انجمن ملی انزلی با یاری و همراهی مردم و دیگر انجمن ها، نه تنها از مشروطه خواهی و نهادهای آن دفاع نمود بلکه با توجه به درخواست های مردمی ترتیب و ساماندهی امورات مختلف اجتماعی و اقتصادی را وجه همت خود قرار داد؛ و به توفیقاتی هم نایل شدند.
    کلیدواژگان: گیلان، بندر انزلی، انجمن، امور عام المنفعه، مشروطه خواهی
  • فاطمه فریدی مجید، جواد هروی*، محمد بهرامزاده صفحات 15-28
    آنچه اولیاریوس را در تاریخ ایران پرآوازه کرده، سفرنامه و نقشه ایران از اوست که الهام بخش اروپاییان در ترسیم ها و نگارش ها درباره ایران در دهه ها و قرن های بعد شده است. از اولیاریوس اما، یک نقشه منطقه ای گیلان برجای مانده که حاکی از اهمیت این قسمت از ایران در دوره صفوی است. در شرایطی که در منابع عصر صفوی در اطلاق واژه هایی چون ایالت و ولایت بر مناطق ایران ابهام وجود دارد، ایالت گیلان برای نخستین بار با دقت بالایی ترسیم شده است. آنچه بر ارزش نقشه او افزوده مشاهدات شخصی و تحقیق میدانی وی از آگاهان محلی در گذر از گیلان بوده که سندیت نقشه گیلان را به عنوان اسناد معتبر شناخت جغرافیای تاریخی این منطقه در قرن هفدهم میلادی دوچندان کرده است. نقشه سال 1656م الیاریوس، قدیمی ترین و شاید نخستین نقشه مستقل منطقه ای گیلان در کارتوگرافی نوین اروپا است که به تصحیح داده های پیش از خود پرداخته است. از دوره صفوی نقشه ای برجای نمانده و لاجرم مفاهیم نقشه با مهم ترین و شاید تنها منبع جغرافیایی عصر صفوی یعنی کتاب مختصر مفید تطابق داده داده شده تا وجوه تمایز نگاه از درون و بیرون به یک نطقه جغرافیایی مشخص گردد. تطابق این اطلاعات با جغرافیای گیلان در کنار نام شناسی این منطقه از اهداف پژوهش به یاری روش تحقیق تاریخی و جستجوی کتابخانه ای است. یافته ها نشان می دهد اطلاعات درج شده در نقشه اولیاریوس ازنظر کمیت و درج جزییات به میزان قابل توجهی بیشتر از متن جغرافیایی مختصر مفید است.
    کلیدواژگان: ایالت گیلان، متون جغرافیایی، نقشه های تاریخی، الئاریوس، عصر صفویه
  • محمدعلی پرغو، ولی دین پرست، علیرضا کریمی، خلیل محمدی* صفحات 29-40
    دولت عثمانی در عهد مراد سوم، به سال 986ق. / 1578م. با توجه به ضعف صفویان به ایران حمله کرد. نتیجه هجوم عثمانی ها بعد از 12 سال جنگ، جدایی بخش بزرگی از غرب کشور و ازجمله آذربایجان بود. طی معاهده استانبول اول، تبریز و بخش بزرگی از آذربایجان به طور رسمی به دولت عثمانی ملحق شد. عثمانی ها با احداث یا تعمیر قلاع در گام اول، و تعیین «بیگلربیگی» و «قاضی» و «دفتردار» برای مناطق اشغال شده در گام دوم، کوشیدند این مناطق را برای همیشه ضمیمه قلمرو خود کنند. به قدرت رسیدن شاه عباس اول معادلات سیاسی بین دو دولت را به کلی تغییر داد؛ درنتیجه سیر وقایع به بازپس گیری مناطق از دست رفته از طریق انجام یک سلسله عملیات های نظامی منتهی شد.
    تحولات تبریز و آذربایجان در طول مدت اشغال آن، تقریبا به طور کامل، برای ایرانیان نامعلوم است؛ چراکه نه تواریخ صفوی، و نه محققان ایرانی بعدی بدان اقبال نشان نداده اند. از این رو، رویکرد اصلی مقاله حاضر روشن نمودن شیوه سلوک عثمانی ها با مردم مناطق اشغالی و به طور متقابل، رفتار مردمان آن نواحی با کارگزاران عثمانی است. به بیان دیگر: بررسی مختصر اقدامات عثمانی ها در آذربایجان مسیله اصلی این پژوهش است. این پژوهش با تکیه بر اسناد دولت عثمانی، به ویژه، «دفترهای مهمه» تهیه گردیده است. در تحقیق حاضر به شیوه توصیفی- تحلیلی با بهره گیری از منابع عثمانی- ایرانی، به تبیین مختصر این نقطه مبهم از تاریخ کشور پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: عثمانی، صفویه، تبریز، اشغال، آزادسازی
  • علی درازی*، علیرضا علی صوفی، نظام علی دهنوی صفحات 41-52
    فرقه دمکرات آذربایجان با حمایت حکومت اتحاد جماهیر شوروی در سال 1324 تشکیل و در سال 1325 فروپاشید و تبعات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی بسیار سنگینی را برای مردم ایران داشت که پناهنده شدن جمعیت زیادی از مردم محلی آذربایجان به کشور شوروی از جمله آنها می باشد. هدف اصلی این پژوهش بررسی وضعیت سیاسی و اجتماعی پناهندگان فرقه دمکرات آذربایجان در اتحاد جماهیر شوروی است. روش اجرای این پژوهش توصیفی و تحلیلی و با بهره گیری از منابع اولیه صورت گرفته سعی نگارندگان بر آن است تا تبعات انسانی و اجتماعی حکومت فرقه دمکرات آذربایجان را آشکار سازند نتیجه مطالعات نشان می دهد، پس از فروپاشی حکومت فرقه در 21 آذر 1325 تعداد پناهندگان ایرانی که به دلیل هواداری از حکومت فرقه و با فریب کاری رهبران این گروه به شوروی فرار کرده و پناهنده شده ند بین 25 تا 30 هزار نفر تخمین زده شده است. اندکی پس از این واقعه، سران حزب کمونیست آذربایجان شوروی و رهبران فرقه دمکرات برای رهایی از بار مشکلات نگهداری این حجم زیاد پناهندگان و سرکوب نارضایتی پناهندگان از عملکرد فرقه و تصمیم آنها به بازگشت به ایران، مطابق با سیاست بیرحمانه استالینی آنها را با اتهامهای واهی و غیرانسانی راهی اردوگاه های کار اجباری در سیبری و آسیای میانه کردند و سرنوشت دهشتناک، غم انگیز و رقت باری را برای آنها رقم زدند.
    کلیدواژگان: ایران، آذربایجان، فرقه دمکرات آذربایجان، شوروی، پناهندگان
  • حسن رستمی، عباس قدیمی قیداری* صفحات 53-68
    مشروطیت ایران موجد نهادهای مدنی و مردمی گشت که در تاریخ ایران پیشینه و سابقه ای نداشت. انجمن های ایالتی و ولایتی یکی از اصیل ترین نهادهای برخاسته از جریان مشروطه خواهی و از خواسنه-های بنیادین مشروطه خواهان بود که در اولین دوره مجلس شورای ملی به تصویب رسید و حلقه ارتباط مردم با دولت و مجلس گردید. شهر زنجان از جمله نقاطی بود که در آن انجمن ولایتی دایر شد، اما به موازات ابهام در حوادث مشروطه این شهر، کارنامه انجمن ولایتی زنجان نیز در سایه قرار گرفت. مسیله اصلی این پژوهش عملکرد انجمن ولایتی زنجان و نسبت آن با جریان مشروطه خواهی در ایران عصر مشروطه است. این مقاله با گردآوری داده های کتابخانه ای، اسنادی و استفاده از منابع اصیلی چون روزنامه های عصر مشروطه و تجزیه و تحلیل این داده ها به روش توصیفی-تبیینی این موضوع را مورد بررسی قرار داده است. براساس یافته های پژوهش عملکرد انجمن ولایتی زنجان در جهت نیل به اهداف مشروطه با فراز و فرودهایی همراه بوده است که وابستگی اعضای انجمن به طبقات فرادست، روابط خویشاوندی با گروه های مخالف، ضعف مشروطه-طلبان، رقابت های علما، الویت بخشی به منافع شخصی و حوادث جاری مشروطه در تهران و تبریز به عنوان پایگاه های اصلی مشروطیت، بر فعالیت هایشان تاثیر گذاشت. با توجه به این عوامل کارنامه انجمن ولایتی زنجان در عصر مشروطه با ناکامی در تحقق خواسته ها و اهداف جریان مشروطه-خواهی همراه گردید.
    کلیدواژگان: انجمن ولایتی زنجان، انجمن اسلام، میرزاابوالمکارم موسوی، ملاقربانعلی، جهانشاه خان امیرافشار
  • تکتم یارمحمدی*، فریبرز ویسی قلعه گلینه صفحات 69-90
    سنقر و کلیایی یکی از مناطق حاصلخیر در کرمانشاه است که در دوره قاجار مورد توجه برخی از خاندان های متنفذ این حکومت قرار گرفت. آنها  آن ها با خرید املاک مردم به بهای اندک، صاحب زمین های فراوانی در این منطقه شدند. دو تن از ملاکین بزرگ این منطقه، عبدالحسین فرمانفرما و امان الله خان فتح السلطان بودند که اولی شاهزاده قاجاری و دومی از بزرگان منطقه کلیایی سنقر است. این ملاکین در اواخر دوره قاجار به علت بحران های مالی و وقوع جنگ جهانی اول از تسویه به موقع مالیات اراضی خود شانه خالی کردند، دولت نیز با این افراد غالبا رویه مماشات را در پیش می گرفت، اما پس از کودتای 1299ش. به ویژه بعد از نخست وزیری و پادشاهی رضاشاه، حسابرسی شدیدی از آنها  آن ها به عمل آمد. پرسش اصلی پژوهش حاضر آن است که چرا ملاکین متنفذ سنقر بدهی مالیاتی داشتند و حکومت های قاجار و پهلوی اول با این مساله چگونه برخورد کرد؟این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی انجام گرفته و تکیه آن بر اسناد مربوط به دوتن از ملاکین بزرگ منطقه سنقر است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که ملاکین دوره قاجار با توجه به معافیت هایی که حکومت برای آنها  آن ها در نظر گرفته بود و نفوذی که در دربار داشتند، از تسویه به موقع مالیات های خود امتناع می کردند، اما در اوایل دوره نخست وزیری و پادشاهی رضاشاه با توجه به نیاز او برای تامین بودجه اصلاحات و نوسازی های گسترده خود از طریق مالیات گیری و نیز طمع وی به تصاحب اراضی حاصلخیز آنها، آن ها، حسابرسی شدیدی از این ملاکین صورت گرفت.
    کلیدواژگان: کلید واژه گان: سنقر، ملاکین، مالیات، قاجار، پهلوی
  • سید برهان تفسیری*، سید محمد شیخ احمدی صفحات 91-102
    در پژوهش حاضر نگاهی به تاریخ سیاسی شهر مریوان از زمان پیدایی این واژه در منابع تاریخی انداخته شده است. در اینجا، معیار و مبدا پردازش اطلاعات پیدایی واژه مریوان با عناوین مختلف در متون تاریخی است. مسالمسیله اساسی پژوهش حاضر این است که چه عواملی محل یا شهر امروزی مریوان را در بستر اعتباریابی سیاسی قرار داد. منابع و گزارش های موجود حکایت از آن دارد که نمود سیاسی شهر مریوان، با این عنوان، در منابع تاریخی همزاد با قدرت گیری و رویدادنگاری خاندان اردلان در سده هفتم هجری قمری است. از آن به بعد است که می توان ردی از مریوان در روند تحولات مرزی میان دو امپراتوری ایران و عثمانی و همچنین در رقابت میان خاندان های حکومتگر کرد اردلان (در پیرامون مریوان و بعدا در سنندج)  و بابان (در سلیمانیه) به دستبه دست داد. به این ترتیب، در پژوهش حاضر به ذکر سرنوشت سیاسی شهر مریوان از دوره مغول تا دوره پهلوی بر اساس منابع تاریخی و به روش کتابخانه ای پرداخته شده است. عوامل اثرگذار بر اعتباریابی سیاسی مریوان عبارت اند از: حضور خاندان حکومتگر اردلان در مریوان در مقطعی از حیات سیاسی خود، پیدایی دو دولت قدرتمند صفویه و عثمانی در پیرامون آن و فعل و انفعالات سیاسی دو دولت در این منطقه ی ه مرزی در مقاطع زمانی مختلف.
    کلیدواژگان: مریوان، تاریخ، کردستان، اردلان
  • محمدعلی نعمتی*، فضل الله فولادی صفحات 103-116

    تشکیلات اداری ایران در عصر پهلوی اول، به گونه ای اساسی متحول گشت. رضاشاه با الگو قرار دادن غرب و به کمک برخی روشنفکران سرخورده از مشروطه، برای ایجاد دولتی مدرن و تمرکزگرا، سعی در تاسیس دوایر مختلف دولتی به سبک نوین داشت. لرستان نیز به دلیل اهمیت راهبردی آن بهطور ویژه ای در کانون توجهات حکومت وی قرار گرفت. اوضاع لرستان در هنگام برآمدن پهلوی اول بسیار آشفته بود و تقریبا به صورت کاملا سنتی و ایلیاتی اداره می شد و اوامر حکومت مرکزی در این منطقه نفوذی نداشت. اقدامات دولت مرکزی برای ایجاد دوایر دولتی از ورود قوای نظامی در سال 1302ش. تا پایان حکومت رضاشاه به طول انجامید. این پژوهش در صدد پاسخ به این سوال است که ایجاد دوایر دولتی نوین در لرستان دوره رضاشاه چگونه انجام شد؟ این پژوهش با رجوع به منابع کتابخانه ای، روزنامه ها، اسناد و با رویکردی توصیفی و تحلیلی تنظیم شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که در گام نخست دولت مرکزی به صورت تدریجی و با استفاده نیروی های نظامی به اسکان اجباری ایلات و عشایر پرداخته و با اصلاحاتی چون تقسیم اراضی و ایجاد راه، زمینه را برای ایجاد ادارات مختلف دولتی مهیا سازد و سپس در گام دوم و با تکیه بر درایت حاکمان غیرنظامی، اداراتی مانند: شهرداری، دادگستری، طرق و شوارع، ثبت اسناد و سایر ادارات را ایجاد کند.

    کلیدواژگان: لرستان، رضاشاه، مدرنسازی، تحولات اداری، ایلات و عشایر
  • یعقوب تابش* صفحات 117-130
    امیر مسعود به عنوان یکی از حاکمان تاثیرگذار سربداری پس از قدرت گیری توانست قلمرو سربداران را به خارج از ناحیه بیهق بگستراند، اما در آخرین سال حکومتش با شکست سنگین در لشکرکشی به مازندران، جان خود و بسیاری از نیروهای نظامی اش را از دست داد و بر اثر آن ضربه جبران ناپذیری به سربداران وارد شد.با توجه به اهمیت نبرد مازندران این مقاله درصدد است با تکیه بر منابع تاریخی نزدیک به رویداد، پژوهش های مرتبط و رساله هنر جنگ و به کارگیری روش توصیفی_تحلیلی و کاربست دیدگاه های رزمی سون تزو به تحلیل عوامل ناکامی امیر مسعود در این لشکرکشی بپردازد.یافته های این پژوهش بیانگر این است که شکست امیر مسعود در نبرد مازندران به شیوه کردار هر دو طرف نبرد مرتبط است؛ امیر مسعود بدون توجه به وضعیت ناهمگون سپاهیان خود پس از شکست زاوه، آن ها را درگیر یک نبرد فرسایشی کرد و بدون به کار گرفتن تاکتیک های سودمند آشکارا به عمق خاک مازندران رفت، حاکمان و مردمان آنجا او را دشمن مشترک دانسته علیه او متحد شدند و با یک استراتژی کارآمد موجبات غافلگیری و نابودی او و نیروهایش را فراهم آوردند.
    کلیدواژگان: سربداران، امیرمسعود، نبرد مازندران، نظریات سون تزو
  • کمال ظریفیان منش، فاطمه بینشی فر* صفحات 131-144
    عهد قاجار دوره تکامل، توسعه و رشد کمی و کیفی تعزیه بود و از جهات گوناگون ازجمله محتوا، نحوه اجرا، چگونگی پوشش، دگرگون شد و به دلیل بافت مذهبی جامعه ایران و به تبع آن ایالت فارس و به ویژه شهر شیراز در عصرقاجار، رونق فراوانی یافت. علاوه بر این رقابت کارگزارن حکومتی، اعیان و بزرگان، زنان، روحانیون و بازرگانان نقش پررنگی در برگزاری آیین عزاداری محرم به ویژه برگزاری تعزیه داشتند و در این راه موقوفاتی را برای محل و یا تامین مخارج تعزیه داری وقف می کردند. بررسی جایگاه اسناد موقوفات و متولیان آن ها در تعزیه داری شیراز در دوره قاجاریه، پرسشی اساسی است که این پژوهش تلاش دارد با استفاده از روش اسنادی و تجزیه و تحلیل اسناد به مسیله موردنظر پاسخ دهد. یافته های پژوهش نشان می دهد که بافت سنتی و مذهبی جامعه فارس در دوره قاجار و ارادت بومیان ازجمله تجار، زنان اعیان و کارگزاران حکومتی نسبت به اهل بیت (ع) عامل مهمی در افزایش موقوفات و توسعه تعزیه داری در شیراز بود.
    کلیدواژگان: قاجار، عزاداری، تعزیه، شیراز، موقوفات
  • عبدالله صفرزائی*، عظیم شه بخش صفحات 145-156

    در زمان های گذشته، به منطقه وسیعی از جنوب شرق فلات ایران مکران گفته می شد. نخستین گزارش های موجود درباره مکران که از آن تحت عنوان مکا یاد شده، به دوره هخامنشیان بازمی گردد. در اسناد برجای مانده از دوره ساسانیان، از این منطقه تحت عنوان مکوران یاد شده است. در دوره اسلامی در منابع متعدد تاریخی، جغرافیایی و غیره از مکران یاد شده است. علی رغم اینکه در ارتباط با اوضاع جغرافیایی، اقتصادی و فرهنگی مکران در طول تاریخ گزارش های کمی باقی مانده، اختلاف فاحش و آشکاری در گزارش های موجود قابل مشاهده است. با ارزیابی دقیق گزارش های موجود درخصوص مکران، چنین استنباط می شود که این گزارش ها به دو دسته گزارش های رسمی و غیر رسمی قابل تقسیم است. منظور از گزارش های رسمی، گزارش فاتحان نظامی و کارگزاران حکومتی بوده که با اهداف خاصی اوضاع این منطقه را گزارش داده و گزارش های آنان در منابع مکتوب تاریخی و جغرافیایی ثبت شده است. منظور از گزارش های غیر رسمی، گزارش های سایر جغرافی نویسان، مورخان، سفرنامه نویسان و غیره است. هدف از این نوشتار واکاوی گزارش های رسمی موجود در ارتباط با اوضاع جغرافیایی، اقتصادی و فرهنگی مکران در سده های گذشته است. یافته های این پژوهش نشانگر آن است که گزارش های رسمی به علت دنبال کردن اهداف خاص خودشان، در نامساعد جلوه دادن اوضاع جغرافیایی، اقتصادی و فرهنگی مکران دچار اغراق گویی شده اند. نوشته حاضر با استفاده از منابع کتابخانه ای به روش مقایسه ای با توصیف و تحلیل داده ها نگاشته شده است.

    کلیدواژگان: مکران، بلوچ ها، جغرافیا، اقتصاد، فرهنگ
  • زینب فضلی* صفحات 157-170
    در بررسی تاریخ تمدن اسلامی و نیز تاریخ شهرهای ایران، جایگاه مراغه به عنوان شهری تاریخی از منظر تمدنی به شکل بایسته ای تبیین نشده است. از این رو، در این پژوهش تاریخی با رویکرد تمدنی در حوزه مطالعات تاریخ های محلی به واکاوی و تبیین پیوند مراغه با تمدن اسلامی پرداخته شده است. بنابر یافته های این مطالعه، مراغه تا اواسط قرن هفتم هجری، با وجود اهمیت  در تحولات تاریخی، مرکزی تمدنی محسوب نمی شد. اما پس از برافتادن بغداد به دست مغولان، این شهر به کانونی علمی در جهان اسلام تبدیل گردید. در نیمه دوم قرن هفتم هجری، تاسیس مجموعه رصدخانه و گردآمدن شمار زیادی از دانشوران برجسته، وجهه فرهنگی تمدنی مراغه را به شکل چشمگیری تغییر داد. فعالیت های رصدی علمی در این مرکز، تالیف آثار برجسته علمی مانند زیج ایلخانی، پدیداری نظریه های بدیع نجومی و نیز پدیدآوردن تحریرهای نو از متون علمی طی این دوره، مراغه را در شمار مراکز علمی تمدنی جهان اسلام درآورد. در نتیجه چنین دستاوردهایی، القاب افتخارآمیز «مکتب مراغه» و «مکتب ترجمه مراغه» از سوی تاریخ علم پژوهان به این شهر داده شده که شهرتی همیشگی در تاریخ علم در مقیاس جهانی را برای آن به ارمغان آورده است.
    کلیدواژگان: مراغه، تمدن اسلامی، رصدخانه مراغه، تاریخ شهرهای ایران
|
  • Mohammad Hasan Moradi *, Azam Esmailzadeh Pages 1-14
    In the Constitutional Era, many associations were established all over Iran, especially in Guilan’cities such as Rasht, Anzali, Lahijan, and Astara. The Formation of these associations, like other organizations and NGOs, was to establish a new arrangement and pay attention to the role of people in social and political affairs with a focus on constitutionalism and settlement of law and freedom. The Anzali National Association was established in a small port on the shores of the Caspian Sea, a city that played a role in becoming familiar with the West. The special geographical location of Anzali Harbor further increased the activity of the Anzali National Association. Despite of important and various roles of this association, no independent reasearch has been done about that. So With emphasis on basic role of the association, this research tries to answer to following question: What were the functions of the Anzali National Association? This association performed various functions in the political, social, economic, and public welfare fields. Explaining and studying this issue is achieved based on historical data provided through newspapers and books in the descriptive-analytical library method.Research findings show that theNational association of Anzali with the support of people and other associations, not only defended constitutionalism and its institutions but also attended to many economic and social issues based on peoples’ request and achieved some success.
    Keywords: Guilan, Bandar Anzali, association, People, Public Benefit Affairs, constitutionalism
  • Fatemeh Faridi Majid, Javad HERAVI *, Mohammad Bahramzadeh Pages 15-28
    The importance of Olearius in the history of Iran is his travelogue and map of Iran, which was effective in drawing maps and writings about Iran in decades and centuries. Meanwhile, a little-known regional map of Gilan left by Olearius indicates the importance of this part of Iran in the Safavid period. In the situation in the sources of the Safavid era, there is ambiguity in applying the terms state and province to the regions of Iran, the state of Gilan has been drawn with high precision for the first time. What added to the value of the map was his personal observations and field research from local experts while passing through Gilan, which has doubled the validity of the map of Gilan as an authentic document of the historical geography of this region in the 17th century. The map (1656 AD) is the oldest and perhaps the first regional map of Gilan in modern European cartography that has corrected the previous information.
    There are no maps left from the Safavid period, and therefore the concepts of the map have been matched with the most important geographical source of the Safavid era, Mokhtasar Al Mofid book, in order to determine the difference between the inside and outside view of a geographical place. Matching this information with the geography of Gilan, along with the nomenclature of this region, is one of the goals of the research with the help of the historical research method and library search. The findings show that the information of Olearius map is significantly more than the geographical text of the Mokhtasar Al Mofid in terms of quantity and details.
    .
    Keywords: Gilan state, Geographical texts, historical maps, Olearius, Safavid era
  • Mohammadiali Parghoo, Vali Dinparast, Alireza Karimi, Khalil Mohammadi * Pages 29-40
    During the reign of Murad III, the Ottoman government attacked Iran in 986 AH / 1578 AD due to the weakness of the Safavids.  The consequence of their invasion after 12 years of war was the separation of a much of the western part of the country, including Tabriz. During the First Istanbul Treaty, Tabriz and a considerable portion of Azerbaijan formally joined the Ottoman state. The Ottomans tried to permanently annex the occupied areas  to their territory.
    by building or repairing the forts in the first step, and appointing "Beyglerbeyg", "Qazi" and "Daftardar" for these areas in the second step. Shah Abbas I’s rise to power led to a complete change in political equations between the two states; accordingly, the course of events led to  reclaiming of the lost areas through a series of military operations.
    The developments in Tabriz and Azerbaijan during their occupation are completely unknown to IraniansBecause neither Safavid historians nor later Iranian scholars not paid attention to them. Therefore, the main approach of this article is to clarify the behavior of the Ottomans towards the people of the occupied areas and, in turn, the behavior of the people towards Ottoman agents. This research has been prepared based on the documents of the Ottoman Empire, in particular, "Daftarhaye Muhimme". In the present study, in a descriptive-analytical manner, using Ottoman-Iranian sources, a brief explanation of this ambiguous point in the country's history has been given.
    Keywords: Ottomans, Safavids, Tabriz, Occupation, Liberation
  • ALI Derazi *, Alireza Alisofi, Nezamali Dehnavi Pages 41-52
    The Democratic Sect of Azerbaijan was formed with the support of the Soviet government in 1324 and disintegrated in 1325 and had very serious political, economic and social consequences for the Iranian people, including the asylum of a large number of local people of Azerbaijan to the Soviet Union. . The main purpose of this study is to investigate the political and social this important issue. It is estimated that after the collapse of the sect government on December 12, 1325, the number of Iranian refugees who fled to the Soviet Union and became refugees due to their support for the sect government and the deception of their leaders was estimated at 25,000 to 30,000. Shortly afterwards, Azerbaijan's leaders and Democratic Sect leaders were relieved of the burden of keeping large numbers of refugees and suppressing refugees' dissatisfaction with the cult's performance and their decision to return to Iran in accordance with Stalin's brutal policies. And inhumanely set up camp every day in Central and Central Asia, deciding a horrible, sad, and pitiful fate for them.
    Keywords: Iran, Azerbaijan, Democratic Party of Azerbaijan, Soviet Union, Refugees
  • Hasan Rostami, Abbas Ghadimi Gheydari * Pages 53-68
    Iranian constitutionalism created civil and popular institutions that had no background in the history of Iran. State and provincial associations were one of the most noble institutions arising from the process of constitutionalism and one of the fundamental demands of the constitutionalists, which was approved in the first term of the National Assembly and became the link between the people and the government and parliament.The city of Zanjan was one of the places where the Provincial Association was established, but along with the ambiguity in the constitutional events of this city, the record of the Zanjan Provincial Association was also overshadowed. The main issue of this study is the performance of Zanjan Provincial Association and its relationship with the current of constitutionalism in Iran during the constitutional era. article has examined this issue by collecting data from libraries, documents and using original sources such as newspapers of the constitutional era and analyzing data in a descriptive-explanatory manner. According to the findings of the study, the performance of Zanjan Provincial Association in achieving constitutional goals has been accompanied by ups and downs that the association members depend on the upper classes, kinship with opposition groups, the weakness of constitutionalists, ulema competitions, prioritization of personal interests and events. The current constitution in Tehran and Tabriz, as the main bases of constitutionalism, affected their activities. Due to these factors, the record of Zanjan Provincial Association in the constitutional era was accompanied by failure to fulfill the demands and goals of the constitutional process.
    Keywords: Zanjan Provincial Association, Islam Association, Mirza Abolmakarem Mousavi, Mullah ghorbanali, Jahanshahkhan Amirafshar
  • Toktam Yarmohamadi *, Friborz Veisi Pages 69-90
    Songhar and Keliai is one of the fertile areas in Kermanshah that was considered by some influential families of this government during the Qajar period. They bought a lot of land in the area by buying people's property for a small price. Two of the great landowners of this region are Abdul Hussein Farmanfarma and Amanullah Khan Fath al-Sultan, the former being the Qajar prince and the latter one of the elders of the Sanghar district. Due to the financial crisis and the outbreak of the First World War, these landowners in the late Qajar period avoided timely payment of their land taxes. The government often appeased these people, but after the coup of 1299, especially after the prime ministership and reign of Reza Shah, they were severely audited. The main question of the present study is why the landowners in Sanghar had tax debts and how the Qajar and Pahlavi governments dealt with this issue. This research has been done by descriptive-analytical method and its reliance is on the documents related to two of the major landowners of Songor region. The findings of the study indicate that the owners of the Qajar period, due to the exemptions provided by the government and the influence they had in the court, refused to pay their taxes on time. But early in Reza's reign and reign, due to his need to fund his extensive reforms and renovations through taxation and his greed to seize their fertile lands, these landlords were severely audited..
    Keywords: Songhar, landlords, tax, Qajar, Pahlavi
  • Seyyed Borhan Tafsiri *, SEYED Mohammad Sheikhahmadi Pages 91-102
    In the present study, the history of Marivan City from the time of the emergence of this word in historical sources has been studied. Understanding the fate of the city of Marivan from ancient times to the origin of the word Marivan and what historical stages it has gone through requires a lot of research. Here, the criterion and source of information processing is the origin of the word Marivan with different titles in historical texts. Accordingly, the beginning of the chronicle of the city of Marivan in this study dates back to the Mongol era and continues almost until the beginning of the Pahlavi period. Existing sources and reports indicate that the political appearance of the city of Marivan, with this title, in historical sources is synonymous with the rise to power and chronology of the Ardalan family in the seventh century AH. Since then, one can trace Mariwan in the process of border developments between the two empires of Iran and the Ottoman Empire, as well as in the rivalry between the Kurdish ruling families of Ardalan (around Mariwan and later in Sanandaj) and Baban (in Sulaimaniyah). Thus, in the present study, the political destiny of the city of Marivan from the Mongol period to the Pahlavi period has been mentioned based on historical sources and library methods..
    Keywords: Marivan, History, Kurdistan, Ardalan
  • Mohamadali Nemati *, Fazlollah Fouladi Pages 103-116

    During the first Pahlavi era, Iran’s administrative structure underwent a fundamental change. Reza Shah attempted to creat a modern centralized government in a different way, Reza Shah, following the example of the West and with the help of some intellectuals disillusioned with the constitution, tried to establish a modern and centralized government in a new style.. Due to its strategic significance, Lorestan, received special attention from his government. Lorestan was in a very chaotic state, during the rise of the first Pahlavi, it was almost completely traditional and Illyrian, and orders from the central government had no bearing there. From the time military forces first arived in 1302 until Reza Shah’s reign came to an end, The central government’s initiatives to establish government departments This research seeks to answer the question of how new government departments were established in Lorestan during the Reza Shah period . A descriptive and analytical approach was used to prepared this research, which was based on  library sources, newspapers, and documents. The results of this study show that in the first step, the central government gradually relocated tribes and nomads through the use of military force, and through reforms such as land division and road construction, laying the foundation for the establishment of various government departments. In the second step, departments such as the municipality, judiciary, roads and streets, and document registration were established based on wisdom of civilian rulers.

    Keywords: Lorestan, Reza Shah, modernization, administrative changes, tribes, nomad
  • Yaqub Tabesh * Pages 117-130
    Amir Massoud, as one of the influential rulers of Sarbadari, was able to expand the  Sarbedaran’s territory beyond the Beyhaq area after gaining power, but in the last year of his rule,  he lost his life and many of his military forces with a heavy failure in the campaign to Mazandaran, and in this way, Sarbadaran suffered an irreparable stroke..Considering the importance of the battle of Mazandaran, this article tries to analyze the factors of Amir Massoud's failure in this campaign based on historical sources close to the event, related researches and the treatise on the art of war, and using the descriptive-analytical method and the application of Sun Tzu's martial views.. The findings show that Amir Masoud’s failure is related to both sides of the battle’s behavior; Amir Masoud, regardless of the heterogeneous situation of his troops after the defeat of Zawah, engaged them in an erosion battle and without any useful tactics, he openly went into depth of Mazandaran. The rulers and people considered him as a common enemy and united against him and they caused him and his forces to be surprised and destroyed with an efficient strategy. .
    Keywords: Sarbadaran. Amir Massoud, Battle of Mazandaran, Theories of war by Sun Tzu
  • Kamal Zarifiyan Manesh, Fateme Bineshi Far * Pages 131-144
    The Qajar era was a period of evolution, development, and and growth in both quantity and quality. Ta’ziyeh underwent a number of changes during this time, including changes to both the content, and musical instruments. The Persian state, particularly the city of Shiraz, flourished during the Qajar era as a result of the religious context of Iranian society. Additionaly, the competition between government officials, nobles and elders, women, Clergy, and businessmen played a significant role in holding of Muharram mourning rituals, especially Ta’ziyeh. On this basis, they endowed Taziyeh’s location or covered its costs. These research attempts to address the desire problem by using  the documentary method and document analysis by examining the role of endowment documents and their trustees in the Shiraz taziyeh adminidtration during Qajar period. According to the research’s findings,  Shiraz’s Qajar-era society’s traditional and religiousfoundations as well as the local’s devotion to Ahl al-Bayt (AS) among its merchants, noble women, and government officials have played a significant role in the growthof Ta’ziyeh in Shiraz.
    Keywords: Qajar, mourning, Ta’ziyeh, Shiraz, endowments
  • Abdolah Safarzaie *, Azim Shahbakhsh Pages 145-156

    In ancient times, a large area southeast of the Iranian plateau was called Makran. The first available accounts of Makran, known as Mecca, date back to the Achaemenid period. In the surviving documents from the Sassanid period, this area is mentioned as Makuran. In the Islamic period, Makran has been mentioned in various historical, geographical, and other sources. Although there are few reports left about the geographical, economic, and cultural situation of Makran throughout history, there is a clear difference in the existing reports. By carefully evaluating the existing reports on Makran, it is inferred that these reports can be divided into formal and informal reports. Official reports refer to the reports of military conquerors and government agents who reported on the situation in the region for specific purposes, and their reports were recorded in written historical and geographical sources. Informal reports refer to the reports of other geographers, historians, travel writers, and so on. The purpose of this article is to analyze the existing official reports related to the geographical, economic, and cultural situation of Makran in the past centuries. The present article is written using library resources in a comparative way with a description and analysis of data..

    Keywords: Makoran, Baluchis, Geography, Economy, culture
  • Zeinab Fazli * Pages 157-170
    In the study of the history of Islamic civilization and the history of Iranian cities, Maragha's place as a historical city has not been adequately explained from the point of view of civilization. Therefore, in this historical research with a civilizational approach in the field of local history studies, Maragha's link with Islamic civilization has been analyzed and explained. According to the findings of this study, Maragha was not considered a center of civilization until the middle of the 7th century AH, despite its importance in historical developments. But after Baghdad collapse by Mongols, this city became a center of science in the Islamic world. In the second half of the 7th century after Hijrah, the establishment of the observatory complex and the gathering of a large number of prominent scholars significantly changed the cultural-civilized image of Maragha. The observational-scientific activities, outstanding scientific works such as Zidj-i Ilkhani, novel astronomical theories and new scientific texts during this period made Maragha as one of the scientific-civilizational centers of the Islamic world. As a result of such achievements, the honorable titles of "Maragha School" and "Maragha Translation School" have been given to this city by science scholars, which has brought for it a permanent reputation in the history of science on a global scale.
    .
    Keywords: Maragha, Islamic Civilization, The Maragha Observatory, History of Iranian cities