فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصادی
پیاپی 86 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامرضا کشاورز حداد*، حامد وحیدی صفحات 1-36

    نابرابری اطلاعاتی بین معامله‎گران حقیقی و حقوقی از موضوعات مهم در بازارهای مالی محسوب می‎شود. برتری هر یک از این گروه‎ها در کسب اطلاعات شخصی، می‎تواند اطلاعات مهمی را در اختیار دیگر معاملگران قرار دهد. معامله‎گران تازه‎کار می‎توانند با شناسایی گروه برتر در کسب اطلاعات و پیروی از معاملات آن‎ها، کسب سود کنند. از این رو پژوهش حاضر سعی داشته با استفاده از تجزیه مولفه احتمال معاملات آگاهانه (PIN)، یکی از معروف‎ترین سنجه‎های ریسک اطلاعات، به دو مولفه احتمال معاملات آگاهانه حقیقی (DPIN) و احتمال معاملات آگاهانه حقوقی (SPIN)، به این موضوع بپردازد که بین معامله‎گران حقیقی و حقوقی، کدام گروه از اطلاعات شخصی بیشتری برخوردارند. همچنین رابطه بین این دو مولفه و بازدهی سهام با استفاده از رگرسیون دو مرحله‎ای فاما و مکبث (1973) آزمون شده است. در این راستا، از داده‎های 35 نماد پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران در دوره 19 فصلی از دی‎ماه 94 تا مهر‎ماه 99 استفاده شده است. نتایج نشان داد که برخلاف مطالعات پیشین، معامله‎گران حقوقی از اطلاعات بیشتری در معاملاتشان برخوردار هستند. بااین حال، اثر احتمال معاملات آگاهانه حقیقی و حقوقی بر بازده سهام، از نظر آماری معنی دار نیست..

    کلیدواژگان: سرمایه‎گذاران حقیقی، سرمایه‎گذاران حقوقی، احتمال معاملات آگاهانه حقیقی، احتمال معاملات آگاهانه حقوقی، نابرابری اطلاعاتی
  • محمدباقر شیرمهنجی، مهدیه مرادی زاده*، محمدجواد نوراحمدی صفحات 37-82

    ادبیات نظری مربوط به تمرکززدایی مالی، چندین کانال را برای اثرگذاری این سیاست بر رشد اقتصادی، شناسایی کرده است. در برخی از ادبیات بر تاثیر مثبت تمرکززدایی مالی بر رشد اقتصادی تاکید شده است و در بعضی دیگر، کاهش رشد اقتصادی به دنبال اجرای تمرکززدایی مالی، مدنظر قرار گرفته است. با توجه به این ابهام نظری، مطالعات متعددی در چند دهه اخیر تلاش کرده اند تا اثر تمرکززدایی مالی بر رشد اقتصادی را به صورت تجربی بررسی کنند. نتایج این تحقیقات ناهماهنگ و حتی در برخی موارد متناقض است. برای بررسی و نتیجه گیری از این نتایج ناهمگن، این مطالعه از رویکرد متاآنالیز چند سطحی استفاده می کند. برای این منظور پس از بررسی محتوا و نتایج مطالعات تجربی حوزه مربوطه و غربالگری آن ها بر اساس پروتکل متاآنالیز، 23 مطالعه بین کشوری شامل 506 رگرسیون و 635 ضریب برای ورود به تحلیل انتخاب شدند و مطالعاتی که ناقض پروتکل بودند یا اطلاعات آن ها برای استخراج داده کافی نبود، حذف شدند. نتیجه ترکیب و برآیندگیری مطالعات منفرد نشان می دهد که با کنترل کردن تورش انتشار و متغیرهای تعدیل کننده، تمرکززدایی مالی تاثیر مثبت و کوچک بر رشد اقتصادی دارد. علاوه بر این، نتایج این مطالعه مشخص کرد که شاخص های مورد استفاده برای اندازه گیری تمرکززدایی مالی و رشد اقتصادی، دوره زمانی، نمونه کشورهای مورد بررسی و وجود یا عدم وجود متغیرهایی مانند سرمایه انسانی، سرمایه فیزیکی، نرخ سرمایه گذاری، سرمایه گذاری خارجی، درآمد مالیاتی، آموزش، نرخ بیکاری، ثبات سیاسی، رشد جمعیت، نرخ شهرنشینی و اندازه بخش عمومی در مدل های رگرسیونی موجود در مطالعات منفرد، برای توضیح ناهمگنی در یافته های مطالعات منفرد موثر است.

    کلیدواژگان: تمرکززدایی مالی، رشد اقتصادی، رویکرد متاآنالیز، تورش انتشار، متاآنالیز چندسطحی
  • علی اصغر سالم*، حبیب مروت، عاطفه حیدری میلانی، معصومه عزیزخانی صفحات 83-120

    طی دهه گذشته، حجم مخارج مصرفی فاوا میان خانوارها و همچنین نسبت آن در مقایسه با مجموع هزینه ها، افزایش قابل ملاحظه ای داشته است. با این حال، تاثیر این روند، بر تمامی خانوارها یکسان نیست. این پژوهش براساس ریزداده های بودجه خانوار و روش دو مرحله ای هکمن به تحلیل عوامل اقتصادی- اجتماعی موثر بر مخارج مصرفی فاوا و میزان چنین مخارجی در چهار گروه (کالای اطلاعاتی، خدمات اطلاعاتی، کالای ارتباطی، خدمات ارتباطی) خانوارهای شهری ایران در سال 1398 می پردازد. یافته های پژوهش نشان می دهد که درآمد سرانه، تحصیلات، سن، بعد خانوار، مرد و متاهل بودن سرپرست خانوار اثر مثبت و معناداری بر احتمال مصرف فاوا در خانوار دارد. رابطه درجه دوم منفی بین سن سرپرست خانوار و احتمال هزینه کرد خانوار روی فاوا و نیز مقدار هزینه شده برقرار است. علاوه بر این، صرفه های اقتصادی ناشی از مقیاس در مصرف فاوا مشاهده شده است. اثر افزایش در درآمد سرانه، بعد خانوار، سال های تحصیل و سن سرپرست خانوار بر احتمال مصرف هر چهار گروه از اجزای فاوا، مثبت برآورد شده است. بر اساس نتایج، خانوارهایی که از درآمد سرانه بالاتری برخوردارند، مخارج سرانه بیشتری برای کالای اطلاعاتی و کالا و خدمات ارتباطی اختصاص می دهند. رابطه درجه دوم منفی بین سن سرپرست خانوار و احتمال هزینه کرد خانوار روی خدمات ارتباطی و نیز مقدار هزینه شده برقرار است. خانوارهایی که سرپرست آنان از تحصیلات بالاتری برخوردار باشند، مخارج بیشتری صرف کالا و خدمات ارتباطی می کنند. همچنین صرفه های اقتصادی ناشی از مقیاس در مصرف کالای اطلاعاتی، کالا و خدمات ارتباطی وجود دارد.

    کلیدواژگان: مخارج مصرفی فاوا، روش دو مرحله ای هکمن، صرفه های ناشی از مقیاس
  • الهام حشمتی دایاری، سهراب دل انگیزان*، محمدشریف کریمی صفحات 121-150

    فقر از عمده مشکلات جوامع بشری است که آسیب های اجتماعی بسیاری را به بار می آورد. ازاین رو سیاست گذاران و برنامه ریزان توسعه اقتصادی همواره به دنبال حذف آن هستند. به علاوه رشد اقتصادی نیز به عنوان یکی از متغیرهای مهم و تاثیرگذار اقتصاد کلان همواره موردتوجه بوده است. لذا تجزیه تاثیر رشد اقتصادی بر فقر به دو اثر درآمدی و توزیعی می تواند اطلاعات مفیدی را جهت برنامه ریزی ها و سیاست گذاری های لازم در راستای کاهش فقر ارایه دهد. بنابراین در این مطالعه با تکیه بر تحلیل منحنی Log-Normal که توسط بورگینون ارایه شده و داده های هزینه درآمد خانوارهای شهری در استان های ایران، این دو اثر طی سال های 98-1392 موردمحاسبه قرارگرفته است. نتایج حاکی از آن است که طی دوره مذکور تنها در دوره یک ساله 1395-96 تمام عناصر لازم برای رشد فقرزدا (وجود رشد، کاهش فقر و کاهش نابرابری) مهیا بوده است؛ بنابراین مثلث فقر، رشد و نابرابری در این سال به خوبی کارکرده و سه ضلع اصلی آن فراهم و رشد فقرزدا بوده است. همچنین نتایج حاصل از بررسی استانی نشان می دهد که در استان های با رشد مثبت مناطق شهری استان قم از رشد فقرزدا و مناطق شهری استان های البرز، گلستان و همدان از رشد سرریز طی دوره برخوردار بوده اند و در مناطق شهری سایر استان های مذکور رشد فقرزا بوده است و در استان های با رشد منفی تنها مناطق شهری استان مرکزی است از کاهش فقر برخوردار بوده است. لکن به دلیل عدم وجود رشد نمی توان پذیرفت که مناطق شهری این استان رشد فقرزدا داشته است. در مناطق شهری سایر استان ها نیز وضعیت به زیان فقرا بوده است.

    کلیدواژگان: رشد فقرزدا، اثر توزیعی، اثر درآمدی، نابرابری، استان های ایران
  • علی متوسلی* صفحات 151-184
    کشش تولید کل اقتصاد ایران نسبت به سرمایه و نیروی کار در سال های مختلف با در نظر گرفتن ساختار شبکه تولید و بدون فرض تابع تولید کل برآورد شده است. در این برآوردها ساختار شبکه تولید در جداول داده- ستانده منعکس می شود. همچنین با توجه به گستردگی فعالیت های غیرشرکتی در اقتصاد ایران در محاسبه کشش ها هزینه نیروی کار با استفاده از درآمد مختلط اصلاح شده است. به دلیل در دسترس نبودن برآورد قابل اتکا از هزینه سرمایه در بخش های اقتصادی، فروض مختلف برای هزینه سرمایه، حداکثر و حداقل کشش تولید نسبت به سرمایه را به دست می دهد. کشش تولید نسبت به سرمایه از اواسط دهه 1360 تا سال 1390 افزایش و سپس کاهش می یابد. حداکثر کشش سرمایه در سال های مختلف در بازه 35/0 تا 6/0 تغییر می کند. حداقل کشش سرمایه نیز در محدوده 15/0 تا 3/0 است. این تخمین ها کمتر از تخمین های مبتنی بر تابع تولید است که به طور عمده حدود 7/0 یا بیشتر هستند. کشش تولید نسبت به سرمایه در بخش غیرنفتی در طول زمان الگوی مشابهی دارد. با این وجود، در بخش غیرنفتی کشش مذکور در همه سال ها کمتر از کشش کل اقتصاد است و هیچ گاه از 5/0 فراتر نمی رود.  در نظر نگرفتن درآمد نیروی کار در بخش غیرشرکتی به افزایش حداقل 17/0 واحدی (17 واحد درصد) در کشش سرمایه منجر می شود. تخمین های این مطالعه برای تحلیل حساسیت در مطالعاتی که کشش سرمایه و نیروی کار را نیاز دارند قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: کشش سرمایه، کشش نیروی کار، جداول داده- ستانده، ساختار هزینه
  • محسن محمدی خیاره*، امینه زیوری صفحات 185-219
    پیچیدگی اقتصادی یک مفهوم نسبتا جدید است که در سال های اخیر برای ارایه معیاری جامع از ویژگی های تولید کشورها گسترش یافته است. پیچیدگی اقتصادی نه تنها ساختارهای تولیدی کشورها را توضیح می دهد، بلکه به بررسی تفاوت های درآمدی و رشد بین کشورها نیز کمک می کند. هدف مقاله حاضر، تکمیل ادبیات اخیر در مورد اثرات کلان اقتصادی پیچیدگی اقتصادی بر رشد اقتصادی برای نمونه کشورهای N-11 در دوره 2020-2000 و با استفاده از شاخص پیچیدگی اقتصادی توسعه یافته توسط هیدالگو و هاسمن (2009) است. آزمون های تشخیصی موید فرضیه های ناهمگونی ضرایب شیب و وابستگی مقطعی جملات اخلال است که برای این منظور از دو تخمین زن میانگین گروهی با اثرات همبسته مشترک پانل (CCEPMG) پسران (2006) و تخمین زن میانگین گروهی با اثرات همبسته مشترک (CCEMG) چودیک و پسران (2015) استفاده می شود. یافته ها نشان داده است که پیچیدگی اقتصادی یکی از عوامل مهم و کلیدی برای رشد اقتصادی در بلندمدت است. بااین حال، تاثیر پیچیدگی اقتصادی بر رشد اقتصادی در کوتاه مدت معنادار نشده است که بیانگر زمان بر بودن تاثیر تحولات ساختاری تولید بر رشد اقتصادی است. سایر متغیرهای کنترلی تحقیق شامل سرمایه انسانی، سرمایه گذاری، کیفیت نهادی و نرخ تورم نیز مورد تایید آماری قرارگرفته است. بر این اساس کشورها باید برای تولید کالاها و خدمات جدید بر استراتژی های بلندمدت تمرکز کنند و از اثر خنثی کوتاه مدت پیچیدگی اقتصادی بر رشد اقتصادی آگاه باشند.
    کلیدواژگان: پیچیدگی اقتصادی، رشد اقتصادی، کشورهای N-11، Panel-ARDL
|
  • Gholamreza Keshavarz Haddad *, Haamed Vahidi Pages 1-36

    Informational asymmetry between institutional and individual traders is one of the widely examined issues in financial markets. The preference of each of these groups to attain personal information may provide other traders with important information. Novice traders, seeking opportunities for profit, can benefit by aligning themselves with the more informed group and monitoring their trading activities.This study aims to determine the winner group at attaining more personal information, by breaking down the probability of informed trading (PIN), a widely accepted metric for assessing informational risk, into two main components: the probability of informed trading of individuals (DPIN) and the probability of informed trading of institutions (SPIN). Moreover, the relation between these two components and the stock return has been tested using Fama-MacBeth two-step regression (1973). Our research draws on data from 35 companies listed on the Tehran Stock Exchange and Iran's Fara-Bourse, spanning 19 seasons, from December 2015 to October 2020. Our findings challenge previous studies, revealing that institutional traders possess a distinct informational advantage over individual traders. Furthermore, our findings show that the effect of DPIN and SPIN on stock return is not statistically significant.

    Keywords: Institutional Investors, Individual investors, DPIN, SPIN, Informational inequality
  • MohammadBagher Shirmehenji, Mahdiyeh Moradizadeh *, MohammadJavad Nourahmadi Pages 37-82

    The theoretical literature on fiscal decentralization has identified several channels for the impact of this policy on economic growth. Some studies emphasize the positive effect of fiscal decentralization on economic growth, while others consider it as a potential factor reducing economic growth following its implementation. Due to this theoretical ambiguity, several studies in recent decades have attempted to empirically examine the effect of fiscal decentralization on economic growth. The findings of these studies are diverse and, in some instances, contradictory. To examine and conclude from these different results, this study uses a multilevel meta-analysis approach. To do so, we conducted a comprehensive review of empirical studies in the relevant field and applied a meta-analysis protocol for data selection. Ultimately, we identified 23 cross-country studies comprising 506 regressions and 635 coefficients for analysis. Studies that deviated from the protocol or lacked sufficient information for data extraction were excluded. The combined results of these individual studies, after accounting for publication bias and moderator variables, reveal that fiscal decentralization has a small and positive effect on economic growth. In addition, the results of this study showed that the indicators used to measure fiscal decentralization and economic growth, the period and sample of the countries under review, and the presence or absence of variables such as human capital, physical capital, investment rate, foreign investment, tax revenue, education, unemployment rate, political stability, population growth, urbanization rate, and public sector size in the regression models utilized in individual studies Significantly contribute to explaining the heterogeneity observed in their findings.

    Keywords: Fiscal Decentralization, Economic Growth, Meta-analysis Approach, Publication Bias, Multilevel Meta-analysis
  • AliAsghar Salem *, Habib Morovat, Atefeh Heidary Milani, Masoumeh Azizkhani Pages 83-120

    Over the last decade, there has been a clear increase in ICT expenditures by households, both in value and as a proportion of total expenditure. Such a trend, however, has not affected all households in the same way. This study analyzes the socio-economic determinants of urban household expenditures on ICT goods and services in Iran in the year 2019 based on microdata from the Household Budget Surveys. To achieve this, we have applied Heckman's two-stage model, aiming to identify the determinants affecting the likelihood of spending on ICT and the amount spent. Our analysis further dissects ICT spending into its constituent components, including IT goods, IT services, communication goods, and communication services. Based on the results, per capita income has a significant and positive effect both on the probability of spending and the level of per capita ICT expenditures. Moreover, households led by male heads are more likely to engage in ICT spending, although their actual expenditures are lower. Households with larger sizes and households which have a married head are more likely to spend on ICT. The impact of education level and age of the household’s head on both the probability to use and the amount spent is positive and significant. There is a negative quadratic relationship between the age of the household’s head and both the probability of spending and the level of per capita ICT expenditures. Furthermore, consumption economies of scale exist in ICT expenditures. The likelihood of spending on all types of ICT components is positively influenced by per capita income, size of the household, education and age of the household’s head. Concerning the level of per capita expenditures on IT goods and communication goods and services, they are higher for households who have higher per capita income. There is a negative quadratic relationship between the age of the household’s head and both the probability of spending and the level of communication services expenditures. Households with highly educated heads tend to allocate higher budgets to communication goods and services. Lastly, consumption economies of scale are observed in IT goods, IT services, and communication services.

    Keywords: Information, Communication Technology, Heckman two-stage model, Consumption economies of scale
  • Elham Heshmati Dayari, Sohrab Delangizan *, Mohammad Sharif Karimi Pages 121-150

    Poverty is one of the major problems of human societies that causes many social harms. Therefore, policymakers and economic development planners always aim to eliminate it. In addition, economic growth is one of the important and influential variables of macroeconomics. Therefore, examining the impact of economic growth on poverty through the lens of growth and distribution effects offers valuable insights for policymaking and poverty reduction strategies. In this study, we use the log-normal curve approach introduced by Bourguignon to estimate the growth effect on poverty utilizing data from urban households in Iran over the period 2013-2019. The results indicate that only in the one-year period of 2015-2016, the triangle of poverty, growth, and inequality has worked well and the growth has been pro-poor.Furthermore, provincial-level findings unveil discernible patterns:(a) In provinces experiencing positive growth, urban areas in Qom exhibit pro-poor growth, while those in Alborz, Golestan, and Hamedan provinces observe a trickle-down effect. Meanwhile, in other provinces, growth demonstrates an immiserizing trend.(b) In provinces with negative growth, only urban areas in Markazi province observe a reduction in poverty. However, due to the lack of growth, it cannot be concluded that this province has had pro-poor growth. In the urban areas of other provinces in this group, the situation has been unfavourable for the poor.

    Keywords: pro-poor growth, distributional effect, income effect, inequality, Provinces of Iran
  • Ali Motavasseli * Pages 151-184
    The elasticity of aggregate output with respect to aggregate capital and labor is computed using the cost structure of the production network of Iran's economy without using the aggregate production function. Estimations are made using Input-Output tables and according to a method developed by Baqaee and Farhi (2019, 2020). Elasticities are computed for the years 1986, 1999, 2001, 2004, 2010, 2011, and 2016. Various assumptions regarding capital costs of production sectors lead to lower and upper bounds for capital elasticity. The bounds for capital elasticity of Iran's economy were 0.15-0.35 in 1986, up to 0.22-0.55 in 1999, 2001, and 2004, even higher to 0.28-0.59 in 2010 and 2011, and down to 0.21-0.42 in 2016. Labor elasticities are one minus capital elasticities. Notably, the bounds for capital elasticity steadily increased from 1986 until the early 2010s, followed by a decline. For the non-oil sectors, the bounds for capital elasticity and the spread between those bounds are smaller than the entire economy. The bounds for the non-oil economy are 0.15-0.32 in 1986, up to 0.17-0.47 from 1999 to 2011, and 0.17-0.35 in 2016. The results show that ignoring labor compensation from unincorporated sectors of the economy increases the capital elasticity by at least 0.17 points. Our estimations can be used for robustness check and sensitivity analysis wherever capital and labor elasticities are needed, such as growth accounting.
    Keywords: capital elasticity, labor elasticity, Input-Output Tables, cost structure
  • Mohsen Mohammadi Khyareh *, Amineh Zivari Pages 185-219
    Economic complexity is a relatively new concept developed in recent years to assess the productive characteristics of countries. It not only explains the production structure, but also helps examine differences in income and growth across countries. In this paper, we estimate the macroeconomic impact of economic complexity on growth of a sample of N-11 countries for the period 2000-2020, using the economic complexity index developed by Hidalgo and Hausman (2009). Diagnostic tests confirmed the assumption of slope coefficient heterogeneity and cross-sectional dependence of the error term. Thus, we employ the Pesaran (2006) Common Correlated Effects Mean Group estimator (CCEMG) and the Chudik and Pesaran (2015) Common Correlated Effect Pooled Mean Group (CCEPMG) methodology. The findings suggest that economic complexity is one of the key determinants of long-term economic growth. However, its impact on economic growth is not significant in the short term, suggesting that the impact of changes in production structure on economic growth is time-sensitive. The coefficients of other control variables such as human capital, investment, institutional quality, and inflation rate were statistically significant.
    Keywords: Economic Complexity, Economic Growth, N-11 Countries, Panel ARDL