فهرست مطالب

نشریه شیمی کاربردی روز
پیاپی 69 (Winter 2024)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن اسماعیل پور*، مجید قهرمان افشار صفحات 11-20

    در این تحقیق نانوذرات مغناطیسی Fe3O4@SiO2 با لیگاند بیس سالوفن شیف پیوند شیمیایی برقر کرده و برای حذف مس (II) از محلول های آبی استفاده شد. تعیین مشخصه MNPهای پایه Fe3O4@SiO2/Schiff سنتز شده با روش های تبدیل فوریه فروسرخ (FT-IR)، پراش اشعه ایکس (XRD)، میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM)، میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی (FE-SEM)، پراکندگی اشعه X گردین. آنالیز اشعه (EDX) و مغناطیس سنجی نمونه ارتعاشی (VSM) صورت پذیرفت. سپس فعالیت جذبی نانوذرات سنتز شده برای یون های مس از نظر تاثیر مقدار جاذب بر جذب و رفتار سینتیکی مورد بررسی قرار گرفت. علاوه بر این، آزمایش جذب و واجذب نشان داد که ظرفیت جذب MNPهای پایه Fe3O4@SiO2/Schiff پس از 6 بار استفاده تنها 6% کاهش می یابد. در نهایت، نتایج حاکی از آن است که که کامپوزیت های پایه Fe3O4@SiO2/Schiff پتانسیل بالایی برای استفاده در تصفیه فاضلاب حاوی یون مس (II) دارند.

    کلیدواژگان: نانوکامپوزیت Fe3O4@SiO2، تغییرات سطحی، شیف باز سالوفن لیگاند، مس دو ظرفیتی، حذف موثر، جداسازی مغناطیسی
  • مهزاد فیروزی، مصطفی نجفی*، حسین رجبی صفحات 21-32

    در اینجا، نانوکامپوزیت SnO2-NiO از طریق روش هیدروترمال تهیه شد و با تکنیک های مختلف شامل پراش پرتو ایکس (XRD)، روبشی نشر میدانی میکروسکوپ الکترونی (FESEM) و طیف سنجی انرژی-پراکنده پرتو ایکس (EDS) مشخص شد. تصویر FESEM ذراتی را با اندازه در حدود 20 تا 130 نانومتر در قطر نشان داد. اکسیداسیون الکتروشیمیایی هیدروکلروتیازید (HCTZ) در الکترود خمیر کربن اصلاح شده با نانوکامپوزیت SnO2-NiO و مایع یونی (1-بوتیل-3-متیل ایمیدازولیوم هگزافلویوروفسفات (BMIM-PF6)) (SnO2-NiO/IL/CPE) در بافر فسفات با (PB) pH 8، با استفاده از ولتامتری چرخه ای، ولتامتری روبش خطی، ولتامتری پالس تفاضلی و کرونوآمپرومتری ارزیابی شد. SnO2-NiO/IL/CPE رفتار الکتروکاتالیستی خوبی را نسبت به اکسیداسیون هیدروکلروتیازید نشان داد. جریانهای پیک آندی با غلظت HCTZ افزایش یافت و دو محدوده دینامیکی خطی را از 0.01 تا 0.1 میکرومولار و 0.1 تا 100 میکرومولار و حد تشخیص 0.002 میکرومولار (S/N = 5) تحت شرایط بهینه نشان داد. حسگر الکتروشیمیایی معرفی شده برای تعیین HCTZ در فرمولاسیون دارویی و نمونه بیولوژیکی مورد استفاده قرار گرفت.

    کلیدواژگان: هیدروکلروتیازید، مایع یونی، ولتامتری، اکسیدقلع-اکسید نیکل، الکترود اصلاح شده
  • مسعود نصیری*، منیره ذوالفقاری، علی حقیقی اصل صفحات 33-44

    در این پژوهش، جذب گاز CO2 در قطرات آبی N-متیل دی اتانول آمین (MDEA) در امولسیون های آب در روغن (W/O) و روغن در آب (O/W)  در راکتور همزن دار ناپیوسته در دمای 298 کلوین مورد بررسی قرار گرفت. اثر  پارامترهای مختلف شامل فشارهای جزیی مختلف گاز CO2 در محدوده 5/0 - 1/0 بار، غلظت فاز آبی در امولسیون، نوع امولسیون و مقدار پیپرازین استفاده شده به عنوان یک شتاب دهنده بر درصد جذب و مقدار بارگذاری کربن دی اکسید (مول CO2 جذب شده به ازای هر مول آمین) بررسی شد. کلیه نمونه های میکروامولسیون به روش تیتراسیون تهیه شد. مقادیر بارگذاری CO2  در تمام آزمایش ها محاسبه شد و نتایج نشان داد که نمونه های میکروامولسیون آب در روغن عملکرد جذب بهتر و مقادیر بارگذاری CO2 بالاتری دارند. با افزایش فشار جزیی CO2 مقادیر بارگذاری در نمونه ها در هر دو نوع امولسیون بهبود یافت. همچنین در نمونه های آب در روغن با غلظت های مختلف محلول پیپرازین یا  MDEA، با افزایش غلظت آمین، جذب و بارگذاری CO2 بهبود یافت.

    کلیدواژگان: جذب، کربن دی اکسید، میکروامولسیون، متیل دی اتانول آمین، پیپرازین
  • محسن شیرخدای کاشانی، سید مهدی قریشی، میلاد غنی*، بهروز ملکی صفحات 45-56

    در این مطالعه، یک جاذب جدید بر اساس نسل دوم پلی (آمیدوآمین) مغناطیسی پوشش داده شده با سیلیس Fe3O4@SiO2@PAMAM سنتز شد. . سپس، از میکروسکوپی الکترون روبشی با گسیل اثر میدانی (FE-SE)، طیف بینی پراش پرتوی ایکس (XRD)، طیف بینی مادون قرمز - تبدیل فوریه (FT- IR) ،آنالیز حرارتی وزن سنجی (TGA)، میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) برای بررسی ریخت شناسی و ساختاری جاذب تهیه شده، استفاده گردید. برای بررسی کارآیی روش، میکونازول، کلوتریمازول و تیکونازول به عنوان سه گونه ی آزمایشی هدف انتخاب شدند و به منظور بررسی کارآیی روش پیشنهادی در آنالیز نمونه های حقیقی، نمونه های بیولوژیکی، مانند: ادرار و پلاسما مورد ارزیابی قرارگرفتند. تحت شرایط بهینه، گستره ی خطی غلظتی برای میکونازول دربازه ی µg L-1 1-200،برای کلوتریمازول در بازه ی µg L-1 1-500 و برای تیکونازول در بازه ی µg L-1 1-200 با ضریب تعیین (2r) دربازه ی 9871/0 تا 9977/0 در اندازه گیری آن ها توسط HPLC-UV محاسبه شدند. LOD روش برای میکونازول، کلوتریمازول و تیکونازول، به ترتیب µg L-116/0، µg L-118/0 و µg L-1 14/0 و LOQ روش نیز برای برای میکونازول، کلوتریمازول و تیکونازول ، به ترتیب µg L-1 53/0، µg L-1 60/0 وµg L-1 46/0 محاسبه گردیدند. RSD% روش در یک روز برای گونه های مورد بررسی در محدوده ی 9/5-6/4 برآورد شدند.

    کلیدواژگان: استخراج فاز جامد مغناطیسی، دندریمر پلی آمیدو آمین، داروهای ضد قارچ، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، طراحی آزمایش
  • مجید آروند*، اکرم پورحبیب، سید جواد موسوی صفحات 57-67

    نانوصفحات اکسید گرافن (GONs) به دلیل رسانایی الکتریکی بالا، مساحت سطح زیاد و هزینه تولید پایین، برای استفاده در کاربردهای الکتروشیمیایی بسیار مناسب هستند. در این تحقیق، الکترود گرافیتی اصلاح شده با اکسید گرافن لایه برداری شده الکتروشیمیایی برای تعیین ولتامتری کلوزاپین (CLZ) ساخته شد. وابستگی جریان پیک اکسیداسیون به pH محلول، سرعت اسکن و غلظت آنالیت برای بهینه سازی شرایط تجربی برای تعیین الکتروشیمیایی CLZ مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج تجربی نشان داد که الکترود اصلاح شده، واکنش انتقال الکترون را برای اکسیداسیون CLZ ارتقاء می دهد. الکترود اصلاح شده سطح موثر بالا، مقرهای واکنش پذیرتر و فعالیت الکتروکاتالیتیکی عالی نسبت به اکسیداسیون CLZ نشان داد. در محدوده غلظت 0.75 تا 100 میکرومولار CLZ در محلول بافر سیترات (CBS، pH 6)، جریان های پیک آندی، اندازه گیری شده از طریق ولتامتری پالسی دیفرانسیلی (DPV)، رابطه خطی خوبی با حد تشخیص (LOD) 2.15 نانومتر ن و حساسیت خوب 0.0477 µA µM-1 شان داد. روش پیشنهادی با موفقیت برای تعیین مقدار CLZ در سرم خون و پلاسمای بیماران اسکیزوفرنی استفاده شد.

    کلیدواژگان: اکسید گرافن لایه برداری شده الکتروشیمیایی، الکترود گرافیت، کلوزاپین، ولتامتری پالسی دیفرانسیلی، اسکیزوفرنی
  • حمیدرضا حقگو قزلجه، مریم رجبی*، علیرضا اصغری، محمد بذرگر صفحات 69-84

    در شیمی تجزیه استفاده از ساده ترین ابزار که امکان اندازه گیری در محل، هزینه کم و دستگاهوری ساده را فراهم نماید همواره مورد توجه پژوهشگران بوده است. در سال های اخیر استفاده از گوشی های هوشمند به عنوان یک وسیله ی در دسترس، می تواند این ویژگی ها را دارا باشد. در این پژوهش از جاذب Bi2O3/ZnO/Pd برای پیش تغلیظ و اندازه گیری رنگ سودان IV به عنوان یکی از رنگ های خانواده ی آزو در نمونه های غذایی و آبی با استفاده از گوشی هوشمند به روش ultrasonic assisted dispersive micro solid phase extraction (UA-d-μ-SPE) استفاده شد. ساختار این جاذب توسط آنالیزهای XRD، SEM و EDS مورد بررسی قرار گرفت. عواملی از قبیل مقدار جاذب (5.1 میلی گرم)، pH محلول نمونه (7.1)، حجم حلال شستشو دهنده (430.0 میکرولیتر) و زمان جذب (65 ثانیه) توسط روش طراحی مرکب مرکزی (CCD) و نوع حلال شستشو دهنده (متانول) و زمان واجذب (45 ثانیه) طبق روش یک پارامتر در زمان بهینه سازی شدند. در بهترین شرایط محدودیت تشخیص (LOD) برابر با 5.58 ng mL-1 و محدوده خطی (LDR) برای این رنگ برابر با 20-1100 ng mL-1 شد. فاکتور غنی سازی (EF) نیز 22.87 محاسبه شد. علاوه بر این انحراف استاندارد نسبی (RSD%) برابر با 3.91 با n=5 به دست آمد.

    کلیدواژگان: گوشی هوشمند، جاذب Bi2O3، ZnO، Pd، رنگ سودان IV، نمونه های غذایی و آبی، استخراج فاز جامد میکرو پخشی به کمک اولتراسونیک
  • عفت سمیعی پاقلعه، اسکندر کلوری* صفحات 85-99

    یکی از بزرگترین چالش های گسترش فرآیندهای فتوشیمیایی، ایجاد فوتوکاتالیزو های موثر نور مریی برای سنتز آلی بوده است. فوتوکاتالیزورهای ناهمگن یک روش مطلوب برای تحقق واکنش های آلی سبز و دوستدار محیط زیست ارایه می دهند. ما کاتالیزور ناهمگن CuFe2O4/CuO-rGO@EosinY (EY) را با تثبیت ایوزین وای بر روی بستر CuFe2O4/CuO-rGO ساختیم. بستر ایوزین از کلسینه شدن هیدروژل دانه ریحان (BSH) آغشته به مس و آهن ساخته شد. کاتالیزور ناهمگن تهیه شده به عنوان فوتوکاتالیزور در یک واکنش چند جزیی در شرایط سبز برای تولید مشتقات مهم زانتن از طریق تراکم آلدییدهای آروماتیک و دیمدون تحت شرایط تابش نور مریی استفاده شد. فوتوکاتالیزور سنتز شده با استفاده از تکنیک های مختلفی مانند FT-IR، XRD، TGA شناسایی شد .مزایای قابل توجه روش حاضر شامل بازده قابل توجه، مقرون به صرفه بودن، کار آسان، دامنه وسیع بستر و قابلیت استفاده مجدد آن است. کاتالیزور تهیه شده در چهار مرحله بدون کاهش قابل توجهی در راندمان واکنش مورد استفاده قرار گرفت.

    کلیدواژگان: بذر ریحان، ائوزین وای، اکسید گرافن کاهش یافته، زانتن، فوتوکاتالیزور ناهمگن، نور مرئی
  • آرزو رسولی، احمد باقری*، فریده نبی زاده چیانه صفحات 101-112

    این مطالعه یک رویکرد نوآورانه برای حذف آلاینده دارویی دیکلوفناک سدیم (DFS) با ترکیب دو فناوری غشای نانوفیلتراسیون و فرآیند اکسیداسیون الکتروشیمیایی را ارایه می کند. غشای نانو فیلتراسیون با روش وارونگی فاز تهیه شده و توسط کلرید ستیل تری متیل آمونیوم (CTAC) جهت بهبود خواص سطحی و ساختار منافذ، اصلاح شده است. پس از تصفیه آلاینده دارویی توسط غشا، کنسانتره حاصل از عملیات نانوفیلتراسیون به عنوان خوراک ورودی برای اکسیداسیون الکتروشیمیایی استفاده و از الکترود تهیه شده Ti/SnO2-α-Fe2O3 برای حذف آلاینده DFS کنسانتره استفاده شد. غشای PES/CTAC ساختار منافذ یکنواخت و پایدارتری را نشان می دهد که منجر به افزایش نفوذپذیری و خواص ضد رسوب آن می شود. علاوه بر این، سورفکتانت CTAC از طریق مکانیسم جذب سطحی عملکرد دفع داروی DFS را بهبود بخشید و در غشا با ترکیب 0/1 درصد وزنی CTAC به میزان دفع 65/20 % دست یافت. نتایج به دست آمده نشان می دهد که الکترود تیتانیوم پوشش داده شده با نانوذرات SnO2 و α-Fe2O3 توانست 56% از آلاینده دارویی DFS کنسانتره را حذف کند. در مجموع، هر دو فرآیند غشایی و اکسیداسیون الکتروشیمیایی 80/50% از مقدار آلاینده اولیه محلول دیکلوفناک سدیم را حذف کردند. با توجه به مصرف انرژی پایین این فرآیند (EEC=0.014144 US$/m3) و سایر نتایج، ترکیب غشا PES/CTAC و الکترود Ti/SnO2-α-Fe2O3 روشی کارآمد برای حذف آلاینده دارویی سدیم دیکلوفناک است.

    کلیدواژگان: سورفکتانت کاتیونی، دیکلوفناک، فرآیند اکسیداسیون الکتروشیمیایی، نانوفیلتراسیون، الکترود Ti، SnO2-α-Fe2O3
|
  • Mohsen Esmaeilpour *, Majid Ghahraman Afshar Pages 11-20

    A novel, bis-salophen schiff base ligand anchored magnetic Fe3O4@SiO2 nanoparticles was prepared and applied for removal of Cu(II) from aqueous solutions. The obtained Fe3O4@SiO2/Schiff base MNPs was characterized by fourier transform infrared (FT-IR), X-ray diffraction (XRD), transmission electron microscopy (TEM), field emission scanning electron microscopy (FE-SEM), energy dispersive X-ray analysis (EDX) and vibration sample magnetometry (VSM). Then, the adsorption activity for copper ions was studied by nonmagnetic, in terms of effect of adsorbent dosage on the adsorption and kinetics behavior. Furthermore, the adsorption and regeneration experiment showed there was about 5% loss in the adsorption capacity of the prepared Fe3O4@SiO2/Schiff base MNPs for copper ions after 6 times reuse. Finally, our results suggested that the Fe3O4@SiO2/Schiff base composites have a great potential to be employed for treatment of wastewater containing Cu(II).

    Keywords: Fe3O4@SiO2 NPs, Bis-salophen Schiff base ligand, adsorption kinetics, Copper ions, Magnetic separation
  • Mahzad Firouzi, Mostafa Najafi *, Hossein Rajabi Pages 21-32

    Herein, SnO2-NiO nanocomposite was prepared via a hydrothermal method and characterized by various techniques consisting X-ray diffraction (XRD), field emission scanning electron microscopy (FESEM) and energy-dispersive X-ray spectroscopy (EDS). The FESEM image showed particles with the size at about 20–130 nm in diameters. The electrochemical oxidation of hydrochlorothiazide (HCTZ) at a carbon paste electrode modified with SnO2-NiO nanocomposite and an ionic liquid (1-butyl-3-methylimidazolium hexafluorophosphate (BMIM-PF6)) (SnO2-NiO/IL/CPE) was evaluated in phosphate buffer (PB) pH 8, by using cyclic voltammetry, linear sweep voltammetry, differential pulse voltammetry and chronoamperometry. The SnO2-NiO/IL/CPE indicated a good electrocatalytic behavior towards to oxidation of hydrochlorothiazide. The anodic peak currents were increased with the HCTZ concentration and indicated two linear dynamic range from 0.01 to 0.1 µM and 0.1 to 100 µM and a detection limit of 0.002 µM (S/N = 5) under the optimized conditions. The introduced electrochemical sensor was utilized for the determination of HCTZ in the pharmaceutical formulations and biological sample.

    Keywords: Hydrochlorothiazide, Ionic liquid (BMIM-PF6), Voltammetry, SnO2-NiO, Nanocomposite, Modified electrode
  • Masoud Nasiri *, Monireh Zolfaghari, Ali Haghighi Asl Pages 33-44

    In this study CO2 absorption into aqueous droplets of N-methyl-diethanolamine (MDEA) in water-in-oil (w/o) and oil-in-water (o/w) emulsions were investigated in batch-stirred reactor at 298 K and different CO2 partial pressure in the range of 0.1-0.5 bar. The effects of the aqueous phase concentration, emulsion type, CO2 partial pressure and the amount of piperazine as a promoter on absorption percentage and loading amount of CO2 (mole of absorbed CO2/mole of amines) were studied. All microemulsion samples were prepared by titration method. The CO2 loading amounts of all experiments were calculated and the results showed that water in oil samples have better absorption performance and higher CO2 loading values. The loading values in samples were improved in both emulsion types with increasing CO2 partial pressure. The results also showed that in water-in-oil samples with different concentrations of piperazine or MDEA, CO2 absorption and loading improves with increasing amine concentration.

    Keywords: Absorption, Carbon dioxide, Microemulsion, N-methyl-diethanolamine, Piperazine
  • Mohsen Shirkhodayekashani, Sayed Mehdi Ghoreishi, Milad Ghani *, Behrooz Maleki Pages 45-56

    In this study, an attempt was made to synthesize a new sorbent based on the second generation of silica coated magnetic poly(amidoamine) (Fe3O4@SiO2@PAMAM) to improve the performance of magnetic solid phase extraction (MSPE) of some antifungal drugs including miconazole, clotrimazole and ticonazole in various real samples such as urine and human plasma. The extracted analytes were measured by high performance liquid chromatography equipped with ultraviolet detection (HPLC-UV). Field emission-scanning electron microscopy (FE-SEM), X-ray diffraction analysis (XRD), Thermogravimetric analysis (TGA), Transmission electron microscopy (TEM) and Fourier transform-infrared spectroscopy (FT-IR) were used to study the morphology and structure of the prepared sorbent. The various factors such as: extraction time, sorbent amount, solvent desorption volume, desorption time, ionic strength and pH were studied and optimized. The method is validated according to ICH guidelines with respect to precision, accuracy, linearity, specificity, robustness, and limits of detection and quantification. Under the optimized condition, the linearity of the method was in the range of 1–500 µg L-1 (miconazole= 1-200 µg L-1, clotrimazole = 1-500 µg L-1 and ticonazole = 1-200 µg L-1). The obtained correlation coefficients (r^2) were between 0.9871-0.9977. The limits of detection (LODs) were also calculated to be 0.14-0.18 µg L-1 (miconazole= 0.16 µg L-1, clotrimazole = 0.18 µg L-1 and ticonazole=0.14 µg L-1). The limits of quantification (LOQs) were also in the range of 0.46-0.60 µg L-1 for the selected analytes. The relative standard deviations (RSDs%), were obtained in the range of 4.6 to 5.9%. Moreover, the calculated enrichment factors were between 85 and 93. The proposed method was also employed for the analysis of various real samples such as urine and plasma samples. The obtained recoveries indicated that the method was useful and applicable in complicated real samples

    Keywords: Magnetic solid phase extraction, PAMAM, Antifungal, HPLC, Response surface methodology
  • Majid Arvand *, Akram Pourhabib, Seyed Javad Mousavi Pages 57-67

    Graphene oxide nanosheets (GONs) are ideally suited for implementation in electrochemical applications due to their large electrical conductivity, large surface area and low production costs. In this research, electrochemical exfoliated graphene oxide-modified graphite electrode was developed for voltammetric determination of clozapine (CLZ). The dependence of oxidation peak current on the pH of the solution, scan rate and concentration of analyte were studied to optimize the experimental conditions for electrochemical determination of CLZ. The experimental results suggested that the modified electrode promoted electron transfer reaction for the oxidation of CLZ. The modified electrode exhibited high effective surface area, more reactive sites and excellent electrocatalytic activity toward the oxidation of CLZ. In the concentration range of 0.75–100 µM of CLZ in citrate buffer solution (CBS, pH 6), the anodic peak currents, measured via differential pulse voltammetry (DPV), presented good linear relationship with limit of detection (LOD) of 2.15 nM and good sensitivity of 0.0477 µA µM−1. The proposed method was successfully applied to quantify the amount of CLZ in the blood serum and plasma of schizophrenia patient.

    Keywords: Electrochemical exfoliated graphene oxide, Graphite electrode, Clozapine, Differential pulse voltammetry, Schizophrenia
  • Hamidreza Haghgoo Qezelje, Maryam Rajabi *, Alireza Asghari, Mohammad Bazregar Pages 69-84

    In analytical chemistry, the use of the simplest tool that provides the possibility of on-site measurement, low cost, and simple equipment has always been an area of interest for researchers. In recent years, the use of smartphones as an available tool can have these features. In this study, Bi2O3/ZnO/Pd adsorbent was used for preconcentration and measurement of Sudan IV color as one of the azo family colors in food and water samples, exploiting ultrasonic-assisted dispersive micro solid phase extraction (UA-d-μ-SPE) method along with a smartphone. The structure of this adsorbent was examined by XRD, SEM, and EDS analyses. Factors such as the amount of adsorbent (5.1 mg), sample solution pH (7.1), washing solvent volume (430.0 μL), and adsorption time (65 seconds) were optimized, utilizing central composite design (CCD) method. The type of washing solvent (methanol) and desorption time (45 seconds) were also optimized using the one-parameter-at-a-time method. In the best conditions, the limit of detection (LOD) was 5.58 ng mL-1, and the linear detection range (LDR) for this color was 20-1100 ng mL-1. The enrichment factor (EF) was also computed as 22.87. In addition, the relative standard deviation (RSD%) was acquired as 3.91 with n=5.

    Keywords: smartphone, Bi2O3, ZnO, Pd adsorbent, Sudan IV color, Food, water sample, Ultrasonic-assisted dispersive micro solid phase extraction (UA-d-μ-SPE)
  • Effat Samiee Paghaleh, Eskandar Kolvari * Pages 85-99

    One of the biggest challenges to the expansion of photochemical processes has been the creation of effective visible light photocatalysts for organic synthesis. Heterogeneous photocatalysts present a favorable procedure to realize green and eco-friendly organic reactions. we fabricated the heterogenous catalyst CuFe2O4/CuO-rGO@EosinY (EY) by immobilizing eosin on the substrate CuFe2O4/CuO-rGO. The substrate of eosin was fabricated from the calcination of basil seed hydrogel (BSH) impregnated with copper and iron. The prepared heterogeneous catalyst as photocatalyst was applied in a green one-pot multi-component protocol for the production of biologically important xanthene derivatives via condensation of aromatic aldehydes and dimedone under the condition of visible light irradiation. The synthesized photocatalyst was characterized using various techniques such as FT-IR, XRD, and TGA. The significant advantages of the present methodology include remarkable yield, cost-effectiveness, easy work-up, broad substrate scope, and significant reusability. The prepared catalyst was used four times without a significant decrease in reaction efficiency.

    Keywords: Basil Seed, EosinY, reduced graphene oxide, xanthene, heterogeneous photocatalyst, visible light
  • Arezoo Rasouli, Ahmad Bagheri *, Farideh Nabizadeh Chianeh Pages 101-112

    This study presents an innovative approach to eliminating the pharmaceutical pollutant diclofenac sodium (DFS) by combining nanofiltration membrane technology with an electrochemical oxidation process. The nanofiltration membrane was prepared by phase inversion, and modified with cetyltrimethylammonium chloride (CTAC) to improve surface properties and pore structure. The concentrate from the nanofiltration treatment has been utilized as the input feed for the electrochemical section, employing Ti/SnO2-α-Fe2O3 electrodes. The PES/CTAC membrane exhibits a more uniform and stable pore structure, leading to increased permeability and antifouling properties. Additionally, the inclusion of CTAC through the surface adsorption mechanism improved the DFS rejection performance, achieving a maximum rejection rate of 65.2% for the membrane with a composition of 0.1 wt% CTAC. The obtained results show that the titanium electrode coated with SnO2 and α-Fe2O3 nanoparticles removed the DFS pollutant by 56%. In total, both membrane and electrochemical process removed 80.5% of the primary Diclofenac pollutant. According to the low energy consumption of this process (EEC=0.014144 US$/m3) and other results, the combination of the PES/CTAC membrane and Ti/SnO2-α-Fe2O3 electrode is an efficient method for diclofenac sodium pollutant removal.

    Keywords: Cationic surfactant, Diclofenac, Electrochemical oxidation process, Nanofiltration, Ti, SnO2-α-Fe2O3 electrode