فهرست مطالب

سیاست علم و فناوری - سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 59، پاییز 1402)

فصلنامه سیاست علم و فناوری
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 59، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید حنیفی * صفحه 0

    اگر بعد از ارسال مقاله علمی به یک مجله با اصلاحات داوران مواجهه شدید، نگران نباشید! روند انتشار مقالات علمی مانند رقصی است بین نویسندگان، داوران و سردبیران. چنانچه این حرکات و روابط فی مابین به خوبی رفت و برگشت داشته باشد،  به یک خروجی منظم و حرفه ای می رسد. پاسخ دادن به داوران شاید کاری طاقت فرسا به نظر برسد، زیرا هیچ کس دوست ندارد کارش مورد انتقاد قرارگیرد. اما اگر نظرات داوران را فرصتی برای بهبود مقاله خود و کسب اعتبار برای آن بدانید، پاسخ به نظرات دشوار نخواهد بود. لذا برای کسب یک نتیجه مناسب و مفید، پیشنهاد می شود که به عنوان نویسنده در پاسخ به ارزیابی انجام شده توسط داوران مجلات، توصیه های زیر را رعایت نمایید.

    کلیدواژگان: ارسال مقاله، داور، خروجی منظم
  • سعید رحیمی، حامد دهقانان*، علیرضا شیخی فینی صفحات 1-22
    تجهیزات الکترونیک قدرت به مثابه یک نوآوری در تغییر ساختار سنتی شبکه برق و ظهور شبکه های هوشمند نقش به سزایی دارند. مبتنی بر ابرانگاره حکمرانی عمومی جدید ، از شروط لازم تحقق نوآوری های تجهیزات الکترونیک قدرت، توجه به رویکرد مبتنی بر همکاری است که از شاخص ترین مصادیق آن بوم سازگان نوآوری است. پژوهش حاضر با توجه به ضرورت شکل گیری بوم سازگان نوآوری تجهیزات الکترونیک قدرت در کشور و فقدان پژوهش منسجم در این خصوص به طراحی این بوم سازگان می پردازد. روش پژوهش مبتنی بر علم طراحی است. در فاز شناخت ابعاد نظری و منتخبی از اسناد، گزارش ها و مصاحبه های منتخب بررسی شد. در فاز پیشنهاد مفاد 23 مصاحبه انجام یافته با خبرگان به همراه اسناد بالادستی منتخب بر اساس تحلیل محتوای کیفی قیاسی و مبتنی بر یک ماتریس مقوله بندی ساختار نیافته کدگذاری و مقوله بندی شد. در فاز توسعه، خروجی فاز پیشنهاد در یک پنل خبرگی متشکل از 15 نفر از خبرگان حوزه تجهیزات الکترونیک قدرت بررسی و نهایی شد. در فاز ارزیابی، خروجی فاز توسعه با استفاده از سه ابزار شامل ارزیابی مطلوبیت مولفه ها، پنل خبرگی و معیارهای سنجش پژوهش های کیفی ارزیابی و مورد تایید قرار گرفت و در فاز جمع بندی، مبتنی بر یافته ها ، دلالت ها و پیشنهادات پژوهش حول محور طراحی بوم سازگان نوآوری تجهیزات الکترونیک قدرت طرح شد.
    کلیدواژگان: نوآوری، بوم سازگان نوآوری، تجهیزات الکترونیک قدرت، حکمرانی عمومی جدید
  • نیما اسفندیاری، محمود مرادی*، محمدرحیم رمضانیان، مصطفی ابراهیم پور ازبری صفحات 23-38

    اهمیت بوم سازگان های نوآوری در بین محققان و نیز در سطح جامعه در حال افزایش است و بوم سازگان نوآوری ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. اما به نظر می رسد علی رغم حمایت های انجام شده از سوی دولت، این بوم سازگان هنوز به اثرگذاری لازم نرسیده است. به همین منظور، پژوهش حاضر به تحلیل کارکردهای بوم سازگان نوآوری کشور پرداخته است. متناسب با این هدف، طرح پژوهش کیفی و روش نظریه داده بنیاد بکار گرفته شد. نظر 22 مشارکت کننده از طریق مصاحبه و دیدگاه 13 نفر از بازیگران بوم سازگان نیز از طریق داده های ثانویه اتخاذ شد. طبق یافته ها، اگرچه دولت به دنبال رفع موانعی از قبیل قوانین متناقض و بوروکراسی گسترده در بوم سازگان بوده، اما همزمان با گسترش فعالیت دولت، موانع بوروکراتیک نیز که ریشه در دولت دارد، افزایش می یابد. همچنین مشوق های مالی دولت و فراهم آوردن زیرساخت با هدف ایجاد قابلیت نوآوری و تقویت ارتباطات بین بازیگران است، در صورتی که نوع سازوکار حمایتی صورت گرفته، محرکی جدی برای فراهم کردن فرصت یادگیری دانش فناورانه و یادگیری تعاملی میان بازیگرانی مانند دانشگاه و صنعت نبوده است. علاوه بر این از یک سو حمایت دولت از نوآوری در مرحله رشد شرکت هاست، اما از سوی دیگر مداخله گری در کنترل بازار مانع از بهره برداری از همان نوآوری در بازار می گردد. بازیگران بوم سازگان در مواجه با این کارکرد و نیز با توجه به کارایی انطباقی نهادی در بوم سازگان، عوامل کلان و همچنین انگیزه های خویش، سه راهبرد عمده ترک بوم سازگان، عدم ورود به بوم سازگان و یا ماندن حداقلی در آن را اتخاذ می کنند.

    کلیدواژگان: بوم سازگان، نوآوری، کسب و کار، دولت، نظریه داده بنیاد
  • مهدی ابراهیمی، حسین هرسیج*، سید محمدرضا حسینی صفحات 39-54

    این پژوهش از دیدگاه مکتب اتریش به بررسی و مطالعه کارآفرینی سیاسی به عنوان شکلی از همسویی بین کارآفرینان با ساختار نهادی که هدفشان دسترسی ممتاز به منابع است، می پردازد. کارآفرینی سیاسی به عنوان یک پدیده در اقتصادهای در حال توسعه ظهور کرده و بر اهداف توسعه پایدار تاثیر گذار است. این مطالعه با استفاده از تعریفی گسترده با رویکردی مولد به این مفهوم، از طریق جمع آوری داده های ترکیبی از منابع مستند و مصاحبه های نیمه ساختاریافته با خبرگان سیاسی واجد شرایط که از طریق نمونه گیری هدفمند نظری انتخاب شدند انجام شده و ویژگی های اصلی فعالیت های کارآفرینانه را شناسایی و مدلی از کارآفرینی سیاسی با رویکرد توسعه پایدار ارایه نموده است. روش پژوهش از نظر هدف بنیادی- توسعه ای؛ و به لحاظ ماهیت کیفی و از نوع اکتشافی می باشد که از نظریه داده بنیاد (سیستماتیک) به منظور سازماندهی و تحلیل داده ها استفاده شده است. مدل پارادایمی با بررسی 4905 گزاره مفهومی، 6 کد انتخابی، 17 کد محوری و 73 کد باز حاصل شد. یافته ها نشان داد که پیوندهای چندگانه به عنوان مقوله محوری در مدل کارآفرینی سیاسی نقش مهمی دارد. این مدل قابل تعمیم به سایر اقتصادهای در حال توسعه می باشد. این مطالعه مفاهیمی را در مورد چگونگی اتخاذ یک رویکرد کل نگر برای استفاده از ظرفیت کارآفرینان سیاسی به منظور ارایه نوآوری در حوزه سیاسی و انجام اصلاحات در ساختار نهادی برای سیاستمداران و سیاستگذاران این حوزه ارایه می دهد. پیامدهای استفاده از این مدل تحکیم ساختار نهادی و حرکت به سمت توسعه پایدار است.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی سیاسی، توسعه، توسعه پایدار، سیاستگذاری
  • سمیه ملک مکان*، محمد ابویی اردکان، وحید محمودی صفحات 55-76
    آموزش عالی به مثابه یکی از کانون های پیشرفت جامعه و زمینه ساز پیشرفت در سایر حوزه ها مورد توجه قرار گرفته، و بنابراین کیفیت این نهاد و میزان دستیابی به اهداف آن از اهمیت بالایی برخوردار است. این مهم، با توجه به تغییر پارادایم های توسعه از توسعه اقتصادی به توسعه انسانی بیش از پیش خود را نشان می دهد چرا که در توسعه انسانی نیز، انسان، محور و هدف توسعه است و رویکردی که بر آن تاکید می کند تحت عنوان رویکرد قابلیت ها معرفی می شود. رویکرد قابلیت ها رویکردی کامل تر، کل نگرتر و متحول کننده تر نسبت به رویکرهای پیشین به آموزش مانند رویکرد سرمایه انسانی و حقوق در طراحی برنامه آموزشی آموزش عالی ارایه می دهد زیرا با نیازهای زمینه ای از پیش تعیین شده محدود نشده است. با نگاهی به اهمیت موضوع، پژوهش حاضر بر دلالت های رویکرد قابلیت های انسانی در آموزش عالی تمرکز می کند. در روش شناسی پژوهش، از رویکرد فراترکیب بهره گرفته شده است. بدین منظور با جستجو در 16 پایگاه علمی معتبر، 1945 مقاله اولیه در فاصله زمانی 1979 تا 2022 و 1358 تا 1402 شناسایی و 12 مقاله مرتبط انتخاب شد و مورد بررسی و کدگذاری قرار گرفت. فراترکیب مطالعات پیشین نشان می دهد دلالت های رویکرد قابلیت ها در آموزش عالی را می توان ذیل چهار مقوله قابلیت های زمینه ای، قابلیت های رفتاری، قابلیت های آموزشی و قابلیت های اقتصادی-رفاهی دسته بندی کرد. مقولات فرعی (قابلیت ها) شناسایی شده نیز شامل 20 مفهوم هستند.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، دانشگاه، رویکرد قابلیت ها، رویکرد قابلیت و آموزش عالی، فراترکیب
  • امیر خدادادی، غلامعلی منتظر* صفحات 77-100
    هدف از تحقیق حاضر، مطالعه، دسته بندی و تحلیل سناریوهای مختلف آینده فناوری اطلاعات و درک ارتباط میان این سناریوهاست. روش تحقیق، عبارت است از  مرور پیشینه پژوهش از نوع فراترکیب و مقایسه بین سناریوهای آینده فناوری اطلاعات. تحلیل سناریوهای آینده فناوری اطلاعات نشان می دهد این سناریوها هرچند متاثر از تحولات اجتماعی و روند رشد فناوری های پردازشی و ارتباطاتی است اما تاثیر عمیقی بر تحولات اجتماعی دارد. از دیدگاه تاثیر فناوری اطلاعات بر تحولات اجتماعی، این سناریوها از سه منظر متفاوت، شامل «مردم»، «دولت» و «الگوهای توسعه»  ترسیم می شوند. این سه منظر، در سه دستگاه مختصات متفاوت با محورهای عدم قطعیتی که در وهله اول متفاوت به نظر می رسند، به توصیف سبک زندگی مردم، حکمرانی دولت و مسیر توسعه کشورها می پردازند. از کاوش متن سناریوها، فهرستی از ویژگی ها و آثار تحقق آنها به دست می آید. یافته ها حکایت از اشتراک در ابعاد عدم قطعیت سه منظر یادشده دارد که منجر به تشکیل چارچوبی واحد از طریق انطباق تقریبی دستگاه های مختصات می شود. از مقایسه سناریوهای واقع در هر ربع این دستگاه مختصات واحد، نتیجه می شود که به رغم تفاوت در بازیگران و نقش آفرینان اصلی، این سناریوها، همپوشانی جدی در ابعاد و تجسم وضعیت مطلوب دارند  و نوعی همگرایی مفهومی در آثار آنها مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: سناریونگاری، فناوری اطلاعات، روندها، ابعاد عدم قطعیت، همگرایی سناریوها
|
  • Saeed Rahimi, Hamed Dehghanan *, Alireza Sheikhi-Fini Pages 1-22
    As an innovation, power electronic devices plays a significant role in changing the paradigm of the traditional power grid structure and the emergence of smart grids. Based on the new public governance paradigm (NPG), one of the necessities for the emergence of power electronic device innovations is to pay atten`1tion to collaborative approaches such as innovation ecosystems. Considering the necessity of building power electronic devices innovation ecosystems in the country and the lack of coherent research in this regard, the present research designs this ecosystem to empower policymakers in their efforts to analyze ecosystems across relevant categories and to develop an informed strategy.The research method was based on Design Science Research methodology (DSR). In the Awareness phase, theoretical dimensions and related documents/reports were reviewed. In the Suggestion phase, 23 interviews conducted with experts along with selected documents were coded and categorized based on comparative qualitative content analysis through an unstructured matrix. In the Development phase, the output of the Suggestion phase was reviewed and finalized by an expert panel consisting of 15 experts in the field of power electronic devices. In the Evaluation phase, the output of the Development phase was evaluated and confirmed by using three tools including evaluation of the appropriateness of the components, expert panel and trustworthiness of inquiry. In the Conclusion phase, based on the results, implications and suggestions of the research were proposed. The design of power electronic devices innovation ecosystems and providing policy implications and suggestions based on it.
    Keywords: Innovation, Innovation Ecosystems, Power Electronic Devices, New Public Governance
  • Nima Esfandiari, Mahmoud Moradi *, Mohammad-Rahim Ramazanian, Mostafa Ebrahimpour Azbari Pages 23-38

    The importance of innovation ecosystems among researchers and at the level of society is increasing, and Iran's innovation ecosystem is no exception to this rule. But it seems that despite the support provided by the government, this ecosystem has not yet reached the required effect. To this end, the current research has analyzed the function of the Iran's innovation ecosystem. According to this goal, qualitative research design and grounded theory method were used. The opinions of 22 participants were taken through interviews and the opinions of 13 ecosystem actors were taken through secondary data. According to the findings, while the government sought to remove obstacles such as contradictory laws and widespread bureaucracy in the ecosystem, at the same time with the expansion of the government's activity, the bureaucratic obstacles that are rooted in the government correspondingly increase. The government's financial incentives and providing infrastructure to foster innovation capability and strengthening communication between actors. Existed support mechanisms have not been a serious stimulus in order to provide the opportunity to learn technological knowledge and interactive learning between actors like university and industry. Moreover, on the one hand the government support companies in growth stage to innovate, but on the other hand its intervention to control the markets prevents the exploitation of the aforementioned innovation in the market. In the face of these paradoxes, ecosystem actors, considering the adaptive efficiency of institutions in the ecosystem and their own motivations, choose three major strategies: leaving the ecosystem, not entering the ecosystem, or staying minimalistic on ecosystem.

    Keywords: Ecosystem, Innovation, Business, Government, Grounded theory
  • Mehdi Ebrahimi, Hossein Harsij *, Seyyed Mohammad Reza Hosseini Pages 39-54

    From the perspective of the Austrian school, this article critically examines and investigates political entrepreneurship as a manifestation of alignment between entrepreneurs and an institutional framework aimed at securing exclusive access to resources. Political entrepreneurship has emerged as a notable phenomenon in developing economies and has a consequential influence on the attainment of sustainable development goals. This investigation was carried out employing an extensive delineation with a generative methodology to this notion, via the compilation of amalgamated information sourced from documentary outlets and semi-structured interviews with proficient political specialists, who were meticulously chosen through theoretical purposive sampling and the main characteristics of entrepreneurial activities were identified and It has presented a model of political entrepreneurship with a sustainable development approach. The research methodology is characterized by its fundamental-developmental objective. Furthermore, it is qualitative and exploratory in nature, where the Grounded theory is employed to organize and analyze the collected data. The paradigm model was derived from the examination of 4905 conceptual propositions, 6 selective codes, 17 axial codes, and 73 open codes. The findings indicate that the central category in the model of political entrepreneurship is significantly influenced by multiple links. These results can be applied to other economies that are in the process of development. This study provides insights into the holistic approach that can be taken to leverage the capabilities of political entrepreneurs, thereby fostering innovation in the political arena and implementing reforms in the institutional structure for politicians and policymakers. Consequently, the adoption of this model leads to the strengthening of the institutional structure and facilitates progress towards sustainable development.

    Keywords: Entrepreneurship, Political entrepreneurship, Development, Sustainable Development, Policymaking
  • Somayeh Malek Makan *, Mohammad Abooyee Ardakan, Vahid Mahmoudi Pages 55-76
    Higher education has been considered as one of the centers of society's progress and the foundation for progress in other fields. Therefore, the quality of this institution and the achievement of its goals are of great importance. This shows itself even more due to the change of development paradigms from economic development to human development, because in human development, man is the center and goal of development too, and the approach that emphasizes it is called the capabilities approach. The capabilities approach provides a more complete, holistic, and transformative approach to higher education curriculum design because it is not limited by predetermined contextual needs. Looking at the importance of the subject, the current research focuses on the implications of the human capabilities approach in higher education. The present research is developmental-applied based on purpose, qualitative based on the nature of data, and documentation based on data collection methods. The research method is analytical-descriptive and the qualitative data have been collected using the meta-synthesis qualitative research method according to Barroso and Sandelowski’s seven-step method. For this purpose, by searching 16 reliable scientific databases, 1945 articles were identified between 1979 and 2022. Among all the 1945 identified original texts, 12 relevant articles were selected finally. Then the selected articles were reviewed and coded. The meta-synthesis of previous studies shows that the implications of the capabilities approach in higher education can be classified under four categories: contextual capabilities, behavioral capabilities, educational capabilities, and economic-welfare capabilities. The identified concepts (capabilities) also include 20 concepts.
    Keywords: Higher education, University, Capabilities Approach, Capability Approach, Higher Education, Meta-Synthesis
  • Amir Khodadadi, Gholam Ali Montazer * Pages 77-100
    Reviewing The literature of the Information Technology (IT) future scenarios, four categories of research can be identified: one category is the researches that have studied the change in "people's lifestyle and work" due to the development of Information Technology, the second group has studied "governance changes" under the influence of IT, and the third category deals about the "impact of Information Technology on development". Unlike these three categories, some researches have studied the future of Information Technology affected by social changes. This article, studies and describes different IT future scenarios, and then groups and analyzes them in order to help understand the relationship between them. The research method is a kind of review called meta-analysis (qualitative systematic review) and comparison between IT future scenarios. Analysis of these scenarios shows that although they are influenced by social changes and impressed by the growth of the computational and communication technologies, they affect the social changes as well. From the view of social changes affected by IT, these scenarios are drawn from three points of view including "People", "Government" and "Development Models". These three points of view depict the lifestyles of the people, governance and countries' development path. Probing the scenarios, we found a list of characteristics and impacts of the scenarios. Findings show there is a unity between the uncertainties of the above-mentioned three points of view which leads to building a unit framework through the conformity of the coordinate devices. Comparison of the scenarios in each quarter of this unit coordinate device infers that despite the different actors, the ideal scenarios do coincide seriously in the dimensions and the ideal situation, so that there is a kind of conceptual convergence in their effects.
    Keywords: Scenario Planning, Information Technology, Trends, Uncertainty Dimensions, Scenarios' Convergence