فهرست مطالب

نشریه خانواده و بهداشت
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 37، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم نظامی*، لیلا پیله چی، ناهید رهی، محمدعلی یونسی صفحات 11-19
    مقدمه

    روانشناسی اکت بدنبال افزایش کیفیت زندگی با کاهش تاثیرراهبردهای کنترل موثر، حمایت از تغییر رفتارمبتنی بر ارزش هاست.  هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش گروهی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر گرایش سوء مصرف مواد مخدر در نوجوانان دختر بود.

    روش پژوهش:

    پژوهش از نوع روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری تمامی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر قزوین بودند که در سال تحصیلی 1401-1400 مشغول به تحصیل بودند. گروه نمونه تعداد 30 نفر بودند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای تصادفی انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات در این پژوهش از پرسشنامه آمادگی اعتیاد زرگر استفاده گردید، برای تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS  نسخه 28 تحلیل گردید. 

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل کواریانس نشان داد که تفاوت معناداری بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون وجود دارد و آموزش گروهی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد موجب کاهش گرایش به سوء مصرف مواد مخدر در نوجوانان دختر شده است.

    نتیجه گیری

    آموزش گروهی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با افزایش پذیرش و انعطاف پذیری روانشناختی و تعهد فرد به انجام اعمال معنادار مبتنی بر ارزش های انسانی منجر به کاهش گرایش به سوء مصرف مواد مخدر در نوجوانان می گردد.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، سوء مصرف مواد مخدر، مواد مخدر
  • علی رسولی فشتمی، تورج هاشمی*، آذر کیامرثی، عذرا غفاری صفحات 20-33
    مقدمه

    آزمون هوشی ماتریس های پیش رونده ریون از آزمون های معتبر هوشی است که به منظور سنجش و اندازه گیری هوش کلی استفاده می شود. این پژوهش جهت مقایسه هوش عمومی دانش آموزان دختر و پسر بر ابعاد کارآمدی خانواده و بر اساس هوش ریون کودکان انجام شده است.

    روش پژوهش:

     این پژوهش از نوع علی مقایسه ای و جامعه آماری کلیه دانش آموزان ابتدایی در سال تحصیلی 1400- 1399 بود. نمونه پژوهش 1643 دانش آموز ابتدایی (808 نفر پسر و 835 نفر دختر) بود که با روش نمونه-گیری تصادفی خوشه ای از دو منطقه برخوردار و نیمه برخوردار انتخاب گردیدند. در این پژوهش از آزمون ماتریس-های پیشرونده رنگی ریون کودکان و بخش غیر کلامی آزمون استانفورد بینه ویراست 5 برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده های پژوهش با آزمون t مستقل و تحلیل واریانس چند راهه تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین هوش دختران و پسران در پایه های اول، دوم، سوم، چهارم و ششم تفاوت معنا داری وجود ندارد اما تفاوت هوشی بین دختران و پسران پایه پنجم، با برتری پسران معنادار بود. هم چنین تفاوت معناداری بین میانگین نمره کل هوش دختران و پسران در پایه های تحصیلی وجود داشت. به عبارتی نمرات هوشی دانش آموزان در پایه های مختلف تفاوت معناداری داشت و با افزایش پایه که سن نیز افزایش پیدا می کرد، هوش نیز افزایش می یافت.

    نتیجه گیری

    با بررسی پیشینه تحقیق مشخص شد که عوامل اجتماعی بویژه، خانواده می تواند تاثیری زیادی بر کارکردهای هوشی داشته باشد.

    کلیدواژگان: خانواده، تست هوش ریون، دانش آموز، دختر و پسر
  • فرزانه السادات رضوی، محمداسماعیل ابراهیمی* صفحات 34-44
    مقدمه

    دوره ی نوجوانی دوره ای مخاطره آمیز در زمینه انتخاب شغل و آینده است، چون همه ویژگی های اصلی شخصیت و علایق و تمایلات شغلی، ارزش های کاری و انتخاب مسیر شغلی در این دوره شکل می گیرد. لذا این پژوهش با هدف، بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد  استیون هیز با تاکید بر رویکردهای توجه آگاهی، پذیرش، تعهد و تغییر رفتار بر پرخاشگری، انعطاف پذیری روان شناختی و خودکارآمدی تصمیم گیری مسیر شغلی انجام شد.

    روش پژوهش :

     روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل کلیه نوجوانان دختر شهر یزد بودند که در سال تحصیلی 1401-1402 در مقطع دوم متوسطه مشغول به تحصیل بودند و از این تعداد، 2 گروه 15 نفری به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه مداخله و گروه کنترل تقسیم شدند و به پرسشنامه پرخاشگری باس و پری، پرسشنامه انعطاف پذیری روان شناختی توسط هیز و پرسشنامه خودکارامدی تصمیم گیری شغلی بتز و تایلور در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون پاسخ دادند. آزمودنی های گروه آزمایش تحت آموزش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به صورت گروهی (در قالب آموزش و مهارت)، به مدت 2 ماه هفته ای 1 جلسه 60 دقیقه ای قرار گرفتند، اما در این مدت به گروه کنترل هیچ آموزشی داده نشد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره و تک متغیره و سطح معنی داری 05/0< p و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 مورد تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    بر طبق نتایج درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر پرخاشگری، انعطاف پذیری روان شناختی موثر نبود ولی بر خودکارآمدی تصمیم گیری مسیر شغلی با سطح معناداری کمتر از 1 درصد موثر است ولی در مقایسه با گروه کنترل اثربخش بوده است (01/0≤p).

    نتیجه گیری

    بنابراین، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد  با توجه به ماهیت آموزش مهارت ها بر سلامت روان و تصمیم گیری دانش آموزان موثر بوده است.

    کلیدواژگان: پذیرش، توجه آگاهی، تعهد و تغییر رفتار، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، نوجوانی
  • لاله یاری، ناهید زینی حسنوند*، مهدی یوسف وند صفحات 45-59
    مقدمه

    ورود به نوجوانی، یکی از مهمترین دوران های گذار در زندگی است. در این مرحله، نوجوان با ترک محیط ایمن و آشنای خانه و رویارویی با چالش های تحصیلی با تنیدگی های قابل توجهی روبه رو می شود که از جمله مهمترین چالش های در زمینه هیجان و نظم جویی هیجانی است، لذا این پژوهش با هدف، مقایسه اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیک و فراشناخت درمانی بر راهبردهای شناختی نظم جویی هیجانی در نوجوانان انجام شد.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل کلیه نوجوانان دختر 13 تا 16 ساله ناحیه 1 شهرستان بهارستان که در سال تحصیلی 1402-1401 در کلاس های هفتم تا دهم تحصیل می کردند، بودند که در سال 1401 به مرکز مشاوره آموزش و پرورش ارجاع داده شدند و از این تعداد، 3 گروه 20 نفری به روش نمونه گیری در دسترس به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل تقسیم شدند (که در فرآیند پژوهش به رفتاردرمانی دیالکتیک (17 نفر)، فراشناخت درمانی (18 نفر) و گروه کنترل (20 نفر) تقلیل شدند) و به پرسشنامه راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان، گارنفسکی، کرایچ و اسپینهاون (2002) در سه زمان پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری پاسخ دادند. آزمودنی های گروه آزمایش تحت آموزش درمان رفتاردرمانی دیالکتیک و فراشناخت درمانی به صورت گروهی (در قالب آموزش و مهارت)، به مدت 2 ماه هفته ای 1 جلسه 90 دقیقه ای قرار گرفتند، اما در این مدت به گروه کنترل هیچ آموزشی داده نشد. داده ها با نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر و سطح معنی داری 05/0< p مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    کلیدواژگان: رفتاردرمانی دیالکتیک، فراشناخت درمانی، راهبردهای شناختی، نظم جویی هیجانی، نوجوانان
  • فاطمه کرباسی زاده، احمد عابدی*، محمدرضا عابدی صفحات 60-73
    مقدمه
    درمانهای فراتشخیصی از درمانهای موج سوم می باشد که می تواند در جهت خودکنترلی هیجانی و رسیدن به سلامت روان موثر باشد. هدف این مطالعه بررسی اثربخشی درمان فراتشخیصی بارلو بر خودکنترلی هیجانی نوجوانان 18-14 سال مبتلا به نوموفوبیا بود.روش پژوهش: طرح پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل می باشد. 32 نوجوان دختر از بین نوجوانان 14-18 ساله شهر اصفهان به صورت در دسترس انتخاب شدند و سپس در دو گروه 16 نفری آزمایش و کنترل به صورت تصادفی جایگزین شدند. گروه آزمایش درمان فراتشخیصی بارلو و همکاران، را در قالب 12 جلسه 90 دقیقه دریافت کرد. ابزارهای پژوهش پرسشنامه نوموفوبیا آزادمنش و همکاران و خودکنترلی هیجانی محقق ساخته بود. داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و نرم افزار SPSS نسخه23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش  در سطح معنی داری(P<0.01) نشان داد که درمان فراتشخیصی بارلو بر خودکنترلی هیجانی موثر بود.
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان چنین استنباط نمود که در کنار سایر درمان های روانشناختی می توان از درمان فراتشخیصی بارلو به ویژه برای خودکنترلی هیجانی نوجوانان مبتلا به نوموفوبیا استفاده کرد تا نوجوانان بتوانند از دگر کنترلی به خودکنترلی برسند.
    کلیدواژگان: خودکنترلی هیجانی، درمان فراتشخیصی بارلو، نوجوانان و نوموفوبیا
  • کیمیا مقدم، سیمین بشردوست*، هایده صابری صفحات 74-90
    چکیده
    مقدمه
    شناسایی علل بروز رفتارهای پرخطر در نوجوانان که به دلایل متفاوت ممکن است صورت می گیرد، حائز اهمیت است. هدف پژوهش پیش بینی رفتارهای پرخطر در نوجوانان بر اساس حساسیت اضطرابی و اعتماد بین فردی با میانجیگری پذیرش خویشتن بود.روش پژوهش: پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمام نوجوانان 14 تا 18 ساله شهر تهران در سال تحصیلی 97-96 بودند که از میان آنها 500 نفر به روش نمونه گیری در دسترس از مدارس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه رفتارهای پرخطر محمدخانی؛ پرسشنامه پذیرش بی قید و شرط خویشتن چمبرلین و هاگا؛ شاخص حساسیت اضطرابی ریس و همکاران و پرسشنامه سرسختی ذهنی کلاف و همکاران بود. جهت تحلیل داده ها از روش مدلیابی معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    ضریب مسیر بین حساسیت اضطرابی و رفتارهای پرخطر با میانجیگری پذیرش مشروط (074/0=β) و ضریب مسیر بین حساسیت اضطرابی و رفتارهای پرخطر با میانجیگری پذیرش غیر مشروط (087/0=β) مثبت و معنادار بود. ضریب مسیر بین اعتماد بین فردی و رفتارهای پرخطر با میانجیگری پذیرش مشروط (034/0-=β) و ضریب مسیر بین بین اعتماد بین فردی و رفتارهای پرخطر با میانجیگری پذیرش غیر مشروط (054/0-=β) منفی و معنادار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد پذیرش خویشتن میانجیگر رابطه حساسیت اضطرابی و اعتماد بین فردی با رفتارهای پرخطر در نوجوانان است. پیشنهاد می شود با ارزش بخشی به نوجوانان و ایجاد پیوندهای قابل اعتماد برای آنان از بروز رفتارهای پرخطر کاست. همچنین پیشنهاد می شود در مشاوره و رواندرمانی نوجوانان دارای رفتار پرخطر بر میزان حساسیت اضطرابی آنها نیز توجه شود
    کلیدواژگان: اعتماد بین فردی، پذیرش خویشتن، حساسیت اضطرابی، رفتار پرخطر
  • محمدباقر حاجی سلطانی، لیلا خواجه پور*، عماد یوسفی صفحات 91-115
    مقدمه
    نوجوانی از دوره های ویژه انتقال است که با تغییرات گسترده جسمانی، روانی و اجتماعی همراه است. نوجوان به تدریج رشد می کند، نیازهایش نسبت به دوران کودکی متفاوت می شود، استقلال بیشری را خواهان می شود و در جستجوی ارزش ها و خودپنداره ی جدید است که منجر به تغییر روابط در خانواده ها می شود. با توجه به اهمیت دوره نوجوانی، این پژوهش با هدف بررسی نقش واسطه ای بهزیستی روانی در رابطه بین مسئولیت پذیری و سازگاری در نوجوانان تک والد شهر تهران انجام شد.روش پژوهش: این پژوهش از نظر هرف کاربردی و روش انجام آن توصیفی همبستگی مبتنی بر معادلات ساختاری بود. جامعه آماری را نوجوانان تک والد 12 تا 15 سال مشغول به تحصیل در دوره اول متوسطه شهر تهران که تنها با یکی از والدین خود (پدر یا مادر) زندگی می کردند، تشکیل می دادند و تعداد 342 نفر از طریق نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه مسئولیت پذیری کردلو، سازگاری دانش آموزان دبیرستانی و بهزیستی روان شناختی ریف بود. تجزیه وتحلیل داده ها ازطریق مدل یابی ساختاری با استفاده از نرم افزار Amos انجام پذیرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین مسئولیت پذیری و سازگاری در هر گروه تک والد مادر و تک والد پدر، رابطه منفی معنادار وجود دارد. همچنین متغیر میانجی بهزیستی روانی در گروه تک والد مادر با متغیرهای مسئولیت پذیری و سازگاری رابطه معناداری ندارد و در گروه تک والد پدر نیز بهزیستی با مسئولیت پذیری رابطه مثبت و معنادار و با سازگاری رابطه معناداری ندارد.
    نتیجه گیری
    نوجوانان نیاز به حضور دائمی هر دو والد خود دارند تا با قبول مسئولیت پرورش و رشد او و مشارکت فعالانه هر دو والد با یکدیگر در این امر، شرایط پرورش آن ها را به خوبی فراهم کنند.
    کلیدواژگان: بهزیستی روانی، تک والد، خانواده، سازگاری، مسئولیت پذیری، نوجوان
|
  • Maryam Nizami *, Leila Pilehchi, Nahid Rahi, MohammadAli Younesi Pages 11-19
    Introduction

    Act psychology seeks to increase the quality of life by reducing the effect of effective control strategies, supporting behavior change based on values. The aim of this study was to investigate the effectiveness of group therapy based on acceptance and commitment on the tendency of drug abuse in adolescent girls.

    Research method

    The research was a semi-experimental method with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population was all female students of the second secondary level of Qazvin city, who were studying in the academic year of 2001-2001. The sample group was 30 people who were selected using random multi-stage cluster sampling method. In order to collect information in this research, Zargar addiction readiness questionnaire was used, covariance analysis was used to analyze the data. The data was analyzed using SPSS version 28 software.

    Findings

    The results of covariance analysis showed that there is a significant difference between the pre-test and post-test scores and group therapy training based on acceptance and commitment has reduced the tendency to abuse drugs in teenage girls.

    Conclusion

    group therapy training based on acceptance and commitment by increasing acceptance and psychological flexibility and individual's commitment to perform meaningful actions based on human values leads to a decrease in the tendency to abuse drugs in teenagers.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Drugs, Drug Abuse
  • Ali Rasouli Foshtami, Touraj Hashemi *, Azar Kiamarsi, Azra Ghaffari Pages 20-33
    Introduction

    Raven's Progressive Matrices IQ test is one of the valid intelligence tests that is used to measure general intelligence. This research was conducted to compare the general intelligence of male and female students on the dimensions of family efficiency and on the basis of children's Raven intelligence.

    Methods

    The research method was comparative causal and the statistical population was all primary school students in the city in the academic year 1399-1400. The sample of the study was 1643 elementary students (808 boys and 835 girls) who were selected by cluster random sampling from two areas and half. In this study, the children's Raven color matrix test and the non-verbal part of the Stanford Binet version 5 test were used to collect data. Research data were analyzed by independent t-test and multivariate analysis of variance.

    Results

    The results showed that there was no significant difference between the intelligence of girls and boys in the first, second, third, fourth and sixth grades, but the difference in intelligence between girls and boys in the fifth grade was significant to the negation of boys. There was also a significant difference between the mean total score of intelligence of girls and boys in educational levels. In other words, there was a significant difference in the intelligence scores of students in different grades and with the increase in age, intelligence also increased.

    Conclusion

    By examining the background of the research, it was found that social factors, especially the family, can have a great impact on intellectual functions.

    Keywords: Girl, Boy, Family, Raven IQ test, Student
  • Farzanehsadatr Razavi, MohammadEbrahim Esmaeli * Pages 34-44
    Introduction

    Adolescence is a risky period in terms of choosing a job and the future, because all the main characteristics of personality and career interests and desires, work values and choosing a career path are formed in this period. Therefore, this research was conducted with the aim of investigating the effectiveness of Steven Hayes' acceptance and commitment therapy, emphasizing the approaches of awareness, acceptance, commitment, and behavior change on aggression, cognitive flexibility, and self-efficacy in career decision making.

    Methods

    The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The research population included all teenage girls in Yazd city who were studying in the second secondary level in the academic year 1401-1402, and from these, 2 groups of 15 people were selected by cluster sampling method and randomly divided into two intervention groups and a control group. They were divided and responded to Bass and Perry aggression questionnaire, psychological flexibility questionnaire by Hayes and Betz and Taylor self-efficacy questionnaire in two pre-test and post-test stages. The subjects of the experimental group were trained in acceptance and commitment-based therapy in a group (in the form of training and skills) for 1 session of 60 minutes per week for 2 months, but no training was given to the control group during this period. The data were statistically analyzed using multivariate and univariate analysis of covariance with a significance level of p<0.05 and using SPSS version 23 software.

    Findings

    The survey results showed; the treatment based on acceptance and commitment was not effective on aggression, psychological flexibility, but it was effective on the self-efficacy of career path decision-making with a significance level of less than 1%, but it was effective compared to the control group (P≤0.01).

    Conclusion

    Therefore, treatment based on acceptance and commitment has been effective on students' mental health and decision-making due to the nature of skills training.

    Keywords: Act, Awareness Attention, Acceptance, Commitment, Behavior Change, adolescence
  • Laleh Yari, Nahid Zainihassanvand *, Mehdi Yusufvand Pages 45-59
    Introduction

    Entering adolescence is one of the most important periods of transition in life. At this stage, leaving the safe and familiar environment of the home and facing academic challenges, the teenager faces significant tensions, which is one of the most important challenges in the field of emotion and emotional discipline, so this research aims to compare the effectiveness of dialectical behavior therapy and metacognition. Treatment was performed on cognitive strategies of emotional regulation in teenagers.Research

    Method

    The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and follow-up with a control group. The research population included all adolescent girls aged 13 to 16 years in district 1 of Baharestan city who studied in the seventh to tenth grades in the academic year of 1402-1401, who were referred to the education counseling center in 1401, and out of these, 3 The group of 20 people was randomly divided into two experimental groups and a control group (which in the research process were reduced to dialectical behavior therapy (17 people), metacognitive therapy (18 people) and control group (20 people) by random sampling method. ) and responded to the questionnaire of cognitive regulation strategies of emotion, Garnevsky, Kraich and Spinhaven in three times: pre-test, post-test and follow-up. The subjects of the experimental group were trained in dialectical behavior therapy and metacognitive therapy in a group (in the form of training and skills), for 2 months, 1 session of 90 minutes per week, but during this time, no training was given to the control group. The data was statistically analyzed with SPSS software and using the analysis of variance test with repeated measurements and a significance level of p < 0.05.

    Results

    The results showed that the effect of metacognitive therapy on the cognitive strategies of emotional regulation is significant (P=0.019). So that metacognitive therapy has significantly increased cognitive strategies in adolescents compared to dialectical behavior therapy.

    Conclusion

    According to the results of this research, it can be said that the goal of dialectical behavior therapy and metacognitive therapy is to increase behaviors that probably lead to emotional regulation in adolescents, which is the reward.

    Keywords: dialectical behavior therapy, Metacognitive therapy, Cognitive Strategies, Emotional Discipline, adolescents
  • Fatemeh Karbasi Zaheh, Ahmad Abedi *, Mohammd Reza Abedi Pages 60-73
    Introduction
    Transdiagnostic treatments are third wave treatments that can be effective in emotional self-control and achieving mental health. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of Barlow's extradiagnostic treatment on emotional self-control of 14-18-year-old adolescents with nomophobia.Research
    method
    The research design is semi-experimental with pre-test-post-test and follow-up with a control group. 32 adolescent girls were selected from among adolescents aged 14-18 years old in Isfahan city and then randomly replaced in two groups of 16 people, experimental and control. The experimental group received Barlow et al.'s metadiagnostic therapy in the form of 12 90-minute sessions. The research tools of Nomophobia Questionnaire were developed by Azadmanesh et al. and emotional self-control. The data was analyzed by variance analysis with repeated measurements and SPSS version 23 software.
    Findings
    The results of the research showed at a significant level (P<0.01) that Barlow's transdiagnostic treatment was effective on emotional self-control.
    Conclusion
    Therefore, it can be concluded that, along with other psychological treatments, Barlow's meta-diagnostic treatment can be used especially for the emotional self-control of adolescents with nomophobia, so that adolescents can reach self-control from another control.
    Keywords: adolescents, Barlow's transdiagnostic treatment, Emotional self-control, Nomophobia
  • Kimia Moghaddam, Simin Bashardoust *, Hayedeh Saberi Pages 74-90
    Introduction
    It is important to identify the causes of risky behaviors in adolescents, which may occur for different reasons. The research aimed to predict risky behaviors in adolescents based on anxiety sensitivity and interpersonal trust with the mediation of self-acceptance.Research
    Method
    The present study was descriptive and correlational. The statistical population of the study included all adolescents aged 14 to 18 years in Tehran in the academic year of 2017-2018, from which 500 people were selected by convenience sampling from schools. The study tools included the Risky Behaviors Questionnaire by Mohammadkhani; Unconditional Self-Acceptance Questionnaire by Chamberlain & Haaga, Anxiety Sensitivity Index by Reiss et al., and Mental Toughness Questionnaire by Clough et al. (2002). For data analysis, structural equation modeling was used.
    Results
    The path coefficient between anxiety sensitivity and risky behaviors with the mediation of conditional acceptance (β=.074) and the path coefficient between anxiety sensitivity and risky behaviors with the mediation of unconditional acceptance (β=.087) was positive and significant. The path coefficient between interpersonal trust and risky behaviors with the mediation of conditional acceptance (β=-.034) and the path coefficient between interpersonal trust and risky behaviors with the mediation of unconditional acceptance (β=-.054) was negative and significant.
    Conclusion
    The results of the present study showed that self-acceptance mediates the relationship between anxiety sensitivity and interpersonal trust with risky behaviors in adolescents. It is suggested to reduce the occurrence of risky behaviors by giving value to adolescents and creating reliable links for them. It is also suggested to pay attention to the level of anxiety sensitivity of adolescents with high-risk behavior in counseling and psychotherapy.
    Keywords: Anxiety Sensitivity, Interpersonal trust, Risky Behavior, self-acceptance
  • Mohammad Bagher Haji Soltani, Leyla Khajepour *, Emad Yousefi Pages 91-115
    Introduction
    Adolescence is one of the special periods of transition, which is associated with extensive physical, psychological and social changes. Adolescents grow up gradually, their needs are different compared to childhood, they want more independence, and they are looking for new values and self-concept, which leads to changing relationships in families. Considering the importance of adolescence, this research was conducted with the aim of investigating the mediating role of psychological well-being in the relationship between responsibility and adaptation in single-parent adolescents in Tehran.
    Method
    This research was applied and the method of doing it was descriptive correlation based on structural equations. The statistical population consisted of single-parent adolescents aged 12 to 15 years studying in the first year of high school in Tehran who lived with only one of their parents (father or mother), and 342 people were selected through sampling. Available were selected.The research tool was Kordlov's responsibility questionnaire, adaptation of high school students and Rif's psychological well-being. Data analysis was done through structural modeling using Amos software.
    Findings
    The findings showed that there is a significant negative relationship between responsibility and adaptability in each single-mother and single-father group. Also, the mediator variable of psychological well-being in the single-parent group has no significant relationship with the variables of responsibility and adaptability and in the single-parent group, well-being has a positive and meaningful relationship with responsibility and has no significant relationship with adaptability.
    Conclusion
    Adolescents need the constant presence of both their parents in order to provide the conditions for their upbringing well by accepting the responsibility of their upbringing and growth and the active participation of both parents in this matter.
    Keywords: Adaptation, Family, mental well-being, responsibility, single parent, teenager